Bildbehandlings- och rekordmåndag

Idag har det varit bildbehandling för nästan hela slanten. Började med lektionen om raw imorse efter frukost. Det var riktigt spännande. Höll på till lunch, med en liten kaffe- och vedhämtarpaus vid tio, och fortsatte sen efter lunch.
 
Skulle ställa in kameran så den sparade en jpeg och en raw och sen knäppa ett kort med mycket ljus himmel som man sen skulle redigera i Camera Raw och jämföra. Ja, det var mulet och snö, mycket vitt blev det.... Men sen när jag skulle föra över bilderna till datorn blev det nåt fel och jag hade plötsligt två lika stora jpeg-filer. Mäh!!
 
Så frustrerande! Var det fel på kameran eller datorn? När Haqvin kom hem kvart över ett insåg jag att det var dags för en paus. På med skidkläderna och ut i spåret. Två varv! På rekordtid! Bravo! Sen fika, sen påtår, sen ner och handla lite. Och så middag. Tomatsoppa och pannkakor. Sen lite soffa och Mythbusters.
 
Ganska bra med en lång paus. Hjärnan hinner sortera tankarna. Jag kom på att det följde med ett program när jag köpte kameran. Jag har aldrig använt det, det har funkat bra ändå att föra över filerna med hjälp av utforskaren. Men det var ju på gamla datorn. Den här datorn har XP och där ser det inte likadant ut. Nu tog jag och installerade Nikonprogrammet och se på tusan, nu funkade det! 
 
Uppgiften är utförd och jag är förälskad. Jag är kär i RAW. Detaljer som inte syntes i den (med flit) överexponerade bilden fanns kvar i rawfilen - dom kom fram när jag drog ner reglaget för exponering i Camera Raw. När jag försökte göra jpeg-filen lite mörkare och mer normal gick det inte alls lika bra. Inte alls samma delaljrikedom, inte alls samma omfång. 
 
Nu har jag stängt ner Photoshop och alla bildmappar. Jag inser att jag kommer att bli sittande här i natt om jag inte tvingar mig själv att sluta nu. Jag vill fortsätta leka med raw! Men jag måste sova också, jag vet hur jag blir annars, och klockan är över halv elva. 
 
Godnatt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0