Going home


Jag har badat i Adriatiska havet!


Svensk sommar 2012


Det är mååååndag morgon......

Så där ja! Då var det dags för vardagen igen. Och regnet skvalar. Men det är ingen mening att klaga på vädret, det blir inte bättre för det. Igår hade vi varmt och fint så jag gläds åt det istället. För övrigt regnar det i Venedig också idag enligt yr.no - fast där är det 27 grader och här är det 15 så viss skillnad är det väl.....
 
Igår var det invägning igen efter semestern. Man vill inte gärna åka på semester till Österrike och Italien och behöva tänka på vad man stoppar i sig. Öl, vin, glass, pasta, pizza, knödel, spätzle, schnitzel, choklad, nybakat bröd - mmmm. Å andra sidan blåste det varje dag när vi var i Italien och vågorna gick höga. Det gick nog åt lite energi av att bada. Vågen visade inte mer än ett kilos uppgång sen vi for så SÅ illa var det inte (för MIG alltså, hehehe). Jag hade tyvärr "haft semester" ett tag innan också så jag har ett kg till som smugit sig på men dom ska bort nu! Det är den stora fördelen med vardag - det är lätt att hålla matrutinerna. 
 
Sen finns det inte heller italiensk glass, knödel, spätzle eller Milka Toffee Ganznuss och Triolade i 200 gramskakor på Ica här på Hammarn. Inte ens iste med persikosmak finns det!
 

Borta bra

Och att komma hem känns riktigt bra det med. Skönt med sina egna prylar. Skönt sova i sin egen säng. Skönt prata ETT språk istället för 3-4 stycken på samma gång. 
 
Men visst har vi haft det bra! Vet bara inte hur jag ska skriva om allt vi gjort och allt vi sett utan att det blir ett JÄTTEINLÄGG. Jag får väl dela upp det. Kronologiskt blir det nog inte heller. Det får bli "Best of semester 2012". Håll utkik efter det den som är intresserad! Fina bilder utlovas.
 
Körde nyss igång tvättmaskinen. Igår började vi så smått packa upp och hänga ut tält och sånt på tork men orken räckte inte riktigt till. Kanske inte så konstigt med tanke på att vi kom med planet till Arlanda vid halv 12 i fredags natt och sen bilade hem.  Ja, bilen ja...... Den står kvar i Märsta den. När vi skulle hämta den på långtidsparkeringen hade vi inga bromsar. Fick smyga oss iväg till en nattöppen Statoilmack och stod där och mekade ett tag, utan resultat. Det fick bli bärgare och hyrbil. Mackkillen tröstade mig när jag hämtade två gratiskoppar kaffe (tack!) inför hemfärden att "nu känns det för jävligt men det är ju sånt här man minns sen!" Jo han har ju faktiskt rätt. 
 
Fredagsbilden då, vart tog den vägen? Lugn i stormen, ingen fara, jag har koll på läget. Tre stycken har jag som bara ska redigeras först, en från innan vi for och två från semesterresan. Strax på en blogg nära er!
 
Som försmak kommer här en bild från Grossglockner Hochalpenstrasse. 
 

Så det kan bli

Igår fick vi frågan om vi ville gå på Diggiloo. Hade inte haft en tanke på det innan. Jaaa tack!

Haqvin och jag for. Han tyckte det var bra fast lite för lång föreställning, det kröp i hela kroppen på honom på slutet trots att showen var bra och trots hamburgare i pausen (vi hade fika med oss men när det passerade folk med hamburgare kände vi att det var precis vad vi behövde). Ja jag tyckte också det var bra! Inte omöjligt att vi gör om det nästa år (om det blir i Bispgården vill säga).

Och inte en droppe regn på hela kvällen! Regnet kom när vi åkte hem. Fantastiskt!

Det ska fan stå i ösregnet och äta korv

Igår var det marknad. Jag var ner med grabbarna en sväng trots vädret - det regnade (nähä?). Men jag hade regnkappa och barnen tog paraplyer. Fast när vi hade parkerat bilen och skulle gå iväg regnade det inte så Herman lämnade paraplyet i bilen. Inte så smart skulle det visa sig. 
 
Ganska snart efter att vi kom ner så blev dom hungriga så det blev att leta mat efter gatan. Det fanns langos och thaimat och toast och korv med bröd - inget dög. Till slut hittade vi nåt dom ville ha: Kams! Men då var det slut.... typiskt! Vid det laget VRÄKTE regnet ner och jag var också hungrig så vi for hem och gjorde perbullar istället. Sen for jag ner en vända själv istället, strax innan marknaden stängde.
 
Om jag handlade nåt? Jodå. Jag köpte en mascara på Mias Salong, två linnen hos Jensens, tandborstar på apoteket, krämbullar på Brödbiten och en randig topp på Röda korset samt lite mat på Ica. Ingenting som jag inte hade kunnat gjort en vanlig dag utan marknad alltså.... Jo, jag köpte faktiskt godisremmar till barnen. Så väldigt många knallar var det väl inte heller. Ostar, mese, honung, tunnbröd, kläder och smycken bland annat. Nå, jag lyckades göra av med pengar ändå. 
 
Jag är nöjd med linnena. Ett grönt och ett orange, med tunna (reglerbara!) axelband och lite lull-lull vid dekolletaget. Höll på hemma på förmiddagen med att försöka få ihop en semestergarderob. Förhoppningsvis blir det sol och värme dit vi ska så några linnen i resväskan vore inte dumt. Jomen tjena. Alla linnen i garderoben var antingen för långa och trånga, för korta eller för stora i ärmhålen så man ser halva bh-n. Hur tänker dom när dom gör storlekar? Om man har en storlek större har man förmodligen större byst och bredare rygg, inte större armar, va?? I alla fall inte SÅ mycket större. Jag har i stort sett slutat skicka efter kläder på postorder, dom gör så konstiga modeller att jag måste prova för att vara säker på att det passar. Möjligen om det är fri retur men man kan ju inte hålla på att skicka kläder fram och tillbaka jämnt för att det ska bli bra, det orkar jag inte. Linnena jag köpte nu var faktiskt i storlek medium. Lite tajta över höfterna men dom är ju töjbara (linnena alltså, inte höfterna. Fast höfterna är visst töjbara dom med).
 
Nehej, nu ska jag stryka en klänning och en skjorta och sen göra en lista tror jag, på grejer vi ska ha med oss. Pust.....

Allt kommer till den som kan vänta

Det är bara en fråga om att vara på rätt plats vid rätt tid.
 
Jag verkar ha hamnat i ett stim vad gäller loppisfynd. Igår var jag på två loppisar på Hammarn. Vet inte om nån minns det men jag skrev ett inlägg efter jul om att jag ville köpa nya fönsterlampor när jag tagit undan adventsljusstakarna. En Mylonitlampa ville jag ha - men dom säljs inte på Ikea längre. Igår stod den där på loppisen. En blå Mylonit - för 40 spänn! 
 
Pratade om vaser med mamma när hon var här. Alla mina vaser är låga och vida. Får man ett par långskaftade rosor står dom och lutar mot kanten - inte snyggt. Jag vill ha högre vaser. "Kolla på loppis!" sa mamma. Och det gjorde jag - två stycken hittade jag!
 
 
 
Idag är det bakluckeloppis på Krångede naturcamp. Månne man ska ta sig dit och fynda lite medans man har flow....

Tåååårtan!

 

Till salu!

Nu har jag "felsökt" klänningen jag sydde förra sommaren och kommit fram till att den helt enkelt är för liten - det är därför jag inte trivs i den. Byst och armar får inte riktigt den plats dom behöver. Tänk att det ska vara så svårt att kommar fram till nåt så enkelt....
 
Därför är den härmed till salu. Hör av dig om du är intresserad så får vi ordna ett sammanträffande. Jag har C-kupa så den sitter förmodligen bättre på någon med A- eller B-kupa. Provning rekommenderas innan köp! Materalet vet jag inte riktigt vad det är men inte bomull i alla fall, mer åt syntethållet.  Jag kommer inte vara dyr på den, det lovar jag.
 

Sverige får - väder

Det regnar nåt helt fantastiskt nu. Inte hällregn utan tätt tätt regn, som duschen från en sprayflaska. Bergen på andra sidan dalgången är vita i regndiset. 13 grader är det men dom har lovat bättre väder till kvällen. Hoppas dom har rätt. Jag gillar inte att klaga på vädret, man kan ändå inte göra nåt åt det, men nog vore det trevligt med lite SOMMARVÄRME! 
 
Tvätten jag hängde på verandan igår hade inte torkat i morse så jag tog helt enkelt in hela torkställningen i köket. Ser stökigt ut men det torkar nog snabbt hoppas jag så jag kan stoppa undan dom rena kläderna i skåp och lådor. Har börjat tvätta undan inför den stundande semesterresan. Då ska vi resa till sol och värme hoppas jag! Tvättar allt somrigt jag har och sen får man se till att alla andra i hushållet också slänger sina mest somriga kläder i tvätten. Det ska hinna torka också och med detta väder......
 
 
Idag tänker jag sy en klänning. Ja, jag har bestämt mig! Jag måste sätta igång nu. Måste! Gick ut i syrummet igår och rotade bland tygerna. Tog fram allt somrigt tunnt tyg jag hade. Mätte, kollade mönster. Det blir en enkel ärmlös modell med avskärning under bysten och överstyckena i omlott. Har inte riktigt bestämt vilket av tygerna det blir än.... Det är där jag fastnar. Jag har så många tyger och så många mönster att välja på att jag inte vet vilket jag ska börja med! Men nu startade jag med tygerna. Det är där förälskelsen brukar börja för mig, med färgerna och materialet. Klänningsmodellen jag valt kan man göra enkel eller så kan man sy på band, spetsar, volanger etc, hur mycket lull-lull man nu vill ha. Har ingen bild på den, mönstret kommer från ICA-kuriren tror jag men den på minner om denna.
 
 
Dock hade ryggen gärna fått varit mer urringad för att få mer solklänningsstuk på den. Få se om jag kan göra nåt åt det....
 

Loppisfynd!

Två sjalar. Gröna gröna sköna sköna.
 
 
Halsband i tenn. Visst liknar den gerberan i bakgrunden? Såna blommor som jag gillar: Gerbera, solrosor, krysantemum, prästkragar..... 
 
 
Sen hittade jag två brödkorgar och en vit spetsduk till köksbordet - 5 spänn stycket. Det är fyndigt det! 

Syskonträff!

Nu har vi haft fullt upp i några dagar. Mamma och pappa kom i torsdags, i fredags handlade vi och bakade tårtbottnar. På kvällen hade jag en överraskning åt pappa: B och B kom och sjöng och spelade! Ja jag sjöng faktiskt jag med. Vi grillade hamburgare och kycklingspett och det var väldigt trevligt. Och varmt och fint väder!
 
Igår var det dags för pappas syskonträff. Vi hade beställt mat från Lotties så det enda vi egentligen behövde göra var att duka. Tydligen glömde vi beställa finväder för solen hade försvunnit bakom moln och det var regn och 16 grader. Men vi dukade ute på verandan ändå - det är ju sommar! Ställde ut värmefläktar under borden och tog fram filtar att ha i beredskap ifall nån skulle frysa. 
 
Tårta gjorde vi däremot själva. Jordgubbstårta, självklart. Det är ju sommar! Vanliga tårtbottnar (anslag heter det, jag vet) och en fyllning av vispad grädde, lemon curd, kondenserad mjölk och jordgubbar. Receptet tog vi härifrån:
 
http://www.recept.nu/tina-nordstrom/efterratter-och-godis/agg-och-mejeri/citronglass-med-persika-och-mandel/
 
Ja det är egentligen glass men det lät så gott att vi tänkte att det måste funka som tårtfyllning. Ovanpå hade vi vispad grädde och så jordgubbar och riven mörk choklad. Smakbetyg: 5 poäng - jättegott! Utseendet blir en femma från början men en trea när man skar upp den -  "glassen" var lite lös att ha som tårtfyllning. Ingen showtårta alltså - men GOTT var det! Man skulle nog kunna ha mojset ovanpå tårtan istället för grädde.
 
 
Nästan all mat och tårta gick åt och alla var nöjda tror jag. Gårdagskvällen blev lugn. Vi låg strandade i tv-soffan eller framför datorn hela familjen. Pust....
 
Funderar vad vi ska hitta på idag. Det regnar än. Kanske man ska åka till Strånäset och kolla på lappverksutställningen. Det kan ju passa i detta väder. Lite utflykt, lite fika, lite konsthantverk och kulturhistoria - näring för kropp och själ. 
 
 

Den som väntar på nåt gott....


Trädgårdsdags

Igår köpte jag nåt jag velat haft i flera år - en PION! En ROSA (vad har det tagit åt mig i år?) Den andra växten är såpnejlika, en marktäckare jag ska sätta runt fötterna på krolliljan för att slippa en massa ogräs där. Den får lila blommor.
 
 
Detta inköp innebar att jag måste ta mig an rabatten med stenpartiet - för det är där jag tänkt sätta pionen. Jag har gruvat mig för det men tänk så bra det gick, trots förkylning. Mmm, jag vet, jag ska vila..... men det gick bra bara jag satte igång. Adrenalitet antar jag. Jaja, jag lovar att vila idag, efter jag har planterat. Glömde köpa plantjord igår så jag blev inte klar. Tuvan i bakgrunden är inte ogräs utan blåsvingel, den ska tillbaka bredvid stenpartiet.
 
 
Det HÄR är ogräset.....
 
 
Ska köpa Myrr eller nåt liknande också. Stenpartiet visade sig vara ett riktigt myrbo! Så klart, jag hällde ju dit sand när jag gjorde det, för att få bra dränering. Det gillade myrorna, uppenbarligen. Funderar på torv eller nåt också för att bygga upp rabatten i bortre kanten, där pionen ska vara. Gräsmattan lutar lite och det skulle se bra ut om man kunde få upp rabatten lite i den änden. Få se vad Granngården har att erbjuda.
 
För övrigt är det mest grönt i rabatterna. Allt verkar blomma sent. Tur jag har mina krukor och lådor!
 
 
 
Min nya favorit: Stjärnklocka. Måste skriva upp det till nästa sommar! Pelargonerna syns nästan inte bakom dom.....
 
 

Host, host, snora, snörvla....

Bra början på semestern. Men bara man har tagit sig upp och varit igång ett tag så känns det bättre. Om man ser till att vila emellanåt vill säga och det ska man väl ändå göra när man har semester, va?
 
 
Finväder idag! Varm är det och solen har skinit nästan hela tiden. Det var ett tag mitt på dagen som det kom mörka  moln och en rejäl regnskur men det gick över. Hann precis bli klar med sorterandet borta på återvinningscentralen innan det började. Vilket flyt! Tyvärr glömde jag glödlampor och batterier hemma så det får väl bli en vända till nån dag. 
 
Barnen har jag lyckats få ut på cykeltur efter pannkakslunchen. Fanns jordgubbar kvar också och lite grädde unnade Herman och jag oss. Är inte det sommar så vet inte jag! Grabbarna har varit borta ett bra tag nu, det trodde jag inte om dom. Men bara man lyckas dra dom från datorn så KAN dom faktiskt hitta på annat som är skoj.
 
 
 
Jag då? Jag har suttit i solen och läst och nästan blivit överhettad. DET är man inte bordskämd med denna sommar! Igår blev jag faktiskt solbränd på armar, axlar och dekolletage efter att ha jobbat ute med att städa ihop det som skulle på återvinningen samt klippa ner krikonträdet. Inte mycket men man anar en annan färg där klänningen inte täckte. 
 
Kanske man skulle grilla ikväll? Kycklingspett och köttfärsspett, låter inte det smaskens? Och hemmagjord vitlökssås till - det kan kanske jaga bacillurerna på flykten?

Värme!

Äntligen! Det är riktig sommarvärme ute! Det är några moln ibland, det blåser rätt ordentligt mellan varven men det blåser LJUMMET! Härligt! Man suger åt sig varendaste liten kilojoule.
 
Rekordkort cruising igår. Vi tog volvon och åkte ner på byn. Åkte en vända och vinkade åt folk, parkerade bilen och stod och tittade på bilar i kanske 5 minuter. Sen åkte vi hem. Ja, mannen och jag hade tänkt gå ner själva en sväng och ta en öl eller två men det var ju ingen brådska så vi satte oss i soffan en stund. Kände efter ett tag att jag inte hade nån lust att gå ner. Snorig och trött och eländig. Nej det blev sängen istället.
 
Ingen målning blev det heller igår, snarare sova i soffan. Men jag förlåter mig själv, jag är ju sjuk, då får man vara lat. Man vilar och sen tar man nya tag. Men dom nya gardinerna satte jag upp. Jaa, det blev fint, som jag sa!
 
Hm, nu har det börjat blåsa ännu mer. Undrar vad det tänker sluta? Nej, vi hoppas på fortsatt finväder nu. Ska greja lite i trädgården, krikonträdet har flera döda grenar upptäckte jag så dom ska kapas bort. Jag har rabatter som behöver rensas. Men jag lovar att ta det lugnt och inte överanstränga mig! 





RSS 2.0