Första advent

Första advent idag. Imorgon är det första december och ingen snö har vi men ett tjockt lager med frost så det är i alla fall vitt ute. Björkarna ser ut att vara gjorda av någon skicklig glaskonstnär. Det är vackert.
 
Jag fick jobba både torsdag och fredag men inte i Bispgården utan på ett dagis på Hammarn. Trevligt att behövas. Ska dit en sväng på tisdag också.
 
Igår torkade jag färdigt fönsterbrädorna och bytte gardiner och satte upp adventsljusstakar och -stjärnor. Det blir så ljust och fint. Det behövs. Dagarna blir kortare och kortare. Tre veckor kvar tills det vänder. Fixade i ordning adventsljusen på skänken också. I år blev det guldljus och så siffrorna i silver på det. Ädelmetall-tema skulle man kunna säga. Några icke ädla ståldankar och "oljekulor" fick matcha på fatet. Nåväl, ljusen är heller inte i äkta guld....
 
 
Idag fixade Mannen och Haqvin granen ute.
 
 
 Ljusslingan på verandan tände jag redan igår. Man FÅR tjuvstarta!
 
 
När gran- och ljusmonterandet var klart gick vi till farmor och fikade. Sen tog vi med henne i bilen och for en sväng på Hammarn och kollade på julskyltningen. Släppte av Haqvin som stämt träff med några kompisar, for runt och kikade på byn och så en extra sväng över Rasan innan vi for hem.

Julbak?

Hade planerat att baka idag. Lite julbak. Men jag vet inte riktigt vad. Ska vi ha några kakor i jul över huvud taget? Jag vill ju helst inte ha några sötsaker alls i skafferiet, jag som har så svårt att låta bli att nalla av dom. Jag mår bäst om jag inte äter sånt. Piggare, gladare. Friskare gissar jag också. Det kommer ändå att stå en och annan chokladask där och fresta, det vet jag. Vi har två födelsdagsbarn att fira innan jul och då brukar det ligga en chokladask i minst ett av paketen. Det fina är förstås att det mesta av julkakorna går åt på födelsedagarna. Mindre kvar åt mig! 
 
 
 
Fast jag blir sugen på att baka när jag ser bilder som andra lagt ut på Facebook. Många är ute i god tid. Det är kul att baka. Och visst är det gott.
 
Rån ska vi i alla fall ha. Det är den enda måste-kakan till jul i detta hus. Och det ska vara gorån, såna man kavlar. Med mycket kardemumma! Men innan jag kan baka dom måste jag gå och låna rånjärnet av svärmor. Jag måste också skrapa ihop ett stort mått tålamod för grädda rån tar tid och det blir fett på spisen och osigt i köket. 
 
Ifjol bakade jag knäckebröd. Det blev så gott så det är nästan ett nytt jul-måste. Men dom tar också tid att grädda så jag måste ha ork och tålamod. Dom senaste dagarna har det varit dåligt med sånt. En envis huvudvärk har gjort mig sällskap och näsan är lite småsnorig. Igår eftermiddag lade jag mig i soffan och kollade på ett gammalt avsnitt av Mythbusters. Vaknade när Mannen kom hem. "Sover du?" Ja, tydligen. Men sen for jag på latin fusion och jäklar vad bra det gick och vad roligt det var! Kanske för att K ropade "vad bra ni ser ut!" flera gånger. "Ni platsar i vilket youtube-klipp som helst!" Jo, det kan man så klart tolka på olika sätt! 
 
 
Nån sorts saffransbröd vill jag nog ha. Vill minnas att jag skippade katterna ifjol och gjorde bullar med mandelmassefyllning istället. Kollade igenom några bakböcker igår och hittade ett recept på kalljästa bullar med en fyllning av mandelmassa och äppelmos. Man gör en grop i mitten där man lägger fyllningen. Det tyckte jag lät som nåt som man kan göra om till saffransbröd. 
 
Några mer kakor då? Nja, vi får se. Nån mjuk kaka kanske. Pepparkakscupcakes har jag funderat på i flera år. Om man gör samma smet som till mjuk pepparkaka, det där receptet som står på kryddpåsen, och så trycker man ner lingon i dom eller kanske en klick lingonsylt? Och så en färskostglasyr på toppen. Det låter väl gott? Men det räcker ju om jag bakar dom dagarna innan första födelsedagen. Förresten så är jag mer en långpannebakare än en cupcakespysslare. 
 
 
Kanske det inte är så bråttom med julbaket ändå. Kanske jag ska börja med sånt som har med första advent att göra istället. Plocka fram gardinerna, torka ur fönstersmygarna och göra plats för adventsljusstakarna. Ljus är viktigare än kakor. 
 
 

Frisyrfunderingar

EN ängel sålde jag på marknaden. Men det är ju bättre än ingen. Det var Gloria som flög sin kos, hon med det rosa håret och fårskinnspälsen. Jag har dessutom fått beställning på ytterligare en ängel. Med den jag sålde innan marknaden har jag lyckats med mitt mål - att skrapa ihop pengar till nästa frisörbesök!
 
Jag längtar redan. Det är två hela veckor kvar. Suck.... Det blev inte riktigt bra sist. Nånting blev fel med formen eller så tunnade hon ut det för mycket, jag vet inte. Just den frissan hade inte klippt mig innan så det var så klart ett lotteri men det kändes ju bra när jag gick därifrån. Men inte nu. Det går liksom inte att få fason på det. Det lägger sig platt hur jag än gör och kanten på luggen är för diffus på nåt sätt. Äh, hur ska man förklara det? Jag gillar skarpa kanter och kontraster med kort och långt. Nu är det liksom för utslätat. 
 
Men det ska det bli ändring på om två veckor. Då ska jag bli julfin med både klippning, färg och slingor. Jag förvarnade M redan för några veckor sedan när hon klippte Herman att hon skulle börja fundera på nåt kul. Hon vet i alla fall vad jag gillar (tror jag) till skillnad från den helt okända frissan i Sollefteå. Ingen tantsnagg!
 
Kolla kanten på luggen, det är det där jag menar! Men resten av håret är för slätt. Det blir liksom pälsmössa av det. Nej den tar vi inte.
 
 
Det här är snyggt! Fast fel röd för mig. Men snyggt.
 
 
 
Och det här är.....hm, jag trodde nästan det var jag först. Ja det är väl den formen jag brukar ha kanske. Men mer rött ska det va!
 
 
Men kolla - en till "jag". Fast jag vill nog ha snaggat i nacken (och rödare färger som sagt) men ser ni nu vad jag menar med kant på luggen och kontraster mellan långt och kort? Den här frisyren tyckte jag var väldigt mycket "jag". Den får godkänt!
 
 
Nu längtar jag ännu mer till den nionden december. Fast så fort som tiden går nu så är vi väl där i ett nafs.
 
 
 
 
 

Marknadsanpassning

Igår blev jag äntligen klar med förberedelserna inför julmarknaden. Vilken tur att jag började i tid så jag slapp stå och svettas idag! Ett litet steg varje dag istället för stress i sista minuten, det är melodin det! Så borde man göra varje gång....
 
Jag har satt namnlappar och prislappar på alla änglar och häxor. Namnlapparna är mina visitkort där jag skrivit namnet på figuren på den tomma baksidan. Fick jag med det också. Ibland är man fiffig.
 
Jag har gjort en kort presentation som jag satt i en liten ram att ställa på bordet. Kan vara bra eftersom vi lämnar in våra grejer och inte står där på marknaden i egen hög person och kan förklara vad det är vi håller på med. 
 
Jag har klätt en skiva med tyg och provhängt hela gänget. Det blir jättebra! Nu ska jag komma ihåg att ta med alla saker plus knappnålar.
 
Det är lite skillnad mot förra året då jag i princip bara packade väskan och for dit. Kan hända att man kan locka fler till köp om det är snyggt och informativt. Jag uppskattar i alla fall sånt. Och skivan och "informationstavlan" går ju att använda vid fler tillfällen.
 
Förresten, det blev en ängel mindre att ta med på marknaden. Flinga har redan flugit sin kos. Hon är postad till en mamma som fyller år. Jo, jag vet att jag sa att jag inte skulle sälja några innan marknaden men, you know, shit happens. Det är väl klart jag säljer om nån vill köpa! Men från och med idag får ni gå på marknaden om ni vill ha en julängel eller så får ni vänta till efter marknaden (om det finns några kvar). I vilket fall tycker jag ni ska gå på julmarknaden, det finns mycket fina grejer att köpa där. Och fika. Fika vill ni väl ha?
 
 
 
 
 

November-nostalgi

Tänk att det redan är den tjugonde. Vart tog november vägen? Men ska man klaga egentligen? Nej, nu ser vi fram emot första advent och tända ljus.
 
 
Har läst lite på bloggen vad jag skrev den här tiden i fjol:
 
Jag klagade över trötthet och magont, att jag inte får saker gjorda och att det var mörkt. Ungefär samma som i år alltså, minus det magonda. Magen är bättre sedan jag bytte blodtrycksmedicin men mörkret, fokuseringproblemen och tröttheten är densamma. Jag antar att det faktiskt HAR med årstiden att göra. 
 
Jag kämpade på med ateljén. Den blivande ateljén ska jag väl säga, i november var det mest ett rum med en massa prylar som stod i vägen. Jag bar ut grejer och målade och stod i. I december lade jag golvet och dagen före nyårsafton flyttade jag in. Det är alltså mindre än ett år sen! Känns som jag haft ateljén hur länge som helst. Jag trivs verkligen i den. Och jäklar vad jag har jobbat för den, det inser jag nu när jag läser vad jag skrev ifjol! 
 
 
Jag deppade över min dåliga ekonomi. Det gör jag faktiskt inte nu, inte på samma sätt. Jag vet inte om jag har lärt mig ännu bättre att hålla i slantarna eller om det beror på att jag har jobbat och fått lite påfyllning i kassan. Jag tänker i alla fall inte bränna mina besparingar på julen i år. Vi får ta det som det är. Barnen ska få julklappar så klart och vi vuxna löser det på nåt sätt. Julklappslotteri kanske? Och mat äter vi ju varje månad. Lite sill och hembakt knäcke så är jag nöjd. Ok, en julskinka också. Ekologisk.
 
 
En sak till vi gjorde i november ifjol var att dra igång nya värmesystemet med fliseldad panna. Ja jag är fortfarande nöjd att vi gjorde det. Det är enkelt att underhålla, bara att fylla på flis och aska ur emellanåt. Fast inatt hade pannan stannat, det kände jag när jag klev upp i morse. Det var svalt i huset. Magasinet var helt tomt. Men man ska se det positiva i det - flisen hade inte hakat upp sig på väggarna! Det VAR slut, på riktigt. Det stora gåtan är varför ingen av oss fyllde på igår.
 
 
Jag kan konstatera att jag nog var rätt stressad den här tiden ifjol. Det är sånt där jag har svårt att se när jag är mitt i det. Jag förstår det när jag läser efteråt. Ska bli spännade att se vad jag tänker nästa år när jag läser vad jag skrev i år. Vem vet, kanske det blir en resumé av hela året redan på nyårsdagen.
 

Granshopping

Behövde inte fixa lunch igår. Vi kom iväg tidigare än planerat så vi åt en sen lunch på Ikea istället.
 
Jag har bestämt mig för att prova deras vegetariska alternativ. Förra gången åt jag vegetarisk chili (med quorn). Den var helt ok fast jag fick lite lite på tallriken tyckte jag. Jag vet inte om han som serverade tyckte jag såg liten ut i maten. Den här gången var det potatisgnocchi med ädelostsås och grönsaker. Lite proteinfattigt tycker jag och lite för lite smak men det var inte äckligt och jag blev mätt. En stund i alla fall. Skulle ha varit större portion den här gången också eller så skulle man haft en bönsallad eller nåt till. Salladen igår bestod av gröna blad och några oranga streck av morötter så den hoppade vi över men jag kunde ju tagit hårdbröd förstås. Nej, skärp er, Ikea, och fixa en bättre sallad! Det är vinter, kör på vitkål och morötter, vetja! Sen kan ni ha som marknadsföringsargument att ni kör med säsongens grönsaker.
 
Vi skulle bland annat köpa en julgran igår. Kom på det i fredags när jag jobbade och någon nämnde ordet "julgran" - jag lovade ju mig själv i fjol vinter att vi skulle köpa plastgran till nästa jul. Hade spanat in granarna på Ikeas hemsida så vi siktade in oss på dom. Men fy så fula dom var! Dom skulle förmodligen se "naturliga" ut men istället såg dom plastiga ut. Inget för oss! Vi for på Rusta istället och köpte en sån där "lurvig" fejkgran. Billigare blev det också. Observera att vi köpte en GRÖN. Det fanns nämligen knallrosa, blåa och svarta granar också. Och julgranskulor med nitar på. Dom köpte vi inte.
 
 
Innan vi for hem for vi på Donken och köpte kaffe. Och varsin McFlurry. Om jag njöt med gott samvete? Jodå, det var jättegott men inte är det väl sånt jag ska äta till vardags egentligen. Jag skyller på att lunchen var för proteinfattig. Och på att det är svårt att motstå frestelser. Vi hann i alla fall hem i god tid innan vi skulle iväg och spela pingis och dansa så några kalorier av glassen svettades vi väl bort på kvällen hoppas jag. I vilket fall var det skitkul att dansa igår. Nu har allihop varit med så pass mycket att K inte behöver förklara stegen innan varje dans så vi hann med två extra låtar igår. Fast hon hade petat in två från förra terminen som jag tror att dom kanske körde förra tisdagen när jag inte var med. Men det gick bra, jag kände igen dom fast det var längesen jag dansade dom. Huvudsaken är inte att det blir rätt utan att det blir svett! Och det blev det.
 
 
 
 
 

Irriterande!

Vissa saker irriterar mig. Ja jag vet att vi senast igår satt här hemma och ojade oss över personer som stör sig på saker och ting och att man kan bläddra förbi sånt på Facebook och bara GÅ VIDARE i livet. Men ibland, ibland måste jag få gnälla, jag med.
 
Som när det står i artiklar att man ska "frossa!" i det ena och det andra. "Frossa i morötter", "frossa i jordbubbar". Nä, man ska inte frossa. Man ska äta lagom av allting, även av grönsaker och fullkorn och annat nyttigt. För mycket är alltid för mycket. Ät lite av varje är min filosofi. Jag tror man har störst chans att få i sig alla näringsämnen då. Sluta skriv att man ska frossa! Tack på förhand.
 
En annan sak som stör mig är när dom skriver att man nu kan "njuta med gott samvete". Det handlar oftast om en nyttigare variant av nån maträtt eller efterrätt. Hallå? Jag njuter alltid med gott samvete. Hur kan man njuta om man har dåligt samvete? Logisk kullerbytta. Man kan använda den frasen i reklam om fairtrade-produkter eller ekologisk mat också fast där njöt man väl också utan dåligt samvete innan man blev medveten om dåliga arbetsförhållanden och besprutning? Det var inget man tänkte på, alltså hade man inte dåligt samvete.
 
 
Reklam är annars en säker källa till irritation. Ja man kan gå ifrån tv-n och slippa se det, jag vet, men nu är det här ett inlägg om irriterande saker så nu kör vi:
 
Chokladreklam.
 
Kvinnor äter choklad och männen tillverkar den, eller? Förresten, kvinnor "äter" inte choklad i reklamen, dom stoppar den långsamt och vällustigt i munnen (njuter med gott samvete?), medan mannen står där i sin kockmössa och beundrar sin fina chokladsmet. Ibland måste kvinnan dessutom kolla lite beundrande med huvudet på sned på den fina chokladpralinen innan hon tar bort det fina guldpappret och, usch, nä, nu blev det nästan lite småsnuskigt, jag skriver inget mer. Jag tycker om choklad men jag ser INTE ut så där när jag äter choklad! Och inte fan har man kul heller. Man äter den, den är god. Inte kul. Förresten, det finns karlar som äter choklad också men då är det chokladkola med KRAFTFULL smak.
 
 
Kellogs reklam.
 
Innehåller nästan alltid vad jag har börjat kalla för "kelloggs-kvinnor". Dom är alla i samma unga ålder (25-30?), alla är smala och glada och stöpta i samma form och alla tänker på fetthalten i det dom äter (men inte sockerhalten tydligen). Dom springer med lätta steg och fåniga leenden i blommiga sommarklänningar och äter granoooola och dom kan "äntligen säga JA till chips!". Som om det vore ett problem. Problemet är väl snarare att säga NEJ till chips? Frågorna hopar sig: Varför är det bara kvinnor i reklamen? Äter inte karlar flingor? Varför sånt fokus på viktnedgång och skönhet? Blir man smal och vacker (och kvinnlig) om man äter flingor? Vad menar ni, målgrupp? Jaha, jag är för gammal och har för hög självkänsla, ok....
 
 
 Zalando.
 
Nä jag vill nästan inte skriva om eländet. Den gamla för förskräcklig. En man säger förtvivlat att man inte ska låta sin fru, flickvän eller syster hitta Zalando.se. Fast det fanns herrkläder på sajten även på den tiden, faktiskt. Nu har dom ändrat reklamen. Kvinnorna är snygga och smala och poserar och åmar sig. Männen gör saker på "manligt" sätt - städar genom att låta hunden äta upp spill, dansar genom att vicka på en fot. "Zalando - även för män". Men vad är det för FEL på dom?!?! "Inga problem"?? Jo det är just jämnt vad ni har det! 
 
Allt detta gnäll har gjort mig hungrig. Nu ska jag gå och fixa lunch - med gott samvete.
 
 
 
 

Tiden går fort när man har roligt?

Jag har som mål att blogga varje dag men ibland blir det paus utan att jag är medveten om det. Vad kan jag skylla på? Extrem trötthet, huvudvärk, PMS? Väldigt lång helg? Det är nog sak samma vad det beror på, resultatet blir detsamma - inget skrivet.
 
En sak jag faktiskt kan skylla på är att jag jobbade i fredags, på samma dagis där jag var i september. Kul att träffa barnen igen. Kul att komma ut och träffa folk. 
 
Sytt änglar har jag gjort, så klart. På fredag ska dom lämnas in till marknaden. Igår började jag skriva namnlappar och fundera på hur jag ska presentera dom. Klä en skiva med tyg kanske och så hänga upp dom på den? Dom ska märkas med pris(!!), nummer och initialer också och skrivas upp på listan som man lämnar in. Det måste jag fixa idag. Det kan hända att jag hinner sy nån mer ängel innan fredag men det är i så fall en ren bonus.
 
 
Just nu har jag ett surdegsbröd på jäsning. Jag blev så sugen på att baka med surdeg igen så jag letade upp ett recept som såg riktigt mumsigt ut, med rågmjöl och fullkornsdinkel och nötter och aprikoser. Jag har undvikit att baka med surdeg sedan Herman fick tandställningen, det är liksom lite svårt att äta sånt bröd för honom. Men han kan kanske ta bort skorpan och äta inkråmet. Annars får jag baka nåt mjukare bröd åt honom. Jobbigt? Inte alls. Kenwooden sköter knådningen.
 
Det som är jobbigt med surdegsbröd är att det tar så lång tid innan det är klart och man får smaka. Jag vill ju ha en macka NU! Jaja, i brist på bröd får man väl äta limpa, då.....
  

Hakuna matata!

Produktionschefen:
- Är du tokig, ändra modellen NU?? Mitt under produktionen!!
Designern:
- Jo men det blir skitsnyggt, jag lovar!
 
Produktionschefen vänder och går iväg muttrande saker som "den dära är ju inte riktigt klok" och "undrar jag om vi blir klara med leveransen till den 22:a...".
 
 
Denna konversation pågick i mitt inre igår. Fast jag har inte ändrat modellen än, bara funderat på hur jag ska göra. Vi får se om det blir till nästa ängel. Jag blev så begeistrad över metoden att sy Tildadockor så jag känner att jag måste testa om det går. Jag provade på armarna på senaste ängeln och det funkade bra. Nästa steg är kropp och huvud och då måste jag göra om mönstret. Om jag lyckas få till det slipper jag sitta och sy fast huvudet på kroppen. Ett handsytt moment mindre! 
 
Igår när jag var till stan letade jag rätt på en tygaffär jag aldrig varit till förut. Jag har sett den på nätet men aldrig fattat att den finns fysiskt också. Sydilla heter den. Ligger precis bredvid busstorget, i en källarlokal fast det var ordentligt skyltat så det gick faktiskt inte att missa. Och hon hade en massa modetyger, inte bara gardintyger! Hurra! Och vet ni? Jag köpte ett klänningstyg! Smårutigt i grönt! Så nu gäller det att jag lägger manken till när jag syr klänningen så den verkligen PASSAR. Tyget var inte dyrt men jag vill ju inte sy nåt skräp för det. Jag ska börja med att nåla upp mönstret på provdockan så jag ser att storleken passar först och främst.
 
 
Fast allt detta får vänta till efter julmarknaden. Måste sy änglar, måste sy änglar. Köpte ett tyg till det också. Äntligen ett brunt tyg i samma kvalitet som det beiga jag har haft till hud hittills. Ja jag skriver beige. När jag köpte det på Panduro hette det "hudfärgat" men det kan ju vara många färger det. Nu har jag i alla fall två "hudfärger" att välja på. En märkpenna köpte jag också, en sån där "magisk" som bleks och försvinner av sig själv. Jodå, jag tänker testa först om det funkar.....
 
När jag kom till stan igår och skulle kliva ur bilen upptäckte jag att jag hade glömt både mössa och vantar hemma. Meh! Hur är det fatt egentligen? Det är ju vinter! Jag gick ner på stan och funderade om jag skulle härda ut eller om jag skulle köpa mig mössa och vantar nånstans. Äh, jag går in på Indiska och kollar, tänkte jag. Indiska är ju alltid kul. Jodå, där hittade jag ett par svarta vantar med spetskant och visst hade dom mössor också men det jag hittade var DEN HÄR!
 
 

Ny vecka, nya möjligheter....ell´nå´......

Måndag. För lite sömn i natt, som vanligt. Jag var inte trött igår kväll eller, jo, det var jag visst fast jag kunde inte gå och lägga mig och sova. Läste på om hur man syr Tildadockor igår eftermiddag och plötsligt trillade poletten ner. Aha, det är SÅ man gör. Vad smidigt! Nu ska jag ju inte sy Tildadockor men själva metoden kan jag ju överföra till mina änglar. Jag hade plötsligt huvudet alldeles fullt av idéer. Jag var så uppvarvad att jag hade svårt att somna. Och så var jag så klart tvungen att se färdigt på Café Bärs innan jag lade mig.
 
 
Gjorde jag inget annat i helgen än att sy änglar undrar nu Vän av Ordning. Jodå, en väldig massa annat. 
 
- Vi slappade i tv-soffan.
- Jag virkade ett par mössor och några sjalar som passar åt nån ängel eller häxa tänkte jag.
- Jag tvättade lite.
- Jag och Mannen åkte in till stan och åt på Bashiras Kitchen. Gott!
- Vi (läs Mannen och L) flisade så nu är baracken pinfull med flis. En grövre sort den här gången, få se om det ramlar ner bättre i magasinet.
- Vi firade Fars dag med blomma och (köpt) tårta.
 
Med mera, med mera. 
 
 
Idag har jag INTE rusat ut i ateljén och börjat med alla idéer, inte ännu, men jag har skissat ner ett helt gäng med änglar. Jag började dagen med att baka bröd. Vi ska på visit imorgon hela kören och jag tog på mig att fixa bröd. Vi ska ta med oss fika så vi inte är till så mycket besvär tänkte vi, alla mostrarna/mormödrarna. Jo det känns nästan som man blivit moster! Jag har så klart provsmakat brödet också. Det var helt ok. Jätte-ok var det. Jag åt en bit för mycket tror jag. Jag får skjuta på lunchen idag. 
 
Vidare har jag kollat jobb och skickat kassakort, sånt där administrativt arbete man måste sköta. Målat om här på bloggen har jag också gjort. Den knalloragea ringblomman kändes lite fel, nu när det är vinter och den svarta bakgrunden var lite dyster tyckte jag. Den fina frostiga bilden till headern knäppte jag förra vintern. Med texten blev det nästan som ett skivomslag. Hm... 
 
Nu ska jag gå och hämta posten och känna på vädret. Det är plusgrader idag. Synd på snön.

Allting är vitt vitt vitt

Blev det nåt skapande i fredags? Jodå, jag sydde i stort sett färdigt ängeln jag börjat på. Och hon BLEV vit. Kanske inte vintrig, men vit i alla fall. Ni kan få en tjuvkik på hennes ansikte men inte resten. Jag tänker inte sälja henne nu, hon ska vara med på julmarknaden. 
 
 
Årets färgtema är tydligen vitt. Jag fick faktiskt en del förslag när jag slängde ut frågan igen på Facebook, den om hur en julängel ser ut.
 
Julänglar är klädda i vitt såklart. Yllekjol, yllestrumpor, lovikavantar, päls och pälsmössa.Vingarna klarar sig utan kläder.
Vita med lite glittrigt garn eller tyg, lite snöaktiga vingar.
Kjol av säckväv, i övrigt dova gröna å röda färger å med vitt hår
Vitt med glitter.
 
Vitt och glitter är det som återkommer. Jamen vi kör väl på vitt då!
 
 
Började på en till igår, en som verkligen är klädd för vintern. Det är dock väldigt tjockt att sy i teddytyg i det här formatet så vi får se om hon blir den enda med pälskappa eller om jag gör fler. Jag har ju andra vita tyger också. Tjyvkik på ansiktet? Jajamen! Fast hon är inte klar än. Inga vingar än och jag har inte fäst hår och mössa men visst kan hon se ut så här, va?
 
 


Skaparfredag?

Jag fryser. Pannan hade stannat inatt. Dock är det 18 grader nere i köket där termometern är så kallt är det väl egentligen inte men jag fryser ändå. Ute är det sju minusgrader och snön ligger kvar som ett vitt överdrag på verkligheten. 
 
Igår hoppade jag över träningen. Ja, det är sant. Armen har varit dum dom senaste dagarna och dessutom hade jag ont i högerknät så jag tänkte att jag vilar väl då. Tråkigt men sant. Idag känner jag ingen smärta i knät så det var väl ett bra beslut då. Tråkigt men bra. Armen är väl så där. Jag ska ge fan i att städa och ha mig här hemma så känns den bättre men det är inte så lätt...
 
Kanske det blir en ängladag. Tänkte gå ut och sy igår kväll eftersom delar av familjen var och spelade pingis men jag fastnade i tv-soffan istället. Å andra sidan virkade jag klar en häxhatt och gjorde en fluffig mössa samt några boor (en boa, flera boor??). Slängde ut en fråga på Facebook igår om hur julänglar ser ut. Fick ETT svar: "Glittrig, vit, guldig, vän! Med pudersnö i vingarna." Ja det är väl ungefär den standardbilden jag har också. Fast "pudersnö i vingarna", hur gör man det? Kanske jag har nåt tyg som redan har "pudersnö" på sig?
 
Söker inspiration på Pinterest. Kollar på hur andra har sytt änglar och dockor. Tilda-figurer till exempel. Inte för att kopiera utan för att få idéer till hur man kan sy kläder på ett enkelt sätt. Ibland är det lite för pilligt med dom modellerna jag har nu. Vissa tyger vill inte sammarbeta, det blir trådigt och ser schabbigt ut (och då menar jag INTE chabby chic!). Det ska vara snyggt om det ska va! Men det får inte ta allt för lång tid heller.
 
Man kan hitta mycket roligt via Pinterest. Den här tyckte jag var helt lysande! (Länk till sidan om du klickar på bilden)
 
 
 
 
 
 

Shopping a la HxA

Det blev tvärtom med shoppingen igår. Inget klänningstyg men mönsterpapper.
 
Jag ska inte säga att jag inte hittade tyg. Jag hittade jättesnygga tyger som skulle kunna passa. Det snyggaste, ett tunnare stretchjeanstyg med diskret leopardtryck, kostade 229 kr metern. Det går ju inte. Då är vi uppe i 600 spänn bara för tyget. Det kan det så klart vara värt att få ett plagg som är välsytt (?) och precis som jag vill ha det men jag har faktiskt inte råd just nu. Det är dessutom första gången jag syr efter det mönstret och det känns som jag vill prova med nåt billigare tyg först. Och det billigaste är ju det man redan har på hyllan (som jag dessutom troligen fått av mamma). 
 
Vi får se vad det blir. Jag ska rita färdigt mönsterdelarna nu och sen ska jag lägga klänningsprojektet åt sidan ett tag. Jag insåg nämligen igår att det snart är dags för julmarknaden i Döviken och ska jag ha nåt att sälja där så måste jag sätta igång att producera. Julänglar är min plan. Ja, jag vet vad jag brukar skriva om julänglar. Fantasin låser sig. Gullegull och vita spetsar är inte min grej. Men jag tror jag vet nu hur jag ska göra. Ibland måste man anpassa sig efter marknaden. Eller efter det man tror är marknaden. 
 
Ifjol fick jag ju till några vintriga änglar i alla fall, även om det juligaste med dom nog var Kristallinas julröda hår. Och så ser det nästan ut som om hon har skridskor på sig. Det kanske vore nåt?
 
 
Iselin sålde jag innan marknaden ens öppnade.
 
 
Majanne däremot finns kvar. 
 
 
Köpte ett rött band igår med tanke på "julänglar", sånt där genomskinligt (chiffong?). Sen for jag på Röda korset för att köpa ljusmanchetter men den lådan hade nog inte fyllts på sen jag var där sist för jag tyckte jag kände igen varenda manchett. Men jag köpte andra saker: olivgrön velour (1,5 meter för 15 kr!), ett kornblått sammetsband samt en stor påse garn att användas till häxhår. Jag tror det är vävgarn, kanske lin till och med. Det är samma sorts garn som jag fick av mamma en gång som jag har använt som hår på en del häxor/änglar. Ja, Iselin på bilden ovan har sånt hår. Det jag hade förut är vitt plus en massa pastellfärger men det jag köpte igår är lilamelerat. Alltihopa. Det får bli många lilahåriga häxor framöver.... Dom hade förresten 50% på allt garn så det blev lite extra fyndigt. Det tackar vi för.
 
 
 
 
 

Men det var då själva f...!

Idag hade dom lovat snö. Istället vräker regnet ner. Ja det kan förstås ändra sig, dagen har bara börjat. Jag måste säga att jag föredrar snö framför regn, nu när vi kommit ända till november. Det blir mycket ljusare ute och så kan man åka skidor på den. Regnet kan man inte göra så mycket med. Bli blöt möjligen.
 
Igår bestämde jag mig för att rita av klänningsmönstret i alla fall. Jag får bestämma tyg sen tänkte jag. Kanske att jag kan gå på tygaffärn och kolla imorgon när jag ska till stan. Jag vet ju hur mycket jag ska ha: 2 meter plus 60 cm till krage och manchetter i annan färg. Eller 2,6 m om jag ska ha hela i samma tyg. Helst ska det vara ett billigt tyg också (i hög kvalitet). Nåväl, jag satte igång att rita av. Det gick jättebra ända tills mönsterpapperet tog slut. Dom tre största mönsterbitarna var kvar att rita av, plus ärmen. Men det var väl en förbaskat tjurig klänning det här! 
 
Var köper man mönsterpapper? Stoff & Stil? Googlade lite och hamnade på Sysidan. Där är jag medlem så jag borde ha tänkt på att gå dit på en gång. Nå, jag brukar på nåt vis ändå hamna där till slut när jag söker på google om sömnad och tyger. Där fick jag en hel massa tips om mönsterpapper, till exempel:
 
- Byggplast. Mycket billigare och hållbarare än papper och lätt att rita av mönstren eftersom det är genomskinligt.
- Maskeringspapper. Också billigare än mönsterpapper.
- Fiberduk för odling. Vet inte om det är billigare men sån har jag faktiskt hemma.
- Blädderblockspapper.
- Omslagspapper.
 
Det lutar åt byggplast för min del. Jag ska se om vi inte har nån bit hemma jag kan prova med. Om det funkar kan jag köpa en rulle imorgon. Jag SKA sy en klänning!

Bus eller Baileys

Så här såg vi ut i lördags kväll när vi gick "gårdföre". Istället för att tigga godis av husfolket fick dom välja mellan några goda drycker ur vår medhavda korg. Godis hade vi med oss också. Så väldigt många hann vi inte med eftersom vi ville gå in och sätta oss och prata en stund också men det blev några stycken i alla fall. Många trevliga pratstunder blev det. Klockan var över tre när vi kom hem. Jösses.....
 
 
 
 

Mönsterpassning

Jag vet vad jag vill sy nu. Jag vill sy klänningen som jag skickade efter mönster till för, hm, låt se... ett och ett halvt år sen, var det verkligen så länge sen? Då hade jag ingen ateljé, bara gäststugan utan värme på vintern. Jag får skylla på det. 
 
Jag gillar hennes kängor också.
 
 
Läser i det gamla inlägget att jag tänkte sy en sommarklänning då men nu vill jag så klart sy en vinterklänning. Jag har kommit så långt att jag tagit fram mönstret och läst mönsterbeskrivningen. Den finns på engelska och på franska. Jag kan inte franska så jag får läsa den engelska för att förstå hur jag ska göra men måttangivelserna i den är i tum så då måste jag gå till den franska beskrivningen för att det ska bli rätt. Ja vem har sagt att det ska vara lätt här i livet.....
 
Jag har också tagit fram mönsterpapper och mellanlägg men jag vet ännu inte vilket tyg jag ska sy den i. Fick en snilleblixt häromdagen. Jag har ju grön fuskmocka! En fin, mossgrön nyans, en klänning i det kan ju bli hur coolt som helst! Fast när jag tog fram det så insåg jag att insidan på mockan nog inte är så mysig att ha mot kroppen. Den kanske passar bättre till ett ytterplagg med foder än en klänning. Lyckligtvis har jag fler tyger. Det trevliga i sammanhanget var att det går åt två meter tyg, ett typiskt standardmått när jag köper tyg som jag inte riktigt vet vad det ska bli. Två meter räcker till både det ena och det andra. Tror mamma gör likadant för jag hittade ett tyg jag fått av henne som också var två meter, ett svart och vinrött med paislymönster. Fast sen upptäckte jag att mönsterkonstruktören har tänkt att krage och manschetter ska vara i en avvikande färg. Det ska alltså vara 60 cm till av ett annat tyg. Äsch! 
 
 
Jag gjorde timeout och gick in och lagade middag istället. Jag ska fortsätta mitt klänningsfunderande idag. Kanske rita av mönstret och kolla om inte krage och manschetter får plats nånstans ändå på dom två meterna tyg. Jag har visserligen många olika tyger som jag skrev men alla passar inte till klänning. Det här ska vara ett vävt tyg, inte allt för tunnt. Ja, typ ett skjorttyg kanske, det är ju en skjortklänning. Men jag är inte den puttinuttiga typen. Inget småblommigt. Inte marint heller. Paisly är perfekt åt mig. Men jag hittade inget tyg som matchade det eller som avvek tillräckligt mycket för att passa som krage. Och inte kan jag riva runt och flytta tygbuntar hur mycket som helst heller med min stackars arm. 
 
Visst skulle jag kunna ta vilket tyg som helst där materialet stämmer men jag vet inte om jag vill lägga ner en massa arbete på en klänning som jag sen inte vill använda. Jag minns den senaste klänningen jag sydde. Jag tror jag har använt den EN gång. Fast det var egentligen inget övningsobjekt, jag trodde faktiskt att den skulle bli bra. Men materalet var lite otäckt syntetiskt, jag lyckades inte med mönsterpassningen, den blev lite för tajt över bysten och modellen var lite, hm, tantig..... eller om det var ägarinnan som var det.....
 
Undrar om man kan göra nåt annat av den? 
 
 
 
 
 

Kroppsligt

Nu har jag tagit en uppfräschande dusch så där mitt på lördagen. Jag har bättrat på hårfärgen med färgbomben och jag har rakat mig. Klippt naglar och smort in mig med mitt lemon-limedoftande body butter och tagit på deodorant samt rena kläder. Nu känner jag mig som ny. 
 
(Ni som inte vill läsa om min kropps påhitt kan sluta här. Ja, det finns många bloggar som handlar om annat, t.ex. mode eller fotografering eller cupcakesbakning. )
 
Anledningen till duschen var en synnerligen ofräsch känsla av att jag (och kläderna) luktade. Jag tror på allvar att jag är på väg in i min andra pubertet. Rätt som det är blir jag överhettad. Igår kväll till exempel. Jag tog och gick ut på verandan, barfota. Aaaah, vilken lättnad! Jag gick omkring där en stund, barfota, i minusgraderna. Det var så skönt! Jag stannade där tills det nästan gjorde ont i fötterna. 
 
Humöret har jag skrivit om förut. Känns lite som att jag ska ha mens hela tiden. Morr... Fast det kan ju vara höstmörkret också. Eller sömnbristen som uppstår när man vaknar mitt i natten, sjöblöt av svett. Men nu har jag lärt mig att ha fönstret öppet i sovrummet och stänga dörren en stund innan jag ska gå och lägga mig. Ja i natt hade jag fönstret öppet hela natten och jag tror faktiskt jag sovit utan avbrott också.
 
Idag är det första november. Ute snöar det. Igår var det halloween och en herr Häst for på halloweendisco. Eller är det månne Harry Boy?
 
 
Just det, jag var ju till doktorn med min arm igår. Det ÄR tennisarmbåge. Skönt. Jag är så lättad att det inte har med diskbråcket att göra. Jag fick en kortisonspruta och så är det bara att massera och undvika sånt som gör ont. Jag kan äta ipren om jag vill och jag kan smörja in med voltaren gel om jag vill. Idag känns det faktiskt lite bättre. Det kan förstås bero på en mer avslappnad inställning till smärtan också, nu när jag vet vad den beror på.
 
Nu ska jag gå och stajla mitt hår så jag känner mig ännu finare och fräschare. Tjingeling!
 

RSS 2.0