För den goda smakens skull

I fredags kom böckerna jag beställt. Yippie!
 
 
Började genast med Lotta Lundgrens bok "Tio lektioner i matlagning". Har suttit och läst och skrattat högt. Vad rolig hon är! Och klok. Fast ibland är hon inte riktigt klok. Sånt gillar vi. Tänk att få laga mat, ät mat och diskutera mat med henne. Det vore en upplevelse det. Hallå, Lotta, kom hit och laga mat med mig! 
 
Ni kanske tror att jag har valt dom här tre böckerna bara för att dom handlar om mat. Vad gäller den som ligger överst så är det väl sant på sätt och vis. Jag vill ju äta mer grönt. Alltså köper jag en kokbok som handlar om gröna rätter. Att Sara Begner är inblandad gör inte saken sämre. Hon är också en av dom vettigaste matmänniskor jag vet. Mycket grönt, inga konstigheter. Mat är aldrig ett problem.
 
Men jag vill att det ska smaka MAT, inte bara grönsaker om den gröna maten. Att laga till kött så det smakar mycket och gott är lättare än att laga grönsaker tycker jag. Hur får man till själva SMAKEN? Finns det nån vegetarisk motsvarighet till bacon? Där kommer boken "Matmolekyler" in. Jag hittade bloggen "Matmolekyler" på taffel.se för många år sen (där har även Lotta Lundgren bloggat) och där stod det om vad det är som får mat att smaka. På molekylnivå så att säga. Och kemi är ju alltid roligt! Jaså tycker ni inte det? Men om det får maten att smaka bättre då? Här kan ni läsa om varför det blir så gott när man till exempel steker lök: http://matmolekyler.taffel.se/2010/06/23/maillardmagi-hemligheten-bakom-gyllenbrunt/
 
Ok. Jag kanske är lite nördig.
 
Om ni undrar hur det gick med busslasten i fredags så kan jag berätta: det gick bra. Alla hade beställt potatissallad och kallrökt lax utom en som ville ha rostbiff. Så här såg det ut när allt var upplagt. Ganska snyggt va?
 
 
Flera har frågat om jag kan tänka mig att fortsätta jobba i kök. Jag gillar ju att laga mat. Men vi LAGAR ju egentligen inte mat där jag jobbar nu. Det är mer ihopmontering tycker jag. Ja, burgarna ska stekas och potatisen friteras men det är ändå inte jag som lagat dom. På nåt vis. Ja, det är rörorna då, och cole slawn och såserna. Dom gör vi själva och dom måste man se till att dom smakar bra. Det är ju en slags matlagning. Igår gjorde jag rökt rödingröra. Den är helt underbar. Den kan man få till bakad potatis och grönsallad om man äter hos oss. Fast jag skulle kunna tänka mig den på hårdbröd istället. Knaprigt hårdbröd och mjuk och smakrik rödigröra. Mmm....
 
 
Skulle jag jobba med mat så skulle jag nog skriva en kokbok. En som handlar om hur man får maten att smaka bra, inte bara en massa matrecept på rad. Fast dom böckerna finns ju redan, det är ju dom jag har köpt. Hur ska vi lösa det här nu då?
 
Jag ska fundera medan jag äter lunch.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0