Fredagsmyyyyys!

Idag är det fredag - jajamen! Och strax ska jag till FRISSAN! "Klipp och nåt" står det i hennes bokningsblock. Det kan bli vad som helst det! Men ska vi tro statistiken för dom senaste åren så blir det nåt rött. Och jag tror trenden håller i sig. Rött är rätt. För mig.
 
Sen ska jag jobba hemifrån. Det är skönt. Jag skulle nog inte vilja göra det varje dag men nån gång ibland känns bra. Det är tyst och lugnt och man kan kräma på med den musik man vill, om man vill. När man har fika kan man gå ner och slänga sig i soffan en stund. När man kopplar ner sig från jobbet är man redan hemma! Och man får träffa barnen direkt dom kommer hem från skolan.
 
Efter jobbet ska jag storhandla. Det är kuponger nu igen och så ska jag handla grejer till julbaket. Saffran och socker och choklad och porter och russin etc etc. En rabattkupong på hela köpet har jag också. Det kanske blir som på TV, gratis i slutändan?

På julen luktar det så gott av mammas bak

Jag har bestämt mig för att stöka undan julbaket redan i helgen. Förut har jag hävdat att det är för tidigt att göra det redan första advent men varje år blir jag stressad när det är dags för lucia och födelsedagarna och jul så jag vet inte varför jag framhärdar. Nej, nu börjar vi med julen, punkt slut. Jag bakar i helgen och så fryser jag in så vi inte äter upp dom. Eller ja, äta upp dom ska vi ju men jag vill inte att dom ska ta slut INNAN julafton. Dessutom slipper jag se dom där i skafferiet ropandes: Ät mig! Ät mig!
 
 
Saffransbröd ska jag baka. Och rån. Usch, rån är jobbiga men dom ÄR så goda. Sen skulle jag vilja baka nåt annorlunda, nåt som jag inte gjort förr. Men dom ska helst vara enkla att göra och gärna med mycket smak. Fast LITE pyssel kan jag stå ut med när jag tänker efter, det är ju i alla fall jul!
 
Fick några förslag: Kaffecigarrer, brysselkex, syltkakor, jitterbuggare, saffransgrottor. Tja, kanske?
 
 
Förut ett år bakade jag saffransbiscotti och dom gillade jag. Kanske man ska prova chokladbiscotti i år, det var lite dåligt med choklad i listan ovan ser jag. Jag gillar både mandel och nötter men då får man hålla rätt på kakfaten när man serverar så inte nötallergikerna får fel kakor. Chocolate chip cookies är det nötter i, dom brukar vi baka. Nähä, nu skulle vi prova nya kakor var det ja....
 
Men havrekakor då? Det har jag inte bakat till jul nån gång och det ÄR ju så gott med havre! Och lite nyttigt till och med (om nu kakor måste vara nyttiga). Havrekakor med chokladpluppar. Pepparkaksmuffins med cream cheeseglayr då? Samma glasyr som till morotskaka tänkte jag. 
 
 
Nåt jag tänkt prova i flera år men inte lyckats göra än är chilichokladkakor. Jaaa, dom måste jag testa i år. Men vad skulle det vara i dom mer än chili och choklad? Måste sätta mig ner i kväll och skriva ner alla kakor så jag kan handla hem ingredienser imorgon. Sen är det bara att kavla upp ärmarna på lördag morgon och sätta igång!
 

Bokstavligt talat

Bläddrade igenom reklambladet från Ica Maxi och höll på att få ett allergiskt anfall när jag kom till ett uppslag med en bild på ett kök där dom hängt upp en girlang med bokstavsformade pepparkakor: "Han bakar stora, han bakar små".
 
Bokstäver! Aaargh!
 
 
Jättefint med en pepparkaksgirlang, javisst. Men. Måste det vara bokstäver? Överallt verkar det ska vara text och bokstäver.
 
På julgardinerna står det "Merry Christmas". På väggen står det "Carpe Diem". En adventsljusstake som består av ordet "ADVENT". Jamen det är väl klart det är advent, det ser man väl på ljusstaken med fyra ljus???
 
Måste det vara budskap och texter överrallt? Det är som att man måste förtydliga allt med etiketter. Måste vi tagga verkligheten också? När jag var liten hade jag bokstavsklossar. Kanske generationen efter inte fick såna? Dom kanske inte fått lekt av sig?
 
 
Jag vet. Alla tycker olika. Man gillar olika saker. En del gillar bokstäver. En del gillar blommor. Andra vill ha geometriska mönster. Men jag skulle gärna vilja välja själv. Det går knappt nuförtiden. Text text text. Dom talar om informationströtthet. Det är kanske det jag drabbats av?
 
Konstigt nog tycker jag ordspråkstavlor är helt ok. Ja, TAVLOR. Vi har en gammal tavla i köket där det står "huslig förnöjsamhet är himmelsk lycksalighet". Reproduktioner på gamla affischer - också helt ok. En affisch utan text är ju liksom inte en affisch.
 
 
Jag får väl låta inredandet ta en paus till texthysterin gått över i nåt jag gillar istället. Så väldigt intresserad av inredning är jag faktiskt inte och jag har ju fått mina julgardiner (utan text) så jag klarar mig ett tag. Det jag först och främst tänker på är om ni har tänkt köpa juklappar åt mig. Snälla, snälla, snälla, köp inte nåt med text på! Såvida det inte är en bok så klart. Eller nåt av ovanstående. En affisch av Toulouse Lautrec till exempel. Den texten skulle gärna få hänga på min vägg.
 

Tillbaka till allvaret

 
Vaddå allvaret förresten? Som om semester inte skulle vara på allvar. Va? Semester är seriösa grejer. "Tillbaka till Allvaret" kan man möjligen säga om man är bosatt på Öland.
 
 
Nåväl, jag är tillbaka till hemmet och arbetet i alla fall. Sova egna sängen, dricka vatten UR KRANEN! Men pigg är jag inte. Det är som att man är utvilad bara så länge semestern varar. Kallt är det också och mörkt. Fast nu snöar det faktiskt.
 
Man måste fixa mat själv också. Ingen frukostbuffé, ingen lunch och middag. Ingen efterrätt. Fast efterätterna var inte så jättegoda om jag ska vara ärlig men testa måste man ju, annars vet man inte! Godast var bakverken som såg ut som gifflar fast dom var friterade tror jag, som giffelformade munkar med socker utanpå och så fyllda med vaniljkräm (fanns även till frukost, så klart).Och visst har vi promenerat en del och vi tog inte hissen upp till rummet en enda gång utan använde trapporna men jag undrar om det räckte för att förbränna allt extra man petade i sig. Nämnde jag öl och vin och sangria?
 
Vägde mig i morse men med kläderna på eftersom vågen stod kvar nere i köket sen vi vägde väskorna när vi packade inför resan. Enligt den väger jag MINDRE nu än innan resan. Fan trot. Jag får göra en seriös vägning imorgon bitti istället, utan kläder. Har räknat ut att för att nå målet jag satt upp till nästa sommar så måste jag gå ner två kg i månaden. Ett halvt kg i veckan, det ska väl inte vara nåt problem bara jag skärper till mig? December är hård med glögg och pepparkakor och godis och allt vad det är men det SKA gå. Jag tänker dock inte avstå från allt men jag tänker vara väldigt selektiv.
 
Jag ska sätta upp delmål också, "nästa sommar" är för avlägset för att jag ska ta det på allvar känner jag. Fem veckor kvar till det nya året börjar, det blir 2,5 kg. Sen efter nyår så börjar det nya livet på riktigt, då har jag all tid i världen att motionera och laga hälsosam mat.

Semesterstängt

Sitter på ett hotell i Torremolinos men en öl och en kopp kaffe. Åt lunch för en stund sen. All inclusive blev det. Det var inte så mycket dyrare än hotell med frukost så då blev det så. Ja händigt är det även om det kanske inte är den smakligaste maten eller det bästa ölet - men fullt ätbart och drickbart!

Vädret är lagom varmt för en nordbo men stränderna är tomma. Nå, vi är inte här på badsemester.

Ha det så bra så länge för det ska jag!

Skogssvampsfilépasta - enkelt och gott!

Skär fläskytterfilé i lagoma munsbitar. Stek i smör och vräk på en burk "Skogssvampspanna" från Arla. Krydda på med pepparmix. Smaka, smaka, smaka som Tina säger. Blanda med nykokt pasta. Servera med valfria grönsaker, jag bjöd på morötter och körsbärstomater. Äter man det till middag hemma istället för till lunch på jobbet kan man säkert ha ett glas rött till.
 
Kalasgott - och enkelt!
 
 
 
 
 
 

Kalasfredag idag!

Eftersom det är en stund kvar tills vi får tända adventsljusen och vi behöver nåt uppiggande i mörkret så har jag utlyst KALASFREDAG idag. Jag ska fixa en festlig lunch åt mina arbetskamrater och så tog jag finklänning och klackeskor. Varje dag är värd att firas!
 
Hann inte förbereda så mycket igår eftersom jag kom hem elva på kvällen men det blir en enkel, snabblagad (men festlig!) lunch. Vad det blir avslöjar jag senare.
 
Jag var in till stan efter jobbet och gick på "kvällsfika" på Excersishallen. Det var Drivkraft som bjudit in Anders Sunesson. Han berättade om "sitt arbete som mångsysslare inom bildkonstområdet, om allt från illustration till träskulptur" som det stod i inbjudan. Det är alltid intressant att höra om andras konstnärsskap, speciellt när det är en "gubbritare" precis som jag själv. Kände också igen det där med att klottra i blocket på möten. Jo man KAN lyssna samtidigt, jag lovar!
 
Här är hans hemsida, jag tror ni känner igen en del:
 
http://www.tecknadebilder.se/
 
Och här är några av mina an-teckningar från mötet på jobbet igår...
 
 
 
 

Tårtan, ju!

Det var ju Fars dag i söndags! Min egen far fick jag hälsa via telefon men faren vi har i huset, han skulle så klart få tårta. Jag och barnen fixade.
 
Eftersom Mannen alltid beklagar sig "måste det vara choklad i allt!?" när vi bakar så beslutade jag mig för att satsa på nåt jag vet att han gillar istället: LAKRITS! Och vad går ihop med lakrits om inte hallon? Hallon-lakrits-skallar, ni vet. Alltså gör man en hallon-och lakritstårta.
 
En liiiten tårta tänkte jag göra, man vill ju inte äta tårta flera dagar i rad (om man ska vara hälsosam, alltså). Rulltårta blir bra, den är inte så stor. Fast inte jätteliten heller, men rulltårta blev det. Vispade ihop hallonmousse på påse och fyllde tårtan med och så grädde ovanpå. I brist på lakritsströssen krossade jag turkisk peppar och strödde ovanpå samt lite rosa hjärtströssel. Som pricken över i några hallon-lakrits-skallar!
 
 
Fick godkänt av alla. Dock smakade inte hallonmoussen så mycket. Matchade inte riktigt smaken av turkisk peppar så det blev lite mesigt. Jag tror man skulle haft en fyllning med "riktiga" hallon istället. Hallon och creme cheese kanske. Tårtan var god men den behöver utvecklas om man säger så.
 
 

En snabb lösning

I lördags kom Haqvin: "Min dator startade om, mitt i spelet." Ja men datorer kan starta om ibland utan att det är nåt fel, tyckte jag. Säg till om den gör det igen.
 
Jag gick ner och hörde att tvättmaskinen hade stannat mitt i programmet och stod och pep. Det gör den ibland när vattenpumpen inte hinner med att starta och vattentrycket blir för lågt. Det är bara att trycka på start och så fortsätter den tvätta. Jag gjorde så.
 
"Mamma, datorn bara startar om hela tiden." Hm? Jag gick upp och kollade. Ja, datorn startade och sen slog den av. Startade och slog av, innan det ens blev bild på skärmen. Konstigt. Jag drog ur kontakten, väntade i 10 sekunder och satte i den igen. Då startade inte datorn alls. Suck, har den pajjat nu? Tur att det skedde före jul då, så att garantin gäller. Jag gick för att kolla efter kvittot. Hittade det inte. Aaargh! Jag som brukar ha sån ordning på sånt, vad är det med mig??
 
Hörde att tvättmaskinen stod och pep igen. Maskinerna var tydligen emot mig idag. Jag slog igång den igen och stod och väntade för att höra att den gick igång igen. Det gjorde den inte. Har den OCKSÅ gått sönder?
 
När jag sjunkit ner i tv-soffan och beklagat mig för Mannen kom Herman och meddelade: "Lampan i skafferiet lyser knappt". Då trillade poletten ner. Jag kände nästan hur det rasslade till i hjärnvindlingarna när allt ramlade på plats: 
 
Kan det vara en fas som gått?
 
En snabb koll i skafferiet: jo, lampan lyste dämpat och det lät som om pumpen ville starta men inte kunde. Kvickt ut i proppskåpet och kolla: Yes, där har vi boven - en trasig säkring! Bytte den och gick in igen. Det första jag hör är vattenpumpen som går. Det andra jag hör är Haqvin som säger: "Datorn startade av sig själv!" Och tvättmaskinen funkade också när jag slog igång den.
 
Vad enkelt det blev!
 
 

Smakråd, tack.

Julgardinerna har kommit! Nästan synd att jag inte får hänga upp dom än. Eller får får jag väl men jag vill nog vänta till första advent i alla fall....
 
Beställde även en tröja och nu måste ni råda mig: Ska jag behålla den eller ska jag skicka tillbaka den? Först när jag såg den i paketet tänkte jag "näää, men var den SÅ rosa, den där vet jag inte.....". Sen provade jag den och då gillade jag den. Färgglad och slinkig och festlig! Sen knäppte jag fredagsfoto och då blev jag tveksam igen. Är det där min stil? Kommer jag att använda den? Ser jag ut som en tant i den? Alltså, vad jag menar är: Försvinner min midja och ser jag fyrkantig ut i den? Ärmarna är lite väl korta men det är ingen tröja man tar på sig för att hålla sig varm.
 
Jag tycker nog att den är ganska läcker ändå.....eller?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tant eller tönt?


Because I´m bad, I´m bad, you know it!


Godmorgon-instagram

Inte varje morgon men dom mornar det är fint har jag lagt ut ett morgonkort på instagram. Nu finns det en enkel funktion i bloggen som gör att man kan publicera dom här. Kalasbra! 

 
 
 
 
 

Silikonjakten fortsätter

Äsch. Upptäckte igår att min 10-kronors body butter med kokos- och persikodoft innehåller silikon. Och den som jag smort i ansiktet. Min nya foundation som jag är så nöjd med - också silikon. Fan. Ja jag får väl använda upp dom och börja på ny kula - silikonfri. Body buttern är ändå snart slut och den nya jag köpte (också kokos men av annat märke) är det INTE silikon i. Inte heller i hudlotionen med citron-lime.doft. Puh!
 
 
 
Vad är det för fel på silikoner då? Jo dom lägger sig som en halkig hinna och håret/huden blir blank och slät. Men det täpper till också. Som att plasta in håret/huden. Det stora problemet är att dom inte är vattenlösliga så man måste tvätta ordentligt för att få ur dom, gärna med starkare schampon - som torkar ut huden och håret. Men då kan man ju ha i lite vårdande balsam efteråt - som innehåller silikon...
 
Ja ni förstår va? Vilken rundgång det blir. Och om man INTE tvättar ur allt och fortsätter använda produkter med silikon så fylls det på mer och mer och till slut blir håret, ja, inte rent helt enkelt. Tungt och fett.
  
 
Det bästa att göra, har jag läst mig till, är att först göra en inpackning för att få bort allt - en FET inpackning eftersom silikonerna är fetter och lika löser lika. Se för all del till att inte inpackningen innehåller silikon..... Kanske man kan använda olivolja bara? Sen när håret är rent använder man silikonfritt schampo och balsam i fortsättningen - ja vissa går så långt att dom tvättar håret enbart med balsam. 
 
Så långt vet jag inte om mitt mål sträcker sig, jag nöjer mig med att rensa ur alla silikoner. Alla halkiga schampon och balsamer ska åka i sopen. Eller måste man lämna in dom på kemiavdelningen på återvinningen?

Hårfint

Köpte nytt schampo förra veckan och redan efter första tvätten började det klia. Igår var det ren för djävligt. Klåda, klåda och jag kände små plitor i hårbotten. Jag brukar ibland ha problem med parfymerade produkter (och nuförtiden tycker jag det är JÄTTEMYCKET parfym i nästan alla schampon och tvålar!) men Sunsilk har jag väl köpt förut??
 
Svängde in på affärn igår och köpte ett oparfymerat schampo istället. Fast jag kände när jag kom hem att jag nog måste kamma igenom håret med finkam - tänk om jag fått löss? Nej, inga löss i sikte. Däremot en massa vitt mojs, som hudflagor i hårbotten. Oj, är jag så torr? Eller är det eksem? Eller är det nåt från schampot?
 
 
 
Efter hårtvätten med det oparfymerade schampot kändes huden redan lite bättre. Tog inget balsam heller den här gången. Jag har så kort hår så nåt trassel är det inte tal om, det ska vara för glansen i så fall. Glansen ja..... Varför är det silikon i allting? Har noterat det den sista tiden: Allt som ger glans och ska göra håret fint, det innehåller numera silikon. Har börjat känna igen den där halkiga känslan. Ett schampo som jag köpte hos frissan var så där obehagligt halkigt men jag tänkte inte mer på det, inte då. Sen när flaskan nästan var slut läste jag innehållsförteckningen: "Dimethicone". Det är en silikon, det. Jaha....
 
 
 
Fler exempel: Balsam som ska ge glans innehåller silikon. Det är inte dom "flytande silkesproteinerna" som ger glans, det är silikonet, det är vad jag tror i alla fall. Primer köpte jag för nåt år sen, som man ska ha i ansiktet innan foundation. Man blev halkig och fin av den. Jo det är silikon i. Så klart. Men för många år sen stoppade folk silikon i tuttarna och det visade sig vara ganska onyttigt. Är det då så himla nyttigt att ha det UTANPÅ hud och hår? Nej, nu blir det lusläsning av innehållsförteckningen innan man köper nåt! Men det är inte lätt med dessa långa innehållsförteckningar med alla konstiga ord. Jag har dock läst på lite på nätet och detta är vad jag hittat:
 
En enkel tumregel är att silikoner oftast slutar på –cone, -conol eller -xane

Undvik
Amodimethicone
Cyclohexasiloxane
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Dimethicone
Dimethicone copolyol
Dimethiconol
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-9 
 
Tog ingen mousse heller efter tvätten, allt för att skona hårbotten. Läste innehållsförteckningen på saltvattenssprayen, ingen silikon i sikte där så jag tog lite sånt istället men jäklar vad det sved när det kom på hårbottnen! Har nog nån slags eksem där ändå. Man skulle vilja ha en salva och smörja in där. Men det går ju inte.
 

Höst och mörker

Nu är det mörkt redan på eftermiddagen. Det är en himla tur att julen finns där nånstans framför oss så vi får tända många ljus.
 
Jag fick inte köpa ljus för Haqvin på Ikea igår. Han hade tagit på sig powerstövlarna när vi for hemifrån så han var jättevarm och ville bara till kassan. Och det är inte första gången han gör så när vi far till Birsta. "Tänkte inte på det...". Han tyckte dessutom det luktade för mycket av alla doftljus och det kan jag ju hålla med om. En sån mängd doftljus på samma ställe blir lite överväldigande för sinnena när dom redan är belastade av folk och sorl och värme.
 
Vi for hela familjen men delade upp oss efter en stund. Det brukar bli bäst så. Vi sammanstrålade på ätavdelningen på Birsta City och käkade lunch/middag och så delade vi upp oss igen i nya konstellationer. Effektivt. Blev lite prylar: Jackor och handskar och strumpbyxor och musmatta och lite annat smått och gott.
 
Kom hem i skaplig tid men efter en sån där shoppingresa brukar man inte ha lust att göra så mycket. Tände ljus gjorde jag i alla fall. Vi behöver det.
 
 
 

Fantastisk morgon

Drömde imorse om en skorpion och en rabiessmittad hund. Vad månde det bliva av denna dag tänkte jag när jag vaknade.
 
Till att börja med hittade inte Herman några rena jeans. Jag hittade till slut ett par på bänken i tvättstugan, där han redan letat. "Är det där mina?? Jag minns inte att dom såg ut så där." Ja, fast det är bara han som har den storleken så det var hans. "Men jag gillar ju inte såna där slitningar!" Nänä, men dom måste ha funnits där när vi köpte dom, eller? Orka bråka om sånt en måndag morgon.
 
"Finns det nån t-shirt här?" var nästa fråga. Det fanns inga i skåpet tydligen. Och inga i tvättkorgen. Och inga på bänken i tvättstugan. Märkligt. Jag sa åt honom att äta frukost så skulle jag fortsätta söka. Hittade EN t-shirt längst in på hyllan. Men resten då? Den enda tänkbara boven jag kom på var Mannen så jag kollade i hans garderob. Jodå, en till t-shirt hittade jag där. Men sen gav jag upp sökandet, dels pga tidsbrist, dels för att han uppenbarligen organiserar sin garderob på ett helt annat sätt än jag - bäst han får leta själv där.
 
Alla klädda och klara i hallen. "Var är min gympapåse?" undrade Haqvin. Ja dom hade höstlov förra veckan men det vore väl ändå underligt om gympapåsen plöstligt skulle vara nån annanstans än i hallgarderoben där den brukar vara? Vi letade lite snabbt, tiden gick. Hittade Hermans gympapåse i alla fall. Kanske Haqvin glömt sin på skolan? Vi hoppades på det och for iväg till skolan.
 
När vi lämnat Haqvin och for ner mot AO undrade jag var Herman hade sin gympapåse. "Oj, den står kvar i hallen."
 
Suck.....
 

Baksmälla

Vissa dagar behöver man godis. Som idag. Idag är det inte lördag men efter gårdagens tjafs och flök behövs det påfyllning av energi - SNABB energi. Det var halloween igår och det VAR en riktigt skräckdag, passande nog, dock ej på det skämtsamma viset.
 
Tyvärr är det så med den snabba energin att den gärna gör att man är på topp en kort stund och den dyker man. Illamående blir man också. Men jag får ta den smällen sen. Ingen pointsräkning idag heller. Utan dåligt samvete. "Man kan alltid börja om" är mitt motto.
 
Köpte en STOR påse på macken. Dom hade bara stora påsar. Vilka luringar va? Då köper man ju mer godis än om man har små påsar. Köpte skumdödskallar åt barnen för jag tyckte dom var häftiga. Jag vet inte om dom är goda men dom ser roliga ut.
 
Önskar det var fredag så man fick åka hem och ha en hel helg att vila upp sig på.
 





RSS 2.0