Nertryckt och överkänslig

Orkade inte skriva nåt igår. Jag var så less och det hade bara blivit gnäll gnäll gnäll kände jag. Fast det kommer det att bli nu också för jag är fortfarande deppig. 
 
Så klart det har att göra med att pengarna sinat. Igen. Idag kommer studiebidraget och det skulle räcka till nästa torsdag då A-kassan kommer igen, det var vad jag hade tänkt. Fast igår kom instrumenteringen till Passaten med posten, reparerad och klar och det vore ju bra om jag kunde lösa ut den så jag får tillbaka min röda fara och slipper åka lånebil. Ska jag vara ärlig så blev det faktiskt billigare än jag trodde det skulle bli men pengar är ändå pengar. Jag vill inte ha fler utgifter. Jag vill kunna leva utan att ta av mina besparingar jämnt. Vad ska jag göra när dom tar slut?
 
Jag är så less på att HELA TIDEN tänka på hur mycket pengar jag har. Kan jag passa på att handla det där som är billigt? Nej. Jag får vara utan för det mesta. 
 
Deppigheten har med allra störta säkerhet att göra med sömnbrist också. Haqvin hostar och hostar. Jag vaknar av hans hosta om nätterna fastän vi har två stängda dörrar emellan. Igår vägrade han gå på skolan, han orkade inte, han var bara ledsen. Jag ringde vårdcentralen och vi fick en tid på eftermiddagen. Mannen var dit med honom eftersom jag var tvungen att åka till stan och tandregleringen med Herman. Men nej, snabbsänkan såg bra ut. "Bara" virus, bara att vänta. Dock hade ingen lyssnat på lungorna vilket jag tyckte var konstigt. Varför gjorde dom inte det? Han låter som han har fått lungsot tycker jag (eller som jag gissar att dom lät).
 
Inatt var klockan tre när jag vaknade av hackandet och hostandet. Jag var så trött i morse så när jag höll på ute i pannrummet och försökte tända upp i pannan som slocknat under natten så började tårarna rinna. Det kändes så eländigt allting. 
 
Hände inget positivt igår? Jo faktiskt. När vi skulle till tandregleringen blev vi sena. Kom dit tio minuter efter vi skulle varit där. När vi precis hängt av oss jackorna ropade dom upp Herman. "Förlåt oss, har ni fått vänta länge nu" sa sköterskan. Dom var alltså försenade, dom med. Där hade vi tur.
 
Efter besöket gick vi på Café Entré på lasarettet och fikade varsin stor leverpastejmacka. Jag kan rekommendera dom, dom är jättegoda (finns annat pålägg också). Sen blev det Dressman och förbrukning av presentkort. Han köpte en vinröd skjorta och en svart enkel tröja. Samma försäljare som förra gången, han som Herman tyckte var så bra. Han diskuterar och tipsar och visar hur man kan bära kläderna. Herman kan behöva lite vägledning, han är väl inte direkt en sån som läser modemagasin men han vill gärna se snygg ut. 
 
Sen hem och slänga ihop en middag som jag själv inte hann äta eftersom det var 20 minuter kvar till träningen skulle börja när det var klar. Jag hade slevat i mig lite yoghurt och müsli istället medans jag lagade maten. Vilken tur jag tog den där stora mackan till fikat och ingen bulle eller nåt annat fjask. 
 
Träningen gick lite trögt i början men sen kom jag in i en andra andning (adrenalin?) och på andra varvet GICK JAG ARMGÅNG. Bara ett par "steg" men ändå! På första vändan hängde jag bara i bommen för jag trodde inte jag kunde men på andra varvet var jag förbannad (det VAR nog adrenalin) och tänkte "jag SKA" och så försökte jag få kroppen att pendla - och då funkade det! Jag kunde!
 
Sen for jag hem och åt carbonara och ett ägg och två kex med jordnötsmör. Jag var HUNGRIG. Och trött.
 
Jag är fortfarande trött. Ska baka Matildabröd nu, sen måste jag nog ut och ösa flis. Jag vill inte att det ska slockna i pannan igen. Städa hos Lillens måste vi också göra idag. Men sen tror jag att jag måste göra nåt kul, annars kräks jag. 

Bake-o-holic?

Jag tror jag är bakberoende. Eller så är jag bara väldigt inspirerad. Jag har börjat kolla på gamla avsnitt av Hela Sverige bakar till eftermiddagskaffet. Svårt att inte bli baksugen då. 
 
En sak jag är brydd över är hur överambitiösa vissa är. När dom ska baka nåt enligt ett eget recept så ska dom väl det för att visa vad dom kan, inte sant? Men varför inte göra nåt man KAN då? Varför hitta på nya saker, nya, komplicerade recept och metoder som antingen inte fungerar eller inte hinns med? Jag, som sitter i TV-soffan och kollar på med en kopp kaffe i handen, skulle så klart ALDRIG göra så. Hrrm.... När man inte är fullpumpad med adrenalin och har tävlingsnerverna på helspänn är det lätt att vara klok...
 
Igår såg jag till att få utlopp för baksugen genom ett riktigt husmorsryck: jag gjorde kroppkakor. Jo, det är sant. Det var tillräckligt längesen för att jag skulle ha glömt hur pyssligt det är. Fast det gick bra även om det var mjöl både på mig och golvet och hela köksön när jag var klar. Och gott blev det. Jag fyllde dom med karamelliserat rimmat fläsk och lök. Nej det är inget konstigt. Jag steker det tärnade fläsket och löken ganska länge, sen strör jag på en liiiiten nypa socker (farin blev det igår) och rör runt tills jag är rädd att det ska bränna vid. Då slår jag på lite vatten (lite!!) och så får det koka tills det är nästan torrt i pannan och på väg att brännas vid igen. Fläsket ska liksom vara glaserat med en sås när det är klart. Svartpeppar och salt om det behövs. Stekt fläsk och lök är gott men det här är ännu godare.
 
 
Nu kanske inte du tycker att kroppkakor är bakning men man det blir ju som en deg som ska fyllas, det tycker i alla fall jag är lite som bakning. Medans jag stod där och petade in fläsk i bullarna funderade jag: skulle man inte kunna koka dom utan att fylla dom med fläsk? Servera fläsket bredvid istället? Med lingon och smält smör så klart, borde inte det smaka likadant? Då skulle man orka göra det oftare.
 
Igår kväll tog jag sista brödpåsen ur frysen. Med viss glädje faktiskt för det betyder att jag kan baka idag. Jo visst, man kan baka fast man har bröd kvar i frysen men jag vill ju att vi äter upp det också. Igår när jag låg i soffan i palt(kroppkake)koma så började jag googla på pirogrecept. Ett par av mina instagramvänner har lagt ut bilder på pirogbak och då blev jag lite sugen. Baka bröd och laga mat i ett, så praktiskt. Och gott. Men vad ska man fylla dom med?
För en stund sen drog jag igång en poolish. Den ska stå i fyra timmar och puttra på så det blir väl bakning vid lunch ungefär. Det blir nåt chiabattaliknande idag tror jag, fast med lite råg i. För att råg är gott och för att det finns rågmjöl hemma. Och för att dom bakade chiabatta i ett avsnitt av Hela Sverige bakar och EN deltagare lyckades få till rätt textur och smak på dom. Så klart jag måste testa jag med. Fast det kom jag på när jag redan satt poolishen. I deras recepte ska det vara surdeg. Äh, jag får testa det receptet en annan gång. 
 
Semlor skulle jag också kunna baka nån dag. Bullar var längesen. Problemet är att jag inte vill ha sötsaker i mängder hemma. Ja man kan gömma dom i frysen - och glömma bort dom..... Det har hänt. Nej, som jag skrev förut: ska jag baka så ska det ätas upp. Fast vi fyller ju år snart, jag och Haqvin. Då får man äta bullar, inte sant?

Vältränad

Idag känner jag att jag har muskler. Var på träning igår. Igår igen, ja. Eftersom herrarnas söndagspass har blivit ett mixat pass och damernas pass är på måndagar så blir det träning två dagar i rad för mig hädanefter. Plus torsdag förstås, men det är inte orättvist för herrarnas pass är på onsdagar så dom får också träna två dagar i rad. Lyllos dom, inte sant?
 
Ikväll är det ingen kör och då brukar jag ju passa på att gå på latin fusion men det vete fanken om jag ska det. Kanske benmusklerna borde få vila? Känns som jag behöver ta det lugnt och äta upp mig idag istället. Nej, jag har inte ätit för lite dom andra dagarna (jag äter ALDRIG för lite!) men jag blir alltid hungrigare dagen efter träning. 
 
Tyckte det gick bra ändå igår men visst var det jobbigare än vanligt, speciellt vid vissa övningar. Benen känns det i och i sidan av ryggen. Den muskeln använder man bland annat när man lägger i växlar i bilen, om ni inte visste det. 
 
Ska känna efter framåt eftermiddagen hur det känns. Det ÄR ju som kul att dansa också och visst är det väl mest kondition, va? Visst? Benen och axlarna får visserligen sitt också men det är ju kul. Och det händer ju inte varje vecka....... ska fundera.......
 
 
 

De e mååååndag morgon..........

Skickade iväg en hostande, hackande Hacke till skolan idag. Han är i alla fall pigg nu men hostan sitter i. Herman skjutsade jag till bussen i morse. Nu är jag trött. 
 
Har hunnit ta reda på disken och röjt i allmänhet i köket samt kört igång tvättmaskin tom på 90 grader för det luktade skumt om den tyckte jag. Man hinner mycket när man kliver upp tidigt. Det jämnar å andra sidan ut sig sen eftersom jag lägger mig tidigt (och förmodligen kommer att behöva sova middag idag).
 
Planen idag är annars att åka till återvinningen med skräpet som jag rensade ut när jag flyttade in i ateljén. Det har legat i en hög ute till vänster om dörren ända sen nyår. Jag har helt enkelt glömt bort det. Till slut ser man det inte längre. Hoppas inte påsarna har frusit fast. Har en hög kartong och julpapper på verandan också som jag måste komma ihåg. Allt ska man göra PÅ EN GÅNG, annars blir det liggande.
 
Herman ska till badhuset med skolan på torsdag så han skulle behöva nya badbyxor. Jag undrar om det finns nån som säljer såna på Hammarn. Det måste jag också kolla idag. 
 
Vad mycket det kändes som fastän det bara var två saker. Det kanske beror på att den första är beroende av tid - återvinningen har bara öppet på förmiddagen. Den andra uppgiften är på sätt och vis också tidsbunden - den ska vara åtgärdad innan torsdag morgon. Men hur svårt kan det va liksom? Kör på bara!
 
Inget jobb blev det förresten. Nya tag. Suck.
 
Nej nu måste jag börja på med nåt, inte sitta här och deppa. Platsbanken med flera sidor är genomsökta. Nu ska jag gå ut och ösa flis och lasta skräp och skratta hela vägen till återvinningen. Mouahahahaha!
 
 
 
 
 

Helgen går mot sitt slut

Söndag kväll. Nytränad, nyäten, nya tag inför en ny vecka. 
 
Betalat räkningar. Inte så kul. Men jag kanske slipper ta av sparpengarna innan nästa utbetalning om jag har tur. Min ekonomi börjar bli komplicerad. A-kassa varannan torsdag, barnbidrag för ett barn den 20:de och studiebidrag för det andra den 30:de. Nej, han får inte behålla det själv än, han bor hemma och jag betalar hans mobil och servar honom med skjuts till och från bussen och allt det andra som mammor gör. Påminner om läxorna till exempel. Suck.... Tänk om man kunde tänka åt dom? Men jag har fullt upp med mina egna tankar. Försöker hjälpa honom så gott jag kan, stötta, uppmuntra - vad mer kan man göra?
 
Har inte hört nåt om jobbet. Imorgon är det 14 dagar sen hon på bemanningsföretaget skulle skicka in min ansökan. Lite dåligt tycker jag nog att det är. Dom kunde väl ringa och säga "nej, tyvärr, du var inte den vi tänkt oss" om det nu är så det är. Som det är nu törs jag inte ens beställa tid hos frissan.
 
Idag sydde jag färdigt en ängel. Inte blev det nån rockabillybrutta inte, snarare en badbrud från ospecifierad tidsepok. Hon har en sån där rynkad badmössa, sekelskiftesmodell kanske? Men baddräkten ser mer ut att vara från 50-talet. Funderar på att göra en vanlig, tajt badmössa till nästa badbrud men vilket tyg ska man använda då? Nåt som ser ut som gummi? Eller är bubbligt? 
 
 
Sydde en bakduk åt mig själv också. Hade fröskalsbomull som legat till sig bra länge i mina gömmor. Tyvärr var den tjockare än jag mindes den så jag vet inte vad jag tycker om bakduken än. Inte orkade jag brodera nåt heller, inte ens göra en applikation. Usch vilken lathet. Men det kan ha berott på det jag skrev, att den inte blev som jag tänkt på grund av tyget. Jag får använda den och se vad jag tycker. Skjuta projekt bakduk på framtiden så länge. 
 
 
 

Vad händer?

- Första feberfria dagen! Nästan en hel vecka höll viruseländet ut. Igår kväll fick han ta Mollipect och inatt har vi fått sova. Följdaktligen är vi mycket piggare idag, både han och jag.
- Trots tröttheten som hållit mig i ett stadigt grepp dom senaste dagarna orkade jag ändå fara på träningen igår kväll och studsa runt där som en liten gummiboll. Är det inte märkligt? Priset är en smygande träningsvärk i låren idag. Men det lät konstigt om mig. Sulan hade lossnat ännu mer på högerskon. Dags att investera, om än i budgetklass.
 
 
- Det var minus 20 imorse. Vilken tur jag hade bestämt mig för att det var bakdag idag. Matildas grahamsbröd bakade jag på förmiddagen och nu ska jag sno ihop en morotskaka. Var tvungen att handla vetemjöl, olja och valnötter först. Det var nästan så det blev en valnötsfri kaka den här gången. 45 spänn för en påse nötter! Men så tänkte jag: När jag köper godis funderar jag inte på vad en påse kostar. Valnötterna tillför ju faktiskt nåt till kakan. Den blir kanske inte nyttig men nyttigare än utan nötter. Och förresten, det är ju fredag!
 
 
 
 
 

Formsvacka

Jag vill verkligen äta sunt och leva ett hälsosamt liv. Träna och åtminstone RÖRA på mig varje dag.
 
Men vissa dagar orkar jag inte. Som idag. Var till sjukstugan med Hacke som haft feber och hosta sen i fredags kväll. Igår kväll hade han en febertopp igen, 39,4, och låg i soffan och var klen. Ringde VC imorse tio över åtta men det fanns inga läkartider idag(!) men vi skulle få komma och ta prover och träffa en sköterska i alla fall. Allt tydde på virus och inga bakterier och han verkade faktiskt piggare. När vi for därifrån och till affären beställde han hamburgare med texmexdressing till lunch, han som i stort sett har levt på oboy dom senaste dagarna. Och så fick det bli.
 
Jag åt alltså en "hemburgare" till lunch, med Friscobröd, ost, bacon, tomat, inlagd gurka och texmexdressing istället för nåt grönt och nyttigt. ORKADE inte hitta på nåt annat till mig. Men det var gott, tro inget annat!
 
Tror jag oroade mig mer för lillgubben än jag var medveten om och har nog sovit rätt illa. Vaknade fem i morse och kunde inte somna om. Låg och lyssnade efter hostan.
 
Ska ta mig i kragen och gå en promenad sen. En liten i alla fall. Eller en längre om andan faller på. Skulle egentligen vilja åka skidor men det är som sagt lite klent med snö i byn.
 
 
 
 
 

Vintersallad, bönsallad och marinerade champinjoner

Fick ett husmorsryck. Tänkte "om jag gör som en salladsbuffé hemma är det lättare att äta mycket grönsaker". Och så slipper man tänka i ett par tre dagar. Sagt och gjort. 
 
Vintersallad
 
Ca 400 g strimlad vitkål
en stor morot
ett äpple
1,5 dl russin
 
Dressing. (bästa pizzasalladsdressingen!)
1,5 msk olja
2 msk ättika
2 tsk socker
2 krm salt
pepparmix, vitlökspeppar, italiensk salladskrydda, torkad vitlök, chiliflakes etc etc. Kryddor du gillar!
 
Lägg den strimlade vitkålen i ett durkslag. Koka upp vatten och slå det över vitkålen (håll till i diskhon) och låt rinna av tills det inte luktar så starkt längre. Riv moroten och äpplet. Blanda i en skål ihop dressingen. Lägg i vitkål, morot, äpple och russin och blanda om. Låt svalna innan du serverar, vitkålen är förmodligen varm fortfarande. Ställ resten i kylen och ät nästa dag (och nästa om det räcker).
 
Bönsallad
 
En förpackning stora vita bönor
En liten röd lök
En skvätt pressad citron
En skvätt olja
Salt, vitlökspeppar, pepparmix, chiliflakes, smoked paprika......ja du fattar.
 
Häll av bönorna i en sil. Skiva löken. Blanda ihop och smaka av. 
 
Marinerade champinjoner
 
En burk champinjoner
En liten vitlöksklyfta
En svätt olja
En skvätt pressad citron
Salt, pepparmix, timjan, oregano, rosmarin, ja örtkryddor helt enkelt. 
 
Häll av champinjonerna i en sil. Hacka vitlöksklyftan. Blanda ihop allt i en burk. Ställ i kylen i några timmar. 
 
 

Tisdagsflum

Helt oerhört fantastiskt trött är jag idag. Hur kan tisdagmornarna vara segare än måndagmornarna? Det är ju natten till måndag som oftast blir för kort. Jag är inte trött på söndagkvällen och kommer inte i säng i tid.
 
Men igår var jag trött. Somnade bra. Sov hela natten tror jag. Minns inte att jag har vaknat nån gång. Inga konstiga drömmar. 
 
Risk för överkonsumtion av kaffe idag.
 
 
Nu har det ljusnat så nu ska jag strax gå ut och ösa flis.Tyvärr står flisbaracken vid sågen, inte vid pannrummet. Mannen flisade i helgen men när han skulle dra baracken tillbaka till pannrummet så gick det inte, det var för halt så traktordäcken bara spann. Dom skulle visst fixa det ikväll men flis till pannan måste vi ha innan dess, det var nästan tomt i magasinet när jag var ute och kollade imorse. Jaja, jag får väl släpa och dra då. Det är också en slags träning. 
 
Igår kväll var jag på den vanliga träningen. Bra pass. Svetten rann. Dessutom hade jag åkt skidor på eftermiddagen. Eller, ja, åkt och åkt..... Jag tänkte jag skulle se hur skidspåret här i Pålgård såg ut. Kan man åka? Det kunde man. Typ. Inte är det mycket snö, inte, men jag tog mig ända fram till timmervägen i alla fall. Där var det plogat och sandat så där fick jag ta av mig skidorna och promenera. Gick ut till landsvägen istället för att fortsätta skidspåret. Där gick det att åka på vägrenen. Ja, några kilometer fick jag ihop i alla fall. Kanske provar igen idag.
 
 
Idag ska det bli änglasömnad i alla fall, det har jag bestämt. Eller häxsömnad. Jag har faktiskt ett par beställningar på gång så jag måste leta tyg och fundera hur dom ska se ut. Jag har även den rödhåriga häxan med leopardklänningen att göra färdigt. Sen har jag en idé jag fick för några år sen som jag inte har börjat på än. Vad sägs om rockabilly- eller nostalgiänglar? Har funderat på det varje sommar när Nostalgiveckan närmar sig men inte kommit till skott än. Det skull kunna bli kul. Måste rota bland mina tyger och fundera hur dom ska se ut. Lite pinupstil liksom. Nej inte naken-pinuppor, mer påklädda nuppor med stil tänkte jag. Men hur får man till frisyren?
 
 
Stor risk för påbörjande av många projekt idag. Måste hejda min trötta hjärna och rikta in mig på några få saker så jag inte kraschar. Jag tror jag börjar med en kopp kaffe. 
 
 
 

Nu var det det där med håret igen.....

Istället för att göra nåt vettigt (som att sy änglar till exempel) sitter jag och kollar frisyrer. Nästa gång blir det inte bara klippning hos frissan utan färg och slingor också. Och jag vill göra nåt kul, nåt som syns ordentligt! Inget brunt. Jag är less på brunt nu. Det ska vara RÖTT!
 
Har tänkt att stå ut ända till slutet av februari för att frissan ska få lite mer material att jobba med. Då blir jag i alla fall snygg tills jag fyller år. Kanske inte klippa så superkort som hon brukar få göra utan utnyttja lockarna som vill bryta fram så fort det blir fuktigt. I somras lyckades hon ju klippa fram mina lockar så jag såg ut som Erik Hassle när jag vaknade på morgonen. Det var faktiskt lite kul. När jag väl hade vant mig och när jag hade köpt en paddelborste så jag kunde välja om jag ville vara slätstruken eller wild and crazy.
 
 
Men hur långt vill jag ha då? Jag gillar när det är lite volym upptill. Det är kanske det man måste träva efter - volym ovanför öronen. Och så fixa håret varje dag (usch vad jobbigt...) så att det inte hänger platt. Men med slingor i så blir det lite mer stadga och en bra klippning fixar nog V. Vilken färg då? Nu är det för mörkt. Det ska vara ljusare. Jag känner mig tråkig i mörkt hår.
 
Den här färgen är fin. Fast kanske inte hela håret i den färgen men slingorna då? Frisyren är också fin fast lite för lång för min smak. Och jag hinner inte spara ut så mycket till februari.
 
 
Den här är också cool. Hm, jag tror jag har haft med den här bilden förut. Lite som en superversion av frisyren jag har på bilden ovan. Något rödare också om man säger så. 
 
 
Den här ser ju nästan ut som min frisyr nu, fast lockigare och rufsigare. Men färgen är för mörk. Slingor ska det vara. 
 
 
Kanske ska ta ett snack med frissan och höra om hon har några idéer. Dom brukar i regel ha det, dom här som är proffs på hår. Och så verkligen betona att vi minsann inte ska vara diskreta den här gången.
 

Snö och feber och en häxa

Så har det gått en helg igen. Ingen skidåkning blev det trots det fina vädret och snön som fallit. Ska prova idag istället. Vet inte om nån dragit upp spåret här i Pålgård. Snön som kom var så där riktig fluffsnö så det kan nog vara svårt att få till ett riktigt bra spår. Halt under snön är det också fortfarande på vissa ställen. Jag gick upp på berget i lördags, första gången på länge, men man fick hålla sig på sidan av vägen för att ta sig upp. Mitt på var det "is under snö". Blir intressant om nån kommer på tanken att försöka åka skoter där....
 
 
Haqvin har haft feber och hosta i två dagar nu. Ja, egentligen började det redan i fredags när han hade spel- och filmkväll med några kompisar hos Lillens. Han mådde inte riktigt bra när jag var och tittade till dom på kvällen och han kändes varm. Dagen efter hostade och rosslade han och var klen. Han får vara hemma idag så får vi se hur det utvecklas, han kändes i alla fall svalare igår kväll. 
 
Jag har sytt i helgen. Jag har ju el i min ateljé nu! Egen lysknapp och lampa inne i skrubben och eluttag till både det ena och det andra. Lyxigt värre. Det enda som saknas nu är en till armatur i taket så jag slipper skugga mig själv när jag står vid klippbordet. Jag upptäckte också en sak när jag började sy: golvet lutar. Rejält. Om jag sätter mig på stolen mitt emellan symaskinen och klippbordet så rullar jag mot ytterväggen. Lite jobbigt är det. Men jag får väl leva med det. Jag vet i alla fall inte hur jag ska lösa det för jag tänker inte riva upp golvet. Vad jag sydde? En häxa så klart. Bra uppvärmning. Hon saknar bara kvast och väska, sen är hon klart. Snitsig brud, inte sant? Har lite lite leopardtyg kvar som möjligen räcker till en kjol. En ängel i leopardkortkort?
 
 
 

Veckans vegetariska #2 och #3: Majbiffar med mera samt rödbetssoppa

Igår vegetarisk middag, idag vegetarisk lunch. Det tar sig. Båda måltiderna enligt principen "vi äter det vi har hemma". Det låter så påvert, tycker jag, äta "det vi har hemma". Som om vi åt torrt bröd och gammal ost. Det gör vi ju inte. Igår åt vi till exempel detta:
 
Majsbiffar, klyftpotatis, ugnsbakad palsteracka, paprika och lök, en sallad på stora vita bönor, rödlök och persilja med citron- och olivoljedressing samt en vitlökssås på kvarg och turkisk yoghurt. 
 
Rena festbuffén - på en torsdag! 
 
Idag åt Mannen och jag rödbetssoppa till lunch. Hade fyra rödbetor som låg i grönsakslådan ropade sen före jul nån gång. Bäst vi äter upp dom tänkte jag. Jag gjorde enligt det här receptet:
 
http://www.tasteline.com/Recept/Rodbetssoppa_med_ingefara__citron_och_chili
 
Fast jag rev rödbetorna istället så dom skulle koka lite fortare och så hoppade jag över mixandet. Ja jag hade ingen chilifrukt hemma heller, jag tog lite harissa. Den här soppan gör vi fler gånger! Det blev jättegott med ingefäran och citronen till rödbetorna. Jag kan tycka att dom smakar lite väl mycket "jordkällare" ibland men med nåt syrligt och starkt till blev det mycket gott (jämför med inlagda rödbetor som ligger i ättika- och sockerlag. Ingen jordsmak på dom).
 
Tyvärr mumsade vi oss soppan innan jag hann fotografera. Samma med maten igår, inget foto. Illa illa. Vad är det här för matblogg? Svaret är: det är det inte. 
 
Varför denna plötsliga ambitiösa grönsaksätning? undrar nu Vän av Ordning. Jo, jag såg på Anna Skipper igår, "Du är vad du äter". Jag har inte varit så förtjust i programmet men visst, budskapet går hem, absolut. Klart man ska äta det som är bra för kroppen! Och resultat blir det, om man ska tro programmet. Jag tror kanske att själva upplägget gör att det blir lite tillgjort, det kan vara det jag inte gillar. Jag känner henne inte så jag vet inte hur hon är utanför programmet.
 
Men igår blev jag som sagt lite inspirerad. Om dom kan så kan jag! Jag tror jag ska skriva ut en bild på Skipper och sätta upp på kylskåp och skafferi. En där hon ser riktigt bestämd ut. "Nu gör du rätt val, inte sant?!" säger hon och spänner blicken i mig.
 
 

Färger och streck

Igår kom jag äntligen på vad jag skulle göra med en av alla abstrakta, färgkluddiga målningar jag har gjort. Jovisst, man kan låta dom vara abstrakta men för mig känns dom inte färdiga då. 
 
Den här var vinröd i botten, sen hade jag bland annat tryckt paletten direkt mot duken så det blivit lite färgklickar i gult och blått och rött. Skrapat med palettkniven. Jag hade också klippt till en bit wellpapp som jag målat med vitt på och sen tryckt på duken med. Blev väl så där. Inte så kul. Nonfigurativt är nog inte min grej.
 
Tavlan har fått stå och vila sig ett bra tag. Igår kollade jag på den och tänkte "färg". Vilken färg då? Vad känner jag passar ihop med vinröd just idag? Och dom där gula fläckarna? Jag tror jag vill ha rosa faktiskt. Och då kom jag på vad jag skulle måla på tavlan. Ett motiv jag tänkt på förut. Så är det ofta, motiven ploppar upp i mitt huvud och sparas sen i "arkivet" för att dyka upp senare när jag väl börjat måla. 
 
Jo. Det blev en badtant igen. Fast inte i simhallen denna gång. Den är inte riktigt klar än men det är bara detaljer det rör sig om. Några schampoflaskor kanske. Och fönstret ser ut att sväva för sig självt istället för att sitta fast i väggen. Men som sagt, det är bara småsaker som ska fixas.
 
 
Tecknade lite igår också. Tänkte att eftersom vi fick träffa Zelmas pappa i förra avsnitten så är det dags för en till förälder att göra entré: Alva-Klaras mamma. Och vi känner alla till talesättet "äpplet faller inte långt från trädet", inte sant? Själva avsnittet är inte klart än. Det ligger fortfarande som fragment och enstaka scener i mitt huvud. 
 
 
Medans man väntar på att serien ska ta form kan man träna på att rita karaktärerna. Glöm "pinsamma pappor". Det här är värre.
 
 

Övning ger färdighet

Nu har träningsvärken slagit till. Nej det var i MÅNDAGS jag tränade.... Känns mest i låren och lite i ryggen. Men det är bra! På´t igen bara! Imorgon kör vi igen.
 
Igår blev det lugnt på träningsfronten förutom lite flisösande och hivande av flistunnor på kvällskvisten. Det går åt en hel del flis nu när det är 20 grader kallt. Märks skillnad mot när det var nollgradigt. Men det är ändå bra smidigare än att elda med ved inne tycker jag. Bättre träning också. Jag har kommit på en bra teknik för att fylla på magasinet - jag kör frivändningar med flistunnorna. Först hivar jag upp den i brösthöjd, sen upp på magasinet och så häller jag ner flisen. Jag är inte så lång så det gäller att komma på knep. Man kan inte gärna stå och ösa en skopa i taget. En pall skulle ju kunna vara till hjälp för att bli längre men tunnan ska lik förbannat upp. En trappstege blir nog för vingligt. Nej det här funkar bra tycker jag.
 
 
Igår kväll var det körövning också. Slut på julledigheten. Härligt! Men Sockenstugan var upptagen, utan att någon meddelat oss. Dåligt.Vi for hem till M och övade istället, i deras stora kök. Det funkade det med. Och vi kom ihåg det mesta av låtarna vi började med förra terminen (inte jullåtarna alltså!). Fantastiskt!
 
 
 
 
 

Veckans vegetariska #1: Mullagatawny soup

Måndagar är för det mesta soppa- och pannkaksdag hos oss. Ett enkelt sätt att genomföra meatless monday. Igår åt vi mullagatawnysoppa. "Vad i helsike är det?" kanske du tänker men jag tror du har hört namnet förr, om du följer samma nyårstraditioner som vi gör. Mullagatawny soup är det som grevinnan äter som första rätt i "Grevinna och betjänten", det som översättarna döpt till "currysoppa". Och det är det ju. Det är curry i soppan. 
 
Jag googlade och hittade en massa varianter, bland annat med kyckling i. Men nu var det ju vegetariskt det skulle vara. Det blev det här receptet:
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2679040
 
Jag följde det på ett ungefär (som vanligt) fast jag hade bara vanlig gul curry hemma så det fick det bli. Det fattas lite i instruktion till receptet också tror jag för det står ingenstan när morötterna ska i (jag tärnade dom och fräste dom med löken och ingefäran) och det står inte hur länge soppan ska koka innan kokosmjölken ska i (jag lät den koka 20 minuter, sen i med kokosmjölk och det andra och så koka kanske 10 minuter till).
 
Det blev en god soppa. Såg ut lite som ärtsoppa när den var klar men den smakade inte ärtsoppa. Den smakade curry och kokos och sötsyrligt liksom. Den skriver vi upp på "göra igen"-listan.
 

Detta har hänt

Jag har märkt att jag sällan skriver nåt här på helgerna. Tror det beror på att jag har fullt upp med att umgås med familjen så mina tankar hinner inte samlas tillräckligt mycket för att bli ett inlägg. Men ni kan få en liten sammanfattning av helgen:
 
Fredag:
Blev inget "gjort" ute i ateljén. Men jag började städa ur lådorna i sybordshurtsen. Städa och sortera, städa och sortera. Jag njuter av att det är ostökigt därute! Men snart ska jag börja skapa. Jag satte upp gardinerna också.
 
 
Det BLEV tacos till middag - jag har hittat tre förpackningar älgfärs i frysen! Oh lycka, oh fröjd! Då klarar vi oss ett tag till. 
 
Lördag:
Vi kastade ut julen. Julpynt packades ner, gran kastades ut. Och nästa år vill jag ha en PLASTGRAN! Hur kan det bli så mycket barr av en så spinkig gran som vi hade i år?
 
 
En liten promenad blev det. Och lite mer plock i ateljén. Ja, jag är oförbätterlig.... 
 
Söndag:
Hittade snyggaste knappen när jag höll på att sortera grejer (nej jag sorterar inte knapparna, nån måtta får det vara). En skidåkare! Visst är det snygg? Undrar hur gammal den är?
 
 
Till slut, efter middagen, när man egentligen borde varva ner och göra kväll, DÅ började jag måla. Fast jag höll bara på en liten stund. Sen öste jag flis. Det är kallt ute nu. Men inne är det varmt. I ateljén också!
 
 
 
 

Människa, mys dig, freda´n är kommen

I ett par dagar nu har jag tvättat och diskat och bakat och varit allmänt huslig. Fått undan. Idag har jag behov att att göra nåt annat. Fredagsmysa. Har inte hållit till i ateljén på två dagar men idag tänker jag gå ut och faktiskt GÖRA nåt där, inte bara ställa i ordning. Har jag tur kommer gardinerna idag. Tyvärr ingen ström dragen än men jag kan väl dra en skarvkabel från pannrummet så jag kan fålla kanten. Eller så klipper jag bara itu kappan och hänger upp så länge!
 
 
Det där med turvecka som jag skrev om häromdagen, det kan diskuteras. Imorse försov vi oss. Jag måste ha stängt av klockan när den ringde för när jag vaknade till och kollade var klockan fem över sex, fem minuter innan vi brukar åka hemifrån till bussen. Studsade upp ur sängen och väckte Herman, "DU HAR FEM MINUTER PÅ DIG!", rusade ner och fixade en macka och nåt att dricka åt honom. Vi hann! Sen gick jag runt med en känsla av att ha lyckats fast det ju egentligen var ett misslyckande. Fast vi hade ju tur som vaknade INNAN bussen åkte, det är sant. 
 
Annars sket det sig egenligen med turen redan igår. När jag for ner på Hammarn för att handla kunde jag inte låsa bilen. Alla lås var frusna. Det är detta blött-och-frysväder som gör det. Tur man bor där man bor och kan lämna bilen olåst utan att behöva oroa sig. Vem vill ha våra gamla CD-skivor liksom? Ska kolla idag om det går att smörja upp låsen på nåt sätt, dom har krånglat förut om vintrarna. Nu är det tio minus så vi kanske slipper vattnet i flytande form ett tag. Snöar gör det också, faktiskt.
 
 
När jag hade handlat och skulle betala i kassan gick det inte. Det fanns inte pengar, fastän det var torsdag och utbetalningsdag. Men hon var schysst och jag fick betala senare. Det visade sig att pengarna kommer idag istället. Och det borde jag ha sett när jag kollade på specen men inte kollade väl jag på datumet heller, jag bara antog att utbetalningen var den vanliga dagen. Inte kollade jag kontot innan jag handlade heller. Men det gör jag nästa gång, tro mig! Jag ska ner och betala mina matvaror idag istället. Om det där var otur så var det väl otur med tänkandet möjligen.
 
 
Just det. Igår blev jag intervjuad per telefon. Jag tyckte nog det gick bra, hoppas intervjuaren tyckte det med. Hon ville i alla fall skicka min CV till arbetsgivaren. Låter ju bra. Vi får se vad dom tycker.
 
 

Looking for Lakritskvinnan

Idag mutade jag mig själv att gå ut och gå. Jag lovade mig själv att börja på en ny talbok: Rörgast av Johan Theorin. Och jag får ENDAST lyssna på bok när jag är ute och går eller springer (eller hur...) eller möjligen i undantagsfall om det är nåt jättetråkigt hushållsarbete jag utför. Trots mutan blev det bara drygt två kilometers promenad, med broddar på istäckt skogsväg. Jaja, det är bättre än noll kilometer....
 
Lakritskvinnan verkar ha tagit långledigt. Jag har inte sett till henne på länge.
 
Men jag ska berätta nåt för er. På måndag börjar träningen igen. Ja! Det är sant! Måndagar, torsdagar och, hör upp nu, även söndagar! Förut hade damerna måndag och torsdag och herrarna onsdag och söndag. Nu blir det blandade pass torsdagar och söndagar, alltså ett pass till i veckan om man vill (och det vill man förstås). Yes!
 
Om nån ser till Lakritskvinnan, hälsa henne att på måndag är hennes jullov slut. Då kör vi igen!
 
 
 

Veckans vegetariska #1: Risplättar

Igår åt vi veckans första vegetariska: Risplättar. Det är i princip en pannkakssmet med kokt ris i. Rör ihop, grädda i plättlagg, ät med dina vanliga pannkakstillbehör.
 
Varför gör man på detta viset? undrar du kanske. Jo så gör man om man kokade för mycket ris dagen innan. En utmärkt resträtt. Gott faktiskt. Gör inte som oss bara och ät gulaschsoppa på burk innan för då blir det inte vegetariskt längre. 

Åter till ordningen

Igår putsade jag och fejade på min ritningshurts. Plockade i dom grafiska bladen och lite teckningar. Röjde och rensade bland allt det jag bara tog hem utan åtskillnad när jag slutade på konstskolan. Jobbigt men nyttigt. Nu är det nästan den ordningen jag vill ha därute.
 
 
Idag var jag tvungen att hoppa ner från mitt rosa "jag har en egen ateljé!"-moln och ta mig an resten av verkligheten (jo det finns en sån). Ett berg med disk, högar av tvätt och dessutom två barn som skulle väckas och skickas till skolan. Japp, slut på jullovet. 
 
En panna att ta rätt på eftersom sprinklersystemet i den löst ut, antagligen för att förhindra bakbrand. Sörjigt och geggigt och otrevligt. Sen måste jag så klart mata ur den fuktiga flisen ur skruven för att kunna tända upp. När jag gjort det så fyllde jag på alla byttor och bunkar och kassar med flis plus nästan fulla magasinet. Det ska bli kallt sa Mannen så han ville flisa ikväll och ville vi skulle tömma baracken så mycket som möjligt. Ser nu på SMHI-s prognos att det inte är förrän till helgen, minus 18 grader står det. Burr! Fast det är flera dagar dit. Det kan ju ändra sig. 
 
Annars har vädret varit som förut i vinter. I måndags snöade det och man kunde gå utan att slå ihjäl sig. Igår töade det och idag är det broddar på. Så här håller det på. Snöa, töa, isgata. Snöa, töa, isgata. 
 
 
Mitt i flisösandet blev jag uppknuffad på det rosa molnet igen. Det ringde på mobilen, ett okänt nummer, är det nån jäkla försäljare? Men se, det var det inte. Det var från ett av bemanningsföretagen jag sökt jobb via. Dom vill intervjua mig imorgon! Det måste vara min turvecka. Först få hem hurtsen så smidigt, sen napp på ett jobb! Ja, jag har inte fått det än, jag vet, men det är i alla fall ETT steg närmare än alla dessa "tyvärr har vi tillsatt tjänsten med en annan sökande men tack för ditt intresse". 
 

Trettondagseufori

Ny Zelma publicerad. Meet the parent, släkten är värst - kalla den vad du vill, jag bestämde mig till slut för det mer neutrala "Helgbesök". Att besökaren är allt annat än neutral överlåter jag till läsaren att upptäcka. Och fortsättning följer...
 
Igår kväll var vi till grannen och drack glögg. Ja vi fick drack för all del annat också, vad sägs om valnötssnaps till exempel? Inte alla dagar man blir bjuden på det. Till detta pepparkakor, ädelost och fikonmarmelad - en oslagbar kombination av smaker. Och så en massa prat. Kvart över ett kom vi hem. Hm...
 
 
Ikväll är det vi som får besök. Jag ska göra nån trevlig gryta med hembakat bröd tänkte jag för IKVÄLL KOMMER MIN RITNINGSHURTS! Nå, det är inte hurtsen som ska få mat utan hon som levererar den. Jag skrev ju igår att jag har flyt! En gammal kompis från fornstora dagar då jag åkte mycket motorcykel i TTMC skrev och undrade om hon fick komma och hälsa på. Så klart hon fick. Sen började tankarna: Kanske att hon passerar E-tuna? Kanske hon har plats i bilen? Kanske hon inte har nåt emot att åka in där och hämta min hurts? Ja, det är ju bara att fråga. Hur ska man annars få veta menar jag? Och nu är hurtsen på väg! Visst är det fantastiskt?
 
Nu ska jag gå ut i ateljén och skruva upp lite krokar, till strykbrädan och till staffliet. Så lite som möjligt ska stå på golvet. Ska bära ut färgerna för dom står i hallen fortfarande (jag bar in dom från gäststugan när det blev minusgrader men i ateljén är det ju varmt). Bäst man röjer där hurtsen ska stå också. Grannfrun (där vi var igår) har förresten också fått tag på en ritningshurts så den inspekterade jag så klart. Hon har också en skaparverkstad i ett rum därhemma. Hennes hurts är i trä, min är i plåt men funktionen är ju densamma. Smala lådor, lämpliga för pappersark. Det kommer att bli så bra!
 
 

Vad bra det blir!

Blir ni less av mitt tjat om ateljén? Då ska ni sluta läsa nu.
 
Vi gjorde det! Vi bar in klippbordet igår, vi mätte upp och funderade och satte upp konsoller, kapade till hyllplan, monterade upp. Jag stuvade om bland grejerna, flyttade UT saker från förrådet och upp på hyllorna istället för att få tomt på golvet därinne. Och eftersom jag har en hel del prylar i fina plåtburkar så passade dom väl bättre exponerade på en hylla än undangömda i ett förråd, va? Tomt på golvet i förrådet blev det. Nu kan elektrikern komma fram där och dra sin el (och jag slipper se röran varje gång jag öppnar dörren). 
 
Vi kapade också till en skiva och skruvade fast på mitt lillalilla skrivbord som symaskinerna står på. Plöstligt har jag ett "nytt" sybord, mycket större än det gamla. Vitt blev det också. Allting är vitt vitt vitt. 
 
 
Nyss löste vi ännu ett problem. Jag funderade på en vägghängd strykbräda. Det finns ett utrymme till höger om förrådsdörren där det skulle passa perfekt med en. Googlade lite. Visade sig att vägghängda strykbrädor INTE är billiga. En vanlig kostar däremot 79 spänn på Ikea. Äh, jag köper en vanlig och sätter upp en krok så jag kan hänga upp den när jag inte använder den, tänkte jag. Fast hade jag inte en strykbräda innan vi gjorde om i tvättstugan och satte in den där inbyggda? "Står den inte i gäststugan, inne på toaletten?" sa Mannen när jag frågade. Och tänk, det gjorde den. Den har stått där så länge att jag glömt bort den. Sen typ -97 tror jag. Överdraget är gulgrönflammigt med blålila plommon på. Urk.... Ändå minns jag att jag tyckte överdraget var skitsnyggt när jag fick det. Konstigt vad man kan ändra sig. Men, men, nya överdrag finns också att köpa. På Ikea till exempel.
 
Nu behöver jag en stol att sitta på. I gäststugan satt jag på sypuffen för där fick det inte plats nån stol. Men sypuffen är för låg, jag får ont i ryggen. En kontorsstol ska jag ha, utan armstöd tror jag. Det finns på Ikea för 299 kr. Jag behöver också nåt att lägga på golvet när jag målar. En sån där lite större dörrmatta kanske? Dom är ju gjorda för att suga upp väta. Jag har även hittat en dörrmatta att använda som just dörrmatta. En orange, precis som jag tänk mig. Jag vet inte varför jag tänker "orange" hela tiden. Det kanske är en kreativ färg? Mattan finns på Ikea, heter Tvis och kostar 29 kr. Lagom pris åt mig.
Sen tänker jag mig en spegel på förrådsdörren. Det kan tänkas att man vill spegla sig när man provar kläderna man syr. Finns också på Ikea, jag har spanat in en för 399 kr som man kan hänga med gångjärn så man kan vinkla den om man vill. Hm, vad ska det vara bra för? Då måste jag ju ha en till om jag ska se mig bakifrån men var ska den sitta i så fall? Det måste jag fundera vidare på. Jag som trodde jag tänkt klart. Blir man nånsin klar?
 
Strykbrädesöverdrag 49:-, dörrmatta 29:-. dörrmatta 49:-, spegel 399:-, stol 299:-, det blir 825 riksdaler. Det kanske jag har råd med? Med två speglar blir det dryga tusenlappen. Ja förr hade jag inte tvekat, bara handlat. Nu får jag vänta tills det kommer in en slant igen. Om inte det löser sig på annat sätt under tiden. Verkar ha en tendens att göra det just nu. 
 
 
 

Bära in, skruva upp, rensa bort.

I förrgår var jag inte ut i ateljén nånting alls. Inte bra. Så klart jag ska vara där så mycket som möjligt! 
 
Igår gick jag ut dit en sväng och plockade i ordning ännu lite mer. Skruvade upp gardinstänger och klädkrokar till ytterkläderna. Nu kan man hänga av sig när man kommer in istället för att lägga jackan i en hög ovanpå skorna. Några gardiner har jag däremot inte än. Jag får spana efter nåt billigt och färgglatt. Sy kan jag inte göra än för jag har inga vägguttag och förresten tror jag inte jag har nåt gardintyg jag vill ha. Dom få gardintyger jag har är från slutet på 90-talet och vem vill ha havregult och koboltblått nu?
 
Jag var också ut i gäststugan och plockade in lådorna från minibyrån. Minibyrån får jag inte lös från väggen för batteridelen på skruvdragaren är större än lådutrymmet i byrån. Jag har bett Mannen lösa det och det ska han säger han. Jag får fråga igen idag...... Vi ska även bära in klippbordet för det kan jag inte bära på egen hand. 
 
Innehållet i minilådorna gick jag igenom igår. En helsikes massa smyckedelar bland annat. Vad ska jag med dom till? Jag gör inte smycken längre. Dom härstammar från Cernitleratiden och den har gått över för flera år sen. Undrar hur länge Cernitlera håller förresten. Dom har legat i sin påse i många år nu, paketen, nerfrusna i många vintrar ute i gäststugan. Jag får väl "provbaka" och se hur det går. Är den ok tänker jag behålla den för den är bra om jag behöver göra speciella grejer till änglarna (en klarinett till exempel) men smyckedelarna tänker jag hiva till nån som har användning för dom. Magneter finns där också, om man vill göra kylskåpsmagneter. Dom tror jag att jag behåller. Man behöver inte ha dom till just kylskåpsmagneter. 
 
En till sak som ska bli klart idag (om jag får som jag vill!) är hyllorna till tavlorna och allt annat som har med den konstnärliga verksamheten att göra. När jag plockat i ordning där så kan jag i princip börja måla om jag vill! 
 
Undrar om man ska ha inflyttningsfest?
 
 
 
 

Men det här var ju inte bra!

Rotade i frysen efter ett paket älgfärs. Tänkte steka upp den och använda en del till kvällens pizzabakning. Men jag hittade ingen färs. Har vi gjort slut på älgfärsen???
 
Det verkar inte bättre. Eller sämre kunde det förstås vara, vi har uppenbarligen varit duktiga att använda det vi har hemma eftersom den är slut. Men jag som just bestämt mig för att inte köpa kött på affärn! Hur löser vi detta?
 
Hittade till slut en burk tacofärs. Kvällen är räddad. Men sen då? Ja, det finns stekar kvar och grytbitar och kanske kokkött, jag kollade mest efter färspåsar idag. Så köttlösa är vi inte. Men köttfärslösa uppenbarligen.
 
"Linsfärssås" funkade i lasagne men hur få till fredagstacos utan älgfärs?
 
 
 

Veckans andra vegetariska: Lasagne

Om det ser ut som vanlig lasagne och smakar som vanlig lasagne - då är det förmodligen vanlig lasagne. Eller?
 
Jag lurade halva familjen igår. Jag gjorde vegetarisk lasagne och alla tyckte den var som vanligt. Ja Herman visste om det eftersom planen slank ur mig när han frågade vad vi skulle äta till middag. Och planen var inte från början att luras men eftersom det psykologiska har stor del i hur vi uppfattar saker (till exempel smak) så tänkte jag att jag säger inget. Dom får äta och så ser vi vad dom säger. 
 
Dom sa "mmm, det här var gott". Och tog lite till. 
 
 
Jag gjorde som jag brukar när jag gör lasagne förutom att jag hade i röda linser i "köttfärssåsen" istället för köttfärs. Annars lade jag ner samma omsorg som jag brukar på den. Den fick lika mycket lök och vitlök som vanligt (fast jag fräste lite extra länge) och den fick samma kryddor och fick koka lika länge. Inge fusk. Fast det var svårt att beräkna hur mycket vatten det skulle vara, linserna svällde och det höll på att bränna fast i botten. Jag fick fylla på med vatten lite försiktigt ett par gånger, jag ville ju inte att den skulle bli för blaskigt heller. Nåja, man lärs sig medans man håller på. Nästa gång slår jag nog på mer krosstomater. Min medsvurne fick provsmaka. Jodå, det smakade som vanlig köttfärssås fast konsistensen var lite annorlunda, tyckte han. Godkänd alltså. 
 
 
Kokade en vitsås med ost i, varvade såser och lasagneplattor som vanligt i en ugnsform, strödde lite extra ost ovanpå och så skjuts in i ugnen. Rivna morötter, avocado och äpplen till. Gott var det! Nej ingen bild. Den ser ju ut som en vanlig lasagne för bövelen, det skrev jag ju i början av inlägget.
 
Rubriken är "Veckans ANDRA vegetariska". Vad var då veckans första? Jo det var majsbiffar med bulgur, grönkål, granatäpple och vitlökssås. Det kan ni få en bild på. Majsbiffarna gjorde jag så här: i mixerskålen hällde jag ner en burk avrunnen majs, ett ägg, ca 2 dl vetemjöl, en knivsudd harissa, lite grillkrydda chili och så tog jag några tag med saltkvarnen. Mixade försiktigt så det inte skulle bli för slätt, jag ville ha lite majsbitar kvar. Klickade ut i smörad stekpanna och stekte dom på båda sidor tills dom hade "stannat" och fått fin färg. Dom blev JÄTTEGODA! Alltså, myckte godare än jag trodde dom skulle bli. Familjen var hänförd. Nej jag skryter inte. Gör dom! Och tycker man inte att det här är "biffar" så kan man väl kalla dom "majsplättar" och servera med andra tillbehör. 
 
 
 
 

Världens enklaste rågbröd

Idag kunde jag inte stå emot längre. Idag blev det brödbakning. Som om bakning vore ett problem - hahaha! Men man kanske inte vill jäsa bröddegen flera timmar alla gånger. Ibland vill man att det ska vara enkelt.
 
Världens enklaste rågbröd
 
Du behöver 
 
1 paket jäst (50 g)
6 dl ljummet vatten
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 näve hela linfrön
 
Vidare behöver du en bunke och en trägaffel eller nåt annat att röra med, två plåtar med bakplåtspapper och så en ugn så klart. 
 
Börja med att lösa upp jästen i det ljumma vattnet i bunken. Rör sen i rågmjölet, vetemjölet, saltet och linfröna. Rör snabbt ihop till en jämn deg. Den blir ganska kladdig. Låt jäsa i bunken i 20 minuter.
 
När degen jäst färdigt, slå på ugnen på 225 grader. Klicka ut degen direkt på dom pappersklädda plåtarna så det blir två brödkakor på varje plåt. Forma till dom efter bästa förmåga. Vill man kan man strö på nåt gott ovanpå bröden, idag blev det pumpafrön. Låt dom jäsa i 20 minuter på plåtarna medan ugnen blir varm. 
 
 
Grädda i 15-20 minuter tills dom har fin färg (kolla undersidan också). Lägg över på galler och täck med bakduk och låt svalna innan du hugger in på dom. 
 
 
 
 
 
 
 

Gott slut och god början.

God fortsättning på det nya året!
 
Nyårsaftonen blev trevlig. Jag gick ut i ateljén och fortsatte plocka. Sen åt vi god mat på kvällen och till sist gick vi till B och B och skålade in det nya året. Där blev vi kvar där till sent på natten. Herman gick hem först, Haqvin och jag kroknade vid tre och Mannen blev kvar ett tag till. Väldigt trevligt var det.
 
Idag har jag burit lite mer grejer från gäststugan, burit in en back med tyger som jag måste gå igenom för det luktar råttpink om den samt rensat lite bland småpryttlarna. All beslutsångest över hur jag ska förvara alla tyger och grejer har smält bort och försvunnit. Det fick plats jättemycket i färgförrådet. Fast varför vi har kallat det "färgförrådet" förstår jag inte. Det var EN hylla det stod färg på, resten var spik, skruv, rör, en borrmaskin, glasskivor, lådor med blandat okänt innehåll, fogsvans, bågsåg, mm, mm. Men allt bar jag ut och lade på släpvagnen, förutom det som uppenbarligen var skräp. Det ställde jag utanför ateljén i syfte att åka till återvinningen med samma dag. Det hann jag inte, klockan var över tolv när jag var klar.
 
 
Vad bra det blev! Jag lade vanligt vitt "hushållspapper" på hyllorna för nåt hyllpapper hittade jag inte hur mycket jag än letade här hemma och på Hammarn fanns inget heller. Sen stoppade jag in tyger, knappburkar, pärlburkar, burkar med spetsar och resårband och gud vet allt. Det är inte optimalt än, det står grejer på golvet där inne och så vill jag egenligen inte ha det men det får duga så länge. Och vad jag ska ha ute i själva ateljén, det vet jag inte riktigt. För allt rymdes!
 
Nåja, jag skojar lite, jag ska ha hyllor i nischen rakt fram när man kommer in och där ska även ritningshurtsen stå. På hyllorna ska mina tavlor förvaras och allt annat som har med målandet att göra. Åh, vad jag längtar efter att måla nu! Hm, jag måste skaffa en plast eller nåt att lägga ut på golvet så jag kan slafsa på som jag brukar. 
Och så står förstås skrivbordet med symaskinerna i ateljén och jag ska flytta in det gamla köksbordet som jag haft som klippbord. Vi får se hur det blir. Jag tror det blir bra!
 
 
 
 

Ateljé yeah yeah!

Det här inlägget hittade jag under "Utkast" här i bloggen och det skulle egentligen ha publicerats den 30 december. 
 
Förresten, jag har glömt att delge er det stora ögonblicket: igår flyttade jag in i ateljén! Eller, ja, jag flyttade in grejerna från gäststugan. Tavlor, teckningar, staffli, mappar med mönstertidningar, tyger, skumgummi, knappburkar, prylburkar, symaskiner, etc etc. Hjälp, jag höll på att bli galen på alla grejer! Och fortfarande är hela gården istäckt så istället för att halka runt där med prylar i famnen tog jag bilen och backade den mot gäststugan, fällde baksätena, packade in grejer, svängde runt på gården och backade mot ateljén och lastade ur. Fyra lass blev det fast sista vändan bestod bara av ett skrivbord och två symaskiner. Det står fortfarande saker kvar i gäststugan men jag vet inte om det är nåt jag ska använda. 
 
Nu står alla prylar på golvet. Huvva, mina struktureringsnerver är spända till bristningsgränsen. Jag vill ha ordning! Men hyllkonsoller är inköpta av E idag och hyllor hoppas jag vi kan köpa imorgon och då kan man börja slänga upp allting uppåt väggarna så att säga och få golvytan fri. Möblera med dom bord jag har och se hur det blir. Dessutom sade Mannen idag att jag kan rensa ur färgförrådet och använda det till mina grejer istället. Suveränt! Där finns redan hyllor och jag behöver inte ha nån mer förvaringsmöbel i själva ateljén.
 
Det som fattas sen är eldragning. Nu får man gå runt huset och in i plåtverkstaden för att tända lyset. En aning opraktiskt kan tyckas. Men Mannen ville inte vi skulle dra el förrän jag flyttat in grejerna och jag vet var jag behöver eluttag. Bra tänkt. En annan sak som fattas är min ritningshurts. Den står i Eskilstuna fortfarande. Jag kanske måste åka dit och hälsa på och hämta den. 
 
 





RSS 2.0