Huslighet med förhinder

Vaknade ovanligt tidigt för att vara en söndag och kände nyss när jag satt och åt frukost att "idag ska jag vara huslig". Baka Matildas grahamsbröd, göra nåt med äpplen, kanske kolla efter svamp när det hunnit torka upp lite ute i skog och mark. Måste inviga matberedaren också!
 
Tänkte börja med brödbakningen men det sket sig direkt. Ingen jäst hemma, inte ens en påse torrjäst! Och jag som var så taggad! Så jag tog min kopp kaffe och satte mig här vid datorn istället. Jo, Ica öppnar faktiskt klockan 10, inte 12 som jag trodde så visst, jag kan åka och köpa jäst. Mjölk behövs nog också, fastän jag köpte tre liter igår. Och bröd köpte jag, "Frisk och fröig" heter dom tror jag. Dom är nästan slut nu. Det var därför jag bestämde mig för att baka istället. Godare, billigare, nyttigare. Men då behöver man jäst, som sagt.
 
 
Vi hade en trevlig kväll igår på Grannäset. Det är så mysigt där. Maten var jättegod men jag tycker nog att portionerna var i minsta laget. Jag kanske skulle valt rödingen istället för dom som åt det sa alla att dom var så mätta. Inte jag. Jag hade kunnat äta mer. Men en trevlig kväll var det med prat och sång och en massa skratt. Hur ska vi nu överleva hösten utan körövningar på tisdagkvällarna? Vi måste få till några träffar och åtminstone sitta och prata, tycker jag. 
 
Kantarellsoppa med sherry till förrätt. Vi skrapade botten på skålen. Mums!
 
 
Lammfilé med tryffelmos. God sås, tror det var kanel i den. 
 
 
Till efterrätt: "rabarberkrisp" med hemgjord messmörsglass smaksatt med whisky. Tyvärr smälte glassen väldigt fort så tallriken såg ut så här när jag fick den. 
 
 
Nu ska jag gå och vara huslig på annat sätt: röja av i köket så jag kan stöka till sen när jag köpt jäst och plockat äpplen. Ciao!

Resumé

Sicket slarv. Inget datorsittande här inte. Inget skrivet på bloggen. Men vi kan väl ta en sammanfattning av veckan som varit.
 
- Först och främst jobbat. Känns bra. Bytt bajsblöjor för första gången på ungefär 12 år. Känns ovant men det funkar.
 
- I onsdags var vi på begravning. Inte kul men nödvändigt. 
 
- Fått hem matberedaren! Nu är frågan hur jag ska inviga den. Vitkålssallad kanske? Det som gamla matberedaren absolut inte klarade av. Börja med eldprovet alltså? Eller prova knivarna och göra en äppelpaj till fikat? En smoothie med mixern kanske? Den känns inte bara bra, den är snygg också. Återkommer med recension när jag testat den. 
 
 
- Igår var det fredag. Efter jobbet for jag till Sollefteå och klippte mig. Lite väl lyxigt kanske men det fanns inga tider alls kvar på Hammarn, inga som passade nu när jag börjat jobba. Och ibland är man värd "egentid" som det så fint heter. Jag tycker visserligen att all min tid är min egen men ibland är det skönt att vara alldeles själv. Tänkte ta en sväng i butikerna innan frisörbesöket men när jag kom fram till Sollefteå var jag hungrig igen (lunch kl 11, mellis kl 14) så jag tog en fika på Mango istället. Satt i tystnaden och filosoferade. Frisyren blev bra förresten. Och idag ska jag färga håret. Frissan övertygade mig om att det kommer att bli bra. Det är några ljusa slingor kvar i luggen och dom kommer förmodligen att bli starkare i färgen. Vad snygg jag kommer att bli!
 
- Har sytt färdigt en häxa och en ängel som ska levereras idag. Återkommer med bilder på dom.
 
- Ikväll är det kickoff med ReMix eller vad vi ska kalla det. Det blir ju ingen hösttermin att tala om eftersom det kommer en bebis i september men Stina säger att om det går bra kan vi repa in några gamla godingar till julkonserten. Låt oss hoppas på det. Det blir nog sjunga av ikväll i alla fall. Vi ska äta på Grannäset. Kantarellsoppa, lammfilé med tryffelmos och rabarberkrisp med messmörs- och whiskyglass blir det för min del. Det låter väl nåt det va?! 
 
Nu ska jag fixa lite lunch. Rester av gårdagens pizza värmd i mackjärnet. Fredagsmys i repris.
 
 

Hur det går?

Jodå, det går ganska bra. Lite svårt att komma in i rutinerna men det är ju bara andra dagen jag jobbar så det är väl inte så konstigt. Och alla barn är olika. Innan man lärt sig alla namn och hur dom är...... 
 
Herman började skolan i måndags, samma dag som jag började jobba. Nu blir det buss halv sju varje morgon igen. Den här veckan fick jag perfekt schema för det för jag börjar klockan sju. Bara att skjutsa Herman och sen åka till Bispan. Mannen väcker Haqvin strax innan sju och så har han ställt alarmet själv också. Han blir ju större han med och kan ta eget ansvar för sina morgonrutiner. Han kliver upp och kokar gröt och går till bussen själv, inga problem. Finns det ingen som kan tjata så MÅSTE man ju göra det själv....
 
Växer och blir stor, ja. En dag förra veckan när vi stod vid köksön och gjorde fika insåg jag plötsligt: vad bred han är om axlarna. Vad lång han ser ut. Kan han ha vuxit om mig? "Kom hit får jag mäta!" tyckte jag. Han var längre än jag! En halv centimeter längre! Attans! Jag har ju tyckt att rösten hans har mörknat och att ögonbrynen börjar likna hans brors (och deras morfars!). Han HAR vuxit i sommar. Ja, han är ju tretton år.
 
Nu har jag inga barn längre. Bara ungdomar. Jag har svårt att referera till dom ibland. "Jag ska fråga barnen" låter så smått. "Jag ska fråga grabbarna" låter så ospecifierat. Vilka grabbar då? "Ungdomarna" låter konstlat. Äsch, jag får väl välja ett uttryck och träna in det så det känns bra. Vi ropar fortfarande "BARNA!" när vi vill dom både nåt och svar får vi, åtminstone från Haqvin. Detta (och att jag är på dagis) påminner mig om en dagiskompis till Herman som länge kallade honom "Ba-ba". "Ba-ba!" ropade han. "Jaa, vad är det?" svarade Herman. Det borde vara bevis att det inte spelar så stor roll vad man ropar!
 
 

Bereden väg för maten

Det blev en Bosch istället.
 
Mannen och jag for till Bleka på solenergimässa idag. Här kan du läsa mer om det: http://blekasolenergi.se/ 
Det blev så att vi for till Lillänge efter vi kollat färdigt eftersom Mannen skulle på Dressman och handla. Medan han gjorde det passade jag på att gå till Elgiganten och klämma och känna och lyfta på matberedare och vet ni vad? Jag gillade inte Philipsmaskinen! Den kändes LITEN. Och en matberedare som är för liten har jag ju redan haft. Istället föll jag för en Bosch med lite större skål och mixerbägare och integrerad tillbehörslåda. Lådan med rivskivor och grejer sitter alltså i själva apparaten. Den var lite dyrare än Philipsberedaren men nu ska ni få höra det fina i kråksången: den är "veckans kampanjprodukt" på tretti.se där jag tänkte beställa! Den kostar just nu lika mycket som Philipsberedaren! En känsla av "fynd" infinner sig omedelbart.
 
Dessutom är den röd men det är bara ytterligare en bonus.
 
 
Nej, den har ingen liten kvarn men det har jag ju heller aldrig varit ute efter. Det är mixern och knivarna och skivning och rivning jag är intresserad av. Nu har jag beställt den. 800 W steglös matberedarkraft kommer att anlända till Ol-Månsbacken inom en snar framtid. Sen ska det beredas mat jäklar anamma! 
 

Där ser man!

Ja det går ju bra det här! En vecka var jag arbetslös, sen fick jag jobb på en förskola. Jag börjar på måndag. Nä, jag är inte utbildad på något vis men dom behövde en vikarie akut så då råkade det bli jag. Jag var dit och hälsade på igår. Det blir nog bra. Småbarn har jag ju själv haft och jag har jobbat på dagis när det var föräldrakooperativ. Och det är bara för en månad. Men en månad är bättre än ingen månad!
 
Det betyder alltså en månad till med LÖN! Jag låter som en riktig kapitalist men det känns så skönt att få mer pengar så det kan ni inte ana. Jag som tvekat att beställa den där matberedaren just för ekonomins skull. Behöver jag den verkligen? Jag har ju klarat mig utan matberedare i flera år nu? Funderade ett tag på att köpa enbart en mixer eftersom det är den jag saknar mest nu men jag har kollat runt på nätet och vill man ha nåt att mixa annat än smoothies med så hamnar man i alla fall uppåt en 500 spänn. Matberedaren jag funderar på kostar 800 kr och då får jag både knivar, rivskivor och en kvarngrej. Mer grejer för pengarna? Eller lurar jag mig själv?
 
Ska fundera idag. Sen bestämmer jag mig.

Forsaleden

Vi tog en minisemester innan skolorna börjar igen. Packade fyra ryggsäckar och for till Pilgrimstad och gick Forsaleden. 
 
Hittade oss en fin tältplats i änden av sjön.
 
 
 
 
Näringsriktig frukost på det som inte åts upp dagen innan: Limpa, salamimjukost, köttbullar och bacon. Gott!
 
 

Himlen gråter

Sörjer den för min skull, tro? Nej, den gråter nog för allt annat elände i världen. Jag lämnade jobbet med en positiv känsla igår. Jag blev inte avskräckt om man säger så och jag tror inte dom blev det heller. 
 
Hej, då Fallet. Vi syns....
 
 
Borde ha varit på Hammarn vid det här laget. Jag vill få besöket på Arbetsförmedlingen överstökat så jag kan komma in i dom vanliga rutinerna igen. Men dom har öppet till 16 idag så det är egentligen ingen brådska. Skriva tidrapport till jobbet måste jag göra också så jag får rätt lön. Och uppdatera min CV för det har jag totalt glömt. 
 
Sen måste jag handla mjölk och bröd och ost och skinka. Hitta på nåt till middag. Jag köpte aubergine härom dagen i ett anfall av inspiration men jag har inte gjort nåt av den än. Har inte riktigt lärt mig vad man kan göra av den än och det vore ju bra om vi åt upp den innan den blir dålig. Jag vet att den är god om man penslar den med olja och grillar den. Hm, det är inte riktigt grillväder, va? Man kanske skulle testa att göra moussaka eller nåt. Nu har jag ju tid att laga mat. Tid att tänka också, så mycket tid att det kan bli svårt att bestämma sig.
 
Jag tror jag börjar med tidrapporten. En sak i taget.
 

Jag ser en svartklädd gestalt träda fram ur fjärran

Imorgon jobbar jag sista dagen. Sen börjar mitt nya liv. Igen.
 
Jo det är sant. Jag mår inte bra av att fuska med maten, det har inget med "ideal" eller "att vara duktig" att göra. Äter man kakor och mår bra tycker jag man kan fortsätta med det om man vill. Jag vill inte, jag vill äta sånt jag mår bra av. Och en kaka IBLAND. Precis som förut. 
 
Hitta tillbaka till det vegetariska. Laga vettig och billig mat. Äta god MAT och vara nöjd med det. 
 
(Här skulle det ha varit en bild på en glad kvinna som äter och ser nöjd ut men när jag sökte på "kvinna äter" på google dök det bara upp bilder på kvinnor som äter sallad tokgarvandes, gnager på ett äpple i förbifarten eller gapar och för en hamburgare eller en kaka/chokladbit mot munnen med en förförisk blick mot kameran. Slutsats: "Kvinnor" blir glada av sallad, äter äpple som mellanmål och äter kakor och hamburgare när dom är kåta. Eller nåt. Ja det blev i alla fall ingen bild, sorry.)
 
Jag vill börja träna igen. Vecka 37 drar gymnastikföreningen igång höstterminen. Hurra! Spännande att se vilka pass det blir. Om det blir latin fusion på tisdagar så tänker jag gå på det. Kören har paus i höst pga barnafödande ledare och dans är väl inte riktigt samma sak men det ger endorfinpåslag i alla fall. Det behövs. 
 
Dessutom börjar barnen snart skolan igen. Då blir det helt andra vardagsrutiner. Möjligen MÖJLIGEN blir det lättare att hålla mina löften till mig själv: att hålla mig frisk, känna mig stark och vara glad. För det var ju det jag skulle göra, inte sant? Fast jag har faktiskt varit frisk nästan hela sommaren när jag tänker efter. Blev förkyld strax efter Turkietresan men sen har jag klarat mig. Och ganska glad har jag varit också. Stark? Ja kanske. Fast också trött och less när jag kommit hem från jobbet. 
 
Nä, nu är det dags för nya tag. Jag kommer att tjata om maten och motionen här på bloggen, var så säker.
 
Välkommen tillbaka, Lakritskvinnan!
 

Grädde på tyska

Igår skulle A absolut ha mig till att lära mig kassan ordentligt. Jag har mest varit i köket och stökat eftersom det är där jag behövts men nu när det är mycket lugnare hinner hjärnan med på ett helt annat vis. Jag är inte lika rädd att det ska bli fel. Men vi är alla olika. Vissa har undvikit kassan medan andra helst vill slippa steka burgare.
 
Nåväl. På eftermiddagen kom ett par kunder in. Med mitt nyvunna självförtroende kastade jag mig in bakom disken. "Zwei cola, bitte." Aha, tyskar. Och jag kan ju faktiskt lite tyska. Självförtroendet var på topp så jag körde på och tog det på deras språk, om än lite stapplande. Lite ringrostig blir man när man inte praktiserar. Knappade in både kladdkaka och wienerbröd utan problem. Sen skulle jag fråga om dom ville ha vispad grädde. Vad farao heter grädde på tyska? Jag vet det ju! Och hur säger man "varsågod"?? En helt normal artighetsfras! Vad är det med mig?
 
Jag kastade mig ner under disken och in i kylen och hämtade den vispade grädden istället för att fråga. Nickade och log. Det funkade bra det med.
 
En timme senare kom jag på det: "bitte schön" så klart. Ytterligare en timme senare ploppade ordet för grädde upp i medvetandet: Sahne. Jag sa ju att jag visste det!
 
 
 
 

Hårresande dåligt minne

Nej, nu gjorde jag det igen! Jag glömde beställa tid till frissan! Nu är första klipptiden som finns lååångt fram i tiden, i början på september och klipp, färg och slingor I SLUTET på september! Det går ju inte! Jag blev ju långhårig precis NU!
 
Attans bajs....
 
 
Jag som hade bestämt mig att färga hos frissan trots allt. Jag vill inte ha "enfärgat" hår har jag insett. Jag gillar slingor i det röda (gärna rödare) och det där mörkare partiet hon brukar lägga under luggen, närmast ansiktet. Det blir så krångligt att göra själv. 
 
Aaarrgh!
 
 
Jag kanske måste vara otrogen och boka hos en annan frissa. Men jag gillar ju att gå till samma frissa varje gång. En frissa som känner till hur mitt hår växer och beter sig. I och för sig - sist var det M som klippte mig och henne har jag aldrig varit till förut. Och det blev ju bra. Jaja, jag får fundera på saken. Fast inte för länge för då finns det väl inga tider kvar att boka.
 
 

Marmelad

Idag började min sista arbetsvecka. Känner att jag är på sämre humör än vanligt. Det tar nog mer än jag själv tror, det där att veta att jag snart får leva på ekonomisk sparlåga igen. Om jag inte får ett jobb förstås.
 
Hallå, allihopa, jag är fri att anställa från och med den 18:de! Hallå, hallå! Här är jag!
 
Igår var jag dock ledig. Då plockade jag vinbär och kokade saft och marmelad. Rödvinbärsbuskarna levererade som vanligt. Mängder med röda, saftiga bär!
 
 
Haqvin kom ut och hjälpte till. Han ska ju trots allt dricka saft han med.
 
 
Upptäckte att vi hade sällskap av den här håriga filuren också.
 
 
Svartvinbärsbusken gav bara ca 7 dl bär men det är mer än i fjol i alla fall då jag fick ihop 1,5 dl. Jag plockade hallon så jag hade en hel liter bär och så blandade jag med syltsocker och kokade marmelad. En mycket MYCKET god marmelad måste jag säga! Jag hade den på ostmackan i morse och det var alldeles särdeles smaskens! Igår när den var nykokt unnade jag mig ett par skedar på vaniljglass. Marmeladkokarens privilegium! Undrar om vi inte borde köpa ett par till svartvinbärsbuskar. Dom har en helt annan arom än rödvinbären. Mycket fylligare. Tillsammans med vilda hallon blev det kanon. 
 
 
Funderar på om man kan koka marmelad på rödvinbär också. Fast jag tycker att dom gärna vill bli lite FÖR sura, trots att man ju har socker i både sylten och marmeladen. Eftersom jag lyckades så bra med svartvinbärs- och hallonmarmeladen borde jag komma på nåt att blanda rödvinbären med också. Har man syltsocker kan man ju koka marmelad på i stort sett vad som helst sägs det. Nåt som är gott till röda vinbär är vaniljsås eller vaniljglass men det kan man inte gärna ha i marmelad. Men lite vanilj då? Och kolasås passar också bra till syrligheten i bären. Men det kan man heller inte ha i marmelad. Råsocker då? Eller nåt annat med kolaaktig smak. Hjälp mig!
 

Bannade bananflugsäckel!

Nu är augusti här och med det BANANFLUGORNA! 
 
 
 
Usch, vad dom är äckliga! Spelar ingen roll att dom är ofarliga, jag vill inte ha svärmar av flugor runt fruktskålen, diskhon och i skafferiet. Blä!
 
Läste mig till och fick även tips på Facebook om att göra en fälla av en burk med lite vatten, vinäger, honung och en droppe diskmedel. Jodå, det funkar ju. Det låg döda flugor i burken idag. Fast det var fortfarande fler flugor som vinglade runt i köket och satte sig på frukten och på väggarna och ja, verkade vänta på nåt. Jag tog fram dammsugaren istället. Nu är dom flugorna också borta. 
 
Jag är i vanliga fall lite skeptisk till fällor som ska locka till sig insekter. Det är ju inte det man vill, locka till sig dom. Man vill ju få dom att INTE komma hit. Fast bananflugorna kan ju inte föröka sig i fällan. Dom kommer nån annanstans ifrån så ok, det är väl bra med fällan då. Död åt bananflugorna.
 
Förebyggande åtgärder är väl förstås det bästa. Nu blir det skärpning med diskplockningen (grabbarnas uppgift) så man kan fylla maskinen på en gång. Jag har också dammsugit under diskbänken och gått ut med soppåsen. Jag har kollat igenom korgarna med lök i skafferiet så det inte ska ligga nåt halvdåligt exemplar där och lukta "gott". Jag har till och med satt en plastpåse på kranen till vinlådan! Vin verkar dom gilla nämligen. Sitter man ute och dricker vin så har man snart en eller ett par flugor simmande runt i glaset. 
 
Fick även rådet att hälla kokande vatten i avloppet. Eller spolarvätska. Hm, det sista låter inte så nyttigt tycker jag. Jag brukar ibland hälla i ättika för att få bort dålig lukt men det lär väl snarare dra till sig dom små äcklen.
 
En annan förebyggande åtgärd är att inte ha frukt framme men det låter väl inget kul?
 
 

Nu ska det ske!

Äntligen har jag gjort det. Det tog bara sex år. Jag har gjort mig av med min gamla matberedare. Nu måste jag köpa en ny. Jag visste att jag skrivit om det förut här på bloggen. Sökte igår och hittade det här gamla inlägget om matberedaren. Skrivet 2008. Hmmm.....
 
http://aliaskvasthilda.blogg.se/2008/april/vitkalssallad-och-matberedarhelvete.html
 
Jaja. Alla kan inte vara snabba till beslut. Och mixern på den har ju funkat bra. Det är väl den jag har använt dom senaste åren, typ. Och knivarna. Till att riva morötter och sånt dög den inte, inte i dom mängder som behövs för en familj på fyra personer. Men till ett hushåll på en person duger den nog. Jag sålde den till C på jobbet för en billig penning. Hon verkade nöjd. Hoppas hon blir det när hon använder den också. Den har ju faktiskt fler funktioner förutom mixern och knivarna, till exempel citruspress och pommes frites-strimlare. Men jag blir galen av att behöva tömma skålen ideligen.
 
Nu får den lilla slanten bli ett bidrag till en ny matberedare. Funderar på den här:
 
 http://www.tretti.se/hushallsapparater/matberedare_och_assistenter/koksmaskiner/philips-hr7762-90
 
 
 
En Philips. Gammalt beprövat märke. Förhoppningsvis betyder det nåt för kvaliteten. En skål på två liter. Det bör väl räcka, va? Rivskivor, knivar, en mixer och dessutom en kvarn där man till exempel kan mala kaffebönor. Ja det behöver vi göra inte eftersom vi redan har en kaffekvarn men nötter eller mandel kan man ju vilja mala nån gång. Slipper jag stå med den gamla handvevade mandelkvarnen som inte vill sitta kvar på skärbrädan hur mycket jag än vrider fast den. 750 W är motorn på, "kraftfull" tycker dom själva. Och en förvaringslåda till tillbehören. Extra plus för det.
 
Det står att man kan knåda deg i den också men det kommer jag inte att göra. Jag har ju min fina orangea Kenwood aka "stenkrossen". Till den har jag TVÅ stora bunkar, degkrok, ballongvisp, rörspade (heter det så?) och köttkvarn. Faktiskt en mixer också men den är i glas och numera nerpackad och utburen. Funderar på om det inte finns tillbehör att riva och skiva med också där ute i boa. Fast jag ska nog köpa matberedaren ändå. Gissar att tillbehören till Kenwooden är i aluminium precis som köttkvarnen och dom lär nog inte bli så trevliga om man diskar dom i maskin. Och handdisk är inget alternativ, sorry. Det ska vara praktiskt, tack så mycket. 
 
Vad tror ni, ska jag slå till?

Pizzapannkaka

Fick den briljanta idén att göra två sorters tjockpannkaka idag. Det var Herman som önskade tjockpannkaka till middag, gärna fläskdito. Då blir det ju inte köttfri måndag förstås men eftersom vi äter vegetariskt lite då och då behöver man inte vara så principfast över att det absolut ska vara på måndagen. Tycker jag.
 
Alltså blev det fläskpannkaka till middag. När jag ändå skulle laga mat i ugnen tänkte jag att varför inte göra en pannkaka till och frysa in? En pizzapannkaka till exempel. Så här gör man den:
 
Pizzapannkaka
En långpanna
 
 
Slå på ugnen på 225 grader.
 
Gör din normala pannkakassmet. Min består oftast av:
 
5 ägg
1 liter mjölk
5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
ev 1 tsk socker
 
och jag gör så här: knäcker äggen i en bunke, vispar sönder dom, slår i hälften av mjölken, vispar i mjölet och rör slätt, slår i resten av mjölken och rör slätt igen och tillsätter salt och eventuellt socker. Man kan också byta ut en eller två deciliter av vetemjölet till fullkornsdinkel. Kanske blir det nyttigare. Ställ nu smeten åt sidan så länge.
 
Nu ska du ha
 
300 g rimmat sidfläsk eller ett paket bacon
 
Om du har fläsk: skär av svålen, lägg den i långpannan och ställ in i ugnen. Där är det tänkt att fettet ska smälta och smörja långpannan. Är det för lite fett på svålen eller gillar du inte grisfett i större mängder går det bra att ha olja eller smör istället. Men ställ ändå in plåten så den blir het. 
 
Tärna under tiden fläsket eller skär baconet i strimlor. Ta ut långpannan, avlägsna svålen (eller lägg i smöret/oljan) och häll i det tärnade fläsket/ det strimlade baconet istället (bacon brukar inte behöva nåt extra fett). Stek i ugnen tills fläsket/baconet är genomstekt och har lagom färg. Rör om några gånger under tiden. Håll koll!
 
Ta ut plåten, slå i pannkakssmeten och ställ in igen. VRID NER TEMPERATUREN TILL 200 GRADER. Annars blir pannkakan väldigt mörk och väldigt torr. Tro mig, jag har testat.
 
Medan pannkakan gräddas ska du strimla en liten bit purjo, skära upp ett par tomater i skivor och riva ett par deciliter ost. Ta också fram oregano. Ja, det är mejram på bilden ovan. Jag hade slut på oregano.
 
När pannkakan precis håller på att stelna, aproximativt efter tio minuter, ta ut den och lägg på purjostrimlor och skivade tomater och strö på riven ost och oregano. Ställ in och låt den gräddas färdigt, kanske tio minuter till. Du får hålla koll på den. Den ska ha fin färg och verka genomgräddad. Som alla tjockpannkakor kan den verka dallrig i början men den stannar om du väntar några minuter. 
 
Pizzapannkaka ätes så klart med pizzasallad! Fast man får ha lingonsylt till om man vill. Den är även god kall, på en buffé till exempel.
 
Man kan säkert ha annat gott i pannkakan istället för fläsk. Allt som funkar på pizza borde väl funka här med. Fetaost kanske? Lite hackade sardeller? Oliver? Strimlad salami? Testa och sen meddelar ni mig hur det blev.
 
 
 

För den goda smakens skull

I fredags kom böckerna jag beställt. Yippie!
 
 
Började genast med Lotta Lundgrens bok "Tio lektioner i matlagning". Har suttit och läst och skrattat högt. Vad rolig hon är! Och klok. Fast ibland är hon inte riktigt klok. Sånt gillar vi. Tänk att få laga mat, ät mat och diskutera mat med henne. Det vore en upplevelse det. Hallå, Lotta, kom hit och laga mat med mig! 
 
Ni kanske tror att jag har valt dom här tre böckerna bara för att dom handlar om mat. Vad gäller den som ligger överst så är det väl sant på sätt och vis. Jag vill ju äta mer grönt. Alltså köper jag en kokbok som handlar om gröna rätter. Att Sara Begner är inblandad gör inte saken sämre. Hon är också en av dom vettigaste matmänniskor jag vet. Mycket grönt, inga konstigheter. Mat är aldrig ett problem.
 
Men jag vill att det ska smaka MAT, inte bara grönsaker om den gröna maten. Att laga till kött så det smakar mycket och gott är lättare än att laga grönsaker tycker jag. Hur får man till själva SMAKEN? Finns det nån vegetarisk motsvarighet till bacon? Där kommer boken "Matmolekyler" in. Jag hittade bloggen "Matmolekyler" på taffel.se för många år sen (där har även Lotta Lundgren bloggat) och där stod det om vad det är som får mat att smaka. På molekylnivå så att säga. Och kemi är ju alltid roligt! Jaså tycker ni inte det? Men om det får maten att smaka bättre då? Här kan ni läsa om varför det blir så gott när man till exempel steker lök: http://matmolekyler.taffel.se/2010/06/23/maillardmagi-hemligheten-bakom-gyllenbrunt/
 
Ok. Jag kanske är lite nördig.
 
Om ni undrar hur det gick med busslasten i fredags så kan jag berätta: det gick bra. Alla hade beställt potatissallad och kallrökt lax utom en som ville ha rostbiff. Så här såg det ut när allt var upplagt. Ganska snyggt va?
 
 
Flera har frågat om jag kan tänka mig att fortsätta jobba i kök. Jag gillar ju att laga mat. Men vi LAGAR ju egentligen inte mat där jag jobbar nu. Det är mer ihopmontering tycker jag. Ja, burgarna ska stekas och potatisen friteras men det är ändå inte jag som lagat dom. På nåt vis. Ja, det är rörorna då, och cole slawn och såserna. Dom gör vi själva och dom måste man se till att dom smakar bra. Det är ju en slags matlagning. Igår gjorde jag rökt rödingröra. Den är helt underbar. Den kan man få till bakad potatis och grönsallad om man äter hos oss. Fast jag skulle kunna tänka mig den på hårdbröd istället. Knaprigt hårdbröd och mjuk och smakrik rödigröra. Mmm....
 
 
Skulle jag jobba med mat så skulle jag nog skriva en kokbok. En som handlar om hur man får maten att smaka bra, inte bara en massa matrecept på rad. Fast dom böckerna finns ju redan, det är ju dom jag har köpt. Hur ska vi lösa det här nu då?
 
Jag ska fundera medan jag äter lunch.
 

Fredag!

Ja nån rubrik ska man ju ha.
 
Jobbar 11-20 idag. Det ska komma hel en busslast idag som ska äta lunch så jag börjar en timme tidigare. Igår var det en busslast som skulle fika efter avslutad guidning. Tur dom förvarnar. Teater med fikakorgar i pausen var det också så igår bredde jag närmare hundra tunnbrödstutar. Jag är mackdrottningen, säger dom. Undrar om jag får diplom?
 
 
Vaknade med en jäkla huvudvärk. Var tung i huvudet igår också men det kan jag kanske skylla på åskvädret som drog förbi. Luften blev väldigt frisk och skön efteråt.
 
 
Har inte ätit frukost än, bara druckit kaffe. Ska peta i mig en Ipren också. Hoppas inte det är nån förkylning på gång. Det vill vi inte ha. Ja, jag måste så klart äta frukost innan jag åker på jobbet för annars går det åt pipsvängen men jag ska ner och handla också och frågan är om jag ska äta innan eller efter? Äter jag sen frukost kan jag skjuta på lunchen och då känns kvällen lite kortare. Ja, det beror även på hur mycket kunder vi har förstås. Fast äter jag innan jag handlar så tänker jag bättre och köper förhoppningsvis vettigare saker. Å andra sidan finns det ingen valnötslimpa kvar så vad ska jag äta? Valnötslimpan är beroendeframkallande!
 
 
 
 
 

Ojdå...

Ja jag jobbar. Över en vecka sen jag skrev nåt ser jag. Inte ens när jag var ledig måndag och tisdag orkade jag sätta mig vid datorn. Den är urdragen förresten. Det åskade. Nu bloggar jag via telefonen.
 
Fast det är bara den här och nästa vecka kvar att jobba. Sen står jag till arbetsmarknadens förfogande igen, en arbetslivserfarenhet rikare. Nu kan jag lägga till smörgåstillverkning, hamburgerstekning och potatisklyftfritering i min CV. Bland annat.
 
 
Igår hade vi säsongsavslutning (i förväg) på Ammeråns fiskecamp, där vi varit på kickoff med kören dom senaste två åren. Bad i Ammerån (varmt!), badtunna, bastu, mat och prat. Säkert därför jag är trött idag, klockan var nog ett innan jag kom hem. Kanske man ska lägga sig nu då så man är piggare imorgon.
 
Godnatt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





RSS 2.0