Panik i köket

Ugnen har pajat. Jag kanske har slitit ut den? 
 
Natten till söndagen hade jag en älgstek inne i ugnen, pulled moose som jag hade tänkt att vi skulle ha till middag. När jag kom ner på söndagsmorgonen vid halv åtta så fanns det ingen ström. Jordfelsbrytaren hade löst ut. Det var ju märkligt. Varför gjorde den så? Och hur har det gått med steken? Har den bara blivit fesljummen och stått och blivit dålig?
 
 
Tog fram termometern och stack in i steken. 88 grader. Jamen det är ju högre än jag brukar ha när jag gör tjälknul. Och den gick att dra isär, precis som det är meningen att man ska göra. Den hade gått klart alltså. Jäklar vilken tur. 
 
 
På eftermiddagen drog jag igång pitabrödsdegen och medan den jäste gjorde jag en kakdeg. Slog på ugnen så jag kunde grädda havrekakorna innan det var dags för brödet. När jag rullat ut degen till små bollar och lagt på plåten vred jag ner temperaturreglagt på ugnen för att se om den var tillräckligt varm snart. Jag förväntade mig alltså att lampan skulle slockna. Det gjorde den inte. Öppnade luckan och kände efter. Ugnen var KALL. Jäklar!!! Det var säkert därför jordfelsbrytaren löste ut - det hade blivit nåt fel på ugnen. 
 
 
Ringde B och frågade om jag fick låna deras ugn (det bor folk hos Lillens så dit kunde jag inte fara). "Så klart, vad ska jag ställa den på för temperatur?" svarade hon. "175 grader, tack!" sa jag och började plocka ner bakgrejer och fundera på hur jag skulle frakta kakbollarna, dom låg ju redan på bakplåtspapper. 
 
Det gick bra den här gången. Kakorna blev gräddade och brödet likaså (även om det inte blev pitabröd, jag var för uppjagad för att tänka ut hur stora eller platta dom skulle vara). När det var dags för kvällsmat efter min söndagsträning testade jag att slå på ugnen på bara över- och undervärme, inte varmluft. Då blev den minsann varm. Det fick bli klyftpotatis som jag hade planerat. Och så den dragna älgen och majs och paprika och tomater och vitlökssås. Mums vad gott det var! 
 
Eftersom ugnen fungerar delvis så är det inte lika stor panik att köpa ny spis. Vi får hålla ögonen öppna efter eventuella driver hos elkedjorna tänkte vi, så klarar vi oss lite billigare undan förhoppningsvis. Jag kan ju fortfarande använda ugnen även om inte varmluften funkar. Tur det, jag som ska baka tårtbottnar. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0