Utmaning

Jag har blivit utmanad av Susanne. :)

Regler: Bloggaren skriver ner 8 fakta eller (o)vanor man har..... Den som blir utmanad skriver ett eget blogginlägg och uppger 8 fakta/(o)vanor den i sin tur har. I slutet av inlägget länkar man så vidare till minst 4 personer som man utmanar.

Ååålrajt...

1. Jag gillar mat. Att laga mat och äta god mat. En mig närstående person säger att jag är matfixerad. Men det är jag INTE! Det är han som har dålig framförhållning, så det så. Och så blir jag så elak om jag inte får äta.
2. Älskar choklad. Jag skulle kunna skippa allt annat godis. Favorit just nu är Marabou Premium Lemon & Ginger.
3. Jag gillar att lägga mig i ett väldigt varmt bad med en god bok eller en tidning.
4. Jag snarkar emellanåt. I veckan när jag somnade på bussen hem vaknade jag av att jag snarkade till.....genant...
5. Min favoritfärg är grönt, i alla fall när det gäller kläder.
6. Går helst klädd i kjol om det är möjligt. Kjol och kängor och kanske hatt (Kvasthilda var det ja...)
7. Gillar som dom flesta numera vet att rita och måla. Kladdar jämt, på handlarlistor, i kanten på korsord, på minnesanteckningar...
8. Skulle absolut inte kalla mig sportfåne men gillar att träna, mer och mer ju äldre jag blir. Löpning, längdskidåkning, boxning, mountainbike mm. Sport på TV har jag aldrig intresserat mig för men det kanske mest är för att det är just på TV?

Jaha, då var dags att utmana då....

MEN.

Dom bloggar jag vill utmana har redan blivit utmanade av andra!

Vet ni vad vi gör? Vi låter den som vill ta sig an denna utmaning.

Oh, nu har jag hittat min frisyr!

Tror jag.....

Fast det kanske är den jag hade när jag klippte av långhåret?

http://castlebabe.blogg.se/2009/january/louice.html#trackback

Jag funderar ibland...

... på reklamen på blogg.se.

Den brukar ju ha samband med ämnet i inlägget. Om jag till exempel skriver om håret så kommer reklam om hår och frisyrer och schampon och guvetallt.

Men när jag kollade efter inlägget om självporträttet som jag just lade ut så var det reklam om "erotiska underkläder" och "sexiga underkläder". HUR i helsike fick dom till det??

Var jag så ful på porträttet så dom tycker jag behöver såna?


Självporträtt

Jag håller på med ett självporträtt. Det är bra träning. Modellen går ingenstans.

Fotot blev lite suddig men vad tror ni? Jag tycker det är nåt som inte stämmer med munnen men vad? Och glasögonen ser lite för små ut.

Jag ska tona ner färgen på kinderna lite.  Men det är inte meningen att färgerna ska vara naturliga, det ska va lite ruffigt. :)


Sovmorgon

Idag blev det sovmorgon. Tänkte kliva upp när Sören och barnen kommit iväg men somnade om och vaknade tjugo över nio. Men det behövdes säkert för nu har jag inte huvudvärk längre. Känner mig mycket piggare än på länge. Trodde det var förkylning på gång men den kanske kom av sig när jag fick sova?

Jag har varit ute i gäststugan och slagit på värmefläkten. Nu när vi hållit på med skulptur på skolan har jag fått lust att sy änglar igen! Jag har ett par idéer. Få se vad det blir av dom. Frågan är om det blir tillräckligt många för att stå på Martnen. Kan inte gärna ha 5 änglar till ett helt marknadstånd.... Och tavlor vet jag inte om jag vill sälja ute! Fukt och kyla och snö. Nja...


Dagens löpsedel

Idag såg jag på en löpsedel: "Lotta Engberg hemligt opererad!"

Undrar om hon fick reda på det efteråt i alla fall?


Verksamhetsberättelse

Nu har vi börjat med skulptur. Det ska vi ha i tre veckor. :)

Lera håller vi på med. Vit lera. Vi har fått diskutera skulpturer och vad som gör dom instressanta. Pratat om skulpturer vi sett, om fult och vackert, intressant och intetsägande.

Vi har fått göra övningar med leran. Snabba övningar, ungefär som skisserna vi gör på krokin. I en av övningarna igår skulle vi göra en aggressiv figur och en sensuell figur. Snabbt och med väldigt enkel form alltså. Och ibland blir det bätter när man gör det enkelt, eller vad tycker ni? Nog ser han aggressiv ut? :))En modellbild jag glömde lägga ut förra veckan. Haqvin tycker det ser ut som om han ligger ute och sover. Och kanske gör han det?
Änglar finns

Kolla vad jag hittade i 10kr-lådan på Konsum!


Sega söndag

Denna dag har varit seg, segare än både fredag och lördag. Eller snarare: det är jag som varit seg.

Icke desto mindre hade jag en del funderingar i dag när jag stökade på i köket, roliga, spåkliga funderingar som jag tänkte blogga om. Nu när jag äntligen sitter här så kommer jag inte ihåg ett jota. Men bra var det, det minns jag.

När Hacke väckte mig i morse kändes det som jag inte sovit alls. Ändå har jag inga minnen av att jag varit vaken inatt. Inte är det fullmåne heller så man kan skylla på den. Får man skylla på nymånen?

Skulle vilja sätta mig och sy men det känns så ensamt att gå ut i gäststugan och sätta sig..... Det tar emot. Borde få ihop lite änglar att kränga på Ravensmartnen men när det blir frågan om "måste" då tar det tvärstopp! Kreativitet kommer inte på beställning, minsann.

Kanske är det så att jag tömmer ut mig i veckorna när jag är på skolan? Finns inget skapande kvar att ta av?

Ändock, jag är både rastlös och trött på nåt knepigt vänster.  Som när man glömt nåt viktigt. Eller saknar nåt man borde haft.

Vad kan det vara som fattas mig?

Put on your red shoes and dance the blues

Igår lyckades jag komma ihåg att titta på Let´s dance, kors i taket. Ja det var ju spännande. Eller?

Jag blev lite brydd när programledaren redan i början sa: "Ni kan ringa och rösta redan nu!" Öh? Jaha, ska man inte kolla hur dom dansar först? Om man bara ska rösta fram sina favvokändisar, varför ska dom dansa alls då? Jag är nog fruktansvärt omodern i mitt tänkande.

Jag blev impad av vissa par i alla fall. Det var hopp och det var airsteps (kanske inte heter så i jive?). Men två timmar (ja jag såg bara första delen)  med en massa reklam emellan....nä, jag kan nog tänka mig att göra annat en fredag kväll.

Men att dansa är ju kul. Jag måste se till att bli en berömd konstnär snabbt nu så jag själv får vara med i programmet!

På tal om dans, igår letade jag fram en gammal skiva med  Dance with a stranger. Minns ni dom?


38 days left and counting....

Jag kanske är fånig som har nedräkning? Jag kanske bara försöker vara lite käck och låtsas som att jag inte bryr mig? Nädå. Klart man funderar. Men åldern kan man ju inte göra nåt åt så varför bekymmra sig egentligen?

Men ibland får jag konstiga funderingar: Ska jag låta bli att färga håret rött? Är det tantvarning på det nu? Ett uppenbart försök att dölja gråa hår? Sluta måla naglarna gröna? Tonårs-wannabe-varning? Och detta tränande, är det ett desperat sätt att försöka hålla sig ung?

Näääää.....

Klart jag ska färga håret om jag vill. Jag har haft rött hår i skiftande nyanser i minst 20 års tid. Dessutom har jag inga gråa hår att dölja. Fast om jag hade, är det fel att färga då? Och är det fel att inte färga?

Naglarna tänker jag också måla i vilken färg jag vill. Eller inte alls om jag känner för det. Röda naglar är inte jag så då blir dom gröna. Eller svarta. Eller silverfärgade.

Vad gäller träningen så är jag glad att jag äntligen hittat ett sätt att bli pigg och må bra på! Mera skidåkning åt folket!

När man får för sig såna där konstiga saker kan man tänka på Vivienne Westwood. 

Förresten....

Idag är det precis 40 dagar kvar.

Så det så.

Modellmåleri med tillämpad färglära

Nu kommer lite "redovisning" för alla eventuella konstintresserade.

Våran första uppgift var att bara använda svart och vitt och blandningar däremellan. Att med med olika nyanser från svartaste svart till vitaste vitt skapa volym. Observera att det var viktigt att vi målade tygerna på podiet också!Nästa uppgift blev att göra samma sak fast med vitt och en annan färg, gärna umbra (mörkbrun) om man hade.Tredje uppgiften var att arbeta med två komlementsfärger plus vitt. Komplementsfärger är dom färger som ligger mittemot varandra i färgtoncirkeln. Vill du läsa mer om komplementsfärger och hur ögat uppfattar färg kan du göra det till exempel här.

Jag valde gult och blått. Jag är väldigt nöjd med denna bild.Vi pratade om hur en färg ändrar sig beroende på vilken färg som är bredvid. Komplementsfärger både förstärker och kompletterar varandra så att en bild kan vara färgstark utan att vara jobbig. Fjärde uppgiften var att måla i rena färgfält á la Matisse. En kulör för modellen, en för varje tyg och så försöka få harmoni i bilden. Inte lätt. Men jag är rätt nöjd med denna också. Det är intressant att prova nya saker.När jag var klar med denna var inte dagen slut än så då gjorde jag en till modellstudie. Denna gång drog jag på med palettkniven. Fast jag höll mig inom en begränsad färgskala: Vitt, bränd sienna, bränd umbra och lite karmosinrött. ("Knölen" hon har på axeln har jag tagit bort nu, jag såg den när jag kollade på fotot!) Tycker den blev rätt bra den med.Det här blev mycket på en gång. Hoppas ni inte blev alldeles utmattade!

Kom along, Kalle Kalsong

Häromkvällen var jag dryg mot en telefonförsäljare. Får man vara det? Det var i alla fall inte planerat, repliken bara kom....

"Ja hej, jag heter NN och ringer från företaget XX, jag söker Sören."
"Han är inte hemma just nu"
"Ok. Är det hans fru jag talar med?"
"Eh, ja, jo"  (typ)
"Jag kanske kan prata med dig istället då?"
"Jaha, ok?"
"Jo jag ringer från företaget XX, du kanske känner till oss?"
"Njäee...."
"Vi säljer herrunderkläder och nu är det så att vi ska ge bort en massa  underkläder!"
"Nej då får du faktiskt prata med Sören" avbröt jag.
"Jamen kan jag inte prata med dig då?" frågar försäljaren IGEN.
"Nä" svarade jag vänligt men bestämt "om du säljer herrunderkläder så får du prata med Sören - för jag använder inte herrunderkläder."

Jag hörde hur han liksom tappade farten och så bad han med matt röst att få återkomma en annan dag.
"Det går bra det!" svarade jag vänligt.

Mjao....mjao....

En typisk morgon när man har katt. Lägg märke till hur glad katten blir så fort husse rör sig lite.


Sabotage!

Tack för alla glada tillrop och tips om vad man kan göra när det är 30 minusgrader! Det blev en rätt bra fredag ändå. Jag fick undan julen och målade lite akvarell framåt eftermiddagen. Bilarna startade bara dom fick lite värme och jag fick handla mat. Den som såg mig på affären måtte väl trott att jag vunnit högvinsten och på sätt och vis var det så: Äntligen studiemedel!

Igår var det lördag. Sovmorgon! Och långfrukost! På eftermiddagen drog jag iväg till skidspåret (så ovanligt). Spåret var skapligt och jag skidade på i raskt tempo. Jag stakade mig nerför en fin utförlöpa med en svag  högerkurva då jag plötsligt 10 meter framför mig upptäcker att spåret är borta. Där är istället en massa jord utschaktat rakt över skidspåret. Tvärniiiiit! Bromsade omkull, satte mig på rumpan och stukade vänster hand. Jäää...rnspikar vad det gjorde ont i handled och rumpa.

Tydligen ska dom avverka och har gjort en väg där. Ja det var i och för sig en gammal timmerväg innan fast inte mer än ett par hjulspår. Men nu går det inte att åka skidor där. Jag fick klafsa i djupsnön bredvid vägen istället. Det fick mig att tappa farten både bildligt och bokstavligt så jag åkte bara ett varv. På bottentid.


I fredags när jag skulle promenera min vanliga runda uppåt Colldéns så höll dom på att avverka där med så jag fick vända och gå inne i byn istället. Är det nån som försöker sabba just min träning??


Idag gjorde jag en Lance Armstrong fast istället för att gipsa en bruten hand och sen köra Paris-Dakar så tejpade jag handleden och körde två varv i skidspåret. Funkade jättebra!

Träningsfreak? Jag?

Minus 29

Idag skulle jag till skolan och ha kulturhistoria och sedan måla men se, det sket sig med det. Termometern visade -29 och volvon ville inte starta. Tänkte att om motorvärmaren får sitta i lite längre då? Så tar jag nästa buss? Nepp...startade inte sen heller. Sören gick ut och skulle starta bussen för att skjutsa mig. Den ville inte heller starta! Snabbt fick jag säga åt barnen att dom skulle klä sig så dom hann med skolbussen istället. Herman ville inte alls åka buss till skolan men det fanns inte mycket att välja på.

Nu har jag svårt att smälta att jag inte fick åka till skolan. Jag var liksom inställd på det. Jag har röjt undan julen istället och lyssnat på bok och druckit för mycket kaffe. Men jag vill ju måla. Mitt pennfodral är kvar på skolan också. Elände. Tuschflaskan har jag kvar i skolryggan. Men har jag nåt papper? Måste leta.

Jag måste handla mat idag också. Hoppas vi får igång någon bil sen. Sören har satt kupévärmare under huven på både volvon och bussen och lagt filtar på motorhuven, utifall det är motorvärmarna som har pajjat. Men det verkar ju märkligt att båda skulle gå sönder just idag? Och på passaten är den redan trasig. Jag ska handla rätt mycket så promenera till och från affären blir jobbigt.

Inte kan man åka skidor heller.

Burr.

Man ska passa sig för vad man önskar sig...

..för det kan hända att man får det. Sovmorgon till exempel.

Igår vaknade jag av Sörens väckarklocka. Helt fel. Så ska det inte vara. Den ringer nämligen en halvtimme efter att min buss gått. Alarmet på min telefon hade inte gått igång. Själva telefonen gick inte heller igång när jag förstökte slå på den. Jag fick ta ut batteriet och sätta tillbaka det igen ("norskt omstart") för att den skulle funka. Denna mobil blir knepigare och knepigare. Jag får väl leta mig en ny. Suck. Jag kan ju inte ha en telefon som oombedd fixar sovmorgon åt mig.

Den är rolig på andra sätt också. När jag lyssnar på radion eller mp3-spelaren med lurarna i öronen och det kommer ett SMS så försvinner ljudet i vänster lur......om jag då skickar svar så kommer det en leveransrapport - och då kommer ljudet tillbaka! Men om jag får ett nytt SMS så försvinner ljudet i vänster lur igen. Det gäller att man får jämnt antal SMS och leveransrapporter!

Kameran på telefonen är inte heller som den ska. Det är en skada på linsen. Få se, kan jag komma på nåt mer som är dåligt med den.....?

Man kan faktiskt ringa på den. Det kanske är det man har telefoner till?


Om promenad, skidåkning och dans. Och dammsugning.

Idag fick jag gå från brandstationen. Det hade blivit nåt fel på bussen. Busschaffisen fick inte i växlarna längre.  Jag och ett par till gick av och promenerade sista biten. Lagom när jag nått Statoil ("Tanka här!") så passerade bussen. Men lite motion skadar ju inte.

Det har ju tyvärr varit lite klent med skidåkning dom senaste dagarna pga skolstarten. Igår orkade jag inte heller åka iväg på dansen, jag var så slut, så slut. Idag är jag också trött men inte lika mycket. Jo förresten, det är jag nog. Jag tror inte jag orkar masa mig ner på Hammarn för att åka elljusspåret. För övrigt är Sören och barnen redan där, dom ska åka slalom för första gången i vinter (i backen, inte i elljusspåret). Hoppas det går bra.

Vad ska jag göra då? Dansa lite linedance? Eller dansa ett varv med dammsugaren kanske? Linedancen har jag nästan glömt nu när jag inte har nån som tränar med mig om dagarna. Men det ligger kvar nånstans i bakhuvudet så om man börjar igen så kommer det tillbaka. Dammsugaren däremot minns jag hur man hanterar. Är det ett tecken på att jag dansar för sällan och dammsuger för ofta?? Men dansar jag verkligen SÅ sällan!?

Om jag inte kliver upp och nu så kommer jag att somna känner jag.....

Slut på sovmornar

Idag började skolan igen! Vad kul det var att träffa alla igen. :)

Måleri i två veckor. Modellmåleri! Med färglära! Jösses vad slut i huvudet man ska vara efter dom veckorna. Trött men lycklig!

Får väl försöka rapportera om vad vi gör allt eftersom. Just nu orkar jag faktiskt inte skriva mer. Gäääsp.......

Godnatt.


Sär skriving

Språk är kul. Ännu roligare kan det bli när man gör fel.

Särskrivingar är ett sånt fel. När jag läste det jag lade ut senast på bloggen så fanns en liten annons nedanför inlägget. Där stod:

"Hår Avfall."
Hm. Det är ju två ord. Fast om man sätter ihop det till det dom förmodligen tänkte, nämligen  "håravfall" så kan det också bli kul. Är det kanske resterna som rinner ut i avloppet sen man tvättat håret?

"Hjälp vår kassa personal"
 är ju en klassiker vid det här laget. Stackars personal, klart dom behöver hjälp!

Betydelsen kan bli motsatsen om man har otur.

"Rök fritt"
Det måste ju betyda att det är fritt fram att röka?
Spån överallt!

Jag sitter här vid datorn med öronproppar och laddar bok på telefon. Sören och Haqvin håller på och river väggen mellan syrummet och sovrummet. Det låter illa. Och det blir spån överallt. Det är bland det värsta jag vet.... Fy för ombyggnationer och sågspån.  :(

Men det blir nog bra när det blir klart.

Det blir två nya fönster med en vägg emellan där gamla fönstret var så att rummen blir ungefär lika stora. Dom rummen ska barnen ha. Sen ska nya trappen upp från sal´n och komma upp där Hacked säng står nu. Där blir det en liten hall med ny dörr in till badrummet och till vårat sovrum. Gamla trappen ska bort och där den gick upp i hallen ska dörren till tvättstugan vara.

Själva tvättstugan är i stort sett klar nu. Igår invigde jag nya duschkabinen. Den har "massagestrålar"! Fast dom killades mest. Men blöt blev jag. Vattentrycket ska upp med en ny pump så småningom. Och så ska det blir golvvärme. Igår var det snarare golvkyla! Hurr!

Nu ska jag ta en kopp kaffe och sen blir det ett par varv i skidspåret! Tjingeling!


Mitt anarkistiska hår och min okritiska hjärna

Mitt hår gör som det vill. Nu igen. Det spelar ingen roll att det var bra när jag gick från frissan. Det vill inte bli som jag vill.

Antingen låter jag det lufttorka eller fönar lite lätt och då ligger det platt, förutom precis ovanför luggen där det formar sig till en spontan Kurt Olsson-frisyr eller så försöker jag forma det med en borste medans jag fönar och då ser jag ut som ett ägg (ett hårigt ägg). Eller så lessnar jag och går och lägger mig med blött hår och då spretar det på morgonen fast mest på ena sidan och inte där jag vill.

"Fraggel-frisyr" läste jag på en blogg (inte om min frisyr dock) och det ligger nåt i det. Tack vare detta uttalande har jag även haft en fraggel-låt i huvudet i flera dagar. Tack till henne och grattis till mig som har en hjärna som är som en kombinerad tvättsvamp och bandspelare: den suger villigt upp allt som liknar musik det allra minsta och sen spelar den upp det om och om igen. Dock bara för mig. Vilket väl är tur.


No sugar added

Tänk om livsmedelstillsatserna gjorde nån nytta. Jag menar riktig nytta. På oss alltså.

> Smakförstärkare - Du får bättre smak. Du gör aldrig mer några dåliga köp. Kläderna sitter bra och är snygga. Ditt hem är välinrett och trivsamt.
> Stabiliseringsmedel - Ditt humör blir jämnare. Aldrig mer några utbrott då barnen glömt plocka av bordet eller torka upp smulorna.
> Ytbehandlingsmedel - Du behöver inte tänka på att fixa till dig på morgonen längre. Frisyren ligger som den ska. Du ser bra ut.
> Sötningsmedel - Fungerar ungefär som ytbehandlingsmedel. Du får ett mer tilltalande utseende.
> Surhetsreglerande medel - Inga sura trumpna miner. Ständigt pigg och glad. Se även "Stabiliseringsmedel" ovan.
> Konserveringsmedel - Bort med dyra antirynkkrämer som ändå inte fungerar. Du behåller ditt ungdomliga utseende utan problem. Du kan få svårare att ändra åsikt också men det är en biverkning man får ta.
> Klumpförebyggande medel - Inget mer fummel och snubblande. Du blir säker och smidig.
> Färgämne - Aldrig mer ett solariebesök. Aldrig mer dyra besök hos frissan för hårfärgning. Din personlighet kan också bli mer färgstark.
> Konsistensgivare - Inget slappt hull. Din kropp förblir fast och ungdomlig för evigt.
> Förtjockningsmedel - OBS! Bör undvikas om man inte vill lägga på sig några kilo.

En vintersporthyllning

Oh skidspår!
Du har en enda kurva svår
där jag ibland på näsan står.
Men för det mesta tycker jag det går
som på ett järvägsspår.
Och för musklerna i mina lår
detta snörika år
jag en lysande framtid spår!

Dagens låt.

Min kära syster fick mig med sin kommentar till förra inlägget att minnas en gammal låt med Mora Träsk. Melodin vet jag inte vad den heter men jag kan sjunga den för er om jag träffar er nån gång. Den versen jag kom att tänka på går så här:

Hänger brösten på dig ned
kan du ta dom och vifta med
kan du knyta en rosett
kan du slå en knut så lätt
kan du ta dom på axeln så här
som en käck soldat med gevär
hänger brösten på dig ned!

:)

Mer lycka

Om man ska gå efter kvällstidningsbilagorna och veckotidningarna jag spanade på igår när jag handlade så är lyckan att gå ner i vikt:

"Gå ner 3 kg på 3 veckor!"
"4 kg på 3 veckor med GI!"

Det är nästan så man börjar tro att man måste vara missnöjd om man väger lite för mycket..... och tänk om man kämpar med undervikt då? Vilken tidning ska man då vända sig till??

Jag köpte en Amelia istället. På den stod: "Minska 1 storlek på 2 minuter!".

Det handlade om underkläder som formar figuren. :-)

Och jo, dom hade med trosor som gör rumpan STÖRRE också! Trosor med vaddering bak!  Nu kan man lägga till både upptill och nertill om man vill. Och dra åt med ett skärp på mitten, kanske?

Ja jag säger då det....

Lycka

Lycka är inte ett konstant tillstånd. Lycka kan hända lite då och då. Det gäller bara att känna efter.

Lycka kan vara:

- Att åka skidspåret två varv och det går lätt och man känner sig stark!
- Att få hjälp av en vanligtvis tjurig son att skära tacogrönsaker och steka färs och man står och har riktigt trevligt tillsammans.
- Att upptäcka att man har två perfekt mogna avocados att göra guacamole på.
- Att spela med när katten får ett riktigt bus-spel och smyga efter honom i trappen och plötsligt bli anfallen! (Fast bara på låtsas. )
- Att änligen sätta sig vid pianot igen och upptäcka att man faktiskt minns en hel del.

Vad är lycka för dig?

Veckans "Hur tänkte dom nu?"

Det här är egentligen inget nytt men.....

Statoil stängde macken på byn och gjorde om den till automatstation istället. Tvärs över skyltfönstren på gamla butiken sitter nu en stor banderoll med texten:

"Automatstation - Tanka här!"

Ja - var annars....?

Innehållet i ett syrum.

Dagens gåta: Hur mycket grejer kan det finnas i ett syrum?
Svar: Hur mycket som helst.....

Nä, jag är inte klar än! Garderoben är nästan tom, det är några hyllor med tyg kvar som jag inte vet hur jag ska förvara därute än men jag bär väl ut det och så får jag möblera sen när jag vet vad jag har.... Och alla burkar med småsaker och lådor med tygbitar och kassar med kuddstoppning och stora bitar SKUMGUMMI! Det är ju liksom inte att sy vanliga kläder som är min branch....

- Band, blixtlås, paljetter, gamla trasiga halsband, glittriga piprensare, tuppfjädrar, krulligt dockhår.
- Små filthattar, en massa garn, tittskåpsmöbler, lådor med paljett-tyger och andra flashiga tyger.
- En stickad kofta som behöver rekonditioneras, tygkaniner, en hink gipspulver, träpärlor, glaspärlor, plastpärlor.
- Cernitfigurer, cernitlera, tomma snökulor, barnmatsburkar, blompinnar, docktrikå, brodérgarn.
- Fixativ, spraylack, knappar, resårer, små pappersflaggor, snäckor, spetsar, limpistol.

Och en massa annat. Plus symaskinen och overlockmaskinen. Och skrivbordet och klippbordet. Och strykbrädan och strykjärnet."Syrum" är kanske för lite sagt? 

Elda elda elda

I morse var det 28 minusgrader. Jag vill inte! Det drar kallt från vägguttagen till och med!

Nu är det "bara" 25 så det går ju åt rätt håll i alla fall.

Jag sitter här och fikar en nybakad matbrödbulle. Vad annars ska man syssla med när det är så kallt? Jag menar alltså baka, inte äta..... Det blev gott. Jag kan nog inte ge er receptet för det blev som vanligt en improvisation. Men det innehåller klippt råg, havregryn, vatten, grädde, mörk sirap,  fullkornsdinkel och rågsikt. Och jäst och salt.

Barnen har åkt till varsin kompis så Sören och jag kan äta Västerbottenspaj ifred idag, utan att jag behöver laga nån "barnmat". Jo dom lär väl ska ha mat ikväll men det finns köttbullar i frysen..... Till pajen blir det ugnsrostade grönsaker (igen!) och ett par skivor tjälknul jag hittade i frysen.

Nu ska jag dra på lite musik och plocka ur syrummet. Jo, ni förstår, jag ska flytta ut syrummet i gäststugan. Fast då kan vi väl kalla gäststugan för "ateljen" istället, eller hur? ;-)

Västerbottenpaj och Himmelsk lax

Jag letar efter ett recept på Västerbottenspaj. Det ska vara med potatis i. Och västerbottensost förstås. Jag hade tänkt att laga det idag. Dels för att det är gott, dels för att jag hinner med att laga sånt nu när jag är ledig och sist men inte minst för att jag har västerbottensost hemma. Jag köpte den till den himmelska laxen. Det roliga är att laxen kom till på grund av att jag hade västerbottens ost hemma som jag använt till en annan rätt. Det går liksom runt här. Men det framåt ändå på nåt sätt.  :)

Jaså, vill ni ha receptet på laxen? Ja, ok då.

Himmelsk lax i ugn

Till att börja med behövs:

En hel filéad laxsida
Salt (flingsalt om man vill)
Svartpeppar
Dill (går bra med djupfryst)


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Fettet kryper igenom pappret så disken kommer du inte undan men du slipper i alla fall gnugga bort fastbränt laxskinn från långpannan.
Gnid in fisken med salt, peppar och dill.

Sedan ska man ha:

2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
0,5 - 1 dl riven västerbottensost


Blanda ihop yoghurt och majonnäs. Bred detta på laxen. Strö sedan över osten.
In i ugnen tills laxen är klar och täcket fått fin färg. Täck över med folie eller nåt om den riskerar att bli bränd.

Serveras gärna med kokt potatis, en god sås och en massa goda grönsaker.

Detta är MUMS!

God fortsättning på det nya året!

Mina nyårslöften

Under 2009 ska jag:

- Åka mycket skidor.
- Skratta mycket.
- Fortsätta vara mig själv.

Så ja. Det räcker för mig.

Igår eftermiddag (efter att jag åkt ett varv i skidspåret! (skryta skryta))  hade vi pulkåkning och korvgrillning här hemma med några vänner och grannar. Nåja, så väldigt mycket pulka blev det väl inte, det blåste så infernaliskt. Det blev mest korvgrillning och oboy- och glöggdrickning. Men vi hade trevligt en liten stund och varmt och skönt var det att komma in sen.

Sen tog vi det lugnt en stund. Drack kaffe, kollade tv, barnen spelade dator. Vi duschade och gjorde oss nyårfina. Sen åt vi: En liten förrätt bestående av en liten toast med en rökt korvbit och gurka på. Sedan himmelsk lax med kokt potatis, hollandaissås och ugnsrostade grönsaker. Om jag var tvungen att välja en enda rätt att leva på resten av livet så skulle det kunna vara ugnsrostade grönsaker. Det är så GOTT! Fast jag skulle kanske få proteinbrist till slut.....

Glassen hoppade vi över. Vi gick till farmor istället och önskade gott nytt år. Där fick vi saft, kaffe och kakor. Och  så kollade vi på "Grevinnan och betjänten". Den har jag missat i många år. Men äntligen fick jag se den! Och skratta gott!

Sen gick vi hem och kollade lite på tv igen. Det var ett program om ett äldre syskonpar, "Hugo och Rosa". Det var väldigt gripande. Här kan ni gå in och kolla på filmen på SVT-s hemsida. Gör det!
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=9251&a=153670

Vid tolvslaget gick vi ut och skålade och sköt raketer - förstås!

Idag drog jag TVÅ varv på skidspåret! Och vi var och hälsade på Bosse och Berit en sväng nu ikväll. Och nu är det snart ET på fyran.

Jag tycker det nya året har börjat väldigt bra!

RSS 2.0