Näe! Jag hade ju bestämt mig!

Jag hade ju bestämt vilken tårta jag skulle göra! Och så går nån in på min bild på Ruskträffstårtan på Facebook och kommenterar så att bilden ploppar upp i mitt nyhetsflöde - och jag blir SÅ sugen på Rusktårta istället. Ruskigt sugen skulle man kunna säga, minst. För er som inte vet: Ruskträffstårta är pinocchiotårta, med grädde och konserverade persikor. Och så klart att en del av orsaken till att det smakade så bra var för att vi satt utomhus, solen sken och jag höll på att piggna till efter fredagens bravader och behövde fylla på med socker (blodsocker) men den här tårtan ÄR förbaskat god, på ALLA kalas. Och det är så länge sen den var standardbakverket vid födelsedagar i familjen att jag gott kan baka den till på söndag utan att känna mig tjatig. 
 
Rusktårta på sin rätta plats. 
 
 
Men jag hade ju bestämt mig för att göra morotstårta. Det är ju så himla gott det med. Saftigt och kryddigt och sött och gott. Morotstårta med en liten personlig twist tänkte jag, och snyggt dekorerad och så. Hm, jag kanske inte är nån sån där tårtmakare i alla fall, som pillar med sugarpaste och kokar marängsmörkräm. Jag kanske är en tårtÄTARE egentligen. Jaja, vi får se vad det blir. Det finns ägg och vetemjöl och smör och socker hemma plus en hel del annat så om jag ändrar mig är det enda som behöver köpas en burk konserverade persikor. Men jag TYCKER INTE OM när jag inte kan bestämma mig. Det är ju bara en tårtjävel! Nästa år ska jag önska mig en prinsesstårta från Brödbiten. Inte för att jag inte vill baka utan för att jag ska slippa ha beslutsångest!
 
 
 
 
 
 
 

Japp, det är fredag!

Och en riktigt rejäl fredag också! Det är sportlov nästa vecka vilket innebär SOVMORGON! Vi behöver inte kliva upp halv sex på hela veckan! Hurra!
 
Dagen börjar bra, jag har färglagt Zelma-avsnittet jag ritade igår. Ligger på Lilla häxbloggen nu. Mer arga tanter - varför det nu är så roligt. Minst en till episod om Alva-Klaras mamma blir det, sen får vi se vad jag hittar på. Har lite olika idéer på gång. Ibland när jag skissar ner dom känner jag dock att dom är för klyschiga. Det är bättre om det händer lite oväntade saker tycker jag. Fast vitsen med häxor i en serie är väl kanske att dom ska vara lite bitchiga och riviga? Vissa mer än andra.
 
 
Nu tror jag att jag ska ägna mig åt den fantastiskt tråkiga aktivitetetn "städa badrum och toaletter". I reafart för det är solsken och jag vill gå UT. 
 
 
 

Het morotssoppa

Jag har glömt - jag skulle ju ge er receptet på morotssoppan. Gjorde den i måndags igen. Och jag blev svettig när jag åt den. Man KAN ha i mindre chili om man vill. Eller röra om ordentligt innan man smakar.....
 
Het morotssoppa 4 portioner
 
 
5 stora morötter
1 gul lök
2 vitlökssklyftor
0,5 selleristjälk
1 tsk matolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 - 1 tsk riven färsk ingefära
1 krm harissa (eller mer) eller annan chilikrydda
1 tsk pressad citron
Svartpeppar
Ev salt
 
Skär morötter, lök, vitlök och selleri i bitar. Fräs dom en liten stund i oljan i en gryta. Dom kan gärna få en aning färg för smakens skull men bränn dom för all del inte. Slå på vatten och buljongtärning och koka under lock tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan. Smaka av med ingefära, harissa, citron och svartpeppar och lite salt om det behövs. 
 
Chilin och ingefäran gör att soppan inte blir så där mes-söt som den riskerar att bli när morötter är den dominerande grönsaken. Citronsaft är en krydda som man lätt glömmer bort men som man kan piffa upp både det ena och det andra med. Svartpeppar är kung. 
 
 

Känslomässig berg-och-dalbana

 
Det går upp och ner och hit och dit. Deppade ihop på förmiddagen för att Herman ligger efter i skolan eftersom han varit borta så mycket. Önskade mig magiska förmågor så att jag slipper tjata öronen av honom. Nej, nån magi lär jag nog inte få tillgång till. Vi får tala med honom istället. 
 
 
Sen på eftermiddagen ringde ett av bemanningsföretagen och ville ställa frågor angående min ansökan. Tjoho! Jag är utvald! I alla fall i första steget. Hon skulle prata med andra också. Vi får väl se. Hon ställde så klart den vanliga frågan om vilka mina starka sidor var och så vad jag skulle behöva utveckla. Usch så svårt. Och jag som har varit på personlighetsanalys och allting. Bra saker har man ju blivit itutad att man ska framhålla men vad är jag dålig på? Jag menar inte att jag är perfekt, jag tycker bara det är svårt att identifiera vad jag är sämre på. Man tenderar ju att undvika sånt man är mindre bra på..........
 
 
En sak som jag vet att jag är dålig på är serieproduktion. Jag sa inte det, vet inte om ett jobb som löneadmin direkt är att räkna som produktion. Jag vill gärna utvecklas, jobba vidare. Jag kan inte sy tio likadana änglar. Det är ju inte kul. Fast om nån beställer tio likadana änglar så skulle jag nog få till det, då vet jag ju att jag får betalt för dom. Samma sak med bröd och kakor och allt annat jag gör i köket. Jag vill lära mig varför man gör saker på ett visst sätt så att jag kan testa nya saker och se om det funkar.
 
 
Jag skulle kunna jobba i ett provkök. Testa nya recept. Det tror jag att jag skulle trivas med. Vilken tur att jag har ett alldeles eget provkök här hemma (även om jag inte får betalt för att utveckla recepten). Ikväll blir det dock en standard: Spagetti och köttfärssås med vitkålssallad till. Men inte ens det brukar smaka lika varje gång!
 
 
 
 

Status

Status hår: Nyklippt, nyfärgad, ny och färgglad och inte det minsta diskret! Den knalliga färgen på slingorna har visst gjort att kameran inte greppar att resten av håret är kopparrött. Men det är det. Jag är nöjd. Tack Vernonica.
 
 
Status lår: Trötta! I söndags åkte jag skidor efter frukost, i det nydragna spåret här i Pålgård. Två varv blev det. Härligt! Med sträckan dit och hem blev det 9,3 km. På eftermiddagen var jag på det vanliga cirkelpasset. Härligt! Igår kväll var jag också på träning. Inte fullt så härligt. Lår och axlar var lite tröttare än vanligt. Men det gick bra det med. Lakritskvinnan har verkligen hittat tillbaka efter förkylningen/influensan. Idag ska musklerna få vila. Det är plusgrader så jag kan ändå inte åka skidor. Fast en promenad blir det nog, för den friska luftens och blodcirkulationens skull. Med broddar. Det är isgata igen.
 
Status kör: Ingen övning ikväll. Och inte är det nån Latin fusion heller. Kanske är tur det....
 
Status ugn: Den verkar funka bara man inte kör på varmluften, peppar peppar. Ska dra igång en deg strax. Stod och blängde på brödet på affären men kunde inte förmå mig att köpa nåt annat än polarkaka (som är bland det billigaste). Tretti spänn för en limpa?! Och jag vet inte om jag bryr mig om att den innehåller "rapsolja från Österlen". Smakar den annorlunda än rapsolja från Gnesta? Nej jag bakar mitt bröd själv. Med svensk rapsolja från okänd landsända. Eller smör. Eller inget fett alls. 
 
Status Zelma: Har serier som måste ut ur mitt huvud. Fortsättningen på Alva-Klaras mammas besök bland annat. Jag måste åtminstone rafsa ner dom i idéboken. Funderar på att skicka in serien till nån tidning. Men vilken tidning kan vara intresserad av en serie om häxor....?
 
Status häxor/änglar: Har fortfarande två beställningar som inte är klara. Skäms på mig..... Kanske jag ska ta med mig en kopp kaffe ut i ateljén medans degen jäser och få undan dom små liven. Ingen av dom har deadline och det är väl det som är kruxet. Då kan man dra ut på det hur länge som helst. Nej, ta mig i kragen och ryck upp mig! Jag sätter slutet av denna vecka som deadline alldeles på egen hand, så det så!
 
Status Kvasthilda: Jo jag mår bra. Lite hosta ibland men inget störande. Träningsvärk. Glad. Ganska pigg. Ljuset är på väg tillbaka. När jag lämnat Herman på bussen är det inte kolmörkt längre. Samma när jag hämtar honom. Tänk att man blir lika förvånad varje år att dagarna blir längre?
 
 
 

Panik i köket

Ugnen har pajat. Jag kanske har slitit ut den? 
 
Natten till söndagen hade jag en älgstek inne i ugnen, pulled moose som jag hade tänkt att vi skulle ha till middag. När jag kom ner på söndagsmorgonen vid halv åtta så fanns det ingen ström. Jordfelsbrytaren hade löst ut. Det var ju märkligt. Varför gjorde den så? Och hur har det gått med steken? Har den bara blivit fesljummen och stått och blivit dålig?
 
 
Tog fram termometern och stack in i steken. 88 grader. Jamen det är ju högre än jag brukar ha när jag gör tjälknul. Och den gick att dra isär, precis som det är meningen att man ska göra. Den hade gått klart alltså. Jäklar vilken tur. 
 
 
På eftermiddagen drog jag igång pitabrödsdegen och medan den jäste gjorde jag en kakdeg. Slog på ugnen så jag kunde grädda havrekakorna innan det var dags för brödet. När jag rullat ut degen till små bollar och lagt på plåten vred jag ner temperaturreglagt på ugnen för att se om den var tillräckligt varm snart. Jag förväntade mig alltså att lampan skulle slockna. Det gjorde den inte. Öppnade luckan och kände efter. Ugnen var KALL. Jäklar!!! Det var säkert därför jordfelsbrytaren löste ut - det hade blivit nåt fel på ugnen. 
 
 
Ringde B och frågade om jag fick låna deras ugn (det bor folk hos Lillens så dit kunde jag inte fara). "Så klart, vad ska jag ställa den på för temperatur?" svarade hon. "175 grader, tack!" sa jag och började plocka ner bakgrejer och fundera på hur jag skulle frakta kakbollarna, dom låg ju redan på bakplåtspapper. 
 
Det gick bra den här gången. Kakorna blev gräddade och brödet likaså (även om det inte blev pitabröd, jag var för uppjagad för att tänka ut hur stora eller platta dom skulle vara). När det var dags för kvällsmat efter min söndagsträning testade jag att slå på ugnen på bara över- och undervärme, inte varmluft. Då blev den minsann varm. Det fick bli klyftpotatis som jag hade planerat. Och så den dragna älgen och majs och paprika och tomater och vitlökssås. Mums vad gott det var! 
 
Eftersom ugnen fungerar delvis så är det inte lika stor panik att köpa ny spis. Vi får hålla ögonen öppna efter eventuella driver hos elkedjorna tänkte vi, så klarar vi oss lite billigare undan förhoppningsvis. Jag kan ju fortfarande använda ugnen även om inte varmluften funkar. Tur det, jag som ska baka tårtbottnar. 
 
 
 
 

Önskelista

Imorgon är det en vecka tills jag fyller år. Vad barnslig jag känner mig när jag skriver så. Men det är roligt att få kaffe på sängen och att fira med tårta. Lite kul med presenter är det faktiskt också, hur gammal man än blir.
 
Vad önskar jag mig då?
 
Jag önskar mig fred på jorden, att alla människor förstår att dom är en del i ett stort sammanhang och därför slutar köpa billigt danskt fläskkött och handlar ekologisk, närproducerat, djurvänligt och miljövänligt istället samt att alla barn och vuxna känner sig älskade och behövda och att dom är bra som dom är. Men det blir väl svårt att slå in i ett paket antar jag.
Men ok, saker jag inte har råd med just nu, det kan jag väl önska mig. Det där lilla extra.
 
Jag tycker till exempel inte att jag har råd att gå på massage eller fotvård just nu. Frissan ska jag till på måndag, tack vare presentkortet hos Diva som jag fick i julklapp. Andra presentkort är också välkomna, på klädbutiker till exempel eller varför inte Claes Ohlsson, haha. Det går bra det med. Jag gillar Claes (butiken alltså). Dom har ju både bakprylar och konstnärsmaterial.
 
Jag behöver faktiskt vanliga saker också, som trosor till exempel. Dom finns på Twilfit, Dolly heter dom. Jag skulle tipsa mamma om ett minnesknep för att komma ihåg vad dom heter: Trosor -> bh -> tuttar -> Dolly Parton. "Jaha, jag tänker på en hund jag kände förut som hette Dolly" sa hon då. Hur hon kunde koppla ihop det med trosor vet jag inte riktigt. Men nu kom vi visst in på ett sidospår.
 
Böcker är också trevligt. Det brukar ju vara bokrea så lägligt när jag fyller år. Sen vet jag inte riktigt vad jag önskar mig. Vackert väder, sitta ute och steka kolbulle och grilla hamburgare kanske? Det vore trevligt.
 
Jag önskar även att ni kommer och dricker kaffe och äter tårta. Jag tror jag har fått ihop smakerna nu (i huvudet i alla fall) och det blir en tårta att minnas, antingen för att det är så jäkla god eller så för att den blev så misslyckad, hehe. Och så blir det hembakade wienerbröd! Och havrekakor! Havre är så gott. Kan man inte göra en havretårta? Känner ni att ni inte vill äta kakor och sånt så är ni välkomna ändå. Det är inte ätandet som är viktigt.
 
 
 

Ett foto i timmen - fredag 21 februari 2014

06:00 En kopp kaffe innan jag skjutsar Herman till bussen. Gäsp...
 
 
07:00 Ska till stan och måla. Bäst att försöka se ut som folk.
 
 
08:00 Lite matsäck (försöker snåla in på alla utgifter!)
 
 
09:00 Snöfall
 
 
10:00 På plats på Midgårdsgatan. Beundrar M:s sprayade verk.
 
 
11:00 Har kommit igång med målandet. Det går bra!
 
 
12:00 En fika på Kupan är nästan obligastorisk. Och billigt är det.
 
 
13:10 Måla måla måla.....
 
 
14:00 Fick sällskap av en trevlig vovve. 
 
 
15:00 Gör kväll. Jag tror att det kanske är klar till och med.
 
 
16:55 Har hämtat Herman på skolan, handlat och nu åker vi hem!
 
 
17:45 Allting är vitt vitt vitt
 
 
18:45 Äntligen mat! 
 
 
19:54 Kraschat i soffan med en skål godis. Men vad ska man titta på nu när det inte är "På spåret" längre?
 
 
Resten av kvällen glömde jag fota men den bestod mest av soffhäng. Nu får "ett foto i timmen" vila ett tag också. 

Ett foto i timmen - torsdag 20 februari 2014

Torsdag = sovmorgon. Börjar dagen vid sju med kaffe i favoritmuggen. 
 
 
Kvart i nio. Tulpanerna svämmar ut över alla breddar. Ett vackert stilleben.
 
 
Halv tio: Mycket piggare idag. Fick ett städryck. Hm, basen behöver dammas av....
 
 
Halv elva: Hittade en boll när jag dammsög. Eller är det jordklotet?
 
 
Kvart över elva: Dricker kaffe med M-K. 
 
 
12:55: Dags för lunch. Rester från igår.
 
 
Halv två. Ska göra mig lite snygg. Rycker skäggstrån. Hittar ett VITT strå. Jag som trodde jag var evigt ung.....
 
 
Halv tre. Har varit och kollat blodtrycket. 
 
 
Halv fyra. Har handlat lite. Mjölk och linser och lök och torsk med mera.
 
 
Tio över fyra. Ligger i soffan och kollar på damernas curling i sällskap av Mannen och Katten.
 
 
Kvart i sex. Middag på gång. Potatismos, torskfilé, morötter och paprika och grönkålsoppa. 
 
 
Kvart i sju. Jag ska iväg och träna!
 
 
Fem över sju. Anden är villig, få se om köttet (fläsket?) är starkt eller svagt.
 
 
Halv nio. Jo det gick bra. Som bonus efter passet - en balansövning!
 
 
Sista timmen tog jag inget foto men om ni vill veta´t så fikade jag, duschade och gick och lade mig. Inte så överraskande. Idag ska jag till stan och måla. Jag tror jag kör ett foto i timmen idag igen!

Kropp och själ och surrogat-yoga

Igår var jag på kören. Det var jobbigare än jag trodde. Jag är nog inte riktigt frisk än..... Jättejobbigt att stå upp länge, svårt att ta i när vi sjöng. Jag blev lite yr till och med när jag försökte kräma på. På slutet gick det inte alls så då var det bara att sluta försöka och sjunga det lilla jag kunde. Överhuvudtaget var kören ovanligt stillsam igår, jag var inte den enda med hosta och harkel. Stina tyckte vi var tysta. 
 
 
 
Idag har jag inte hunnit känna efter riktigt hur jag mår. Lite trött är jag i alla fall, minns att jag vaknade inatt och behövde gå på toa och trodde det var morgon snart. Kollade på klockan. Bara halv två. Varför kan jag inte få sova HELA natten för? Jag funderar på att skaffa en sån där sömnapp för att se hur jag egentligen sover. Såg på Vetenskapens värld igår om det här med att kolla sig själv via diverse appar och apparater istället för att sjukvården ska göra det. Det är nåt som tilltalar mig, funktionsnörd som jag är. Dom testade att få igång ett gäng damer som jobbade tillsammans genom att ge dom en stegräknare och en sömnapp. Minst 10 000 steg per dag ska man gå. Det funkade, dom blev aktivare eftersom dom SÅG hur aktiva dom varit. Nu funderar jag på att leta fram min gamla stegräknare. Jag vet att det finns stegräknarappar för telefonen men då måste man ju bära den på sig hela dagen och riktigt så liten är den inte.
 
 
Jag vill träna. Jag vill inte ta det lugnt. Jag är rädd att kolesterolet ska stiga igen samtidigt som siffrorna på vågen gör det. Nej det kanske inte händer för att jag inte tränat på en endaste vecka, jag vet...... Men jag är rädd att tappa det! Tappa farten! Jag får lita på att mina träningskompisar drar igång mig om det skulle hända. Snälla?
 
Kände att jag var tvungen att göra nåt för att hitta igen kroppen igen. Kropp och själ ska ju vara en enhet, så känns det inte nu när jag varit sjuk. Just nu kokar sinnet över medans kroppen inte orkar nåt. Eftersom jag aldrig varit på yoga fick det bli en egen variant: jag körde våran vanliga efter-träningen-stretch. Resultat: jag blev lugn och glad och lite mjukare i kroppen. Och fick fullt med skräp på kläderna. Salsmattan behöver dammsugas. Det var den mindfulnessen det. 
 
Carpe diem på er.
 
 

Plötsligt händer det

Plötsligt händer det. Plötsligt igår fick jag en kreativ attack och skissade ner två Zelmaserier som jag har haft fragment av i huvudet jättelänge. Nu plötsligt fick jag ihop dom. Jag ritade också ren en och tuschade den ena. Imorse ritade jag ren den andra också. Nu ligger två splitter nya episoder ute på häxbloggen! Fast dom är fortsättningen på den förra, den om Alva-Klaras mamma. Och jag tror det kommer ännu mer. Det är väldigt skoj att skoja om elaka personer tydligen. Fniss. 
 
Piggare idag också. Var till VC igår. CRP var under fem, halsprovet negativt och tempen 37 och noll, pip. BARA virus. Jag sa ju det! Och så typiskt att man är piggare idag, så typiskt. Jag hade kunnat spara den där hundringen till nåt annat, typ nio liter mjölk. Nåja, det går inte att göra ogjort. Nu går vi vidare. Jag ska egentligen vara glad att jag slipper äta penicillin, det blir alltid nåt skit efter en sån kur, ont i magen eller svamp eller nåt. Nej jag är GLAD, hör ni det. 
 
Jag tog faktiskt en promenad för en stund sen. Gick rätt bra, fick några hostattacker men jag tog det lugnt. Skönt med frisk luft. Nån minusgrad bara, lite halkigt bitvis eftersom det var tö igår. Nu ska jag ta mig en kopp kaffe!

Tråkigt

Jag har gjort det igen. Jag har fått till en deg som inte är som den ska. Och ändå följde jag ett recept denna gång! Och vägde ingredienserna! Men jag måste ha mätt fel nånstans. Degen blev kompakt och konstig. Måste ha haft i för mycket mjöl helt enkelt. Jag fick försöka tillsätta mer vatten medans degblandaren arbetade, nåt som inte är helt lätt. Nu ligger den och jäser i sin burk i alla fall och där ska den ligga ett bra tag. Gjorde en poolish igår som fick stå i kylen över natten och den hade puttrat på bra där i kylan, många fina bubblor och luktade gott gjorde den också. Hoppas den långa jästiden gör att brödet inte blir helt misslyckat. Jag som haft sånt bakflyt i vinter. Men jag antar att det här är en vink - baka inte när du är sjuk.
 
 
Ska till vårdcentralen klockan 14. Vet inte om jag får komma till nån läkare men CRP ska dom ta i alla fall. Har fortfarande ont i skallen och är så jävulusisk trött. Tungandad och får hjärtklappning så fort jag rör mig tycker jag. Och slemhosta så klart. Men alla verkar dra på den där långdragna hostan så det lär väl inte vara nåt, "bara" virus, bara att vänta. Fast vi låter väl dom avgöra det. 
 
Vad mer ska jag hitta på idag då?
 
Ja jag har sökt ett par jobb. Inget som jag egentligen tror att jag får, jag har inte rätt kvalifikationer men man vet aldrig. Det får dom bedöma. Det är visst en sån dag idag - låt andra lösa problemen!
 
Sen tänker jag kolla efter tårt-idéer - DÄR tänker jag inte låta andra lösa problemet. Fast i fjol gjorde Mannen det, löste tårtproblemet alltså. Men jag gillar ju att baka. Han kan få hitta på nåt annat åt mig istället.
 
 
Jag tänker gå ut en sväng. Solen skiner fast just nu genom en tunn dimma. Var kom den ifrån? Å andra sidan ska jag ut sen när jag ska ner på Hammarn. Dagarna är längre nu, inte samma panik att komma ut i solen. 
 
Jag tänker ligga på soffan emellanåt. Kroppen vill det. Själen och hjärnan tycker däremot det är skittråkigt att vara sjuk och orkeslös. Dom vill ut och åka skidor, baka kakor, sy änglar, rita häxor. Dega i köket, inte på soffan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snabbgenomgång

Nu tar jag ett sånt där snabbt sammandrag igen vad som hänt dom senaste dagarna så vi får nån ordning på det här bloggeriet:
 
- Jag har varit sjuk, därav bloggtorkan. Hosta harkla snora. Och så avslutade jag med migrän i helgen. Jättekul när man hostar - not. En aning har jag kvar ännu men jag har tänkt sova bort den och imorgon vill jag vara PIGG. Tack på förhand.
- Jag har bakat wienerbröd. Jo, det är sant! Jag var så pass pigg så jag fick till det i torsdags. Hjärtformade blev dom också, hehe. Serverades på Alla hjärtans dag, så klart. Och så har jag fryst in en drös att ta fram till min födelsedag.
 
 
- Jag har bakat semlor också. Ingen hejd på bakandet här. Glömde saltet men dom blev goda ändå. Och lagom stora (wienerbröden blev också rätt små).
 
 
Energinivån har liksom gått upp och ner, upp och ner. I fredags var jag in till stan och började måla på "min" vägg. Jag valde en av dom blivande replokalerna. Det är inte lätt att få till det man vill när man har ett begränsat urval av färger men jag tycker nog att det blir rätt bra eller vad säger ni? En bekant som såg bilden på Instagram ville köpa tavlan på stört vilket ju blev rätt svårt eftersom det inte är en tavla utan en vägg.... Visst är det typiskt? Men jag får väl testa att måla nåt liknande på duk, det kanske är ett vinnande koncept?
 
 
Igår var vi på 70-årskalas, trots min migrän och vår gemensamma hosta. God mat och jättetjusig tårta (bilder i kameran så den får ni se sen), ja tårtan var god också. Nu måste jag hitta på nåt kul med min födelsedagstårta känner jag. Men jag har ju så svårt att bestämma mig. Jag är ju egentligen kladdkakornas drottning men jag kanske måste gå vidare och göra nåt annat nästa gång. Vidareutveckla mig. 
 
Idag var huvudvärken bättre men inte bra. Har tagit det ganska lugnt. Fast jag sotade faktiskt ur pannan. Mannen skulle flisa så jag tog på mig den uppgiften så han kunde ägna sig helhjärtat åt flistugg och traktor. Mitt liv är antingen svart eller vitt nuförtiden: antingen har jag sot i ansiktet eller så har jag mjöl. Och håret det står åt alla håll. Men nu är det bara en vecka kvar till helrenovering hos frissan. Hoppas hon har några trevliga idéer på lager.
 
 
 
 
 
 

Förvirrade tankar från eder Kvasthilda

Igår hade jag en sån där dag igen när inget tycks hända. Tiden står still. Hjärnan stannar och blicken fastnar. 
 
Fast jag tvättade. Vek ihop den rena tvätten. Öste flis. Bakade bröd. Brödet blev visserligen misslyckat, degen blev kletig och inte alls så smidig som den brukar och brödet blev delvis degigt, men jag gjorde SAKER i alla fall, fast jag inte tyckte att det hände nåt. Promenerade också. Himlen kastade konfetti på mig i form av små snöflingor. Det kändes rätt bra.
 
På eftermiddagen var jag less. Lade mig i soffan och kollade på ett fånigt program om "ancient aliens", hur rymdvarelser kanske har besökt dom forntida mayaindianerna i Mexico. Jo det var fånigt. Jag tycker dom blandar ihop hönan och ägget. Dom drar slutsatsen att eftersom människor i alla tider har trott att gudarna kommer uppifrån, från himlen, så måste det betyda att dom en gång i tiden gjorde just det - dom kom från himlen i form av rymdvarelser. Jag tänker tvärtom: om människan i alla tider trott att gudarna kommer från himlen så är det sannolikt att vi tror det fortfarande - fast nu kommer dom i form av rymdvarelser eftersom vi tror på teknoligi nuförtiden, inte gudar. Ja, jag erkänner, jag var fascinerad av tanken på forntida astronauter när jag var yngre men ju äldre jag blir, ju mer skeptisk blir jag. Varför alltid välja den mest osannolika teorin? Fast jag gillar Indiana Jones-filmen med kristalldödskallarna. Det ger en en viss tillfredställelse när skurkarna får på moppo av en högre makt på slutet. Men det gäller ju alla Indiana Jones-filmer.
 
 
Jag har sett klart på båda säsongerna av "Hela Sverige bakar". Det som återstår är "Hela England bakar" men det sänds en gång i veckan och senaste avsnittet har jag redan sett. Nästa gång är det final. Och jag tycker dom är så duktiga! Själv får jag inte till nånting just nu känns det som. Jag vill så mycket så jag vet inte var jag ska börja. Jag skrev faktiskt en lista imorse på saker jag skulle vilja baka. Det är inte långt till födelsedagarna nu, tre veckor. Jag skulle kunna baka sånt som går att frysa in, bara jag kommer till skott nån gång.
 
Vad vill jag göra då? Jo jag skulle vilja testa att baka:
 
- Wienerbröd (och koka vaniljkrämen själv)
- Chokladbiskvier
- Petit chouer 
- Piroger (både jäsdeg och smördeg)
 
Sen vill jag ha semla nu! Men inga konstigheter, mandelmassa och grädde bara och så kardemumma i bullen. Vanliga bullar saknas också i detta hushåll och jag har en idé om havrekakor med tranbär och bitar av choklad. Fast jag måste nog fokusera på en sak i taget. Vilket är mest akut, verkar roligast att testa och går att frysa in? 
 
 
Det var ingen kör igår så jag var på latin fusion istället. Åh, vad kul det är att dansa! Jag vill dansa mer! Kan ingen ordna ett danskalas? Och då menar jag inte styrdans till Jannes (den som gillar styrdans får visst dansa det för mig men det är inte det JAG tycker är roligast). Det gick bra med hostan också men jag fick igen det inatt. Har vaga minnen av att jag låg och hostade halvt i sömnen. Känns lite rivigt i bröstet idag också. Nej, jag ska ta det lugnt med träningen den här veckan, jag lovar (men kul var det!) Jag har även fått en väldigt sexig whiskyröst tack vare viruset eller vad det nu är som drabbat mig. 
 
Idag ska jag fixa motivet till väggmålningen också. Ska in och måla redan på fredag. Tänker börja tidigt och hålla på så länge jag orkar, jag kan inte flänga fram och tillbaka hur många gånger som helst, det har jag inte råd med (och inte tid heller). Färgen var tydligen snabbtorkande så det ska nog gå bra. Annars blir det rinn och det är ju också snyggt, inte sant? Alla hjärtans dag är det också då. Vi får väl fredagsmysa hela familjen när jag kommer hem från stan. Vad äter man på en alla-hjärtans-dags-fredag? Hjärtpizza?
 
 
 
 

Ny vecka, nya möjligheter

Seg och lat helg. Jättetrött i lördags. Började med ett ny Zelma-avsnitt (äntligen!) men det tog banne mig hela helgen att rita färdigt. Bottenrekord. Idag ska jag scanna in det och färglägga och sen lägger jag ut det på häxbloggen. Har funderat på att ha en speciell dag i veckan när jag publicerar nya avsnitt. På så sätt skulle jag kunna bygga upp en buffert eftersom jag oftast jobbar i skov. Plötsligt kommer det flera nya avsnitt på en gång och sen är det lugnt ett tag. Om jag lägger ut ett i veckan blir det ett jämnare flöde (känns mer seriöst...?). Fast jag blir så ivrig när jag ritat klart, jag vill ju att ni ska få läsa på en gång! Vi får se hur jag gör. Detta avsnitt tänker jag lägga ut på en gång eftersom det är bra precis en månad sen jag lade ut nåt sist. 
 
I lördags kväll var vi till B och B på mat och prat. Jag kroknade vid ett och gick hem. Ändå vaknade jag rätt tidigt på söndagen, lite torr i halsen men pigg. Åkte 5 km skidor på eftermiddagen. Efter det så fick jag ONT i halsen istället. Det liksom rev  och raspade i luftrören när jag hostade. Trött var jag också (fast det har jag ju varit i två veckors tid nu!!). Nej, jag tordes inte åka på nån träning senare. Det fick bli vila istället. Idag känner jag mig skapligt pigg men lite hes och lite ont i huvudet. Troligen hoppar jag över träningen ikväll också. Imorgon är det ingen kör så om jag känner mig bättre då så kan jag gå på latin fusion. Jag vill inte vara sjuk, jag vill kunna träna! Jag gillar att använda kroppen, att känna mig stark! Men vi har bara en kropp och den ska man vara rädd om. Ingen träning med halsont, aja baja.
 
Nu ska jag koka mig en kopp, leta fler jobb och sen är det Zelma-dags!
 
 
 
 

Konst uppåt väggarna

Här ska jag måla en vägg: http://op.se/kulturnoje/kulturartiklar/1.6511818-nya-bullar-pa-gang-i-overgivna-bageriet
 
Inte illa, va? Jag var in idag och kollade tillsammans med det gamla gänget från Konstskolan. Eftersom det ska bli musikhus så blir det nog nåt slags musiktema på målningarna. Ja det är så många väggar så vi kan måla varsin om vi vill. Jag tror jag vill ha en av dom höga väggarna i den stora salen. Förresten står det en massa fel i artikeln. Det blir inte bara grafitti på väggarna och det där om grafik och teater hade N inte en aning om varifrån dom fått. Jag tror att alla journalister har dålig handstil och tillika minne, det blir alltid konstiga fel i artiklarna tycker jag. 
 
När vi kikat färdigt på lokalerna, som för övrigt var i full ombyggnad fortfarande, gick vi ner till Kupan och fikade. Härligt att få träffas och prata och diskutera igen. Jag saknar fikastunderna på Konstskolan. Men vi lär väl träffas lite mer nu den närmaste framtiden för väggarna ska målas klart i februari. Bäst att sätta fart. Jag har några idéer till motiv, nu när jag sett lokalerna. Temat "kända artister/musik-ikoner" är redan taget och det trodde jag nog också. Jag vill måla nåt annat. Det måste ju vara ett motiv jag kan stå för!
 

Vi satt en lång stund och pratade. Sen gick några av oss en vända inne på Kupan för att se om vi hittade nåt fynd. Jag gick därifrån med en risskål för fem kronor, ni vet en sån där vit med blå dekor, och en somrig kortärmad skjorta i smårutigt vitt och gräsgrönt. 25 kronor kostade den. Det var lagom pris åt mig och jag blev glad av att ha den på mig. Den tar vi. Fikat var också billigt. Sen for jag till Willys och småhandlade lite och så tog jag en korv på Statoil innan jag for hem. En vildsvinskorv med surkål. Jooo, det är sant! Hur mycket vildsvin det var i korven vet jag ju inte men väldigt god var den. Det är sånt här jag ska låta bli egentligen för att spara pengar, att äta ute, men jag var hungrig. Det var ju flera timmar sen vi fikade. Jag får planera bättre nästa gång.
Har inte gjort så mycket mer sen jag kom hem än att packa upp varorna. Snart blir det tacos. Vildsvinskorv till lunch och älgtacos till middag, vilken vild matdag det blev. Vi får se om dieten har några efterverkningar på väggmålningarna. 
 
Om ni undrar - ja, jag mår mycket bättre idag. Mycket gladare och piggare. Att det ska vara så jävligt emellanåt att vara kvinna.
 
 

INFJ och PMS

Jag känner mig trött och håglös. Det blir inget skrivet då. Jag tror jag gör det enkelt för mig idag och gör en lista över vad som hänt dom senaste dagarna.
 
Najs:
- Gjorde en superdupergod morotssoppa i måndags kväll. Den ska ni få receptet på.
- Bakade ett superdupergott havrebröd i tisdags. Recept kommer på det med. Jag ska förresten baka en omgång till idag för det är slut nu.
- Var på kören så klart! Skrattade och sjöng. Det kändes bra.
- Levererade en ängel som jag är mycket nöjd med. En med fårskinnsklänning. Det ni!
- Var in till stan igår, till Trygghetsrådet på personlighetsanalys. Det var intressant. Jag är i huvudsak en INFJ-personlighet. Googla om ni är nyfikna. Själv tycker jag att det stämmer ganska bra, man fungerar ju inte enbart på ett sätt utan lutar mer eller mindre åt nåt håll (förutom på J då för där hade jag full pott. Hm....)
-  Jag har målat. Fortsatte på tavlan med karbaderskan och sen försökte jag med ett par andra tavlor men det ville sig inte riktigt så då lade jag av. 
- Idag kommer det pengar. Jag kommer att hålla hårt i dom. 
- Ikväll är det träning. Ja tack.
- Imorgon ska jag till stan igen och träffa konstbrudarna. Vi ska få vara med och måla väggar på ett ställe. Mer om det senare. Jag är glad att jag äntligen bestämde mig för att vara med. Jag behöver det just nu.
 
 
Bajs:
- Jag är trött och nere. Jag tror det stavas PMS. Äter för mycket. Tycker inget är kul. Fast det var ju lögn, det kommer ljusglimtar ibland, annars hade jag inte fått till listan ovan. Men nåt fel är det, i förrgår började jag till exempel duscha med glasögonen på. Inget bra tecken.
- Imorse försov vi oss och Herman missade bussen. Han som hade tid hos tandregleringen. FAN! Skickade honom med åttabussen och ringde och talade om att han blev sen. Dom hade väldigt tajt schema men klämde in honom strax efter lunch istället. Så ja, det ordnade sig. Herman var väl inte direkt lycklig eftersom han egentligen har sovmorgon på torsdagar men jag är glad ändå. Det löste sig så gott det nu kunde. 
- Herman har huvudvärk igen. Jag tror fortfarande på migrän men vem ska fastställa det då? Och hur ska han få hjälp? Man får ju knappt komma till läkare på vårdcentralen nuförtiden. Han ska till skolsköterskan och prata om det men när jag inte är där och påminner honom så glöms det lätt bort, han har ju faktiskt skolarbetet att fokusera på som också är viktigt. Det är inte så jävla lätt. Inte för nån av oss. Inte konstigt att jag är trött kanske.......
 
 
(Precis så här känner jag mig. Bästa PMS-illustrationen jag nånsin sett.)
 
  

Mjukstart på veckan

Jaha, vilken dag det här blev då. Efter att ha lyckats tvätta, diska, dammsuga och torka dörrkarmar och trappräcke, fes jag ihop totalt. Tänkte att jag MÅSTE ju gå ut, nu när det är så fint väder. Men hjärnan hade svårt att tänka rakt. Sömnbrist, i vanlig ordning eftersom det är måndag. Nåväl, jag gick ut och öste i tre tunnor flis. Det går inte lika mycket nu när det är milt ute. Sen bytte jag till skidkläderna och gick en promenad. 
 
Jisses vilket väder! Solen sken, himlen var blå, det var vindstilla. Benen var stumma efter gårdagens avslutning på träningen: jumping jacks till Aviciis "Wake me up" (nej jag klarade inte hela) men efter ett stunds promenerande kändes dom rätt bra. Blev en liten sväng i alla fall. Oj, vad jag kände mig pigg när jag kom hem. Rosor på kinden och solsken i blick. Fast hjärnan surrade fortfarande på utan att komma nån vart. Jag lade mig på soffan, kände mig inte direkt trött men vila en stund kan man väl göra tänkte jag. 
 
Snark. Jag somnade och sov i över en timme. Ojdå..... 
 
Nej, det blev inga semlor. Det får bli en annan dag. Nu är det dags att börja fundera på vilken soppa jag ska bjuda på till middag. Det är måndag som sagt och soppa och pannkakor står på menyn. En morotssoppa med ingefära och chili kanske? Och så tunnpannkakor för det är godast. Dom äter jag för övrigt EFTER träningen nuförtiden. En smart lösning tycker jag.
 
 

Hela Hilda bakar

Inatt drömde jag att jag träffade T som som jag inte sett på många år. Tänk vad glad man kan bli av att möta nån i drömmen, nästan som att träffa personen i verkligheten. Visst är det märkligt? Sen drömde jag att han hade bakat mördegskakor som var runda och så var dom gröna i mitten. Det var också märkligt.... Jag tror jag tittar för mycket på "Hela Sverige bakar".
 
I senaste avsnittet jag såg bakade dom eclairer. Dom gör man på petit-chou-smet och så är dom fyllda med kräm och toppade med glasyr. Petit-chouer är nåt jag aldrig gjort. Jag tror jag har läst om hur man gör i alla fall. Jag kanske måste testa det så man har gjort det NÅN gång i livet. Inte för att jag tänkt söka till "Hela Sverige bakar" eller så. Jag tror inte det räcker med matbröd och kladdkaka för att kvala in där. Fast jag bakar ju annat också...... Äsch, jag vet inte om jag vill ens.....
 
 
När jag sitter där i tv-soffan så kan jag jättemycket i alla fall. Jag vet precis hur man bakar på jäsdeg, precis hur man ska få pajdegen spröd, hur man kokar en vaniljkräm utan att den skär sig (fast det är mååånga år sen jag gjorde nån). Det finns ju baksätesförare, kanske det finns soffbagare också.
 
Men jag blir sååå sugen på att baka när jag ser hur dom pysslar på. Kruxet är: hur mycket bröd kan man göra av med i en familj på fyra? Jag vill ju vara en förebild för hälsosamt leverne. Inga arbetskamrater har jag heller att experimentera på. Ska vara kören då. Kanske jag får baka och använda dom som försökskaniner. 
 
Jag behöver projekt nu när jag inte jobbar. I höstas lärde jag mig om surdeg. I början på det här året hade det glidit över till att baka med poolish. Är det dags för ett nytt bakprojekt? Vidareutveckla sockerbagaren inom mig? Det finns mycket jag skulle vilja testa att baka: wienerbröd, biskvier, chokladfondant. Makroner har jag heller aldrig bakat. "Alla" verkar baka det nuförtiden. Jag förstår inte varför. Dom är ju inte goda, smakar bara sött. Eller så har jag fått några som inte var som dom skulle, jag vet inte. Jag kanske måste testa att baka själv ändå, trots att det är en typisk gullig, pastellfärgad bakbloggskaka. Jag vill gärna att kakorna ska vara goda också, inte bara vara snygga på bild.
 
 
Idag tror jag att jag ska baka semlor i alla fall. Men först ska jag gå ut. Det är nollgradigt, vitt av snö och solen och den blå himlen gör att man får vårkänslor. 
 
 





RSS 2.0