Bakdag

Idag blir en bakdag. Surdegslimpa och brötchen. Ni som läste igår kanske tycker det är konstigt att jag tar på mig mer "jobb", skulle jag inte ta det lugnt idag? Jomen bakning är inte jobbigt! Bakning är avkoppling tycker jag. Jag känner hur hjärnan slår om till alfavågor och allt flyter på. Flow. 
 
Ändå har jag inte bakat dom här brödsorterna förut men det är inget som bekymrar mig. Jag har förmågan. Jag vet att jag kan baka. Och jag har två degbunkar till Kenwooden. 
 
Båda degarna ska jäsa flera timmar. Men det gör inget, det gör att jag måste hålla mig hemma eller åtminstone i närheten av hemmet. Det är bra, jag har andra saker som ska göras här hemma. En del av det är förberedelser inför lördagen, NEJ, jag säger inte vad. Jag ska berätta sen. Tänk om dom som är inbjudna läser här! Hehehehe.....
 
Än har jag bara gjort deg till brötchen. Tre timmar kvar på jäsningen på den degen. Sen ska det trillas bullar som ska penslas med vatten och gräddas. Knaprig yta och mumsigt inre ska det bli (hoppas jag).
 
Fördegen till surdegslimpan står fortfarande och jäser, den var inte så bubblig i morse som det var tänkt. Jag tror det var lite för svalt i köket under natten. Nu har jag ställt den bredvid elementet i tvättstugan. En stund bara. Jag använde köpt surdeg men jag tycker inte det borde vara nån skillnad mot den man gör själv?  Funderar om jag ska fuska med lite lite jäst i degen. Fast den ska jäsa 3-4 timmar enligt receptet. Den hinner kanske resa sig utan jäst. Jag har ingen stor erfarenhet av surdeg. Bakade en gång enligt receptet på surdegsburken (den köpta) men jag tyckte inte det blev så märkvärdigt. Förmodligen ska det jäsa längre för att få riktig smak. Och det är precis vad degen ska få göra idag!
 
Tre timmars jästid kvar. Hmmmm.....
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0