Vårväder?

Det fortsätter att blåsa och droppa ute. Ska det bli vår redan? Det har ju inte varit sportlov än. Nä det ska visst komma mer snö till helgen om man ska tro meteorologerna. Jag var ute och gick en timme igår, tog gympadojjor för det var 7 plusgrader och vägen var bar på sina ställen men fötterna var bra blöta på slutet. Tjipp tjipp!
 
Hoppas det inte är allför halkigt på vägen idag. Jag ska till stan, dags för afternoon tea igen. Den här gången är det bland annat en fotograf som ska tala. Jag citerar ur inbjudan: "Det blir scones, inspiration, erfarenhetsutbyten och en mötesplats för kreatörer och entreprenörer i Jämtlands län." Låter bra, va?
 
Måste komma ihåg att hämta ut ett par paket innan jag far, det är visst nån som fyller år på söndag. Ja, det är visst nån som fyller år på lördag också..... men henne ska väl inte JAG ge paket, va? Hihi. Jag har önskat mig tårta, att vi gör nåt tillsammans på dagen och trevlig samvaro på kvällen. Kom gärna och ta ett glas vin med mig. Eller förresten, kolla med Mannen först, jag vet ju inte vad han har hittat på (om).
 
Egentligen borde jag få tårta idag med för det är Maria som har namnsdag och det heter jag. Men jag tror det får räcka med afternoon tea. Grattis alla Marior!
 
 
 
 
 
 

Bajs och nice

Bajs:
Nu har jag betalat räkningarna. Det blir gröt och saltströmming resten av månaden tror jag. Jävla rotfyllning. Dyrt och besvärligt. Hoppas den håller nu då. Kan man reklamera den annars? Få pengarna tillbaka?
 
Nice:
Igår var jag på latin fusion. Jäklar vad kul det var! Det blev mycket vicka höfter och skaka tuttar och så ska man göra detta samtidigt som man tar danssteg och rör armarna. Ujujuj. Nyttigt för hjärnan också, inte bara för kroppen. Men själva musiken gör redan att man rör sig liksom ormigt och sexigt så snart var man inne i det. Skapligt i alla fall - och det viktiga är ju ATT man rör sig, inte hur. Svettig blev jag, ett bevis om något. Tyvärr är den träningen på tisdagar och efter sportlovet börjar kören igen - på tisdagar. Nej nej, jag klagar inte på att kören börjar! Jag får gå på träningen måndagar eller torsdagar istället (fast då är det väl inte dans antar jag). Jag har betalat medlemsavgiften till gymnastikföreningen så nu är det bara att se till att få valuta för pengarna!
 

Lakritskvinnan rapporterar

Det har varit plusgrader i flera dagar nu, i alla fall dagtid. På natten fryser det på igen. Det har gjort att jag inte åkt så mycket skidor. Körde en vända i söndags men spåret var lite halvdåligt så det blev bara ett varv. Jag som köpte nya stavar i lördags, jag vill ju åka! Men det är svårt att tycka illa om värmen även om det är lite tidigt. Det är faktiskt bara februari än, ett litet tag till. Men det ska visst bli kallare igen till helgen. Lite mer skidåkning ska jag nog kunna klämma in innan våren är här på allvar.
 
Lite statistik:
 
I januari har jag åkt skidor/promenerat ca 10 mil
I februari har jag åkt skidor/promenerat 12 mil (och det är några dagar kvar på månaden).
 
Jämför detta med januari i fjol då jag hade en formtopp i skidåkningen: 5,6 mil. Det är inte klokt vad man hinner med när inte jobbet tar tid från en. 
 
Vikten då? Jag återkommer till den på fredag då det är den sista februari. 
 
Jag funderar på att gå på gymnastiken i kväll, det är latin fusion. Ja, det har jag funderat på många gånger, jag vet.... Men det gäller att BESTÄMMA sig. Jag måste göra nåt mer än att åka skidor, annars vet jag inte hur jag ska kunna upprätthålla denna aktitvitetsnivån när snön smälter!
 

Ute på hal is

Igår var jag på 40-årskalas - med konståkningstema.
 
Jajamen, vi gäster förväntades framföra ett konståkningsnummer på Storsjöns naturis, självfallet i lämplig utstyrsel (och då syftar jag inte på skridskorna). Jag som inte hade åkt skridskor på säkert fem år var ner till isplanen här i byn i fredagskväll för att testa om jag överhuvudtaget kunde åka. Där var det genrep på gång. Två par som skulle på samma kalas, uppklädda till.....ja, det går inte att rätt beskriva i ord. Tjusiga brudar med väldigt spetsiga tuttar, en brunett och en blondin och en viss Sean Banan var visst också där i sällskap med en narr. "Här glider Kingen in" - jo det gjorde han.
 
 
Själv var jag mer inne på hårdrock än schlager. Tyvärr var min danspartner sjuk så jag fick åka själv. Jag framförde mitt nummer till Alice Coopers "Poison". Kostymen var.....ja, också den är svår att beskriva. Ni måste nog få se med egna ögon:
 
 
Så klart man ska ha hjälm när man åker skridskor! 
 
 
Ja det var fler än vi som åkte, en prinsessa bland annat och så några som mer satsade på åkningen än klädseln. Det var VÄLDIGT roligt, måste jag påpeka det? 
 
Senare bjöds vi på god middag och trevlig samvaro och jag kom inte iväg hem förrän vid halv tio, nykter och klok, en och en halv timmas bilkörning hem. I bagaget en flaska mousserande vin, priset för en delad andraplats i konståkningen!

Soup du jour: Morotssoppa med ingefära

Idag blev det soppa till lunch. Soppa nu igen. Jag verkar ha hamnat i ett soppberoende. Är det farligt tro? 
 
Igår åt vi också soppa. Var sugen på fläkspannkaka och tänkte att en soppa innan gör väl ingen skada? Och varför inte broccolisoppa? Den soppan går dock inte till gastronomihistorien. Den var blaskig och tunn och alldeles för salt och pepprig. Den får ni inte recept på.
 
Dagen soppa kan ni däremot få receptet på. Den blev riktigt god. 
 
Morotssoppa med ingefära
 
Till en person:
 
2 morötter
1 liten lök
1 selleristjälk
0,5 tsk olja
 
Skär och hacka grönsakerna. Fräs dom i oljan i lämplig kastrull (bränn inte!). Sen behöver du:
 
0,5 liter vatten
en sockerbitsstor bit ingefära.
 
Slå på vattnet och lägg i ingefäran (skär den gärna i bitar). Låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka. Kör soppan slät i mixern. Slå tillbaks i kastrullen och krydda med:
 
salt
peppar
citron
chilipulver?
grillkrydda? 
 
Ta det lugnt med kryddningen! Smaka av och krydda mer om det behövs.
 
Servera med bröd, varför inte grötbrödet som jag av en ren slump hade bakat nu på förmiddagen. Jag hade även ett stekt ägg till men där gör man som man vill. Ja det gör man väl alltid med mat förresten.
 
Alla mina soppor verkar börja med lök och stjälkselleri nuförtiden. Men det blir gott, jag lovar. Det är som att ha buljongtärning i, vilket jag aldrig har eftersom jag inte spär ut min mat och alltså inte behöver nån smakförstärkare. Fast SMAK vill jag ha och då är selleri och lök bra. 
 
Så här kan den se ut.
 

Fredagsfotot 130215: Hon ser dig....


Lugn och fin - endorfin

Igår hade jag ont i magen. Idag har jag ont i magen. Gissa vad jag ska göra idag? Just det. Rotfyllningen. Jag ger mig tusan på att det är den magen tänker på.
 
Jag vill inte. Jag tänker bara på förra gången. Bökigt, besvärligt, obehagligt och så kunde tandläkaren inte göra klart! Plus att tanden gick sönder sen. Suck. Jag tänker åka två varv i skidspåret på förmiddagen så att jag är fullpumpad med endorfiner när jag kommer dit efter lunch. Lugn och fin - endorfin.
 
Borde sätta mig i Photoshop sen och göra färdigt inlämningsuppgiften. Började på den igår morse, fick gå ifrån då och då för att frigöra tankarna (och slappna av i nacke och axlar). Nån gång efter lunch insåg jag att tankarna gick i kors ändå. Ut och gå! Det snöade och jag kände lite i benen efter helgens skidåkning (8km både lördag och söndag) så jag tog en promenad istället. Ingen powerwalk direkt men det blev nästan en timme. Bra det.
 
Kanske jag ska sätta mig nu en stund. Hjärnan jobbar som bäst den här tiden, förmiddag strax efter frukost. Hjärnan skulle även vilja ha mer kaffe men jag måste nog fråga magen om lov först.

Universalkryddan

Vi åt revbenspjäll till middag, med klyftpotatis och ugnsrostad sötpotatis, lök, morot, palsternacka och paprika. Åh, vilka goda revbenspjäll! Det var det inte bara jag som tyckte. "Nu får ni gissa vad jag kryddat dom med" sa jag. "Det där vanliga" svarade Mannen. 
 
Japp! Jag är helt såld på HARISSA.
 
Jag har kryddat kyckling, jag har kryddat soppa, jag har kryddat sås och nu senast revbenspjäll. Det funkar till tamejgröen ALLT. Tar man mycket känner man hettan men om man är lite försiktig så blir det en subtil bakgrundssmak. En GOD smak. 
 
Att jag blev nyfiken på harissa beror på Jamie Oliver. Jag har kollat på hans "15 minutes meals" och han har harissa i både det ena och det andra och till slut tänkte jag att jag måste ju testa jag med. Men finns dylika ting på denna lilla by tror ni? Nej, jag hittade ingen. Jag köpte en tub när jag var till Östersund. 
 
Och det funkar! Det blir jättegott! Hur ska det gå när den där lilla tuben är slut? Jag måste höra med dom på affärn om dom kan ta hem. Det borde dom väl kunna, va? 
 
Min kusin och hans fru säger att dom är beroende av harissa. Jag börjar förstå vad dom menar.
 

Friluftsdag

Igår kväll hade vi fredagsmys i form av skidvallning. Vi försökte få liv i mina gamla skidor (eller faktiskt så är det Mannens gamla). Idag blev det nypremiär i spåret. Eftersom jag inte ville sabba vallningen promenerade jag till spåret istället för att åka ända hemifrån vilket i sin tur gjorde att det inte blev samma sträcka som vanligt. Men jag har ju träningsappen som håller redan på tid och sträcka åt mig så vad är problemet? 
 
Jäklar vad det gick undan! Vilket glid! Ja först gled jag både framåt och bakåt men efter lite experimenterande med fästvallan så fick jag till det (skapligt). Speciellt på andra varvet när jag var uppvärmd, då gick det undan även uppför. Och i utförsbackarna också så klart. Lite väl mycket i vänsterkurvan, jag sladdade lite och körde ner vänsterstaven utanför spåret, i djupsnön, och pang! Den gick av på mitten. Är det det som är avstavning?
 
Jäklar. Ja, ja, det är väl bara att köpa nya stavar. Vi pratade igår om att skidorna börjar på att ha gjort sitt och tydligen gäller det stavarna med. Jag har nog haft dom i över tio år, dom åldras väl dom med antar jag. Men imorgon är det söndag och ingen sportaffär öppen. Sur tant. Jag får gräva fram några gamla stavar så jag får åka mina varv imorgon. Det blev 8 km idag förresten. Och nytt personbästa - igen! Trots att jag körde andra halvan på andra varvet med en skidstav. 
 
 
Efter lunchen tog Mannen och jag en skotertur till Fisksjön och fick oss lite kaffe och en pratstund. Skoterleden var så skumpig så jag borde ha behållt sport-bh-n på. Många som kört idag antagligen, det har varit kalasväder. Bara några minusgrader och solsken. Lite vår i luften tror jag! 
 
 

Nytt personbästa!

Jag åkte spåret i flygande fläng idag! Vet inte om det var kikärtssoppan som gav mig en sån enastående energi men jag slog alla rekord: 48 minuter! Första gången jag åkte spåret i vinter tog den en timma och en kvart. En viss skillnad! Men så var jag svettig när jag var klar också. Hade nog kunnat åka två varv, hmmm..... I morgon kanske.
 
Om svettig aktivitet räknas som träning så tränade jag även på förmiddagen. Jag skrubbade badrummet rent. Fick sätta på mig t-shirt och träningsbyxor för jag blev så varm, jag som går i woolpower här hemma annars. Men det är bara två minusgrader ute så det är väl varmare inne med förstås. Kortbrallor och barfota är bra när man städar badkaret, jag måste nämligen kliva i det, annars når jag inte inre hörnet. Dock är det inte alla gånger man får städa undan champagneglas och ljus från badkaret! 
 
På tal om glas: "Firade" min skidåkning med en smoothie - i vinglas. Det är ju fredag! 
 
 
 

Mixad soppa med kikärter

Idag hittade jag på en soppa på lunchen. Har varit sugen på falafel ett tag men inte orkat göra det. Men soppa är också mat och den här smakar nästan som falafel.
 
Du behöver till två portioner:
 
en liten skvätt matolja
ca 4 cm purjo (0,5 dl strimlad)
en liten morot
en stjälk selleri
en tetra kikärter á 230 gram
en liten lök
1 tsk harissa (till att börja med)
1 dl krosstomat
3 dl vatten (till att börja med)
salt
pressad citron
persilja (frusen går bra)
KRYDDOR! Svartpeppar, pepparmix, vitlökspeppar etc etc. Du har säkert nån favorit.
 
Börja med att strimla purjon, hacka löken och skära moroten och sellerin i bitar. Fräs detta i oljeskvätten i lämplig kastrull eller gryta. Häll av kikärtorna i en sil och låt dom få vara med och fräsa dom också. Klutta ner så där en tsk harissa och rör runt. Fräs fräs. När du tycker det fräst tillräckligt, slå i krosstomat och vatten och låt småputtra tills grönsakerna är mjuka (beror så klart på hur stora bitar du skurit. Om dom är små kanske dom blivit mjuka redan av allt fräsande.) Fyll på med vatten om det kokar bort för mycket.
 
När grönsakerna har blivit mjuka, häll soppan i mixer och mixa slät. Slå tillbaka soppan i grytan, späd med vatten till önskad konsistens. Tillsätt ca 1 tsk hackad persilja och en skvätt citron samt salt och peppar. SMAKA! Kanske lite mer harissa? Lite citronpeppar? Pepparmix?
 
När du är nöjd med smak och konsistens kan du servera soppan tycker jag. Gärna med bröd och nåt trevligt pålägg till.
 
Den här soppan är inte bara vegetarisk utan vegansk. Och jäkligt gott blev det.
 

Alla hjärtans dag

Jaaa det är det! Alla hjärtans dag, Valentines Day. Har du fått nåt från din kära?
 
 
Inte jag. Jo en puss. Men dagen är inte slut än. Har HAN fått nåt då? Nej, inte än. Men han ska få nåt när han kommer hem. Förutom middag då men det får han ju alla dagar. Idag blir det lax eftersom det är bra för hjärtat, haha. Jag hade planerat soppa och pannkaka men vad tror ni det var på skolan idag? Jo, soppa och hjärtpannkakor. Så klart. Nästan hela veckan har jag lyckats pricka in samma eller liknande mat som dom haft på skolan så jag har fått ändra planerna i sista stund. Ja jag vet att det finns en matsedel...... Ska skriva ut den och sätta den på kylen!
Det är lite klyschigt, allt som finns på affärerna på Alla hjärtans dag, tycker jag. Rosor och choklad och geléhjärtan. Ingen större variation. Fast rosor och choklad är väl en klassiker. Jag som inte vill äta godis på en torsdag, hoppas inte han köper det! Speciellt inte geléhjärtan, dom får jag blåsor i mun av och huvudvärk av sockerchocken. Men usch vad jag gnäller, fy på mig! Så klart jag blir glad, vad jag än får. Jag kanske istället ska hoppas han köper geléhjärtan så jag har anledning att inte äta? Äh, han vet att jag föredrar choklad...... 
 
 
Jag har inte bakat nån kaka heller. Jag som har en hjärtformad bakform och allt. Jag kanske kan servera laxen i den? Och skära paprikan som hjärtan? Man kan göra hjärtlig mat, man behöver inte baka kaka. Man kan servera kronärtskockshjärtan, hahahaha! Ja jag försöker övertyga mig själv......
 
Nej, slutgnällt nu. Vi spar in på kakkalorierna tycker jag och så öppnar vi istället flaskan med bubbel som jag hittade när jag städade skafferiet. Jag vet inte om det är så mycket nyttigare men det är definitivt mer romantiskt.
 
 
 
 

Desigual = annorlunda

Vet ni vad jag vill ha? Jag skulle vilja ha en klänning från Desigual. Nej, dom är inte billiga men dom är otroligt vackra och det finns väldigt många modeller som skulle passa just på min kroppsform. För att inte tala om vad färgerna och mönstren skulle passa bra till min person!
 
Har ni sett, va? Det är så man vill äta upp dom!
 
 
 
 
Men hur skulle jag kunna köpa mig en klänning för så mycket pengar? En klänning är inte lika nödvändig som, låt säga, en skiddress eller ett par joggingskor, om vi ska jämföra med nåt i samma prisklass. Men jag gillar klänning. Tänk på den gröna jag köpte till bröllopen i somras. Den levde jag i hela semestern. HELA semestern! In i tvätten, ut på tork, dra på igen. En klänning jag gillar kommer jag att använda och jag kommer att känna mig SNYGG! Sexig! Bäst i hela världen!
 
Vet ni, jag har kommit på det. När jag har gått ner alla dom där kilona som jag ska gå ner, då tänker jag köpa mig en klänning från Desigual. Det tycker jag att jag är värd. Så det så.

 
 
 
 

Hurtbulle vs Semmelbulle

Idag är det fettisdagen! Det är då man ska äta semlor för första gången. Fast vi har tjuvstartat som ni vet...... Men det blir semla ikväll. Hemmabakad semla med hemmagjord mandelmassa (och grädde så klart). Och den här gången blir det med varm mjölk. Det blir smaskens kvällsfika det!
 
Haqvin och jag har redan ätit semla idag. Vi var på ica och där bjöd dom på kaffe och yttepyttesemlor. Det var inte dumt, alldeles lagom stora egentligen. Dom hade även semlor med blåbärsgrädde, hallogrädde och hjortrongrädde men då blir det inte semlor tycker jag....... Nej jag smakade inte. Klassisk semla ska det va. Punkt.
 
Jag har i alla fall tjänat ihop till den där semlan. Jag har åkt ett varv i skidspåret och igår blev det också ett varv. Förkylningen sitter bara kvar i rösten nu och lite hosta kanske. Känns bra, det är många som går och dras med förkylningar nu som aldrig verkar gå över. Grabbarna boys hostar och snorar också (igen!) så när jag var på Hammarn idag for jag på Apoteket och köpte D-vitamin. En del säger att vi i Norden inte har tillräckligt stark sol på vintern för att kunna tillverka D-vitamin i kroppen. Resultatet är alla dessa vinterförkylningar. Det är värt att testa!
 
Själv har jag klarat mig bra i vinter, det här är min första förkylning men det kanske beror på att min bleka hud har släppt in mer solsken i sommar så jag hade mer D-vitamin på lager? Mannen och jag var också till Spanien och tankade sol i november, det kanske inverkade positivt på mitt immunförsvar. Humöret inverkade det definitivt på!
 
Se där ja, nu kom Mannen hem från sin skidtur. Då kan vi fika då! Hurtbullar bytes nu mot semmelbullar, mums mums!
 
 
 
 

Resultatrapport v 6

Det här blir sista veckorapporten. Nej, jag har inte gett upp men jag tycker det blir tjatigt att rapportera en gång i veckan. Hädanefter kommer rapporterna kanske varannan vecka eller så. 
 
Resultat v 6: Minus 1,4 kg. 
 
Vaaaaaa!!! Jag som tyckte det var en misslyckad vecka! Smörgåstårta och prinsesstårta, afternoon tea och förkylning som gjort att jag inte kunnat åka skidor. Och så detta resultat! Konstigt är det. Fast klagar gör jag inte!
 

Söndag - vilodagen

Snuvan fortsätter. Vaknar tidigt varje morgon av att halsen torkat ut eftersom jag sovit med öppen mun. Somnar om och vaknar några timmar senare. Hostande och harklande försöker jag hitta nån röst så jag kan göra mig förstådd hos övriga familjen. Men jag är pigg. 
 
Dock lät jag Mannen åka skoter själv idag. Kände att det kan vara bra att inte utmana ödet. Spara lite på luftrören. Ta en lugn dag. Så idag har jag bara bakat rågkakor, promenerat, kokat tomatsoppa med ingefära, gjort guacamole på dom återstående avocadona, ätit av allt detta till lunch plus en hemgjord semla till efterrätt, hämtat ved, eldat, diskat, kollat på en dokumentär om Lalo Shifrin, lagat middag, tjatat på barnen, druckit kaffe, ja, ni vet, tagit det lugnt. 
 
Tomatsoppan blev jättegod. Ganska stark blev den och ändå tog jag inte lika mycket ingefära som i receptet. Men det kanske kan jaga bort lite baciller? 
 
Nu är kväll. Yogiteet är uppdrucket och det är dags att tappa upp ett varmt bad och kanske slå upp ett glas vin för att få en perfekt avslutning på den här vilodagen.
 
Fina färger. Visst ser det gott ut?
 
 
 

Afternoon tea

Idag var jag in på afternoon tea på Designcentrum. Det var Jabbo.se som bjöd på te och kaffe, snittar med lax och färskost, tunnbrödsnittar med renstek, kex, marmelader, shortbread och en bärkaka. Mums alltihopa! Dom bjöd dessutom på mingel (kan man mingla sittandes?) med en massa färgglada, trevliga, kreativa personer och så klart på information om jabbo.se. 
 
Jabbo.se är en sida där man kan sälja handgjorta saker. Ja man kan så klart köpa saker där också. Ett utmärkt ställe för att hitta den där speciella presenten tycker jag. Om ni undrar varför jag gör reklam så är det så klart för att jag tänker starta butik där. Men gå in redan nu tycker jag, det finns många fina saker där. 
 
Jag har fått mitt sociala behov tillfredställt idag i alla fall. Vi har pratat handspunnet garn, färgning med lökskal jämfört med björklöv, maskinstickning, problem med att få ta plats hemma, garnberoende, tygsamlande och saltbränning - bland annat. 
 
Innan vi gick därifrån fick vi välja en tygkasse. Det hängde hela fönstret fullt. Jag siktade först in mig på en av dom grönblommiga men sen föll valet på en med lila mönster istället. Lila är min vinterfärg. Visst är den fin? Fast färgen blev inte riktigt rätt på kortet, den är mer rödlila. Om man kommer nånstans när man scannar koden? Så klart man gör. Man kommer till jabbo.se. Snacka om reklamkasse taget till en ny nivå!
 

Fredagsfotot 130208: I vila


Fredag nu igen

Så där ja, då var vi där igen. Minus 22 grader. Jaja, det är snart vår. Tro det eller ej. Vackert väder är det i alla fall.
 
Idag när jag vaknade kände jag mig mer förkyld än igår men nu när jag varit uppe en stund känner jag mig piggare än igår. Mer förkyld men piggare - ä´nte kônstigt? Kroppen kanske har börjat fighten mot virusen och bacillurerna på allvar.
 
Kände mig sugen på att röja. Köksön var begravd i papper. Man fick stå längst ut på ena hörnet och göra sina mackor imorse. Men nu är den tom! Nu kan man baka om man vill. Semmelbullar till exempel.
 
Härnäst funderar jag på att ge mig på badrummet. Funderar alltså. Måste dricka upp kaffet först.....
 
Ska träffa några avlagda kolleger på Hammarn idag och käka lunch på det nya stället, Hörnet (fd Lotties). Viltbiffar skulle det visst vara idag och blåbärspaj till efterrätt. Mums! Nu är frågan om man ska låta bilen vila i kylan och låta kroppen jobba istället. En lugn promenad skadar väl inte? Ja, jag vet att jag har blivit träningstokig. Men jag tänker faktiskt låta kroppen bekämpa förkylningen i fred, ingen hårdträning nu. Fast jag kanske måste ta bilen för jag ska handla lite också. Igen. Det var väl ett evinnerligt shoppande den här veckan. Men vi ska käka tacos ikväll och det är inga prylar jag har på lager. 
 
Grönsaker har vi däremot på lager. Jag har en hel påse finfina avocados som väntar i fruktskålen. Ikväll blir det guacamole med VITLÖK. Jagar inte bara bort vampyrer, vet ni! Problemet med att köpa en hel påse är att alla blir mogna på samma gång. Blir mycket avocadoätande i helgen. Men det är GOTT!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snora, hosta, harkla.

Det gick bra hos tandläkaren. Hon lagade så nu känns det inte som en bit av tanden är borta längre. Och hon trodde nog den skulle hålla om man rotfyller den. Så vi provar väl med det då...... Jag behöver inte betala förrän det är klart eller rättare sagt, jag behöver inte betala förrän jag får lön. Nåt positivt i eländet.
 
Har börjat bli förkyld också. Igår kändes det tjockt i halsen och imorse vaknade jag och lät som Zarah Leander. Host och harkel. Snorig är jag också. Jag tror inte jag törs åka skidor idag. Kanske ska ta det lugnt och nöja mig med en liten promenad eller två?
 
Jag har inte hemfallit åt tröstätning i alla fall fast det är så synd om mig. Det ser jag som ett tecken på att jag lyckats omprogrammera mig. Å andra sidan har vi ingenting hemma som man kan tröstäta, jag menar då choklad i första hand och nån god glass i andra hand. Glass finns men bara vanilj och Big Pack ischoklad och då kan jag avstå. 
 
Nåt jag skulle vilja ha är en semla. Imorgon är det fredag, då kanske jag ska unna mig en semla (ja jag vet att det inte är fettisdag förrän nästa vecka). Jag skulle kunna baka semmelbullar idag. Då kan man göra riktigt små semlor. Och är man inte nöjd med en kan man ta en till. Kollade på nätet efter recept på "nyttigare" semlor men då blir det så mycket konstigt i dom. Solrosfrön, linfrön, fullkornmjöl, sojamjöl. Då smakar det väl inte semla? Allt det där kan jag tänka mig i matbröd (ja sojamjöl vet jag inte, har inte testat) men semlor ska smaka semlor. Tycker jag. Alltså blir alternativet onyttigare men SMÅ semlor. 
 
Nej, nu måste jag hämta ved. Och eftersom jag ändå måste UT och göra det så blir det en promenad också. Så! Då var det bestämt.
 

MEN så onödigt!

Igår när jag handlade blev jag sugen på nåt mintigt. Nä det var inte fredag eller lördag men nåt LITET bara. Mentos fick det bli. Och bara en bestämde jag mig för. 
 
Och nog räckte det med en alltid. När jag tuggat ett tag tyckte jag det kändes som hårda bitar i den. Konstigt. Till slut fick jag ta ut kolan och kolla vad det var för hårt. Det var bitar av en tand..... En snabb undersökning av munnen och jag kunde konstatera att det gått en stor bit ur tanden som ska rotfyllas. Men så onödigt!!!
 
Nu måste jag ringa tandläkaren och kolla så det inte är öppet in till hålrummet i tanden. Lagningen verkar sitta kvar i alla fall. Men tänk om det inte går att rotfylla nu? Jag sa ju det, jag skulle ha dragit ut den på en gång och sluppit både besvär och kostnad!
 
Elände.
 
 
 
 

Statusrapport från Ol-Månsbacken

Går trögt idag med. Tror jag är lappsjuk, behöver träffa folk. Ja, mitt hushåll består till mesta delen av folk men dom jobbar eller är i skolan hela dagarna. Jag ska nog prova att sjunga med Forskören ikväll igen så jag får se några andra ansikten. Har inte bestämt mig än om jag verkligen vill sjunga i en kyrkokör men jag ska ge det en chans till. ReMix-övningarna kommer inte igång förrän vecka 11 och dit är det ju evigheter!
 
Det har kräksnöat så nån skidåkning blev det inte idag. Hade ingen lust att köra upp spåret för egen maskin. Hoppas istället på att nån kör upp det med skoter ikväll (hoppas den där "nån" läser detta) så jag kan köra ett par varv i morgon. Tog en promenad på skogen istället. Inte så fiffigt kanske, ingen hade kört skoter än. Men, men, pulsa genom decimeterdjup snö är säkert bra träning. Jobbigt var det. Men apphelvetet krånglar sen senaste uppdateringen. När jag kört med nerräkning innan start så har den inte startat och idag hittade inte gps-en mig förrän långt upp i skogen så startpunkten och sträckan blev fel. Men tiden stämmer. Nåja, det rör sig inte om mer än några hundra meter fel, jag bryr mig inte om att lägga till det manuellt den här gången. 
 
Lite photoshoppande har jag lyckats åstadkommit också men det var mest för att visa syrran hur man gör svartvitt med en detalj i färg. Men alla orsaker är bra orsaker. Och all övning är bra övning.
 
Nu ska jag åka och handla lite förnödenheter. 

Kalkonpytt med vitlökscreme

Beror det på att det är tisdag? Eller på att jag ändå kom i säng för sent igår?
 
Dagen började bra, med redigering av fredagsbilden, men sen tappade jag liksom farten. Inget kändes lockande, varken photoshop, tvättstugan eller skidspåret. Mulet var det också. Fick ändå till en riktigt god lunch, dock blev den mycket senare än vanligt pga att det ringde men eftersom det var nån som jag ville prata med så fick jag väl skylla mig själv, va?;)
 
Kalkonpytt, 2-3 portioner:
 
En förpackning "Ojämna skivor rökt kalkon"
En lök
En morot
En halv palsternacka
En halv sötpotatis
En halv röd paprika
En halv gul paprika
Ett äpple
 
Sätt ugnen på 225 grader. Pytsa i lite olja i långpannan. Skär allt i tärningar och lägg i långpannan. Stek i ugnen och rör om lite då och då tills det luktar mat och grönsakerna är genomstekta till önskad konsistens. Salta och peppra efter behag.
Till detta serveras en klick vitlökscreme, dvs turkisk yoghurt smaksatt med vitlökspeppar och lite salt eller andra kryddor du gillar. Fast då får du förstås döpa om cremen till nåt lämpligare.
 
Ja,ja, jag vet att "en förpackning" är ett väldigt vitt begrepp men dom brukar vara på ungefär 400 g. Har man inte kalkon kan man ta rökt skinka. Eller korv om man äter det. Vill man inte äta djur kan man vräka ner en förpackning kikärtor, dom blir jättegoda när man ugnsteker dom (fast dom kan explodera så var försiktig).
 
Jag gillar kombinationen "pytt + creme". Man skulle kunna göra en senapscreme till korvpytt eller varför inte ha guacamole till om man har starka korvar i? Tänk en räkpytt med purjolök och fänkål och så dillcreme till det. Oj, så gott det låter! Man kan nytta till cremen genom att blanda i kesella också om man vill men man ska ju inte äta så mycket av den. Det är grönskakerna som ska spela huvudrollen, kalkonen och cremen är bara statister.
 

Bildredigering: Lakritskvinnan på uppdrag

Fredagsfotot denna gång kanske inte såg så märkvärdigt ut. Lite snö och sol, inga märkvärdiga effekter, inga filter. Men då vill jag visa er skillnaden innan jag började redigera. Här är originalet och den redigerade bilden sida vid sida.
 
 
Jag ville helt enkelt vara lite "seriös" den här gången och testa mina nya kunskaper. Och allt gjorde jag i Camera Raw (fast bilden var en jpeg). Först lite försiktigt, sen gick det seriösa över och jag drog hejvilt i reglagen för att se vad som hände. Drog upp "lyster" till max och plötsligt var skuggorna vackert blå. "Det där blev snyggt!" tyckte Haqvin som stod bredvid och tittade på. "Så där ser det ut i verkligheten." Och jag var tvungen att hålla med honom om att en solig vinterdag ser det faktiskt ut så där: Lysande snö, blåa skuggor, grön skog och emellanåt en glad och färggrann skidåkare.
 
Vad tycker ni? Blev bilden bättre? 
 
Den blev i alla fall annorlunda. Risken är stor att det kommer att bli många före och efter bilder på bloggen framöver. Övning ger färdighet!

Fredagsfotot 130201: Lakritskvinnan på uppdrag


Bildbehandlings- och rekordmåndag

Idag har det varit bildbehandling för nästan hela slanten. Började med lektionen om raw imorse efter frukost. Det var riktigt spännande. Höll på till lunch, med en liten kaffe- och vedhämtarpaus vid tio, och fortsatte sen efter lunch.
 
Skulle ställa in kameran så den sparade en jpeg och en raw och sen knäppa ett kort med mycket ljus himmel som man sen skulle redigera i Camera Raw och jämföra. Ja, det var mulet och snö, mycket vitt blev det.... Men sen när jag skulle föra över bilderna till datorn blev det nåt fel och jag hade plötsligt två lika stora jpeg-filer. Mäh!!
 
Så frustrerande! Var det fel på kameran eller datorn? När Haqvin kom hem kvart över ett insåg jag att det var dags för en paus. På med skidkläderna och ut i spåret. Två varv! På rekordtid! Bravo! Sen fika, sen påtår, sen ner och handla lite. Och så middag. Tomatsoppa och pannkakor. Sen lite soffa och Mythbusters.
 
Ganska bra med en lång paus. Hjärnan hinner sortera tankarna. Jag kom på att det följde med ett program när jag köpte kameran. Jag har aldrig använt det, det har funkat bra ändå att föra över filerna med hjälp av utforskaren. Men det var ju på gamla datorn. Den här datorn har XP och där ser det inte likadant ut. Nu tog jag och installerade Nikonprogrammet och se på tusan, nu funkade det! 
 
Uppgiften är utförd och jag är förälskad. Jag är kär i RAW. Detaljer som inte syntes i den (med flit) överexponerade bilden fanns kvar i rawfilen - dom kom fram när jag drog ner reglaget för exponering i Camera Raw. När jag försökte göra jpeg-filen lite mörkare och mer normal gick det inte alls lika bra. Inte alls samma delaljrikedom, inte alls samma omfång. 
 
Nu har jag stängt ner Photoshop och alla bildmappar. Jag inser att jag kommer att bli sittande här i natt om jag inte tvingar mig själv att sluta nu. Jag vill fortsätta leka med raw! Men jag måste sova också, jag vet hur jag blir annars, och klockan är över halv elva. 
 
Godnatt!

Resultatrapport v 5

Men vad är det här?? Så mycket proppade jag inte i mig igår! Nåväl.....
 
Resultat v 5: Plus 0,2 kg.
 
Jag som tänkte få skryta lite med att ha gått ner två hela kg i januari...... Nä. Nu blev det inte en ett helt kg. Jag skulle ha tagit vikten från i går som officiell istället för att väga mig idag. Hade känts bättre. Verkar ha hamnat på en vikt kroppen gillar, upp och ner några hekto är det enda som händer. Vad gör man då? Minskar på kolhydraterna? Åker mer skidor? 
 
Jaja. Nya tag, nya tag.
 
 
 
 

Lakritskvinnan rapporterar

 
Lite duktig känner jag mig allt. Jag åkte nämligen två varv igår som jag sa. Jajamensan! Det blir nästan en mil skidor. Hur det kändes? Jo det gick bra, med foten också konstigt nog. Den gjorde knappt ont alls på första varvet och inget alls på andra. Man kan väl inte bara bestämma sig för att det inte ska göra ont? Eller kan man det?
 
Jag var väldigt hungrig till middagen så visst hade kroppen fått jobba men jag känner inte av nån träningsvärk så det blir nog en sväng skidor idag med. Ska även testa gymnastikföreningens träning nån kväll tänkte jag. Styrketräningen gick inte så bra, min högra arm är markant svagare än den vänstra vilket märktes bland annat när vi gjorde sidoplanka. Jäklar vad jag fick kämpa för att hålla mig upprätt! Att hoppa för mycket är inte heller bra märkte jag, då pirrar det mer i fingret. Jag antar att diskarna trycks ihop. Men det går alltid att anpassa övningarna och jag har väl andra muskler än biceps som ska tränas. OBS! Jag har inget emot att kämpa men jag vill INTE bli sämre i nacken.
 
 
Förresten.....jag tjuvvägde mig i morse (den officiella vägningen är på söndagar) och ska jag tro på vågen så har jag sen årskiftet gått ner TVÅ KILO. Bra va? Det är bra att tjuvväga sig ibland, det motiverar mig att inte fuska. Jag återkommer med rapport efter den officiella vägningen. Och godisdagen var igår så det ska nog inte vara nån fara att jag sabbar det hela. Ikväll är vi visserligen bortbjudna och då får jag så klart äta det som bjuds men om man tänker efter så är det är faktiskt JAG som bestämmer vad det är som åker in i munnen. Så det så!

Life is good!

Plötsligt händer det. Plötsligt vänder det och bli en BRA dag. Undrar vad skillnaden är mellan olika dagar egentligen? Min egen inställning?
 
Igår satte jag mig och pluggade direkt efter frukost. Kollade på lektioner, gjorde övningsuppgifter, skickade till och med in en bild till diskussionsforumet för att andra skulle se och kunna ha åsikter. Spännande och nyttigt. Ja, jag lägger ju ut bilder här på bloggen och jag lägger ut bilder på Facebook men det här var specifikt för att få kritik. Lite småläskigt. Men jag dog inte. Bilden blev till och med bättre sen jag ändrade den efter förslagen som kom. 
 
Sen åkte jag skidor. Det gick bra förutom ont i foten. Jag skulle vilja åka två varv men det är svårt med en fot som krånglar. Eller så sitter det i huvudet det med. Kör på bara! Foten verkar ju inte ta skada, bara göra ont.
 
Gjorde en mumsig tonfiskpanna till lunch. Hackade en halv rödlök, lite fänkål och en liten morot och fräste på i stekpannan, slog på lite krossade tomater så det sprätte över både mig och spisen (använd GRYTA nästa gång), kryddade med salt och peppar och lite pressad citron. Lade i några broccolibuketter och en näve ärtor från frysen och på med ett lock. När det kokat ihop lite och broccolin tinat lade jag i en burk tonfisk i vatten. Smakade av, slog på lite mer tomater och lite pepparmix. Det blev nog till två personer. Pasta till det. Citron är en "krydda" jag glömmer bort ibland men den lyfter tonfisken till nya höjder.
 
Sen lite mer plugg. "Att plugga" låter jobbigt men det är ju så KUL! Mina böcker kom igår. Så fina! Jag älskar böcker! Speciellt böcker som handlar om nåt jag är intresserad av och speciellt böcker med en massa fina fotografier! 
 
 
For på Hammarn en sväng, for till svärmor och drack kaffe. For hem och lagade jättegod kyckling i sås av kokosmjölk, kryddad med mango chutney, piri piri, ingefära och lite annat smått och gott. Ris och grönsaker.  Hade skålar med kokos, cashewnötter och ananas som man kunde ta till. Blev alldeles salig av alla underbara smaker. Kvällen avslutades med ett bad.
 
Idag är det fredag. På programmet står först frukost och den skall intagas framför tv-n tillsammans med Trinny & Susanna för det missade jag i onsdags. Efter det ska jag köra igång en matbröddeg och medan den jäser ska jag antingen läsa lite i nån av böckerna eller börja på lektion två på datorn. Sen får vi se vad dagen ger (degen tänkte jag skriva först). Skidåkning blir det säkert, fredagsfotot får jag inte glömma. Kanske man ska ta det utomhus idag?
 
 





RSS 2.0