Fredagsrapport

Det gick bra hos veterinären igår, förutom att bilresan inte alls var kul. Birgitta är så vänlig och förstående mot djuren när man kommer dit. Lego fick nosa runt i rummet och kolla läget först innan vi ställde honom på undersökningsbordet och hon kollade öronen. Vänster såg fint ut men i höger var det mojs och det är det örat han har kliat. Det var tydligen väldigt skönt när veterinären grävde runt med topsen i öran för han började veva frenetiskt med höger baktass och ville liksom hjälpa till. Vi fick Stronghold mot öronskabben och droppar mot öroninflammationen. 
 
Kick offen blev mysig, precis som jag skrev igår. Och finväder blev det på eftermiddagen så ingen av oss behövde frysa. Förutom när vi doppade oss i ån då.... så kallt att det värkte i benen när man gick i! Lika bra att skynda sig i då, och doppa sig fort. Fast det är knepigt att gå i där, brant botten med runda stenar. Och strömt är det. Man kan simma på stället om man vill. 
 
 
Sen åt vi. Potatisgratäng, två sorters kött, sallad, bröd och smör. Och sen sjöng vi. Så klart. Och skrattade. Sen blev det kaffe och efterrätt, nån slags chokladmousse tror jag, det var mörkt ute vid det laget så det var svårt att se. Vi gick in i kåtan och eldade och fortsatte sjunga och mysa. 
 
 
Idag är jag trött. Kom hem strax efter tolv så det blev inte så sent men jag sov dåligt, precis som efter förra helgens fest. Jag börjar nog bli gammal. Om en stund ska vi till B och B och äta surströmming och jag kommer möjligen att ta EN öl eller så dricker jag helt enkelt vatten till strömmingen. Och nån snaps vill jag då rakt inte ha. Och jag är jätteglad att vi ska vara där redan halv fyra för då kan vi komma i säng tidigt ikväll. Snacka om pensionärsvarning här, haha!
 
 
 
 

Rådimma

Burr, jag fryser! Sitter här med yllestrumpor, fleecis och en stor sjal runt halsen. Ute är det dimma och sex plusgrader. 
 
Ikväll är det kick off med kören. Badtunna, bastu och kanske ett dopp i Ammerån följt av middag från Lotties. I fjol när vi hade kick off vid den här tiden var det slutet av den varmaste veckan på hela sommaren tror jag. Då gick det väl an att trippa runt i badkläder och doppa sig i ån och sitta utomhus vid långbord och äta mat. I år är det å andra sidan lämpligare väder för badtunna och bastu. Mat och vin går ner oavsett väder. Och man kan sitta inne i kåtan och äta och värma sig vid brasan. Det kommer att bli en riktig myskväll, jag lovar! Jaaa, jag ser fram emot den, jag har ju tjatat hela veckan......
 
Det fina med en sån här fest är 1: man behöver inte sminka sig. 2: man behöver inte fixa håret. 3: man behöver inte leta fram finklänning och klackeskor. 
Däremot kanske jag ska leta fram woolpowerstället, det blir väl lämplig festutstyrsel att dra på sig efter badet, tror ni inte? Woolpower, fleecetröja och kängor. Och storsjalen. Kameran ska jag komma ihåg, den lämnade jag hemma i fjol och jäklar vad jag ångrade mig, flera gånger om, hela kvällen. 
 
På tal om blöt och kall: sonen kom hem igår kväll, strax efter tio. Han hade haft kul när jag pratade med honom tidigare på kvällen men sen ringde han och sa att han skulle få skjuts hem. Det kändes lite skönt för den ängslige modern också, att veta att han inte skulle ligga i ett tält och frysa, med förkylning och allt. 
 
Undrar om tvätten som hänger på verandan har torkat än?
 
 

Fått undan

 
Ibland känns det verkligen bra att få undan det som ska göras, vare sig det är tidsbestämda saker eller sånt man gått och dragit på. 
 
- Nu är son nr två ivägskjutsad. Hoppas han får det kul på campingen. Och inte blir sjukare. Det regnar nu....
- Jag har äntligen ringt veterinären angående Legos kliande öra. Jag gissar på öronskabb men hon ville kolla. Vi har fått tid imorgon klockan tre. Nu behöver jag bara låna en kattbur. Annars kanske man kan ta en låda, han gillar ju såna?
- Jag är snart klar med dokumentationen till examensuppgiften och kan skicka in den. Äntligen! Bilderna har varit klara ett tag men att skriva dokumentationen är svårare. Men plötsligt händer det, som dom säger i reklamen.  
 
Jaha, det var visst bara tre saker. Men ändå. Nu tror jag att jag ska baka tekakor!
 
Cat in a box.
 
 
 
 
 
 
 

Inte är det höst riktigt ännu

Jag städade badrummet igår, det var vad som blev av utav "inomhussysslorna". För sen kom ju solen fram! Då gick jag ut och klipppte i vinbärsbuskarna istället. Jag har försummat dom i flera år så det var verkligen dags. Möjligen är det lite tidigt att beskära bärbuskar men skörden är bärgad så jag tyckte nog jag kunde ge mig på dom. Busken bredvid verandan behövde verkligen städas ur. Den var tät och hög och gav inte mycket vinbär i år. Eller så var den så tät så fåglarna kunde sitta där och käka upp bären! Det blir fortsättning på trädgårdsarbetet idag tror jag, det beror lite på väder och lust. Solen kikar fram just nu i alla fall men det var bara 7 grader när jag skjutsade Herman till bussen.  
 
Ska skjutsa ner Haqvin på skolan sen. Han har varit hemma ett par dagar med halsont och snor men idag är det Camp Singsjön och det vill han vara med på. Om han orkar vill säga. Jag är liiiite tveksam till om man ska bada ute och sen sova i tält när man är förkyld men han får känna efter själv. Och ringa på hämtning om han inte orkar vara kvar över natten. Ryggan är packad med sovsäck och liggunderlag och extrakläder så allt är klart för avfärd.
 
Kände mig själv frusen och trött igår. Jag vill INTE bli förkyld. Jag ska ju bada tunna och basta och simma i Ammerån imorgon kväll tillsammans med kören! Konserten i kyrkan igår gick bra. Det var, förutom ReMix, Dragspelsklubben, Kristin Höög, Lennart Dahlström, kantorn Astrid Blomqvist och våran Stina som framträdde. Kollekten gick till Cancerforskningsfonden i Norrland. 
 
Var  också till svärmor en kort sväng igår och hämtade lingon som hon fått. Hon har ingen frysbox längre sen den gick sönder så lingonen ska få bo i våran box. Ute fick jag syn på den sällsynta svartvita djungelkatten! 
 
 

Grötfrukosten avklarad

Idag fick vi lite sovmorgon. Herman började senare så han åkte med åttabussen. Lite skönt att inte behöva kliva upp i ottan alla dagar. Fast jag har vant mig. Konstaterade just en aning förvånad att klockan redan är nio. Så skulle jag inte tänkt för en månad sen!
 
Igår satt Herman och jag i badhusparken tillsammans med M och fikade och tittade på folk. Kameran hade jag med men jag är så dålig på att fota folk. Det känns lite pinsamt påträngande. Annars hade jag kunnat få en jättefin bild på tre stora bebismagar i rad som gick förbi oss där vi satt på en bänk och njöt av det fina vädret. Jag måste komma över den där tröskeln. Våga lite mer. Jag är en dålig paparazzi.
 
På kvällen var det övning inför konserten som är i kyrkan i kväll. Härligt att börja sjunga igen! Visserligen gamla låtar som vi kan men snart börjar vi på allvar igen. Fast då är det väl julsånger som gäller, hmmm....
 
Idag är det mulet och inte alls lika fint väder som det varit dom senaste dagarna. Men jag tror det skulle bli soligt igen till helgen. Nåväl, jag kanske ska passa på att göra inomhussaker istället då. Städa badrummet, skura golven, baka bröd. Oj, så skoj. Men man får se det som motion. Och så kan man lyssna på bok samtidigt.
 
 

Sjung och le

Vilken härlig vecka jag har att se fram emot! Ikväll är det körövning, vi ska nämligen sjunga i kyrkan imorgon kväll. En konsert till förmån för cancerforskningen. Så det blir sång idag, imorgon och förmodligen också på fredag för då har vi kick off med ReMix! Kalas med kören, svårt att inte sjunga då. Den här gången SKA jag ta med kameran!
 
Det blir även en liten stadstur idag. Herman ska på introduktionssamtal på skolan och föräldrarna var också välkomna så jag tänkte väl fara in och vara förälder, jag. Och så har jag stämt träff med M på Thörners innan. Fika och surr. Kul! 
 
På lördag blir det surströmming med släkten hos B och B. Ifjol höll vi till på våran veranda, i år är det deras tur. Inte omöjligt att det blir sång då med. Och det är gångavstånd, ja, krypavstånd till och med. Fast jag tror det blir lugnt för min del, med tanke på att det är kick off dagen innan. Och jag vet inte om jag klarar av ett till hålligång natten lång bara en vecka efter förra, vi kom tydligen hem halv fem, inte halv fyra i söndags morse. Som om det vore nån större skillnad, hihi. 
 
För övrigt är det dimma varje morgon.
 
 

En liten lägesrapport

Nu vet jag var dansmusklerna sitter: utsidan och baksidan av låren samt i vaderna. Jag har faktiskt lite träningsvärk sen i lördag. Men all träning är bra träning. Och inte fick jag ont i fötterna heller, trots att jag inte hade träningsskor utan gula sandaletter med träklackar. Bra sandaletter tydligen. Och roligt som fan var det. 
 
Träningssko?
 
 
Om en vecka kör gymnastikföreningens träning igång igen. Yes! Tillbaka till ordningen. Jag behöver det. Bara promenader räcker inte. Kroppen behöver mer. Och själen! Själen behöver bli skriken åt: "Jaaa! Du klarar det!"
 
Jag tänker ändå promenera idag. Solen skiner - nu igen! Hur ska jag kunna låta bli att gå ut då? Men jag vet inte riktigt var jag ska promenera än. Känns "onödigt" att gå ner på Hammarn när jag ändå vet att jag ska ner och hämta Herman vid bussen, då kan jag lika gärna handla på en gång. Jag skulle kunna promenera med kameran men jag skulle behöva lite nya vyer känner jag. Jag skulle kunna promenera utan kamera också. Kanske springa lite. Jag vill ta mig tillbaka till löpningen. 
 
Matmässigt så gick förra veckan riktigt skapligt förutom fredagen som blev godisdag (kväll) som vanligt, fastän jag visste att vi skulle på kalas på lördagen. Men det var mitt eget beslut. Nu är det måndag igen och det blev gröt med aprikoser, blåbär och proteinpulver till frukost. Och eftersom det inte alls är äckligt är det frågan om det är nån uppoffring att äta nyttigt egentligen? 
 
 
 

Sommardagar och höstnätter

Vilken tur att Moder Natur låter vänja oss vid den mörka årstiden. Det är kanonväder på dagarna och kallt på nätterna. Och mörkt så klart. Men jag minns att när jag var mindre så uppskattade jag dom mörka sensommarkvällarna för då kunde man äntligen se stjärnorna igen. 
 
Igår var vi på 3x30 årskalas på Älglogen. Mat och dryck och lekar och dans natten lång. Vi kom hem halv 4 tror jag..... Då var jag rejält frusen trots att jag dansat så mycket. Sov oroligt till att börja med men sen när jag väl kommit till ro framåt morgonen så fortsatte jag sova tills Haqvin väckte mig strax före 12. Hoppsan.
 
Känns segt segt nu. Måste ner och handla mjölk men vill inte köra bil än. Vill inte promenera ner heller i detta gassande solsken, då lär jag väl svimma nånstans längs vägen. Kände hur det snurrade till i huvudet bara jag reste mig från verandatrappen. Satt och njöt av vädret men till slut blev det faktiskt FÖR varmt. Men då kan man man ju gå in i skuggan. Herman klipper gräset just nu, iklädd svarta kläder. Jag undrar hur han tänkte där?
 
Kanske jag skulle ha ätit nån lunch förresten.....
 
Vill ni se hur gästboken blev? Jag kanske kan lära mig det där med scrapbooking i alla fall. Och det här är verkligen SCRAP-booking. Jag rotade här hemma efter gamla påsar och pappersark. Det var kul!
 
 
 
 

Äntligen fredag

Jag är jättetrött. Inte är jag van att kliva upp så tidigt. Vilken diciplin det krävs att lägga sig i tid på kvällen. Det hade jag glömt. Herman är mycket duktigare på att komma i säng i tid än vad jag är. Fast han var inte pigg imorse han heller. Men kul verkar dom ha på skolan. Idag har dom gjort tårta. Hm, konstigt, var det inte teknisk linje han skulle gå?
 
Igår bakade jag blåbärsmuffins som Herman kan ha med sig som mellanmål. Följde Anna Skippers recept (på ett ungefär) http://www.annaskipper.se/blabarsmuffins.html. Jag tog en själv som efterrätt efter lunchen men dom är väldigt mättande ska jag säga, det hade nästan räckt att äta en muffin till lunch! Men smaken var godkänd, inte så söta. Får väl göra lite andra varianter också, kanske med choklad i. Man måste inte vara vrålnyttig jämt (inte när man är 15 år i alla fall). Och i kväll ska jag baka pizzabullar. Det blir nämligen pizza till fredagsmiddag så jag tänkte att då kan jag ju passa på att göra bullar också medans jag ändå håller på att slabba i köket. 
 
Nu ska jag göra mig en kopp kaffe och sätta mig i gäststugan/syrummet och pyssla en stund. Det är gästboken till Lillens som jag måste göra klar. Eller "göra klar" förresten, "börja på med" är nog rätt uttryck, det blev inget pimpande gjort på den igår. Men imorgon kommer det nya gäster till Lillens så då ska gästboken vara klar att tas i bruk. Men jag är inte så haj på scrapbooking. Jag tycker det ser trevligt ut men har aldrig hållit på med det. Dock finns det gott om tips på nätet har jag upptäckt så det ska nog ordna sig. 
 
Solen skiner förresten!

Den underbara vardagen är åter

Nu har jag varit snäll. Jag skjutsade först Herman till halv sju-bussen, sen Haqvin till skolan strax efter åtta. Imorgon får Haqvin ta skolbussen  men Herman lär jag väl få skjutsa imorgon bitti också. 
 
Stackarn, vad trött han var i morse! Tur det är fredag imorgon redan. Mjukstart på livet som pendlare. Efter ett tag brukar man få in rutinen som tur är. Sova en sväng på bussen så man orkar. Det är ju det där med långa dagar också. Han måste ha med sig nåt slags mellanmål både förmiddag och eftermiddag. Frukt, macka eller nåt. Dock inga nötter för det är totalt nötförbud på skolan pga en allergisk elev. Skolmaten verkar lovande i alla fall men han måste ha nåt emellan också eftersom han äter så tidig frukost. Mamman får väl fundera ut nåt. Nåt som håller sig utan kylskåp och nåt som inte innehåller nötter. Förslag?
 
Nu är jag trött, jag med. Funderade då när jag kom hem från första skjutsningen, strax efter halv sju, om jag skulle gå ut och gå eller springa, en halvtimme bara innan det var dags att väcka nästa barn. Men jag orkade inte. Det blev en kopp kaffe istället. Sen frukost vid halv åtta: Havregrynsgröt med fikon, aprikoser och en skopa proteinpulver med vaniljsmak. Jodå, det funkade. Första gången jag testar protein i gröten. Igår åt jag blåbär, rivet äpple och lite honung i gröten. Inte illa alls det heller. Man behöver inte ha på äppelmos jämnt.
 
Nu ska jag spana efter jobb (varför känner jag att jag måste skriva det? Det gör jag ju varje dag), kolla fotona jag nyss fört över till datorn, fila på nån spontanansökan/intresseanmälan, fundera på vad vi behöver i matväg och vad jag ska köpa och lägga i lager för att det är bra pris, fundera på Hermans mellanmål (pizzabullar kanske?), åka ner och handla (eller promenera ner beroende på hur stor handlarlistan blir), pimpa gästboken till Lillens så den blir lite roligare (så här kanske? http://www.svenskscrapbooking.se/forum/viewtopic.php?f=159&t=49026), fundera på om jag ska virka en köksmatta till Lillens (ångrar nu att jag slängde mina gamla t-shirts istället för att klippa remsor av dom), fundera på vad vi ska äta till middag ikväll. Ja, mitt huvud är FULLT snart. 
 
Ändå känner jag mig lugnare nu när Herman äntligen kommit iväg själv med bussen för första gången. Han har inte hört av sig så troligen har allt gått bra, han har kommit fram utan problem och hittat till skolan. Eller så somnade han på bussen och har inte vaknat än. Nej, jag bara skojar.
 
 
 

Flyt!

Dagen började inte bra. Upptäckte imorse en stund innan vi skulle åka att jag mindes fel på en timme. Det stod upprop klockan 10:00 i papprena, inte 11:00. Vilken tur att jag hade planerat att vi skulle åka i god tid! Det blev till att kasta sig ut i bilen och dra till stan det snabbaste jag vågade köra. Vi hann precis!
 
Medan Herman var på skolan gick Haqvin och jag på klädjakt. Jeans åt honom var det tänkt. KappAhl blev det. Och efter lite provningar hittade han ett par som passade. Fantastiskt! Egentligen "för stor" storlek så dom var för långa men det går ju att fixa. Vi köpte två par! Det är lika bra att slå till. En snygg t-shirt hittade han också, vit med färglada dödskallar på framsidan. På Sportringen hittade han ett par svarta mjukisbrallor med Adidastext på benet. Vilket flyt!
 
Vi gick till Mittpunkten och jag köpte mascara och en hårborste av paddelmodell. Ner på Claes Ohlson och köpte en gästbok till Lillens. Sen gick vi till Hermans skola och kom fram precis när dom var klara. Flyt! Vi gick till bussstationen så Herman fick se vilken väg han ska ta. Ja det är ju bara raka vägen, inga problem. Sen till Krickelin och äta lunch. Jättegoda färsbiffar åt jag medan grabbarna höll sig till pizzabuffén. 
 
Så var det dags för Hermans ekipering och var går man då? Jo, till Dressman så klart. Skjortor och kanske nån långärmad tröja hade vi tänkt. Det slutade med att han köpte två långärmade skjortor, en blårutig och en svart "jeansskjorta" och ett par svarta smala jeans samt att Haqvin köpte en rutig skjorta i grönt och gult och lite andra klatschiga färger. Som expediten sa:"Om en ananas skulle vara en skjorta, skulle den vara den HÄR skjortan". Det blev alltså ingen billig affär men nu har dom kläder så dom klarar sig ett tag. Det känns bra. Och vad lätt allting gick! Hur är det möjligt?
 
Sista stoppen blev på Jula där en vattenkokare inhandlades och sen till McDonalds för lite kaffe och glass. Sen hemåt, inte fullt så snabbt som vi for in. Nu känns det som jag äntligen landat. Tappat farten till och med. Pust...
 
Hermans skola då? Jodå, det verkar bli bra det där. Herman var glad när vi kom och mötte honom. Åtta elever i hans klass. Lite skillnad mot 35 på Anders Olov! Nu är det första bussresan in i morgon och revelj i gryningen. Det blir spännande......

Blåbär och barn

Jag har plockat blåbär idag (nähä??). Tog en promenad upp till hygget och lyssnade på bok och strosade omkring i solskenet och krökte emellanåt rygg i blåbärsriset. Motion, förströelse och blåbär till morgongröten på en och samma gång. Tänk så effektiv man kan vara. 1,6 kg blev det, inte så pjåkigt. Det tråkiga är att rensa dom. Lila om fingrarna blir man också. 
 
Frös in i småburkar denna gång. Då kan man skaka ut så mycket man vill ha till gröten eller smoothiesen. Hoppas jag. Jag har inte plats att styckfrysa bären. Längtar nästan till frukost. Havregrynsgröt med blåbär och rivet äpple och kanske lite honung, kokt ägg med kaviar, kaffe med mjölk, det ska jag äta till frukost imorgon. Mums!
 
Få se om jag får i barnen gröt också. Det är dags för Herman att börja skolan imorgon. Klockan 11 ska han vara vid skolan för upprop. Information, presentation av lärarna, såna grejer. Under tiden tänker jag gå på stan  tillsammans med Haqvin och leta byxor. Hans enda par jeans har gått sönder på knäna - igen! Och snart är det höst och kanske inte läge för shorts längre. Hoppas det har blivit modernt med vidare jeans nu. 
 
Detta innebär tidig uppstigning imorgon. Sen får vi väl se då, vilken tid Herman kommer att börja på morgonen och vilken buss han måste ta. Ja, han måste lära sig hitta från busstationen till skolan också, och tillbaka. Det får vi fixa imorgon. Ibland önskar jag att jag kunde dela upp mig och vara både hemma (eller ännu hellre, på jobbet!) och med honom inne i stan och peka och instruera. Men han klarar väl sig själv, bara han måste. Det brukar vara så. 
 
Haqvin börjar skolan på torsdag. På Anders-Olov. Nu har jag bara stora barn!
 
 
 
 
 

Blyrumpa

Fastnade visst framför datorn. 
 
Har sökt dom där jobben, ett i Sveg och två i Östersund. Mailat AF och talat om att jag gjort det. Kollat efter fler jobb (så klart, det gör jag varje dag).
 
Varit inne på Pixelplaneten och kollat fina bilder. Skrivit en presentation om mig själv och lagt in där. Bildbehandlat lite och lagt in några bilder. Jag var förresten ute i morse och fotograferade spindelnät i dimman. Hittade ett jättesnyggt nät i Haqvins äppelträd. Dom bilderna får ni se senare, har inte fört över dom till datorn än. Tänkte jag skulle gå ut i finvädret och fotografera lite till. Solen skiner som besatt ute.
 
Nu får jag inte sitta här längre. Mina blodkärl säger ifrån. Dom säger: Du måste ut och röra på dig, få lite fart på blodomloppet och lite solljus på tallkottkörteln. Inga höstdepressioner, tack. Inga förhöjda kolesterolvärden. Inget slitage på sittfläsket. Ta med dig kamerna och gå UT, människa!
 
 
 

Arbetsmarknadspolitik

Regeringen tycker att det viktigaste i hela världen är att ha ett jobb, till och med viktigare än att må bra och ha ett fungerande liv. Platsanvisning heter det. Jag måste söka ett jobb jag inte vill ha på en ort där jag inte bor. Därför att jag "söker jobb i hela landet". Man måste söka jobb i hela landet, annars får man ingen A-kassa. Så klart jag "söker jobb i hela landet", vad ska jag annars leva på?. Fast på riktigt, vem gör det när man har ett fullt fungerande liv där man bor? Hus, familj, en sambo med eget företag.
 
Och varför i jösse namn skulle jag vilja jobba i SVEG?? Det finns väl svegsbor som behöver jobb? 
 
Usch, jag blir alltid så här nere när jag varit till Arbetsförmedlingen. Jag hade nog mina aningar att det skulle bli så dessutom, jag drömde jättekonstiga saker i natt. Vaknade strax efter sju fast det blev sent igår kväll. Jag behöver i alla fall inte ringa kundtjänst och redovisa till veckan eftersom jag var på besök idag men när det blir dags att redovisa septembers "aktiva arbetssökande" är det nya tider för då är det webben som gäller. Jag fick ett brev häromdagen som handlade om det, inklusive dom vanliga hoten, men dom visste inte på AF här på byn hur själva webbsidan kommer att se ut. 
 
Nu ska jag alltså söka det där förbannade jobbet plus några till i Östersund som kanske kan passa. Fast jag bor inte i Östersund heller. Men pendlingsmöjligheterna är ju lite bättre än till Sveg förstås. Suck.....
 
Nu undrar ni, kära läsare, om jag inte gjort nåt kul i helgen? Jodå, men jag orkar inte skriva om det idag. Jag är för less. Drabbad av tillvarons meningslöshet. Det är för mycket negativt just nu. Herman börjar skolan på onsdag och ingen lägenhet har han fått så han lär väl få pendla. Ja, jag slipper ju oroa mig för hur han sköter sig ensam i stan men det sliter att resa varje dag, det fick jag uppleva när jag gick på Konstskolan. Det är därför jag vill ha jobb på närmare håll. Jag vill inte pendla.
 
Så där ja, nu har jag gnällt färdigt. Nu är det bara att vänta på att den här dagen tar slut så man får sova och börja på ny kula imorgon. Hämta krafter så man kan söka en massa jobb man inte vill ha så arbetsförmedlingen blir nöjd. Vad jag känner är tydligen av underordnad betydelse.
 
 
 
 

Gräsklipp och champagne

Nä det blev ingen blåbärssväng på skogen igår. Kom på att vi skulle ju klippa gräset hos farmor. Herman med åkgräsklipparen och jag med "gågräsklipparen" som barnen säger. Det är lite slänter och kanter där det inte går att köra. Ja nån slags motion blev väl det också. Nåväl, vi klippte och sen fikade vi. 
 
På kvällsidan blev det lite samvaro här hemma med släkt - och med champagne-provning minsann. Vi smakade på en av flaskorna Mannen köpte i Frankrike. Jäklar vad god den var! Ingen som helst jästvarning på den skumpan. Mumsade på ost och kex och annan dricka än champagne fanns det också. Mycket prat och skratt och plötsligt var klockan halv två. Oj. Tiden går fort när man har roligt.
 
Idag är det lördag. Få se vad det blir för nåt idag. Det regnade i natt så dom sista hallonen kanske har ramlat av. Nejdå, jag är inte alls bärfixerad. Jag har bara så svårt att låta bli att plocka hallon när dom växer på gården och lyser som röda lampor när man går förbi. Ok då, lite bärtokig är jag väl då........ 
 
Nu ska jag göra mig en till kopp kaffe. Man blir lite seg av nattsudd.

Ordning och reda, städning på fredag

Jag har städat köket. Plockat i alla pappershögar, lagt allt skräp i pappersinsamlingen och alla andra papper i högar beroende på vems dom är. Det gäller alltså att ansvarig tar hand om sin hög för att städningen ska bli klar. Detta kommer att genomföras om det så ska ske under hot. Vad jag ska hota med är mer oklart. Kanske att dom inte får vare sig tacos till middag eller godis till kvällen om dom inte plockar undan?
 
Jag har lagt alla tomma mjölkförpackningar i en kasse och burit ut den, jag har torkat av bänken, dragit ut micron och torkat bakom den, torkat skåpdörrar, torkat, torkat. Ställt in snabbkaffeburken i koppskåpet, ställt burken med påsklämmor och soda steamen i hörnunderskåpet, ställt in kaffekvarnen i skåpet ovanför bänken där den stod förut. Sakerna står alltså så att säga på samma plats förut men i skåp. Bra, då går det snabbt att leta och lära sig var dom är. Smörgåsgrillen åkte in i samma skåp som brödrosten men bara en stund. Nu är det nyanvänd och varm och står på bänken igen. Vi får väl se hur det går. Den är ju röd och snygg i alla fall. Mannen säger att den ser ut som toppboxen till en moped men jag vet inte. 
 
Bänkhörnet vid kylskåpet som alltid blir fullt med skrot och skräp har jag nu reserverat för fruktskålen. Jag letade rätt på en liten kvadratisk duk som jag lade där så det skulle bli ännu snyggare så att invånarna i huset kanske förstår att det inte ska ligga grejer och skrota där. Såvida grejerna inte är en mobil som ska laddas för den lådan, med laddkablar och lurar, har jag inte städat än, den står kvar bredvid mitt fina frukt-, tomat- och avocadostilleben. Men jag behöver köpa nya dukar känner jag. Dukar som jag själv gillar, inte såna jag har fått eller ärvt efter husets tidigare ägare och framför allt dukar som passar in där jag vill ha dom. I bänkhörnet vid kylskåpet till exempel. Nånting i blått tror jag. 
 
Golvet i köket är dammsuget men inte torkat än. Drottningsylten som jag kokade igår är uppmärkt och inställd i skafferiet. Jo, jag plockade faktiskt ett halvkilo hallon igår och sen gick jag upp på berget och plockade 3 kg blåbär. Härligt väder. Och jag såg en älgko! Tänk så många gånger jag har promenerat där och aldrig sett annat än älgpruttar. Men igår så stod hon där på hygget en bit upp. Och så klart hade jag inte rätta kameran med. Men snabbt upp med mobilen och klicka av några bilder och hoppas att det åtminstone blir nånting som fastnar.
 
Nu orkar jag inte städa mer. Jag har kokat en liten termos med kaffe och ska ta en sväng på skogen idag med, med hink och bärplockare. Solen skiner!

En bra fotodag i alla fall.

Igår var jag trött och hade huvudvärk. Ingen lust att göra några stordåd direkt. Inte ens skriva här tydligen. Kanske det är en förkylning på gång, jag nyser och snorar lite. Kanske är det bara latmasken. Eller vädret. Gick en promenad men jäklar vad tungt det gick. Svettades gjorde jag också fast det kan bero på att jag trodde det var kallt ute och hade för tjock tröja på mig. Det hade regnat och var fortfarande jämngrått ute. Orkade inte byta till träningskläder, orkade inte ha några träningsambitioner alls faktiskt utan drog bara på mig jackan och tog med mig kameran. Men sen kom faktiskt solen fram i små glimtar och på kvällen hade det klarnat upp och dom enda moln som fanns var vackert rosa.
 
Idag är det sol, sol, sol. Då kan man ju inte sitta inne och uggla. Men man kanske får sitta ute och uggla istället? Eller ta med nyinköpta bärplockaren och hinken upp på berget och plocka lite blåbär kanske? Ja, hon sitter där på axeln, husmors-Hilda, och jagar på mig. Men jag lyssnar inte så noga nuförtiden. Nåt jättelager med bär tänker jag inte skaffa, jag vet hur det blir. Lusten tryter när det blir för mycket och sen får man slänga. Nej, jag tänker plocka bär för att det är trevligt, inte för att jag måste. Men moder natur är verkligen generös med bärskörden i år, det måste man säga.
 
Nu ska jag sätta igång med middagen. Ja, redan. Jag ska laga pulled pork och det ska stå i ugnen i fyra timmar. Bra va? Då kan man göra annat under tiden. Sån matlagning gillar jag. Denna eminenta rätt kommer ikväll att serveras med pitabröd, majs, sallad, guacamole och kanske lite bönor och annat gott som jag kommer på. Jag har aldrig lagat pulled pork förut så det blir spännande.
 
Här kommer lite bilder från gårdagen:
 
Ganska matchigt klädd ändå trots bristande lust. Slamsigt men matchigt.
 
 
Nu går jag bort, sa lille Per, nu går jag bort dit stigen bär.
 
 
Himlen grå av regnmoln och marken prickig av blåbär.
 
 
Hej, svejs i lingonskogen.
 
 
Matildabröd på gång, Fast med råg och lantbrödmjöl. Man tager vad man haver.
 
 
 
 
Och det blev afton.
 
 
Dagen avslutades med älgspaning - med resultat!
 
 
 
 
 
 
 

En handlingens kvinna

Handlade en massa braåha-mat igår. Det fanns till exempel zucchini för 9:90 styck och blomkål för 10 kr/kg. Och jag köpte champinjoner som är min senaste passion. Grillade champinjoner till exempel, mums!
 
Köpte ett helt nät avocado och ett nät med gul lök. Problemet med "nätavocado" är att alla brukar bli mogna på samma gång men det är väl bara att äta och pilla i sig! En korg nektariner och en korg persikor köpte jag också. Tyvärr är dom hårda ännu. Hörde Mannen tog en nektarin igår. Ja HÖRDE. Det lät som han tog en tugga i ett äpple. Nej, dom får ligga och mogna på sig några dagar. 
 
Middagen igår blev harissakryddad kyckling i ugn med ris, currysås, majs, cashewnötter och så zucchini, svamp och lök som fick steka i ugnen samtidigt med kycklingen. Det blev starkt och gott.
 
Har en kluven inställning till kyckling. Det är gott och ska vara nyttigt sägs det men jag är tveksam till hur bra dom mår under sin uppväxt. Och hur människan har avlat fram en så snabbväxande fågel. Å andra sidan ska man inte äta nötkött heller pga att rött kött är mindre nyttigt och orsakar utsläpp av växthusgaser. Vegetariskt är förstås ett alternativ men quorn vet jag inte om jag gillar. För processat för min smak. 
 
Älgkött. Vi måste få tag på älgkött till hösten, det bara är så. Har levt ett år utan älgkött i frysen och det känns verkligen som det har saknats nåt i matlagningen. Tänk älgfärsbiffar med svampsås, potatis och lingon. Mmmm.
 
 

Semesterrapport

Det sket sig med det hälsosamma livet redan första dagen på semestern: Pizza till lunch, mjukglass till fika och chips till kvällens kortspel. Chipsen var dock väldigt starka så jag tror inte jag åt så många, haha. Efter ett par omgångar "finns i sjön" så lärde vi barnen spela "Chicago" istället. Skönt med lite omväxling....
 
Första natten sov i utanför Idre. Vi hade tänkt åka över Flatruet på vår väg mot Dalarna men vi glömde svänga av i Åsarna så det blev en annan väg istället. Vi skyller det hela på cyklisterna och följebilarna som blockerade vägen och distraherade oss. Det råkade vara en cykeltävling precis den vägen vi tänkt åka, Tour of Jamtland. Dagsetappen gick i mål vid Vemdalsskalet så efter det slapp vi dom i alla fall. Fast då började det regna på oss istället. Och på renarna.
 
 
  
Dag två åkte vi Vasaloppsvägen, från Sälen till Mora fast på asfalt då, inte snö. Och inte regn heller faktiskt för då hade det upphört. Stannade i Rättvik och gick ut på långbryggan och tog en glass. 
 
 
 
När glassen var uppäten for vi till farfar och H, till deras stuga i koloniområdet. Där ställde upp husvagnen och så fick grillat och goda sallader till middag samt H-s specialitet toscakaka till efterrätt. 
 
 
 
I lördags var vi till Falu koppargruva och gick på guidad tur ner i mörkret. Sen en rättviksglass i gassande solsken. Vilka kontraster. 
 
 
 
 
Igår for vi hem. Tänkte vi skulle åka lite småvägar längs med kusten istället för tråkiga E4-an. Vid Bönan tog vi en benstäckare för att kolla på havet och ett roligt hus med ett torn vi såg en skymt av. Huset visade sig ligga på en privat tomt så vi fick inte se så mycket av det men då hittade vi Bönans fyr istället som man fick gå in i och ända upp i fyrtornet om man ville. Smal, brant trätrapp på insidan av tornet - häftigt. Och en fin utsikt längst upp fast en smula trångt för fyra personer var det allt. 
 
 
 
 
Sen kom åskan som hållit sig på avstånd ett bra tag ikapp oss och det regnade och regnade. Vi kringlade oss runt på småvägar ett tag, for ut till Tönnebro och käkade lunch och sen in mot kusten igen men vid Jättendal ledsnade i alla fall jag på småvägssafarin eftersom det regnade konstant. Vi drog E4-an direkt mot Sundsvall istället och så hem. 

Peppar peppar

Idag SKA jag promenera! Jag har liksom kommit av mig i motionerandet dom senaste veckorna och jag vet inte varför. Plocka bär är väl ingen motion? Sprungit har jag inte gjort sen maj tror jag.
 
Är inne på sista litern mjölk så då får jag väl PROMENERA ner och handla, inte sant? Jag har ju till och med en shoppingvagn så jag slipper bära. Sist skulle jag ha både mjölk, mjöl och socker och det kändes lite väl att kånka på så då tog jag bilen. Men idag har jag inget att skylla på. Inte ens att det är för varmt att gå i solen för idag är det mulet.  
 
Heja heja heja! Jag KAN! 
Det gäller att bestämma sig. Göra kloka val. Röra på sig så fort man får en chans. Och en liten promenad är bättre än ingen promenad! 
 
Nu ska vi på en liten semestertripp till helgen så jag behöver peppas. Inte slappna av FÖR mycket. Inte äta allt jag ser. Eller i varje fall bara lite grand av det. Tur vi inte ska till Italien denna gång, med pasta, glass, gott vin och andra frestelser. Ja pasta, glass och gott vin finns i Sverige också men dom har jag ju tillgång till hela året. Jag ska packa med gympadojorna också. 
 
Min kropp är värd motion. Min kropp är värd riktigt mat. Mat som bygger upp den, som ger ork, som ger kraft. 
 
Det är augusti nu. Inte långt tills gymnastikföreningens träning drar igång igen. Skönt!
 
 
 

Kattskrälle

Måste berätta en sak som hände förra veckan.
 
Herman och jag stod ute på verandan och pratade när vi plötsligt hörde ett högt och långdraget MJAAAOOOOO. Ett riktigt ångest-jam. Lego kom emot oss med hängande huvud och saliven rinnande i långa strängar ur munnen. Han såg inte alls ut att må bra. Stackars kissen! Han stod still och lät oss klappa honom men ville inte gosa själv. Stod bara där, ihopkurad och beklagade sig emellanåt med långa, djupa jamanden. 
 
Han följde med in och jag torkade av honom runt munnen. Han bara fortsatte att dregla. Jag torkade. Vad är detta? Rabies? Knappast i Sverige, va? Han gick in i sal´n och satte sig under en av fåtöljerna och där blev han sittande medans mitt hjärta hoppade upp och ner av oro. 
 
Herman och jag gick upp på övervåningen. Efter en stund hörde vi ångest-mjaooo i trappen och jaha, här kommer kisse-Lego. Han gick in i Hermans rum och satte sig under sängen istället. Satte sig, ja. Ligga ner och slappna av gick tydligen inte. Och saliven rann.
 
Till slut ringde jag djursjukhuset i stan. Jag måste få råd i detta! Är han sjuk?? Beskrev kissens tillstånd och tjejen i luren svarar utan tvekan och med ett leende i rösten:"Då har han nog smakat på en padda ska du se." Hon sa att det säkert går över men att jag kunde hålla ögonen på honom så han inte blev allmänpåverkad. Jag sa att han mest ser ut att må illa och det trodde hon säkert att han gjorde. Kollade Lego där han satt under sängen medan jag pratade i telefonen och då hade han faktiskt slutat dregla och såg lite lugnare ut. Vi avslutade samtalet och jag återgick till vad det nu var jag höll på med. Gick upp med jämna mellanrum och kollade kissen under Hermans säng. Herman hade också koll på honom eftersom han var på sitt rum.
 
En timme efter samtalet hade Lego i alla fall lagt sig ner och såg lite mer avspänd ut. Senare hade han kommit fram ur sitt gömställe och låg på mattan istället. När Herman lade sig på kvällen kom Lego fram och gosade och följde faktiskt med mig ner i köket och ÅT! Han verkade helt återställd. Vilken lättnad! 
 
Nu hoppas jag han har lärt sig en läxa och INTE ger sig på fler paddor!
 
"Mmmm....pasta med rökt kalkon smakar bättre än paddor!"
 
 
 

Skärpning (ja, eller hur...)

Tänkte att nu är det nog. Nu ska jag skärpa till mig och äta enligt mitt kalorimål och ta dom där sista kilona. Har "haft semester" ett bra tag nu. Lite glass här, ett glas vin där, grillat och gott. Har visserligen inte gått upp nåt men inte ner heller. Nej, nu är det måndag och nya tag! Några fem kilo innan augusti är slut är frågan om det blir men ett par stycken ska jag väl lyckas klämma tycker jag. 
 
Gick bra hela dagen. Vettig frukost, smoothie med proteinpulver till lunch, hårdmacka till fikat. På eftermiddagen hade jag kvar så det skulle räcka både till en normal middag och en liten kvällsfika. Då ringer Mannen: "H fyller 30 år idag". Jamen just ja, det visste jag ju! 
 
Och ja, jag vet att man själv bestämmer vad man stoppar i munnen. 
 
Filkakan var jättegod, likaså marängtårtan med vinbär och flarnen med citronsmörkräm. Ett glas champagne blev det också. Skål och grattis!
 
Nåja. Det är bara att ta nya tag imorgon. Fast då ska vi till Sollefteå och besikta husvagnen. Och äta lunch ute. Hmmm.....
 
 

Konst, motorcykelåkning och bärplockning

Oj, jag har inte skrivit på flera dagar. Måste vara vädrets fel. Man vill bara vara ute.
 
Vad jag har gjort?
 
I fredags for jag till Ramsele för att hämta mina tavlor och för att kolla på hantverket dom har till försäljning på nedervåningen. Jag hann inte det förra gången vi var dit, jag hade fullt upp med att hänga. Jättefina grejer och så mycket olika saker! Smycken i smide, broderade kuddar med rolig text ("Tanter törs...!"), virkade muffins och engelsk konfekt, fler änglatavlor, andra tavlor, tunnbröd, fantasidjur i smide och fårskinn, keramik, stickat etc etc. Vi fikade ute i skuggan av en rönn och sen var det dags att ta ner utställningen. Jo, jag sålde en tavla! 
 
 
När jag kommit hem och vi ätit middag så frågade Mannen om vi inte skulle ta en sväng till Näsåker och Urkult. Och jag som nästan varit i Näsåker på eftermiddagen! Nå, barnen var inte intresserade så vi tog motorcykeln. Åkte en jättefin slingrig väg längs med Ångermanälven. Passerade en mäktig fackverksbro i Forsmo och på vägen hem spanade vi in och åkte över ett par hängbroar. Man skulle kunna fara på brosafari med kameran i dagsljus nån gång. (http://blogg.allehanda.se/souleftea/tag/turistvag/). Framme i Näsåker gick vi en sväng och kollade på folk och marknadsstånd. Handlade inget, jag hade motorcykelstället på och orkade inte kränga av mig allt för att prova kläder. Ja, Mannen provade faktiskt en hatt, en röd, leopardmönstrad. Nej, han köpte den inte.
 
I helgen har jag plockat bär. Fick ihop över ett kilo hallon bara här hemma på gården! Och en massa skråmor på armarna av hallonsnår och brännässlor. Det sved och brände flera timmar efteråt. Igår plockade jag tio liter rödvinbär och det lilla av svartvinbär vi har, några hekto bara. Kokade "allianssylt" som den heter i min bärbok, sylt på hallon och rödvinbär alltså. Funderar på att köpa syltsocker och lyxa till det med att koka nån rolig marmelad, på hallon kanske? Hittade ett recept av Leila på hallon- och chokladmarmelad, http://www.recept.nu/leila_lindholm/efterratter_och_godis/frukt_och_bar/choklad__och_hallonmarmelad/. Hmmm..... 
 
 
Idag blir det städning här hemma. Sovrumsgolvet är fullt med kläder (mina kläder....), det behöver dammsugas, badrummet och toan skulle behöva skuras. Först blir det dock en tur till tippen, förlåt, återvinningen. Två diskmaskiner och en massa papper och frigolit ska slängas. Vi har nämligen köpt ny diskmaskin både här hemma och hos Lillens. Vår gamla stannade hela tiden med blinkande lampa och man fick köra ingång den igen samt att korgens hjul var sönderfrätta och inte satt kvar som dom skulle längre utan rätt som det var for korgen ner från skenorna. Högeligen irriterande, speciellt om den var full med glas och koppar! 
 
Men för att kunna slänga diskmaskiner måste jag få liv i Herman. Jag behöver bärhjälp. ÅVC har öppet mellan 8 och 12 idag. Hur får man upp en 15-åring före klockan 12?

Investering

Plötsligt händer det. Plötsligt är jag ägare till ett par nya mc-brallor. Vi for till Sundsvall igår för att provköra en hoj, Mannen hade lite funderingar på att byta. Istället kom jag hem med nya brallor. Jag som skulle spara pengar.
 
Jag har visserligen varje gång vi åkt cykel i sommar irriterat mig på hur ENORMA brallorna är. Men dom är ju hela. Fungerar. Inte behöver jag köpa nya då. Eller?
 
När vi lämnade tillbaka cykeln kollade jag på brallor medans Mannen pratade motorcykel. Provade ett par modeller men tyckte dom kändes bara ganska bra. En massa stel vaddering upptill. Jo, det ska ju vara vadderat både här och där men ändå. Vi åkte därifrån och for till Birsta istället, till Heca. Där hittade jag dom här:
 
 
Som både kändes bra och var snygga. Och inte var alltför dyra. Fast egenligen har jag inte råd med sånt här.... suck. Men det är ju ett funktionsplagg och jag kommer att använda dom, lång tid framöver hoppas jag. En investering. Jag kanske kan sälja mina gamla brallor för att finansiera dom nya. Nån som vill ha ett par jofamabrallor i storlek D23?
 
Om det blir nån ny cykel? Tror inte det. Men en trevlig tur fick vi. Och en god lunch.
 
 
 





RSS 2.0