Låt oss tala om stil

Igår funderade jag var min balans när det gäller maten tagit vägen. Fick ett par uppmuntrande tillrop. Tack för det. Känns redan bättre. Och idag har jag ätit äggröra, jordgubbar, melon och vaniljkvarg till frukost och har redan planerat lunchen. Bra! *klappar mig själv på axeln*
 
Medans jag ändå håller på kan jag ställa en fråga till: Vart har min STIL tagit vägen? Tänkte på det när vi skulle klä oss "somrigt" till konserten utan att frysa (vilket jag ju misslyckades skändligen med) och jag tänkte på det i lördags när vi skulle på grillfest och sedan på cruising. Då hade jag fortfarande ont i kroppen och var dörädd att frysa. Det blev gröna jeans, den blommiga koftan och senare en grön tröja på det och den grön- och vitrutiga halsduken. Och dom vita gympadojjorna. Ständigt dessa vita gympadojjor...... Jag tror dom snart växer fast på fötterna......
 
  
Grönt, grönt, grönt. Min trygghetsfärg. Och jeans. Ända sedan jag "växte i" mina gamla byxor plus dom jag fick av syrran har jag använt jeans, jämnt och ständigt. Fast det är klart, det har varit för kallt för kortbyxor och kjol. Hm, dålig ursäkt. Man kan har leggings under kjolen. 
 
Jag som har brukat klä upp mig till cruisingen! Dock har det varit mer 60-tal än 50-tal eftersom Paddan är från 60-talet. Jag gillar ju sånt. Att klä ut mig, att få till en stil "på riktigt". Till nästa år ska jag banne mig sy en 50-talsklänning och göra en total nostalgimakeover! Jag vägrar köpa mig en färdig klänning. Dels för att jag KAN sy, dels för att jag inte vill se ut som alla andra. Dom flesta verkar ha samma prickiga klänning med tyllunderkjol och sen är det bra med det. Ja möjligen har dom fixat håret lite. Inte tycker jag det passar med skinnjacka eller jeansjacka till 50-talsklänningen heller. Det blir som nån slags 50-talspinups70talshårdrocksraggare. En kofta eller kappa skulle passa bättre tycker jag. Jag funderar om det är för att dom är rädda för att se tantiga ut? Men man såg ju ut så på den tiden. Jag ser hellre tantig ut och är tidsenligt klädd än crossdressar mellan årtiondena.
 
Så här såg jag ut när vi körde Paddan. En aning stiligare än i lördags. Det var lite varmare den kvällen också.
 
 
Nåja, man gör som man vill. Själv hade jag som sagt gröna jeans och grön tröja. Inte så uppklätt direkt. Håret ska vi inte tala om. Det långa börjar bli för långt och det korta är fortfarande för kort för ett frisörbesök. Delvist urblekt och delvist ofärgat. Kanske jag bara behöver färga på det lite för att bli på bättre humör?
 
Tror det är att jag "går hemma" som gör att jag tappar stilen lite. Vem ska jag vara snygg för liksom? Mannen? Ja men han tycker alltid att jag är snygg (såvida jag inte klär ner mig jättemycket med flit) och förresten låter han mig klä mig som jag själv vill. En sån inställning kan man ju inte beklaga sig över direkt. Nej, jag behöver få vara "officiell" också ibland känner jag. Vardagssnygg. 
 
En annan orsak till stillösheten kan vara att jag rensade ur garderoberna rejält ifjol och inte har kommit ikapp med inköpen än. Jag skulle behöva både det ena och det andra men kassan tillåter inga utsvävningar och jag skulle förresten behöva lite smakråd också. Jag tror jag får be nån som känner till min stil att följa med till stora staden och shoppa nån gång. En personal shopper, det vore nåt. 
 
Idag ska jag till Döda fallet en sväng och hämta några saker. Ett ypperligt tillfälle att vara åtminstone LITE officiell. Men hur ska det gå? Jag har ju ingenting att ha på mig!
 
 

Hallå, vad hände?

Känns som jag tappat balansen. Varför är det så svårt? Varför kan man inte bara bestämma sig för att äta vettiga saker på vettiga tider och sen hålla sig till det? Och så godis och kakor i undantagsfall. Ska jag verkligen behöva skriva upp allt och räkna dessa förbannade kalorier för att hålla vikten?? Jag vill ju vara snäll mot min kropp!
 
 
Har inte haft nån jättelust till matlagning dom senaste dagarna heller. Senaste veckan skulle man nog kunna säga. Gjorde en stor laddning köttfärssås och på den åt vi flera dagar i rad. I onsdags kväll bjöd Mannen på hämtpizza så då slapp jag laga mat, både den middagen och lunchen dagen efter. På torsdag kväll åt vi middag med kören efter konserten. På fredagen var jag slut som artist, TOTALT SLUT. Ont i kroppen, trött (trots att jag tog sovmorgon), dåligt humör. Minns inte ens vad jag åt till lunch. Till middag gjorde jag i alla fall egna hamburgare. Inte heller det nyttigaste men bättre än köpta tror jag. Väldigt gott var det i alla fall. Igår åt vi resten till lunch och på kvällen slapp jag också laga mat för då var vi ju på grillfest. Ja den maten var nog det nyttigaste jag har ätit på hela veckan.....
 
Kolla! Hemmagjorda hamburgare av lokalproducerat nötkött, friscobröd, bacon, lök, tomat, ost, dressing, ketchup, Johnnys senap. Se där, jag är nog inte så matle som jag imbillar mig....
 
 
Idag har vi inte ätit nån lunch. Frukost, ja, men sen har det bara blivit småätning. Nån macka, lite vaniljkvarg och banan, mer macka hos farmor. Bara slarv.
 
Jag gillar ju mat, egentligen. Laga mat, äta mat. God mat, nyttig mat. Vad är det med mig? Varför är det plötsligt så tråkigt att laga mat?
 
Jag behöver nåt motiverande. Säg nåt uppmuntrande så jag hamnar på rätt spår igen! Snälla! 
 
Ikväll blir det falukorv till middag. Det är väl inte heller nån hälsokost men man kan ju äta bra saker till, inte sant? Det finns en massa bra saker i grönsakslådan och i frysen. Morötter, sallad, paprika, broccoli, gröna bönor, grönkål etc etc.
 
Jag kanske bara är trött. Blev sent igår på cruisingen. Och tidigare i veckan var det körövningen och konserten som krävde sitt. Jag kanske bara behöver vila upp mig. 
 
Nu är jag hungrig känner jag. Dags att gå och slå lite i skåpluckorna.
 
 
 
.

Grillfest och cruuuuising

Så var årets cruising bevistad, bevittnad och dokumenterad på bild. 
 
Kvällen började på Plassen där I och G bjudit hela byn på grillfest. Ett mycket trevligt initiativ tycker jag. Det är sällan man ser nästan alla i byn samlade på ett ställe. Vad många vi är egentligen. Det bjöds på grillad lax och fläskfilé, potatissallad, grönsallad och sås. Vin eller öl eller "plassenvatten". Vädret var ganska fint igår, mycket sol och varmt om man höll sig i solen. Dock blev det kallt igen på kvällsidan. Min bordsgranne M började kvällen i vita kortbyxor och vit spetstopp och slutade den i svart täckjacka och täckkjol. Det är juni 2014, det....
 
 
När kaffet och kakan var uppäten hängde jag på H, E, H, T och S ner på Hammarn och cruisingen. Kollade bilar, kollade folk, pratade, fotograferade. Själva drickandet är väl inte så intressant nuförtiden. Lagom är bäst. Jag börjar nog bli gammal. Eller vuxen kanske.
 
 
Det är roligt med alla bilar och alla stilar. Jag är fortfarande för feg för att fråga främmande folk direkt om jag får fota dom. Måste jobba på det. Men lite allmänna bilder på bilar och folksamlingar blev det i alla fall. När klockan var en bit över tolv var jag nöjd och gick hemåt. Hungrig var jag också men jag hade glömt plånkan hemma. Som tur var fick jag lift från älvbron så jag slapp gå hela vägen. Dock ej i en jänkare men man kan inte få allt här i världen!
 
 
 
 
 
 
 

Ont det gör ont....

Jag frös igår så jag har träningsvärk idag. Det gör ont ända ut i händerna. Varför lär jag mig aldrig denna sommar? Varför kollar jag mer i spegeln än på termometern?
 
I spegeln såg det ut så här. Ganska somriga färger i alla fall. Men jag undrar om inte långklänning och woolpowerunderställ hade varit bättre. Dom där smala brallorna värmer inget. Det gör inte regnfuktiga gympadojor heller. Nåja, det fanns dom som hade sandaletter....
 
 
Vi levererade i alla fall, trots kyla. Och publik hade vi. Rekordstor! Känns som det var en bra idé att hålla till på Trätojordsbacken. Näsets bygdegård där vi har varit är fin men det är inte centralt. Nära till middagen efter konserten var det också. Vi hade beställt på Hörnet så det var bara att trava iväg över backen. Åt västerbottenskrustad med rom, baconlindad kycklingfilé med ris och grönsaker och dajmpannacotta. Ett glas vin till. Vi skrattade emellanåt så tårarna rann och vad det var som var så roligt är jag inte riktigt säker på. Sen åkte vi hem och SOV. 
 
Volvon står kvar på Hammarn. Det blir en lämplig promenad att gå ner och hämta hem den idag. 
 
Nu ska ni få se häxan jag sydde och lämnade som pris till lotteriet. Doris heter hon. En rockabillyhäxa. Tjusig brutta, va?
 
 
Kan hända får jag beställningar på fler i samma stil. Annars syr jag ändå och lägger upp i min butik på Jabbo eller lämnar in till Turistbyrån för jag är mycket nöjd med hennes uppenbarelse! Men jag behöver virka fler häxhattar. Måste köpa svart garn för jag tycker svarta häxhattar är snyggast. Har lyckats virkat upp all svart acryl jag hade och jag vet inte om jag vill kosta på häxorna mitt svarta yllegarn. Men det finns på Konsum. Vad är det för sak?
 
Nu tror jag att jag ska gå ut och inventera lådan med småmönstrade bomullstyger. 
 

Gilla läget

Nio grader och regn och ikväll är det sommarkonsert. Jag vet, man kan inte göra nåt åt vädret. Men det är ändå lite trist. Tydligen ska det sluta regna framåt kvällen och det låter ju bra men vidare varmt blir det inte, bara 13 grader. Klänning och kofta alltså?
 
 
Jag orkade inte med nån större inventering av garderoberna igår, bara lite klädprovning på måfå och det resulterade bara i att jag tyckte att magen blivit tjock och inget passade ihop. Nä jag var inte på humör igår. Jag får fortsätta idag. Jag måste bestämma mig så jag vet om jag ska raka benen eller ej. Ska jag ha byxor eller tjocka strumpbyxor kan jag bespara mig det arbetet. Inte för att jag tror på allvar att publiken kommer att kolla om mina ben är håriga eller ej men ändå. JAG vill ju känna mig snygg. Tvätta och fixa håret ska jag i alla fall göra och kanske måla naglarna. Det är ett enkelt sätt att känna sig fin på även om publiken troligtvis inte lägger märke till dom heller. 
 
Det var på nåt vis enklare när vi hade nostalgitemat att gå på. Visserligen frivilligt men jag gillar ju teman. Gäller det utklädning, då ställer jag upp! "Somriga kläder" är inte lika lätt, det blir för allmänt, för mycket att välja på. Om man dessutom ska hålla värmen. OCH vara snygg. Jag vill ju inte komma vardagsklädd. Fast vaddå "för mycket att välja på"? Ibland känns det som man inte har några kläder alls som passar ihop....
 
 
Kanske jag hinner sy en sån här? http://www.bemygoth.com/really-simple-bolero-tutorial/
 
Nu lämnar vi klädbestyren för den här gången (det är ju faktiskt sjunga jag ska göra) och funderar lite på hur det gick igår. Alla saker jag skulle göra, gick det bra? Jodå, jag plockade undan tidningarna från badrummet och jag städade av köksön och skiljde ut räkningarna från reklamen. Fick inte loss hjulbultarna på volvon, gav upp och satte mig i ateljén och sydde färdigt häxan istället. Hon blev skitbra! Ni får komma på konserten ikväll och köpa lotter så har ni chansen att vinna henne. Ja det blir andra fina priser också så klart! 
 
 
Mannen hjälpte mig att lossa hjulbultarna och sen kunde surtanten byta till sommardäck på survolvon. Två av dom var lite platta men bara nertill. När jag åtgärdat detta lilla fel åkte jag och handlade, äntligen. Nu finns det pålägg och pasta och sallad och frukt och mjölk och yoghurt i skåp och skafferi. Dammsugningen och återvinningen sket jag i. Det kan väl nån annan göra! Jag var på så dåligt humör igår, om det nu berodde på bilkrånglet eller vädret eller nåt annat, jag vet inte. Förresten så säger farbror bildoktorn att det kanske bara är batteriet som är trasigt på Passaten. Hoppas verkligen det är så enkelt. Då skulle en stor sten lätta från mitt hjärta!
 
Det enda som var riktigt njutbart igår var att sitta och sy. Nu ska jag ta och fixa en namnskylt till häxan. Tror hon heter Doris eller möjligen Dolores. Nä, ingen bild ännu. Ni får komma på konserten eller vänta till imorgon!
 
 
 
 
 

Göra saker

Idag måste jag göra SAKER. Eller måste och måste. Jag vill att det ska bli gjort - alltså får jag väl göra det då.
 
Jag ska avsluta mitt projekt "städa bort tidningarna från badrummet". Det borde gå fort. Jag har redan burit ut skräpet och det som är kvar är två staplar med "hans" och "hennes". Två papperskassar att stoppa tidnignarna i har jag också fixat. Så vad sitter det i då? Ja, jag skulle aldrig ha avbrutit projektet, jag skulle GJORT KLART medan jag höll på. Men idag ska det ske. Vart jag ska göra av tidningarna vet jag dock inte. Nån som vill ha gamla Amelia? Observera att korsorden redan är lösta....
 
 
Återvinningslådorna är fulla. Jag borde åka på Hammarn med plasten och glaset och pantflaskorna. Men jag har ingen bil som funkar. Jag skulle ju byta däck på survolvon igår men dom grävde för fiber precis utanför vår gård igår och då kändes det pinsamt att stå där och kämpa med hjulbultarna. Ja ni FÅR kalla mig fjaskig, fjantig, larvig men jag vill inte ha publik när jag byter däck..... Tänk om dom får för sig att hjälpa mig?? Ännu värre....
 
Alltså blev det ingen bil igår. Men det gjorde inte så mycket, jag lagade middag i tid för en gång skull och kunde äta i lugn och ro och sen GÅ ner till Sockenstugan och körövningen. Fast det var genrep igår. Alltså skulle vi vara på Trätojordsbacken........... Aaaah!! Så typiskt, när jag lyckats på alla andra punkter - då är jag på fel ställe! Jag ringde Mannen som kom med sin bil och skjutsade ner mig. Missade bara uppsjungningen. Genrep SKA ju inte gå bra om man ska vara skrockfull och jag lämnade alltså ett rejält bidrag till att det blir en bra konsert imorgon!
 
Måste handla också. Slut på bregott, nästan ingen ost kvar, ingen kaviar, inget annat pålägg heller, mjölken på upphällning, yoghurten likaså. Pastan är slut. I fruktskålen ligger två äpplen och känner sig övergivna. Två citroner i lilla skålen. Skulle ju göra citrondricka. Skulle även koka hjortronsylt kom jag på nu. Lovade pappa det till glassen när dom kommer hit. Fast det är ju flera veckor tills dom kommer så det behöver jag kanske inte göra just idag. Men jag skulle haft en bil. Sulle ha och sulle ha. Det är mycket man sulle ha, man sulle haft vantar å....
 
En sak jag SKA göra idag är att sy färdigt vinsterna till lotteriet. Men det är ju ett roligt måste! Började igår på det största av mina bidrag. Jag tror hon blir bra. Under tiden kan ni få en sneak peek på en av dom andra vinsterna. Snyggt va?
 
 
Nåt mer jag skulle idag? Ja, köksön är full med papper igen. Jag som trodde det var en arbetsyta för matlagare, inte en pappersförvaring. Det är tidningar, reklam och räkningar i en salig röra. Skulle väl ha rensat där. Och golven är skräpiga. Skulle behövt dammsuga. Men det kan barnen göra. Då får jag tid att riva ur garderoben och kolla vad jag ska ha på mig på konserten imorgon för det skulle jag också gjort idag.
 
Nä men vad väntar jag på? Bättre tider? Det kan man inte vänta på, fråga en sprinter får ni höra. Sätt fart!
 
 
 
 
 

Men kom igen!

Den där sommarutmaningen som Lakritskvinnan kom dragandes med, jag undrar hur det blev med den. Först åkte vi till Turkiet och sen blev jag förkyld och så har det varit kallt och regnat och......
 
Nåja. I Turkiet promenerade vi en del varje dag även om det kanske inte var långt. Simmade gjorde vi ju faktiskt också och en morgon var jag ute och sprang innan frukost. Jo, det är sant! Men när vi kom hem blev jag förkyld som sagt. Hosta hosta harkla. Då ska man inte träna. 
 
Men nu då? Nu har ju hostan nästan gått över, sjukdomskänslan är definitivt borta och solen skiner och det är över tio grader ute, ja till och med varmt. Det finns inget att skylla på förutom Latmasken och han ska vi väl ändå inte lyssna på?
 
 
Nä, det handlar inte om att vara duktig på nåt sätt. Det handlar om min hälsa. Kolesterolvärdet, blodtrycket, VÄLMÅENDET, för tusan! Nu när jag inte går på styrketräning regelbundet protesterar kroppen och rätt vad det är hugger det till i ryggen, axlarna känns onda och stela och jag är mycket tröttare än i våras. Mycket mer LESS. Min kropp vill ha smidighet, rörlighet, styrka och ENDORFINER! Behöver jag säga att jag väger mer nu än i våras? Så här kan vi inte ha det.
 
Hur löser vi det här då? 
 
Ja, det är väl inget att diskutera. Bara fortsätta sommarutmaningen där jag avbröt den. Kör man i diket får man se till att ta sig upp på vägen igen. Idag blir det skidspåret. Gå lunka löp som det brukar heta. Sen blir det bonuspromenad till kören ikväll eftersom Passathel**et fortfarande är trasigt. Javisst ja, jag ska byta däck på Volvon, fick inte lös bultarna i helgen. Jamen då har vi dagens styrketräning klar då! 
 
Nu kör vi! 
 
 
 
 

Kläder efter väder

Man har inte speciellt höga krav nuförtiden. Det är 13 grader ute och jag tycker det är ganska skönt. Och varmare ska det bli tydligen. Och inte lovar dom nåt regn idag heller. Hoppas det fortsätter hela veckan. Jag är lite brydd på vad jag ska ha på mig på konserten på torsdag annars. Stickad ylleklänning?
 
Jag har faktiskt en stickad klänning som jag köpte för lite och ingenting på rea på Ellos i vintras, dock ej i ylle utan i akryl och polyamid. Den har en tendens att bli full av statisk elektriciitet och klibba sig runt kroppen, trots underklänning. Blekt lila är den, nästan grålila. Egentligen är färgen en aning för urvattnad för mig men med ett färgstarkare linne som lyser upp i halsringningen och genom spetsmönstret så funkar den. Själva modellen är perfekt. Fast jag vet förstås inte om jag har lust att ha den på en sommarkonsert.....
 
Det lutar nog åt den grön-blåa långklänningen. Dom få (två stycken) som har yttrat sig om mina klänningsbryderier har röstat på den. Och jag känner mig väldigt somrig och fin i den klännigen. Men jag kommer ju att frysa sönder om det ska vara sånt här väder! Visserligen rör vi oss på scen men kanske inte riktigt så mycket att det motiverar ärmlöst och urringat. Men man kan ju ha strumpbyxor under. Långkalsonger kanske? En snygg kofta eller en tjusig sjal upptill? Har haft den leopardmönstrade koftan till klänningen förut, det är så pass olik och omatchande att det funkar. En ljus, glittrig kofta har jag också. Och sjalar finns det. Jag kanske ska ta stora yllesjalen.
 
Jag får väl prova mig fram till olika alternativ och sen klä mig efter väder när det väl är dags. Inget stoppar en ReMixare!
 
 

Sommarsolståndet

Idag är "rätta" midsommaren. Årets längsta dag. Det är sex plusgrader och ibland skiner solen, ibland regnar det. Det är inatt det magiska sker, inte sant? Jag lyckades ju rita fortsättningen på midsommarmagiepisoden i torsdags och igår förmiddag, på självaste midsommarafton, färglade jag och lade ut den. 
 
http://lillahaxbloggen.blogspot.se/2014/06/midsommarmagi-del-2.html
 
Det blev kams till lunch igår. Dock ej på hembygdsgården. Det är ju i Fors det är kams på midsommar, inte här, och med vädret som var (är) kändes det inte speciellt lockande att åka ända dit och köa för kams. Men det ordnade sig ändå, ser ni, för vi hade både kams och sötost i frysen! Mums mums! Till middag gjorde jag en grytstek i lergrytan, av en bit nötbog och en massa rotsaker. Jag brynte den runt om i stekpannan så den skulle få lite färg innan jag lade den på grönsakerna och slog på buljong och rödvin. Körde inte enligt nåt recept utan hittade bara på. Resultatet blev gott men lite mycket buljong kanskej och jag skulle saltat mer. Men man kan salta på tallriken också.
 
 
Kokt potatis och kall bea till och ett glas rött.
 
 
Nästa gång blir det köttfärslimpa i grytan!
 
Årets midsommarklädsel var alpacka-tröja. Det var så kallt att jag kände ett behov av vantar. Burr! Ett varmt bad passar ju utmärkt då och Mannen tog och fyllde tunnan och tände upp i kaminen borta hos Lillens. Sen blev det bastu och badtunna på kvällen. Badvattnet var inte riktigt så varmt som jag hade velat men i bastun var det helt ok. Äntligen slutade jag frysa. När vi badat klart gick vi till B och B och umgicks lite.
 
Idag har vi, förutom sovit och slappat, varit till farmor och fikat. Nu gräver Mannen för fiber ute och jag har tänt upp i kökspanna och slagit på kupévärmaren ute i ateljén. Ett problem med kallvädret och att vi inte eldar i pannrummet är att det inte blir varmt i ateljén. Det är bara vattenburen värme där och på sommaren ska man väl inte behöva elda, va?! Nu var det tio grader därute. Kul. Slog på högsta effekten på kupévärmaren. Hoppas säkringarna håller. Ska gå ut nu och sy lite vinster till lotteriet på torsdag. Fick tag på kantband häromdagen så nu ska det bli....ja, det får ni se om ni kommer på konserten! Eller möjligen här på bloggen EFTER konserten.
 
Ikväll blir det klimpsoppa till middag. Det är väder för det.
 
 
 
 
 

Surväder, surtant och survolvo

Just det. Det är ju midsommarafton i morgon. Hur är det med sommaren idag? Jodå, regnet har öst ner emellanåt, sen har solen skinit lite och så har det vräkt ner igen. Jag tror det är lite varmare än förut men det kan bero på att jag letade fram min alpackatröja. Den borde jag haft igår på teatern för den är så lång att den värmer rumpan och så har den huva. Jo man skulle haft mössa igår. Faktiskt. 
 
 
Frös som en tok hela förmiddagen men nu känns det bättre. Kan vara att jag har eldat i kökspanan också, och hunnit vara nere på Hammarn och handla mat(nu igen!!), iklädd alpackatröja och regnkappa. Lite "midsommarkäk" i form av sill, en lagrad prästost och Fazers rallarhalvor blev det, och tacogrejer till ikväll. Det är ju som fredag idag och jag vet inte riktigt varför men jag vill på nåt sätt inte äta tacos på midsommarafton. Men sill och kokta ägg och en god ost blir väl bra? Blir nog nån köttbit också till huvudrätt så att säga. Kanske att vi går ner till hembygdsgården och äter kams till lunch om vädret tillåter. Tror det skulle bli uppehåll. 
 
 
Annars har mitt humör idag varit lika surt som vädret. Drack ju kaffe i pausen igår kväll och då hade klockan passerat åtta med råge. Samma sak i tisdags på kören. Och sen när jag ska sova är jag trött men det är som om hjärnan har glömt släcka lyset. Det går inte att komma till ro. När jag väl somnar så sover jag oroligt. Och sover jag inte bra på natten, blir det surtant hela dagen efter. Och inte blir humöret bättre av att bilen inte fungerar. Den som startade så fint efter att Mannen hade laddat batteriet. Men inte igår när jag skulle ha den. Inget batteri. Skitbil! Nu ska jag byta till sommardäck på Volvon så man har nånting att åka på Hammarn i i alla fall. Eller nu och nu. Jag gör det imorgon. I helgen menar jag.
 
 
Jag som skulle rita serie idag. Jag tänkte mig en fortsättning på midsommarbestyren från förra episoden. Jaja, dagen är inte slut än. Lite mat och sen kanske hjärnan är i form igen, vad vet man. Under har skett förr.
 

Vildhussen

Igår var jag på teater. Såg genrepet av Vildhussen vid Döda fallet. Och för lite kläder hade jag så klart, FASTÄN jag hade fleecetröja och vindjacka och stor halsduk och delade filt med M-K! Men det blåste som sjutton i början, var rädd att kulisserna skulle där fara ett tag. Sen mojnade vinden men då blev det ju kväll på riktigt och det är ju bara juni än som ni vet. Hade jätteont i benen innan pausen, bara av att jag spände mig. Det gick över när vi fick gå upp och röra på oss och fika lite men sen flyttade värken upp i nacke och axlar istället. Varför tog jag inte långkalsonger? Wollpower för tusan! Skit i almanackan. När jag kom hem visade termometern på nio plusgrader. Burr!
 
Jaså, vill ni veta hur föreställningen var också? Ja, jag vill ju inte avslöja detaljer eftersom det förmodligen finns dom som läser här som ska gå på teatern i sommar men jag kan säga en sak: Det var BRA. Historien kan jag sen förut, jag var på Vildhusspelet för många år sen (måste ha varit innan barnen) men det här var nåt annat. Fast samma, FAST annorlunda. Gillade verkligen kostymerna och ja, ni får väl se själva om ni ska dit!
 
Det finns biljetter kvar om ni vill gå. Det är ju inte bara själva skådespelet som är värt att se, det är hela scenuppbyggnaden med vridläktaren som gör det till en väldigt speciell teaterupplevelse. 
 
https://www2.nortic.se/tickets/event/3101
 
Och så en länk till Scenkonstbolaget: http://www.scenkonstbolaget.se/vildhussen 
Finns fler bilder där. 
 
Men klä på er så ni inte blir kalla. Jag tror banne mig jag har träningsvärk idag. 
 
Foto: Lisa Jacobi
 
 

Snart är det dags!!

Igår hade vi långpass på kören. Det är konsert nästa vecka, vet ni! Ni kommer väl? Torsdagen den 26 juni, på dansbanan på Trätojordsbacken. Jajamen, vi har bytt lokal i år, till en mer central. Sommarkonsert på Qul i backen, det är väl precis som det ska vara det, tycker ni inte? Kom ihåg att ringa och boka biljetter så ni säkert får plats.
 
Vilken tur att jag hade bakat en rabarberkaka och tagit med. Vi behövde den där extra energin. Nu är det bara en repetition kvar, sen kör vi! Funderar om man ska ha "nostalgisk" klädsel i år också, nu när vi har "Sommarkonsert" istället för "Nostalgikonsert". Det ÄR ju faktiskt Nostalgivecka och repertoaren är blandad, både gammalt och nytt så, ja, varför inte? Det kommer att finnas låtar att vara nostalgisk till. Ska jag kanske köra på min gamla gröna klänning ändå? Det är (nästan) synd att den är lite för stor för jag gillar den. Kanske måste kolla om den går att sy in i alla fall. Ska vi bara vara somriga skulle jag kunna ha min grön-blåa långklänning. Hm, jag har ju den andra gröna också, den med psykedeliskt amöbamönster på. Eller måste jag fixa nåt helt nytt? Vad tror ni? Öööh...skulle jag gilla grönt, menar ni?
 
 
Jag ska ändå sätta mig i ateljén en sväng idag. Jag ska fixa lite priser till lotteriet tänkte jag. Mmmm, nu blir ni nyfikna, va? Men jag tänker inte tala om vad det blir, det får ni se på konserten. Kom och njut av skönsången och köp lotter så har ni chansen att vinna fina priser!
 
Jag säger som vi brukar i ReMix: vi hörs!
 
 
 
 

Det är kallt

"Svensk sommar" är det alltid nån som måste påpeka när man klagar över kallväder. Jag tycker inte ens det är det, det är sju grader och regn just nu. Huvvva! Det var ett bra beslut att klippa gräsmattan redan igår. Dom verkar lova uppehållsväder till imorgon i alla fall. Fast jag vill ju att det ska vara VARMT också. Jag blev nog bortskämd i Turkiet. Tänder ljus idag. VÄRMEljus.
 
 
Förresten, på tal om sommar och sommarkläder - igår kom haremsbyxorna jag beställde. Och det är precis samma modell som jag sydde, fast det skiljer på några detaljer. Istället för en kanal med resår vid "fothålen" är det en "manchett" med smock och upptill på byxorna, på linningen, är det en fastsydd resår. Resåren är tyvärr väldigt tajt på mig (jag som har så smal midja...??) så möjligen kommer jag att sprätta upp den, sy en kanal och trä i en ny resår. Vi får se. Det är även ett band isytt framtill som man kan knyta om halsen ifall man vill ha byxorna som byxdress istället.
 
Jag gick genast ut och sprättade lite på mina egensydda brallor och trädde i en resår upptill på dom med. Då slipper jag frillkanten som sticker ut och bögglar sig när man har en tajt topp. Finns ordet "bögglar" i SAOL tro?
 
Så här ser dom ut. Dom är en aning större än dom jag sydde själv och det är inte till nån nackdel tycker jag. Ska mäta sömmen för att se hur mycket jag behöver lägga till om jag ska sy fler. Visst är dom snygga? Och tyget är så mycket JAG! 
 
 
Nu väntar vi bara på lite väder som passar byxorna som sagt. Eller ska man ha knästrumpor och kängor till dom? Nåt jag verkligen behöver är lite nya toppar. Ja visst, det kan man också sy. Om man har nåt tyg vill säga. Annars är dom rätt billiga på dom vanliga klädkedjorna också.....
 
Nä jag ska väl pallra mig ut i gråvädret och hämta batteriladdaren som står borta hos Lillens. Igår startade inte Passelaten. Startmotorn gick knappt runt. Och hur batteriet har kunnat bli urdraget vete sjutton, innerbelysningen har inte fungerat på många år så det kan knappst vara nån dörr som stått öppen som är orsaken. Förra veckan gick det inte att slå av vindrutetorkaren. Jättekul när regnet upphörde att åka runt på Hammarn med torkaren på. Jättekul med gamla bilar. Inte.
 
 

Bakdag

Idag tycks jag ha tappat all den där energin jag hade i helgen. Tänkte vardagslyxa med att kliva upp halv åtta så där men klockan blev nio innan jag tog mig ur sängen. Nog för att det är sommarlov men jag vill inte vända på dygnet! Det räcker med att barnen sover halva dagen.
 
Jag har i alla fall dragit igång en deg som jäser nu. Det blev nåt hittepåbröd med vetemjöl och lite fullkornsdinkel och olja och linfrön och honung. Tänker baka ut kakor som ska gräddas på varm plåt. Jag gillade den krispiga bottnen jag fick till på pizzan i fredags. Läste på en sida på nätet att man skulle grädda pizzan på varm plåt långt ner i ugnen och med endast undervärme. Man börjar med att slå på både över- och undervärme, 250 grader, och sen slår man över till undervärme när man satt in pizzan. Ja det funkade bra med första pizzan men när jag gräddade andra tyckte jag det tog sån tid så jag vred ner temperaturreglaget för att se hur varmt det var. Värmen hade sjunkit till bara hundra grader. Va?! Snabbt på med både över- och undervärme igen. Det är alltså inte bara fel på varmluftsfunktionen i denna spis......
 
Nåt annat det är fel på är ugnstermometern. Den ligger numera på återvinningen. Måste köpa en ny. Jag har ju lärt mig hur bra det är med en termometer nu.
 
Lego ligger bakom mig på stolen idag med. Myskisse. Jaha, nu piper timern, det är dags att baka. Vi får se vad det blir för spännande när det är klart!

En riktigt BRA helg!!

Först det viktigaste av allt: Lego har kommit hem!
 
 
Han kom vandrande igår kväll när Mannen stod ute och grillade hamburgare. Men nej, han kom inte fast vi ropade. Han struntade i oss. Som om han inte trodde det var nån mening. Jag gick in och hämtade en burk kattmat och viftade med och då kom han kutande minsann!! Och jamade och jamade och jamade och jamade. Och gos och klapp och kel innan han kunde äta. Han åt upp alltihopa. Han som brukar äta en halv sån burk (dom är små men han är liten i maten). Han fick även mjölk som han slurpade i sig på en gång. Lite torrisar gick också ner. Han var tydligen väldigt hungrig. Ändå tror jag det är han som har ätit av kattmaten på bron, men det blir kanske inte samma matro utomhus, med skator som retas och trastar som bombar. 
 
Senare på kvällen sov han en låååång stund på min mage. Ordningen är återställd.
 
 
Vad mer ska vi berätta om helgen? Finns det nåt som kan jämföras med att få tillbaka en familjemedlem?
 
Nåväl. Mannen och jag var till Östersund en sväng igår och köpte bland annat en varmvattenberedare så vi ska slippa elda på sommaren. Nu har vi dessutom SOLEL att driva den med. Det ni! 
 
Idag har jag sytt ett par haremsbyxor. Äntligen fick jag inspiration. Och jag som trodde jag hade bestämt mig för ett tyg fick plötsligt syn på ett annat tyg, ett som jag köpte för att sy en blus tror jag. En fin, väldigt skimrande viscose med bra fall. Lite minus för den kräkiga nittiotalsgröna färgnyansen (matchade strykbrädsöverdraget!) men, ja, det är i alla fall GRÖNT, och jag gillar ju grönt. Är man snäll kan man kalla det olivgrönt. Fast jag gillar dom verkligen. Dom blev bra. Nu har jag fått inte mindre än tre förfrågningar om jag kan sy såna brallor. Ja, det borde jag väl kunna? Nu vet jag ju hur man gör. Och ändra storleken är inte svårt, det är ju två tygrektanglar det är frågan om. 
 
Visst är dom fräsiga? Gott om röreslevidd. Känns som att gå omkring i kjol. Om man vill kan man dra upp dom så att linningen med smock blir ett liv istället. Då blir det en byxdress. Ja man skulle till och med kunna sy på ett par axelband om man vill det, dom kan ju hänga lösa eller stoppas in när man har dom som byxor. 
 
 
Det är första gången jag syr smock. Det var inte så komplicerat men det var svårt att få riktigt jämnt. Nästa gång ska jag göra som det stod i beskrivningen och rita linjer att sy efter. Nu gjorde jag som det stod i instruktionsboken till min symasin, följde kanten på pressarfoten. Då blev det lite tätare mellan sömmarna och då blev det så klart fler att sy. Men jag är nöjd för denna gång. Det är mina första och det är "bara" jag som ska ha dom.
 
I eftermiddag har vi varit till farmor och medan barnen klippte gräsmattan så tog Mannen och jag reda på lite ved och drog ris och lade i högar. Sen fick hon bjuda på fika.
 
Nu sitter jag här på samma kontorsstol som Lego sover på. Jag makade lite på hans ben och klämde in min rumpa och han ligger kvar än. Han som brukar lessna på trängseln efter en stund och hoppa ner och gå och lägga sig nån annanstans. Jag misstänker att han har gos att ta igen. I ugnen står en lasagne, modell mindre. Hade köttfärssås i frysen så det gick skapligt fort att göra. Nu ska jag gå ner och skära lite grönsaker och be barnen duka bordet så vi får middag nån gång. Magen kurrar som en viss katt jag känner.
 
 
 

Sommarlov vi väntar på....

Mycket piggare nu. Så pigg att jag glömde skriva nåt igår. Jag hade inte tid, jag ritade på min senaste serieepisod med "generation Häx" (nä det är inget bra namn, "Generation Hex" finns redan som serie. Och boknamn.). Och vad är magi om inte midsommar?
 
http://lillahaxbloggen.blogspot.se/2014/06/midsommarmagi.html
 
 
Annat jag gjorde igår: Köpte blommor till blomlådorna, köpte blomma till Herman som han fick när jag hämtade honom vid bussen, gjorde köttfärssås. Inget turkiskt med andra ord. Jo, förresten, jag beställde sumac, en krydda som används bland annat i Turkiet. Men ikväll blir det hembakad pizza och jag tror det blir dom gamla vanliga varianterna: skinka, salami, högar av paprika, champinjoner och lök och så torkad vitlök och chiliflakes och lite ananas. Och mozarella så klart. 
 
Dagen började med ett besök på Arbetsförmedlingen, sen hem och hämta sommarklädd Haqvin för att åka till kyrkan på skolavslutning. Tyvärr var inte vädret speciellt somrigt men Haqvin kommenterade det med: "Äh, det brukar ju regna på skolavslutningen!" Positiv kille. Undrar vem han har det efter? Själv kände jag mig inte speciellt somrig i mina gråa jeans och min bruna manchesterkavaj och SJAL för jösse namn. Det var ju kallt! Kom på när jag stod i kyrkan att jag ju faktiskt har en finkavaj. Fast den är också brun och kanske inte så somrig den heller. Nåja, jag tycker det är huvudsaken att barnen är fina på skolavslutningen, det är väl dom vi ska titta på, inte sant?
 
Mycket sång och musik som det brukar vara och ett oförglömligt sångframträdande av våran kyrkoherde. Åtminstone tror jag att det var han....
 
 Vill ni se en stjääärna....se på mig!
 
 
Jamen nu skiner ju solen! Och barnen ska ta glass till fikat säger dom. Det låter som en bra idé. Sen ska jag åka och handla pizzaattiraljer och så godis förstås. Det är ju fredag!
 

Turkiskt hela veckan

Onsdag idag och vi har hunnit äta turkiskt inte mindre än fyra gånger. Igår kväll och till lunch idag blev det grillrester från fredagen, köfte och entrecote och till det klyftpotatis, vitkålssallad och yoghurtsås, så jag har ju inte gjort fyra rätter om man ska vara noga. Men ändå. Till middag gjorde jag osmansk gryta efter ett recept som du kan hitta här:
 
http://backastrand.blogspot.se/2010/09/rykande-het-osmansk-gryta.html
 
Jag använde kycklingfilé istället som jag tärnade och stekte. Till vilken nytta kan man fråga sig, den får ju ändå ingen färg eftersom den är så full med vätska. NEJ, det var sista gången jag köpte filéer. Tog krosstomater istället för färska tomater också men annars följde jag receptet. Det blev dock inte lika såsigt som på deras bild, men det smakade mycket bra ändå med bulgur och yoghurtsås till. 
 
Det var första gången jag använde lergrytan som jag fick av syrran för hundra år sen ungefär. Bättre sent än aldrig! Det var ju en väldigt händigt grej, det där, bara att skära grönsakerna och lägga i den blötlagda grytan, blanda ner köttet och hälla på vätskan och skjuts in i (den kalla) ugnen. Sen kunde jag lägga mig på soffan i 1,5 timme medan maten lagades liksom av sig själv. Det behövde jag. Jag är inte kry än.
 
Jag kan tänka mig att grytan blir mustigare med nöt- eller lammkött eller varför inte göra den helt vegetarisk och slänga i färska champinjoner?
 
Undrar vad jag ska hitta på för kul att bjuda på imorgon....

Host host hack

Jag är sjuk. Det började med heshet, småhosta och att jag var lite trött. Har gått på halvfart ett par dagar. Igår när jag var på kören blev det plötsligt jättejobbigt. Jag fick hämta en stol och sätta mig. Ja man kan faktiskt sitta ner och sjunga. Det jag nu kunde sjunga. Rösten ville inte så högt upp och då får det faktiskt vara. Man ska lyssna på kroppen. Men det var väldigt olika på vilken sång det var. Vissa fungerade förvånandsvärt bra, vissa knöt sig bara stämbanden på. 
 
Vaknade flera gånger i natt av det kändes som jag inte kunde andas. Hela halsen var uttorkad. Imorse halv sex när klockan ringde kändes det på riktigt som att det här går inte, jag kommer inte att kunna vakna. Klev upp och väckte Herman men huvudet sov. Ont gjorde det också. Baddade ögonen med kallt vatten och sedan jag druckit en kopp kaffe så försvann i alla fall huvudvärken. Skönt eftersom jag var lite rädd att det var migrän, det kändes som så. Det var tydligen bara sömnbrist och förkylning.
 
 
När även Haqvin åkt till skolan så gick jag och lade mig i sängen och läste Cellbes reklamutskick. Surfade lite på telefonen. Lyssnade på regnets droppade på tvättstugetaget. Skulle det inte bli sol och fint väder idag? Jag kanske minns fel. Det var skönt att ligga ner i alla fall. Jag ska nog ta det lugnt idag. Förkylningen sitter mest i luftvägarna med hosta och slem och heshet. Ja och så är jag trött som sagt. Vila och varm dryck.
 
Kanske ska sätta mig i ateljén idag och försöka få nån inspiration. Var ut igår och letade i mina mönstertidningar efter mönster på harembyxor och hittade faktiskt ett par stycken i olika modell. Hittade även ett mönster på en byxdress med smock upptill och pös på byxorna. Egenligen behöver jag inte sy några haremsbyxor för jag gick in på Tradera och kollade och där fanns det massvis. Skrev till H och frågade var hon köpt sina. "För en billig peng på Tradera" svarade hon. Ja, det ante mig, dom på Tradera såg ut precis som hennes. Och med frakt blev det 123 kr. Ja, vad är det att fundera på, liksom. Det blev ett par i grönt och gult. Spanade in ett par i turkosa nyanser först men när jag väl hade bestämt mig för dom så var dom redan sålda. Men grönt funkar ju. Så klart.
 
 
Att jag köpt ett par innebär ju inte att jag inte kan sy ett par också. Tror inte det är så svårt. Det verkar finnas en hel del tutorials på internet på olika byxmodeller. Jag vill ha en med pös, inte bara mjukisbrallor med häng i grenen. Det ger mer kjolkänsla än blöjbyxkänsla. Jag har ett viscosetyg som skulle passa utmärkt. Ja det är faktiskt köpt för att bli ett par haremsbyxor en gång i tiden, i slutet på 80-talet eller början på 90-talet. Kanske måste kolla på det mönstet först innan jag börjar trixa själv, det kan ju hända att det är precis såna jag är ute efter.
 
 
 
 

Menemen och linssoppa

Jag är nu en gång sådan att jag har lätt att snöa in på saker. Till exempel om vi varit utomlands och som en naturlig följd av detta ätit maten i det landet. 
 
Det är alltså turkisk mat som gäller just nu.
 
Min familj är van. Och för övrigt vet dom att jag sällan lagar oätlig mat.
 
Till lunch igår bjöd jag mannen på en av rätterna jag tog av i matsalen på hotellet. Det var en röra med lök, paprika och tomater med ägg som hade fått pochera i själva röran. Gott var det! Jag har läst liknande recept förut och blivit sugen på att testa men det har inte blivit av. Googlade runt lite och hittade till slut det jag sökte. Rätten heter "menemen" på turkiska och receptet jag använde hittade jag här:
 
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1263668/turkish-onepan-eggs-and-peppers-menemen
 
Som vanligt kunde jag inte följa receptet slaviskt eftersom jag inte hade allt hemma. Paprika hade jag en pytteliten bit av och chilifrukter hade jag inte alls hemma. Jag löste detta genom att ta en inlagd paprika istället, skölja av den och hacka den och tillsätta den mot slutet då jag också slängde i några chiliflakes som ersättning för chilifrukten. Jag hade heller ingen färsk persilja hemma utan använde fryst. Jag borde tammej tusan olda persilja. Undrar om det är för sent att sätta nu? Som vanligt bör man låta det koka ett tag när man använder krossade tomater, annars blir smaken blaskig. Passa på tjockleken bara, späd om det behövs. 
 
Resultatet blev över förväntan. JÄTTEGOTT! Som Mat-Tina skulle sagt. Gott, billigt OCH vegetariskt (om man äter ägg). Passade ju utmärkt på en måndag!
 
 
Till middag gjorde jag en turkisk linssoppa. Receptet hittar ni här:
 
http://favoritrecept.blogspot.se/2011/06/turkisk-linssoppa-med-roda-linser.html
 
Innehållet skiljer sig egentligen inte så mycket från mina vanliga linssoppor, det är kryddningen som är lite annorlunda. Det här smakade också bra. Till och med Haqvin sa att den var god men han gillar inte konsistensen som linserna ger så han höll sig ändå till pannkakorna. 
 
Nu behöver man kanske inte påpeka varenda gång att det är TURKISK mat (precis som man inte behöver hojta "vegetariskt!" så fort det råkar vara det). Jag säger ju knappast att "idag blir det italiensk köttfärssås" eller "vi ska äta svenska pannkakor".  Man kan presentera det som "mat" helt enkelt. 
 
Vad vi ska äta idag? Tror det blir en wok till lunch och till middag ska jag ta fram köttfärsspetten ur frysen, dom vi grillade i fredags. Ja, precis, dom turkiska köttfärsspetten.

Åter till vardagen

Jag måste skriva om annat än Turkiet nu känner jag. 
 
Nu är det bara en skolvecka kvar, sen har barnen sommarlov. Skönt att slippa kliva upp halv sex varje morgon. Det gick trögt imorse vill jag lova. 
 
Lego har inte setts till sen vi kom hem. Undrar vad kissen håller hus? Hoppas inte det har hänt honom nåt. Kattvakterna har i alla fall träffat honom när dom var här så han kanske bara håller sig undan. Om ni ser våran lurv, hör av er! Vi saknar honom..... 
 
 
Vädret har varit varmt sen vi kom hem, även om det har både åskat och regnat mellan varven. Skönt i alla fall att vi inte behövde få en fryschock efter Turketvärmen. Det ÄR verkligen sommar nu! I´m loving it!
 
 
Nationaldagen firades med att bjuda farmor på grillat och tårta. Nå, tårtan var Frödinges "Kladdkaka med glass" men den var helt ok, för att vara en köpekaka alltså! Grillningen var också helt ok, för att inte säga strålande. Entrecote, köttfärsspett och aubergin och så kokt potatis, sås och sallad till. Grillad aubergin var en höjdare, det blir det fler gånger!
 
 
Ojdå, nu gled vi in på ämnet mat igen. Sorry. Jag ska skärpa mig och skriva särskilda matinlägg hädanefter dom jag brukar. 
 
På tal om sommar så ska jag sy mig ett par haremsbyxor eller vad dom kallas. Inte så mycket för att jag blev inspirerad på semestern, det sprang ju liksom inte omkring turkar i pösbyxor på hotellet, utan för att jag velat ha ett par länge och för att H hade ett par på sig när vi flög hem. Luftigt och skönt alternativ till kjol. Byxdress är jag också sugen på, med långa luftiga ben, kanske med puff, och linnemodell upptill. Eller overall kanske det heter nuförtiden. Det var många som hade såna i värmen där nere. Hm, jag som skulle sy långkjol innan vi for, vart blev det av? Nåja, sommaren är lång.
 
Nu är det kaffedags.
 
 

En dag på semestern

Angående mitt inlägg igår om turkietresan: Ni kanske undrar om vi gjorde nåt annat än ÅT? Jodå. En dag såg väl ut så här ungefär:
 
Sova gott med luftkonditioneringen på, kämpa sig upp före tio så man fick äta frukost i restaurangen och inte "skämsfrukost" i Burgerland, dricka kaffe i lugn och ro ute eller i foajén och kolla lite facebook med mera om man lyckades logga in på wifin, gå tillbaka till rummet och byta om till badkläder och smörja in sig med solkräm, gå ner till stranden och sola och bada, dricka mer kaffe, dricka öl, dricka vatten, äta lunch på strandrestaurangen, bada lite mer om man orkade, äta glass, gå tillbaka till rummet och duscha av sig och byta om, vila en stund, kanske ta en tupplur, sitta på balkongen och läsa och ta en öl, gå tillbaka till hotellet (vi bodde i familjesvit) för att leta rätt på dom andra, hitta igen dom i korgmöblerna utanför entrén som vanligt, gå och hämta en öl eller en GT eller båda delarna och sätta sig med dom andra, möblera om så vi alla får plats på samma ställe, prata och skratta, gå och äta middag i restaurangen, sitta nånstans på hotellområdet resten av kvällen och dricka och prata och skratta eller driva omkring, kolla på underhållningen, eventuellt kvällsfika i Burgerland och så gå och lägga sig. Snark.
 
Har jag berättat att vi var 22 personer som åkte tillsammans? Det fanns alltså gott om folk att umgås med. Riktigt trevligt var det. 
 
 
 
 
 

Turkiet (mycket mat blir det...)

Det är väl dags att skriva nåt antar jag. Det var ett tag sen sist. Men det var sjukt dålig wifi på hotellet och förresten hade jag väl annat att göra än att blogga. Sola och bada och äta till exempel.
 
Vi var på Eftalia Aqua Resort i Türkler, nån mil från Alanya. Stort hotell och ett annex med familjesviter. Pooler och vattenrutschkanor vid familjesvinterna, pool på hotellområdet och fler pooler och rutchkanor på strandområdet, Eftalia Island som dom kallade det. Och så kunde man så klart bada i havet.
 
 
Stor restaurang öppet frukost, lunch och middag och en liten, Burgerland, som var öppet dygnet runt samt en restaurang på - just det - Eftalia Island där dom bland annat serverade en helt gudomlig kycklingkebab. Där fanns även turkisk "pizza", pasta, hamburgare och annat gott samt en himmelens massa grönsaker, bland annat en rödkålssallad som jag inte vet hur jag ska kunna leva utan. 
 
På tallriken, uppifrån och medsols: Kycklingkebab, vitlökssås, sallad med gurka och tomater, morötter, rödkålssallad, grönsallad, rättika(?), pide (pizza), börek och pilav. Mums mums!
 
 
Flera barer på hotellet och på stranden så klart. Vinet stundom odrickbart, det berodde lite på när och var och vilken flaska dom serverade ur men ölen var god så jag höll mig till den. Ok, en och annan gin & tonic slank väl ner också. Det är himla händigt med all inclusive, inte bara för drickats skull, haha, utan även för barnen. Dom kunde gå och äta själva när dom kände för det, dom gick till barerna själva och hämtade dricka (barnen hade speciella band på armen så personalen såg att dom inte fick servera alkohol till dom) och detsamma gällde så klart för oss vuxna. Bara plocka och äta när man var hungrig. Jo, så klart man äter och dricker mer än man behöver när det är så, det finns ju dessutom så mycket att välja på! Lyckligtvis fanns det mycket sallad och råkost och frukt att äta också så lite blandade man väl ut det onyttiga med hoppas jag. Och det var ju bara en vecka. 
 
En av frukostarna, uppifrån och medsols: Börek eller nåt liknande, cheddarost som inte smakade nåt, getost (smulorna) som var JÄTTEGOD, vitt bröd med nutella, tomat, gurka och ägg i spenatstuvning som inte var gott till frukost samt nåt fetaostliknande. Yoghurt med honung i skålen. 
 
 
En kväll for vi med buss (dolmus = "fullproppad") in till Alanya för att shoppa och kanske äta en bit. Ja det blev ju ätning först så klart och väldigt lite tid till shopping. Nu är inte shopping min bästa gren så för mig gjorde det inte så mycket (jag är bättre på ätning) men dom som var mer shoppingsugna åkte in nästa dag också och prutade till sig fynd så alla blev nöjda tror jag. För att återgå till ätningen, eftersom vi var i Turkiet fick vi meze innan maten. Det skulle jag kunna införa här hemma för jäklar vad gott det var! Men jag undrar vem som ska baka brödet inför varje måltid i så fall....
 
 
Jag vet, det blir mycket om maten i detta inlägg. Men mat är viktig för mig. Mat ska vara gott och det ska se gott ut och vara trevligt där man äter. Därför tycker jag att strandrestaurangen var trivsammast därför att där var det bara lite människosorl och köksskrammel, inte ledsen fiolmusik på hög volym som det ibland var i stora restaurangen. Akustiken i stora restaurangen var inte heller den bästa, det var väldigt skramligt och surrigt.
 
I Burgerland var det inte heller nån musik och även om det inte fanns lika mycket att välja på där så var det ju tyst i alla fall! Där fanns förutom hamburgare, pommes frites och friterade lökringar även två sorters soppa, spagetti och nån sås, börek och nåt som såg ut som panpizza och så en massa grönsaker så klart. Ibland fanns det "fiskpinnar" och en gång ett stort fat baba ganoush.
 
Maten i stora restaurangen var väl också bra men det var som sagt väldigt stökigt att sitta där. Det gick inte så bra att konversera om man säger. Där serverades bland annat köfte (typ köttfärslimpa), färsk stekt tonfisk och andra fiskar som dom stod och stekte där, stekt lever (jo!), ris, stekt potatis, pommes frites, pide, pitabröd, köttgryta, kycklinggryta, grönsaksgrytor och så en massa sallader, ostar, oliver, röror och såser, ja det fanns mycket att välja på!
 
En stor efterrättsbuffé fanns det också men "kakorna" bestod mest av färgad gelé på sockerkaksbotten. Inte mycket smak. Ett par gånger fanns torkade aprikoser i lag med pistagemandlar på och det var nog den bästa efterrätten jag åt där. Det fanns även färsk frukt vid varje måltid. Tror vi åt vattenmelon varenda dag, både till frukost, lunch och middag. Till frukost serverades både toast och omelett där man fick välja fyllning och det fanns pannkakor och ägg i olika former och ostar och bröd och yoghurt och flingor i alla regnbågens färger! Glömde dock fota dom. Kanske lika bra, dom såg giftiga ut.
 
Ett till exempel på frukost: omelett fylld med salami och tomater, yoghurt med honung (så klart). 
 
 
 När vi for hoppades jag verkligen att det skulle finnas turkisk mat och inte bara pommes och pannkakor, typ. Och det fanns det ju. Jag ska berätta vad jag skulle vilja ta med mig hem:
 
- Kycklingkebaben så klart.
- Rödkålssalladen.
- Börek, som är friterade smördegsknyten fyllda med fårost.
- Pide, den turkiska pizzan som var fylld med allt möjligt, från enbart ost till köttfärs och potatis och, vilket jag till sist listade ut, kryddade med bland annat mynta
- Sesambullarna som såg ut som våra kanelbullar men var fyllda med sesampasta och nåt mer, valnötter kanske? Lagom söta var dom.
- Den smuliga getosten med mycket smak.
- Hela mezefatet från restaurangen. Där fanns bland annat en auberginröra, en bönröra, en tomatröra, en yoghurtsås, en jättegod ost och oliver. Och så nybakat bröd till det!
 
Några av dom här sakerna kan jag ju faktiskt göra själv. Rödkålssalladen och börek, pide och sesambullar borde gå att googla fram. Meze kan jag nog fixa. Brödbakning är förstås inga problem. Det lutar åt att det blir en turkisk afton nån gång i sommar, eller vad säger ni?
 
 





RSS 2.0