Vitlök och vitaminer

Inget trädgårdsarbete idag. Gjorde nästan färdigt gavelrabatten igår, det är grästäckningen som fattas. Ja, jag har en stackars akleja kvar också som jag inte vet vart jag ska sätta. Kanske sätter jag tillbaks den på gamla platsen.
 
Känner faktiskt ingen längtan efter att gå ut och gräva och dona heller. Jag kanske blev mättad dom här dagarna. Men arbetsbyxorna är på! Jag har nu fått full förståelse för min sambo och andra i hans omgivning som går omkring i snickarbrallor jämnt och ständigt. Dom är sköna! 
 
En liten huvudvärk är där och surrar i bakgrunden. Båda barnen är sjuka - magont, feber, halsont, hosta - men jag hoppas innerligt att jag slipper. Mannen gick på halvfart förra veckan. Jag försökte boosta vårat immunförsvar igår kväll genom att bjuda på en sallads- och fruktbuffé till middagen: Rivna morötter, salladsblandning, miniplommontomater, vindruvor, melon, paprika, majs, gurka och cashewnötter. Det vita till vänster är vitlökssås: Hälften mager kvarg och hälften turkisk yoghurt och så pressad vitlök, salt och peppar. Till detta åt vi grillad fläskkarré och kycklingspett samt pastafjärilar. 
 
 
Ikväll blir det tacos. Ännu mer grönsaker och så vitlök i guacamolen! Yes! Vitaminer, antioxidanter, tanniner och allt vad det är i allt detta färggranna. Vatten får man i sig också. Det kan vi behöva dessa dagar.
 
Men för att få till några tacos måste jag handla. Ska ta med svärmor också. Och så ska jag på Röda korset med kläderna. Lite ångest hade jag när jag packade dom imorse. Ja, jag provade till och med några plagg - men dom passade inte den här gången heller..... Konstigt, va?
 

Nu grönskar det

Jag är inne i ett stim nu verkar det som. Förut hittade jag inga kläder. Nu ramlar dom över mig.
 
Igår var jag in på Jensens för att reka innan jag drar med mig barnen dit. När jag skulle gå ut därifrån fick jag syn på en korg med byxor till halva priset och där var jag ju tvungen att rota. Hittade ett par gråsvarta jeans med diskreta kritstrecksränder. Fel storlek, tänkte jag. För små. Men jag provar. Dom passade. Ja dom var för lång men det är nästan alla byxor på mig. Det kan man sy upp. Jag köpte dom.
 
Idag var jag in på Röda Korset för att höra om dom tar emot kläder. Det gjorde dom. "Då kommer jag med dom imorgon" sa jag. Och kunde förstås inte låta bli att kika bland kläderna innan jag gick. Man vet aldrig. Och så klart hittade jag kläder, både en topp och en kjol - som passade! 
 
Kolla vad snyggt! Grön kjol, jag vet. Nu igen. Måste vara ett grönt stim jag är inne i. Nu skäms jag lite att jag inte gick och hämtade rätta kameran men vad f....... Ni ser ju hur kläderna ser ut, inte sant? Och jag behöver väl inte påpeka att dom kostade lite och ingenting va?
 
 
Nu får jag lugna ner mig tror jag. Jag ska väl ha pengar kvar resten av månaden också. Var på fotvård idag och det kostar också. Men nu är fötterna riktigt sommarfina. Nytt nagellack har jag också. Sa jag vilken färg det var?
 

Dagens workout

Dagens workout bestod av:
 
Gräva i rabatt.
Knäböj vid rabatt.
Dra och slita i kvickrot.
Räfsa ihop bark.
Köra skottkärra (både lätt och tung variant). 
Hämta vatten inne och bära ut i vattenkanna (10 liter).
Bära blöta tidningar. 
Bära stenar.
Lyfta jordsäckar.
Räfsa gräsklipp.
 
Bra stryketräning. Nu funderar jag på om man borde gjort nåt pulshöjande också. Typ springa en vända eller så. Men vi åt pannkakor till middag och det brukar inte vara nån bra grund till löpning. Jättetrött blev jag. Fast det är förstås ett par timmar sen. En promenad då?
 
Kanske jag bara ska ta det lugnt och slänga mig i soffan och kolla på film med grabbarna. Har vi några popcorn hemma, tro?
 
 
 

Projekt täckning framskrider

Ibland är man lite korkad. 
 
Jag vill ha linne på mig nu när jag arbetar ute i trädgården. Det är skönt i sommarvärmen och så kan man få bli lite sexigt solbränd när man ändå är ute. Jag skriver "solbränd", inte "solbrun". Min grundfärg är vit och min solbränna närmast rosa. Men rosa är väl också en färg?
 
Man kan dessutom passa på att flexa muskerna lite om det skulle komma förbi nån heting. Ja, ok, det händer väl inte så ofta här hemma på gården.... Men vad vet man!
 
Linnen var det ja. Alla mina linnen sitter så konstigt. När jag blev större köpte jag större storlek även på linnen men då blev dom så märkliga i passformen. Ärmhålen och urrigningen är för stora. Halva bh-n sticker fram. Ja man kan försöka sy upp axlarna/axelban men orka sitta och sy om varenda linne?? 
 
"Det är bara mina träningslinnen som passar!" tänkte jag argt. Då dök det upp en liten inre röst som frågade:"Varför använder du inte träningslinnena då?" Svaret på den frågan är: "Jag går och kollar i lådan med träningskläder nu medsamma. Ok!?"
 
Nu har jag täckt runt päronträdet och börjat med stora rabatten. Den som inte har jobb skaffar sig brukar man säga men det kan även vara så att det dyker upp mer ju mer man jobbar. Började hacka med spaden i kanten på rabatten för att få bort gräset och även mellan plattorna. Upptäckte då att plattorna egentligen är en decimeter bredare. Gräsmattan har växt över dom. Jaha. Det var värst.
 
Klockan passerade elva och det blev för varmt att jobba i solen. Bäst att vara rädd om skinnet också. Nu tror jag det är lunch va?
 

Den spadlösa trädgården

Jag hittar inte spaden. Det gör inget. Jag har bestämt mig för att täckodla och då behöver man ingen spade. Inte i första taget.
 
Jag har täckt runt pionen jag köpte i fjol för där är det tämligen ogräsfritt fortfarande. Tidningar i botten (jag lämnade fritt en liten bit runt pionen, den vill inte vara helt under jorden), vattna på dom, sen lite jord ovanpå och så till sist gräsklipp. Tanken är: Ingen bar jord. Var i naturen ser du bar jord? Ingenstans skulle jag tro. Täckningen gör att rotogräset dör ut, fukten hålls kvar och att låta bli att gräva är bra för daggmaskverksamheten. 
 
 
Runt äppelträden har jag gjort likadant fast där avslutade jag med att täcka med bark. Och jag behöver inte köpa täckbark, jag har ju ett helt sågverk på gården! Utanför vedbon är det också bark på backen. Kan jag passa på att städa där på en gång! 
 
Sen tog tidningarna slut. Vi har ingen dagstidning så lagret var inte så stort.
 
Jag hade tänkt fortsätta runt rabatten där pionen står och fortsätta runt stenpartiet, med bark där kanske så gräsklipparen inte lämnar en bred gräsrand där ("gräsklipparen" syftar här på personen som klipper) och även täckt över den fula delen av stora rabatten på framsidan. Den fula delen är där clematisen står. Där är full av kvickrot, ja nästan en egen liten gräsmatta. Det är en stor sten som sticker upp där så det är svårt att få till nåt snyggt. Men om jag täcker och sen sätter timjan där, det skulle kanske funka? Timjan är tacksamt och kräver inget tjockt jordlager. Och det luktar gott. Den fina delen av rabatten, där växer riddarsporrar och nån gul blomma med jätteblad som jag inte vet vad den heter. Där har växterna fixat egen marktäckning för i skuggan av dom finns inga ogräs. 
 
Jag har alldeles för mycket planer. Jag måste tvinga mig att ta en sak i taget. Men man kan ju täcka nu och spara själva odlandet till nästa år. Det tänker jag göra med "rabatten" vid spaljen vid gäststugan. Där växte det humle och fänrikshjärtan förut. I fjol var det nog bara hundloka där. Och så libbstickan förstås, den trivs ypperligt. Den växer numer även på sitt gamla ställe. Tydligen blev det nån rotbit kvar när jag flyttade plantan och så låg den lilla rackaren där och bidade sin tid i några år innan den började växa och gro igen. Det gör inget. Det vill inte växa så mycket annat just där för verandan och trappen skuggar. Och libbstickan är häftig i sin höjd, speciellt med tanke på att det är min egen lilla bebis som jag dragit upp från frön. 
 
Nu ska jag fara på Granngården och köpa mig ett par arbetsbyxor av kortare modell samt ett par handskar. 

Blue monday är över

Jag ryckte upp mig och gick ut och ryckte upp lite ogräs. Eller lite och lite, en överfull skottkärra blev det. Och så vattnade jag myrorna. Med Myrr.
 
Sen ryckte Lakritskvinnan upp mig och beordade mig att packa ryggan med kaffe och vatten och bege mig upp på berget igen. Så då gjorde jag det!
 
Om ni tycker jag ser cool och nöjd ut på bilden så är det för att jag är det. Blå kläder för en blue monday. Men jag mår fint.
 

Ryck upp mig

Så där ja, då är tre säckar med gamla kläder hivade på tippen. Röda korset har inte öppet idag, dom kläderna får vänta till onsdag. Om nån är intresserad av att kolla på kläderna så är det bara att hojta till. Det finns vita sommarblusar bland annat, jättefina men jag trivs inte i dom. Fel längd eller fel skärning - nåt är det som inte stämmer med min kropp eller om det är mitt sinne. Finns barnkläder också, mestadels runt 150 cl.
 
Jag är fortfarande trött och less. Jag tröståt en liten bit morotskaka och en liten bit snoddas till efterrätt nu. Jag som skulle skärpa mig nu när det är ny vecka..... Förra veckan gick inte bra. Träningsmässigt, jodå! Men inte matmässigt, i alla fall inte helgen. Nåväl, jag ska ta mig en långpromenad i eftermiddag, då får man igång endorfinerna också och då blir jag säkert gladare. Och så blir det skärpning resten av veckan!
 
När jag passerade Diva på väg från apoteket slank jag in där och beställde tid till både massage och fotvård. Jag behöver bli bortskämd och ska man få nåt gjort får man göra det själv. Fötterna kan behöva en helrenovering, nu när man ska visa upp dom i sandaler framöver. "Med eller utan lack?" frågade S när hon skulle boka. MED! Ska det vara så ska det! Hoppas det finns nån fin, somrig, sprakande färg. Pasteller är för mesar.
 


 
 
 
 

Grått

Idag var planen att rensa i rabatterna. Gräva lite kanske. 
 
Det regnar. 
 
Jaha. Nu har jag städat badrummet istället. Och jag ska väl fara till återvinningen strax. Bar ut säckarna till bilen nyss. Genade över gräsmattan och mina röda stövlar fick gröna sulor. Herman klippte gräsmattan igår, ja Haqvin klippte också lite. Fick ställa stövlarna på bron för att inte dra med mig en massa gräsklipp in. Hatar gräsklipp som dras in i huset. Undrar var den där grejen man sopar av snön på skorna är? Undrar var piasavan är???
 
All den där energin jag hade igår när jag städade, den rann visst bort med regnet. 
 
 

Den som inga byxor har....

Bra kvinna reder sig själv. Inte går hon byxlös heller.
 
Det slog mig idag att jag gav bort ett par kortbyxor till sambon för några år sen när jag "växt ur" dom. Det var herrmodell så det är ingen konstigt med det. Raka, jeansskärning upptill, med benfixor på och lite snygga knäpptampar här och var, gråsvarta i färgen. Köpte dom på Peter & Monica, ja så gamla är dom. Men kanske jag kan ha dom nu? 
 
In och rota i Mannens garderob. Där var dom. Och dom passade! Jippie! Fast det var väl bäst att fråga först om jag fick ta tillbaka dom....  Jodå, det fick jag. Men gylfknappen var borta. Jag måste sy i en ny.
 
Ut i syrummet. Betrakta röran på klippbordet. Betrakta säcken med utrensade gardiner som stått där jag vet inte hur länge. Betrakta röran i hörnet som knappt gick att se vad den bestod av. 
 
Det slutade med att jag rensat ut TVÅ SOPSÄCKAR med skräp: gamla kläder som jag tydligen burit dit istället för att slänga dom (varför??), kläder som jag förmodligen tänkt laga men inte kommit mig för, en trasig korg, en hemstickad kofta som jag aldrig mer kommer att använda mm mm. Röjde av klippbordet och ställde in grejorna där dom ska vara. Ofärdiga änglar fick bo i stora korgen. Sen dammsög jag golvet, torkade av bordet och SEN kunde jag sätta mig ner och sy i knappen!  
 
Av bara farten lagade jag även ett par jeans som låg där, ett par jeans i rätt storlek! Så nu har jag ett par "nya" kortbyxor och ett par jeans! Och ett snyggare syrum. Nu känns det som att jag kan sätta mig där och få nåt gjort. 
 
Imorgon blir det återvinningen igen. Röda korset kommer också att få besök. 

Modevisning

Var iväg till Birsta med barnen. Jag vill knappt ens skriva om det. Men visst, några byxor åt Haqvin hittade vi inte. Inte åt mig heller. Allt var för smalt. Smalt smalt. Inga sommarskjortor åt Herman heller - dom var för vida. Men sommarskjortor åt Haqvin, en finskjorta åt Herman, strumpor, kalsonger och så en bh åt mig. Ja en till. En rödrosa. Varför ska man ha  vitt under på sommaren? ;)
 
Nej ni får inte nån bild på bh-n. Här kommer bilder på det jag köpte i stan i torsdags istället.
 
Grön solklänning nummer ett. Djupt urringad men jag kom på att man kan ha den bak och fram också. Då får man en väldigt snyggt ringad rygg. Men den blir kortare baktill då och det kanske ser dumt ut....
 
 
Grön solklänning nummer två. Lite kortare och enklare skärning upptill men den sitter SÅ snyggt. Kanske tycker ni att jag överdrivit acessorarerna? Jamen det är ju modevisning! Man kan dressa ner den lite genom att ta på sig korta leggings, enklare sandaler, en kofta och så skippa blomman i håret. Servetterna? Dom slängde jag med för att komma upp i 500 kr så jag fick två stämplar. Jag hade dessutom presentkort och det var rea i hela butiken så jag kom billigt undan. Aldrig fel.
 
 
Och så blusen då. Jag är riktigt förtjust i den. Sval och cool och, ja det kanske är samma sak förresten..... Men jag hade föreställt mig nåt skirt och vitt och så hittar jag en knalligt limegul sak. Fränt!
 

Dagens lunch: Äggsallad med blåmögelost

Det går inte så bra för mig. Jag var inte så sugen på att städa som jag trodde. Har mest såsat runt här och plockat lite, druckit kaffe, chattat med syrran, kollat efter jobb. Tvätten är klar men jag har inte hängt den. Jag behöver tydligen vila lite idag. Med tanke på att jag ska åka med barnen till Birsta imorgon och köpa examenskläder så är det nog en god idé.....
 
Jag snodde i alla fall ihop en jättegod sallad till lunch. Det var det som det här inlägget skulle handla om!
 
Äggsallad med blåmögelost, 2 stora portioner
 
Blanda i en skål:
 
En påse toscansk salladsblandning (eller nån annan du gillar)
Tre kokta ägg skurna i stora bitar
En stor bit blåmögelost som du hackar i småsmulor
En tomat skuren i bitar
Fyra centimeter gurka skuren i bitar
En liten bit röd paprika skuren i bitar
En liten bit gul paprika skuren i bitar
En halv burk majs
En liten röd lök uppskuren i ringar
Fem valnötter hackade i bitar
 
Gör en sås på:
 
En dl lättkvarg
En dl turkisk yoghurt
En pressad vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
Andra kryddor, t.ex örtagårdskrydda, vitlökspeppar, persilade, vad du har hemma!
 
Servera salladen med såsen bredvid.
 
Det blev förvånandsvärt gott. Tror det var blåmögelosten och valnötterna som gjorde susen. 
 

Redan fredag

Det har varit en väldigt social vecka. Måndag styrketräning med E. Tisdag kör. Onsdag promenad med M-K. Igår torsdag lunch med A och M.
 
Idag är det fredag och idag ska jag ta det lugnt. Eller snarare: idag ska jag hålla mig på hemmaplan och ägna mig åt mer husmoderliga plikter. Lät trist va? Men jag har redan dammsugit kök och sal och hall och torkat golv så det är klart. Lite tvätt blir det och kanske lite mer städning av verandan, jag ser att solen kikar fram nu. Och det ska bli fint i helgen säger dom. 
 
Jag tänker även baka idag och denna gång tänker jag baka KAKOR. Jag har philadephiaost som jag köpte till kalaset för två helger sen. Hade nån idé om att fylla tårtan med grädde och philadelphia men så blev det inte. Nu ska jag baka morotskaka tänkte jag, morotskaka med ostglasyr. Det har jag längtat efter länge. Haqvin har pratat om att han vill ha snoddas (chokladrutor/kärleksmums, ja ni vet) så det tänker jag också baka. Både morotskaka och snoddas går nämligen utmärkt att frysa in. Slipper dom ligga där i skafferiet och ropa på mig! 
 
Måste ner och handla lite mjölk och annat, ägg och smör till exempel, annars blir det inga kakor. Genast börjar jag fundera "ska jag promenera ner?". Nu har jag varit extremt duktig denna vecka. Styrketräning och cykling och långpromenader. Ja igår gick jag bara på stan men lite räknas väl det som promenad va? Nåväl, jag ska se hur mycket jag ska handla. Vill inte kånka på för mycket i ryggan, det ger mig ont i höften av nån anledning. Och nacken måste jag väl tänka på. Men för tusan, jag har en shoppingvagn också, inget är omöjligt! 
 
Just det. Jag ska fotografera också. Har inte knäppt fredagsfoto på några veckor nu för jag har inte haft lust. Men idag blir det!
 
 

Shopping och lunch och ett föredrag om ett hus på månen

Idag har jag varit och shoppat. Nu kan jag FYLLA PÅ garderoben istället för att rensa den.
 
Jag var inbjuden av Trygghetsrådet till ett föredrag på eftermiddagen. Konstnären Mikael Genberg talade om sitt projekt att sätta en röd stuga på månen. Ja det handlade så klart om en massa annat också. Projekt som kom till på vägen (stugan på Globen till exempel) och allt mynnade ut i frågan "vad är DITT "hus på månen"? Nej stugan står inte på månen än. Men det är nog bara en tidsfråga. Föredraget var väldigt intressant och roligt.
 
Eftersom jag ändå skulle till stan tänkte jag passa på att shoppa loss ordentligt. Sommarkläder sommarkläder. Och luncha med några kompisar. 
 
Kom in kvart över elva ungefär. Skulle träffa A och M halv ett. Halv två skulle jag vara på Clarion. Hur många affärer tror ni man hinner med då?? Jag hann med Indiska och Triumph. När jag stod är och provade bh-ar insåg jag att klockan var tre minuter i halv. "Jag har inte tid med fler! Jag tar den vita!!!" Stressa stressa. Varför åkte jag inte tidigare hemifrån?
 
Två klänningar hittade jag på Indiska. "Solklänningar" skulle man kallat dom när jag var liten, dom är alltså bar-axlade. Eller jag är bar-axlad när jag har dom menar jag. Bilder får ni imorgon. Batteriet tog slut i kameran. Men båda klänningarna går i grönt. Jag tog faktiskt en shoppingvända till efter föredraget och då hittade jag en tunn ärmlös blus på Flash. Den var också grön. Eller kanske den är gul. Ok, vi kan väl säga lime. Hysteriskt gulgrön kan man också säga. Jag måste haft grön blick idag.
 
Käkade lunch med brudarna på ett café på Prästgatan. Salladsbuffe med både pajer och köttbullar och skinka och två soppor att välja mellan. Jag tog rödbetssoppan. Gott var det och mätt och nöjd blev jag. Där kan jag äta fler gånger. 
 
Skulle velat hunnit med fler butiker. Hittade inga jeans och inga kortbyxor. Provade en hel del både på Flash och på Fanny men allt är ju så förbannat smalt!! Jag bad om raka jeans men när man får SKALA av sig jeansen, då är dom banne mig inte raka!! Raka innebär samma vidd vid låren som vid fötterna. Piratbyxorna satt också åt vilket gjorde att jag såg jättetjock ut. Jag som är så smal? Smalare i alla fall. Nej, dom kan inte sy byxor nuförtiden. Eller så letade jag inte tillräckligt länge.
 
Så där ja, nu har jag fått gnälla lite också. Nu är det dags för en kopp te. Tack för mig.

Fotografisk expedition till Döda fallet och hängbron

Idag har jag varit på fotografisk expedition med M-K.
 
Cyklade till henne först. 12 km blev det och låååångseg backe men jag stannade inte och gick en enda gång! Jo dom sista meterna hemma på hennes gård för då tog det stopp. Sen gick vi ner till Döda fallet och ner till älven, följde stigen längsmed vattnet ända fram till hängbron. 
 
När vi satt vid vindskyddet på andra sidan hängbron och fikade fick vi syn på ett helt gäng med människor som kom ner mot hängbron. Dom stannade vid brofästet och snart hörde vi flöjtmusik över vattnet. Hmm... det är ju "Fjäriln vingad". Vi packade ihop och gick tillbaka över bron. Det visade sig vara kyrkans folk som var på utfärd. Och L som spelade blockflöjt så klart.
 
Vi fortsatte vår expedition och gick vidare, hem till M-K igen. Det blev väl en 8 km promenad under lövträd och i spirande grönska. Sen cyklade jag hem. Det blev 12 km tillbaka också, vilken tur.
 
Idag tänker jag äta glass - utan att tveka. Jag har förtjänat den. Jag tänker även inhandla solkräm så fort jag hinner, jag känner hur det bränner i nacken. Men det var mulet när jag cyklade hemifrån och inte visste väl jag att vi skulle få sånt kanonväder. 
 
 
 
 
 

Vilse i pannkakan

Jag gjorde det - jag gick upp på Snödberget idag. Eller....jag gick upp men jag hittade inte till triangelpunkten.... Det måste varit nåt fel på mig. Dit har jag ju gått förut! På vintern är det så klart lättare att hitta, då är det bara att följa skoterspåret men nu gick jag stigen rätt upp, kortaste vägen, och sen svängde jag av på en stig som jag trodde var rätt väg. Tyckte jag kände igen mig men sen såg det inte alls ut som det skulle och inga stenhällar och inget vindskydd dök upp. Vad är det här??
 
Tog fram Maps på telefonen och gick mot en ljus fläck, kanske det är triangelpunkten tänkte jag. Det visade sig vara en myr nedanför en brant sluttning. Måste vara myren man går i kanten av när man går upp långa vägen, tänkte jag. Mycket riktigt hittade jag en stig en bit ner. Då måste jag vara på rätt ställe. Eller?
 
Vimsade omkring där upp bra länge. Lite vilse kan man nog säga att jag var för till slut hittade jag inte tillbaka till stigen (fast jag såg faktiskt slalombacken så riktningen hem hade jag). Klev bland vita renlavshällar och blötte ner skorna i mjuka björnmossesänkor. Jag som skulle dricka kaffe och njuta av utsikten vid vindskyddet!
 
Till slut tog jag fram Maps och tog sikte mot den ljusa fläcken igen. Där visste jag ju att det fanns en stig. Jag gav upp. Ville hem. Klockan var mycket, jag skulle hinna laga mat innan kören också. Hittade mycket riktigt stigen (igen!) och gick den neråt. Kom ut på stigen jag gått upp - mycket längre ner än jag trodde. Var har jag varit egentligen??
 
Kanske hela Snödberget är ett flygande tefat, begravt i urberget sedan miljoner år tillbaka och kanske den elektromagnetiska strålningen störde ut mitt lokalsinne. Det skulle även förklara varför inte träningsappen kan mäta ordentligt där. Ja skratta ni, har ni inte läst Stephen King?
 
Jag har kollat på kartor på internet nu och jag vek nog av för tidigt från stigen. Jag verkar ha varit uppe på Colldénsberget och vimsat. Känner mig lite dum. Jag var på fel berg......
 
Kaffet fick jag dricka på vägen ner istället, samma stubbe som jag hade vätskepaus vid på vägen upp. Utsikten var inte så tokig där heller.
 

Gorgonzolasås!!!!

Igår ville Herman ha gorgonzolasås. Han påstår att jag en gång gjort kyckling med gorgonzolasås och jag har inte ett endaste litet minne av det. Men helt omöjligt är det förstås inte. Nu hade vi gorgonzola kvar i kylen sen vi gjorde pizza, därav Hermans önskemål. Det blev till att hitta på en helt ny sås. Den blev JÄTTEGOD!
 
Det här blir ca 6 portioner:
 
Koka upp
 
4 dl vatten
0,5 kycklingbuljongtärning
1 dl creme fraish
 
och vispa det slätt. Lägg i 
 
en rejäl bit gorgonzola
 
Uppskattningsvis var det nog ca 4 msk gorgonzola, jag vägde eller mätte inte, jag skar bara en bit. En rejäl bit.
 
Dra kastrullen från plattan och låt osten smälta. Rör slätt. Rör ihop en redning av maizenamjöl och kallt vatten. Koka upp såsen igen och häll i redning tills du är nöjd med tjockleken. Nu kan du salta och peppra "efter behag". (smaka!! Osten och buljongen är ganska salta i sig). 
 
Denna sås åt vi igår till stekta kycklingben, ris och ugnsrostade morötter, lök, sötpotatis och champinjoner. Jag kan lika gärna tänka mig den till en biff, till fläskfilé eller varför inte grönsaker och klyftpotatis. Tycker man om gorgonzola så tycker man om den här såsen!

Ännu ett inlägg om städning och träning..... (har hon inget liv den där Hilda?)

Dagens skörd: en hel sopsäck gamla urtvättade t-shirtar och "kan jag ha när jag målar/gräver/byter däck"-byxor, bland annat ett par jeans som höll på att falla sönder. Varför ska min garderob husera en massa dynga? Den gamla dynga som benämns vintage och nostalgi, den får däremot stanna där. Klänningarna jag tog rätt på hos Lillens, sjalarna som mammas faster vävt. 
 
Det tar aldrig slut. Vände ut och in på Haqvins garderob igår. Sorterade ut allt som jag visste var för lite och lade sånt han måste prova i en hög på sängen. "Nu provar du det där när du spelat klart!". Tror ni han kom ihåg det? Inte jag heller. Han får prova kläder idag istället. 
 
Nu satte jag mig här för att lugna ner mig lite. Relaxa. Kaffe och en matildamacka med messmör (bara lite). Funderade ett tag på att gå upp på Snödberget och käka lunch idag iform av medhavd matsäck. Men sen ringde svärmor och ville ha skjuts till Apoteket mitt på dagen och så klart får hon det. Jag kan promenera innan eller efter istället. Eller springa kanske? Det känns mest i axlarna efter gårdagens teststyrketräning så det skulle nog funka. Men jag är egentligen mer sugen på utflykt än på träning. Kanske det blir "bergsbestigning" ändå efter skjutsningen. Vädret är mulet men inte särskilt kallt och jag tror inte det regnar. Undrar vad ska man ha för gott med sig då?
 
 

På HAKet

Nu har jag varit på HAKet! HAK är Hammarstrands Atlet Klubb. Japp, nu ska jag bli en sån där muskelknutte som stånkar och svettas och lyfter skrot. Nädå, men jag tänker nog börja där så jag håller igång nu under gymnastikföreningens sommaruppehåll. Jag kan ju fara dit vilken tid som helst, redan efter frukost om jag vill. Då får man nog ha lokalen för sig själv. 
 
Fick en guidad tur genom alla övningar av E och nåt måste jag ha gjort rätt för jag är trött i axlarna nu. Men den jävla vänsterarmen gillar inte bänkpressen, den saken är klar. Den armen GER UPP fortare i den övningen. Den vill vika sig. Vingel vingel blir det. Nej jag får nog köra lättare övningar istället, med hantlar eller lättare stång, till att börja med. Alla andra muskler verkar fungera som dom ska i alla fall. 
 
Hungrig var jag när jag kom hem också. Som tur var fanns det tacofärs och tortillabröd kvar. En mogen avocado hade jag också. Lycka! Snabbt hacka lite paprika och tomat och så var lunchen klar. Rester är snabbmat. 
 
 
 

Blötväder och bildbehandling

Regnet vräker ner. Jag tror det är all fukt som avdustat dom senaste dagarna som kommer ner nu. Igår kväll hängde jag ut en omgång tvätt. Den blir extra ren nu då.
 
Kanske det är meningen att man ska göra saker inne idag. Balans i livet ni vet. Och jag menade inte städa inne. Barnen dammsög igår så det är gjort. Förrådet får vara för jag har redan varit iväg till återvinningen. Skjutsade barnen till skolan så dom slapp bli alltför blöta och åkte sen iväg med skräpet. Klart! 
 
Det blir nog lite bildbehandling tror jag. Få in hjärnan på det spåret så jag kan göra uppgiften nån gång. Har jag berättat vad den går ut på? Vi ska förmedla ett påstående genom tre bilder och så binda ihop dessa bilder genom bildbehandlingen (samma färg, samma utsnitt eller nåt annat). Vilket påstående som helst alltså. Fick en hel lista som man kan plocka av om man inte kommer på nåt eget. Till exempel: 

”Borta bra men hemma bäst.”
”Efter regn kommer solsken.”
”Ensam är stark.”
”Finns det hjärterum så finns det stjärterum.”
”Det är kallt och ruggigt om hösten!”
”Ingen lyssnar på mig.”
”Vänner är viktigt.”

Så klart ska det vara egna fotografier. Har ingen riktigt bra idé än. Det är svårt. Jag kanske bara ska blunda och peka på listan. Eller har ni några förslag?


Premiärtur

Nu har jag cyklat! Först gjorde jag som barnen, tokcyklade runt på vägarna i byn. Runt och upp och ner och hit och dit. Sen kom jag på att jag kunde cykla vägen och svänga in vid skidspåret, det är ju riktigt väg där. Cyklade upp till postlådan och skrev mitt namn och sen fortsatte jag vägen uppåt tills jag kom dit där skidspåret svänger in på hygget. Hmmm, det ser ju inte så tokigt ut.... Lite stenigt kanske....? 
 
Jag gjorde det. Jag svängde in på stigen. Ja, jag kom en bit i alla fall, sen blev det för knöligt, speciellt som det var uppför också. Körde ner i en grop och slog pedalen i en sten. Skyll mig själv, jag går väl då! Så det blev en liten promenad över stock och sten, ledandes cykeln. Men efter inte fullt en kilometer så vidgades stigen och blev rena autostradan så då blev det cykling igen. Inte så att det var slätt på nåt vis men det funkade att cykla utan att slå ihjäl sig. 
 
Kanske inte brände så många kalorier men kul var det. Och kanske man inte ska ge sig på att cykla offroad första gången man är ute heller. Men det gick ju bra.
 
Kolla, det står ju "all terrain bike" på den, klart man måste ut i terrängen då.
 

Städa, röja, hiva, torka, skura, sortera, slänga.....

Jag tror jag fått städmani. Nu håller jag på med verandan. Nåja, där ska vi ju sitta nu när det blivit sommar, äta alla måltider, dricka kaffe, njuta, så det är kanske inte så konstigt. Men jag vill städa överallt! Jag får passa mig så jag inte städar ihjäl mig.
 
Kanske är det här med att "städa bort" ett symtom för nåt annat. Städa undan det gamla? Jag har ju bytt mitt stillasittande kontorsliv mot ett mer aktivt, förhoppningsvis hälsosammare liv. Bytt jobb tänkte jag skriva men ja, jag har i alla fall slutat på mitt gamla jobb och tagit ett steg...... åt nåt håll. 
 
Nu har jag sorterat pappersåtervinningen som stod i en kartong på verandan och burit ut i bilen, likaså plasten. Pantburkarna från förra helgens middag här hemma ska också väck. Ska åka ner med det på Hammarn om en stund. Nu blev det lite för varmt i solen för att jobba så jag tog en paus. Det som ska göras härnäst är dammsugas och skuras och skrubbas. Det är fågelbajs på stolarna. Igår lade Herman badlakan på dom så vi kunde sitta där och äta middag. Gav lite badorts-feeling faktiskt.
 
Imorgon ska jag ner till återvinningscentralen med glas och keramik, min gamla kontorsstol och OM jag orkar, några saker uppifrån förrådet. Jag vill städa där också men det är så jävulskt med grejer där så jag gruvar mig. Börjar man så måste man fortsätta..... Men dom gamla tjockskärmarna, dom kan jag nog bara ta därifrån och hiva på tippen utan att behöva sortera och organisera resten av förrådet. Vilket jag KOMMER att göra till slut. Men man kan väl ta lite i taget?
 
 

Motorcykel och mjukglass

Vaknade med en känsla av baksmälla i morse. Huvudvärk och sträv i halsen. Men jag var inte på kalas igår så nånting annat måste det vara. Flera som varit förkylda nu. Hoppas hoppas INTE. Jag vill ju fortsätta springandet och promenerandet och tränandet. Tänkte proppa vitlök i såsen till grillningen ikväll men jag orkade inte röra ihop nån egen sås, det blev en bea och en karl-johan i varsin kastrull istället (känner ni dom?). Och kotletter från frysen. Jag som klagat över allt färdigkryddat på affären, jag hade tänkt köpa flintastek idag. Tji fick jag, det fanns ingen. 
 
Huvudvärken har kommit och gått under dagen men halsen känns bra nu så det kanske inte blir nåt. Tog en promenad ner på Hammarn och klippte mig idag, tänkte att jag testar väl. Är jag sjuk och inte orkar gå hem får jag väl ringa efter skjuts då. Men det gick bra. Och frisyren blev bra. Dock fläktade det när jag gick hem så den såg inte riktigt likadan ut när jag kom hem som när jag gick ut från Diva. Men det fläktar VARMT! (Ni kanske får bild på frisyren sen när jag tvättat och fixat.)
 
Blev en liten motorcykelsväng också. Vi for till campingen i Kälarne men det såg väldigt dött ut där så vi åkte tillbaka och svängde höger i Ragunda och fortsatte mot Bispgården. Köpte mjukglass i thaikiosken. Konstaterade att vi måste åka hit nån fredag och hämta mat. Herman har pratat om vårrullar flera gånger. Man kan köpa det och ett par andra rätter, friterad kyckling och thaimat kanske, och så delar man upp det så alla får smaka av allt. Om man vill.
 
Himlen såg väldigt mörkt ut åt Hammarnhållet. Det har varit varmt hela dagen, nästan lite kvavt så jag väntade bara på åskväder men det verkar inte bli nåt. Regnat hade det gjort i alla fall när vi kom till Bispan men själva ovädret hade dragit vidare. Nu går solen ner, alldeles rödorange med bara några få molntussar runt omkring. Jag tror på en finvädersdag imorgon med. 

Kläder bortskänkes

Rensa rensa rensa. Nu har jag gått igenom garderoben i sovrummet också. Toppar som sitter "så där" eller alldeles förskräckligt, två toppar som är för stora (nya!), en klänning och en kjol som jag inte använder (braåha). Ett par vita blusar från klädkammaren fick hänga med också. Fel skärning, midjan försvinner. Om nån är intresserad av toppar och blusar i storlek M och L, säg till. Jag vet inte om jag orkar lägga upp fler traderaauktioner. Kom hit och prova, ni kan få kaffe om ni vill. Nybakat bröd finns det också.
 
Jag har jättemånga vinterklänningar men nästan inga sommarklänningar. Dåligt med sommarkläder över huvudtaget. Känner att så var fallet redan förra sommaren men sen blev det ju höst och vinter och då gick det problemet över, tillfälligt. Jag måste nog göra en shoppa-sommarkläder-runda snart. Konstigt vad klädlös man kan bli helt plötsligt. Nån som vill följa med som personal shopper? Nån med förståelse för en päronformad kropp, tack.
 
Kollade på Ellos men alla blusar och toppar är så stora och raka nuförtiden. Oversized är modernt (har inte 80-talet gått över för länge sen?). Jag vill inte ha oversized. Jag vill att min midja syns, speciellt nu när magen är så mycket mindre. Jag har inget att dölja! Har ingen lust att skicka efter heller, jag vill prova och se på en gång.
 
Skickade faktiskt efter ett par mönster på en sida som heter Fagert.se. Ett till en skjortklänning med prinsessömmar och ett med lättsydda byxor och toppar med båtringning. Jag får ta och sy mig lite kläder om jag ska få det jag vill ha tänkte jag. 
 
"Bleuet" heter klänningen. Jag är väldigt dålig på franska så jag googlade och fick upp bilder på blåklint. Gulligt namn tycker jag. Kanske inte så somrig på bilden men med ett ljusare tyg och så korta leggings till och så sommarskor förstås.
 
 
Insåg just en väldigt trevlig grej som också har med utseendet att göra: Jag ska till frissan imorgon! Och det är V som ska klippa mig, för första gången på många år. Hoppas hon har kvar the magic touch. Fast som håret känns nu så spelar det ingen roll, bara det blir NÅN frisyr.
 
 
 
 
 
 

Matförslag mottages

Till lunch åt vi upp dom sista matdosorna från frysen: En burk med pasta med bogfläsk och sås och en burk lasagne. Dags att fylla på med nya dosor. Helst hälsosamma, näringsrika rätter förstås. Nåja.
 
Jag bläddade i reklambladet från Ica och Konsum för att få några idéer men dom verkar vara mer inne på grillning och melodifestival så där fick jag ingen hjälp. Till grillning ska man ha färdigkryddat griskött och till mellon chips, läsk och choklad tydligen. Jag tittar inte på melodifestivalen, om jag inte råkar hamna på den kanalen när vi redan sitter vid tv-n. Och inte vill jag ha chips och läsk heller, möjligen choklad men den ska jag äta imorgon kväll, för då är det fredag. Och grillköttet vill jag krydda själv, tack.
 
Trots detta köpte jag en "grillkarré" nyss när jag var ner på en oinspierad shoppingsväng, en färdigkryddad bit karré, putsad till nästan fläskfiléstorlek. Hittade inget annat. Orkade inte tänka. Det var i alla fall svensk gris. Den står i ugnen nu för grilla hade jag inte tänkt göra just ikväll. 
 
Frysen är i det närmaste tom på köttråvara, där finns visserligen räkor och några laxbitar men sen är det mest frysta grönsaker och bär och så en låda glass. Dags att fylla på där med. I frysboxen ute tror jag det finns fläskkarré och så vet jag att det finns kams kvar. Men vad ska man hitta på för skoj att äta framöver, nåt som går att frysa ner i matdosor? Vissa dagar flödar idéerna, andra dagar är det stopp. Det beror även på utbudet på affären, vilka uppslag man kan få där. Nu var det verkligen stopp. Bara grill grill grill. Vem har tid att grilla varje dag?
 
Imorgon blir det i alla fall tacos för det har Haqvin bestämt och det tänker jag handla till imorgon. Kanske läge att göra en planering och handla lite annat också då. Förslag tack!

Vårstädning

Vårstädning av tvättstuga pågår. Vinterkläder tar en jäkla plats, speciellt om man köper nytt och inte bär ut det gamla som vissa i denna familj gör. Dom tar även plats i tvättmaskinen så det blir inte så många plagg per tvätt. Men det detta väder lär det i alla fall torka snabbt så man kan bära ut grejerna. Jag började redan för ett par dagar sen med tvätt av skoterställ så en del är redan utburet. Jag har också burit ut barnens mc-kläder, dels för att dom troligen är för små nu, dels för att dom inte åker lika ofta som Mannen och jag. Hjälmar är där också en drös, det måste vi kolla på. Det är slut på skotersäsongen nu.
 
Hatthyllorna i tvättstugan har jag också röjt. Det låg en massa grejer där, en miljon kepsar ungefär och så underställ och annat mystiskt instulat lite här och där. Varför kan man inte ha EN plats för sakerna? Jag har mina tjocktröjor i skåpet i hallen. Ordning är där inte men dom är DÄR i alla fall, inte lite här och där i hall och tvättstuga. Fast jag ska nog städa det skåpet också. 
 
Vårstädade hallen häromdagen. Då hittade jag Haqvins cykelhjälm som vi letade oss blå efter i fredags kväll. Det hängde jackor framför. Där ser man. Powerstövlarna är utburna i förrådet och mina skinnkängor står i tvättstugan i väntan på lite smörj innan dom ska bäras ut dom med. Står några kängor av graningetyp kvar i hallen. Dom tillhör Mannen men jag undrar om jag inte kan bära ut dom också utan att fråga - det är sol och varmt nu! Jag är sugen på sandaler och kortbyxor. Kanske man ska bära in sommarskorna?
 
Det värsta är att förrådet dit vi bär vinterkläder och sommarkläder efter säsong också måste städas. Det är en massa braåha-grejer där. Jackor som inte används, tomma kartonger, gamla datorskärmar som ingen vill ha, leksaker som burits ut för många år sen. Nån som vill ha gosedjur? En lyftkran? En tre meter lång hemsydd tygorm? 
 
Nu hörde jag att tvättmaskinen centrifugerade (hela huset skakar) så det är väl dags att köra igång en ny maskin så vi får undan vintern nån gång. Sen ska jag gå ut och göra ren vinterdäcken och köra ner dom till baracken. Det är inte bara inne det ska vårstädas. 
 
 

Lakritskvinnan har segrat

Jag fick besked igår: Mina blodfetter är jättefina nu! 
 
Hurra för träning! Hurra för fisk och havregryn och grönsaker! Hurra för mig!
 

Ojojoj....

Min kropp, min kropp. Ojojoj. Vi hade terminsavslutning på träningen igår. Crossfit. 4 x 30 sekunder x två övningar. Vila en minut, sen byta station till två nya övningar. Avlutade med en benövning med en massa utfall. Ojojoj. Det är jobbigt att gå uppför trappen idag.
 
Efteråt var det fika. Festis eller gainomax och frukt. Ett litet lotteri hade vi också, trevligt! Fast jag vann inte. Men jag har ju vunnit en mer vältränad kropp. Nä förresten, det har jag inte, jag har jobbat för den. 
 
Vädret idag är trist. Grått, regnigt och kallt. Och vi som ska ha fotografering för affischen ikväll på kören. Somrig klädsel. Jamenellerhur. Blommig ylletröja eller vad? 
 

I feel good!

Ett litet kroppsinlägg måste jag få göra. 
 
Jag vägde mig i söndags morse som vanligt: 75,6 kg. Jag har gått ner exakt 10 kg räknat från när jag vägde som mest! Minus 7,2 kg sedan nyår! 
 
Det känns bra. Fantastiskt bra. 
 
Nu ska jag köpa nya springskor. I torsdags sprang jag skidspåret 3,7 km, med bara ett kort stopp vid brevlådan för att skriva namnet. Hurra vad bra det går! Ja, jo, det går trögt första kilometern (och det var asfaltsväg så det var kanske inte så konstigt), andra kilometern går skapligt men sen - det känns som jag skulle kunna springa i evigheter. Inte trodde jag att jag var en långdistansare.
 
Nu när jag googlat lite på skor har en ny fråga uppstått: Måste man ha trailskor bara för att man springer i skogen? Skidspåret är ingen skogsväg direkt. Inte skoterleden heller. Jag har ingen aning. Jag har sprungit i mina gamla dojjor jag och eftersom jag hatar att springa på väg där det är plant och man ser precis hur långt man har att springa så ger jag mig ut i skogen. Där får man se upp för stenar och rötter och har fullt upp med det istället för att tänka på sträckan. Kroppen får dessutom träna balans och reaktionsförmåga, inte bara ben och kondition. 
 
Dags att hårdköra med kosten ett tag framöver tänkte jag. Efter helgens utsvävningar kan det behövas. Nej, jag satte inte i mig så många kalorier (dom har jag koll på!) men kvaliteten, kvaliteten! Pizza, kams, smör, ost, kakor, tårta, vin, öl, mer kakor, choklad. Är det kalas så är det. Igår åt jag ett digestivekex och två chokladbitar till frukost, haha. Idag blev det en smoothie, med melon, hallon, youghurt, proviva och proteinpulver. Till lunch tror jag det blir nåt vegetarisk. Mycket grönsaker ska det vara i alla fall. Jag funderar på att införa meatless monday. Vi har ju lyckats med fisksöndagarna, kanske det är dags för en ny rutin? 

Konst- och kalashelgen är över

Vilken helg! Först konstutställningen, sen 80-årskalaset. 
 
Konstutställningen gick bra! Jag har sålt TVÅ "Susanna i badet"-serigrafier och har spekulanter på två andra tavlor. Kul kul! Och jag har idéer till nya tavlor. Fast jag ska nog inte måla nåt idag, tror jag. Jag har tänkt göra nytta åt oss själva idag, tvätta och diska och sånt där. Och plugga lite så klart. Funderar fortfarande på slutuppgiften. Vi har gott om tid på oss att lämna in den men jag vill göra klart den snart, annars riskerar det att försvinna i allt annat man gör. 
 
Kalaset gick också bra. God mat och vin och öl och en massa prat. Några som höll tal så klart, en hel del sång och musik. Kaffe och tårta. All night long kan man säga, vi var dom som släckte och låste strax före fyra på morgonen. Liiite segt igår men det var bara att masa sig upp för att städa. Det gick bra det med men vi somnade gott igår kväll kan jag försäkra er.
 
Nu skiner solen. Väderleksprognosen lovar regn. Jag vet inte vad jag ska tro på. Jag chansar nog och hänger tvätten ute. 

Hilda <3 Kenwood

Nu har jag rengjort min Kenwood Major med extra omsorg och kärlek. Tänk att jag bara bakat bullar och matbröd med den förut. Och malt älgfärs förstås. Men hur har jag kunnat missa att man kan baka annat med den? Jag är nykär.
 
Nu har vi bakat tre margängtårtor tillsammans. Och eftersom jag har två bunkar till den var det bara att pytsa i äggvitorna i den ena bunken sedan jag delat äggen och under tiden rörde maskinen smör och socker i den andra bunken. När smeten var klar var det bara att sätta i ballongvispen istället och ställa dit bunken med äggvitor och så fick dom vispas fluffiga medans jag bredde ut första smeten på plåten. Medan den gräddades var det bara att stoppa ner smör och socker till nästa tårta i bunken och köra igång maskinen och jag kunde diska marängbunken och ballongvispen ren under tiden. Händigt!
 
Fast lite trött var jag nog. Första tårtan hade jag ett ägg för lite i. Andra tårtan mätte jag fel på smöret. För mycket. Jag upptäckte det när jag mätte upp smör för den tredje tårtan och såg märket i smörpaketet. Då var det för sent att göra nåt åt det. Men dom ser normal ut, tårtbottnarna, så jag tror dom går att äta. Mycket grädde på dom så....
 
 
Igår var jag först på lunchdate med U från jobbet (fd jobbet kanske jag ska säga) och sen gick vi på utställningen. Där blev jag kvar längre än jag tänkte. Inte nog med att U och jag pratade en massa, det kom andra jag kände som jag också måste prata med. Blev lite stressad sen när jag väl kom iväg på affären, vi skulle ha folk hemma på mat på kvällen! Men det är som vanligt onödigt att hetsa upp sig (fast man rår inte för att man gör det), vi hann gott och väl röja i köket och duka.
 
Ja, jag hann till och med gå en promenad till Colldens med barnen. Där gjorde Haqvin ett makabert fynd: En död räv. Nästan bara päls och skelett kvar. Och bakdelen var borta. Det fick mig att fundera på om rävsvansen jag såg i ett träd bredvid skoterspåret för en månad sedan kommer från den här räven. Det var bara så där en halv kilometer därifrån. Kan ju ha varit en korp eller nåt annat djur som har burit iväg med svansen. 
 
 
Maten igår blev en salig blandning: Hemgjord pizza, ost, kex, frukt, grönsaker, tunnbröd och kams med sötost, messmör och smör! Snacka om cross cooking. Men gott var det. Alla verkade nöjda. Och trevligt var det, vi kom inte i säng förrän klockan var ett. Och det var ändå inte det stora kalaset för det är ikväll. Mannen är iväg nu och dukar och grejar, själv har jag som sagt bakat tårtor och nu ska jag stryka Hermans finskjorta och laga Haqvins jeans. Var tvungen att sitta ner med en kopp kaffe först och ta det lugnt. Dansa - pausa. 

Vernissagedagen

Ja nu har man varit på vernissage. Det började vid 12 och skulle hålla på till 18 men strax efter tre gav jag upp och for hem. Jag frös och var hungrig. Muffins är ingen mat för en hård arbetande kvinna. Jag for hem och åt en hemmagjord kycklingburgare med Friscobröd, avocadomos, tomater och texmexdressing istället. Innan dess hade jag hoppat ur vernissagestassen och krupit i woolpowerstället. Det var jättekallt på Hussen idag. Igår när solen sken och vi alla var uppvarvade var det varmt där men idag när regnet strilar ner och det bara är 6 plusgrader så vart det kallt även inne. 
 
Jag har sålt! En "Susanna i badet", en serigrafi med, ja gissa vad... en badtant så klart. Inte bara jag förresten, det var fler som hade röda pluppar. Och jag har fått erbjudande om att ställa ut i Ramsele i sommar. 
 
Nu sitter jag här, fortfarande i woolpower, med en kopp kaffe och funderar på att ge mig ut i regnet och springa. Känner mig rastlös och fryser fortfarande lite. Springer man blir man varm. Ska ladda telefonen först så får vi se. 
 
Vernissagestass: Gröna byxor, prickig blus som jag köpte på Kupan i veckan, svart väst, grön sjal med orange blommor inropad på Tradera förra veckan. 
 

Bättre färglös än färgless?

Ibland vill man gå emot sig själv. Kände det idag när jag målade klart badtanterna. 
 
Varför ska jag bara måla "gladkonst"? Och färgglatt. Varför? Mysigt och skojsigt. Haha. Jag har väl andra känslor också?
 
Fast jag gillar mina badtanter. Dom är MINA badtanter. Och ska man gå emot den man är? Jag vet inte.
 
Kanske jag är rädd för att stangera. Fastna i mysfacket. Man vill ju gå framåt, inte sant? Eller åtminstone röra sig åt NÅT håll. Inte fastna. Kanske jag oroar mig i onödan.
 
Nu hänger tavlorna där dom ska. Imorgon är det vernissage. Klockan 12 på Vildhussen - be there!
 
Faktiskt har jag med några tavlor som inte är så glada. Fast färgglada är dom förstås. Jag är väl färgglad kanske. Glad i färg. 

Tisdag idag

Redan tisdag. Imorgon kväll ska jag hänga tavlor! Och dom är inte färdiga än! Ojojoj. Riktiga konstnärer hänger upp våta tavlor, eller?
 
Tavlan med hon som dyker är i stort sett klar, kanske ska lägga på en turkos lavering på några ställen så det blir den rätta undervattensfärgen. Har inte varit ut och kollat på tavlan sen jag målade sist men jag har den som bakgrund på telefonen, haha. Jag är så nöjd med den. Sen har vi bastutavlan. Den vet jag inte riktigt vad som ska göras på men den får bli klar idag eller imorgon. Trampolintanten vet jag inte alls. Ska känna efter sen när jag går ut och målar.
 
Men det är inte bara det att dom ska målas klart. Det ska skruvas i öglor och sättas i tråd så man kan hänga upp dom. Kanske måste köpa tråd till och med. Jag måste bestämma vilka tavlor och tryck jag ska ha med och göra en verksförteckning. Med priser!
 
Bäst jag sätter fart. Har annat jag måste göra också. A-kassan vill ha ett intyg från Försäkringskassan så dom måste jag ringa. Kan inte dom kommunicera med varandra istället, kassa till kassa så att säga? Men det vore väl för enkelt förstås.
 
Måste också fortsätta hos Lillens. Nu är det skurat och alla mattor och sängar står där dom ska, porslin och kastruller i köksskåpen och bestick och stekspadar i lådorna. Nu ska det bäddas sängar och kanske torkas lite till, finns säkert nån dammig yta jag glömt. Det blir så himla fint där! "Vi gör nästan mer här än hemma" sa Haqvin igår när han tittade in på väg från skolbussen. Fast så är det ju inte. Hemma gör man lite i taget, här skulle allt plötsligt bli klart på en gång. Och vi jobbade på bra hemma i fjol sommar när vi fixade köket. Det är lätt att glömma. 
 
Ok. Upp och hoppa. Solen skiner. Det finns saker att göra.

Pica pica

Idag har det varit kanonväder. 20 plusgrader och solsken, rena sommarvärmen. Därför lämnade jag både verandadörren och ytterdörren öppen när jag gick tillbaka till Lillens efter fikat på eftermiddagen. Barnen var uppe på sina rum. 
 
Jag gav upp för dagen vid halv fem och gick hem. När jag kom in i köket fick jag syn på nåt i fönstret, nåt som rev ner en blomkruka. "Vad gör katten i fönstret?" var det första jag tänkte. Men vet ni vad det var? Det var en skata! Hon försökte komma ut till solen igen genom det stängda fönstret.
 
Troligen har hon gått in genom verandadörren och sen har den blåst igen för den var stängd nu när hon försökte flyga ut. Jag smög fram för att öppna den igen. Skatan kröp ihop på golvet men flyttade sig inte. Jag fick nästan kliva över henne för att kunna nå handtaget på dörren. Sen kutade hon så klart iväg in i köket igen, småmuttrande för sig själv. Jag fick valla henne runt köksön, mot verandadörren och till slut sprang hon ut och flög sin väg.
 
Sen blev det städning. Lite fågelpruttar här och där på golvet och en trasig kruka, en trasig assiette och en massa jord på golvet blev resultatet av den nyfikna skatan. Hoppas hon har lärt sig nu att inte hälsa på hos folk olovandes. 
 

Post-ikealt syndrom

Jag tror jag har träningsvärk idag. Vi var på Ikea igår, Mannen och jag. He****te vad vi handlade (ursäkta språket men det var nog var folk omkring oss tänkte också). Nej jag törs inte säga hur mycket det var men när jag lastat på varor på bandet en stund säger kassörskan lite försynt: "Jag måste göra ett avslut vid 99 artiklar.". "Jaha?" sa jag och fattade ingenting. "Ja, jag kan inte slå in fler artiklar. Jag måste göra ett avslut." Jaha!! Oj. 
 
Det mesta var till Lillens. Det blir många artiklar när man ska köpa grejer till ett helt tomt kök bland annat. Och handdukar och lakan och täcken och kuddar och mattor och gardinstänger och rullgardiner och glödlampor och...... Vi höll på hela kvällen att montera grejer och dammsuga och skura, jag, Mannen och barnen. Jag ska dit och fortsätta idag. På torsdag får vi gäster så då måste det vara beoeligt där. Åtminstone rent och med bäddade sängar tycker jag. Laga mat vet jag inte om dom kommer att göra. Men dom KAN om dom vill. 
 
Köpte några saker hem hit i alla fall. Fler tallriksunderlägg aka ljuddämpare. Det funkar faktiskt. Det skramlar inte lika mycket när vi äter nu. Beige blev det. Det fanns bara beige och gula kvar och beige är lite tråkigt kanske men gult kändes för mycket påsk. En förpackning dricksglas blev det också. Vi har slagit sönder en del glas den senaste tiden av nån anledning. Två stänger att hänga kökshandukar på köpte jag. Eller ja, egentligen är det långa lådhandtag men jag tror det ska funka. Ska monteras på ena gaveln på köksön.  
 
Och så köpte jag byxhängare, att hänga upp min grafik med! 

Springtime

Igår stod vi på Granngården och sålde fika med några ungdomar från nian. Kom dit strax före nio och åkte därifrån vid två. Kanonväder hade vi i alla fall till att börja med. Solen låg på och värmde. Det var riktigt härligt att stå ute. Ingen jättekommers när det gällde fikat kanske men vi fick ändå ihop ett rätt stort bidrag till klasskassan. I början på juni åker ungdomarna till Göteborg på skolresa.
 
Jag var jättetrött när jag kom hem vilket jag inte förstår. Så jobbigt var det väl inte att stå i solen? Nåja, efter lite slappande så bestämde jag mig för att ge mig ut och springa. Synd att tappa det, nu när jag kommit igång! Det hade börjat regna men det spelar inte mig nån roll, springa i regn är inte så tokigt, man får kylning automatiskt. 
 
Jag sprang nästan tre km i sträck! Gick första sträckan, två km, sen sprang jag resten ända hem. Jag är så imponerad av mig själv!
 
Men jag vill ha nya springskor. Jag har slitit på mina gamla några år nu, visserligen inte till spring men till en massa promenader. Dessutom MÅSTE jag passa på att köpa skor nu när det är modernt med färggranna dojjor!!
 
Såna här skulle jag kunna tänka mig! Finns på Brandos.se. 
 
 

Måleri målera

Nu har jag målat! Och inte var det kallt heller. Kom på att det finns ju värme i verkstan, det står en dieselkanon där. Vred upp termostaten på den och öppnade dörren in till "mitt" rum. Efter en stund gick jag ut och satte igång att måla. Inga kalla fingrar! Men nu kände jag att det var dags för en paus. Det blir liksom fullt i huvudet efter ett tag. 
 
Tror i alla fall att en av tavlorna närmar sig fullbordan. 
 
 
Den här och dom bastande tanterna är dom tavlorna jag gillar bäst. Tanten på trampolinen vet jag inte. Gick på den med mer färg och palettkniv idag och den känns bättre nu i alla fall. Ja vi får se. Snart dags ju. Hängning på onsdag!
 
Vet inte om det riktigt är dags för lunchpaus än, jag åt frukost lite senare idag. Kanske en promenad i solen först? Tyvärr fläktar det en del idag med (igår höll jag på att blåsa bort när jag var ute och gick) men solen värmer och man kan väl klä på sig. 

K som i Kenwood

Nu har jag målat lite. Gick trögt idag. Imorgon ska jag sätta igång redan på förmiddagen tror jag. Idag fastnade jag först på Manpowers sida och sen var det plötsligt dags att åka till sjukstugan för blodtryckstagning (undertrycket är i överkant fortfarande men jag ska dit igen om en månad).
 
Sen handlade jag allt man kan tänkas behöva för att baka både kakor och bullar och matbröd. Matbröd åt hushållet och kakor och bullar åt försäljningen på lördag. Jag köpte vetemjöl och grahamsmjöl och socker och råsocker och smör och jäst och blockchoklad  (fast jag inte ska baka nåt med choklad vad jag vet än) och kardemummakärnor och grädde. 
Tänkte baka Matildas grahamsbröd och fiberlimpa, havrekakor och Leilas magiska kanelbullar. När jag tog fram ingredienserna till fiberlimpan insåg jag att jag glömt köpa FILMJÖLK. Filmjölkslimpa innehåller det, vet ni....
Jag satte igång med grahamsbrödet istället. När den degen snurrade på i degblandaren började jag plocka fram grejer till havrekakorna. Oj vad lite havregryn vi hade...... Inte tänkte jag på det på affären. Men jag hade tur, det var precis tillräckligt för en dubbel sats havrekakor. Fast när jag gjorde kakdegen tog bikarbonatet och vaniljsockret slut.... Vad gör man då? Jo, man sänker sina ambitioner. Inga bullar och ingen fiberlimpa idag.
 
Fick en snilleblixt när jag skulle göra kakdegen. Jag såg den här danska baktjejen på TV för ett tag sen. Hon hade också en Kenwood och hon gjorde kakdeg i den, med den där blandgrejen som ser ut som en spade med ett K på. K som i kakdeg, så klart. Jag har aldrig aldrig använt den, inte på alla år jag haft maskinen. Jag har använt degkroken och ballongvispen och mixern och köttkvarnen men aldrig den där grejen (vad heter den??). Men det gick ju finemang det! Varför stå och larva på med elvisp och minimala degkrokar när man kan fläska på med muskelmaskinen!
 
 
Recept? Det hittade jag här: http://baraenkakatill.blogspot.se/2011/11/varldens-godaste-havrekakor.html
Bakade dom förra gången det var fikaförsäljning på gång och dom är jättegoda. Går tämligen snabbt att baka också, speciellt om man har en Kenwood! 
 
Få se om jag orkar baka bullar imorgon. Och hoppas verkligen kakorna räcker. Undrar om jag ska baka en sort till och ha i reserv? Går det inte åt på lördag så kan vi ha dom nästa helg för då är det kalas på gång igen. 
 

Sköna maj välkommen!

Vilken härlig första maj det var igår. Inte jättevarmt kanske men solen sken mest hela dagen och vi var ute och krattade och grejade och Mannen och barnen städade ute borta hos Lillens. Jag tog med mig kameran och gick skidspåret. Det var ett par snöfläckar kvar och kanske lite blött på några ställen men det gick fint att gå. Blev några foton men jag har inte kollat hur dom vart än. Inga djur i sikte men fläckvis med tussilago, speciellt längs med timmervägen.
 
På sista april var vi ner till skolan som vanligt. Brasan brann som den skulle fast det blåste kanske lite väl mycket emellanåt. Jag vann två vinster på lotteriet förresten: Schampo och balsam från apoteket och en bok.
 
Jag har börjat måla! Tre tavlor har jag på gång. Tre badtantstavlor! Dom kan hålla sig undan långa tider, damerna, och sen dyker dom upp rätt vad det är! Eller dyker ner kanske jag ska säga?
 
 
Jag har haft en tavla i huvudet jättelänge, ja ända sen jag målade den första tavlan tror jag, den där dom hänger på bassängkanten hela gänget (och flirtar med badvakten?). Det är en bild av tanterna, badandes bastu efter simmningen. Och nu har den kommit ut!
 
 
Det här är bara början. Målade bakgrunden med svamp ena dagen och nästa lade jag dit tanterna med palettkniv. Kleta, kleta, karva, skrapa. Kul, men - det går åt mer färg. Jag får väga tavlan och ta betalt efter färgåtgång helt enkelt. Nej, jag skojar bara. Det får väl gå åt lite färg då, jag gillar strukturen som blir när man använder kniv. 
 
Började på en tredje igår. Det är inte bara mys att vara en badtant, man måste ha lite spänning ibland också.
 
 





RSS 2.0