Ibland går det undan

Jag gick in på Jensens i fredags för att köpa vita strumpor åt Mannen att ha till sina Lederhosen. Där hittade jag en täckajacka. Jättesnygg. Satt jättebra. Men har jag råd? Jag har betalat för 60 kg älgkött och handlat en hel del till Oktoberfesten. Tål mina finanser ett jackköp?
 
På lördagen for jag ner och köpte den. Hur det går med finanserna den kommande månaden låter jag dock vara osagt..........
 
 

Oktoberfest!

Helgen är över. Festen är slut. Pust. Det är mer arbete än man tror med att ordna partaj. Vi skulle ha lejt några fler att hjälpa till. Även om jag hade trevligt så hade jag nog haft ännu trevligare om jag sluppit stå i köket så mycket. Baren blev också lite stökig. Där var det mycket joddlande framåt kvällen ska jag säga! Då hade jag hamnat inne i köket igen, dock utan att arbeta. Där var det betydligt lugnare och där satt vi och pratade och folk kom och gick.  
 
Igår orkade vi inget. Jo, jag var iväg och plockade tomburkar på morgonen, jag kunde inte sova. Sen fick vi städhjälp av B som sov över hos Lillens. Han hade röjt bra mycket upptäckte jag när jag gick tillbaka dit på eftermiddagen (efter att ha sovit bort en enorm huvudvärk). Det tackar vi för!  Vi ska dit och städa färdigt idag. Jag tänker dock ta det i sakta mak, jag behöver återhämta mig både fysiskt och mentalt efter allt festplanerande och allt stök. Här hemma behöver det också städas, ingen hann liksom bry sig om att hålla ordning här när vi hade så mycket att göra hos Lillens. Jag tänker i alla fall gå ett varv med dammsugaren. 
 
Men nu är den officiella invigningen av Lillens överstökad. Flera av gästerna tyckte att vi kunde ha det här som tradidion, ja, gärna varje vecka! Nja. Jag tror nån annan får ordna nästa fest. Gärna med tema så klart. Och varför inte en Oktoberfest nästa år igen?
 
Gretchen har fullt upp i köket. 
 
 
Avsmakning av surkålen. Mums!
 
 
Vi bjöd förutom surkål på knödel, potatissallad, olika korvar, ättiksgurka, salami, schwarzwaldskinka, smör, ost, brötchen och surdegslimpa. Jag tror alla blev mätta.
 
 
Flera av gästerna hade tagit det här med Oktoberfest på allvar vilket gläder mig mycket! Sehr schön!
 
 
Fler finingar i baren.
 
 
Ein Mass! Prost!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag kunde!

Jo. Jag skrev ju igår att jag litar på min förmåga att baka bröd. Men ändå. Det var första gången jag försökte mig på surdegslimpor. Och jäklar vad fina dom blev! Inte var det speciellt krångligt heller. Arbetsinsatsen var minimal. Det enda som krävdes var planering och att jag var hemma när det var dags för nästa moment. 
 
Så här såg degen ut när den jäst i ungefär sex timmar (om man inte räknar fördegen)
 
 
Och så här såg limporna ut när jag tog dom ur ugnen! Visst är dom fina?
 
 
Och uppskuren såg den ut så här. Ja, jag lyckades!
 
 
Behöver jag säga att det var gott? Segt och syrligt, med smör och en lagrad prästost på. Mmmm!!!
 
 
 
 
 

Bakdag

Idag blir en bakdag. Surdegslimpa och brötchen. Ni som läste igår kanske tycker det är konstigt att jag tar på mig mer "jobb", skulle jag inte ta det lugnt idag? Jomen bakning är inte jobbigt! Bakning är avkoppling tycker jag. Jag känner hur hjärnan slår om till alfavågor och allt flyter på. Flow. 
 
Ändå har jag inte bakat dom här brödsorterna förut men det är inget som bekymrar mig. Jag har förmågan. Jag vet att jag kan baka. Och jag har två degbunkar till Kenwooden. 
 
Båda degarna ska jäsa flera timmar. Men det gör inget, det gör att jag måste hålla mig hemma eller åtminstone i närheten av hemmet. Det är bra, jag har andra saker som ska göras här hemma. En del av det är förberedelser inför lördagen, NEJ, jag säger inte vad. Jag ska berätta sen. Tänk om dom som är inbjudna läser här! Hehehehe.....
 
Än har jag bara gjort deg till brötchen. Tre timmar kvar på jäsningen på den degen. Sen ska det trillas bullar som ska penslas med vatten och gräddas. Knaprig yta och mumsigt inre ska det bli (hoppas jag).
 
Fördegen till surdegslimpan står fortfarande och jäser, den var inte så bubblig i morse som det var tänkt. Jag tror det var lite för svalt i köket under natten. Nu har jag ställt den bredvid elementet i tvättstugan. En stund bara. Jag använde köpt surdeg men jag tycker inte det borde vara nån skillnad mot den man gör själv?  Funderar om jag ska fuska med lite lite jäst i degen. Fast den ska jäsa 3-4 timmar enligt receptet. Den hinner kanske resa sig utan jäst. Jag har ingen stor erfarenhet av surdeg. Bakade en gång enligt receptet på surdegsburken (den köpta) men jag tyckte inte det blev så märkvärdigt. Förmodligen ska det jäsa längre för att få riktig smak. Och det är precis vad degen ska få göra idag!
 
Tre timmars jästid kvar. Hmmmm.....
 
 

Täckjacka?

Jag skulle behöva en ny jacka. Svarta kappan är bara tunnfodrad och jag vet inte om jag vill ta fram yllekappan än. Provade ett par jackor på Stadium. Jag har ett presentkort att lösa in där och det var visserligen tänkt att delfinansiera ett par nya längdskidor men jackbehovet är ju mer akut än behovet av nya skidor..... Jag vet faktistk inte om jag har råd med nya skidor ändå...... suck.... 
 
Jag provade en fuchsiarosa dunjacka i det där moderna täckjackssnittet som man ser överallt nuförtiden. Ja jag insåg efteråt att man faktiskt ser den där jackmodellen ÖVERALLT. Och vill jag se ut som alla andra? Även om jackan är snygg på alla andra? Det kommer dock inte att bli något problem för jag trivdes inte i den. Modellen med dom där täta stickningarna som blir som bilringar på kroppen får mig på nåt vis att tänka på tarmskinnsanoraker som eskimåerna 
använder. Eller kanske en sovsäck. Den kändes i och för sig varm och skön men Herman tyckte jag såg ut som "en tecknad mamma" i den. Hm, hur många tecknade mammor finns det egentligen??
 
Kan ha varit färgen också. Jag kanske inte ska ha rosa. Men jag VILL ha färg! Jag behöver färg! Provade en annan jacka i mer fritidsmodell, utan dun och täckjacksbubblor. Orange och ceriserosa. Coola färgkombinationer! Den satt väl så där tyckte jag. Medium var för snäv över höfterna och large kändes för stor upptill utan att för den skull sitta riktigt bra över höfterna.För rak modell alltså. Det största felet var dock prislappen. Nästan FEMTUSEN?? För en jacka?? Nej, jag sa inte så till försäljaren, jag bara tänkte. Han kanske tyckte jag såg rik ut.
 
Jag gillar min svarta tunna kappa och jag gillar min vinterkappa i ylle. Dom sitter bra upptill och svänger ut nertill så hela min kroppsform får plats. Men jag skulle så gärna vilja ha nåt mer färgglatt och nåt som inte är en kappa men inte allt för fritidsbetonat heller. Ja jag tror faktiskt att det är en täckjacka jag vill ha. Nåt varmt och gosigt att dra på sig nu när nordanvinden viner, nåt man kan vika upp kragen ordentligt på och fälla upp huvan på för ännu mer skydd mot isvindarna. Dessutom måste den passa min budget. Och min kropp!
 
Jaha, det är väl bara att börja jaga.

Det är mycket nu

Ojojoj. Det är mycket den här veckan, så mycket att jag inte hinner tänka egna tankar, än mindre skriva här. Men nu är det mesta avklarat och det blir lugnare några dagar. 
 
Vi kan köra en sammanfattning:
 
- Jag har följt med Herman på röntgen av ryggen 
- Jag har tränat, ett cirkelpass med bra tempo
- Vi har handlat en massa gott till festen hos Lillens på lördag (Oktoberfest!)
- Vi har grattat B på födelsedagen och ätit tårta
- Jag har varit på kören och sjungit och skrattat
- Jag har följt med Herman till tandregleringen 
- Jag har kollat efter en täckjacka/parkas
- Jag har handlat lite mer till festen
- Jag har druckit för mycket kaffe och ätit för mycket sött och skräp
 
Jag har alltså flängt fram och tillbaka mellan Östersund och Sundsvall denna vecka. Fast det är ju faktiskt bara onsdag, veckan är inte slut än. Men nu vägrar jag åka nånstans om jag inte måste! 
 
Vädret är kallt och det blåser nordan. Usch. Fast solen skiner. Man får vara glad åt det lilla. Nu ska jag dricka kaffe och elda i spisen.

Ömsa skinn

Det var frost på gräsmattan när jag skjutsade Herman till bussen. Fick till och med skrapa rutan. Dags att plocka fram kupévärmaren alltså. Var den nu är. Varenda höst är det likadant - var ställde jag kupévärmaren? Man hinner glömma mycket på ett halvår.
 
Får man plocka fram sitt höstjag nu? Nu när det faktiskt är kallt om nätterna och inte sommarväder ens om dagarna utan soligt och friskt höstväder. Slipper man hålla fast i sommarjaget nu? Får jag plocka fram svarta kappan, använda tantskorna istället för gympadojjorna, dra på mig kjol och strumbyxor?
 
Ska till stan och följa med Herman på röntgen. Ja, jag tror det är dags att ömsa skinn till Höst-Hilda idag. 
 
Hittade ett par kort på mobilen som jag nog tänkt lägga ut här men tydligen har det inte blivit av. Ett par fina bilder på mitt sommarjag. 
 
 
 
 
 
 

Sköna söndag

Söndag är vilodagen.
 
Sov ganska länge. Kändes som jag behövde det. Fixade ägg och bacon till frukost, eller om det kanske var brunch. Gott var det i vilket fall. Sen gjorde jag hemma-spa framför tv-n med fotbad och bad för fingrarna med havssalt i. Filade och smorde in och donade medans jag kollade på gamla avsnitt av QI. Åh vad sköna fötterna var sen! Manikyrerade mig också och målade till sist fingernaglarna i röd metallic. Egentligen mitt julnagellack men det blir ju gammalt om jag bara använder det en gång om året och för övrigt kände jag för rött, så det så. Tånaglarna fick vara omålade. Slut på sandalsäsongen nu.
 
 
En lugn start på dagen alltså. Det gav mig energi för sen gjorde jag dom där picklade grönsakerna som jag skrev om igår. Dom smakade riktigt bra till kalopsen vi åt till middag sen. Gick ut en vända. Hade tänkt ta en långpromenad först men äh, jag orkade inte vara ambitiös utan jag plockade lite grejer på gården och gick till Lillens med kökshandukarna som jag tvättade förut. Träffade B som var ute och gick med M. Följde med dom och kollade på den nya tuppen. Stackarn var utmobbad av hönorna. Men han har tydligen inte kommit i puberteten än så han hinner väl kaxa upp sig. Det är ju han som är tuppen!
 
Lite frisk luft blev det i alla fall. Sen var det dags att börja med kalopsen. Hade bjudit hem farmor på middag också. Kalops, potatis, picklade grönsaker och rödbetor och så äppelkaka med vaniljsås till efterrätt. En riktig söndagsmiddag!
 
Nu är det kväll och dags att tappa upp ett bubbelbad. Dagen avslutas som jag började den, med att slappa och ta det lugnt. 

Lite sliten

Jösses vilken dag.
 
Stod i två timmar och malde köttfärs, med en liten rast för att låta Haqvin använda smörgåsgrillen och för att låta maskinen kallna lite (och låta husmordern vila lite). 20 kg färs blev det. Sen var jag trött och grinig och hade ont i ryggen. 
 
 
Dagen har sedan tillbringats till stora delar i tv-soffan. Det blev nog för mycket jobb igår kväll plus köttfärsmalandet idag. Inget flyt i tänkandet. Ingen kraft i kroppen. Jag lyckades till slut samla mig och åka för att handla mjölk, potatis och grädde. Det blir älgbiffar till middag, då måste man ha grädde till såsen! Och klyftpotatis ska vi ha till.
 
Kunde dock inte avhålla mig från lite annat mattänkande när jag väl var där på affären. Jag som inte skulle vara huslig nåt mer idag...... Hm.......
 
Hittade rödbetor. Det vill jag ha. Man kan göra rödbetssoppa med älgkött i. Och så har jag hört att chèvre ska vara så gott till rödbetor, jag köper det också. Alltså kommer vi att äta det nån gång dom närmaste dagarna men vilken dag det blir låter jag vara osagt. Imorgon blir det i alla fall kalops. 
 
 
 
När jag gick där på affären kände jag plötsligt hur törstig jag var. Det kanske är därför jag är helt slut, tänkte jag. For hem och stjälpte i mig två stora koppar kryddigt te, liggandes på soffan, läsandes Buffé. Mmmm, mat igen, jag vet..... Tog en bit morotskaka också. Gudomligt god. 
 
Nu är jag mycket piggare. Funderar på att gå ner och göra kalopsen nu så är det klar till imorgon. Grytor kan gärna få stå och gotta till sig till dagen efter. Nåt mer jag är sugen på är att testa picklade grönsaker. Såg ett tips i Buffé med vanlig 1-2-3-lag som man kan krydda på olika vis. Javisst ja, jag ska ha krafter kvar till att laga middag också.....
 
Tydligen är jag inte less på matlagningen ändå.  Man kanske skulle starta en klubb? Mat-hildas husmorsklubb. Men inte idag....

Höstgöromål

Blev en riktig heldag igår. Verkar som min plats den här veckan ÄR i köket. Husmorsvecka.
 
Jag snodde ihop två fiberlimpor efter frukost. Herman sa häromdagen "åh, vad jag är sugen på fiberlimpa!". Och vilken mamma kan motstå sånt? Dom är ju så enkla att göra också, bara att röra ihop. 
 
Jag har funderat länge på att göra egen salsa. Dom här burkarna man köper när man ska äta tacos, dom står ofta och möglar i kylen hemma hos oss. Känns inte ekonomiskt försvarbart. Igår blev det av. Jag hade köpt chili och grön paprika och lite annat och så kollade jag på salsaburkens innehållsförteckning och sen hittade jag på. Det funkade alldeles utmärkt. Alla godkände den på kvällen när vi åt tacos. Jag frös in i småburkar, vi får väl se hur den blir när den har varit fryst. Funkar det kan man göra en större sats. 
 
Mitt på dagen ringde Mannen och meddelade att han hade fått tag på älgkött som skulle hämtas på kvällen, kanske jag måste starta andra frysboxen? Oh, ja! Ut och torka rent och starta den. Älgkött! Hurra!
 
Strax efter fick jag SMS från U som kort och gott lydde: "Svamp?" Jamen självklart! Vi for till buan och där fanns det svamp ska ni veta. Efter lite letande kom vi på ett ställe där det var svamp tammejgröen överallt. Ett svampfält! Vi var tvungna att hejda oss till slut. Jag kom hem vid tre med 20 liter "höstkantareller" (rödgul trumpetsvamp). Ingen lunch hade jag ätit heller, bara fikat. Tur jag hade "matdosa" från gårdagens lunch. Slänga i sig den och börja rensa svamp innan det var dags att hämta Herman vid bussen och handla lite. 
 
 
Jag som tänkt mig en lugn fredagkväll i tv-soffan med godis och en film. Istället blev gick hela kvällen till att rensa svamp och ta reda på älgkött. Men jag kan inte säga att jag klagar!
 
Vi gick och lade oss klockan ett. Då hade vi ställt ut köttet som ska malas till färs i en låda på bron, vi orkade inte mer. Det ska vi mala idag istället. Resten var paketerat och lagt i frysboxarna. Svampen lagd på tork på brickor i köket och i fruktlådor staplade i tvättstugan. 
 
Nu har jag ätit frukost. Två kalla pannkakor med smör på. Jo det är sant. Jag blev så sugen när jag hittade dom i kylen. Och gott var det. Klockan är snart elva och jag dricker min andra kopp kaffe. Det är lite trögt idag. Nej, hörni, det här går inte. Nu ska jag ställa iordning på köksbänken så man kan mala köttfärs så vi blir klara med den här älgen nån gång. Sen ska jag banne mig inte göra ett hushålleligt handtag på hela dagen, MÖJLIGEN laga middag.

Husmors-Hilda får en idé

Imorse stod jag i köket med Haqvin och vi höll på att plocka ihop efter frukosten. Jag tryckte fast locket på hinken med hallonsylt. Hinken var nästan tom. Måste komma ihåg att köpa sylt. Eller har vi kvar av sylten jag kokade? Koka sylt...... Kan man inte koka sylt på äpplen.....? Äpplen och nånting mer, annars blir det ju äpplemos.....Hmmm......  Pannkakssylten man fick i skolan var det ju äpplen i....Äpplen och bär...Den där påsen blandade bär från ICA som jag hittade när jag frostade av frysen? Jamen, det måste man väl kunna? Jag har ju syltsocker hemma. 
 
Alltså, här kommer receptet på
 
KVASTHILDAS PANNKAKSSYLT
 
1 kg blandade bär
1 kg äpplen (efter skalning och urkärning)
1 paket syltsocker
 
Skala äpplena och skär bort kärnhuset. Skär äpplena i tärningar och lägg dom allt eftersom i en bunke med vatten och askorbinsyra så dom inte blir bruna. Jag slängde faktiskt med ett par päron också som låg i fruktskålen och såg övergivna ut.
 
Häll ner bären i en stor kastrull, häll av vattnet från äppelbitarna i ett durkslag och lägg dom också i kastrullen. Blanda bären och frukten med syltsockret. Koka under omrörning tills äpplena blir mosiga. Skumma. Häll upp på väl rengjorda burkar. 
 
Blev jättegod! Haqvins äpplen är ganska söta, jag minns när jag kokade äpplemos ifjol vad gott det blev. Herman tyckte äppelmoset var som godis! Bärblandningen från ICA innehöll hallon, jordgubbar, rödvinbär och svartvinbär. Den var inget vidare att ha i smoothie så den har blivit kvar i frysen och jag tänker inte köpa den igen. Men i sylten funkade den utmärkt. Och jag kan tänka mig att det funkar med både blåbär och björnbär och plommon eller vad man nu har överskott av i trädgården/frysen.
 
 

Regnet det bara öser ner

Skval skval. Regnet strömmar ner från himlen. Jag vaknade till och med av det i natt (sover med öppet fönster). Men det är inget jag kan göra nåt åt, låt det skvala. Jag är inte gjord av socker.
 
 
Försöker idag medvetet göra saker för att pigga upp mig. Jo, men jag ÄR piggare än igår. Om det beror på mina knep eller om det beror på körsången igår kväll låter jag vara osagt. Jäklar vad vi skrattade på slutet! Tänk att det kan vara så kul när nån sjunger fel. Förmodligen var vi lite trötta allihopa. Gladtrötta. Eller tröttglada.
 
Nu ska jag berätta om knepen för att bli piggare:
 
Först och främst gjorde jag gröt fastän jag ville ha nåt annat. Har fuskat lite dom senaste dagarna, för att inte tala om i helgen för då var det ju hotellfrukost! Nåväl, jag gjorde en skogsbärsvariant med hallon, blåbär och torkade tranbär och så rörde jag ut proteinpulvret i mjölken, tycker det funkar bättre än att blanda i gröten. Och det smakade alldeles utmärkt med gröt! Bra beslut. Både tranbär och blåbär ska ju vara så väldigt nyttigt också. Vilken tur att dom smakar bra.
 
För att öka energinivån tog jag på en röd kofta, ja den är visserligen roströd men det är också rött, inte sant? Frös lite så då åkte en sjal på - klargrön! Färg är bra. Jeansen är dock blå, jag har inga röda jeans. Dom jag har provat har inte suttit bra. Jag avvaktar tills modet svänger igen och det blir modernt med vidare byxben.
 
Tände lampor! Det blir mörkt inne när det är mulet ute. Och vi har ju faktiskt lampor man kan tända.....
 
Gjorde fint på bänken bredvid spisen. Det har en tendens att hamna grejer där. Man lägger ifrån sig när man kommer hem eftersom det inte finns nån bänk i hallen. Mobiltelefonen, väskan, lurarna, solglasögonen - dom hamnar på bänken direkt innanför köksdörren och där blir dom oftast kvar. Där man egentligen behöver plats för råvarorna när man lagar mat (läs "skärbrädan med falukorv"). Men nu lade jag dit en höstig duk med äppeltryck som Herman gjort på dagis en gång i tiden, ställde dit en ljuslykta och avslutade med ett par konstgjorda höstlöv. Fint! Mysigt med tända ljus (och man kan inte lägga saker på en tänd ljuslykta).
 
 
Gjorde höst på mitt årstidsaltare också förra veckan. 
 
 
Sen tog jag och satte på lite musik och tog itu med disken. Nej, disken piggade inte upp mig men musiken. Kanske måste ordinera mig en dos sång och musik varje dag med tanke på hur pigg och glad jag var efter kören igår. Men kören har väl inte tid varje dag förstås så det får bli på egen hand. Finns ju resurser här hemma, både piano, dragspel, fiol och gitarr. Och ukulele och blockflöjt och elbas och cd-spelare och spotify......
 
Efter disken satte jag igång att torka äpplen i ugnen. Tog ur kärnhuset, skar äpplena i skivor och lade dom på galler och så in i ugnen på 50 grader med luckan på glänt. Har inte den minsta aning om hur lång tid det tar, det är första gången jag gör det. Blev less på bakandet och orkade inte göra äppelmos som jag tänkte men jag vill inte att äpplena ska bli förstörda, min husmorsnerv klarar inte av det! 
 
Energin räckte även till att söka två jobb, även om den nästan sinade när jag var tvungen att på ena jobbet registrera mig på företagets hemsida. Man skulle bland annat välja vilket land man var intresserad av att arbeta i. Men hallå, jag ska söka just den här tjänsten i ÖSTERSUND. Varför ska jag då välja land och kontor?? Det andra jobbet var en anvisning från Arbetsförmedlingen så ja, jag sökte väl det då. Jag förstår fortfarande inte vad det är dom håller på med. 
 
Ser att klockan nästan är elva. Börjar bli dags att fylla på med mer energi i form av mat. Igår åt vi laxfilé till middag så det blir rester av det till lunch. Oj, nu sa magen "knorr", den hörde nog vad jag tänkte!
 

Höstdepp?

Trött idag igen. Jo jag vet att jag bakade på förmiddagen men det var ingen schvung i arbetet om man säger. Frostade av frysen gjorde jag också men det skötte sig ju i stort sett själv. Gick faktistk och lade mig en stund efter lunch och halvslumrade. Sova middag, jösses....
 
 
Igår kom tröttheten på eftermiddagen, idag har jag varit trött hela dagen. Trött och håglös liksom. Vad kan det vara? Ingen ny förkylning väl? Den förra kom dessutom av sig, det blev bara lite snor, trötthet och huvudvärk. Och i helgen var jag pigg. Kanske jag lider brist på stimuli här hemma i min lugna vrå. Vilken tur det är kör ikväll så jag får en stor dos!
 
Fast jag var på träningen igår och det gick bra. Trött innan men sen när vi satte igång gick det över. Så klart. Kanske jag måste släpa mig ut på en promenad ändå, fast jag inte har lust. Dagen började med ösregn, sen blev det solsken och nu har det mulnat på igen. Men skit i vädret, jag kan inte skylla på det hela tiden! Ut och gå!
 
Hoppas inte det är hösten som gör mig deppig. Jag gillar alla årstider men ibland, ibland blir jag ledsen på hösten. Det blir mörkare, det går trögt att kliva upp på morgonen, allt går segare. Jag tröstäter för att bli piggare. Ifjol höst kände jag av det lite grand,  jag var rädd att vintern skulle bli lång och mörk och ledsam. Men det gick bra! Snö, juleljus, skidåkning. Jag överlevde, ja inte bara det, det kändes som en bra vinter. Därför borde jag inte känna så här. 
 
Alldeles lummig i skallen. Skulle kunna lägga mig ner och sova middag igen. Nej, nu ska jag släpa mig ut och promenera en sväng istället. Frisk luft. Så får det bli.
 
 

Solrosbullar med äpple och aprikoser

Nu har jag bakat. Hittade på ett nytt bröd med både äpple, aprikoser och havregryn i. Gjorde mentala anteckningar medans jag blandade så nu ska ni få recept!
 
Solrosbullar med äpple och aprikoser
ca 30 st
 
2,5 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
 
Koka en gröt på detta. Klicka i 50 g smör och låt smälta. Dra kastrullen från värmen och häll i
 
5 dl mjölk
 
och rör om. Nu bör det vara lagom temperatur för jästen men kolla det för säkerhets skull. I degbunken har du under tiden smulat ner
 
100 g jäst
 
Häll i en del av degvätskan och rör om. Häll i resten. Sedan ska du ha i
 
2 rivna äpplen
1 dl torkade aprikoser klippta i bitar
2 msk hela linfrön
2 nävar solrosfrön
1 liter fullkornsdinkel
ca 1,3 liter vetemjöl, gärna special
 
Kör degen i degblandaren i minst 5 minuter. Ta det lugnt med vetemjölet på slutet. Låt degen jäsa övertäckt i 20 minuter. Mjöla bakbordet och slå upp degen. Dela upp i bullar och lägg på plåt. Låt bullarna jäsa i 20 minuter. Sen kan man om man vill pensla dom med vatten och strö på solrosfrön. Grädda i 225 grader tills dom fått fin färg, 10-15 minuter.
 
Sen gör man soppa till lunch så man får smaka det nygräddade brödet!
 
 

Husligheter

Eftersom vädret har bjudit på blåst och regn idag och jag ska iväg och träna ikväll har jag med (tämligen) gott samvete hållit mig inne och pysslat i köket. 

Haqvins äppelträd fortsätter släppa ifrån sig äpplen och jag kände att jag vill ta rätt på dom. Därför har jag idag kokat äppelcurd och bakat en äppelkaka i långpanna. Har hittat på en helt ny sorts kaka som jag provbakade i förra veckan och det blev så bra så jag bakade en till idag. Recept kommer. Äppelcurden blev god men vad jag ska ha den till vet jag inte riktigt än. Hoppas den håller ett tag.

Jag köpte dessutom tre kycklingar med kort datum när jag var på affären och dom har jag nu i eftermiddag stekt i ugnen. Det ska bli kycklinggryta till middag och resten av köttet ska jag frysa in tänkte jag. Planen var att jag skulle baka matbröd också men det orkar jag inte. Hinner inte heller nu för det är måndag och träning klockan sju och innan dess ska jag hämta Herman vid bussen och laga och äta mat. Jag får väl köpa bröd när jag åker och hämtar Herman och baka imorgon istället  Kan man ha äpple i matbröd? 

Nu kroknade jag totalt. Fikade kaffe och ett kex med äppelcurd samt smakade på äppelkakesmeten när jag bakade och jag vet inte om det är sockret som gör verkan nu. Eller dess andra stadium så att säga, även kallat sockerdipp. Gäsp.....Nej, jag måste sluta totalt med sötsaker tror jag. I alla fall inte fuska så här på en måndag.


Efter den här ätarhelgen så borde jag käka soppa och sallad hela veckan. Fast det kommer jag inte att göra. Men jag ska ta i lite extra ikväll när jag tränar. 

 

Matresan

Nu ska jag berätta vad vi gjorde i helgen.
 
Vi for ner till Stockholm i fredags. Motorcykel för det har ju varit rena sommarvädret senaste tiden och det fortsatte även på fredagen. En liten weekendtripp. Bodde på hotell på Östermalm.
 
På kvällen gick vi en promenad för att hitta en restaurang. Det blev en pub till slut, St Andrews. Bra beslut, maten var god och deras egen ale likaså. Mannen tog röding med parmesangratinerad potatis och jag entrecote med chilibearnais. 
 
På lördagen tog vi motorcykeln och åkte ut på Värmdö. Fortfarande sommarväder! Hamnade vid Artipelag, en konsthall ute vid Gustavsberg. Vi var inte in på utställningen men vi gick upp på taket och beundrade utsikten över Baggensfjärden där solen glittrade allt vad den förmådde. Ja vi hade visst sällskap där också (nej det är ingen fara, han tänker inte hoppa på riktigt)
 
 
Fortsatte längre ut på Värmdö och ända ut till Stavsnäs där vi drack en kopp kaffe och kollade på båtar som kom in och tankade. Åkte tillbaka via Vaxholm och fick åka två färjor för att komma fram. En sallad till lunch på Donken, sen in till city igen och göra oss redo för kvällens äventyr. 
 
Det var så här förstår ni, att vi hade bokat bord på Oyster Bar. Vi skulle äta ostron för första gången. Ja ostron finns väl på fler restauranger men här lovade dom enligt hemsidan att instruera nybörjare. Och det gjorde dom! Han började med att fråga vilken vår inställning till ostron var. Vad förväntade vi oss? Hade vi smakat förut och kanske tyckt det var otäckt? Vi sa att vi är allätare och att vi inte testat förut men att vår inställning var försiktigt positiv. Han undrade om vi ville testa bara ett ostron först eller kanske ett ostron var av fyra olika sorter och det slog vi till på. Det är alltid kul att jämföra. 
 
Han berättade om dom olika sorterna och sen stod han bredvid och instruerade oss inför dom första ostronen, hur man ska hålla, att man SKA tugga mm. Ja det där med att svälja dom hela har jag alltid varit skeptisk till. Varför ska man då äta dom liksom? 
 
 
Det var gott! Jättegott! Hur ska jag beskriva det? Man kan nog säga att dom doftade som hav när hav doftar gott. Och smaken var väldigt fyllig, inte stark men en väldigt STOR smak. Ja det är inte lätt, hur beskriver man smak...... Inga problem med konsistensen heller. Inga snorlobbor här inte. Ingen som helst slemmighet faktiskt. Förstår inte varifrån det ryktet kommer. Men det är klart, försöker man svälja dom hel kan det säkert kännas otäckt. Gör inte det. Man sväljer ju inte rysk kaviar hel heller som Björn på restaurangen sa. Fast gillar man inte fisk och skaldjur annars ska man nog inte förvänta sig att gilla ostron heller. Och tvärtom, GILLAR man fisk och skaldjur så tycker jag att man ska prova, gärna på ett ställe som instruerar nybörjare!
 
Vi drack faktiskt ett glas champagne till också. Fint ska det va! Men sen fortsatte vi kvällen på annat håll. Vi gick till Stureplan och tog en öl på uteserveringen och kollade på folk. Lite speciellt känns det ju att sitta där (även om ölen var dyrare än på andra håll). Sen gick vi faktiskt tillbaka till samma pub som dagen innan och käkade middag. Man blir inte så mätt på fyra ostron. Sen lite godis till efterrätt på hotellrummet och sen godnatt. Det blev en tidig kväll - igen. Börjar vi bli gamla?
 
Igår for vi hem, längs med kusten till att börja med. I Östhammar stannade vi och åt lunch. Pizza den här gången. Man kan ju inte äta ostron varje dag. Sen efter Gävle drog vi E4-an norröver. I Hudik kom regnet fast det höll sig i skinnet och småskvätte bara resten av vägen och vi var bara lite blöta när vi äntligen svängde in på gården hemma. 
 
 
 

Weekendtripp till Stockholm

God mat
 
och konjak till efterrätt.
 

Bekännelse

Ibland upptäcker man saker om sig själv som man, ja, man kanske visste det egenligen men inte att det var en SÅ stor böjelse. 
 
Jag talar om porslin. Vitt och blått porslin. 
 
Härom veckan satt jag vid köksbordet, Mannen stod vid köksbänken och öppnade överskåpet och jag kände mig plötsligt så glad när jag såg in i skåpet så där på håll. Där, på mittenhyllan, stod mina två tekoppar med fat jag köpte på loppis i sommar, bredvid dom blå dessertskålarna mamma hade med sig när dom kom hit och till höger om dom en stor helblå tekopp. Det var så fint! Oj, tänkte jag, vad var det där för känslor? Är jag kär i blåvitt porslin?
 
På förmiddagen drack jag te i min fina tekopp och kom att tänka på det där. Vi har ju faktiskt fruktskålen också, en stor porslinsskål från Gustavsberg som heter Bukett. Sen har jag några udda fat i nåt engelskt porslinsserie som heter Old Britain Castles. En liten kanna i blåglaserad keramik. En lite blå kruka i köksfönstret. Nej, jag samlar egenligen inte...... Men tydligen gör jag det ändå på nåt vis. Det blåvita liksom samlas hos mig. 
 
Vårat kök är vitt vitt vitt med röd- och vitrutigt golv. Vita spetsgardiner. Vitt bord med svarta stolar. Stilrent, lite nygammalt romantiskt. Kanske det blåvita passar in i den miljön? Det ligger faktiskt en blåvitrutig duk på köksbordet just nu.....
 
Kanske jag ska samla lite mer medvetet ändå. Jag gillar det ju. Uppenbarligen. Men jag vill inte ha en massa oanvända saker i skåpen, ska jag köpa porslin så ska det användas också. Inga dammsamlare! Så mycket plats har vi inte i köksskåpen och så stor är inte min kärlek till prylar. Men det behöver ju inte vara så stora saker. Jag har inget emot udda småskålar och fat, speciellt om man håller sig till en enhetlig färskala. Blåttvitt till exempel. 
 
 
 

Nymålat

Så där ja! Nu har jag målat och tapetserat om bloggen! Vad tycks? En strålande ringblomma som lyser som solen, höstmörker och höstfärger och så en mörkt mossgrön, vilsam bakgrund.
 
Bakgrundsfärgen hade jag mest sjå med. Ska den vara grön som förut? Mörkare? Vinröd kanke? Det blev mörkgrön. Möjligen lite väl mörk. Men det går lätt att ändra färg sen om jag vill. Kanske jag ska följa årstiderna i fortsättningen? Som med mitt årstidsaltare på skänken i köket. Fast det har jag inte ändrat på ett tag nu, det blev så fint sist jag gjorde om, med det nya fyrkantiga ljusfatet och det blommiga och det randiga ljuset. Tror inte ni fått se nån bild på det. Men det var i juni och nu är väl sommaren slut ändå, dags att göra höstfint.
 
Tandläkarbesöket är avklarat, inga hål i Haqvins tänder. Bra! Nu ska jag gå ner och skriva en handlarlista och sen ringa svärmor. Mot Konsum!
 
Jodå, jag mår mycket bättre nu. Men jag lovar, jag ska ta det lugnt.....
 
 

God morgon!

Mår lite bättre idag. Fortfarande huvudvärk men inte fullt lika trött. Nattsömnen gjorde susen tydligen. Blir vila idag, inga långpromenader. Fast jag ska skjutsa Haqvin till tandläkaren på förmiddagen och så har jag lovat svärmor att åka och handla med henne på eftermiddagen. Jaja, jag får väl ta det lugnt emellan.
 
Har grejat på lite med bloggen. Lagt till ett par knappar i sidomenyn. Det krävde lite uppfriskande av html-kunskaperna och lite micklande i kodmallarna. Tur det finns andra som är intresserade av att fixa bloggar och som är vänliga att själva blogga om hur man gör, till exempel Designa din blogg. Tack för hjälpen!
 
Orsaken var en förfrågan från hittarecept.se i en kommentar här på bloggen. "Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg." Oh, så smickrad jag blev. Fast det kanske är en standardkommentar dom skickar till alla med recept på sin blogg, vad vet väl jag. Men jag gillar ju mat, både att laga och att äta och om nån annan kan ha nytta av mina recept så är det bara bra tycker jag. Jag var dock tvungen att klistra in en knapp med en länk till deras sida, dessutom så den syns på alla sidor, inte bara startsidan. Men nu vet jag hur man gör det! Medans jag ändå höll på passade jag på att göra en knapp och länka till min fotoblogg också. Kanske det kommer fler knappar senare till bloggar jag tycker ni ska besöka. 
 
Nu är jag sugen på att fixa en ny header också. Den jag har nu känns lite blek..... Jag har ju så många fina foton som man skulle kunna ha som bakgrund och så en snygg text på det...... hmmm.....

Äsch och usch

Jag mår inte bra. Trögheten eskalerade ju längre eftermiddagen led och när det var dags att åka till kören så hade jag huvudvärk. Ja, ÅKA. Jag tog bilen. Jag kände mig inte alls i form att promenera. 
 
Kände igår på träningen att jag var lite yr men tänkte det bara var för att passet var så intensivt. Men att bli yr efter träning brukar inte vara nåt hälsotecken hos mig. 
 
Att stå upp och sjunga i kören var en ansträngning och DET, gott folk, det är definitivt INTE ett hälsotecken! Fast det var roligt att sjunga, det var det. Det verkar som om många är förkylda nu och jag kände när vi närmade oss slutet av körövningen att jag blivit lite rosslig och ansträngd i halsen. Jaha. Det är alltså en förkylning på gång? Fast magen har inte heller varit bra idag men det kanske beror på virusinfektionen det med. 
 
Nu fryser jag, har ont i huvudet och magen och känner mig, ja, opigg. Fast det är ju kväll nu. Jag kan gå och lägga mig precis när jag vill. Sova bort det dumma viruset, om det nu är det som gör att jag mår kass. Och beror det på nåt annat så kan nog sömn göra susen då med. 
 
Men ni kan väl tycka lite synd om mig i alla fall..... 
 
 

Tröööögt.....

Sitter och funderar på varför allt går så trögt vissa dagar. Jodå, jag har pysslat på med både räkningar och jobbsökning och tvätt och lunchmatlagning men ändå. Det går TRÖGT. 
 
Jag borde gå UT. Det är fint väder idag igen. Det är septembersommar! Det är inte ens kallt på nätterna. Märligt men härligt. Jag tror jag ska ta mig i kragen och rycka upp mig och ta en promenad nu. Jag har ju min talbok. Röra på mig. Kanske tanken klarnar då.
 
Jag kanske bara har sovit för lite inatt. Hade lite svårt att varva ner efter träningen igår, ett intensivt cirkelpass med 2X30 sekunders-övningar. Svettigt var det! Men jag kom i säng alldeles för sent egentligen. Det kan vara därför det går trögt idag. Kan vara hormonellt också. Dumma hormoner. 
 
Men hörni, det är ju tisdag idag. Det är kör ikväll! Genast känns tillvaron ljusare! Jag tror jag tar och sparar promenaden till dess, jag skäms varje gång jag tar bilen ner till sockenstugan. Det tar bara en kvart att gå. Nu ska jag ta och gå ut bara för att gå ut!
 
Förresten så har Haqvins äppelträd börjat tappa sina äpplen nu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyfrissad

Börjar veckan storstilat med att gå till frissan. Hon fick klippa bort en hel del av långhåret på sidan, jag har inte riktigt kommmit överens med det. Det blev för tungt och platt, jag vill ha mer flur och bus. Nu försvann mycket av långflången på sidan av örat men det växer väl ut igen. Jag tror jag är nöjd men det är svårt att säga innan man tvättat och fixat till det själv första gången. Hårfliken på höger sida lockar dessutom upp sig nu, mycket märkligt. När jag gick från frissan låg den där den skulle.
 
Jag tror också jag måste färga på det lite, det röda har blekts bort i sommarsolen. Tänker bara fylla på med snabbfärgningen så det blir lite mer drag. Höstfärger!
 
 

Historien upprepar sig

Nu har jag hängt upp nytvättade tyger, bitar av siden, sammet, trasa, lump, paljettyger och tyll. Det har varit möss i gäststugan och huserat bland mina fintyger - IGEN! Sist jag fick tvätta tyger och städa gäststugan var visserligen för två år sen men jag kan inte förstå varför dom gillar mina fintyger?? Varför tugga på ett velourtyg?
 
Det var på eftermiddagen jag fick för mig att jag skulle gå ut och sy en ängel. Nej, förresten, det skulle bli en annan figur den här gången (jag säger inte vilken, det får ni se när den är klar). Gick ut och började rota i tyglådorna. Velour eller sammet skulle jag ha. Upptäckte MUSLORTAR i tyglådan. Usch! Och det luktade muskiss. Bläää. Inte nu igen!
 
Jag tog in lådan till tvättstugan och stoppade tygbitarna i tvättpåsar och körde igång maskinen. Bäst att kolla om mössen varit i nån av dom andra lådorna. Kollade lådan bredvid den lortbesmittade och hoppsan! Där låg en mus-mumie!
 
 
Jag vet att nån gång i sommar när jag suttit där och sytt så har jag tyckt att det luktar underligt. Funderade på om mössen pinkat nånstans men kollade inte så noga. Tänkte att det kanske kom från avloppet inne på toa. Men tydligen luktade det inte muskiss utan musdöd. 
 
Skelettet har jag lagt i en låda ute på bron på gäststugan. Har nån tanke om att jag ska fotografera det lite mer noggrant. Det är ändå lite fascinerande med sin långa skelettsvans, sina små klor och till och med dom små framtänderna. Tur man kan skylla på sitt konstnärsskap........
 
 

Fredagspyssel

Nu har jag droppat kattens öra för sista gången. Han verkar till slut ha accepterat att vi grejar med hans öra. Två gånger om dagen i en vecka har vi hållit på nu. I början vek han ner höger öra efter behandlingen, ja han till och med knep ihop högerögat. Han såg jätterolig ut! Fast jag känner mig taskig som säger det men det VAR roligt. I vanliga fall är ju båda öronen upprätta om han är nöjd eller nervikta om han är riktigt elak men tydligen kan man vika ner öronen oberoende av varandra också. Tänk er Lego med ena örat nervikt och ögat på samma sida lätt ihopknipet, ungefär som han hört en falsk ton spelas. Det var väl obehagligt med droppar i örat förstås. Men han kliar inte längre och verkar inte ha nåt emot dropparna heller nu. Idag skakade han inte ens på huvudet efteråt.
 
 
Tog och hämtade Haqvin vid skolan när han slutade och for på Stööks och köpte nya skor. Han har vuxit ur sina gamla. Dom växer och växer dom små liven. Det blev ett par svarta i streetmodell med turkosblå detaljer och turkosblå snören. Sen handlade vi till middagen, som blev tacos, och så godis så klart, det är ju fredag!
 
Det har varit sommarväder idag igen, det är helt fantastiskt. Vilken början på hösten, va? Hoppas det blir lite kallare nu ikväll bara, jag har en morotskaka som står ute på "kylning" för att skäras upp senare. Glasyren på morotskaka jäklas alltid med mig när jag ska skära upp i fina bitar. Den klibbar fast på kniven och det blir inte alls så fint som jag vill! Fast glasyren är vansinnigt god och även själva kakan förstås. Jag använder Leilas recept fast omräknat till långpanna och tillsätter valnötter, som det står i hennes recept på morotskakemuffins (som säkert är samma recept som kakan förutom valnötterna). Blev tipsad om att ställa kakan kallt innan jag skär upp den men i kylskåpet får det dessvärre inte plats nån långpanna så det blev verandan istället. Fast det är inte speciellt kallt ute...... I eftermiddags när kakan var nygräddad och skulle ställas ut för att svalna var det 18 plusgrader. Ja visst är det härligt men inte så bra om man vill kyla av kakor.
 
Nämnda kaka ska sedan frysas in, precis som förra gången, i lagom SMÅ bitar, i lagoma burkar så man kan ta fram och äta IBLAND. Det är slut på sommarmumsandet nu. Nu är vardagen åter och allvaret börjar igen. Kroppen ska skötas om och tankas med rätt bränsle. Fast morötter och valnötter är ju nyttigt förstås. Det kanske uppväger en del av det onyttiga. 
 
På tal om kroppen så har träningsvärken börjat smyga sig på nu. Härligt!
 
 

Gröttipset

Jag har ju börjat äta gröt till frukost, det kan ni knappast har missat om ni brukar läsa här. Men bara havregrynsgröt med äppelmos och mjölk, det vore ju för enkelt. Nej, jag försöker hitta på nya varianter emellanåt. Dels blir smaklökarna nöjda när dom får uppleva nya smaker och konsistenser, dels är det ett sätt att få i sig olika frukter och bär och sist men inte minst är det bra för hjärnan att hitta på nya saker. Kreativitetsbefrämjande!
 
Gröt med blåbär, torkade aprikoser och protein med vaniljsmak.
 
 
Nu kanske vi inte vill vara kreativa varenda morgon och därför tänker jag dela med mig av några varianter som ni kan testa om ni är less på den vanliga gröten.
 
Grunden är vanlig havregrynsgröt: 1 dl havregryn, 2 dl vatten och lite salt. Sen kan man till exempel göra så här:
 
- koka med 4 torkade aprikoser klippta i bitar + 0,5 dl frysta blåbär + rör ner 0,5 dl proteinpulver med vaniljsmak när gröten är klar (bild ovan)
- koka med 1 torkat fikon skuret i bitar + ett halvt äpple rivet eller i små tärningar + rör ner 0,5 dl proteinpulver med vaniljsmak när gröten är klar
 
 
- koka med 0,5 dl frysta blåbär +  toppa med ett halvt rivet äpple + 1 tsk honung
- koka med 0,5 dl frysta bär, till exempel bärblandningen med tranbär och gojibär (bland annat) som jag skrivit om förut
- toppa med 1 liten banan i skivor + kanel 
- toppa med kesella hallon eller citrus
- toppa med lingonsylt + en klick naturell kesella
- koka med en nypa russin + ett halvt äpple i bitar + rör ner en halv deciliter proteinpulver med vaniljsmak när det är klart och toppa med kanel 
 
 
Man kan så klart ha i proteinpulver i alla varianter, då håller man sig hela förmiddagen tycker jag. Rör i så fall ner det när gröten är klar. Just nu har jag pulver med vaniljsmak men jag kan tänka mig att andra smaker skulle passa också. Chokladgröt med banan till kanske? Om ni inte har proteinpulver eller kesella i, se till att äta nåt annat med protein till gröten, till exempel ett kokt ägg eller en hårdmacka med ost eller skinka. 
 
En annan variant är att ta hälften havregryn, hälften rågflingor. Och AXA:s grynblandning finns väl fortfarande? Och så kan man göra nya kombinationer av dom smaksättningar jag föreslagit. Eller toppa med nötter och frön om man vill och kan äta sånt. Se det här som inspiration.
 
Gröt är gott!
 
 
 
 
 
 
 

After workout

Note to self: Gör inte fläskpannkaka till middag innan träning. Efter en halvtimmes stationsträning kändes det som pannkakan skulle komma upp igen. Inte lika illa som den gången när jag ätit blodpudding och bacon men ändå, det var inte trevligt. Måste tänka på det där när det är träningsdag. 
 
Annars var det bra! Stationer som sagt, med övningar för mage, ben, bröst, rygg, armar, ja jag tror vi fick med hela kroppen - och så lite kondis på det. En slags allmän, heltäckande cirkelträning. En bra start på terminen! Dock var vi inte speciellt många, jag vet inte om folk trodde att det inte var nån träning idag heller. K var visserligen hostig och rosslig fortfarande men hon ledde passet, höll koll på tiden och hojtade uppmuntrande till oss. 
 
Nu har jag petat i mig en drink bestående av två deciliter a-fil, en deciliter Proviva mango och en deciliter proteinpulver. Ingen smoothie, jag var fortfarande mätt efter pannkakan..... Men vätska behövde jag för drinken gick ner utan problem, det var till och med gott fast jag bara tog det som fanns hemma. Var lite tveksam till fil och proviva tillsammans men nej då, det smakade bra. Mangofil.
 
Kvällen avslutas med en kopp rött te. Mer vätska. Nu är jag trött känner jag, så där skönt trött som man blir efter ett träningspass! 
 
 

Tofuexperimentet: Rapport

Nu har jag bjudit Mannen på vegetarisk lunch. Han tyckte det var "gott på nåt vis" men vi var båda överens om att det var nåt som fattades i smaken.
 
Så här gjorde jag:
 
Jag sköljde av tofun och torkade av den, precis som det stod på paketet (bäst att följa instruktionerna). Sen hade jag blandat lite rapsolja med soya, lite sambal oelek och lökpulver. Jag skivade tofun och lade ner den i skålen med "marinaden". Den gick sönder bara av att petas på med skeden. Jäklar.
 
Nå, skivorna och bitarna fick ligga där medans jag tog fram resten av den blivande lunchen: Vitkål, en morot, purjolök, paprika, tre djuptallrikar, vetemjöl, ett ägg och sesamfrön eftersom jag inte hade nåt ströbröd hemma. Och så hittade jag ett paket snabbnudlar som överlevt sommarlovet. 
 
Jag strimlade vitkålen, skar purjo, morot och paprika i stavar. Detta frästes i olja och kryddades med lite soya och chilisås. Också ett misstag, jag borde tagit sweet chilisås istället. Men i med en skvätt vatten som nästan fick koka bort och så salt efter behag. Lite sambal också. Jodå, det gick att äta.
 
Sen skulle tofun dubbelpaneras. Pilligt, kladdigt, tofun gick sönder ännu mer. Äsch! Sen stekte jag den i olja och när dom låg på fatet toppade jag med chiliflakes. Och så koka nudlar och hälla upp cashewnötter i en skål att äta till. 
 
Det blev helt ok! Sesamfröpanering var otroligt gott, det skulle jag lätt kunna bli beroende av, speciellt med hettan från chiliflakesen som plötsligt bränner till i munnen. Däremot smakar ju inte själva tofun nånting. Jag vet inte ens om marinaden gjorde nån skillnad. Kanske det var ett onödigt moment. Konstistensen är också knepig. Lite som brylepudding eller äggvita. Fast skörare än äggvita. Jättejobbig att handskas med. Nej, jag vill att mat ska vara enkelt att laga. Medans jag samlade ihop dom sista trasiga bitarna av tofu för att panera fick jag en idé: Varför inte röra sönder tofun och göra biffar istället? Den vill ju ändå gå sönder. Kanske jag testar det nästa gång. 
 
Om ni vill överösa mig med goda råd angående tillagning av tofu så gör för all del det! 
 
Så här såg det ut: Sesampanerad tofu med chiliflakes, vitkålswok, nudlar och caschewnötter. En klick sweet chilisås tillkom efter fotograferingen. 
 
 

Äta bör man

Håller på at styra upp matplaneringen här i huset. Nu när barnen börjat skolan igen kan det vara bra att ha koll på vad dom äter till lunch så man inte står och lagar samma mat till middag. Åtminstone tyckte jag det var tråkigt när jag gick i skolan, att få samma till middag som vi redan ätit på skolan. 
 
 
 
Jag har nu alltså skrivit ut matsedeln både för Anders Olov-skolan och för Mr Husman där Hermans skola äter. En liten till på Hermans skolmatsedel, jag citerar från Mr Husmans hemsida:
 

"Vi serverar alltid våra trevliga gäster i matsalen

- Varmrätt (se veckans meny)

- Veckans pastarätt

- Veckans matiga pastasallad

- Dagens extrarätt (varierande)

- råkost/salladsbuffé

- mellanmjölk/vatten

- smör och bröd"


Dagens varmrätt är helstekt kotlett med bearnaisesås samt timjanstekt potatis. Imorgon får dom köttfärslimpa med gräddsås och potatis och lingon och på fredag panerad fisk. Dessutom finns det tydligen alltid en extrarätt samt pasta om inte varmrätten faller dom i smaken. Men herrejösses, helstekt kotlett med bea! Mmmmmums! Och Herman själv säger att maten är god där. Alla mina farhågor att min lille son inte ska få i sig tillräckligt med mat så han orkar dom långa skoldagarna har totalt flugit sin kos! 


På Haqvins skola ser jag att dom får "underbar fiskgratäng" idag. En rätt som Herman hatade när han gick där.... Men jag tror Haqvin äter den. Här hemma äter dom fisk, alla gånger. Jag lagar godare mat än Björkhammar tydligen, hehe......

 

 

Ikväll tänkte jag servera "kioskmat". Jag upptäckte att det fanns korvbröd kvar sen helgen så det blir korv med bröd alternativt tunnbrödrulle till middag. Ska se om dom har några extra goda korvar på affären, gärna med lite mer kött i. Korv är kanske inte det vettigaste man kan stoppa i sig. Men man kan kompensera med att ha till exempel hemmagjord cole slaw i tunnbrödrullen. Jodå, ni kan få receptet senare.

Nu har jag till och med skivit ut min gamla "Matlista Ol-Månsbacken" i fem exemplar. Den verkar härstamma från tiden då jag veckohandlade på fredagar för den sträcker sig från fredag och två veckor framåt. Där finns en kolumn för veckodag med plats för att skriva in datum, en kolumn för maten och en kolumn för eventuell planering. Ska man koka ärtsoppa är det ju bra om man kommer ihåg att lägga ärtorna i blöt till exempel. Matsedeln är också bra som historisk dokument. Vilken dag var det egentligen vi åt den där kycklinggrytan som står i kylen? Minnet är otroligt kort ibland.... 

Igår fick jag ett infall när jag var på affären - jag köpte tofu. Nu måste jag googla för att se vad man ska göra med den. Jag slängde ut en fråga på facebook också. Jag återkommer med resultatet.

 

 


ReMix rules!

Kören har börjat! Ikväll har vi suttit och spånat vilka låtar vi kan tänkas vilja sjunga framöver, till jul och till andra tillfällen. Ja vi var till och med inne på nästa års nostalgikonsert. Sen sjöng vi. Och vi kunde så klart inte låta bli att testa ett par av dom nya låtarna. Det blir nog bra det här känns det som!
 
Nu är jag trött. Tidig uppstigning som vanligt i morse, kvart i sex väckte jag Herman. Samma blir det imorgon. På torsdag har han sovmorgon men han hade hellre klivit upp tidigt och slutat tidigare säger han och det förstår jag. Nå, lite skönt är det att veta att man får sova till sju åtminstone en dag i veckan. Tycker jag.
 
Nej, det är bäst att göra kväll nu. Hopp in i duschen och sen godnatt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Med såg och sekatör

 Nehe. Det blev ingen träning, både K och E var sjuka idag. Och jag som var så taggad..... suck....
 
Det blev en sväng på motorcykeln istället. Vädret har varit strålande idag efter en kall och ruggig morgon och det var fortfarande fint efter middagen fastän lite kyligare i luften. Vi åkte 87-an till Selsviken, vek in mot Överammer och åkte över Färsån tillbaka. Sen en sväng ner på Hammarn, runt Kullsta och så runt Lien och hem. Det drar kallt om nacken på nåt konstigt sätt när vi åker, jag vet inte om det är turbulens precis där bak. Måste hitta en krage eller hjälmhuva för att slippa draget. Jag var jättefrusen när vi kom hem bara för att nacken blev kall. 
 
På eftermiddagen var jag ute i finvädret och misshandlade buskar och träd med såg och sekatör. Vinbärsbuskarna är nu urgallrade och ganska så fina, päronträdet (som hittills "dött" varje vinter, kommit igen med nya skott och hittills aldrig blommat eller burit frukt) är nu ett TRÄD, inte en buske och krikonträdet har bara levande kvistar kvar. Dock funderar jag på att kapa krikonet ännu mer, det sticker liksom ut kvistar på ena sidan bara. Fastän den hade skjutit rotskott i vinbärsburkarna, den rackarn! Ja, den hade säkert skjutit skott på fler ställen men dom har vi väl kapat med gräsklipparen antar jag. Skotten i buskarna har jag inte sett eftersom jag inte beskurit dom på flera år. Jag funderade ett tag på att spara dom men jag ändrade mig och kapade ner krikonkvistarna. Kändes konstigt med kombinationsbuskar, det räcker med att hallonen nästlar sig in ibland tycker jag. Och nässlorna, fast dom kanske nässlar sig in? 
 
Trädgårdsarbete är väl en slags träning det med fast man inte kan räkna bort dom kalorierna. Det får bli nya tag med träningen på torsdag då nästa pass är. Och imorgon börjar tisdagsövningarna med kören! Hurra!

Äntligen träning!

Igår pinkade katten på mina hantlar. Jag vet inte vad han försöker säga. Han brukar vanligtvis inte pinka inne (utom på lådan) men nu gjorde han det - på mina hantlar som låg på golvet i saln, i ett hörn. Där har dom legat i flera veckor. Kanske han inte alls vill antyda nåt om min träningsfrekvens, bara säga att vi är jobbiga som mekar med hans öra varenda dag.
 
Ikväll är det i alla fall dags att dra igång gymnastikföreningens träning! Klockan 19 smäller det. Eller förhoppningsvis är det inget som smäller utan man får väl börja lite försiktigt så man inte gör illa sig. Däremot räknar jag med träningsvärk imorgon. Ja, jag nästan kräver det!
 
 

Surströmming

 
 
 
 





RSS 2.0