Blä blä blä

När jag inte skriver här är det antingen för att jag gör en massa roliga saker och inte hinner skriva eller för att jag inte mår bra och inte vill skriva. Varför ska jag vräka ur mig mina dåligheter på er? Fast jag skrev förstås häromdagen att jag var trött och grinig....
 
En del av det dåliga humöret beror nog på att jag har ont i högerarmen och -handen. Det började uppe vid armbågen och nu har jag problem med att hålla en gaffel på normalt sätt. Jag har fått tid till doktorn imorgon bitti så vi får väl se då vad det kan vara. Jag är som vanligt mest rädd för ett nytt diskbråck. Men det kan ju vara nåt så simpelt som tennisarmbåge, trots att jag aldrig spelat tennis i hela mitt liv. Jag vet inte om det kan påverka greppet. Jag tror doktorn får avgöra vad det är för fel.
 
Den onda handen gör att jag försöker vila den så mycket som möjligt vilket är urtråkigt. Jag vill ju göra saker här hemma. Jag får ont av att dammsuga, ont av att röra i grytan. Ja det är väl inte så skojiga aktiviteter kanske men jag behöver faktiskt mina fingrar för att kunna sy också! Har ni tänkt på det va? Jag försöker använda vänstern istället och det har fått mig att inse att den armen fortfarande ÄR svagare efter diskbråcket. Jo, pekfingret är ju lite avdomnat fortfarande, jag vet, men jag trodde inte det var så illa. Fast om jag spänner musklerna över axlarna kan man se att trapezius på vänster sida är bra mycket större än på höger. Det är den (och säkert andra muskler) som får kompensera för dom försvagade musklerna. Jag blir alltså sned på köpet. Inte så bra.
 
Jag tänker i alla fall gå på träningen ikväll, trots onda armen. Jag har ju många andra muskler som går att träna. Och träningsvärken i benen sedan tisdagens latin fusion har gått över nu.
 
 
 
 

Sy och sömma

Jag är sugen på att sy nåt åt mig själv nu. Jag har visserligen bara sytt två renodlade halloweenhäxor än och halloween är på fredag men efterfrågan i bekantskapskretsen (läs: bland mina Facebookvänner) verkar inte vara så stor på just den sortens häxa. Nåja, jag har inte lagt ut dom på Jabbo än. Jag tog "produktbilder" häromdagen och ska fixa dom idag. Jag syr som sagt åretrunthäxor och -änglar så jag är egentligen inte beroende av att årstider och högtider skiftar. Julhäxor och påskänglar går också bra!
 
Sen ska dom ju ha namn också. Började på en lista igår med olika namn som skulle kunna passa på en häxa eller en ängel, bland annat vissa blom- och växtnamn. Vad sägs om Gerbera, Lilja, Viola, Scilla, Dalia, Akleja? Den senaste ängeln heter Iris. 
 
 
Sen har vi hon den shabby-chica häxan. Funderar på om hon ska få heta Alma. Hon ser lite ut som en Alma, tycker ni inte det?
 
 
Och så dom två halloweenhäxorna då. Orange och svart och randiga ben. En ska på bal tror jag. Men vad heter hon?
 
 
Den andra ska på halloween-disco. Hon tog med egen discokula. Hon har inte heller fått nåt namn än.
 
 
Jag slängde ut en fråga på Facebook häromdagen om vad häxorna skulle heta men jag fick inget svar. Folk kanske inte törs föreslå nåt längre. Jag brukar vara så kinkig. Mina häxor och änglar har inte vanliga namn som Britt-Marie, Annika eller Clara. Snarare Britta-Maja, Annanika eller Clariola.
 
Hm, det här inlägget skulle ju inte handla om häxor utan om vad jag vill sy åt mig själv. Nå, vi får väl se om jag kan bestämma mig för VAD jag ska sy. Det är ju liksom en förutsättning för att det ska bli nåt över huvud taget. 
 
 
 

Suck....

Vårtrötthet har man ju hört talas om, men hösttrötthet? Jag har varit så slut den senaste veckan. Sur och grinig och less. Så plötsligt händer det nåt så humöret åker upp en stund men sen ramlar det ner till den låga nivån igen. Funderar på om det är mörkret som gör det. Eller så håller jag på att få "klimatförändringar". Det är i alla fall höstlov nu så jag får sova lite längre på morgonen. Få se om det hjälper.
 
Inatt sov jag då inget bra. Vaknade flera gånger, varm och svettig. Gick upp och öppnade fönstret. Vaknade senare på natten av att det blåste och regnade som f*n. Det smattrade på tvättstugetaket så jag fick lov att gå upp och stänga fönstret igen för att kunna sova. Suck. Nu känns det som att jag har drömt alltihop för nu skiner solen och himlen är blå.
 
Funderar lite grand på att prova johannesört men jag vill kolla att det är ok tillsammans med blodtrycksmedicinen först. Jag har sökt på internet men inte hittat nåt specifikt om Enalapril och johannesört, bara om att johannesörten KAN göra så att vissa mediciner tas upp sämre. Undrar om dom vet på apoteket?
 
Annars är det väl dom gamla vanliga råden som gäller. Ut och rör på dig och ät vettigt. Ja jag försöker, jag försöker....
 
 
 

Heja heja!

I torsdags var jag till stan igen. Fjärde gången på fyra veckor. Ja det blir ju bara en gång i veckan förstås. Hur fan ska det bli om jag får jobb i stan??? Jag som börjar tycka det är jobbigt med en gång i veckan?
 
Nåväl, den här gången var det för att skjutsa Mannen till flyget. Han skulle nämligen till Stockholm för att hämta VÅR NYA BIL! Ja, äntligen! Det blev en BMW till slut. Idag for vi til Sollefteå, på MM för att Mannen "skulle behöva några bygglampor". Jomenellerhur..... Vi vill ju provköra bilen så klart! Han körde dit och jag körde hem. Jösses, vilket teknikens under när man är van vid en gammal Passat! 
 
Min stadstur blev heller inte bara en skjuts till flyget. När jag lämnat Herman vid skolan for jag först och åt andrafrukost på Statoil, sen ställde jag mig vid Jula och väntade på att dom skulle öppna. Köpte spolarvätska och annat tråkigt. Sen for jag på Stadium outlet. Tänkte att jag äntligen skulle kolla där vad dom har. Jag hade ju fortfarande presentkortet kvar. Mmm, "hade" skriver jag för nu har jag använt det - till det som det var ämnat till när jag fick det. Jag har köpt ett par nya skidor!! Äntliiiiigen! Och pjäxor också, alltihopa till fyndpris! Det gjorde nästan ingenting att det snöade på tvären ute. Nu kan jag åka skidor i vinter!
 
 
 
 

Hembakat

Hittade igen baklusten imorse. Det blev Matildas grahamsbröd fast jag slängde i den som var kvar i kvargburken också, kanske en deciliter. 
 
 
Och sen måste man ju provsmaka så klart. Mmm!
 
 

Slösa-Hilda

Igår kom barnbidraget. Idag har jag MINDRE pengar på kontot än jag hade innan gårdagen...... Duktigt Hilda!
 
Fast vi har mer saker i kyl och skafferi också. Så måste jag tänka. Och det är bara två dagar som jag behöver vara pank, sen kommer A-kassan, en liten skvätt. Och lön ska jag väl ha snart också hoppas jag!
 
 
Jag var till Sollefteå igår och klippte mig, dit gick en del av pengarna. Innan jag var till frissan åkte jag ut till Kläddax för att kolla om dom hade täckkjolar. Jag ville minnas att dom hade det i fjol eller förrfjol när jag var dit. Och det hade dom. Jag köpte en kortare variant. En lång har jag ju redan (fastän den är det fortfarande fogskum på så den använder jag bara i nödfall). Så, ja, jag får skylla mig själv att jag är pank. Pank men nöjd. Några andra kläder vågade jag knappt titta på. Fast ögonen fastnade för en jacka. "Lyckligtvis" var den liten i storleken, armarna kändes som stoppade korvar. Men snygg var den! Livet var i olivgrön canvas med fickor och detaljer, ärmarna i (fusk?)skinn och så var det en pälskant på huvan. Rutigt foder. Snygg. Min stil. Men för liten. Vad bra...... typ..... 
 
Håret blev bra. Kortare och ungefär som jag ville ha det. Jag lyckades ju inte boka samma frissa som förut. Jag mindes att hon hette Jenny men det fanns det två som hette. Och jag prickade så klart in den andra Jenny. Men det gick ju bra det med. Nästa gång blir det i alla fall klipp, färg och slingor på Diva. M ska få göra mig fin till jul. 
 
Igår kväll blev det crossfit-liknande träning. Fyra stationer med två övningar på varje. Vid varje station körde man 4x30 sekunder på båda övningarna, utan paus emellan, sen var det vila en minut och så gick man till nästa station. Jäklar vad slut vi var! När vi hade gått varvet runt tänkte jag att nu är det väl klart. Men nej, vi skulle köra ett varv till fast 20 sekunder på varje övning. Gaaah! Ja, så var det många som skrek på slutet. Sen när vi var klar med andra varvet tyckte A: "Vi kör en kondition också. Vi tar väl Tingeling, va?" Vi trodde först hon skojade. Men se, det gick bra att köra Tingeling, fastän vi var så slut. Och sen körde vi en kondition till på det. Fantastiskt! 
 
 
Det känns i kroppen idag. Inte ont nånstans men den är liksom trött. Nåja, det är latin fusion ikväll, det ska jag gå på, fattas bara annat. Det märks förresten att jag redan blivit starkare. Jag gör en hel radda armhävningar på tå nu innan jag måste gå ner på knä. Burpees? Inga problem. Fast det blev väl inte så många på sista varvet - men jag gjorde dom. Jodå, det finns övningar jag inte gillar också. Mountinclimbers (cykelhopp kallar jag dom för), dom gillar jag inte. Det är jobbigt både för axlar, armar och ben. Fast det är väl meningen det....
 
Nu morrade magen. Dags för påfyllning. 
 
 

En chabby chic, en halloween och en prisfråga

Det blev en stund i ateljén i fredags. Började på en häxa, fortsatte på den igår och idag blev den klar. Nej, det tar vanligtvis inte tre dagar att sy en häxa men jag satt inte så långa stunder. Hade inte ro att sitta ner. Jag tror det kan bero på att jag inte "får" äta sötsaker längre (utom på fredagar men jag hade inte köpt hem nåt godis än). Kreativ verksamhet gör att hjärnan förbrukar glykos och det bästa är att fylla på medans man håller på, småäta, godis eller nåt annat sött. 
 
Visste inte hur jag skulle börja så jag slängde ut en fråga på Facebook: "Säg en färg, någon. Eller ett tema, en stil, en känsla." Fick en hel radda förslag:
 
Hela skalan från ljusrosa till mörklila
- Höst på väg till vinter
Ballerina med rosa tyll
En discohäxa
Orange och pryd, fisförnäm
Röd. Coctailklänning.
Orange. Hippie
- Grå. Rosa. Dräkt.
Orange/svart halloween Häxa
 
Fast när jag väl satte igång i ateljén kom jag på en gammal idé som jag faktiskt hade skrivit ner i min idébok. Jo jag har en sån. Kanske man ska titta efter i den ibland? Idén var i alla fall så här: Häxor avbildas ofta nakna flygande på sin kvast, ja jag sydde ju också nakna häxor förut, men om man tänker sig att hon flyger ut om natten utan att klä sig anständigt, då blir det i bara särken, väl? Inte naken? Inte vet jag om resonemanget håller men så här blev hon i alla fall:
 
 
Strumpor, kängor, benkläder, särk och håret flätat för natten samt en liten spetspåse med ja, jag vet inte riktigt. I vår verklighet är det ihopknögglad bleklila tyll. Jag försökte hålla en lite dämpad färgskala eftersom jag såg åt vilket håll det var på väg - hon är ju en chabby chic-häxa! Och ja, hon blev riktigt söt. Ovanligt. Mina häxor brukar inte vara söta. Puttenutt och gullegull är inte min grej. Men jag tror det funkade den här gången. Nog ser hon ut som en av mina häxor ändå?
 
Undrar vad hon heter?
 
Började på en ny när jag var klar med henne. Det är det bästa för att hålla igång sömmandet, att alltid ha en som är påbörjad. Nu tror jag att det blir en halloween-häxa. Fast egentligen är jag lika rädd för att göra halloween-häxor som för att göra julänglar. Jag gör åretrunthäxor och -änglar! Jag vill inte att dom ska se ut som andras figurer. Nåväl, nu har jag i alla fall sytt ett par randiga ben..... Undrar varför häxor har randiga strumpor? Orange till Halloween förstår jag, det är ju pumpafärg. Ja vi får se vad det blir. Jag ska sätta mig en stund imorgon förmiddag och sy. På eftermiddagen ska jag till Sollefteå och klippa mig. 
 
 
Förresten har jag fått en ny hjälpreda i ateljén. Hon har inget namn än och hon är huvudlös men jag tror jag kan få nytta av henne ändå. Dock är hon lite bystigare än jag och jag vet inte hur jag ska lösa det. Jag har vridit reglagen så dom står på minsta möjliga mått över bysten. Kanske jag får bygga upp mig lite? Mer armhävningar. 
 
 
Funderar på vad jag ska ta för filurerna i fortsättningen. Har kollat lite på nätet vad folk tar betalt. Dom flesta som syr änglar verkar göra Tilda-änglar och dom tar 3 - 400 kr för dom, fastän det ju inte är deras design. Mina häxor och änglar är ju min egen skapelse - HxA design. Alltså borde jag kunna ta MINST 300 kr för dom. Kanske jag får sätta olika priser på dom beroende på hur mycket jobb jag lägger ner? Ju fler detaljer desto längre tid tar det. Ju fler plagg, desto fler sömmar blir det. Chabby chic-häxan har ju både klänning och byxor, med rynk på dessutom. Ja, det är fasen inte lätt det här med att ta betalt. Jag vill ju inte bli så dyr att ingen köper! Fast som K sa när hon hämtade Conskida: vill man ha en sak så köper man den. Det ligger nånting i det. Sen kan man ju lida brist på extrapengar (som jag) och då har man helt enkelt inte råd eller så är man en sån där som ska ha allting gratis och då är allt för dyrt....
 
Ok, jag frågar er som läser här: Vad skulle ni betala för en häxa som hon på bilden ovan? Inte hon bredvid provdockan alltså, utan hon i vita kläder. För er som inte sett mina häxor i verkligheten kan jag berätta att dom är ca 30 cm långa.
 
 

Ja det är fredag idag

Det gick bra igår kväll. Jag löste problemet galant genom att bjuda Herman på middag på Time när jag hämtat honom på bussen. Sen for vi och gratulerade W på födelsedagen. Kolla tårtan!
 
 
Sen drog jag iväg på träningen. Det blev ett "önskepass". Vi damer som kom först fick välja vilka övningar vi skulle ha vid dom olika stationerna. Nästa gång är det herrarnas tur att välja. Jobbigt och svettigt var det i vilket fall. Kom hem halv tio och hade svårt att varva ner efter tårtätning, kaffedrickning och kroppsansträngning. Tur det är lördag i morgon så man får sova lite längre på morgonen.
 
Annars var gårdagen trist och tråkig. Kände mig trött och håglös. Inget var kul. Tröstshoppade ett nagellack på apoteket. Ja det var inte speciellt dyrt och det kunde varit värre, jag var ju faktiskt in på Brödbiten också för att köpa ett presentkort men jag köpte INTE med mig nåt sött hem till fikat, även om det var frestande. Skulle ju äta tårta på kvällen och det fick räcka tyckte jag. 
 
 
Idag har jag äntligen lagt ut bilder på dom senaste filurerna i facebookalbumet. Jag har också lagt ut en "kungörelse" om att jag tänker höja priserna. Fast än så länge kan man beställa till det gamla priset. Blev faktistk lite inspirerad när jag såg fotografierna i albumet. Det blir nog ateljén en sväng idag! Jag har varit på väg dit hela veckan men hela veckan har varit så trööög....
 
För övrigt ska jag göra det gamla vanliga: ösa flis, aska ur pannan, tvätta, städa lite. Och så ska jag sätta en "ej reklam"-lapp på brevlådan! Jag blir snart tokig på alla papperhögar här hemma! Sen ska jag väl hitta på nåt gott till middag, det är ju fredag. Just nu vet jag inte alls vad det blir. Hempizza? Tacos? Eller nåt helt annat?
 
 
 

Pussel

Det gick fort den här gången - nu ÄR jag beroende. Nu försöker jag få ihop kvällen så jag hinner åka och träna klockan åtta! I början på terminen struntade jag helt enkelt i träningen om det var nåt annat på kvällen. Men inte nu längre - inte om det går att lösa.
 
Så här ser pusslet ut:
 
- Det är planerat strömavbrott mellan 17-19.
- Herman har studielektion idag och kommer med bussen strax före 18.
- W fyller år och dit är vi välkomna efter kl 18.
- Träning kl 20.
 
Jag tror nog att jag löser det. Vi andra behöver ju faktiskt inte vänta med middagen till Herman kommer hem, vi kan äta klockan fem som i måndags. Sen hämtar jag Herman och skjutsar hem honom, han får äta och sen far vi och gratulerar W. Sen skjutsa hem barnen och iväg och svettas! (Om ni undrar så är Mannen inte hemma så han kan inte lösa problemen åt mig)
 
Undrar vad jag ska hitta på för mat. Antingen ska den gå att hålla varm, äta kall eller gå att värma på Trangiaköket. Soppa kanske? "Med matiga tillbehör" som det brukar stå på skolmatsedeln. Just det, jag ska kolla på den innan jag funderar ut nåt. När jag gick i skolan gillade jag inte om det var samma mat hemma som man fått i skolan, även om det faktiskt inte smakade likadant. 
 
Igår åt vi "hemburgare". Gud vad gott det var! Oj, nu blev jag hungrig, jag som inte har ätit frukost än. Mot köket!
 
 
 
 
 
 
 
 

Svettigt värre

Jomen det gick bra med strömavbrottet. Jag gjorde middag så den var klar strax innan fem, tände ljus lite här och var i huset och sen fick dom bryta strömmen bäst dom ville. Fast visst är man beroende av ström. Man kan inte köra diskmaskinen, inte spela dator, inte läsa (om man inte har ficklampa). Gick inte att gå ut på internet heller, allt försvann. Jag passade på att aska ur pannan när det hade stannat och fyllde på flis i magasinet. Sen for jag och tränade och när jag kom hem var strömmen tillbaka, grabbarna hade släckt alla ljusen och inte nog med det, det brann i pannan! Nej, det var inte barnen som tänt upp igen utan det hade tagit sig själv när flisen började matas på igen. Fantastiskt. 
 
 
Träningen gick också bra. K körde med oss så vi var alldeles slut när passet var över. Och igår var det latin fusion. Härligt! Och många deltagare på passen både i måndags och igår. Det är hälsovecka nu och man får prova på gratis, det kanske är därför. Jag var i alla fall rejält svettig igår när vi var klara. Det rann utefter ryggen och i ansiktet. Jag fick ta av mig glasögonen efter halva passet för dom halkade ner hela tiden. Jag vet inte om man blir mer taggad när det är mycket folk så man kör hårdare? Det kan också vara att jag börjar bli säker på stegen och då kan jag ta ut rörelserna mer. Svettigt var det i alla fall!
Igår var jag in till stan igen. Herman skulle till ögonkliniken och jag följde med utifall han skulle få såna där droppar i ögonen. Fast det fick han inte. Han hade nog kunnat gå själv egentligen. Jag var INTE sugen på att åka. I vanliga fall försöker jag passa på att shoppa lite när jag är in men igår gick det trögt. Jag har fortfarande presentkortet på Stadium att göra av med så jag tänkte att varför inte förnya träningsgarderoben? Men när jag kom till stan var jag hungrig så jag började med att äta. Sen hade jag ju en tid att passa också och då blir jag stressad och inget blir roligt.
 
 
 
Plockade i alla fall på mig en bunt linnen samt ett par lite slappare byxor. Kanske passar till dansen tänkte jag. Fast linnena var för smala allihop. Smala och långa. Och visst är dom töjbara, jag KAN dra ner dom över höfterna, men sen när jag rör mig så far dom upp eftersom dom dessutom är lite halkiga och så lägger dom sig som en korv i midjan istället. Äsch! Och byxorna ska vi inte tala om. Rumpan och låren blev ungefär dubbelt så stora i dom. Och ser man tjockare ut MED kläderna än utan, då ska man inte köpa dom. Förresten var det fel blå färg på dom också. Det ska vara turkos. 
 
Vi ser alla ut som vi gör och ingen kroppsform är mer rätt än nån annan. Men kan nån berätta det för dom som designar träningskläder, tack? Just jag är väl ingen sylfid men man KAN vara vältränad och ändå ha smal midja och breda höfter. Faktiskt. Eller stor byst eller nåt annat som avviker från den raka formen. Var finns dom kläderna?
 
 
Nu ska jag gå och stoppa mina träningskläder i tvättmaskinen. Dom ligger i en hög på sovrumsgolvet och ovanpå dom ligger katten och sover. Så är det varenda gång. Kan nån förklara hur det kan vara mysigt att ligga och sova på mina svettiga kläder?

Seeeegt....

Blir inte många knop gjorda idag. Jag är mör i kroppen efter gårdagens mc-åkning i kyla och regn. Inte direkt ont nånstans men TRÖTT, både i kropp och knopp.
 
 
Jag har i alla fall gjort dom viktigaste sakerna. Hängt upp tältet på tork, gått till Lillens och stängt av element och beredare och kört igång tvättmaskinen efter helgens gäster. Jag stoppade in en maskin med tvätt här hemma också. Känns som man gått i samma kläder hela helgen. Jo det har vi ju.... Wollpower, långkalsonger, tröja - In i maskin med dom! 
 
Satte mig i soffan under en filt på förmiddagen och kollade på Hela Sverige bakar. Dom gjorde vetebröd och munkar. Så nu är man ju sugen igen då. Jag som skulle återgå till det hälsosamma livet nu när vardagen tar över igen. I helgen har jag INTE tänkt på vad jag äter. Bara mumsat. Fast mer mat än sötsaker måste jag faktiskt säga. Lite engelsk konfekt, en bit kladdkaka och en bit rusktårta slank ner, annars var det fläskkarré, potatis, sås, sallad, chorizo, chili con carne och hamburgare bland annat. Och jag har inte ätit några sötsaker än idag heller faktiskt. Men jag är hungrig. Hela tiden. Det är säkert för att jag är trött. En tupplur kanske vore på sin plats?
 
Skulle vilja gå ut i alteljén och sy. Jag har idéer. Men att skapa kräver energi och det har jag inte idag. Jag tror jag ska skriva en matlista istället och åka och handla och hämta Herman vid bussen (han slutade tidigare idag) och sen fundera på hur jag ska lösa middagsbestyren. Det är planerat strömavbrott idag mellan 17 och 20. Mitt i middagen. Hur kul är det? Men dom tycker väl det är bättre att vi äter kall mat än att företagen blir utan ström på dagtid. Ok, jag kan hålla med dom. Men om Herman slutar tidigare kan vi ju faktiskt äta klockan fem. Se där, problemet är löst.
 
Sen är det träning i kväll. Det orkar jag. Hoppas det inte är strömavbrott på Hammarn bara. 
 
 
 
 

Ruskträffen 2014

Så har vi klarat av årets Rusk också. Hm, det låter som nåt jobbigt som måste göras när jag skriver så där. Det enda jobbiga är väl att åka hem. Då skulle man vilja ha en teleport. Igår regnade det dessutom, i minst 40 mil. 
 
Det regnade en del i fredags på vägen ner också men temperaturen steg ju längre söderut vi kom (vi startade med två plusgrader här hemma) och i Uppsala sken solen. Där stannade vi för lite inköp samt lunch (Ikeas chili och köttbullar). Färden forsatte i finväder och när vi kom på plats hade B-O och D redan slagit upp tältet och det var bara att lasta in våra grejer och ta en öl och ha det gott. 
 
 
Helgen har bjudit på mycket skratt, god mat, solsken, motorcyklar, gamla kompisar. K och K-A stekte fläskkarré och kokade potatis på Tragiaköket. Serveringen sålde chili con carne så klart och grillade hamburgare och chorizo - bland annat. Liveband spelade på både fredag- och lördagkväll. Vi snubblade runt Svartrundan i mörkret och svarade (fel) på tipsfrågor. Finnarna eldade. I engelska hörnan varvades det. Allt var som vanligt.
 
 
På lördagkvällen kom syster med son ut. Jättekul! Vi gick Svartrundan tillsammans. Sen träffades vi igen på söndagen när vi åt lunch hos mamma och pappa. Andra syrran kom dit också. Det är inte så ofta man träffas allihop. Dumt. Det borde vara oftare. 
 
Har en massa kort i kameran också som jag inte fört över till datorn än. Till dess bjuder jag på en bild från i lördags: Tandborstning i det fria.
 
 

Misslyckade pizzabullar - lyckat rågbröd

Igår bakade jag ett jättegott matbröd - men jag vet inte hur jag gjorde!
 
Det var så här:
Jag skulle baka pizzabullar och i vanliga fall plockar jag fram alla ingredienser INNAN jag börjar. Men inte igår. Jag smulade jäst ner i degblandarbunken och hällde på hälften mjölk och hälften vatten som var strax under fingervarmt. Sen tog jag fram vetemjöl. Nähä nä. Det var inte mycket kvar i den påsen, inte. Jäklar! Och ingen oöppnad heller?! Vetemjöl som är sånt där som jag "alltid" har hemma! 
 
Hällde i vetemjölet. Tillbaka till skafferiet. Det fanns grahamsmjöl och det fanns grovt rågmjöl. I med det. I med det mjuka smöret och saltet. I med mera rågmjöl. Hm, det här blir nog inga pizzabullar. I med en stor sked kvarg också. Hitta på nåt bara! Mer rågmjöl. Blanda blanda. Jäsa jäsa. När degen jäst i 40 minuter tog jag en stor slev och "klickade" ut stora kakor på bakplåtspappret, fyra på varje plåt. Sen fick dom jäsa igen och så skjuts in i ugnen.
 
Jäklar vad fina dom blev! Jättegott bröd! Saftigt och lite grovt. Hur ska jag kunna återupprepa den här succén? Smaksensationen kan förstås bero på att vi ätit köpebröd i flera veckor. Sinnena överväldigades väl av det hembakade brödets aromer. Fast ändå - jag tycker brödet BLEV lyckat. På riktigt. Jag åt det nu till frukost också och det smakade fortfarande väldigt bra. Jag får försöka återskapa receptet nästa gång jag bakar och så skriva ner det. 
 
Sen ska det väl få ett namn också. Både grahamsmjöl och grovt rågmjöl i, det är säkert nyttigt. Men det ska inte heta "hälsobröd" eller "fiberbröd" för såna namn gillar jag inte. Det låter som att man ska äta brödet för att det är fibrer i, inte för att det är gott. "Jag hörde att du har problem med förstoppning. Nu har jag bakat ett bröd med fibrer, här, ta en skiva." Jodå, mat kan vara medicin också men det ska inte vara det första man tänker på när magen knorrar tycker jag. Men "råg- och grahamskakor" kanske? Jaja, jag ska få ner receptet på papper först, sen får vi väl se vilket namn som dyker upp. "Misslyckade pizzabullar" är väl inget bra namn antar jag.
 
 
 

Skaka rumpa!

I måndags styrka och kondition, igår latin fusion. Heja mig! 
 
Jag tycker bäst om reggaeton har jag kommit fram till. Inte så gracilt och puttenuttigt utan stompigt och buligt och stora rörelser. Ja inte vet jag om vi dansar "riktig" reggaeton. Det spelar väl ingen roll? Det är kul, det är svettigt, man blir glad! Jag gillar rytmen och jag gillar att ta plats på dansgolvet. Jag kan ibland beklaga att jag bor på en liten ort. Jag skulle vilja dansa mer. Kanske gå en kurs (finns det reggaetonkurser för medelålders tanter?). Fast jag ÄR glad att vi faktiskt har latin fusion-passen på tisdagar.
 
 
Igår var det inte Lakritskvinnan som for iväg för att svänga på höfterna. Den här superhjältinnan(?) hade inga svarta trikåer utan gröna haremsbyxor, neongul bh och blågrönt linne. Ja, det är byxorna jag sydde i somras. Jag tänkte att dom skulle passa bra när man ska ta stora kliv och ta ut rörelserna ordentligt. Och det funkade utmärkt! Man måste inte vara snygg och ha coola kläder när man tränar men man får om man vill!
 
 
Det finns dock två problem med brallorna.
 
1: Dom sitter åt för mycket i midjan.
Jag ska nog göra som jag tänkte i somras och sy ett par med trikålinning istället för smock. Vidareutveckla modellen.
2: Dom blir skrynkliga när man tvättar dom.
Det funkar ju inte. Jag har inte lust att stå och stryka mina träningskläder även om jag bara dansar en gång i veckan. Alltså - sy ett par nya, speciellt anpassade för träning. Man skulle haft nån tunn jersey kanske?
 
Fast jag gillar det där kräkgröna tyget med "grafitti" på. Och jag gillar färgen på linnet men själva tyget är kass. Det är ett sånt där "burn-out"-tyg och tydligen försvann stretchen helt när dom "brände ut" det, fastän det är ribbad trikå. Det är liksom alldeles tunnt och slappt och ingen spänst alls i det. Nåja, jag har fler linnen och det finns linnen att köpa. 
 
Det kändes kul att klä sig lite annorlunda på latin fusion-passet än på dom vanliga passen. Lite mer färg, lite ledigare. Frågan är vem den där donnan på dansgolvet är om det inte är Lakritskvinnan? 
 
 
Vi börjar bli riktigt många på träningen nu. Men det finns en sak jag inte begriper: hur kan vuxna människor hålla på att prata med varandra om ditten och datten under stretch och nervarvning? Tror dom att passet är slut? Hallå, det står en människa där framme och INSTRUERAR! Visa lite respekt för sjutton!
 
För mig handlar inte stretchen så mycket om det fysiska stretchandet av muskler utan om att hitta igen sin kropp igen, få allt att fall på plats efter träningspasset liksom. Att samla sig. Det är väldigt svårt att fokusera på muskler och andning om det står några och pratar bredvid om hur det var på jobbet idag. Hade det varit idrott i skolan och ett par elever som stått och pratat hade läraren säkert sagt till. Men vuxna människor borde väl förstå bättre tycker jag? Eller får man göra som man vill när man är vuxen?
 
Ibland händer samma sak under passet. Att säga uppmuntrande kommentarer till varandra eller fråga hur om nåt man inte förstod är ok tycker jag men att stå och prata om annat medans ledaren instruerar, det är störande. Sen när det är dags att köra igång måste "pratarna" fråga vad vi ska göra för dom har så klart inte hört vad ledaren sagt. Aaargh! Hur gamla är ni?!
 
 

Välkommen måndag. Eller nåt....

Det är måndag morgon och man undrar varför man har granbarr inuti strumporna. Det skulle kunna vara från igår när vi bastade hos Lillens och jag hade glömt foppatofflorna hemma och fick gå strumplös i kängorna från altandörr till bastu och tillbaka (finns ingen dusch vid bastun än). Barren kan ha ramlat ner i kängorna när dom stod utanför bastun. Fast hur kom barren in i strumporna? Hade jag dom avigt när jag satte på mig kängorna och gick hem?
Skickade en förkyld Herman till skolan idag. Det kändes inte kul men vad gör man, det är inte kul att missa lektioner heller när man går på gymnasiet. Han är dålig på att jobba ikapp själv hemma, det blir liksom inte samma input som på skolan. Å andra sidan kan man fundera på hur mycket han tar in av lektionerna när han är krasslig. Imorgon ska vi i alla fall in till lasarettet och utreda hans återkommande huvudvärk. Äntligen! Hoppas dom hittar nåt som går att åtgärda. Och hoppas dom INTE hittar nåt allvarligt (det borde dom ha gjort för längesen i så fall, va?). Idag hade han också huvudvärk men det var nog mer av förkylningstypen. Nåväl, det går bussar åt det här hållet också, han får väl åka hem tidigare om han inte orkar idag. Min lillgris....
 
Idag MÅSTE jag städa toaletten och badrummet. Jag törs inte berätta hur det ser ut där. Jag har förberett och tagit upp spray och toarent och fönsterputs och soppåsar och en disksvamp. Fast disksvampen fick mig att börja tänka på att måla tavlor (eftersom jag målar med disksvamp ibland) och så blev jag sugen på det istället. Ibland är min hjärna bra lättdistraherad. Men jag får inte gå ut i ateljén förrän badrum och toalett är rena! Så är det bara. På med musik och kör igång bara! Fast först ska jag söka jobb.
 
Igår satt jag i ateljén och lyssnade på en spellista på Spotify som heter "Latin dance" och sydde klart senaste ängeln. Spellistan innehåller typ sån musik vi dansar till på latin fusion-passen. Ja några av låtarna vi dansar till är med där. Jag gillar svänget. Vet dock inte om det påverkade resultatet av sömmandet. Så här blev hon i alla fall:
 
 
Lila och svart, silver och glitter. Ja hon har till och med paljetter i håret! Det är ett effektgarn i vitt, grått och svart med "inspunna" paljetter (hur f*n det nu går till?). Trodde det skulle vara svårt att få till frisyren men det löste sig under arbetets gång. Det gör ofta det har jag märkt..... Ska sätta mig en stund idag också. Börjar bli dags att tänka på julen och det röda sammetstygen jag köpte. Fast det är som vanligt svårt att styra in inspirationen på rätt spår, bara så där. Det är som att det låser sig när jag tänker "julänglar". Julänglar = vita särkar, guld och gullegull. Äsch, det får blir som det kan! Det blir nog MINA änglar ändå i slutändan.
 
 
 
 
 

Söndag

Nu har jag påbörjat rensningen av inkorgen på min hotmail. Jag är nästan aldrig inne där nuförtiden, det är gmail-adressen som gäller om ni vill skicka nåt, men jag hade tydligen en massa nyhetsmail på hotmailadressen och nu har jag suttit och avregistrerat om inte alla så åtminstone en stor del av dom. En del är så fiffiga att när man avregisterar prenumerationen så får man MAIL ifrån dom där det står att man avregisterat prenumerationen. Men hallå, förstod ni inte? Jag vill ju inte ha några mail ifrån er! Lika dumt som när dom ringer på mobilen och frågar vad man tycker om telefonförsäljare. 
 
Igår var det kanonväder. Det blev en motorcykeltur till Ö-sund och provkörning av bil. Mmm, vi får väl se om det blir den. Den gick bra i alla fall. Och snygg var den. Sen for vi på Kupan och åt räkmacka och drack kaffe. I stan var det ännu varmare än hemma, 15 grader och solsken. Och det är oktober! Man blir glad av finväder, det hjälps inte. Och nästa helg är det Rusk. Hoppas det blir finväder då med! Ifjol var det ju rena sommarvädret.
 
 
Idag är det småregnigt och grått ute. En perfekt ateljédag med andra ord. Började på en ny häxa i fredags. Eller om det är en ängel. Jo, jag tror att det är en ängel. Satt och filosoferade bakpå hojen igår och jag tror jag vet hur hon ska se ut nu. Det är en bra sak med att åka bakpå. Man har inget annat att göra än att tänka.
 
 
 
 
 

She´s back!

Lakritskvinnan is back! Jag var på träningen igår, fastän den börjar klockan åtta på torsdagar. Bra, Hilda! Fast det var på jäsken för det blev strömavbrott mitt i middagen och det såg mörkt ut på Hammarn också. Hur ska vi kunna träna då, utan musik i mörkret? Men det ordnade sig. Strömmen kom tillbaka innan åtta och jag åkte ner och svettades.
 
Det blev stationer som vanligt. Herrlich! Det var bara gamla "favoriter" som till exempel burpees, pushups med sidoplanka, "ligg ner - kliv upp" och armgång. Och fastän det är flera månader sen jag gick armgång sist så gick det bra! Jag fick inte ens ont i armarna/axlarna som jag fått ibland förut. Första varvet gick jag hela bommen, mellanlandade på plinten och gick kanske halva tillbaka, andra varvet hann jag hela vägen tillbaka! Hurra vad jag är bra!
 
 
Fast kondisen och styrkan har dalat under sommaren, det märks nu. Mycket spring på uppvärmningen och det gillar jag egentligen inte, inte ens när jag har bra kondis. Jag tror jag får flashbacks från gymnasiet där uppvärmningen på innegympan ALLTID bestod av att springa runt, runt där i sporthallen. Och på den tiden gillade jag absolut inte att springa. Det är i alla fall tur att gymnastikföreingen inte kör "Walk of life" med Dire Straits på uppvärmningen som min idrottslärare Bertil alltid gjorde. Jo, jag gillar låten men jag vill INTE höra den i samband med träning längre. 
 
Det är en station som jag inte klarar av riktigt och det är liggande rodd i ringarna. Det är inget fel på styrkan, jag drar mig upp utan problem (i alla fall dom två första gångerna...), nej det är nacken som protesterar. Samma som när jag gör situps. Det funkar inte, jag blir yr och får ont i nacken, ja nästan huvudvärk. Jag har känningar av det idag med. Jag tror jag ska lägga dit ett par hantlar och göra rodd framåtböjd istället. Det finns alltid en lösning. När andra gör situps gör jag omvända situps, med huvud och axlar i golvet och benen upp i luften istället. 
 
 
I "pausen" mellan varven gjorde vi en gammal god övning från förra terminen. Man gör utfall samtidigt som man växlar mellan sidovridningar, bicepscurls, flies och axelpress med hantlar. Något lättare hantlar än man vanligtvis har brukar vara lämpligt för den är jobbig!
 
Jag känner mig verkligen taggad att träna nu. Äntligen! Jag har gått upp tre kilo i sommar och jag gillar det inte. Inte är det muskler heller, skulle inte tro det..... Men framför allt för att jag blir mycket piggare om jag tränar. Kroppen orkar mer. Och så blir man snygg också!
 
 
Förresten började jag räkna kalorier igen i måndags. Fast jag vill egentligen inte men jag vill inte gå upp i vikt heller (om det inte är muskler förstås). Så nu tar jag tjuren vid hornen och brottar ner honom. Räknar jag kalorier är jag tvungen att tänka till vad jag äter. Fast ärligt talat var gårdagen första dagen jag höll mig till kalorimålet den här veckan. I måndags var det dagismat- och mellis, tårta på kvällen och ingen träning. I onsdags tårta igen. Och idag är det fredag och fredag är "ledig dag" när det gäller räknandet. Jag känner att jag behöver det. Det innebär dock INTE omåttligt frossande, jag ska äta lika vettigt för det. Fast godis blir det ikväll, i alla fall lite choklad. Och det blir tacos till middag. Gott! 
 
Nu funderar jag på om jag ska ta en rask promenad innan lunch. Ja - så klart jag ska!
 
 

Att göra

Det blev en dag till. Igår jobbade jag sista dagen. Jag kommer att sakna barnen lite känner jag. Fast igår var det många barn och jäklar vad slut jag blir av att hålla rätt på alla dessa småknattar. 
 
Vad ska jag göra idag då? Ja jag har en massa saker jag vill få gjort, så mycket att jag var tvungen att skriva listor. TRE listor. En matlista, eftersom jag ska handla mat idag, en "att-göra"-lista och så en lista på lämpliga mellanmål åt Herman. Han MÅSTE få i sig nåt mer mellan varven, speciellt på torsdagar då han stannar längre och läser in fysiken. Problemet är att få med sig nåt BRA som håller i rumstemperatur, som inte är nötter och som han kan tugga, han som har tandställning. Inga äpplen och morötter med andra ord. Men nu har jag hittat en fiffig grej som jag tänker skicka efter. Kolla den här!
 
http://www.frozzypack.se/
 
Man lägger locket i frysen och så fungerar det som kylklamp. Smart! Finns i två storlekar men den mindre borde räcka till mellis tycker jag. Han skulle kunna ha keso, ägg, ja pannkakor till och med. Finns ett "vanligt" lock att köpa till också om man ska värma lådan i micron. Kanske nåt för Mannen också? Jag älskar sånt här, funktionsnörd som jag är! 
 
Har jag fått nåt gjort idag då? Jodå, jag har skickat in aktivitetsrapporten till AF, skickat in tidrapporten till jobbet, kollat efter jobb, uppdaterat min CV, kört igång en tvätt. Annat som står på listan är dammsugning av övervåning, städning av badrum, aska ur pannan, städa ur ett skåp, baka pizzabullar. Nåväl, vi får väl se vad jag hinner idag. Jag ska i alla fall iväg på träningen ikväll och träna bort lite tårta från igår. P fyllde 30 år och bjöd på favoritprinsesstårtan från Brödbiten. En sån ska jag önska mig när jag fyller år tror jag.
 
Hm, nu vaknade visst magen av detta tårtprat. Den är dags för ett mellanmål säger den. 
 
 
 
 
 

RSS 2.0