Sommar, sommar, sommar

Jo, men jag är här. Jag har ju lagt ut fredagsfoton så jag är inte alldeles inaktiv.
 
Hjärnan är särdeles aktiv just nu. Kroppen inte fullt så. Jag har fortfarande ont i benet. Ichiasnerven fortfarande i kläm. Det är dock lite bättre nu sedan jag blivit fem kilo lättare. Jodå, jag har smygbantat här, utan att skriva på bloggen. Det ni. Nå, det var faktiskt ingen hemlighet, jag lät bara bli att tala om det för allt och alla. Jag körde pulver och den här gången gick det bra. Fem kilo på tre veckor. Bra jobbat. Nu är tanken att jag ska fortsätta gå ner genom att äta vettigt. Den gamla fina handregeln ska komma till heders igen: Tre nävar frukt och grönt och en handflatas storlek och tjocklek av magert protein till frukost, lunch och middag och hälften till mellanmål på eftermiddagen. Det går väl så där. Vissa dagar har gått bra, andra har varit sämre. Men jag äter i alla fall inget godis, det tycker jag är väldigt bra gjort. Jag är inte ens sugen. På semestern unnade Mannen och jag oss en glass och en gång delade vi på en bulle och i Storuman på en bakelse som gick under beteckningen "slabang".
 
 
Ja, du läste rätt, smygsemestrar gör jag också. Först två veckor på mc i maj och sen en vecka i juli. I maj for vi till Nederländerna och Tyskland. Många mil blev det. Men vi hade trevligt och åt och drack gott och mojade oss. 
 
I juli for vi norrut. Arvidsjaur, Stora sjöfallet, Kiruna, Lofoten och sen Bodö och hemöver via Arjeplog. Vi bodde på hotell och vi åt god mat den här gången också. Dock undvek vi pommes frites och liknande vilket var ganska lätt eftersom vi höll oss i Sverige och Norge. I Nederländerna och Tyskland är det svårare. Där verkar pommes frites vara nåt man måste ha till maten, ungefär som vi har lingonsylt. Eller tyttebärsyltetöj. Det fick jag till "Mammas fiskgratäng" i Svolvaer i Lofoten. Det var inte som min mammas fiskgratäng. Det var ingen sås utan det var fisk i form, kryddad med korianderfrö och gratinerad med ströbröd ovanpå. Verkade vara makrill eller strömming om man gick efter konsistensen och med tanke på tillbehören: kokt potatis, rivna morötter, skirat smör och, som sagt, lingonsylt.
 
 
På väg hemåt från Arjeplog skulle vi stanna i Hoting för att titta på bilar. Vi såg hur det mörknade mer och mer vid horisonten och molnen tornade upp sig. Till slut började det blixtra men vi hann faktiskt fram till Hoting innan åskvädret drog över oss. Ja, vi hann till och med provköra ett par bilar. Sen skulle vi käka på Frasses som låg bredvid. Mannen ställde in motorcykeln under tak, vid väggen. Vi gick in, beställde, fick vår mat och sen drog det igång. Det blixtrade, åskade, rengade, stormade! Jag har aldrig varit med om nåt liknande. Och länge höll det på. Jag skojade och sade lite sarkastiskt att "det var ju tur du ställde in cykeln under tak så den inte blev blöt" för det regnade i princip på tvären. Plöstligt ser vi hur motorcykeln rör på sig och TIPPAR OMKULL! Vi var tvungna att gå ut i blötvädret och resa upp den. Den enda skadan vi kunde se var backspegeln som gått av. Vi fick upp den på centralstödet och skyndade oss in igen. Dyngsura. 
 
 
Så här såg det ut på SMHI-s radarsida. Dom röda kryssen är blixtar. Hoting ligger strax nedanför Dorotea, mot sydväst om ni inte vet det. Där var vi, mitt i det röda kaoset.
 
 
Kanske jag lägger ut fler bilder i ett senare inlägg. Jag har inte lagt in dom på datorn än, har inte haft lust att sitta här på kontoret. Ändå har jag inte varit ute så himla mycket här hemma. Det är inte så mysigt ute när det är trettio grader flera dagar (veckor?!) i rad. Vi höll oss till och med inomhus på eftermiddagen på jobbet. Det var som att vara i Spanien eller i Italien.
 
Det var inte så mysigt när det brann på andra sidan berget heller. Inte så mysigt att se röken hemifrån och se helikoptrarna åka precis över gården för att släcka elden. Inte så mysigt att få besök av polisen som vill veta hur många och vilka som bor i huset utifall det blir aktuellt med evakuering. En konstant spänning som man inte insåg att man levde med förrän den försvann. Förrän man var säker på att elden var inringad och det bara var en fråga om eftersläcking och kontroll att det inte blossade upp igen. Har inte varit uppe till Colldéns på tre veckor. Det ser väldigt annorlunda ut där nu när dom har gjort brandgator. Vindskyddet har brunnit ner förresten. Det gör det hela lite verkligare på något vis, lite otäckare. Jag brukar ju GÅ dit! Jag får väl göra mig en tur dit i helgen. Kanske. Jag vet inte om jag vill se eländet. 
 
I lördags var Mannen och jag på vår traditionella tripp till Näsåker och Urkult. Vi brukar ta motorcykeln och åka och titta på marknaden. Vi har aldrig varit inne på själva festivalen men nån gång ska vi har vi sagt. Denna gång åkte vi dock padda istället för motorcykel. Det enda vi köpte var en thaitallrik och så kaffe och varsin chokladboll (hmm...). Inga haremsbyxor, kristaller eller amuletter. Är jag fördomsfull tycker ni? Åk dit själva och studera folk. Det är intressant. Varje gång ställer jag mig frågan: är dom så här året om eller klär dom upp sig för festivalen? Jag kutar förvisso runt i haremsbyxor här hemma (och även offentligt ibland) och jag syr mina egna kläder och är helt för jämlikhet, jämbördighet, solidariet med andra människor och en rättvis fördelning av resurser men........ jag vet inte. Kanske det är där skon klämmer. När blir det bara yta och när vet man att det är på riktigt? 
 
 
 
I måndags började jag jobba igen. Nej, det var inte vad jag längtade efter. Jag har ju knappt varit hemma under min ledighet. Fast det var lite skönt det också, faktiskt. Åker man bort så kan man inte "göra nytta". Och det är väl snart helg igen. Då ska jag sy lite mer. Jag har kommit igång på nåt vis. Vet inte vad det är för komponenter som har trillat på plats i hjärnan men sen i maj har jag sytt en tunika, en topp och två klänningar samt ett linne som är en prototyp. M-B vill ha ett linne i samma tyg som trikåklänningen men eftersom jag inte hade nåt linnemönster så har jag modifierat klänningsmönstret. Hon provade prototyplinnet idag och var nöjd med modellen. Det är jag med. Kanske jag kan använda det mönstret till den där maxiklänningen jag ska sy av det andra tyget jag köpte på Syfestivalen. Jag har beställt två nya mönster från So Sew Me också, och ett tyg jag suktat efter länge. Jag är dock inte riktigt säker på vad jag ska sy av tyget. Kanske en klänning?
 
 

RSS 2.0