Nu igen!

Nu räcker det väl - igen! Minus 32 inatt. Det börjar gå till överdrift.

Jag är hemma och eldar. Hostan vill inte riktigt ge med sig så jag tänkte det var bättre att vara hemma än att ta sig till stan i denna kyla. Jag ringde till skolan och fick veckans uppgift och den går bra att pyssla på med hemma. Vi har foto och vi ska försöka överföra det vi brukar göra till foto. Vilket var rätt intressant eftersom när jag målar så målar jag ofta människor - men när jag fotar så fotar jag natur och ljus och små detaljer. Det är kanske dags att börja fotografera människor med andra ord.

Just nu har jag tre plåtar baguetter på jäsning. Eller baguetter och baguetter....nån slags bröd är det. Minibaguetter kanske? Jag bara hittade på nåt. Innehåller bland annat havregryn, honung och havssalt. Tänkte strö en plåt med flingsalt och ha solrosfrö på en annan. Släng dig i väggen, Leila! ;-)

Sen har jag faktiskt tagit ner adventsljusstakarna...... tänkte bära ut dom sen. Kanske byta gardiner? Eller är det överkurs?

Sören släppte ut katten inatt. I denna kyla.... "Jamen han ville ju gå ut, han stod och skrek vid dörren!" Ja ja, ok då. Men problemet är att katten inte har dykt upp än.....och det går en räv på våran gård ibland. :(
Hoppas han kommer fram sen när jag går ut. Stackars kissen, inga vinterskor. Tur han har päls i alla fall.

Nä nu är det dags att grädda bröd!

Köttfärgad och lingrå

Jag vill bara utfärda en varning först: Jag är ordmärkare. Jag tycker det är bättre att märka ord än att inte märka alls vad folk säger och skriver. Och roar det ingen annan så roar det i alla fall mig. :)

En riktig nyskapare av ord är modebranchen. Det första man tänker på är kanske alla märkliga namn på färger som dyker upp varje säsong.

Petrol till exempel. Petrol är ju en form av turkos (vilket i sin tur är färgen på en sten med samma namn). Men ordet "petrol" betyder bensin. Och bensin har inte den färgen. Lite märkligt. Själv har jag snöat in på petrol/turkost just nu. Har aldrig varit särskilt förtjust i blått men turkos har fått mig på fall. Kanske för att det finns grönt i den?

Mullvad är också en färg. Lite brungrå, åt chokladsockerkakssmetshållet, tycker jag. Men mullvadar har svart päls....Och "chokladsockerkakssmetsbrun" kommer nog aldrig att slå är jag rädd.

Potatisbrun är i så fall en mer korrekt beskrivning av en färg. Som icke tvättad potatis. Fast om färgnamnet är speciellt vackert vet jag inte om jag tycker. När kommer "lökgul" som modefärg? Tomatröd, aubergin och äppelgrön finns ju.

I ett modereportage jag läste var underrubriken "Hejdå svart och gråmurrigt. Välkommen ärtgrönt, currygult, tuggummirosa och kleinblått". Kleinblått? Jag var tvungen att googla och första träffen säger "Kleinblå är en stark, klarblå färg som togs fram av konstnären Yves Klein." Jaha, nu får jag skämmas också......En konstnär! Nå, Yves Klein gillade tydligen blått, speciellt den han själv tog patent på. Hans konstnärsskap får jag diskutera en annan gång, det här skulle handla om mode! Och ord.


Jag vet att jag har skrivit om leggings förut, att det hette tights när jag hade det i min ljuva ungdom. Men en dag såg jag på framsidan av en postorderkatalog:"Treggings - säsongens nyckelplagg." Treggings? Vad kan det vara? Spännande! Bläddra, bläddra, bläddra fram till uppslaget där det stod: "Treggings - säsongens måste i garderoben! En mix av leggings och byxor. Skönare, bekvämare, trendigare." Ja...ha? Jag förstod fortfarande inte. På bilden ser det ut som modellen har leggings på sig. Jag har tidigare hört ordet "jeggings" för "jeansleggings" dvs leggings som liknar jeans. Men "treggings"? Vilket ord har dom dragit ihop med leggings? Ja, jag var tvungen att googla igen. Jamen så klart.....trousers och leggings! Har jag förstått saken rätt så är det tjockare tyg i treggings, ungefär som i jeansleggings. Men jösses, vem gör sån åtskillnad? Och vem säger "jeggings"....?

En annan postorderkatalog riktigt briljerar i nyskapande ord. Hör här:

Tröjblus
Shirtjacka
Tröjjacka
Blusbody
Tunikablus
Sweatjacka

Det är som dom haft svårt att kategorisera plaggen och valt att gardera sig genom att ha två kategorier på varje. Inte nog med det, rätt som det är dyker det gamla goda ordet "svettiströja" upp. Ja det ordet funkar väl? Fast varför dom andra två tröjorna på samma sida får heta "sweatshirt" vete katten...... :)

Köttfärgad och lingrå då? Jo, köttfärgad är inget mindre än skär, av franskans (couleur de) chaire, det vill säga ’köttfärg’. Och lingrå blir på franska "gris de lin" - gredelin med andra ord.





Blanc comme neige

Måste ju berätta vad vi gör på skolan.

Vi har besök denna vecka av 7 franska studenter från konsthögskolan i Rennes. Vi jobbar med video och olika installationer med temat "Blanc comme neige" - Vit som snö - och imorgon är det VERNISSAGE på JAMTLI kl 13. Det kommer även att vara nästa lördag vid invigningen av Vinterland.

Min video kommer att visas i hörsalen tillsammans med några andras. Det kommer att bli installationer både inne och ute. En kille vill göra en igloo med en speciell konstruktion inuti, en tjej ska projicera video på skärmar av is, ett par andra har gjort en animerad film och teckningar etc. Det ska bli väldigt spännande att se resultatet!

Jag tycker att ni som kan ska komma till Jamtli imorgon och kolla.


Kolla sexiga, häxiga dojjor!

Som jag ropat in på Tradera för en krona! Nå, med frakt blev det 61 kr. Men det var dom värda, apselut!

Vet dock inte riktigt när jag ska använda dom. När jag ska vara extra fin troligen men tyvärr ges inte såna tillfällen så ofta. Fast om inget ger en såna tillfällen så får man kanske skapa dom själv!?

Jag fyller ju år snart. Och senaste födelsedagskalajset jag var på var ju så KUL! God mat, sång, musik och dans. Jag fyller i och för sig inte speciellt jämnt. Men kan man inte ha kalas ändå?

Nån som vill komma?

Räddaren i nöden

Jag köpte en vetevärmare för ett par år sen. Här: http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/halsokost/leder-muskler/vetebalte_varmekudde

Den är jättebra för fodralet är förlängt i båda ändar och ändarna försedda med kardborrband så man kan knäppa den om sig och gå omkring med den på sig. Har man mensvärk kan man ha den med den varma delen runt magen, har man ryggskott kan man ha den mot ryggen.  Jag som har mest problem med höger axel brukar ha den varma delen där och knäppa banden snett över rygg och bröst. Och så har jag ju den onda magen förstås....

Värme är jättebra. Inatt när jag hostade så förskräckligt värmde jag vetevärmaren när jag var uppe och tog hostmedicin. Sen när jag lade mig i sängen lade jag vetevärmaren mot bröstet och det kändes faktiskt bättre.

Vetevärmare - bra till mycket. Och blir det hungersnöd nångång kan vi koka innehållet och äta upp det.

Sport och kärlek.

Man är nog en endorfinknarkare ändå. Nu har jag åkt två varv i elljusspåret. Tänkte ta milen men det var så kallt (-15) och när andra varvet närmade sig sitt slut längtade jag hem till en kopp kaffe. Men en halv mil är bättre än ingen mil.

När jag kom till bilen upptäckte jag att jag hade vita ögonfransar och vita hårstrån i luggen. Läckert! Tyvärr inte särskilt hållbart, det tinade så snart jag satte mig i bilen.

Nu har jag fått mitt kaffe och en bit kladdkaka som blev kvar från kören. Sitter här och mår bra och funderar på vad allt det där jag skulle göra idag tog vägen. Kändes som jag hade jättemycket men jag har haft en väldigt lugn dag. Har kollat upp några webbhotell, dammsugit, skjutsat svärmor på koopera, åkt skidor. Snart dags att fundera på maten. Det blir tacos eller enchiladas, vet inte vilket än. Jag måste hämta älgfärs ute i frysen också kom jag på nu.

Ett glas rött till maten blir gott.

Idag börjar OS. Vi får se hur mycket jag kommer att se av det. Jag tycker att det är med sport som med kärlek: Det är mycket trevligare att hålla på med det än att kolla på det.

Nu är det fredagsmyyyys!

Måndag: Årsmöte i Forsgillet.
Tisdag: Följde med barnen till slalombacken och åkte själv två varv i elljusspåret.
Onsdag: Kören!
Torsdag: Föjlde Hacke till slalombacken.

Idag: Fredag! Ikväll vill jag ta det lugnt. Det blir fredagsmys med chips, skurna grönsaker, kokta ägg och dipp och kanske en film. Eller så blir det Mythbusters. Huvudsaken jag får vara hemma och göra så lite så möjligt.

Fredagsmys är ju inte chips egentligen......

Förra fredagen gick barnen och jag på Brödbiten och fikade efter skolan. DET var mysigt. Och så klart vi tog nåt extra gott att stoppa i munnen när vi var där. Men ändå, det känns inte som det är det viktiga. Det viktiga är att sitta still och bli lugn inuti.

Fredagsmys är nog på nåt sätt detsamma som mindfullness.





Vilken härlig dag!

Sol och snö!

Idag följde jag med barnen till slalombacken. Kanonväder! Solsken, 3 minusgrader. Men jag kan ju inte stå overksam och se på när barnen åker. Jag tog två varv på elljusspåret istället. Första gången jag åker elljusspåret på Hammarn. Vilket lättsamt spår! Det var då inte sista gången jag åkte där.

När jag hittat tillbaka till backen fikade vi och barnen åkte en stund till. Hem och laga mat och sen slappa lite innan vi gick och hälsade på farmor en sväng.

Tyvärr blev det ingen boxning ikväll. Nu funderar jag på om jag ska hänga upp boxningssäcken och slå lite själv här hemma. Eller räcker det med träning för idag?

Förresten så ropade jag in ett par skinnskor på Tradera idag för en billig penning. ;-)


Själavärmare

Jag har stickat en bolero. Köpte garn för ett par år sen för att garnet var så mysigt. Men jag köpte för lite.....tänkte nystan istället för gram.

Så garnet har legat obrukat i en kasse. Nu fick jag för mig att jag behövde en bolero. För det borde väl garnet räcka till? Jag googlade på "stickad bolero" och fann precis en sån jag var ute efter: en som bara består av ett rakt stycke som man syr ihop.

Så här blev det! Bra va?

Här finns mönstret: http://ribbedlacebolero.blogspot.com/2007/08/spetsboleron-p-ren-svenska-r.html

Om ni undrar över den svarta kanten på ärmhålet: Jag både mätte min rygg fel och räknade fel på masktätheten så den blev för stor. Men då mäter man upp rätt bredd, zigzagar lite raskt och klipper till. Sen döljer man zigzagkanten med en virkning i avvikande färg och säger "Det var meningen!".

Bininis, bananas, mambas, carambas.

Imorse när jag packade upp matdosan för att ställa den i kylen på Härke konscentrum (där vi är när vi har grafik) tyckte jag att utsidan på påsen var lite blöt. Konstigt....?

Nej!

Det ligger en mosad banan i botten på ryggan.............. F****n! (Här kan ni infoga ett ord som faktiskt rimmar på banan).

Att jag aldrig kan lära mig. För det är så klart inte första gången. Bananen är ju så praktisk med sitt skal, redan färdigförpackad och behöver inget ytterligare skydd. Kan man tycka. Men efter ett tag blir den inte så mysig. Speciellt inte om man packar andra saker ovanpå, typ skissbok och pennfodral och pärm.....

Nu vet jag vad jag önskar mig när jag fyller år: En bananfodral!



Allsång med Din Mamma

Min kära syster Thea fyllde år förra veckan. Därför hade hon kalas i lördags. Kalas med god mat och allsång med Din Mamma.

Min mamma?

Nä. Din Mamma.

Jo förstår ni - det här är Din Mamma:

Det var inte bara allsång, det var dans också. Och det var inte bara mat och vin, det var kaffe och kakor och bullar också. Tur vi dansade så mycket. Några kalorier lyckades vi väl skaka bort hoppas jag.

Det var hemskt skoj. Synd att Din Mamma håller till i Eskilstuna, annars hade jag anlitat dom ögonabums. Sååå bra!

Tack!





RSS 2.0