Sommar sommar sommar!

Idag är första dagen på länge som jag sitter vid datorn. Jag har liksom haft sommarlov från skrivandet, i det fantastiska vädret som har varit. Och ju längre sen det är jag skrev desto svårare blir det att ta tag i det igen tycker jag. Men nu så, äntligen, sitter jag här. Ja, man kan ju för all del göra det mesta på mobilen i dessa tider men jag har liksom inte haft nån lust till det heller. Men strunt i det, nu kör vi. 
 
Vad har hänt då? 
 
Gårdagen började med huvudvärk men jag satte ändå igång med att städa toan nere och fortsatte med att riva ur stora och lilla skrubben i hallen, för jag var igång och jag var pigg tyckte jag. När allt var utrivet så insåg jag att det här är ingen vanlig huvudvärk, det här är migrän. Elände. Jag kan ju inte lämna allt det här, jag måste göra klart. Och jag hade liksom fortfarande drivet, det var bara huvud och kropp som inte rikigt tyckte om den fysiska ansträngning det innebär att dammsuga (låter högt), klättra på trappstege och skruva i krokar (låter också högt, i alla fall när man har migrän), gå fram och tillbaka med kläder som ska sorteras åt olika håll, krypa in i skrubben och måla. Och JO, jag hade tagit mina migräntabletter så visst var det bättre men jag borde så klart inte ha hållit på så där.
 
 
Jag fick igen det på kvällen då huvudvärken kom tillbaka med nya krafter och jag frös och mådde illa. Tog nya tabletter och en varm dusch, drack mer vatten och gick och lade mig och höll tummarna för att det skulle bli bättre över natten. Det ÄR bättre idag, dock inte helt bra. Därför har jag inte gjort klart i hallen än utan tagit det lugnt. Färgen räckte inte riktigt, jag måste leta fram en skvätt till innan det är klart men det får vänta. Jag har hela dagen på mig. Fast jag skulle nog vilja ha bort verktygslådorna, skruvdragaren och allt det andra från köksön så man kan använda den till andra saker. Baka nåt kanske. Nej, just det, jag skulle ta det lugnt var det ju...
 
 
I onsdags var jag i Sollefteå hela dagen. Skulle lämna in bilen på service och byte av vindruta och fick inte hämta den förrän vid tre. Vad gör man i Sollefteå en hel dag? Ja man kan hälsa på H och dricka kaffe som jag lovat göra - men dom är i Spanien nu så det sket sig. 
 
Gick ner på stan och började dagen med en latte på Café Petter. Medan jag satt där började det regna. Jo, det skulle bli regn, det visste jag, jag var förberedd och hade regnkappan med mig. Till slut ÖSTE det ner. Jaha, kul, kul.
 
Jag avslutade mitt kaffe och gick gatan ner. Gick in på Audio Video för att känna på surfplattor. Har inte köpt nån än men snart så, bara jag har bestämt mig. Gick ut därifrån med ett par trådlösa lurar istället. Jag har saknat mina trådlösa som jag gav bort till Haqvin. Men nu har jag egna!
 
Gick på Lindex och där hängde en blus och ropade på mig. Jag är ju svag för 70-tal, det är bara att inse det. Paisly och långsmalt och liten puff längst ner på ärmen. Kolla! Visst står det Gun på den blusen? Nu fattas bara en långkjol så är looken komplett. Utsvängda jeans har jag ju redan. Kanske måste spara ut mitt hippie-hår igen? Fast jag trivs ju i kort hår. Tror till och med jag hade kort hår när jag var liten på 70-talet. Jaja, jag får fundera på saken.
 
 
Nåväl, det började bli dags för lunch så jag gjorde som jag planerat, jag gick upp till restaurang Nipan. Regnet hällde ner. Mina (utsvängda?) jeans var blöta ända upp till knäna när jag var framme. Upptill var jag blöt inuti regnkappan istället, pga svett. Men maten var god och kaffet satt fint. Sen gick jag till Textilarkivet och kollade in utställningarna där, bland annat en med virkade saker. Jättekul utställning, ni måste gå dit om ni har möjlighet. Hur kan man komma på att man ska virka en skivspelare? Va?
 
Den regniga onsdagen var som sagt den första dagen på väldigt länge då det inte var stekande sol. Ett helt makalöst väder fick vi till slut, efter den kalla sommaren. Vi har ätit och fikat ute på verandan, vi har åkt motorcykel till Höga kusten och ätit skärgårdsbuffé i Norrfällsviken och sett havsörnar i Köpmanholmen. Jag har plockat rödvinbär och kokat saft, jag har cyklat. Jag har fått jobba några dagar också. Så skönt när man bara behöver säga åt barnen att skor och keps räcker när vi ska gå ut. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Minisemester till Falun

Nu så, nu är vi tillbaka till vardagen igen. Vi var på en minisemester över helgen, så där i sommarlovets sista skälvande minuter. Och sommarväder blev det också till slut!
 
Vi for till Falun och hälsade på farfar och H och Prinsen. Packade husvagnen och drog iväg med den på fredag kväll.
 
Stannade till i Bräcke på glassbaren och åt hemmagjord glass. Kom precis vid åtta då dom borde ha stängt men vi fick handla ändå. Tack för det! Och gott var det. Jag tog körsbär och en glass som hette Experiment som var smaksatt med whisky. Funkade väldigt bra tyckte jag i alla fall. Herman tog bland anant en glassmak som hette Smurf som var illblå. Skulle tydligen smaka bilar. Dom har inte samma smaker varje dag på glassbaren utan kör med olika. Smart affärsidé tycker jag. Då måste man ju åka dit fler gånger för att se vad dom har!
 
 
Nästa stopp blev strax efter Ånge på en naturcamping där vi skulle tillbringa natten. Det blev grillade hamburgare till middag och det passade ju utmärkt eftersom det ju var fredag och hamburgare är en av våra fredagsrätter. Det är viktigt med traditioner.
 
 
Nästa dag fortsatte vi till Falun, via Ljusdal och Bollnäs och så stopp i Alfta för lunch. Jag beställde en kycklingsallad som var en höjdare, jag fick nämligen bröd med smält ost på. Nästan som att äta pizza till, ju! 
 
 
Framme i Falun skulle ju det nygamla huset inspekteras. Jo dom har bott i det huset förut, ser ni. Och H och jag kom fram till att jag förmodligen hade varit där en gång. Det var när Mannen och jag åkte från Eskilstuna och jag körde upp min motorcykel. Det regnade och var kallt, måste ha varit på hösten -95 och vi stannade där och G grillade korv åt oss på en elgrill på den inglasade verandan minns jag. Annars kom jag inte ihåg så mycket från den gången hur huset såg ut, vi var ju bara där en kort stund och inte så långt senare flyttade dom därifrån. 
 
Nå, det blev mat igen så klart, tillagat på den nyinköpta gasolgrillen den här gången. Mycket gott och trevligt. Grillen funkade så bra att till och med jag blev sugen på en gasolgrill.
 
 
Herman ger H en lektion i hur man tar en selfie.
 
 
Haqvin och jag har inte gått den kursen än....
 
 
Och så farfar och mys-Prinsen.
 
 
På söndagen for vi till Sundborn och Carl-Larssongården. Gick en guidad tur i huset och sen åt vi glass igen. Spännande att se hur Carl och Karin bodde, med porträtt på familjen målade på väggarna och den stora ateljén och Karins möbler och textilier. Att se miljöerna som Carl Larsson målat i sina tavlor. Men jag tyckte visningen gick för fort, jag hann inte kolla på alla detaljer som jag skulle viljat. 
 
Här är Carls sovrum. Det kände jag igen på en gång eftersom jag minns att vi pratade på konstskolan att han hade sängen mitt i rummet. Fast jag minns inte nu varför han hade det. Han hade även en lucka i väggen som han kunde öppna och titta ner i sin första ateljé för att se sina tavlor och fundera på hur han skulle fortsätta på dom. "Så där skulle du ha" tyckte Haqvin. Nå, jag brukar ju faktiskt fotografera mina tavlor och kolla på dom på mobilen när jag går och lägger mig. Det blir ju samma i princip. 
 
 
Det var i alla fall väldigt fint i huset. Tänk att bo så där, med sitt eget porträtt på dörren och dom olika rummen, Karins ljusa inredning i vissa och Carls mörka i dom andra. Jag gillar ju det ljusa jag, om jag får välja, fast inte bara vitt då. Hellre Karin Bergöö än chabby chic så att säga. 
 
Man fick inte fota inne i huset men jag har bilder från trädgården och utsidan. Dom är i rätta kameran så dom får ni se senare. 
 
När vi for hem igår var vi in till Orbaden, Hälsinglands riviera. Man har ju hört talas om det sen man var liten så vi åkte in av ren nyfikenhet. Och visst var det fint där med en lång, vit sandstrand. Inte så många badande dock men semestrarna är väl över förstås. På torsdag börjar skolorna igen. Då blir det vardag på riktigt.

Bakning och blåbär

Nu har jag en deg på jäsning igen. Brödet jag bakade i måndags är slut. Jag gjorde vanliga hederliga rågsiktkakor och dom gjorde succé så jag kör samma igen. Enkla att göra är dom också. Degen går fort att blanda och sen ska det jäsa ganska länge, sen bakar man ut fyra stora kakor som ska jäsa en gång till och så skjuts in i ugnen, stoppa i munnen! Med smör och ost på, helst. 
 
 
Hjortronen jag plockade är också slut. Jag kokade sylt på det lilla jag plockat, sen gjorde jag soppa och ugnspannkaka till middag. Ja, jag vispade till och med grädde, så där på en måndag bara! Det blev en riktig lyxmiddag.
 
 
Igår plockade jag blåbär. Fick köpa en ny bärplockare för jag hittade inte igen den jag köpte för ett par år sen. Inte hinken med lock heller som jag köpt speciellt för bärplockning. Men den kom jag på var den är. Den blev sophink hos Lillens för en sån hade vi glömt att köpa dit. Köpte två nya istället på Granngården, femliters med lock till. Köpte också syltsocker, Atamon och en ny silduk för säkerhets skull. Nu ska jag väl klara mig ett tag.
 
 
Sen på kvällen kokade jag blåbärssylt och gjorde en paj. Man ska väl fira årets första blåbärsskörd, inte sant?
 
 
 
 

Högt uppe på berget

När man har ont och är på dåligt humör kan man packa en ryggsäck och gå upp på berget och umgås med sig själv istället för att drabba sin familj och sina medmänniskor. Om man tar med sig en hink och ett par gummistövlar kan man plocka hjortron också.
 
 
 
 
Nej det blev väl inga mängder men det fick mig att bestämma mig för soppa och ugnspannkaka till middag, ja, med hjortronsylt förstås! Och jag fick motion och frisk luft på köpet och kaffe hade jag med mig.
 
Det onda jag irriterar mig på sitter i axeln, fortfarande. Jag gör mina sjukgymnastiska övningar och visst är jag bättre i musklerna runtomkring men det där som gör ont inuti axeln, det består. Igår var jag dum och hjälpte till att lyfta av kåpan på en vagn - alltså är det sämre i axeln idag. Det är som att själva arméns tyngd räcker för att det ska göra ont. Hur gör man då? Ligger ner? Går omkring med mitella? 
 
Nu när jag har promenerat upp och ner på berget känns det bättre. Endorfiner är bra skit. Endorfiner och Alvedon. Nu känner jag äntligen lust att dra igång en matbröddeg. 
 

Heeej!

Jaså, ni är kvar? Vad trevligt. Själv har jag fått jobba den här veckan och inte hunnit vara här nåt. Eller orkat, vilket det nu är. 
 
Så trevligt det har varit att få vara tillbaka på "mitt" dagis med "mina" barn. Jo men jag jobbade ju faktiskt hela sex månader där. Det är "mina" barn, tycker jag.
 
Sista veckan innan det drar igång på riktigt med den nya, ordinarie personalen. Vikariernas sista suck om man så vill säga. Nå, det behövs väl vikarier framöver också kan jag tänka. Hoppas dom ringer då.
 
Sommaren har kommit också. På tiden. Det har varit ganska varmt dom senaste dagarna, ja till och med på morgonen. Nej, inte 30 plus men runt 20. Det känns ovant men skönt. Tyvärr vill det gärna regna en skvätt varje dag också.
 
Som nu till exempel, nu är det 16 grader, regnmolnen hänger tunga i skyn och det skvätter lite. Förut idag var det 20 grader och govädersmoln. Jag passade på att tvätta en massa och hänga ute på torkvindan. Nåväl, det torkar väl imorgon då.
 
Nu ska vi strax gå bort till B och B för den årliga surströmmingsfesten. Trevligt!

Lakritskvinnans återkomst

Jo det är sant! Hon är här för att stanna verkar det som (en stund i alla fall, man vet ju inte med henne. Ibland försvinner hon oförklarligt.). 
 
 
Jag har nu promenerat dagligen, fem dagar i rad. Dom senaste dagarna minst fem kilometer. Bra jobbat! Nu gäller det bara att fortsätta hålla det tempot, minst. Kanske börja springa igen? Jag sprang ju faktiskt vägen ner den dagen vi gick upp för slalombacken. Jag såg att P hade skrivit att han skulle gå slalombacken upp ikväll. Hm, ska man hänga på eller? Det var jävulskt jobbigt sist....
 
I förrgår gick jag upp till vindskyddet för första gången denna sommar. Vi åkte visserligen skoter dit i vintras och grillade korv men det är ju rekreation, inte motion.
 
Jodå, solen sken!
 
 
 
Jag hade med mig kaffe och resterna av fredagsgodiset, några rader av helnöten jag köpt åt mig. Jag har bestämt mig för att sluta med lösgodis nu, ja på RIKTIGT! Jag har tänkt på det förut, att jag förmodligen äter mer godis när man köper olika sorter men i fredags insåg jag det på allvar. Jag bröt nämligen ner 200 grams chokladkakan jag köpt i bitar och lade i vår officiella godisskål. Det blev inte alls så mycket som det brukar var när vi har lösgodis i den. Nu var jag visserligen ensam om skålen men ändå! Äter vi så mycket godis?? Nej, hädanefter blir det chokladbitar för min del. Det är ändå chokladen jag tycker bäst om och ska man äta godis så ska man äta det man verkligen gillar. 
 
 
Igår var det ganska fint väder men dom hade lovat regn framåt eftermiddagen så jag tänkte att jag ger mig väl ut innan det kommer då. Eller hur..... Jag hann bara komma in på vägen till skidspåret när regnet började dugga från skyn. Sen ökade det. Till slut hällde det ner. När jag vek av från vägen och in bland buskarna tyckte jag det smattrade ovanligt mycket. Se där ja, det haglar ju. Tack för den. När jag nådde fram till första hygget (om man räknar från rätt håll) kikade solen fram men regnet höll i sig nästan ända fram till Plassen. Blöt och kall var jag när jag kom hem -men jag hade i alla fall promenerat! 
 
 
Nu sitter jag och funderar på vilken motion jag ska unna mig idag. Jag behöver åka ner på Hammarn, kanske jag ska promenera ner istället? Men det är trevligare att gå i skogen, även om myggen bits (det är därför jag har huvan uppdragen). Och skulle jag inte springa sa jag?! Jag känner hur Lakritskvinnan rycker i min ärm. Kom igen! säger hon. Ut och rör på dig!

Häxeri, häxera

Jag är inte klok. Jag har klämt ur mig tre häxor på fem dagar och har påbörjat en fjärde. Den snabba produktionstakten beror så klart även på att jag har haft "kroppsdelar" klara - men ändå. Jag känner hur idéerna snurrar runt som en virvel i ett vattendrag där uppe i skallen. Jag får passa mig så jag inte blir alldeles uppslukad av den....
 
Hon längst ner till höger med rött hår är den första som kom fram. Scarlett heter hon, det bestämde jag så sent som igår. Ibland tar det några dagar att få reda på vad dom heter. Sen kom hon i blå klänning och pastellfärgat hår. Myrtilla blev hennes namn, jag vet inte riktigt varför men jag tycker växtnamn är lite roliga att använda. Sen senaste är hon med rosa hår. En ängel blev det visst, ingen häxa. Lite cirkusinspirerad, i vinrött och guld. Jag är rätt nöjd med hennes ansikte. Jag försöker få nån variation i utseende på filurerna, det blir liksom samma samma annars. Jag vill att dom ska uttrycka OLIKA saker. Kroppsställningen blir också densamma för det mesta. Kan ju bero på att jag använder samma mönster till alla förstås. Jag får väl skärpa mig och tänka till lite när jag syr, inte bara braka på. Javisst ja, hon heter Tulipana-Rosa.
 
 
Jag är lite inne på cirkus/vauduville/burlesk just nu. Därför blev jag glad när jag fick syn på dom här sugrören på Ica. "Cirkus!" tänkte jag. Jag ryckte åt mig dom direkt. Vad dom ska bli vet jag inte rikigt än. Trollspön kanske? Några små cocktailgafflar fick följa med hem också. Det kan ju bli fler kökshäxor framöver, vad vet man. Annars får jag väl ordna fest och severa småplock så jag får användning av dom. 
 
 
Här får ni en tjuvtitt på den jag började på igår. Jodå, glittret och glamouren fortsätter!
 
 





RSS 2.0