Pulled moose och pitabröd

Tänkte jag skulle testa att göra "pulled moose" istället för "pulled pork". Lagat älgkött i ugnen över natten har man ju gjort förr menar jag. Borde ju funka på det här sättet med. Kollade på diverse recept på nätet och satte ihop min egen variant på det jag hade hemma. 
 
Så här gjorde jag:
 
Barbequesås
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
lite smör att steka i
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl rödvin
1 dl chilisås 
2 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
1 msk senap
1 msk honung
1 tsk smoked paprikapulver
1 tsk grillkrydda chili
 
Hacka lök och vitlök och fräs dom i smör tills dom fått lite färg. Slå i resten av ingredienserna. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Den blir ganska salt och stark men tänk på att det är mycket kött som ska få smak av den!
 
 
Pulled pork
 
Sätt ugnen på 125 grader. I en ugnsfast form med lock (som tål ugnen!) lägger du
 
ca 2 kg älgstek
1 hackad gul lök
4 skalade och hackade vitlöksklyftor
 
Häll sen över ca 4 dl av barbequesåsen. Ställ in i ugnen över natten. Min gick i ca 8,5 timme. Minst 7 timmar är nog ett måste. Ta sen fram den och dra sönder köttet med två gafflar och rör runt så såsen blandas med köttet. 
 
 
Pitabröd ca 16 st
 
5 dl vatten
ca 700 g vetemjöl
25 g jäst
2 msk olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
 
Lös upp jästen i degbunken med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, olja, honung och 2/3 av vetemjölet. Kör degen i degblandaren i 10 minuter, utan salt. Om den är i kladdigaste laget, tillsätt mer mjöl. Som vanligt uppmanar jag till att vara sparsam med mjölet! Låt degen vila i 10 minuter, tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Nu ska den vara seg och fin.  
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i minst 2 timmar. 
Sätt ugnen på 250 grader.
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 16 delar. Rulla till bullar och kavla ut dom till runda kakor, ca 3 mm tjocka (eller tunna då...). Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 20 minuter. Skicka in plåtarna snabbt så att värmen inte försvinner i ugnen, grädda i 5 till 8 minuter. 
 
Ät den dragna älgen i pitabröd med till exempel tomater, rå rödlök i tunna skivor, äppelklyftor och salsa. Det gjorde vi igår kväll och det var SÅ gott!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0