Lakritskvinnan är återfunnen!

Plötsligt var hon bara där igen! 
 
 
I måndags ett kämpigt crossfit-pass med 4 stationer, 2 övningar på varje 2 X 45 sekunder där både upphopp och burpees ingick, sen avsluta med ett tabatapass för magen och sist en konditionslåt som vi fick välja. Det blev Tingaliin - alltså ännu mer för benen. Jag fick kramp i vaderna efter halva låten! Men sen när man varvat ner och stretchat kändes man nästan redo för ett nytt pass. Märkligt vad fort man återhämtar sig.
 
Igår var det ingen kör så då passade jag på att gå på latin fusion. Jäklar vad kul det är! Dansa och svänga på rumpan och försöka hänga med i alla steg och armrörelser. Träning för alla delar av kroppen plus hjärnan. Och svetten den rann. Vi avslutade med en bollywood i rasande tempo. Skitkul! Det är så synd att det krockar med kören annars hade jag gått varje vecka. 
 
När jag kom hem var jag mjuk i alla leder och trött i benen och svettig och glad! Jag räknar med saftig träningsvärk i eftermiddag, speciellt i vader och axlar. 
 
Sen har jag även lyckats promenera dom här två dagarna, fastän jag vetat att jag ska på träning på kvällen! Annars har det varit lätt att välja bort det. "Äh jag ska ju träna i kväll, jag behöver inte promenera". Men nu har jag tänk att jag går ut bara för att det är skönt att vara ute.
 
Igår klev jag av den vanliga stigen strax ovanför vårt hus och gick åt vänster istället. Hittade en annan liten stig som jag följde, kom ut nertill på hygget istället och där såg jag nästan ända upp till Colldéns. Så kom jag fram till bäcken som slingrade sig fram i ett hav av lummer. Jag tror aldrig jag sett så mycket lummer nån gång! Jag följde bäcken en bit uppåt, hittade stigen som går ner från Colldéns och följde den upp. Där satte jag mig och drack kaffe. Sen gick jag hem. Inte blev det nån långpromenad men det var solsken och det var trivsamt att traska omkring i skogen. Ett svampställe hittade jag också fast trumpetsvamparna var mjuka och "övermogna" men jag ska komma ihåg platsen till nästa år. 
 
Jag borde väl ha vilodag idag eftersom jag tränat två dagar i rad men en kaffe på skogen blir det!

Var är Ernst när man behöver honom?

Sitter och inreder min ateljé. I huvudet alltså. Funderar på vad som ska få plats, vad jag behöver för att kunna jobba, olika sätt att förvara. 
 
Jag har hittat en ritningshurts på Blocket! Fast jag har inte fått svar än... En femlådors i A1-format. Det räcker nog tror jag. Och en sån får plats precis där jag planerat. Där ska jag ha grafiken och teckningar och andra platta ting. Sen får Mannen bygga en hylla med fack ovanför där jag kan förvara tavlorna. 
 
 
Fick ett erbjudande om ett höj- och sänkbart skrivbord men jag ha varit ute och mätt och jag vet inte om det får plats. Jag kanske måste ha hyllor eller ett skåp i hörnet. Jag vet inte än hur jag ska förvara mina tyger!
 
Håller på att läsa på Sysidan.se om hur folk inrett sina arbetsrum. Läste om nån som ville ha ett uppfällbart klippbord, precis som mamma har, men jag har tänk att det kan jag inte ha eftersom det är fönster där jag tänkt ha arbetsbänken. Men jag behöver ju inte ha klippbordet där. Jag kan ha det på stora väggen, framför ritningshurtsen och hyllorna med tavor - eftersom jag kan fälla upp det! Ja det är ju det som är vitsen men ibland jobbar hjärnan trögt..... På undersidan kan man ha en sån där liten anslagstavla i kork föreslog dom på sysidan. Perfekt, då kan man göra en moodboard. Byt ut bilder och leka med färger och inspiration. Sätta upp bilder på snygga killar. Nej jag bara skojar.
 
 
Jag hade tänk ha en vit tom vägg att ha som fotovägg men det känns lite onödigt att inte utnyttja utrymmet. Det blir förresten plats bredvid klippbordet för dörren in till plåtverkstan ska bort så där kanske man kan ha fotovägg. Egentligen skulle man ju haft ett klippbord mitt i rummet så man kan gå runt och dona men riktigt så stort är inte rummet. Tror jag. Hm. vi fick ju faktiskt plats med köksö i köket. Jag får gå ut och mäta igen. 
 
Nu fick svar angående ritningshurtsen. Den är såld. Attans. Jag som hade planerat in den i inredningen. Jag får fortsätta leta. 
 
Nu jäklar ska här inredas!
 
 

Far och flyg

For till frissan och blev fin.
For och handlade.
For hem och käkade lunch och hämtade Herman.
For på Hammarn och släppte av Herman så han kunde gå till tandläkaren.
For på Arbetsförmedligen.
For till tandläkaren och betalade för bettskenan och hämtade Herman.
For hem och fikade och körde igång disken. 
Drack mer kaffe och ritade lite mer häxor.
Rensade avloppet i handfatet i badrummet. 
Hängde in nya handdukar i badrummet.
 
Nu är jag hungrig igen. Nu ska jag steka pärbullar och bacon. Sen ska jag på TRÄNING! Äntligen!
 
Sen är det kväll.
 
Vilken dag!
 

Vem är Zelma?

Försöker få till karaktären hos figurerna i Lilla häxbloggen, dom som har dykt upp hittills i alla fall. Hur är dom?
 
Alva-Klara är vacker, förtrollande, perfekt, självsäker, lång, blond, smal. Driver en häxblogg, driver karlar till vanvett med sin skönhet, driver kvinnors självkänsla till botten men ändå beundrar dom henne. Hon ÄR en häxa, kom ihåg det. Har hon inga dåliga egenskaper då? Jo, lite snobbig är hon allt, det ska gärna vara handknuten kvast, örter plockade i månens nedan, eleganta kläder. Dessutom är hon ett kontrollfreak. Hon kommer att flippa ur några gånger framöver, jag lovar.
 
Sara är positiv, obekymrad, praktisk, kort, mörkhårig, lite rund. Tycker att om det funkar så duger det åt henne. Handlar kvast på Granngården, kläder på Tradera (häxavdelningen), plockar örter när det behövs (eller köper dom i grönsaksdisken. Timjan som timjan!). Trivsam häxa som dom flesta gillar. Dåliga egenskaper? Jo, det har hon säkert men jag får återkomma om dom. Bara jag får teckna lite mer så kommer det. 
 
Zelma är ilsken, rödhårig................... jaha, mer då?
 
Vad konstigt, hon som dök upp först och borde vara huvudperson, hon vet jag minst om. Ilsken och rödhårig, vad är det för egenskaper? Det kunde ju vara jag. Nä, jag är väl inte ilsken kanske, inte jämt och ständigt som Zelma. Fast Zelma kan släppa loss ibland också som vi har sett på hennes Instagram. Och hon gillar sina kompisar fast hon skulle aldrig erkänna det. Hon månar om sina fosterbarn, Puke och Mjölkharen fast det skulle hon heller aldrig erkänna. Tar hand om sin pappa ibland, den gamla halvblinda trollgubben. Hon är nog snällare än hon själv vet om....
 
Nej nej, det ÄR inte jag som är Zelma. Fast visst finns det drag. Det är svårt att teckna figurer utan att göra alla till självporträtt. Nu ska jag till frissan och klippa bort Zelmafrisyren. Vi hörs hörni!
 
 
 
 
 
 

Förresten.....

....jag har ju glömt att berätta om min idé som jag fick häromdagen (alla har kanske inte läst om det på fejjan). Nu har jag förverkligat den, den strålande idén. Jag har startat en blogg. En till ja. Men det här är en speciell blogg. Den handlar inte om min mat eller min träning eller min vardag. Den handlar inte alls om mig faktiskt. Den handlar om HÄXOR. 
 
Häxornas vardag, häxornas mat, ja kanske till och med häxornas träning. Än så länge finns bara ett par tre inlägg men jag har många fler idéer ska ni veta! Och roligt har jag, både när jag hittar på och när jag ritar. Tur att NÅN har kul i alla fall! 
 
Klicka på knappen för att komma till Lilla häxbloggen. 
 
 
 
 
 

Bluesfestivalen

Igår var vi in på Östersunds bluesfestival. Mycket folk och en massa musik. En del bra och en del mindre bra eller om man ska säga "inte i min smak".
 
Gugges Enmanna tyckte jag lät bra, även om vi missade mycket av hans framträdande eftersom vi fick vänta så länge på bord när vi skulle äta innan. Nathan James gillade jag också. Han hade tvättbräda på sin gitarr, bara en sån sak. Och så förstås Canned Heat. Jag är för ung för att ha haft dom som idoler men dom finns ju liksom inbyggda i ens musikgener. Kan ni gissa vilken låt dom öppnade med? Jag kände hur ett leende spred sig över mitt ansikte, ja över allas ansikten tror jag, när den välbekanta gitarren hördes. Och sen munspelet. SÅ välbekant!
 
 

Efterlysning

Men hallå! Vart har Lakritskvinnan tagit vägen? Jag har inte sett henne på länge? Har hon rymt? Övergivit mig? 
 
Det skulle förklara varför jag har kommit av mig i promenerandet och springandet och tränandet. Fast nu är jag ju förkyld förstås. Men innan förkylningen. Jodå, jag har ju varit med på träningen måndagar och torsdagar ända sen den drog igång igen. Men det där tänket att jag måste röra på mig varje dag, vart tog det vägen? Jag måste se efter var hon har gömt sig, den svartklädda superhjältinnan!
 
Igår ropade skogen på mig. Jag kände verkligen att nu SKA jag ut och gå! Snorig eller icke snorig, ut ska jag! Och det gick bra. Jag tog det lugnt. Gick upp på hygget (nähä??) och njöt av utsikten. Förbannade mig själv för att jag inte tog med mig rätta kameran för dimman låg på ett utsökt läckert sätt över älven. Kanske ska tala om att det var åtta-tio plusgrader igår. Rena värmböljan! Funderade ett tag på att gå hem och hämta kameran och sen gå ner till gamla kyrkan, där har man fin utsikt över dalgången, men nej, jag orkade faktiskt inte.
 
Förkylningen pågår ungefär som dom brukar göra. Jag är inne i nysa-snora-fasen fortfarande - fast nog tycker jag det rinner LITE mindre än för två dagar sen. Det kan vara önsketänkande också. Jag vill bli frisk (friskare) till imorgon för då ska vi in på Bluesfestivalen. Men jag är ju pigg så det ska väl inte vara nåt problem. Jag får komma ihåg pappersnäsdukarna och låta bli att nysa på folk. 
 
Nu ska jag skjutsa Herman till bussen, han har sovmorgon på torsdagar. Ska spana efter Lakritskvinnan på vägen. Se ya!
 
 

Kaffe och chilitryffel - bra för hjärnan?

Igår kväll fick jag en idé. Ja en sån där idé igen! Fast det ska inte "pang" den här gången utan den växte fram under kvällen. Den här idén slog ihop ett par andra idéer jag hade och löste dessutom ett problem på ett enkelt sätt. Det var en så bra idé att jag fick nya idéer. Jag höll inte på att kunna somna utan låg där i mörkret och log för mig själv. Funderade ett tag på att gå ner och börja skissa. Är jag inte lite hungrig också? Fast jag låg kvar och somnade till sist. 
 
När jag vaknade fick jag panik: vad var det jag tänkte igår!? Fast det kom tillbaka. Puh! Kan ha varit kaffet och chokladtryffeln som M bjöd på igår på kören som fick igång hjärncellerna. Eller som gjorde det svårt att somna i alla fall. Mörk chokladtryffel med chili i! Gott gott gott. Det räckte bra med en, så starka var dom. "Vad bra, såna här ska jag göra till jul" sa jag, "då räcker det om man gör fem stycken". "Räcker det inte med fyra? En till varje advent?" replikerade H.
 
Vad jag kom på? Nej, det tänker jag inte berätta än. Jag måste skissa och reka och fundera först. Men kul kommer det att bli! Åtminstone för mig. Tur att jag kan konsten att roa mig själv! Men jag lovar, ni kommer att få veta när det är dags.
 
Hilda har bytt namn i alla fall. Hon heter numera Zelma. Replikväxlingen är visserligen en gammal klassiker men den fångar hennes karaktär på ett bra sätt tycker jag. Fortsättning följer.......
 
 

Woolpower och te

Kan man bli surdegsberoende? Jag hade en skvätt kvar av surdegen jag köpte så jag matade den i förrgår kväll och igår bakade jag. Den här gången blev det grahamsbullar. Jösses vad gott! Lite sega och spänstiga men ändå saftiga och med lagom stora hål i. Runda som bollar blev dom! Hur ska jag nånsin kunna återgå till att baka "normalt" igen? Nästa gång tror jag det blir baguetter men inte med surdeg utan poolish som är en fördeg med lite jäst i. Behöver inte (men kan) förberedas dagen innan. Använder man poolish ska baguetterna bli så där sega och härliga som dom ska vara.
 
 
Natten blev lugnare än jag förväntade mig. Minns bara att jag vaknade en gång för att torka näsan. Igår kväll var den röd som på Rudolf Ren. Lyckades ta fel burk och smorde in den med min hudkräm Oliva. Jäklar vad det sved! Fort, på med Helosan! Känner mig fortfarande snuvig och snorig och harklig men ändå skapligt pigg. Jag tar det lugnt och dricker te (ur mina fina tekoppar!) och skrotar omkring i mitt woolpowerställ. Jaja, jag bakar och syr och gör lite annat också, erkänner....... Men jag FÖRSÖKER att inte ha några ambitioner. Och det som blir gjort gläds jag åt.
 
 
Woolpowerstället hade jag på mig hela dagen igår. Till och med när jag for på affären. Fast det finns ju nåt som heter överdragsbyxor och jacka, hehe. Det ingen ser behöver dom heller inte bekymra sig om. Dock tror jag inte jag ska ha det på mig när jag far på kören ikväll. Vi har visserligen sagt att man får komma som man är, i myskläder om det nu passar en bäst, men jag har en känsla av att woolpower kan bli lite för varmt om vi ska sjunga och kanske leka och med all säkerhet skratta en massa. 
 
Har ägnat morgonen åt att städa telefonen. Nu ligger den och installerar en programuppdatering. Hoppas det finns plats. Jag har haft lite problem med uppdateringar på apparna den senaste tiden, det finns inte tillräckligt med utrymme säger telefonen. Men en jäkla massa förinstallerade appar som jag inte använder finns det! Och dom kan man inte ta bort. Skräp säger jag. Jag vill bestämma själv!
 
 
 
 

Party!

Just nu pågår ett galet häx- och änglaparty i mitt kök! 
 
Jag har tagit in alla nya filurer jag har gjort. Imorgon blir det porträttfotografering, vägning och beräkning av frakt och sen ska dom ut på Jabbo.se (utom dom som är tingade redan). Jag stoppar dom även i mitt fotoalbum "Hantverkat" på Facebook. Och varför inte här på bloggen också. 
 
Jodå, här är dom allihopa! Tjohooo!
 
 
- En rödhårig vinterängel med klänning och mössa i grönt med silverdetaljer, vita vingar och en grön boa runt halsen.
- En RIKTIGT rödhårig vinterängel med grön tröja och kjol, vit mössa, vingar i svart och guld och beige boa runt halsen.
- En grönblond(!) vinterängel med vit polotröja, rosa kjol och rosa mössa samt vingar i silverlamé.
- En svart häxa med knallrosa hatt och klänning med silverdetaljer samt rosa hår.
- En svart häxa med lila hatt och klänning, aprikosfärgat hår och halsband med matchande pärlor.
- En svart häxa med lila ärmar, klänning i lila, grå och rosa och svart hatt samt ljust lila hår.
 
Allihopa har små partyväskor med mystiskt innehåll. Vem vet vad änglar och häxor har i handväskan?
 
Kanske dom skulle haft namn också? Får sova på saken.
 
 

Man ska passa sig för vad man önskar sig.....

Igår sa jag till P som jag träffade när jag var ute och gick: Tänk om förkylningen kunde bryta ut istället för att man ska gå omkring och känna sig halvdassig!
 
Idag snorar jag och hostar och harklar. Jäklar. Fast jag är mycket piggare än vad jag var förra veckan. Knepigt. Kanske det är immunförsvaret som äntligen kickat igång.
 
 
 
Jag har i alla fall köpt mer vitlök så jag kan kurera mig. Mosade ett par klyftor och stoppade i lagen som tjälknulen ligger i just nu. Tjälknulen stod i ugnen i natt. Luktade mat i hela huset när vi vaknade. Jag matade även surdegen igår kväll så den har också stått och puttrat över natten. Idag ska det bakas, bara jag köpt mer vetemjöl. Det är sånt här som kallas slowfood va? Liten arbetsinsats men mycket planering och lång väntan.
Nå, vem har bråttom? Inte jag. Jag kan lika gärna ta tillvara tiden genom att göra sånt jag gillar. Och mat gillar jag, om den är god. Sy gillar jag och det gör jag mest varje dag. Igår blev det en ängel med ljusgrönt hår. Det tar sig. Eller nåt..... Träna gillar jag också men det vete katten om det blir nån träning idag med tanke på snuvan. Jag som avstod förra veckan för att jag mådde kasst. Suck....
 
 
Nio minus imorse. Jag har dragit på mig woolpowerstället. Funkar lika bra som vilken onepiece som helst. Fast ibland skulle jag vilja ha en overall. Det ser så mysigt ut. Jag undrar bara varför det måste vara blöjrumpa på alla modeller?
 
 
 

Kort och rött, tack

Ska boka tid för klippning och försöker bestämma mig. Ska jag boka för enbart klippning och färga själv eller ska frissan få både färga och klippa? Det är stor skillnad på pris. Jag borde spara pengar. Varför kan jag inte bara bestämma mig för det? "Nej, du har inte råd, det blir bara klippning den här gången!" Men jag vill ju HA rött hår..... Inte mörkbrunt, ljusbrunt och rödaktigt som det är nu. Min egen hårfärg på det korta håret och så mörkbrunt och rött som är kvar sen jag färgade det i juli. Hos frissan.....
 
Jag färgade ju själv förut och det gick bra. Vad är det med mig!? Varför detta vankelmod??
 
 
 
Jag tror jag är bortskämd efter att ha färgat hos frissan i ett par år nu. Jag är van att det blir perfekt. Att nån annan sköter det, nån som kan. Ett proffs! Och jag har heller inte hittat nån "hemmafärg" som matchar mina ideal! Jag har till och med varit in på Shock och kollat men där är det mest knalliga röda färger, inte koppriga. 
 
 
 
Dom färger jag körde med för flera år sen finns så klart inte kvar. Hårtoning, sån där som tvättas ur allt eftersom, finns nästan inte alls. Och det verkar finnas tjugo nyanser av brunt men oftast bara en röd nyans: Mahogny. Min stora skräck. Jag ska INTE ha mahogny! Jag vill ha kopparkopparkoppar!
 
 
 
Nej, nu ska jag kolla på allvar på nätet om det finns nån färg att köpa. Sen ska jag sova på saken och imorgon bitti ska jag bestämma mig och boka tid. För vad det nu blir. 
 
 

Ateljé!

Nu rör det på sig! Kanske att jag får min ateljé snart.
 
Mannen har flera gånger sagt "men du kan ju börja med att plocka ur rummet". Och mitt svar har varje gång varit detsamma: Nej det kan jag inte för det är ju inte mina grejer som ligger där i en enda röra! Idag, innan han for iväg för att köpa en flistugg (eller möjligen en flishugg) sa han: Nu står det en släpvagn utanför din ateljé där du kan lägga det du inte vet var det ska vara. Jaaa, det kan jag! svarade jag.
 
Nu sitter jag här i soffan med en välförtjänt kopp kaffe och känner mig nöjd. Jag har burit ut verktygslådor, lådor med okänt blandat innehåll, limknektar, rör, barnens gamla snickeriprojekt, arbetskläder, etc, etc samt en del som jag identifierade som skräp (det lade jag inte på släpvagnen). Nu är det bara stora grejer kvar, som pallyften och snickarbänken som jag behöver hjälp med att flytta.
 
Känns som jag kommit en liten bit framåt i alla fall. Lite närmare en ateljé som faktiskt är planerad och inredd som det från början! Nu gäller det att få till allt jag vill ha där. Det ska vara ljust och det ska finnas praktisk förvaring både för tavlor och tyg. Höj- och sänkbart arbetsbord kanske? Ett kartskåp skulle vara perfekt till tekningar och grafiska blad.
 
Oj vilken prestationsångest jag fick!
 
 
 
 
 

Fredagsmysigt

Plötsligt händer det. Plötsligt har jag städat bort sommaren ur hallen. Ut med sandaler, tygskor och tunna jackor. Dammsuga och skura. Det dras in en del lera när delar av gräsmattan är söndergrävda. Fortsatte med dammsugare och mopp i resten av nedervåningen. Sen blev jag trött igen.
 
Men - jag har sytt en JULÄNGEL idag! Äntligen en julängel som jag kan stå för! Och lite släkt med häxorna är hon nog eller vad säger ni?
 
 
Nu är det kväll och vi ligger i soffan i pizza- och godiskoma. Kollar på löjlig reklam. Nej jag tror jag ska gå och duscha och gå och lägga mig och hämta nya krafter till morgondagen.
 
Godnatt!
 
 

Fröbrö och snö

Skippade träningen ikväll med. Jag är inte kry än, har känt mig konstig hela veckan. Herman är fortfarande förkyld så det är väl samma jag går och bär på kanske. Trött, huvudvärk som kommer och går, mage som krånglar, hosta. Är lite less på det här nu. Vi vill vara friska! Herman får skolarbete att ta igen och jag blir efter med träningen.
 
Suck....Nåja, det är inte bara vi som är förkylda. Om det nu är nån tröst.
 
Kanske vi måste proppa i oss vitlök. Fast jag HAR haft vitlök i maten, både i såsen till kikärtsbiffarna och i köttfärssåsen. Igår åt vi hemstekta hamburgare, inte så mycket vitlök i dom. Och idag lunchdejtade jag Mannen - fläsk och löksås på Hörnet. Herman tyckte förut idag att imorgon kväll kan vi äta hemgjord pizza och det tycker jag låter som ett alldeles utmärkt fredagsmys. Och pizza kan man väl göra vitlökssås till tycker jag. Man har ju kebabsås?
 
Idag har jag bakat surdegsbröd igen. "Fuskade" precis som första gången med köpt surdeg och ett kvarts paket jäst. Men jag gjorde inte som det står på surdegsburken utan jag gjorde en fördeg igår kväll som fick puttra på till idag och så följde jag samma recept som förut. Förnyade mig genom att ha i ett par nävar solrosfrön i degen och sen ha på en massa frön ovanpå limporna innan dom skulle gräddas. Hade till och med lyxat på och köpt pumpafrön. Jättegott blev det fast fröjäklarna far ju av när man hanterar brödet. Hur gör skogaholm och dom andra för att få fröna att sitta fast?
 
 
Det snöade förresten idag. Inte mycket men snö var det. Jag vet inte vad jag tycker. Det är bara oktober än.
 
Följde med Herman till frissan nu i kväll. Nu är han korthårigare än förut men ingen snagg för hans del, som vanligt. Jag satt och kollade i frisyrböckerna medans jag väntade och där hittade jag den här bilden. Den ska jag ta med till Vernonica nästa gång det är dags att klippa sig! Men hur får man det att spreta så där busigt? Mitt vill bara lägga sig slätt nuförtiden. 
 
 
 
 

Ja, varför kämpa emot...

Näe! Jag ger upp! Det här går ju inte.
 
Igår gick jag ut i syrummet för att göra en julängel. Titta vad det blev. En häxa till!!
 
 
Jag tror jag får nåt fel! Det verkar vara fullständigt omöjligt att göra julänglar. Det kommer bara fram häxor! Jaha. Jag får väl acceptera det då. Varför kämpa emot sin natur?
 
Jag ska tydligen inte göra julänglar. Jag ska göra åretruntfilurer: Julhäxor, påskänglar, vinterféer, discoänglar, hårdrockshäxor. Igår kväll fick jag dessutom en ny idé till en häxa. Ingen julängel, nej, utan en HÄXA. 
 
Finns det nån marknad för julhäxor, tro? 
 
Det märkliga är att jag redan fått förfrågan om att sälja häxorna nästa sommar och häxan jag gjorde igår är redan tingad! Kanske det finns en marknad ändå.
 
Men hon har ju ingen kvast än. Idag ska jag lösa kvastproblemet. Verkar inte finnas några diskviskor att köpa på affär´n här längre, dom som var så bra att göra kvastar av. Men jag tror jag vet hur jag ska göra. 
 
Just den här häxan har lila ärmar på tröjan, en sidenklänning i grått, lila och rosa samt ljuslila hår. Snygg-häxa!
 
 
 
 
 

Middagsresumé

Jag kan meddela att salladen med surkål blev "sådär" i smaken. Jag hade, förutom en burk surkål (800 g) som jag sköljde och lät rinna av i ett durkslag, i två rivna morötter, ett syrligt äpple i tärningar, en liten rödlök i tunna skivor, en knapp deciliter russin och ett par matskedar torkade tranbär samt salt och peppar och lite olivolja (blev bara lite för det var det sista i flaskan). Jag tror jag ska testa samma sallad fast med färsk vitkål en annan gång. Surkålen har en väldigt speciell smak. 
 
Köttfärssåsen blev däremot väldigt god och det blev en stor sats så idag blir det ingen vegetarisk lunch. Ja det blir sås kvar att frysa in också. Hurra! Hemligheten med en god köttfärssås är: snåla inte på löken och tomaterna och koka inte för kort stund! Tyvärr hade jag bara en stor lök och en vitlöksklyfta kvar hemma igår men såsen blev lyckad ändå. Det blir till att handla idag, lök måste man ha hemma!
 
Nåt annat jag måste göra är baka. Det blev ingen bakning igår och nyss åt jag upp det sista, trasiga tunnbrödet och jag tror det är en skiva kvar i påsen med formfranska. Ja, man KAN ju köpa bröd så jag måste väl inte baka - men jag VILL. Det är mycket godare med hembakat. Ska göra ett experiment med Matildas grahamsbröd enligt samma princip som det där goda surdegsbrödet jag gjorde. Ska förklara sen. Om det blir bra.
 
 
 
 

Vimsevims

Idag har jag haft svårt att bestämma mig för vad jag ska lägga min energi på. Igår var jag ganska trött, förmodligen efter helgens bravader så då beslutade jag mig att fokusera på en sak: tvätten. Det lyckades jag med, jag tvättade 5 maskiner under dagen vilket måste vara rekord för icke-utomhus-tork-säsong. Skippade träningen för jag mådde inget bra, hade huvudvärk på eftermiddagen. Blev soffan efter middagen istället. Och klockan nio kunde jag inte hålla ögonen öppna längre. Då gick jag och lade mig. Rekordtidigt!
 
Jag var alltså ganska pigg när jag vaknade i morse. Jag menar, nio timmar sömn! Ändå har det gått trögt idag. Slängde iväg en jobbansökan, skrev ut CV, tankarna gick över till bröd, mailade Polarbröd om deras sönderfallande tunnbröd, sen tänkte jag baka bröd själv men det vart inget med det. Lagade lunch, åt lunch, drack kaffe. Lyckades till slut gå en promenad med kameran. Drack kaffe, åt för många kex.
 
Men vet ni, det är tisdag. Det är kör klockan sex! Det är DÄR jag ska lägga min energi!
 
Jag ska strax dra igång en köttfärssås som ska få koka en bra stund så den hinner bli riktigt mumsig innan jag ska dra iväg till körsång och allmän eufori. Pasta till och så tror jag ska göra en sallad på surkålsburken som står i skafferiet. Med morötter, äpple och russin kanske? Och rödlök! Oj, var kom all den inspirationen ifrån?
 
 

Vegetarisk-lunch-vecka?

Igår gjorde jag jättegod pytt med halloumi till lunch. Idag funderar jag på att göra kikärtsbiffar. Kanske ska utmana mig själv och laga vegetariskt till lunch hela veckan? 
 
Man kan fråga sig varför man ska laga vegetariskt när man har frysen full med älgkött men då säger jag: varför inte? Det finns kikärter, bönor och linser i skafferiet och grönsaker i både frys och kyl - dom ska väl också användas? Att begränsa sig gynnar dessutom kreativiteten och jag behöver hålla igång hjärnan så den inte beckar igen totalt. Och mat ska man ju ha. Varje dag.
 
Det här receptet på kikärtsbiffar tycker jag ser bra ut: 
http://www.hemmetsjournal.se/mat/Lattgjorda-kikartsbiffar/recept-6161 
Nån tzatziki blir det dock inte, jag har inte köpt nån gurka. Vägrar köpa gurka. Dels är det en sommargrönsak, dels fryser den alltid sönder och blir mos i vårat galna kylskåp. Men man kan göra vitlökssås. Det blir gott. Kikärtsbiffar, vitlökssås och så riset och grönsakerna som blev kvar efter gårdagens middag med kyckling. Ja det finns currysås kvar också om nån vill ha. 
 
Undrar vad jag ska hitta på till lunch imorgon?
 
 

Rotfrukt- och halloumipytt med chèvre-creme

Har just avnjutit en suverän lunch med Mannen. Nu ska ni få receptet medans jag minns hur jag gjorde!
 
Rotfrukts- och halloumipytt med chèvre-creme
 
Till 2 personer:
 
4 potatisar
1 morot
en halv palsternacka
1 liten gul lök
1 rödbeta (färsk)
200 g halloumi
lite olja eller smör till stekning
salt, peppar, torkad vitlök om man vill
 
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på långpannan (lättare att diska sen). 
 
Skala och tärna potatis, morot, palsternacka, lök och rödbeta. Skär halloumin i stora tärningar. Lägg alltihop i långpannan och sprutta på lite olja eller smält smör, behövs inte mycket alls. Ställ in i ugnen tills potatis och rotfrukter är genomstekta och halloumin fått fin färg. Under tiden gör du cremen:
 
ca 0,5 deciliter mager kvarg
ca 1,5 deciliter turkisk yoghurt
50 g chévre
salt, peppar
 
Mosa osten så gott du kan och blanda med kvargen och yoghurten. Salta och peppra efter behag.
 
När pytten är klar kryddar du med salt och peppar och slänger på lite torkad vitlök. Ät och njut av halloumin som nu är krispig på utsidan och mjuk på insidan. Nej, det blev inte speciellt magert med ost både i pytten och i cremen - men det blev vansinnigt gott! Och vegetariskt blev det visst också.
 
 
 

Ruskträffen 2013

Så har jag då varit på Ruskträffen för första gången på 12 år tror jag. Blev en helg med mycket kontraster, några smärre missöden där starkvaror var inblandade, strålande sol, en spegelblank sjö, grillade hamburgare, rusktårta, chili con carne, livemusik, återseende av folk jag känner sen förr, en salig blandning av människor, en massa tokerier, skratt så man fick kramp i magen och tårarna rann och så kökspass vid frukosten på söndagen som grädde på moset. 
 
Det var SÅ KUL att vara där igen, även om resan är lång och det är kallt att åka motorcykel i oktober. Kändes konstigt att åka därifrån utan att hjälpa till att plocka ihop. Men jag var med och jobbade vid frukosten på söndagen i alla fall. Bara för nostalgins skull! På "min tid" var det dock ingen buffé utan försäljning av grötfrukost över disk: havregrynsgröt, äppelmos, kokt ägg, mackor. Men det var riktigt ruschigt i köket även nu, man fick springa och fylla på buffén ideligen. Jäklar vad dom åt och drack. Ok, ok, det var 340 deltagare inskrivna på träffen så det går förstås åt en del juice, kaffe, fil, bröd, gröt, leverpastej, ost......... Undrar egentligen hur många liter juice jag blandade till.
 
En annan sak som var ny för mig var att det fanns en grill ute där man kunde köpa korv och hamburgare och dricka. Jättebra med två "matstationer". Och gott att sitta ute i solen och smaska hamburgare. 
 
Tog inte så mycket kort som jag trodde jag skulle men en del blev det i alla fall. Jag får fotografera mer nästa år!
 
 
 
 
 
 
 

Sur deg = glad tjej

Jag gjorde det igen! Den här gången helt utan skyddsnät. Inget jäst som draghjälp för surdegen. Och surdegen hade jag gjort själv!
 
Det blev kompaktare än det förra brödet men fullt ätbart. Ändå gillar jag nog det första brödet bättre. Samma sa Herman. Frågan är då om det beror på själva surdegen eller att jag hade i ett kvarts paket jäst i förra degen. Jag har kvar av surdegen jag gjorde själv, den står i en burk i kylen, redo att matas och väckas till liv. Jag tror jag kör med den nästa gång och så tillsätter jag lite, lite jäst också. Surdegsforskningen fortsätter!
 
 

Go with the flow

Det regnar. Det öser ner faktiskt. Jag gillar det inte. Jag fick panik och rusade ut i gäststugan och vinklade upp taklampan mot hörnet ovanför hyllan. Nej, inget vatten. Verkar inte regna in, inte just nu i alla fall. Kanske det bara är när det regnar så där överjävligt som det gjorde för några veckor sen som det tränger igenom taket. Jag ska sätta mig där ute och sy lite sen, jag får kolla då om det hänt nåt på inregningsfronten. Jag har tagit bort lådorna med tyg som stod där så inget blir förstört men tänk om det droppar ner på symaskinen?!
 
Känns verkligen som att hjärnan fungerar igen. Märktes igår på kören också. Jag tog in fastän det först kändes som att "det där lär jag mig aldrig". Men jag lät inte den känslan stoppa mig. Det gillar jag. När jag inte tänker "det är för svårt" utan fortsätter ändå. Låter det skölja igenom mig och fångar upp en bit i taget. Till slut så har man hela bilden. 
 
Jag har känslan av att vara på väg nånstans, att färdas framåt. Vart vet jag inte men det kännd bra. Igår kom till och med Häxan Hilda tillbaka. Jag lät det vila till idag och gjorde en skiss nu imorse. Jag är osäker på om Hilda är nåt bra häxnamn. Kvasthilda är ju redan en seriefigur. Hon borde kanske heta nåt annat. 
 
Översättning för er som inte kan läsa min handstil:
- Jag tar tillbaka det där med att ingen annan gör nåt här hemma.
- För så stökigt som det är här måste dom ha gjort JÄTTEMYCKET!
 
 

Endorfiner och surdeg

Ibland är man bra fiffig. Jag tänkte promenera till kören, med en liten omväg för att få mer motion (det är bara en kilometer till Sockenstugan där vi håller till och tränar). Istället för backen neråt så gick jag stigen upp i skogen och runt. När jag började närma mig vägen genom Pålgård insåg jag att jag tänkt fel vad gäller tiden. Jag kommer inte att hinna i tid till kören. Jäklar! När jag passerade vägen in till oss var klockan några minuter i sex. Äh! Jag vek in på vägen och gick hem och hämtade bilen och körde ner till Sockenstugan istället............ Jag hade alltså lika gärna kunnat gå en kvart i sex och promenerat direkt till Sockenstugan och sen hem igen efter kören. Det hade blivit lika långt! Fiffigt var ordet, sa Bull.
 
 
Det går i alla fall bra på kören. Vi har många nya låtar och det låter SÅ BRA! Man blir så lycklig när man står där och sjunger och det funkar! Ja, vi får kämpa ibland, det är inga lätta låtar men det blir BRA! Ursäkta euforin, det är endorfinerna. Förresten, varför heter det inte "euforiner", det skulle väl passa bättre?
 
Övriga delar av dagen har tillbringats vid datorn (bildbehandling, jobbsökning, surdegspåläsning), hos Lillens där jag har dammsugit och skurat för imorgon kommer det folk som ska bo där igen, och så har jag nästan sytt färdigt den första julängeln! Det ni! Jag drog dessutom igång en surdeg i förrgår och ikväll har jag gjort en fördeg som ska jäsa "på varm plats" till imorgon. Den varmaste platsen i huset är vid elementet i tvättstugan och där törs jag inte ställa den för där har Mannen bilat upp ett hål i golvet och det ska kopplas in kulvert och grejas och det är dessutom inte städat där än, fullt med betongdamm och skräp på golvet. Det näst varmaste är vid luftvärmepumpen i saln men där blåser det ju och jäsdegar brukar inte gilla drag. Fast det kanske bara gäller kalldrag. Jag ställde den i alla fall på bokhyllan, lite vid sidan av utblåset från pumpen. Det ligger ju en plastfolie på som lock. På samma ställe torkade jag trumpetsvamp häromdagen. Dom krympte ihop på några timmar!
 
  
Nu hoppas jag att min surdeg lever och mår bra, det var i alla fall bubblor i den, då ska den väl var lyckad tror jag. Förra gången jag bakade med surdeg hade jag köpt, för övrigt följde jag receptet på Matgeek.se (klicka på bilden så kommer du dit). Kör väl samma recept den här gången fast med egenstartad surdeg. Degen blev helt underbart seg och brödet segt med bubblor i! Fast jag har fortfarande ingen brödpåse. Man ska inte lägga surdegsbröd i plastpåse, då blir skorpan seg istället för knaprig. Jamen jag får väl sy mig en påse då! 
 
Hej påse!
 
 
 
 

Vilken jävla smäll!

Nu fungerar hjärnan igen. Tror jag.
 
Igår morse när jag skjutsat Herman till bussen ställde jag mig och strök tyger som jag tvättat. Strök och funderade, gick upp och väckte Haqvin, fortsatte stryka, sa hejdå till Haqvin, fortsatte stryka. Plötsligt fick jag en strålande idé. Det var verkligen som en lampa tändes ovanför mitt huvud. Jag släppte allt jag hade för händer och gick raka vägen till byrån och letade fram idéboken och skyndade mig att skissa ner det. Jag lovar, jag kände mig som Dynamit-Harry efteråt - vilken jävla smäll!
 
 
Vad det var för revolutionerande som jag kom på? Jo, jag kom på hur jag ska göra mina julänglar. Låter kanske inte så märkvärdigt. Men jag har tänkt i flera år att jag ska göra julänglar (jag syr ju redan änglar, hur svårt kan det vara liksom??) men jag har inte fått till dom. Dom ska ju vara juliga på nåt sätt också, inte bara änglar. Nä, jag gör nog mer året-runt-änglar som en kompis sa. Mina änglar har inga vita särkar och blonda lockar. Inga ljungande svärd heller fast det skulle nog passa dom bättre än vita särkar när jag tänker efter.
 
 
Men nu vet jag hur jag ska göra! Jag blev så inspirerad att jag gick ut i gäststugan och - städade. Hela dagen. Ja, jag blev lika förvånad själv. Jag trodde jag skulle gå ut och sy. Men istället organiserade jag om tygerna och rensade bort en massa. Fyra soppåsar blev det och då har jag ändå bara gått igenom drygt häflten av tygerna. Vi pratar nu inte "klädtyger", hela metrar och så, utan mindre bitar av tyger som räcker till dockkläder, änglar och andra småprojekt.
 
Jag har nu slängt tyger jag inte gillar och aldrig kommer att använda. Dom flesta har jag fått från mamma för längesen, tyg som blivit kvar från kläder hon sytt. Jomen jag gillade dom DÅ, när jag fick dom. Braåha. Men nu syr jag nästan aldrig dockkläder. Jag har också slängt bitar som är för små, slamsor, remsor, sånt där jag sparat för att tyget är fint och det kan nog komma till användning! Fast det egentligen bara är skräp.
 
Man kan nog säga att jag har städat ur mina gamla ambitioner för att få plats med mina nya. Känns bra.

Sega söndag

I helgen har jag inte hunnit eller orkat skriva nåt. Har heller inte velat sätta mig vid datorn för då hade jag kanske fastnat här. Kändes som så. Hjärnan har inte skött sig som den ska. Jag kanske överansträngde mig förra helgen. Tankarna flyter inte på som dom ska. Dom flyter mest omkring liksom.
 
Vi gick i alla fall rundan Döda Fallet - hängbron i fredags. Lite soldisigt och det fläktade lite men det var inte kallt. Och en bulle blev det också, M-K hade tagit med sig en varsin åt oss. Hembakad! Blev en trevlig promenad, 8,5 km totalt. Ska lägga ut lite bilder i ett eget inlägg tänkte jag.
 
 
I helgen har vi städat lite på gården så att Mannen kunnat stöka till igen. Han har grävt för kulverten från det blivande pannrummet och in till tvättstugan. Man får tänka sig för nu om man ska ut och gå på gården när det är mörkt så man inte stupar i diket och bryter benen. Påbörjat pannrumsbygge betyder troligen att det snart är dags för MITT rum ute i uthuset - min ateljé. Det är i alla fall vad jag hoppas på. Jag har nämligen upptäckt att det regnar in i gäststugan också. Regnvatten och råttbajs. Suck. Jag orkar inte mer.........
 
Jag försöker sy en stund varje dag. Jag behöver det. Jag mår bra av det (när jag inte hittar sånt som ovanstående förstås). Har sytt två häxor och har en tredje på gång. Det är kul! Och jag har fler projekt. 
 
 
Vad har jag gjort mer i helgen? Jag gick upp på berget igår för att leta efter svamp. Hittade inget ätbart och sen började det regna. Skulle ha farit till buan och det där fantastiska svampstället igen men jag vill inte åka själv. Tänk om jag möter en björn. 
 
Nej, nu är det dags att tappa upp söndagsbadet. Det har visst blivit en tradition. Det har jag inget emot, det är ett utmärkt sätt att avsluta helgen på. 
 
 
 
 

Kanelbullens dag

Eftersom det finns morotskaka och vinbärskaka i frysen tänker jag inte baka några kanelbullar. Inte tänker jag köpa några degiga, sötsliskiga bake off-bullar heller. Jag vill inte ha. Och det är inte "surt sa räven" - dom är inte goda! Hembakta kanelbullar är mums, speciellt när dom är nygräddade och just har svalnat! Men jag orkar inte baka. Och jag vill inte ha sånt hemma. Jag VILL inte. 
 
 
Det går inget bra med viktnedgången. Inte med det hälsosamma levernet heller. Visst, jag har börjat träna igen två gånger i veckan men jag borde även gå ut och gå varje dag. Inte så mycket för kaloriåtgångens skull utan mest för att jag mår bra av det. Igår och i förrgår lyckades jag faktiskt ta mig upp på berget. Gjorde kaffe och tog med kameran. Och fint väder var det! Och igår hittade jag trumpetsvamp. Inga mängder men nu vet jag att dom finns där, nu går dom inte säker längre!
 
 
Vart tog min motivation vägen? Nu när blodfetterna sköter sig så är det som att jag tappat stinget. Och det är ju dumt. Jag drar faktiskt runt på en del övervikt fortfarande. OCH jag mår bättre om jag äter mindre slisk och rör på mig mer. Har inte hållit kalorimålet på flera veckor. Jo, nu i måndags. Men inte resten av veckan. Och idag är det fredag. Kan nån sparka mig i baken, tack? 
 
 
Jag har varit trött denna vecka. Gått och lagt mig för sent varenda kväll. Det är som att jag fortfarande är uppvarvad efter förra helgens bravader. Och om jag är trött så äter jag mer och jag äter inte alltid det bästa, så är det. Höst, kyla och mörker gör också sitt till. Fast nu skiner solen så vad klagar jag för.... Nej, jag vet, det sitter i huvudet. Bara att bestämma sig och HÅLLA FAST VID DET. Sluta gnäll, sluta skyll på PMS och trötthet och nervsvaghet och vad fan som helst. GÖR DET BARA.
 
Så där ja.
 
Idag ska jag faktiskt ut och gå en långpromenad. M-K och jag ska gå från Döda fallet till hängbron. Frisk luft, solsken, motion, höstfärger, fika. Det blir bra.

Finbesök under äppelträdet

Igår fick vi besök i trädgården.
 
Tre rådjur mumsade fallfrukt under äppelträdet.
 
 
Mmm, mums med äpple!
 
 
Eller så inte.....
 
 
 Det gäller att ha "parabolerna" spetsade.
 
 
"Å vad katten är det där som ligger och spanar på mig?!" Jag skrattade gott åt rådjuret som fick nästan dubbelt så lång hals när den fick syn på katten som låg och smög på dom! Nej, det är inte Lego, det är nån grannkatt. 
 

Polskedag

Idag har jag haft en polskedag. Måste haft polskbrist för jösses vad bra jag mådde när musiken drog igång. Musik i moll och tretakt gör nånting med mig. Har lyssnat på Hoven Droven och Hedningarna och så blev det lite visor också, Euskefeurat bland annat. 
 
Började med att städa badrummet. Det gick som en dans, haha. Närå, det tog en stund men det var bra mycket roligare med musik till arbetet. Nu är det rent och fräscht. Men jag kommer aldrig mer att köpa Ajax badrumsspray för det luktar fortfarande! Och det luktar INTE gott! Om man måste ha så där mycket lukt i rengöringsgrejerna kan man börja fundera hur rent dom gör egentligen. Försöker tillverkarna maskera med lukt att medlen inte funkar??
 
Sen tog energin slut på nåt sätt. Fikade, funderade, spelade Wordfeud. Dimman låg fortfarande tät ute. Gjorde lunch: färgglad pytt med grillkorv och kyckling. Konstig kombination kan tyckas men det var rester från lördagen och gårdagen. Senapskräm till, dvs turkisk yoghurt blandad med skånsk senap (crosscockin?) och så lite salt och peppar. Ja det blev jättegott, jag lovar. 
 
Fick nya krafter och gick ut i gäststugan och slog på musiken igen och började sy på nästa häxa, den som jag fick beställning på. Törs inte säga hur den ser ut, jag misstänker att beställaren ska ge bort den men jag vet ju inte till vem. Jag lovar att fota och visa den sen. Och det ska bli fler häxor! Dom var roliga att göra. Lite omväxling mot änglarna.
 
Till slut lättade dimman och solen kom fram. Jag gjorde en termos kaffe och gick upp på hygget. Det var varmt! Vilket väder! Härligt med en skogspromenad och fika. Fick nya krafter IGEN och gick hem och gjorde köttbullar. Älgfärsbullar med en massa röda kryddor: tacokrydda, grillkrydda chili, cayennepeppar, pepparmix och smoked paprika. Och lite vita också, torkad lök och vitlök. Gott gott!
 
Nu ska vi iväg och gratulera P på födelsedagen som egentligen var igår. Tårta då kanske.... Hoppas det är lugnt på födelesedagsfronten framöver ett tag nu. Det har blivit mycket kakor och tårta och kalas dom senaste veckorna. Jag som skulle skärpa mig efter sommarens dekadens. Men man vill väl förstås att sommaren aldrig ska ta slut!
 
 
 
 
 

Partyhäxa!

Kanske det var helgen som inspirerade mig till den slutgiltiga utformningen av figuren jag sytt på. Att det skulle bli en häxa visste jag men nu blev det en PARTYHÄXA! 
 
Sidenklänning med silverkant, matchande snörning på "kängorna", virkad hatt i matchande rosa, liten partyväska med oidentifierat innehåll (vem vet vad häxor har med sig på fest?!), ja till och med ett matchande sidenband på kvasten! Håret är faktiskt också rosa fast så pass ljust att det ser vitt ut på bilden.
 
Hittade inte rullen med nylonlina, det är därför jag håller upp henne i handen. Sist jag använde linan var när jag hängde tavlor på utställningen i somras men var jag gjorde av den sen vete katten. Jag kanske glömde den i Ramsele?
 
Jag har faktiskt redan fått beställning på en ny häxa fast i en annan färgskala. Kul! Och förresten, det är inte långt till Halloween - det är kanske fler som vill beställa? 
 

Det är tisdag

Jag går fortfarande på halvfart efter helgen. Städade och plockade och körde grejer igår. Det blev lite mat kvar och en hel del engångsartiklar men det får vi väl lägga på lager och använda upp allt eftersom. Vi fick en massa presenter också, ungefär som det var inflyttningsfest, haha! Ja det ska ju bo folk där förstås. Ett slags hem är det.
 
Eftersom jag städade på dagtid for jag på träningen på kvällen. Ett välbehövligt avbrott och en riktig genomkörning av kroppen. Tungt pass, mycket styrka men också en del kondition. Ingen träningsvärk än men det kommer kanske framåt eftermiddagen. Axlarna gissar jag.
 
Jag bestämde mig redan igår för att jag skulle ta det lugnt och bara göra trevliga grejer idag. Saker för min egen skull. Jag tänkte sy och om det är uppehåll, gå ut i skogen och kolla efter svamp. Fast hittills har jag bara lyckats med att skaffa bank-id, redovisat mina aktiviteter på Arbetsförmedlingens hemsida, skaffat ett PayPal-konto och uppdaterat min butik på Jabbo.se. Och fikat en hårdmacka med falukorv och senap. Jag som trodde jag var less på korv efter helgen. Nåja, jag åt gröt tidigt i morse. Det jämnar väl ut sig.
 
Jag har i alla fall slagit på elementen ute i gäststugan. Snart kan jag gå ut och sätta mig utan att frysa häcken av mig. Jag har nya idéer om vad jag ska sy. Saker man kan sälja på Jabbo. Saker som inbegriper fina tyger i olika färg och mönster. Siden, sammet, trasa, lump, glitter och paljetter, tyll och spetsar! Ska sy färdigt figuren jag håller på med också. Hon blir jättesnygg. 
 
Jag längtar efter min ateljé nu. Kan inte Bygglov komma och göra en åt mig?
 
 

RSS 2.0