Turkiet (mycket mat blir det...)

Det är väl dags att skriva nåt antar jag. Det var ett tag sen sist. Men det var sjukt dålig wifi på hotellet och förresten hade jag väl annat att göra än att blogga. Sola och bada och äta till exempel.
 
Vi var på Eftalia Aqua Resort i Türkler, nån mil från Alanya. Stort hotell och ett annex med familjesviter. Pooler och vattenrutschkanor vid familjesvinterna, pool på hotellområdet och fler pooler och rutchkanor på strandområdet, Eftalia Island som dom kallade det. Och så kunde man så klart bada i havet.
 
 
Stor restaurang öppet frukost, lunch och middag och en liten, Burgerland, som var öppet dygnet runt samt en restaurang på - just det - Eftalia Island där dom bland annat serverade en helt gudomlig kycklingkebab. Där fanns även turkisk "pizza", pasta, hamburgare och annat gott samt en himmelens massa grönsaker, bland annat en rödkålssallad som jag inte vet hur jag ska kunna leva utan. 
 
På tallriken, uppifrån och medsols: Kycklingkebab, vitlökssås, sallad med gurka och tomater, morötter, rödkålssallad, grönsallad, rättika(?), pide (pizza), börek och pilav. Mums mums!
 
 
Flera barer på hotellet och på stranden så klart. Vinet stundom odrickbart, det berodde lite på när och var och vilken flaska dom serverade ur men ölen var god så jag höll mig till den. Ok, en och annan gin & tonic slank väl ner också. Det är himla händigt med all inclusive, inte bara för drickats skull, haha, utan även för barnen. Dom kunde gå och äta själva när dom kände för det, dom gick till barerna själva och hämtade dricka (barnen hade speciella band på armen så personalen såg att dom inte fick servera alkohol till dom) och detsamma gällde så klart för oss vuxna. Bara plocka och äta när man var hungrig. Jo, så klart man äter och dricker mer än man behöver när det är så, det finns ju dessutom så mycket att välja på! Lyckligtvis fanns det mycket sallad och råkost och frukt att äta också så lite blandade man väl ut det onyttiga med hoppas jag. Och det var ju bara en vecka. 
 
En av frukostarna, uppifrån och medsols: Börek eller nåt liknande, cheddarost som inte smakade nåt, getost (smulorna) som var JÄTTEGOD, vitt bröd med nutella, tomat, gurka och ägg i spenatstuvning som inte var gott till frukost samt nåt fetaostliknande. Yoghurt med honung i skålen. 
 
 
En kväll for vi med buss (dolmus = "fullproppad") in till Alanya för att shoppa och kanske äta en bit. Ja det blev ju ätning först så klart och väldigt lite tid till shopping. Nu är inte shopping min bästa gren så för mig gjorde det inte så mycket (jag är bättre på ätning) men dom som var mer shoppingsugna åkte in nästa dag också och prutade till sig fynd så alla blev nöjda tror jag. För att återgå till ätningen, eftersom vi var i Turkiet fick vi meze innan maten. Det skulle jag kunna införa här hemma för jäklar vad gott det var! Men jag undrar vem som ska baka brödet inför varje måltid i så fall....
 
 
Jag vet, det blir mycket om maten i detta inlägg. Men mat är viktig för mig. Mat ska vara gott och det ska se gott ut och vara trevligt där man äter. Därför tycker jag att strandrestaurangen var trivsammast därför att där var det bara lite människosorl och köksskrammel, inte ledsen fiolmusik på hög volym som det ibland var i stora restaurangen. Akustiken i stora restaurangen var inte heller den bästa, det var väldigt skramligt och surrigt.
 
I Burgerland var det inte heller nån musik och även om det inte fanns lika mycket att välja på där så var det ju tyst i alla fall! Där fanns förutom hamburgare, pommes frites och friterade lökringar även två sorters soppa, spagetti och nån sås, börek och nåt som såg ut som panpizza och så en massa grönsaker så klart. Ibland fanns det "fiskpinnar" och en gång ett stort fat baba ganoush.
 
Maten i stora restaurangen var väl också bra men det var som sagt väldigt stökigt att sitta där. Det gick inte så bra att konversera om man säger. Där serverades bland annat köfte (typ köttfärslimpa), färsk stekt tonfisk och andra fiskar som dom stod och stekte där, stekt lever (jo!), ris, stekt potatis, pommes frites, pide, pitabröd, köttgryta, kycklinggryta, grönsaksgrytor och så en massa sallader, ostar, oliver, röror och såser, ja det fanns mycket att välja på!
 
En stor efterrättsbuffé fanns det också men "kakorna" bestod mest av färgad gelé på sockerkaksbotten. Inte mycket smak. Ett par gånger fanns torkade aprikoser i lag med pistagemandlar på och det var nog den bästa efterrätten jag åt där. Det fanns även färsk frukt vid varje måltid. Tror vi åt vattenmelon varenda dag, både till frukost, lunch och middag. Till frukost serverades både toast och omelett där man fick välja fyllning och det fanns pannkakor och ägg i olika former och ostar och bröd och yoghurt och flingor i alla regnbågens färger! Glömde dock fota dom. Kanske lika bra, dom såg giftiga ut.
 
Ett till exempel på frukost: omelett fylld med salami och tomater, yoghurt med honung (så klart). 
 
 
 När vi for hoppades jag verkligen att det skulle finnas turkisk mat och inte bara pommes och pannkakor, typ. Och det fanns det ju. Jag ska berätta vad jag skulle vilja ta med mig hem:
 
- Kycklingkebaben så klart.
- Rödkålssalladen.
- Börek, som är friterade smördegsknyten fyllda med fårost.
- Pide, den turkiska pizzan som var fylld med allt möjligt, från enbart ost till köttfärs och potatis och, vilket jag till sist listade ut, kryddade med bland annat mynta
- Sesambullarna som såg ut som våra kanelbullar men var fyllda med sesampasta och nåt mer, valnötter kanske? Lagom söta var dom.
- Den smuliga getosten med mycket smak.
- Hela mezefatet från restaurangen. Där fanns bland annat en auberginröra, en bönröra, en tomatröra, en yoghurtsås, en jättegod ost och oliver. Och så nybakat bröd till det!
 
Några av dom här sakerna kan jag ju faktiskt göra själv. Rödkålssalladen och börek, pide och sesambullar borde gå att googla fram. Meze kan jag nog fixa. Brödbakning är förstås inga problem. Det lutar åt att det blir en turkisk afton nån gång i sommar, eller vad säger ni?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0