Mönsterpassning

Jag vet vad jag vill sy nu. Jag vill sy klänningen som jag skickade efter mönster till för, hm, låt se... ett och ett halvt år sen, var det verkligen så länge sen? Då hade jag ingen ateljé, bara gäststugan utan värme på vintern. Jag får skylla på det. 
 
Jag gillar hennes kängor också.
 
 
Läser i det gamla inlägget att jag tänkte sy en sommarklänning då men nu vill jag så klart sy en vinterklänning. Jag har kommit så långt att jag tagit fram mönstret och läst mönsterbeskrivningen. Den finns på engelska och på franska. Jag kan inte franska så jag får läsa den engelska för att förstå hur jag ska göra men måttangivelserna i den är i tum så då måste jag gå till den franska beskrivningen för att det ska bli rätt. Ja vem har sagt att det ska vara lätt här i livet.....
 
Jag har också tagit fram mönsterpapper och mellanlägg men jag vet ännu inte vilket tyg jag ska sy den i. Fick en snilleblixt häromdagen. Jag har ju grön fuskmocka! En fin, mossgrön nyans, en klänning i det kan ju bli hur coolt som helst! Fast när jag tog fram det så insåg jag att insidan på mockan nog inte är så mysig att ha mot kroppen. Den kanske passar bättre till ett ytterplagg med foder än en klänning. Lyckligtvis har jag fler tyger. Det trevliga i sammanhanget var att det går åt två meter tyg, ett typiskt standardmått när jag köper tyg som jag inte riktigt vet vad det ska bli. Två meter räcker till både det ena och det andra. Tror mamma gör likadant för jag hittade ett tyg jag fått av henne som också var två meter, ett svart och vinrött med paislymönster. Fast sen upptäckte jag att mönsterkonstruktören har tänkt att krage och manschetter ska vara i en avvikande färg. Det ska alltså vara 60 cm till av ett annat tyg. Äsch! 
 
 
Jag gjorde timeout och gick in och lagade middag istället. Jag ska fortsätta mitt klänningsfunderande idag. Kanske rita av mönstret och kolla om inte krage och manschetter får plats nånstans ändå på dom två meterna tyg. Jag har visserligen många olika tyger som jag skrev men alla passar inte till klänning. Det här ska vara ett vävt tyg, inte allt för tunnt. Ja, typ ett skjorttyg kanske, det är ju en skjortklänning. Men jag är inte den puttinuttiga typen. Inget småblommigt. Inte marint heller. Paisly är perfekt åt mig. Men jag hittade inget tyg som matchade det eller som avvek tillräckligt mycket för att passa som krage. Och inte kan jag riva runt och flytta tygbuntar hur mycket som helst heller med min stackars arm. 
 
Visst skulle jag kunna ta vilket tyg som helst där materialet stämmer men jag vet inte om jag vill lägga ner en massa arbete på en klänning som jag sen inte vill använda. Jag minns den senaste klänningen jag sydde. Jag tror jag har använt den EN gång. Fast det var egentligen inget övningsobjekt, jag trodde faktiskt att den skulle bli bra. Men materalet var lite otäckt syntetiskt, jag lyckades inte med mönsterpassningen, den blev lite för tajt över bysten och modellen var lite, hm, tantig..... eller om det var ägarinnan som var det.....
 
Undrar om man kan göra nåt annat av den? 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0