Jahaaaa!?

Herman fick en snowboard när han fyllde år, med tillhörande snowboardskor. MEN.....han behöver nya byxor nu. Dom fina täckbrallisarna jag köpte åt honom i Birsta går ju inte över skorna! Jag som trodde "snowboardkläder" var en modefråga......

Nej tydligen har snowboardåkare vida brallor av praktiska skäl. Vad dum jag känner mig....

Men nu har jag hittat på Ellos. 139 spänn! Som hittat! Om han accepterar den färgen vill säga....Men svart brukar vara gångbart. Och det fanns två färger till som kan tänkas passa. Knallrosa tror jag inte han vill ha, kalla mig fördomsfull....

På tal om Ellos. Den roligaste felskriving jag har sett i en postorderkatalog är  "trekvarts-bh".Det tog ett tag innan jag fattade att det skulle stå "trekants-bh". ..... :)   

Nyårskrönika

Nu är jag hårfin! Och så tidigt har jag väl inte klivit upp på hela jullovet. Kvart över sju var jag uppe och studsade (nä men uppe då...). Ut och sätta i motorvärmaren eftersom jag inte kom ihåg det igår kväll. På Volvon. Eftersom Sören tagit skarvkabeln till bussen och Passaten stod för långt från stolpen. Tror ni den hann tina? Nä. Det var stora vackra frost-rosor på insidan av rutan. På insidan ja.

(Om man inte sätter bindestreck på frost-rosor ser det ut som det står fros-trosor. Det vet inte jag vad det är men jag satte bindestreck ändå för säkerhets skull.)

Jag funderar på att färga håret hos frissan. Kanske chokladbrunt med flashiga kopparröda slingor framtill. Men det får bli en senare fråga. Jag får väl vara ekonomisk nu och tona på det med den röda (urtvättbara) toning jag har. Som ju också är snygg.

Imorgon är det sista dagen på året. Eventuellt skulle det bli nån slags sammankomst här hemma med pulkåkning på eftermiddagen. Men ingen mat-bjudning. Jag sa nej. Kan ni tänka er? Jag kunde säga nej! Sören frågade om vi skulle ha mat och jag sa: "Nej jag tänker inte stå och laga mat." Jag känner hur stressen kommer och magen knyter sig bara jag tänker på att ha en massa folk på mat hemma. Det är tråkigt men det är så just nu. Det räckte med alla födelsedagar och julafton som har varit. (Skulle nån vilja bjuda MIG på mat så går det däremot bra!)

Vi ska naturligtvis äta mat imorgon. Men det blir bara familjen i så fall. Och nyårsmenyn är klar!

- Eventuell förätt som jag inte har bestämt än. Nåt väldigt enkelt.
- Himmelsk lax i ugn med kokt potatis, hollandaissås och ugnsbakade grönsaker.
- Glass i två smaker:Tiramisu och vanilj.

Jag tror det blir rosévin till maten. Kan man ha det till fisk? Jag har aldrig druckit rosévin. Barnen får nog "röd" dricka. Och till tolvslaget ska jag köpa en liten flaska bubbel av nåt slag. Och barnen får päroncider. (Egentligen skulle vi också kunna skåla i det).

När jag var liten hade vi Gravesteiner till nyår. Det var som cider men med en väldigt speciell smak. Det smakar nyår för mig. Finns den att köpa fortfarande?

Det lönar sig att chansa ibland!

Jag ringde till frissan. Jag fick tid imorgon bitti!

Jösses, nu måste jag ju bestämma mig för vilken frisyr jag vill ha!

Sol, snö och längdåkning

Idag har jag åkt skidspåret! Inget slår frisk luft och motion blandat med lite naturupplevelser. Sol och snö gör ju inte saken sämre.

När jag var på väg tillbaka mötte jag Sören med skidor och stavar i händerna. Han var också på väg till spåret.

Och när jag kom hem körde jag ut barnen. En liten dos dagsljus ska dom ha varje dag.

Nästa gång åker jag två varv!

Dagens (kvällens) dikt

Jullov

Det är lov, man sover länge,
är uppe för sent, man blir mosig såsom jetlag.
När man väl kliver upp ur sängen
kan man lika gärna laga lunch i en plättlagg.

Det hänger på håret


Varför är det så svårt att vara nöjd med håret? Eller snarare, varför känner man sig illa till mods om man inte är nöjd med håret? Det finns ju till och med ett begrepp för det: Bad hair day.

När jag sist var till frissan var jag så nöjd när jag gick därifrån. NU när det vuxit ut en bit ser jag ut som mr Spocks okända halvsyster..... Jag saknar dock dom spetsiga öronen och dom vinklade ögonbrynen. Nej, tack, ingen mer pottfrisyr för mig.

Tyvärr kan jag inte rusa till frissan och rätta till det. Jag måste vänta tills helgerna är över. Men då hinner det ju växa ut lite till så frissan har nåt att jobba med och det är ju bra. Problemet som kommer härnäst är då: Vilken frisyr ska jag ha?!?!

Det lockar sig lite när det blir längre. Därför vill det inte ligga platt och fint i den frisyr jag har nu. Och dom fina långa polisongerna lockar sig BAKÅT nu! Det var inte tanken.

Det lutar åt att det blir kortkort igen. Kanske med lite längre lugg? Jag vill ju å andra sidan inte bara ha "kort". Då kan man ju lika gärna kapa det själv med trimmern. Jag vill ha en FRISYR! En med rock´n´roll i. Fast kort.... Nåt spretigt kanske? Jag menar, håret vill ju gärna spreta, varför kämpa emot?
  
Och sen ska det vara tokrött.

Annandag jul

Idag är dagen när man ska göra så mycket. Ni vet allt det där man ska göra "en annan dag".

Sov alldeles för länge. Vad gör man då? Jo man käkar brunch. Ägg och skinka. Mums.

Dagen har naturligtvis i stora delar ägnats åt Wii-spelande. Fast vi har varit ute i det fina vädret också. Haqvin har tolkat på snowracer, Sören drog en sväng på skidor upp över skogen och Herman och jag har åkt skidspåret. Duktiga vi! Vi firade mitt på spåret med varsin Chokolate Chip Cookie. Vad ska man med energi-bars till?

I morgon ska vi  upp till buan om Sören får till skotern. Vi har bunkrat upp med både hamburgare och ingredienser till kolbullar. Hoppas på lika fint väder som idag.


Lata dagen.

Idag har vi latat oss. Spelat Wii. Ätit köttbullar och prinskorv till lunch. Jag fick ont i magen på en gång......

Ingen mer korv och köttbullar här inte. Nu ska jag vara snäll mot magen. Ingen mera stress heller (haha...).

Trött blev jag också. Jag värmde vetevärmaren i micron och gick och lade mig med den mot magen och sov en timme. Vaknade av att Sören tappade upp ett bad. Gjorde honom sällskap där en stund men det var så varmt så man svettades. :)

Nu sitter jag här och eftersvettas. Sören ligger kvar i badet. Han kanske har smält bort?

Jag tror jag ska koka lite kaffe.

Katten hälsar också...


God jul på er!

En liten juldikt så här dan före dopparedan....

Jul! Endast tomten är vaken....

Upp med staken!
Se kulorna dinglar i grenen.

Vad sägs om en ridtur på renen?

Lucia bjuder ut sina bullar att smaka.

Tomten bjuder dig en pepparkaka

"Kom sitt i tomtens knä och känn

på det hårda paketet, lilla vän!"

Han kommer ju bara en gång per år.

Kanske du en klapp får?

Åh se granens spira...

vilken härlig jul vi ska fira!

God Jul!


Mer jul

Nämen uppryckning för farao. Jag är så negativ så jag skäms. Vi har ju nästan pyntat klart nu! Kanske vi tar in granen ikväll till och med.

Jag har lagt in Karins julsill och lagt strömming i ättikslag för att så småningom bli den goda vitlöksgravade stömmingen. Jag har handlat julmat. Det blev inte så mycket faktiskt. Sören har köpt tunnbröd. Vörtbröd bakade jag igår. Och nyss tog jag ut en plåt pepparkakor special ur ugnen. Jo jag hade en förpackning pepparkaksdeg kvar. Den skar jag upp i skivor och lade på plåt och tryckte dit en sötmandel på varje kaka. Skjuts in i ugnen, stoppa i munnen (ska vi göra sen). 

Nu ska jag nog slå in ett par julklappar medans barnen är ute. Herman skulle prova sin nya snowboard i pulkabacken. Det är ju ett helsike nu när barnen är större och är uppe längre på kvällen. När ska man slå in julklapparna? Jag vill ju gå och lägga mig! :)

Efterlyses: Julefrid


Nu ska jag ner och handla. Usch. Jag tycker jag har handlat varje dag den senaste veckan. Födelsedagar och jul. Jag vill inte handla mer nu.

Varför gör man så här varje jul?

Varför köper man en massa mat som man måste äta i flera dagar sen? Det blir ju jul ändå. Eller?

Varför har ängeln jag klottrade på minneslistan en sån uppgiven min? 


Jag är rätt nöjd om jag får ett par hembakade vörtbrödmackor med julskinka  och en god ost på julaftonsmorgonen. Och kaffe med mjölk.


Raska fötter springa

Nu har julstöket börjat.

Nu ska det strykas juldukar här. Och pyntas. Men jag tror jag ska engagera barnen i det sistnämnda. Det blir som vanligt, glitter lite här och där och kulor i fönstren. Inga excesser. Inga tomtegardiner. Men min gamla tomte får sitta under granen som vanligt.

Granen tar vi in i morgon. Enligt en gammal tradition i den här familjen så har vi förutom glitter och annat pynt även ballonger i våran julgran. Det är resterna från Hermans födelsedagskalas. Men det fyller upp och ser riktigt festligt ut! Originellt är det i vilket fall.

Jag blev just bjuden på jul-lunch på jobbet imorgon. Inte illa. Till självkostnadspris visserligen men ibland får man vara glad åt det lilla. Jag som hade tänkt komma in med en kaka och önska god jul men då slipper jag ju baka då! Jag måste bara komma ihåg att sätta väckarklockan på ringning.

Jag tänkte skriva en dikt om tidsförskjutningen som inträffar så fort man är ledig. Sover länge på morgonen, sena kvällar. Man blir mosig på nåt sätt. Det blir som jetlag. Men det enda rim jag kom på var "plättlagg".


Klart å betalt!

Jodå. Jag överlevde. Kalaset i fredags gick bra. Det lät väldigt mycket bara. Det kanske gör det om 11-åringar?

Här har ni greve Dracula och hans anhang! Till och med Lego-katten kom med på ett hörn.Och idag fyllde han år. Tänk. För 11 år sedan firade jag julafton på BB. Det är en av dom skönaste jular jag haft.

Möte i monsunen

Igår mötte jag en person på Ica som jag inte visste fanns. Jo det är klart att jag rent intellektuellt förstod att hon finns nånstans på vår jord, annars kan man ju inte blogga. (Om det inte finns blogg-robotar?)

Men att hon fanns HÄR! Och att man kunde möta henne på Ica! Och att hon började prata med mig! Vad trevligt det var!

Jag är fortfarande förundrad.

Kontrastverkan

Sören ringde. Han var på väg mot Birsta. Det är bilkö ända ut på E4. Han vände och åkte mot trafikskolan istället.

Plötsligt blev det väldigt vilsamt att vara hemma och stöka på i sin egen takt.

Dessutom satte jag på musik och då gick det bättre att komma igång...

Handlingsförlamning

Jag är trött.

Jag har ont i magen.

Lite huvudvärk har jag nog också om jag känner efter.

Jag ska idag:

- Sy en dräkt åt Haqvin och en mantel åt Herman.
- Baka snoddas med blå glasyr. Tror jag.
- Bära ut julklapparna mamma skickat per bussgods.
- Handla till kalaset.
- Hämta barnen på skolan så dom får med sig alla väskor, gympakläder etc.
- Pynta till kalaset.
- Duka till kalaset.
- Övertyga barnen om att dom är jätteläskiga och snygga.
- Klä ut mig själv.
- Ha kalas.
- Helst hinna gå ut i dagsljuset och äta nåt mellan varven också.

Jag lider av post-stress-symtom tror jag. Ont i magen innan jag börjat med allt. Och så sitter jag här och skriver istället för att sätta igång. Flyktbeteende kallas det för. Fast det egentligen är kul med kalas.

Vad Sören gör? Han for till Sundsvall för att köra lastbil med släp. Han ska köra upp nästa vecka. Han ska köpa julklappar också. I Sundsvall alltså, inte nästa vecka. Ja det kan ju hända att han köper julklappar nästa vecka också, det vet man ju inte... Men han har lovat att skynda sig hem så han också kan hjälpa till med kalaset. Gör han det inte så låser jag dörren tror jag.......

Folksamling

Jag samlar på folk.
 
När jag går på stan så kollar jag in folk. Hur dom är klädda. Vilket ansiktsuttryck dom har. Hur dom beter sig i förhållande till andra och till sin omgivning. Sen samlar jag på dom.

När jag tecknar så tecknar jag gärna folk. Förra veckan gjorde jag en tuschteckning på folk som stod i en busskö och väntade:

Först står en yngre tjej med lång svart lugg, parkas, svarta tights och platta skor typ Converse All-Star. Uppdragna axlar, händerna indragna i ärmarna. Inga vantar. Det är inte coolt med vantar. Eller så har hon tappat dom. Däremot är det coolt med stickad mössa med bolltofs så det har hon en. Trulig uppsyn.

Som tvåa en kanske lite äldre tjej med bullig täckjacka, täckkjol, vinterkängor, basker. Uppgiven min, händerna i fickorna, ryggsäck.

Trea en lång, lite prydlig man med stel uppsyn i en längre ulljacka fast han har en fånig toppluva på huvudet. Bär en mindre sportväska eller vad det nu är i handen.
 
Fjärde personen är en kort tjej med tuppkam och för övrigt rakad skalle, kort kappa, tights med revor och platåkängor. Tumvantar och en stor axelremsväska. Kollar på sin mobiltelefon och ser irriterad ut.

Femte är en lång kille med långt svart hår och markerade drag, stor stickad mössa, jacka. Bär på en stor sportväska. Han kollar bakåt och ser skitsur ut.

Teckningen heter: "Bussen är sen".

Stök och brök i Hildas kök

Idag fyller Sören år. Han fick en smörgåsbakelse och kaffe på sängen. I morgon ska Herman ha kalas för han fyller år på söndag. Monster-kalas blir det.

Så jag ska göra smörgåstårta till ikväll och så vill jag ha en vanlig tårta med. Men det blir nåt enkelt. Marängtårta kanske? Kakor finns redan eftersom vi har bakat till jul. Skönt....

Herman ville ha glass på sitt kalas, kanske det blir med hemkokt chokladsås, det är ju inte så avancerat. Och så har vi bakat kak-monster. ;-) Och giftbål ska vi ha. Få se om vi kommer på nåt mer otäckt man kan äta. Jag har inte kommit så långt som till imorgon i mitt tänkande. Jag orkar inte ha så mycket i taget i huvudet (fortfarande).

Men nu ska jag väl plocka undan lite i köket och hallen så det inte ser ut som ett bombnedslag......


Kvart i fem ska jag på massage. :)

Lite support på förra inlägget

Det går tydligen inte att klicka upp till helskärm förrän man tryckt play. 

För att underlätta för dom som inte fick det att funka kommer här länken till youtube istället:

http://se.youtube.com/watch?v=iIE0Rv1dsB4

Om ni inte har sett det redan så har jag skapat en ny kategori här i bloggen som heter ....ja, "Konst" förstås. :)

Oväder

Klicka upp till helskärm, höj ljudet och tryck play. Enjoy.


Migrän-blues

(Låter som "Blues in the basement" med Rufus Thomas ungefär. Eller kanske "Hurry blues" med Great Elmos)

Mitt huuuvud och jag - är inte kompisar idag.......
Mitt huuuvud och jag - är inte kompisar idag.....
Det spränger i skallen - och jag är inte glad

Jag har migrän - det känns som hjärnan sitter lös
Jag har migrän - känns som hjärnan sitter lös
Vad finns det därinne? Man blir lite nervös....

Det susar i mitt öra
Humören är på sned
Vad katten ska jag göra
för att orka med?

Mitt huuuvud och jag - är inte kompisar idag.....
Det spränger i skallen - jag går och lägger mig ett slag....

Solo!

Med huvudvärkstabletter
jag preparerar mig
och det känns lite bättre
både för omgivningen och mig!

Mitt huuvud och jag - har skaffat oss fiender idag
Humöret är i källarn - där träffas Rufus och jag.


Här är Rufus himself......Nu kommer det tomtar (ho!) Nu kommer det tomtar (ho!)

ÖNSKELISTA - några förslag  (spara gärna listan tills jag fyller år!)

Enkelt, användbart och billigt:

- Strumpor är alltid välkomna. Gärna i roliga mönster och trevliga färger! Kanske knästrumpor? Eller tjockstrumpbyxor/tights som man kan ha till kjol på vintern, gärna då med ull i så man slipper frysa. Randiga kanske? :)
- Kökshanddukar och grytlappar. Behövs.
- Konstnärsmaterial förstås! Dukar, pannåer, akvarellblock.
- En ny mössa.
- Smycken.
- Smink. Lite glamour är aldrig fel!
- En flaska rödvin. Den kommer inte att stå oanvänd.
- Choklad. Så klart.

Nu kan ni lyssna på lite julmusik innan vi fortsätter!Mer komplicerat, användbart och dyrt:

- En ny kamera. Fast den vill jag ju helst köpa själv så jag får det jag vill ha.
- En ny mobil. Men där gäller samma som för kameran så.....
- En videokamera. Men så ska det vara en sån man kan göra animationer med också! Det var kul med video och jag skulle gärna fortsätta. Men då behöver man även:
- Videoredigeringsprogram till datorn. Fast sånt kan man ladda ner gratis på internet i alla fall till PC (jo, lagligt också). Men jag vet inte hur denna sega dator skulle funka då. Så då kan man ju önska sig:
- En bärbar dator. Jag tror inte nån köper det åt mig men det är en sån sak jag känner ibland att jag skulle vilja ha. Och önska får man väl?

Användbart men onödigt och vill inte ha:
- Fleecepläd. Det har vi så många av så vi kan starta försäljning nästan.
- Glas, tallrikar, bestick. Finnes. Fullt i skåpen.
- Julklappar som är köpta bara för att det ska köpas, typ meningslösa prydnadsföremål och märkliga bruksföremål. Se hellre listan "enkelt, användbart och billigt". Ja det är tanken som räknas, jag vet, men ändå.....

Kommer inte på nåt mer just nu.......

Najs och bajs....

Najs:
Igår när jag rusade in på KappAhl mellan bussarna för att leta strumpbyxor (med ull i) så såg jag en klänning jag inte hann prova. Idag for jag tidigare och hittade inte bara en klänning utan två! Som satt snyggt, båda två? Vad gör man då? (Oj vad jag rimmar) Jo man köper båda. Nu har jag två skitsnygga klänningar helt plötsligt, jag som letat så länge. :)

Bajs:
När jag lämnade provhytten hittade jag inte vantarna. Mina nya vantar! Rände runt på KappAhl och kollade på golvet men inga vantar nånstans. Buäääh! Snyft!

På bussen ringde jag jobbet för att höra om jag får jobba i jul. Det får jag inte......dom får inte ta in extra personal just nu! Neeeeej! Jag som räknat med att jobba! Jag vill ha pengar! Åååh!

Nyss tänkte jag lägga ut min video på Youtube. Jag brände en till dvd i morse nämligen. Det funkade på skolans dator för jag testade. På min dator funkar den INTE.....det ligger ingen Quicktime-fil på dvd-n!!! Det ligger nåt annat skräp där. Jag förstår inte. Jag gjorde ju likadant som igår tyckte jag. Fast då var fröken med och pekade i och för sig....... Men den funkade ju när jag testade!!! Aaargh!
 
Dessutom har jag haft migrän idag. Men det finns det tabletter emot........

Jul, jul, smakliga jul.

Nu har det blivit dags att dela med sig av några recept inför julen!

Vitlöksgravad strömming

600 gram strömmingsfiléer

Lag:
5 dl kallt vatten
1 1/4 dl 12% ättiksprit
1 msk salt
Sås:
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl majonnäs
1 tsk salt
2 msk svensk senap
3 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja (går bra med fryst)
2 msk torkad dragon

Koka upp lagen och låt svalna. Dra skinnet av strömmingarna. Lägg strömmingarna i lagen och låt stå i kylen över natten.
Låt strömmingen rinna av väl i en sil. Blanda ihop såsen. Blanda strömmingen och sås i en skål och låt stå i kylen i ett dygn.

Fyllda dadlar

Det här låter jätteknasigt men det är gott! Du behöver:

Färska dadlar
Ädelost
Mörk choklad

Ta ur kärnorna ur dadlarna och stoppa i en bit ädelost istället. Doppa halva i mörk choklad. Ställ svalt tills chokladen stelnat.

Arraksbollar

Enkelt recept

Ett paket sockerkaksmix (i originalreceptet ska det vara Blåvitt men det finns inte kvar. Men ICA´s funkar)
1 msk kakao
100 g smält smör
1 dl arrakspunch (Saturnus)

ev mörk choklad + chokladströssel

Blanda ihop och låt stå kallt. Forma bollar och lägg i små pappersformar. Om man vill kan man doppa dom i smält choklad och strössel. Och det vill man ju.

Nu räcker det för den här gången.....


Hälsoläget

Inga bacillurer, bara virus. Vi fick mer hostmedicin. Tack för det.

I natt sov Haqvin hela natten vilket märks på hans humör. Han höll på att prata ner hela personalstyrkan på sjukstugan.

Det kanske inte är förkylningen som är orsak till hans heshet?


Host host host host host host.....

I morgon blir jag hemma med Hacke Host. Vi måste nog ringa till doktorn. Hostan låter värre och värre och han känns lite varm. Ont i huvudet har han också till och från så det är nog bäst doktorn får titta och lyssna på honom. Dumt att dra på sig lunginflammation eller nåt annat skit till jul.

Rackarns tur att jag är klar med videon! Fröken erbjöd sig att konvertera den och bränna ner den till på torsdag. Vilken service!

Skoldagen har jag ägnat åt att skära passepartouter och montera grafiska blad. Sju stycken hann jag med. Hur kan man bli trött av att mäta och skära kartong och blöta papperstejp? Nå, jag har väl inte sovit så bra med den här hostaren vi har, förstås.... 

Konstigt att det ska vara så svårt att begripa ibland varför man är trött? Om man tänker tillbaka så är det för det mesta sömnbrist. Men imorgon kan Hacke och jag ta sovmorgon. ;-)

Dagens nyheter

Dagens bravo!:
Jag är nöjd med filmen nu! Vilket var tur för det blev som jag trodde, kö vid datorn denna vecka... Filmen ska bara konverteras till Quicktime och brännas ner så är det klart för redovisning (och eventuell utläggning på Youtube).

Dagens trista:
Det är julavslutning på dansen ikväll och jag orkar inte åka. För det är måndag och både jag och barnen är trötta på måndagkvällar, Hacke är hostig (se nedan) och Sören är på brandövning. Suck.....

Dagens sjukling:
Haqvin har varit hemma med hackig skrällig hosta idag. Men det jag kan se i halsen ser bra ut, han har ingen feber och han äter med god aptit och är ganska nöjd och glad så då är det nog inget allvarligare än "vanlig" hosta. Bara att kämpa på med hostmedicinen.

Dagens AJ!: 
Skar tummen som f-n på locket när jag öppnade en konservburk med majs ikväll. Såret gapade och blo´n rann. Fick göra ett "tryckförband" med hushållspapper och den andra handen och sen försöka klippa till ett plåster och plåstra om mig med. Har inte vågat lätta på plåstet och kolla hur det ser ut än....

Dagens middag:
Pitabröd med kebabkryddad kyckling (lårfilé med stabiliseringsmedel, en liten miss...), majs, tomater, rödlök och en sås på fil och ketchup åt barnen och creme fraishe med konjak&kantarellsmak åt dom vuxna. Mumsigt var det!!!

Dagens fundering:
När ska jag hinna baka saffransbröd? Det är Lucia på lördag och vi går i skolan HELA veckan, även fredag. Varför har jag inte en SÅ huslig karl att han kan baka med barnen?

Dagens väder:
Igår när vi kom hem från Sundsvall var det tjugoen minusgrader ute! När jag gick ner i köket i morse smög jag fram till termometern.....ja! "Bara" tolv minus! Och i stan var det EN minusgrad. Det är skillnad på olika. Det snöade som attan ett tag på förmiddagen, i alla fall i stan. Men jag fick sopa av bilen på Hammarn så det har snöat här med.

Dagens kuliga:
Idag hade vi besök på skolan av en som har filmljud som hobby! Det vet ni säkert hur viktig musiken är i en film. Men alla andra ljud är också viktiga. Sven E Carlsson heter han och har skapat den här siten: filmsound.org. Han pratade om hur dom skapar stämningar i filmer med ljud (även musik) och det var riktigt kul. Även hur ljudmakare skapar nya ljud. Och att dom faktiskt lägger på ljud som inte finns. "Om det rör sig så kan det låta"! Och vi förväntar oss att vissa saker ska låta på ett visst sätt...... Läs bland annat om "Film Sound Cliches". Det stämmer väldigt väl om man tänker efter. :)

Dagens dikt:
Dagens dikt handlar om just film:

Rava ä mittpå
Den kan man sitt på
och titt på
en massa filmer som nån ha hitt på.....

Utmaningen....

Kom just ihåg att jag blev utmanad för länge sen på blackbeuties blogg.

Jag har försökt få till det förut men inte lyckats. Jag får väl ta tag i det nu då. Det som jag får till.

- Först ska man länka till den som utmanat. Det har jag gjort (se ovan).
- Sen ska man berätta sju saker om sig själv, både alldagliga och knäppa. Det ska jag göra (se nedan)
- Sist ska man utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem. Men det fixar jag inte för vi har så många gemensamma bloggisar så det blir liksom dubbla utmaningar både kors och tvärs. Bättre då att nån som vill får ta tag i utmaningen själv. Varsågoda!

1.  Jag spelar piano, gitarr, blockflöjt, fiol och dragspel. Fast jag är bara allmänbildad, jag är inte expert på nåt instrument. Ja, det ska vara min egen röst då. Men inget instrument är mig främmande att prova.
2. Tycker mycket om katter. Dom är så härligt knäppa fast dom är så vackra. Är inne på min tredje som heter Lego, ett väldigt passande namn för han är bara lek, lek, lek hela han. Den snällaste katt vi har haft.
3. Jag kan HTML-kodning. Gjorde egna hemsidor förut. Därför kan jag byta färg och jag kan ändra storlek och typsnitt på texten om jag vill.

4. Jag är mycket språkintresserad. Talar engelska och lite tyska och har börjat läst italienska (men kan långt ifrån göra mig förstådd). Gillar ordvitsar, ju sämre desto bättre! Och felsyftningar och särskrivningar är bland det roligaste som finns!
5. Anser att choklad är en del av basen i kostpyramiden.....
6. Har en folkdräkt från Färila och dansar folkdans. Men jag  skakar gärna rumpan till rockmusik också. Inte i folkdräkt då....
7. Har mycket kryddor i trädgården: timjan som jag fått av en granne, oregano som jag köpte på Ica en gång i tiden och som nu brer ut sig över halva rabatten, libbsticka som jag dragit upp själv från frön (den blir över två meter varje år), tre sorters mynta jag fått från olika håll. Är man häxa så är man... ;-)

Frisk som en fisk

Nu har jag ätit lax till lunch. Det är femte gången på fyra dagar jag äter fisk. Snacka om att överkompensera! Det har varit lite långt mellan fiskätningen dom senaste veckorna eftersom vi försöker äta av det vi har i frysen och då blir det mycket älgkött....

Det var dock inget medvetet beslut. Det bara blev så:

I tisdags hade jag ingen matdosa så då gick jag på Sundet och handlade lunch. Tisdag = fisk på Sundet. Jättemumsig panerad fiskfilé var det, med kokt potatis och remouladesås.

Maten från Sundet brukar räcka två dagar så jag åt alltså resten av fisken till lunch i onsdags. Det blir två gånger.

När jag kom hem hade Sören hittat lax i frysen så då blev det lax med currysås och ris och broccoli. Tredje gången.

Detta hade jag i matdosa igår på skolan. Det blir fyra gånger.

Idag konstaterade jag att Sören  inte hade ätit upp laxen som var kvar till lunch igår så det fick bli min lunch idag tillsammans med pasta och filsås. Femte gången!

Ikväll ska jag på julbord med jobbet. Och vad brukar det finnas på julbord? Jo SILL!!

Om man blir intelligent av fisk så ligger jag bra till.(Detta skrev jag igår fredag men av nån anledning blev det inte publicerat fast jag är säker på att jag gjorde det.....)


Video!

Ni kanske undrar varför jag inte skriver nåt nuförtiden...

Vi håller på med video på skolan. Det är roligare än det låter. :)

Men det innebär att jag sitter en hel del vid datorn på skolan och redigerar videon så på kvällen är jag inte så datorsugen om man säger så.

Vår skola har fått en inbjudan att delta i Bienal Fin del Mundo i (jag tror det är) Rio de Janeiro nästa år. En av dom videor vi gör kommer alltså att skickas dit! Inte upphovsmannen tyvärr...men man får vara glad åt det lilla!

Temat för biennalen är "Oväder". Och det kan ju vara mycket det.

Jaja, jag SKA lägga ut den på Youtube sen! ;-)

RSS 2.0