Fredagsfotot 130125: Redo för dejt


Fredagsfotot 130118: Fredagsmys


För mycket av det goda

Ingenting blir riktigt som planerat den här veckan. Eller så är jag dålig på att planera, jag vet inte...
 
Idag körde allt ihop sig på eftermiddagen. Jag hade lovat svärmor att handla åt henne och sen tänkte jag dricka kaffe där. När jag lovade det så hade jag glömt att vi skulle på utvecklingssamtal på skolan halv fyra. Nåväl, jag far väl dit efteråt då, tänkte jag. Jag hinner till och med åka skidor på eftermiddagen, fast jag ska hinna med att plugga också, så klart. 
 
Det gick inte att åka skidor. Det var nollgradigt och det klibbade bara. Nähä. Jag går väl hem igen då.
 
 
Sen kunde jag inte bestämma mig vad jag skulle göra på kvällen. Forskören klockan sex eller ljusparty klockan sju? Det ena eller det andra? Trevligt där eller trevligt där?
 
När vi var klara på skolan och hade handlat var klockan alldeles för mycket och jag hade så ont i magen av allt velande (eller om det beror på nåt annat, jag hade ont redan igår). Det slutade med att jag fick lova svärmor att dricka kaffe imorgon istället och sen åkte jag ingenstans. Ingen kör, inget ljusparty. Ingenstans. Fast lite tråkigt är det, jag hade sett fram emot det, vilket det nu skulle bli.....
 
 
Nu ska jag fortsätta med kursen. Den har jag i alla fall hunnit med idag. Fick ordning på den andra datorn till slut. När jag skulle installera usb-adaptern för trådlöst nätverk så funkade det inte först. Datorn hittade inga drivrutiner. Konstigt? Jag hade ju satt i skivan. Till slut hittade jag en till skiva i lådan. Rätt skiva. Den jag hade satt in var installationsskivan till routern. Jaha ja. Sen hittade datorn nätverket men den kopplade ner hela tiden. Konstigt det med. Det funkade ju på gamla datorn? Hittade felet där också till slut. Om man skriver in RÄTT lösenord till nätverket så funkar det. Bra va?
 

Lakritskvinnan vann

Efter att ha deppat ihop i soffan en stund kom Lakritskvinnan och ryckte upp mig. "Nu slutar du tycka synd om dig själv och byter om och åker spåret ett varv! Schas schas!!! Vi måste besegra det onda Kolesterolet! "
 
Så det gjorde jag. Bytte om och åkte spåret, spottande med jämna mellanrum eftersom den där äckliga smaken var kvar i munnen. Ja den är fortfarande kvar. Men det känns bättre. Det hjälpte faktiskt att motionera - precis som det alltid brukar. Jag blev gladare. 
 
En smoothie på banan, lite vaniljyoghurt, frusen mango och några frusna hallon gjorde mig ännu gladare. Nästan som glass blev det. 
 
Det blir hamburgare ikväll men stekta på spisen istället för grillade ute. Jag ska göra cole slaw till också och så har vi Friscobröd och texmexdressing, det är favoriterna. Tomater så klart och ost om man vill. Det blir gott även om det ÄR godare att äta utomhus. 
 
Sen när vi ätit middag kanske jag äntligen kan få nånting gjort. 
 
 

&¤#&%£$€£@!!!!

Jaha, det där var ju lagom kul. Jag måste till tandläkaren IGEN. Hon kunde inte rensa ända ner i roten för det gjorde för ont på mig (hur det nu kan göra ont utan nerv??) och bedövningen hon lade bedövade allt utom just där. Aaah!! Jag vill inte göra om det här! Det är inte säkert att bedövningen tar som den ska nästa gång heller och då måste hon göra färdigt rotfyllningen fast det för ont för annars kan det bli infektion. Hur mycket arbete är en tand värd? Och hur mycket pengar? Jag kanske borde ha låtit dra ut den på en gång.....
 
Sitter här och försöker dricka ljummet kaffe utan att dregla ut det på hakan. Det smakar fan i käften och det är inte kaffet jag menar. Usch vad besviken jag är. Jag trodde det skulle bli klart idag. Jag skulle behöva BOXAS idag, inte åka skidor!!
 
Inte verkar det bli nån grillning ikväll heller. Hade bjudit in kören på "körkorv" vid bastun. Tänkte tända upp grillen och så skulle alla ta med vad dom ville grilla själva. Så vi får träffas lite menar jag! Men det verkar inte vara speciellt många som kan ikväll. Dom fyller år och dom har gjort illa ryggar och jag vet inte allt. Sicket sätt. Nu vet jag inte om jag ska skotta fram grillplatsen i alla fall så vi får grilla våra hamburgare, jag har ju sagt till barnen att vi ska äta ute ikväll. 
 
På tal om äta - jag har inte ätit lunch än och klockna är snart ett. Undrar om det låga blodsockret kanske kan bidra till det usla humöret? Lite mat brukar göra susen i såna här lägen. 
 
Det enda roliga som hände hos tandläkaren var när hon skulle borra och tandsköterskan glatt säger: "Nej det där var min fot som du försökte köra igång!". Men det var lite svårt att skratta i mitt läge. :)

Dagens begivenhet: Rotfyllning, del 2

Jag har ont i magen idag. Fast jag ska strax åka till tandläkaren och göra färdigt rotfyllningen så det kan bero på det förstås. Nej, jag är inte rädd för tandläkaren men trevlig är det inte. Risken är stor att det kommer att göra ont i plånboken också. Men i tanden gör det inte ont. Det är bra.
 
Jag får åka skidor på eftermiddagen istället. Igår tog jag en sväng före lunch. Ospårat. Det gick inte så fort men det gick. Dock fick jag ont i högerfoten nästan på en gång. Undrar om jag ska ta och låta nån ortoped felsöka den där foten? Jag har alltid haft problem med den men inte så stora att jag sökt för det. Har fått ont om jag har skor utan bakkappa eller sandaler utan rem om hälen, då trampar jag snett. Har fått ont om jag gått långt på asfalt och inte haft riktigt bra skor. Ont när jag styrketränat. Och nu när jag åker skidor. Fast inte jämnt. Och om det inte gör ont för jämnan så är det lätt att man går och dras med det och tänker "det går väl över". Men tänk om det går att göra nåt åt? På ett enkelt sätt till och med?
 
Nä nu ska jag gå och borsta tänderna. Jag har grundat med ordentlig frukost så att jag inte ska behöva ligga hos tandläkaren med kurrande mage (som jag gjorde sist). Skulle ta ungefär 1,5 timme sa dom. Låter mycket men sist blev det nästan 2 timmar. Ja, ja, det lär väl inte göra ont i alla fall, det finns ju ingen nerv där längre!
 

Frukostsmoothie

Den här dricker jag varje morgon. Ungefärligt recept då....
 
Frukostsmoothie
 
En halv banan
En pressad blodapelsin eller en halv vanlig. Ta med fruktköttet också.
En klyfta honungsmelon
En halv deciliter bärblandning (gojibär, tranbär, björnbär etc)
En deciliter vaniljyoghurt
En sked kvarg 
En liten näve havregryn
Tre sötmandlar
Tre hasselnötter
 
Vräk ner i mixer, kör tills det inte smäller och brakar nåt mer. Häll upp den krämiga, vackert mörkrosa skapelsen i ett glas och smutta på! Till denna en macka, för det mesta en skiva fiberlimpa med kokt ägg och kaviar eller bregott och rökt kalkon. Kaffe vill jag också ha, med en gnutta mjölk. Magen nöjd för det mesta ända fram till lunch. Om vi ska vara mer exakt: Jag äter frukost vid åtta när barnen gått till skolbussen och jag brukar äta lunch halv tolv. En kopp kaffe brukar det bli mellan frukost och lunch, ja faktiskt sitter jag och dricker förmiddagskaffe just i detta nu. 
 
Jag är av någon anledning dålig på att äta frukt, det blir liksom inte av, så jag tycker det här är ett ypperligt sätt att få i sig både frukt och bär. Och jag kan fortfarande inte fatta att jag var så skeptisk till smoothies förut......
 
 
 

Söndagsutflykt

Idag blev det skoteråkning upp till buan. Det var lite varmare ute idag nämligen. Fast VARMT var det väl inte..... Minus 14 istället för 18. Jag skulle haft en tröja till och en halsduk och kanske extra sockor. Usch vad jag frös! Och inte bara jag. Ändå var det lite varmare på buan än hemma, bara minus 8. Nå vi fick i oss korven och kaffet och oboyen och sen åkte vi hem och värmde oss.  
 
Nu snöar det lite och är bara 8 minus här också. Vet ni vad det innebär? Jo att jag kan åka skidor imorgon! Tjohooo! Ja, dom hade lovat mildare väder så det är bara att tacka och ta emot! 

Resultatrapport v 4

Det har varit en social vecka, med socialt ätande och överskridande av pointsbudgeten. Dessutom för kall för skidåkning. 
 
Resultat v 4: Minus 0,2 kg.

Ja det var ju åt rätt håll i alla fall. Imorgon är det måndag och ny vecka. Då kör vi igen.
 

Ingen latlördag här inte!

Fy farao vad duktiga vi har varit nu! Haqvin och jag har städat hans rum. Och då menar jag STÄDAT!  Nu är rummet dammfritt från ovansidan på garderoben till innerhörnet under sängen. En hel sopsäck med skräp bar jag ner. Tomma legokartonger, trasiga leksaker, skräp, skrot. Gud vad skönt! Nu är det RENT på golvet, inte bara ur hygienisk synvinkel - grejerna står i garderoben och ligger i lådorna. Ingenting kvar på golvet! Tänk vad lätt det ska bli att dammsuga hädanefter! Sen gäller det bara att han får in rutinen och fortsätta hålla rent och snyggt. Det tar mindre energi att hålla ordning än att städa. Vi var helt slut när vi var klara.....
 
Nu har jag vilat upp mig i soffan med en kopp kaffe och några chokladpraliner. Hittade en oöppnad julklapps-Aladdinask i Haqvins rum som jag öppnade med hans tillåtelse. OCH min egen. Kände att jag behövde det. Hårt jobb att städa.
 
Ska hoppa in i duschen strax. Vi är nämligen bortbjudna på mat ikväll så jag ska piffa till mig lite. Tvätta av dammlagret. Fixa till håret. Undrar vad jag ska ta på mig? Det är inte nobelmiddag men det är kul att vara fin när man ska gå bort. Lite glitter och bling kanske?

Upp upp och iväg

Usch vilken dag jag hade igår. Eller det var väl inte själva dagen det var fel på, utan mig. Trött och på dåligt humör, ont i magen och ont i huvudet. Fick ingenting gjort. Förutom dammsugning av nedervåningen, en tvättmaskin körd, hämta ved, elda, laga mat - ja ni vet, ingenting..... Men ingenting KUL! Tänkte flera gånger att nu ska jag byta dator så det blir klart och jag kan fortsätta kursen men varje gång jag gick in på kontoret så tog det emot. Jag VILL inte sätta mig vid datorn! Usch! 
 
Ingen skidåkning. Det var minus 18 hela dagen fast fint väder, solsken och blå himmel. Var ute i omgångar och hämtade ved och skrotade runt ute på gårn men ingen riktig promenad. På eftermiddagen gick jag och lade mig och vilade en stund. Sen blev det faktiskt lite bättre. Gjorde färdigt tröjan och mössan jag stickat åt dockan. Kollade på ett intressant program på Axess om minnet, hur det funkar och hur man kan träna upp det. 
 
Idag är jag småsnorig och har en obestämd värk i huvudet. Förkylning på gång alltså? Den ska vi allt mota bort! Petade i lite extra bär i frukostsmoothien. Survitaminer och antioxidanter, mums! Ska mota bort det dåliga humöret också. Gå upp och sminka på lite rosor på kinderna och solsken i blick. Piffa till håret. Kanske till och med byta från woolpower till nåt annat? Nja, det är fortfarande minus 18, vi ska väl inte överdriva. 
 
Ska på Hammarn på fikadejt sen så då lär jag väl byta om innan. Vi ska träffas klockan ett så nu funderar jag på om jag ska äta "riktig mat" hemma till lunch och så bara dricka kaffe där eller om jag ska äta lunch där. Dom har inte mat men matiga mackor tror jag. Det bästa vore kanske att äta mat först men risken finns då att jag tror att jag får äta nåt onyttigt till kaffet. Det är dessutom fredag, ytterligare en psykologisk fallgrop. Om jag bestämmer att jag ska äta lunchen där kan jag lura mig själv till att bara äta den och inte köpa godsaker. Ja, det är förskräckligt att man ska behöva lura sig själv..... Jag kanske måste vara så fiffig att jag ringer upp och kollar vad dom har för lunchalternativ?
 
Upp upp och iväg, som Stålmannen säger. Vi behöver en ny superhjältinna idag, Lakritskvinnan tycks vara upptagen på annat håll. Men se, här kommer hon! Redo att sparka igång precis vad som helst, alltid med ett glatt humör. Vi säger välkommen till Happy Go-Lucky!!
 
 
 

Velpotta

Håller på att flytta filer från hårddisken till den externa hårddisken så jag kan byta dator. Vissa i familjen har inte varit så noga med var dom sparar sina grejer så jag måste gå igenom vad som finns på datorn innan jag kan byta. Ja, jag kanske också tillhör dom där "vissa"..... En massa musik låg det där till exempel, sånt kan ju vara trevligt att komma åt även sen från den nya burken.
 
Det är jävulusiskt tråkigt att flytta filer. Tid tar det också. Jag skulle vilja sätta mig med kursen i stället men eftersom jag ska installera photoshop på den nya burken så måste jag vänta till jag är klar med den. För det är ju inte bara att byta dator. Jag måste lägga på antivirus på den nya, fixa så den kan ansluta till trådlösa nätverket, kolla vilka program jag ska installera om, lägga till skrivaren...... suck.
 
Om jag hade tålamodet att raskt gå igenom alla mappar och flytta, bara woosch, så där, klart, men näää..... Jag har lagt ut plast för att sotarn skulle komma, jag har druckit kaffe och läst bok, jag har ätit lunch, jag har åkt skidor. Hämtat ved icke att förglömma. Vad mycket det finns att göra när man vill undvika en specifik sak, har ni tänkt på det?
 
Fast nu är jag snart klart med filflyttandet. Skulle ha varit ner och handlat också, mjölken är slut och så har Haqvin beställt tomatsoppa som förrätt till pannkakorna. Campbells tomatsoppa ska det vara (så klart jag köper den, jag är ju konstnär). Hade den som förrätt på nyårsafton och han tyckte den var SÅ god. Och sen kanske jag ska bort ikväll. Har inte bestämt mig än........
 
 
 

Tulipanaros

Idag har jag varit in till stan och träffat några av "konstbrudarna". Kul! Vi höll till hos M som bytte bostad i december så det var första besöket i nya lägenheten. Ljus och fint och väldigt trivsamt tycker jag det var. Vi fikade och pratade, ungefär som vi brukar. Det behöver inte vara avancerat för att vara trevligt.
 
Kollade efter köksgardiner på Hemtex och kom ut med ett par nya grytlappar. Går inget vidare med gardinprojektet.... Jag får nog fara till Flatmo ändå nån dag. Tulpaner köpte jag i alla fall, äntligen. Var på Willys och handlade lite smått och gott och kunde inte motstå en bukett ljusgula, dubbla. Överräckte dom till Mannen när jag kom hem, hehe. Det finns alltid en anledning att köpa tulpaner. Förresten, det var tulpaner på grytlapparna också. 
 
Kylan håller i sig. Minus 22 när jag for hemifrån, kallast i Strömsnäs med minus 27 och i stan var det "bara" minus 18. Nu är det 20 härliga minusgrader! Nä, jag skojar bara, jag VILL INTE. Men det ska tydligen bli bättre, klart.se lovar lite varmare imorgon, 11 grader. Jag håller tummarna. 
 
 
 

Härliga måndag!

Idag är en bra dag!
 
Idag börjar min kurs i digital bildbehandling. Spännande! Har inte provat logga in än men jag hoppas det funkar ändå. Hade tänkt göra mig bekant med verktyget man använder innan själva kursen började men jag får väl göra det idag istället. Kul ska det bli!
 
Idag ska jag till frissan! Känns som jag nyss var där men det var sista november så visst är det dags. Håret lockar sig och står åt alla håll. Det kan förstås bero på att vi badade igår kväll och att håret var fuktigt när jag lade mig. Hade planerat att promenera ner på Hammarn, bara för att jag kan, men nu visar termometern minus 22. Fast det finns väl kläder? Tyvärr lär jag ju behöva sabba frissans arbete med att göra mig fin genom att sätta på mig mössan. Annars brukar jag vara artig och inte göra det efter frissan men är det så kallt som idag så får hon faktiskt förlåta mig om jag dra ner luvan över öronen. 
 
 
Tänkte slänga ihop lite matbröd också. Vi har ätit nästan slut på grötbullarna och fiberlimpan är också på upphällningen. Att inte köpa bröd utan baka allt själv är som en sport nu - jag hinner ju! Undrar om man ska dra igång matbröddegen och sen sätta sig med kursen medan det jäser? Fast man ska inte göra flera saker på en gång om man ska plugga..... Det stod till och med i papprena som kom med inlogget. Multitasking är som jultomten - det spelar ingen roll om du tror på honom, han finns inte för det.
 
 
Så här får det bli: Jag ägnar förmiddagen åt att baka och elda och hämta ved och tvätta, käkar sen lunch, far/går till frissan och när jag kommer tillbaka på eftermiddagen är huset säkert tillräckligt varmt och acktanken är laddad med varmvatten och DÅ kan jag fokusera helt på kursen. Jag ska ta in ordentligt med ved också innan jag sätter igång så slipper hjärnan bry sig om det. 

Resultatrapport v 3

Efter en bra vecka (förutom pizzan då,) här kommer resultatet:
 
Resultat v 3: Minus 0,6 kg.

Och detta veckan innan mens! Ni vet vad dom säger i reklamen: Plötsligt händer det!
 

Extremist, javisst!

Handlade ju en massa nyttigt och gott i torsdags. Apelsiner, bananer och kiwi och så mango från frysdisken. Där hittade jag nåt väldigt spännande: kartonger med gojibär, havtorn, blåbär, björnbär, tranbär och röda vinbär. 
 
 
Den var jag ju tvungen att köpa. En riktig vitaminboost! Nu har jag testat i min frukostsmoothie och jag kan säga så här: Ha gärna banan eller nåt annat sött till också för dom var väldigt syrliga. I morse gjorde jag smoothie med vaniljyoghurt, kvarg, banan, melon och så lite av bären. Havregryn och nötter och madel fick också åka med. Jättegott! Jag som alltid varit så skeptisk till smoothies har blivit beroende. Dricker smoothie varenda morgon. Ibland en på eftermiddagen också fast då utan nötter och havregryn. Tror jag får skriva ner mina favoriter i ett eget inlägg, jag har hunnit testa många varianter bara på en vecka!
 
Visst är dom vackra? Nästan synd att mixa dom. 
 
 
Jag köpte även böcklingpastej. Hade nåt vagt minne av att det skulle finnas nåt som heter så - och det fanns det! Tänkte att det skulle vara ett bra sätt att öka fiskätandet. Provade på mackan i morse men jag tyckte nog det var i saltaste laget. Kanske man inte ska ha den på macka? Men vad ska man annars ha den till?
 
 
Jag köpte även anjovis. Mamma skrev olika fiskförslag på Facebook, bland annat ägg- och anjovissmörgås. Oj, vad jag blev sugen på det! Fast jag har inte öppnat burken än, haha. 
 
Tycker ni jag är extrem i mina ansträngningar att vara nyttig? Men jag tänker så här: Om jag överdriver nu i början så kanske det blir kvar lite mer av dom goda vanorna sen? Istället för att börja lite halvhjärtat och så rinner det ut i sanden. Som med skidåkningen. Första veckan åkte jag varenda dag. Nu åker jag inte varje dag men regelbundet! 
 
Jag mår i alla fall bra. Pigg är jag. Jag märkte skillnaden igår kväll då vi hade ätit pizza till middag och godis till efterrätt. Nej det var inte lördag utan fredag men jag får räkna den dagen som lördag. Nåväl, efter den middagen så blev jag TRÖTT. Så in i bängen. Jag svär att jag fick förhöjd puls när jag gick iväg från soffan för att lägga in i spisen. Huvaligen. Jag fick göra mig lite mintte för att hjälpa matsmältningen på traven. 
 
Idag var det tillbaka till ordningen. Imorgon är det invägning. Det är lite spännande faktiskt.
 

Skidrapport!

Imorse var det 11 minusgrader när jag klev upp. Nästa gång jag tittade var det SJU! Yes! Idag blir det skidor!
 
Innan jag lyckats få på mig skidkläderna (var ju tvungen att städa klart först) hade det blivit minus fem och toksnöfall. Men tror ni det hindrade mig? Nä. Hur tror ni skidlandslaget tänker? "Oj, det snöar och jag som skulle vilja åka skidor, attans, jag får promenera i stället." Tror ni det? Va? Va?
 
När jag kom till spåret så såg jag att nån annan redan åkt där. Vad bra! Jag slapp spåra. I gästboken stod flera namn på dagens datum. Härligt att vi är många i spåret! Och inte bara i vårat spår, ska man tro Instagram och Facebook är det en faslig aktivitet ute i skogarna. Helt rätt.
 
Man tänker så bra när man rör på sig tycker jag. Sista tredjedelen av spåret brukar min hjärna ha kommit igång ordentligt. Där har jag skrivit dikter, påbörjat blogginlägg, löst praktiska problem. 
 
Nu har jag petat i mig en smoothie till fikat. Smoothies är ju jättebra! Hur har jag kunnat vara utan dom förut? Mer om det i ett annat inlägg, dags att plocka in disken och fundera på middagen. Kycklingspett tror jag det blir. Men först ska jag gå upp i sovrummet och mäta en sak, jag fick nämligen en idé i skidspåret......
 

Kyla

Trinny & Susanna kan slänga sig i väggen idag. När det är 28 grader kallt är det woolpower som gäller. Ska man gå ut är det skoterställ på. Den ska visst hålla i sig ett tag också, kylan. Usch.....
 
"Att gnälla är som att sitta i en gungstol: Du har nåt att göra men du kommer ingenstans"
 
Undrar om det gäller gnäll över vädret också? Jag kan inte gärna ändra på vädret även om jag gärna skulle det idag!
Nej, man får göra det man kan. Elda, hämta ved och elda och göra saker inomhus. Åka skidor är inte att tänka på. Det får bli en promenad senare, när solen kommit högre upp på himlen.
 
Moder Natur kompenserar som vanligt den isande kylan med att göra allt fantastiskt vackert istället. Gick en vända med kameran igår.
 
 
Hm, vilket fint hus. Vem kan bo där, tro? ;)
 
 
 
 
 

Fredagsfotot 130111: Caught in the act


Om nyttan av att göra nytta

Jag borde göra en massa nytta när jag ändå är hemma känns det som. Vad gör jag då, en massa onytta? Nädå. Men jag är så trött och slö idag. Ja jag har ju bakat förstås. 
 
 
Satt upp gardinerna jag köpte i Sollefteå igår. Fanns inga gardinkappor på Jysk, bara längder så några köksgardiner blev det inte. Däremot hittade jag gardiner till sal´n. I grått och silver, perfekt matchning till fondtapeten på motsatta väggen!
 
 
Sen har jag eldat (minus 24 nu). Hämtat ved. Kört igång tvättmaskinen. Promenerat lite, fotograferat lite. Varit och handlat fyra kassar mat och frukt och grejer. Hämtat Hacke på skolan. Nu ska jag hänga tvätt och kanske det är dags att sätta igång och steka pannkakor. 
 
"Men skärp dig, kvinna, vad mer "nytta" hade du tänkt göra då? Du har ju gjort massor!" (Häxan Hildas röst)
 
Jaja. Det har hon ju rätt i, den gamla häxan. 
 

Förmiddagsfunderingar

Börjar dagen i soffan under en filt. Det är 20 minus ute. Stoooor suck..... 
 
Jag gillar inte när det är så kallt. Vinter - ok. Minus 20 - inte ok. Fast häromdagen var det minus 14 och underkylt regn, det var ingen höjdare det heller kan jag säga! Det blev som en ishinna på vindrutan på bilen. Hur vägbanan blev törs jag inte tänka på. 
 
Till frukost idag gjorde jag en supersmoothie åt mig själv: Lite vaniljyoghurt, kesella, melon, pressad apelsin, lite hallon, en näve havregryn, en nypa linfrö, några hasselnötter och sötmandlar. Blev lite grynigare än den första varianten men god. Det gör inget om man får tugga, jag har ju tänder. Jag åt ett kokt ägg också. 
 
Måste köpa hem mer frukt. Bananerna var slut så Haqvin klagade på att smoothien inte var lika god som förut. Funderar på vad man mer kan ha i. Kiwi föreslog Herman. Ja det tror jag på, en favoritfruktsallad jag har är kiwi, banan och apelsiner. Jag tycker oftast bananer är lite väl söta men syran i apelsin och kiwi balanserar sötman. 
 
Brukar kolla på Jamie Olivers 15 minutes meals. Han använder mixern till allt möjligt, han. Slänger i både det ena och det andra och så blir det en sås eller dressing. Klart det går fort då. Och nyttigt verkar det vara, det han lagar. Mycket grönsaker, yoghurt och mjölk i stroganoffen istället för creme fraishe. Jag tog faktiskt och laddade hem hans app igår med 20 minutersmiddagar. Jag gillar Jamie, han är så entusiastisk och han tycker det ska vara enkelt att laga mat. Så sant. Och så tycker han att det blir så gott! Sen är han lite söt också men det får man på köpet.
 
Nu ska jag rycka upp mig och ta och baka lite matbröd. Haqvin gillar inte fiberlimpan så jag ska baka grötbröd tänkte jag. Men först måste jag gå ut och hämta ved. Burrr......
 

Lakritskvinnan vs Kolesteroltanten

Nu har jag pratat med företagshälsan om mitt kolesterolvärde. Några värden är fortfarande förhöjda. Hon tyckte jag ska prata med läkare om vad jag kan göra eftersom jag har högt blodtryck också. Jag berättade att jag åker skidor nästan varje dag sen nyår och det tyckte hon var jättebra, motion är ett sätt att sänka blodfetterna. Viktnergång är också bra och det jobbar jag redan på konstaterade vi.
 
Usch, jag känner mig som en gammal tant. Högt blodtryck, högt kolesterol, diskbråck. Jag som mår så bra? Ja jag är lite småtjock men förutom det alltså.....
 
 
"Fisk och grönsaker" sa hon när vi var på hälsokontrollen på jobbet. Jo, jag har infört en fiskdag i veckan, minst. Och mer grönsaker. Men det kanske tar några veckor för värdena att sjunka? Minska på det mättade fettet ska man göra. Denna vecka har jag skippat osten helt (undantag idag när vi fikade i Sollefteå) och därmed lyckats hålla mig UNDER mina dagliga points. Applåd, tack. Ni ska då veta att jag ÄLSKAR ost. Men det är som med choklad, man måste inte äta det varje dag.
 
 
Jo, jag har googlat också. Jag vill helst slippa medicinera. Jag ändrar hellre min kost och min livsstil. Men säg inte åt mig att köpa Becel för det är margarin och margarin kan INTE vara nyttigt!
 
På Må Bras hemsida sammanfattar dom kolesterolfrågan så här:
 
"Se alltså till att äta en kost med mycket frukt, grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, fet fisk, nötter och mjuka vegetabiliska fetter, psylliumfrön och mandel. Och fortsätt att träna eftersom det också höjer det goda kolesterolet."
 
Låter ju bra.

Dresscode: Woolpower

Sitter här i mitt svarta woolpowerunderställ (julklapp!) och känner mig som Lakritskvinnan på vintersemester. Och hon ska få ha semester idag tror jag. Styrketräningen i söndags känns fortfarande i musklerna samt att jag åkte skidor igår, så klart, hur kunde jag låta bli när det var "bara" 13 minus? Men det var kallt, kallt, speciellt i slutet av spåret. Trodde det berodde på att jag hade kortärmat underst, den långärmade underställströjan var i tvättmaskinen, men när jag kom hem visade termometern 16 minus. Burrrrr!!!!
 
 
Av med träningskläder och på med woolpower. Sen gjorde jag smoothie för första gången i mitt liv. Lite vaniljyoghurt, lite kvarg, banan, pressad apelsin och lite hallon, ner i mixern. Det blev jättegott! Bjöd barnen plus en kompis till Hacke, alla godkände den. Så imorse fick dom smoothie till frukost. Bortskämda barn? Jajamen, när det gäller nyttigheter skämmer jag gärna bort dom. För övrigt är det så enkelt så snart gör dom "smutti" själva, tro mig. Haqvin och hans kompis hade för övrigt redan gjort smoothie på hemkunskapen så det var ingen nyhet för dom hur man gör.
 
Utetemperaturen kröp ner till minus 22. Jag fortsatte frysa, trots smoothie, kaffe, middag och woolpower. Det gick inte över förrän jag kröp ner i ett varmt bad. Hade haft i ett badsalt med vintergröna, eucalyptus och enbär som ska vara bra mot ömmande muskler. Vet inte om det hade nån verkan på just den punkten men det luktade gott och varm blev jag. Äntligen.
 
 
Nu är det "bara" minus 17 grader ute. Sitter här vid datorn och ska fortsätta på TRR online tänkte jag. Men det finns så mycket annat som man kan göra istället: Se till att det brinner i spisen, blogga, kolla Facebook, kolla bloggar, kolla recept......
 
Nä. Skärpning. Jag SKA göra det här nu och sen får jag baka/tvätta/promenera/stuva om i skafferiet.

Attans....

Man ska göra det på en gång, annars blir det inte gjort. Alternativt: annars finns inte grejerna kvar. 
 
Hade ju hittat nya gardier till köket. Ja igen. Men det förra var julgardiner, dom vill jag inte ha nu. Nu vill jag ha ut HELA julen, inklusive gardiner. I Jotex fanns jättesnygga gardiner i pastell med lite retromönster, skulle passa som en smäck i vårat retro kök! Ja, dom är på framsidan på senaste katalogen om ni vill se hur dom ser ut. 
 
Nu tänkte jag äntligen beställa dom. Paneler till matplatsen och verandadörren och hissgardiner till köksdelen. Men tror ni dom finns nu? Nä. Hissgardinen finns kvar men bara 120 cm bred och det är för smalt. Panelerna finns inte alls. ATTANS!
 
Jag får väl hänga upp spetsgardinerna igen då..... Men dom är mer sommar tycker jag, inte vårvinter och vår. Vilken färg har vårvintern förresten? Jag funderade på det när jag letade duk till skänken. Hittade ingen jag ville lägga fram. Hittade en ripsduk i nån ljus orange och turkost men den känndes för blek och påskigt. Det är fortfarande vinter men man vill ändå ha ljusare färger nu än i höstas tycker jag. Jag kanske måste köpa en ny duk också. 
 
Har ingen lust att sy gardiner heller. Dels är det tråkigt, dels är det svinkallt i gäststugan. Och stökigt. Fast det kan man ju åtgärda förstås.....
 

Lakritskvinnan - en superhjälte nära dig!

Se den fantastiska Lakritskvinnna i sin nya vinterdräkt! Beväpnad med stavar, säkert greppade med Swixhandskarna och med höghastighetsskidor på fötterna ska hon ta sig an uppdraget att patrullera det viktiga "Pålgårdsspåret". Med risk för liv och lem ska hon försvara allmänheten mot högt blodtryck, höga kolesterolvärden och övervikt. Hon ska passera den trixiga "högerkurvan efter backen" utan att bryta benen och hon ska glida som en svan nerför timmervägen mot brevlådan och där ska hon signera det viktiga dokumentet "gästboken" innan hon fortsätter ner på Hannmyra, allt för att alla ni andra ska kunna sova lugnt om natten. Följ den spännande fortsättningen om Lakritskvinnans bragder - snart på en blogg nära dig!
 
 
Det gick jäkligt bra att åka i dom nya kläderna. Om det berodde på kläderna eller om det var jag som var taggad, det vet jag inte. Spelar det nån roll? Nä. Enligt träningsappen slog jag hastigshetrekord på slutsträckan och om jag inte hade frusit så förbannat om fingrarna i början så jag vara tvungen att stanna ett par gånger och värma dom så hade jag nog fått bästa spårtiden hittills. Det var 12 minus och jag hade tagit dom nya fingerhandskarna jag köpte när vi var till stan igår. Fingrarna blev varmare sen när hela jag blev varm och kläderna funkade jättebra, jag frös inget och kände mig inte blöt av svett heller. Jag vill bara påpeka att det är dom första skidkläderna jag äger i mitt liv.....
 
Nu ska jag sätta igång med middagen tror jag. Det är styrketräning halv åtta ikväll (hoppas jag) och jag vill inte gärna äta för tätt inpå. Det blir enchiladas, fyllda med tacofärs, majs, ost och salsa och till det en massa grönsaker. Mums!
 

Resultatrapport v 2

Jaha, dags för redovisning igen. Beredda?
 
Resultat v 2: 0,0 kg.

Jag har stått still i vikt denna vecka. Jag vet att jag har ätit mer än jag ska och jag har inte åkt skidor precis varje dag men promenerat och styrketränat lite så jag får väl vara nöjd. Kanske. Nååå, jag vill ju att nåt ska hända - fast det ÄR nåt som händer. Förra veckan var det överarmen som ökat i omfång. Denna vecka har under-byst-måttet ökat. Jag BYGGER tydligen. Hm.
 
Skidåkningen gör saker med min kropp men inte det jag trodde den skulle.
 
 

Alla talar om vädret

Det där med att sy dockkläder visade sig vara lättare sagt än gjort. Först och främst har jag inte varit i gäststugan sen snön kom. Det var alltså inte skottat. Nå, det gick ju fort att röja av trappen så jag kom in. Men det var kallt där. Ingen värme påslagen. Hämtade kupévärmaren och satte in den, tänkte att det blir väl snart varmt, det är en liten stuga.
 
Eller hur. Det blev inte varmt. Behöll ytterkläderna på och började leta fram mönster och mönsterpapper. Ritade av ett mönster och skulle leta tyg. Insåg att jag inte kunde känna vad det var för slags tyg när jag rotade runt i lådorna, fingrarna var så kalla att dom var stumma. Äh! Jag gav upp och gick in.
 
Nu har jag istället stickat en tröja åt dockan. Tänkte slå på elementen i gäststugan igår och sy idag men jag glömde bort det och imorse när vi klev upp var det 15 grader kallt så det var kanske tur, dom hade nog bara dragit en massa ström utan att värma upp tillräckligt för att jag skulle kunna sitta och sy där. Jag får invänta mildare väderlek. 
 
Men jag åkte skidor idag! Tänkte låta temperaturen besegra mig och gå en promenad istället men så ringde Mannen precis när jag skulle gå ut. "Jag kunde inte svara förut för jag åkte skidspåret ett varv." Va??? Ja då kan ju inte jag vara sämre! På med kläder och en buff för munn och näsa. Gick bra, frös inte förrän jag kom hem och hade gått omkring en stund i bara understället, haha. Jag är väl som ett element, värmen kommer inifrån när jag åker skidor och jag märker inte att utsidan är kall. 
 
Ska kolla på skidkläder imorgon. Få se om det finns byxor i min storlek. Ska man gå efter vad som står på sportaffärernas hemsidor är L största storleken på dammodellerna. Men herrmodellerna kanske finns i större? Större personer behöver väl också sportkläder? Speciellt om man vill bli mindre.

Det blir en skapardag

Jag har lovat en liten dam att göra kläder åt hennes docka. Eller jag har lovat mamman, jag vet inte om dockmamman i fråga vet vad jag har lovat. Mötte dom på skotern förra helgen när jag var på väg till skidspåret och dockan åkte på kälken iklädd endast NATTLINNE! Det går ju inte!
 
Funderar på om jag ska satsa på det idag. Jag vet inte om jag orkar pyssla med TRR online just nu. Inte nog med att jag måste tänka en massa, det innebär längre stunders datorsittande och det gör alltid att fingret pirrar mer. Inga stora krämpor kan tyckas, det gör inte ont nånstans, men jag behöver en paus känner jag. Göra nåt kreativt. Använda andra delar av hjärnan.
 
Tyvärr lär det väl vara svinkallt inne i gäststugan där symaskinen står eftersom elementen inte är påslagna. Kanske man ska sätta in kupévärmaren där ett slag? Jag måste i vilket fall kolla på mönster först och det kan jag göra inomhus i värmen, måste bara hämta mönstertidningarna. Jag tror hon har en Baby Born-docka och jag vet att det finns mönster i Allt om Handarbete. 
 
En åkpåse vore väl nåt? Då kan dockan åka skoter utan att frysa. Sticka kan jag också göra, en varm tröja kanske? Ja för tusan, det är vinter och kallt, klart dockan måste ha varma kläder! Mössa och halsduk så klart, det kan jag sticka utan mönster. Ja jäklar anamma! Här ska skapas!
 

Nämen?

Nääää. Inte blev det nån styrekträning på Hotellet ikväll inte. För få deltagare. Och jag som var så taggad! Och ombytt var jag när jag fick syn på SMS-et. Fikat extra hade jag gjort för att kunna träna klockan sex och äta middag efteråt.
 
Vad gör man då?
 
Jo, man letar rätt på sin gamla träningslista på Spotify och stänger in sig i sovrummet med yogamatta och hantlar. 40 minuter blev det (och jag kom ihåg dom flesta rörelserna!) och svettig blev jag. Men nu vet jag vilka muskler man använder när man åker skidor. Jag upptäckte nämligen att mina triceps ömmade när jag använde dom. Det är DOM man använder när man  stakar! Så klart!
 
Ljumsken smärtade till när jag gjorde utfall. Kanske ska vänta med skidåkningen en dag till....
 
Sen vill jag inte skryta eller, jo det vill jag nog. Jag upptäckte nämligen att jag var starkare än jag trodde. Ställde mig näck framför spegeln efter träningen och kollade och har man sett, jag har ju fått större muskler på överkroppen. Utan styrketräning. Surprise surprise. Skidåkningen har tränat upp axlar och armar också, inte bara lår och rumpa.
 
Ja man läser att längdskidor är jättebra för hela kroppen, man LÄSER det. Men tror man på det? Nu ser jag. Och nu tror jag på det.
 

Inte så illa

Nu har jag varit ute och fingått med kameran. Slog inte ens igång träningsappen. Solen skiner idag och vädret lurades inte den här gången, jag hann ut! Men vi som varit bortskämda med minus 3 grader i hur många dagar som helst, nu fick vi minus 8. Inte så mycket kan man kanske tycka men det känns skillnad. Minus 3 är bättre.....
 
Blev lite bilder. Kanske får ett eget inlägg senare idag. Nu ska jag dricka upp kaffet och fara ner och hämta Hacke på skolan. Ja han ringde och frågade, den lilla räven. Men eftersom jag ska ner och handla så kan jag väl hämta honom då. Men bara för det får han följa med på affärn, så det så.
 
Sen ska jag fortsätta göra övningar på Trygghetsrådets hemsida. Inressant men jag får riktigt knöggla ihop hjärnan för att minnas vad jag gjort tidigare i föreningsliv och såna saker. Det blir nog ett CV till slut.
 
Och det blir träning ikväll! Ljumsken känns bra, det är nån gång ibland jag kan känna lite. Slängde mig i soffan direkt efter maten igår och låg där en timme och tittade på "När rocken kom till byn". Det kanske gjorde susen med vila. Jag gick inte ens upp och lade in i spisen, det fick barnen göra, hihi. Jag lovar att ta det lugnt på styrkan, det är mer än ett halvår sen sist så det är nog bäst att börja försiktigt.
 

Har man tagit fan i båten.......

Åkte med pannlampa! Det gick bättre än jag trodde. Tänkte att det skulle vara otäckt att inte se hela spåret framför sig men det var nästan tvärtom. Gick bra i backarna också. Eller nåja, i backen med högerkurvan fegade jag och bromsade så jag stod på näsan och sträckte en muskel i ljumsken (har man muskler där?). Hade lite ont i ljumskarna innan också men nu, NU gjorde det riktigt ont! Kunde inte sträcka ut riktigt bakåt utan fick ta korta "steg". Jaha, mitt i skogen, det var ju bara att fortsätta spåret runt. Stannade vid kraftledningen och funderade på om jag skulle fortsätta ut till vägen istället och gå hem därifrån. Kollade på träningsappen hur spåret gick. Äh, det var lika "gent" att åka spåret! Bara att kämpa på.
 
Nu haltar jag omkring framåtlutad här hemma och ser ut som om jag har ont i magen. Men det har jag inte, jag har ont i ljumsken. Meeen! Jag ska ju styrketräna imorgon! Hur ska det gå nu då? Kanske man kan tejpa ljumsken? Näääääää....det kan man väl inte. Fast det är klart, man skulle få bikinilinjen fixad på köpet. 
 
 

Abstinensbesvär....?

Men hur kan det vara jobbigare att promenera i 35 minuter än att åka skidor i en timme??? Eller var det bara tråkigare? Finvädret slog om och blev mulet med en smula snö i luften. Och jag som tagit med mig kameran för att knäppa fina bilder. Inte blev det nåt av det, inte.
 
Det kan även ha att göra med att jag har åkt skidor innan lunch hela förra veckan och idag tog jag en promenad istället direkt EFTER lunch. Kroppen kanske tyckte att jag borde ha vilat lite istället så den fick smälta maten?
 
Jag MÅSTE nog helt enkelt åka en sväng skidor ändå. Hm....Man kan faktiskt åka skidor med pannlampa på skallen. Jag ids nämligen inte packa grejer och åka ner till elljusspåret. Jag gillar inte långbacken i början på spåret heller......
 
Äh, jag som tänkte ta det lugnt idag så jag kan ta ut mig på styrkan imorgon. Men jag åker så långsamt så det räknas nog som "aktiv vila", typ promenad.
 
Fingret då? Tja, det finns ju sporttejp.

Trööögt....

Jag tänkte skriva CV. Bläddrade i papprena från Trygghetsrådet för att få nån inspiration. Trööögt gick det. Loggade in på TRR online istället för att se om jag kunde hitta nåt matnyttigt. Där hittade jag en övning i "kompetensinventering". Det lät som en bra början tyckte jag.
 
Nu har jag gjort första övningen och sparat. Uppgifterna förs över till CV-t som man också kan göra på sidan. Låter bra. Det är väl ändå sin kompetens man ska ha i CV-t? Nästa steg är en fördjupning i tidigare yrkesroller men jag tror banne mig jag måste göra lunch först. Och gå ut och gå medan det är ljust. Jag tror jag hoppar över skidåkningen idag, mitt lillfinger tycker inte alls jag är snäll mot det. Fast jag förstår fortfarande inte hur värken i mitt lillfinger har med skidåkningen att göra men jag får väl se om det känns bättre ikväll. Tänkte kanske man kunde tejpa lite och skida på som vanligt men, hm, jag ska vara snäll mot kroppen har jag ju sagt.....
 
Imorgon kväll är det förresten start på styrketräningen. Det ni!

Skidrapporten

Ett varv blev det. Nysnö och ingen som kört idag. Gick väl skapligt.
 
Det roligaste med nysnö är alla spår man ser. Inte skidspår utan spår efter djur. Harspår, helt färska så man ser märken efter trampdynorna på baktassarna. Gulligt! Jo, jag tycker trampdynor är gulligt. Jag brukar killa vår katt på trampdynorna men han gillar det inte, haha. Han är nog kittlig.
 
Rådjursspår, speciellt i närheten av och inne i byn. Vägen upp till Plassen är rena rådjursautostradan. Och när jag kom till slutet av skidspåret, gissa vilka som stod där inne bland träden och plirade mot mig? Jo, tre svartnosade, smalbenta små kreatur. Vi stod still en stund och betraktade varandra, sen studsade dom iväg med stora hopp.
 
Får lite ont i högerfoten när jag åker och även i höger lillfinger. Det sista är väl ändå rätt skumt, va? Varför skulle jag få ond i fingret av skidåkningen? Men det började efter nyår så nåt samband har det nog ändå. Kanske remmen på staven trycker på nån nerv och så gör det ont i fingret? Foten kanske behöver en ny pjäxa. Nu lade jag i ett par extra sulor i pjäxorna och det kändes stabilare men dom har några år på nacken, det har dom. 
 
Man kan tro att bloggen har gått från bakblogg till skidblogg men det är bara så att eftersom jag kan åka varje dag så tänker jag på skidor varje dag och då blir bloggen därefter. Ni får ha överseende.
 
Nu ligger jag i soffan med en kopp kaffe och funderar på om jag ska äta nåt mer. Lagade till pasta och falukorv till lunch eftersom Haqvins skola har studiedag idag och han inte börjar förrän imorgon och han har en kompis här av samma orsak. Makaroner och korv gillar dom och det var faktiskt gott, jag behövde det efter motionen. Åt två morötter till också (små). Men jag är inte nöjd. En frukt till efterrätt kanske? Eller är jag bara törstig? Inte lätt det här med ätningen.....
 
 

Resultatrapport v 1

Jaha. Skidåkning varje dag och GANSKA bra matvanor. Vad tror ni?
 
Resultat v 1: Minus 0,2 kg.

Bara två hekto. Men jag kanske fått mer muskler? Jo, jag har kollat med måttbandet också men det enda mått som skiljer är biceps som blivit en cm STÖRRE. Måste vara stakningen.
 
Nåja. Bara att kämpa på. 
 
 
 

20 frågor: Om längdskidåkning

 
- Hur känns det?
Bra!
- Varför åker du längdskidor? 
Därför att jag tycker om det.
- Varför tycker du om det?
Att vara ute i skogen, att få röra på mig. Dagsljuset, snön - ljusterapi! Och endorfinerna efteråt förstås men det gäller ju all träning.
- När började du åka?
Jag har har åkt längd sen jag var liten.
- Var åker du helst?
Jag åker spåret här i Pålgård.
- Varför?
Det är nära och det är ett ganska enkelt spår: en tredjedel uppför, en tredjedel utför och en tredjedel slätt. Inga stora backar.
- Finns det fler spår som du har åkt?
Det finns ett elljusspår på Hammarn, det kan ju vara bra när det är mörkt så man slipper åka med pannlampa. Det finns även andra spår i byarna runtom här men jag har inte testat dom.
- Var åkte du som barn?
Vi åkte i Årbyskogen, ett friluftsområde nära där jag bodde. Eller på gärdet alldeles intill.
- Hur långt åker du?
Om jag åker hemifrån och spåret ett varv och hem igen blir det 5,2 km.
- Har du åkt mycket i år?
Tjuvstartade på nyårsafton och sen har jag åkt varje dag hela veckan, utom en dag då det var nysnö och jag hade fel skidor. Snön klibbade fast och det blev tvärstopp.
- Vad har du för utrustning?
Jag har ett par vallningsfria skidor som funkar när det är nysnö och spåret är okört. Sen har jag ett par vanliga skidor med vallatejp under spannen. Ett par stavar så klart och pjäxor.
- Skidkläder?
Hm, nä, jag har åkt i vindbyxor och vindjacka. Sportunderställ har jag och en tunn fleecetröja jag köpte i fjol. Nu sprack vindbyxorna i grenen häromdagen så jag funderar om jag inte ska köpa riktiga skidkläder ändå.
- Ja varför inte?
Jag tycker inte jag åker så mycket så varför kosta på mig, liksom. Men det gör jag ju visst, varje dag är väl mycket?
- Gör du några framsteg?
Ja jag har förbättrat min tid med en hel kvart sen jag började åka i måndags! Om det beror på tekniken eller om det är spåret som är bättre nu vet jag inte. Jag är dock mest ute efter skidåkningen, inte efter bra tider.
- Känner du nån skillnad i kroppen?
Igår kände jag att jag hade träningsvärk på insidan av låren! Jag tror jag tar i mer nu än i början. Och så klart är det kul att känna att det tar nånstans.
- Inga skador hittills?
Nja, jag har ramlat några gånger. Det finns två knepiga kurvor i spåret, båda i slutet på backar. Men det blev bara nåt blåmärke, inget allvarligt.
- Åker du utför också?
Nej. Jag har testat i vuxen ålder och det var inget för mig.
- Vad är det bästa med att åka längskidor?
Att man blir glad!
- Vad vill du säga till läsarna?
Åk längdskidor! Bli glad!
- Vad ska du göra nu?
Åka skidor!
 
 
 
 

Fredagsfotot 130104: Låt oss blicka framåt


Mot nya djärva mål

Det där med att vardagen är här igen kan diskuteras. Eftersom barnen har jullov fortfarande blir det sena kvällar och sena mornar. Känns som jag har semester. Trött har jag varit också. Det kan bero på tandvärken förstås. I så fall borde det rätta till sig nu. Det molvärker lite fortfarande men jag kan dricka VARMT kaffe. Fantastiskt!
 
Jag har i alla fall hållit löftet till mig själv och varit ute i dagsljuset varenda dag. Åkt 5 km skidor alla dagar utom den där dagen när snön klibbade fast under skidorna. Känns bra! Blir en tur idag med, solen skiner och det kändes skönt när jag var ut en sväng utanför dörren nyss. Men det är svinhalt på vägen in mot bron. Undrar om vi har nån sand hemma nånstans?
 
Mitt löfte om att äta vettigt och räkna points har jag också hållit. Det har slunkit ner nån enstaka chokladbit från sista chokladasken men den har noterats och tagits med i beräkningen. Nu är det visserligen bara fjärde dagen på det nya året men tycker det är bra ändå. Heja mig!
 
Jag har ett annat löfte att hålla också. Ska skriva CV. Lovade min kontakt på Trygghetsrådet att jag skulle göra det när jag slutat jobba och fått "landa". Frågan är hur lång landningssträcka man ska ha. Det är väl bäst att ta tjuren vid hornen och börja fundera på vad det ska stå.
 
Känns inte som om jag fattat än att jag inte ska åka till Stugun och jobba mer. Inte fattat att jag faktiskt kan göra andra saker nu. Jag skulle kunna göra en hel massa andra saker! Men hur komma dit?
 
- Jag skulle kunna måla till en utställning. Om jag hade haft en utställning att måla till vill säga. Och en ateljé.
- Jag skulle kunna börja rensa ut rummet i uthuset som ska bli ateljé. Ja. Det vill jag göra. Jag har redan idéer om hur det ska se ut där sen. 
- Jag skulle kunna fotografera mycket mer. Lära mig kameran bättre.
- Jag skulle kunna motionera mycket mer. Ja, det har jag ju faktiskt lyckats med redan.
- Jag skulle kunna skriva en bok. Minst en.
- Jag skulle kunna lära mig nåt nytt. Och det ska jag, jag ska läsa digital bildbehandling. Men kursen börjar inte förrän i slutet på januari och det är bara kvartsfart. Kanske ska kolla om jag hittar nåt mer intressant att läsa?
 
Jag kanske ska påpeka igen för mig själv att det bara är första veckan på det nya året. Allt kan inte hända första veckan. Men jag känner att jag VILL så mycket. Och det är ju bra för hur ska man annars få nåt gjort?
 

When nerves go bad

Nu har jag en rotfylld och faktiskt även rofylld tand. Jag tror det hjälpte, bultandet har slutat. Det gör bara ont när jag tuggar på den nu och det kan vara för att tandläkaren var längst ner i roten och rotade, så att säga. Jag kan ta ibuprofen ett par dagar sa hon. Det läker. Och gör det inte det utan börjar göra riktigt ont igen ska jag höra av mig. 
 
Det tog en jäkla tid att fixa tanden. Det värsta är att det inte är klart, jag måste gå igenom det igen och göra en permanent lagning om en vecka eller två, den jag har nu är bara tillfällig. Men nu vet jag hur lång tid det tar. Nästa gång ska jag se till att äta ordentligt innan så jag är fulladdad. Idag hade jag slängt i mig några prinskorvar precis innan jag for. Jag var ju tvungen att åka ett varv i skidspåret innan! Idag tog jag dom vallningsfria skidorna och det gick mycket bättre än igår. Inte jättebra glid men jag fick in bra rytm i stakningen. Däremot hände andra inte så bra grejer: Byxorna sprack i grenen och blixlåset på vindjackan verkar vilja ge upp helt nu. Det får tydligen inte gå riktigt bra för mig. Eller så betyder det att jag ska köpa riktiga skidkläder? Ja, så måste det vara.
 
Nu ska jag göra en utryckning till Hackes dator, han klagade på att inte micken funkar ibland på dom nya lurarna. Mamma rycker in så klart. Eller är det en ny superhjälte? En datorfixande och tekniktrixande superhjälte - vad kan hon heta tro?

Ett litet steg framåt

Jag fick tid hos folktandvården mitt på dagen. Nån tandläkare verkar dom dock inte ha men dom måste väl kunna undersöka i alla fall. Röntga kanske? Hos vår andra tandläkare svarar det inte, trots att dom säger på telefonsvararen att dom ska vara där idag. Dom kanske har försovit sig, vad vet jag.
 
Igår var en riktigt eländig dag. Ont ont. Skulle åka skidor som vanligt men när jag började åka spåret så klibbade nysnön fast under spannen så det blev tvärnit hela tiden. Jag fick vända och gå hem igen. Ja, GÅ hem. Hem och fika lite nybakad fiberlimpa. Jamen, se där, EN positiv sak med dagen! Jag tror att om man har nåt väldigt negativt (som värk till exempel) så samlar man på sig allt annat negativt som händer och glömmer det positiva. Till exempel att när vi skulle äta middag så kokade jag upp en liter mjölk innan jag kollade om vi hade makaroner hemma. Det hade vi inte. Det blev potatis och senapssås istället till korven. Och det var ju gott (positivt!). Men all mjölk gick inte åt till såsen så lite svinn blev det. 
 
Det är bra för dieten att ha tandvärk, igår glömde jag äta lunch. Vill inte gärna stoppa mat och dryck i munnen för det gör ont när jag tuggar. Kaffet får jag dricka halvljumt. Jaja, kanske eländet tar slut idag, om jag har tur!
 

Nej!

Ingen tandläkare som jobbar på Hammarn idag. Nu vill jag skriva en STOR svordom men jag avstår. Nu kommer den här dagen bli som gårdagen, en enda lång väntan på att det ska bli kväll och ny dag så man kan ringa tandläkaren. Suck.....
 
Jo jag tar värktabletter men det är som att dom inte hjälper speciellt mycket längre. Inget bra tecken. Jag har lust att göra som Tom Hanks i Cast away: Knacka ut tanden själv. Eller nä, det har jag inte. Men jag vill inte att det ska göra ont längre! 
 

Endorfiner, tack....

Börjar det nya året som det gamla slutade: Med tandvärk. Ska ringa tandläkaren imorgon..... Har haft ont i ungefären vecka men tror ni tandläkaren på Hammarn hade öppet i mellandagarna? Nä. Man får knapra värktabletter när man inte står ut längre. Det värsta är att det är på höger sida och samma tand som förut. Risken är alltså stor att det inte är nåt fel... Bara tandagnisslan och sprickorna i tanden. Men nu gör det så pass ont att jag nästan hoppas det är nåt värre så man kan göra nåt åt det! Dom kan nästan få dra ut tanden, bara det slutar värka. 
 
Sov dåligt i natt på grund av detta. Och sen ända fram till klockan 11. Men jag behövde det väl, får jag förmoda. Jag har ingen svullnad och ingen feber som det känns så det är väl bara att vänta till morgondagen och höra vad tandläkaren säger.
 
Nu ska jag prova en gammal hederlig smärtlindrare: motion. Dags för skidspåret igen! Gick rätt bra igår, inte så isigt som jag befarade men inte det bästa glidet heller, var lite snöklumpar i spåret. Dessutom tinat och hårt på sidorna så det gick inte att bromsa och det hade nog gjort väldigt ont i kroppen om man hade ramlat. Så det blev lite fegåkning.... Men jag är inte ute efter bra tider, jag är ute efter motion och dagsljus. 
 
Väderapport ska ni få också: Minus en grad och dimma. Har snöat lite inatt så spåret är nog fint. 
 





RSS 2.0