Det går fort i hockey

Idag var jag inställd på att vara ledig. Tänkte baka rågsiktkakor, gå en långpromenad, få undan lite mer på vinden. Men så blev det inte utan det blev jobb istället. Inte illa. Jag har fått jobba nästan varje dag den här månaden. Man kan faktiskt säga att jag har jobbat mer än dom som är ordinarie i september eftersom jag ju alltid jobbar istället för nån annan. 
 
En del av mig hade gärna varit ledig idag. Fått ta det lugnt och tänka mina egna tankar. Vila axeln och öronen. Rita. Jag fick en idé till en häxepisod igår nämligen. Man kan säga att det var månen som inspirerade mig. Men jag hinner kanske börja skissa i alla fall, jag börjar inte förrän nio idag. Och stänger sålunda. Suck.
 
Känner mig lite småförkyld också. Snorar och nyser och är lite tjock i halsen men jag mår inte dåligt. Fast ni kan få tycka lite synd om mig ändå om ni vill, det är ok. 
 
Eldat hade jag också kunnat gjort om jag hade varit hemma idag. Det är kallt nu, åtminstone på morgonen. Två plus imorse. Nu är det höst på riktigt. 
 
 
 

Att marknadsföra en måne.

Ställde du alarmet tidigare för att gå upp och titta på månförmörkelsen imorse? Eller klev du upp för att titta på blodmånen? Jo, det låter ju onekligen coolare än "förmörkelse". Blooodmåne! Och "supermåne" var det också.
 
Undrar hur många som klivit upp tidigare om inte tidningarna använt ord som "super" och "blod"? Månförmörkelser är för det mesta rödaktiga. Som gammal astronomi-nörd har jag sett åtminstone ett par tre stycken i mitt liv och dom var roströda. Det är väl coolt nog att få se en månförmörkelse? Måste den heta "blodmåne" också?
 
Det där med "supermåne" som har förannonserats i media dom senaste åren har jag heller inte begripit. Jag ser då ingen skillnad i storlek. Gör du? 
  
Men det är kul att folk intresserar sig. Media skriver och folk delar på Facebook. Och visst är det nåt väldigt fascinerande med celesta fenomen: solförmörkelsen tidigare i sommar, månförmörkelsen imorse, kometer, stjärnfall, norrsken.
 
Själv orkade jag inte kliva upp tidigare för att se hela förmörkelsen men halva var i alla fall kvar när Herman och jag klev upp. Försökte fånga den på bild men det är svårt. Måste nog läsa på hur man gör för att få bra foton på månen.
 
 
 

Dansa!

 
Fredagsfotot 2015-09-27

Tillbaka till fredagsfotot

När jag började gå hos min gamla frissa igen blev hon jätteförvånad när jag sa att jag inte knäppte nån fredagsbild längre. "Men varför då?! Det var ju en jättebra idé! Tänk att se tillbaka på bilderna om tio år." Ungefär så sa hon.
 
Och ja, varför ska jag inte fortsätta med fredagsbilden? För att jag inte har tillgång till fotoväggen på jobbet? Ogiltligt argument. Det finns andra väggar. Jag kan göra som jag tänkte när jag gjorde i ordning ateljén; jag kan sätta upp några krokar och hänga upp ett neutralt tyg att posera framför. Väggen i ateljén är förstås redan vit, det kanske räcker med det, även fast den består av tvärgående bräder. Det kanske funkar att stå framför den vita skafferidörren i köket. Utomhus när jag känner för det. Ja, det spelar faktiskt ingen roll var jag står. Det finns inga ursäkter. 
 
Jag bestämde mig för att börja med fredagsbilden igen. Sist jag lade ut en fredagsbild var den 19 juli 2013. Titeln på det fotot är "nypremiär" och då hade jag inte knäppt nåt sen april samma år. Det tyckte jag var långt uppehåll då. Nu är det mer än två år sen. Jag vet inte varför det tog stopp. 
 
Men nu ska det bli. Samma koncept som tidigare: fotot ska vara taget i helfigur och jag knäpper kortet själv med hjälp av självutlösare.

Och nu ska jag banne mig fortsätta. Så det så! 
 
 
 

Rensning påbörjad

Plötsligt händer det. Efter en arbetsvecka i tröttheten tecken vaknar jag på lördagsmorgonen och känner mig pigg. Efter frukost kände jag mig redo att ta itu med röran här hemma. 
 
 
Jag började med sovrummet och garderoben där redan förra helgen men då tog det stopp. Nu fortsatte jag där och rev dessutom ur allt ur klädkammaren. Bort med allt som är för smått just nu och allt jag inte trivs i. Ner i säckarna märkta med "säljes", "skänkes", "sparas" eller "kastas" samt en liten hög med "lagas/sys in".
 
 
Upptäckte att jag hade en hel del skjortor som passar utmärkt. Varför använder jag inte dom? Jag tror det är för att jag har en tendens till att skapa mig en "uniform". Just nu är det mönstrad topp och enfärgad kofta som är favoriten. Skjortorna tillhör en gammal uniform. Men dom skulle ju kunna funka på jobbet kanske? Jag får testa.
  
När jag var klar med klädkammaren gick jag ut och satte igång med det verkligt stora projektet, det som jag dragit på så länge: utrensningen på vinden. Jösses vad kläder vi har! Och det är ändå bara bland ytterkläderna jag rensat nu. Jag hittade bland annat en overall i storlek 90 cl. Det var ett tag sen den var aktuell.
 
Det blir en hel del att lägga ut på "köp och sälj" framöver och en hel del att skänka bort till både vänner och bekanta med småbarn och till dom som kommer hit och inte har några vinterkläder. Jag kan ju liksom inte slänga sånt som är riktigt även om det vore väldigt skönt att bara vräka iväg allt i containern med brännbart på återvinningen. Men se, det går jag inte med på. Jag funkar inte så.
 
Hann börja rensa bland skorna också innan jag gjorde kväll och gick in och började med middagen. Det blev rödbetssoppa med ingefära,  citron och chili och fläskpannkaka efteråt. Nu tänker jag ta det lugnt resten kvällen och hämta krafter inför morgondagen. Hoppas det blir fint väder då med. Då ska jag fortsätta rensa och sortera det jag plockat ut, börja fotografera och lägga ut för försäljning. Några kronor ska jag väl få för besväret hoppas jag.

Vanilla and dulche de leche swirl cheesecake brownie

Eller cheesecake med kladdkakebotten på svenska.
 
 
Det här behöver du:
 
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 kryddmått salt
1,5 dl vetemjöl
 
1 burk 250 g Kesella vanilj
1 burk 250 g Kesella dulche de leche
2 ägg
 
Så här gör du:
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Smält smöret i en kastrull, dra kastrullen från plattan. Rör ner sockret. Rör i ägg och dom torra ingredienserna, blanda till en jämn smet. Bred ut smeten i en springform (fäst ett bakplåtspapper i botten så går det lättare att lossa den sen). 
 
Ta fram två skålar. Knäck ett ägg i varje skål och rör sönder det. Blanda dom två olika kesellasorterna i vardera skålarna så du får två olika smetar. Klicka först den ena och sen den andra smeten ovanpå chokladsmeten. Rör runt med en slickepott, gaffel eller nåt annat lämpligt så det blir ett virvligt mönster. 
 
Grädda i ca 30 minuter. Håll koll på slutet av tiden så inte kakan får för mycket färg. 
 
Låt kakan svalna ordenligt innan du serverar. 
 
 

Bak och buljong

Husmoderns röst är stark när det blir höst.
 
Hade planerat att vara huslig igår för det skulle bli regn och rusk enligt meteorologerna. När jag klev upp halv nio så sken solen. Jaha? Jag kan ju inte binda mig själv till köket om det ska vara finväder - men det kan förstås ändra sig. Jag skyndade mig ut på en promenad istället för att börja baka. Bäst att passa på. Mycket riktigt, när jag svängde vänster vid skolan såg jag att det började mulna på i väster. Riktigt gråblått var det vid horisonten. Jag vågade inte gå så långt som jag planerat från början utan tog en kortare runda istället. När jag var nästan hemma kom dom första regndropparna.
 
Blev ungefär tre kilometer. Vet inte exakt för Runkeeper fick fnatt. Kolla hur min väg ser ut! Nej, jag var inte full.
 
 
Sen bakade jag bröd medan regnet föll. Rågsiktkakor och Matildas grahamsbröd. Och sen drog jag igång buljongkoket. Ska man vara huslig så ska man vara det med besked! 
 
 
I fredags när jag handlade fick jag syn på en ny Kesella: dulche de leche. Wow! tänke jag. Den måste jag smaka. Jag ryckte åt mig en vaniljkesella också. När jag kom hem ångrade jag mig. Varför köpte jag Kesella, jag äter ju inte det längre? Men jag var nyfiken på den nya. Och den var verkligen god. Kanske man kan baka nåt?
 
När buljongen var nästan klar hade jag bestämt mig för att baka en kaka. En experimentkaka. Jag blev lite inspirerad av Hela Sverige bakars amerikanska tema. Så här såg det ut under arbetets gång. Jag skyller röran på att halva köksön upptogs av nybakat bröd....
 
 
Resultatet av dagens mödor: Köttsoppa med klimp och nybakat bröd. Åh, så gott!
 
 
Och som fika senare på kvällen: Vanilla - and dulche de leche swirl cheese cake brownie. Namnet blev i alla fall amerikanskt. Jag hade tagit mitt bästa kladdkakerecept och lagt till ett ostkakelager och det gick utmärkt tillsammans. Jättegott! Dock var bottnen lite väl kompakt. Jag undrar om man kan följa kladdkakereceptet men vispa ägg och socker istället för att bara röra ihop allting, då borde man få en lite porösare botten? Eller så gör man en halv sats kladdkaka så bottnen blir tunnare. Och så kan man ju ta nån annan kesella, gärna två med väldigt kontrasterande färger så det blir ännu snyggare swirl på den!
 
 

Det går hit och det går dit, det går runt en liten bit

Ibland är det ett jädrans flängande.
 
I onsdags var jag in till Östersund och följde Herman till lasarettet. Först på förmiddagen till röntgen av ryggen och sen på eftermiddagen till barn- och ungdomsmottagningen angående migränen. Resultaten var positiva. Röntgen visade att skoliosen inte ändrat sig och nu har han vuxit färdigt så nu behöver han inte gå på kontroll mer. Inte behöver vi komma till barn- och ungdomsmottagningen mer heller eftersom migräntabletterna funkar bra. Skönt. 
 
När förmiddagsbesöket var avklarat gick Herman tillbaka till skolan och jag gick på stan för att leta mig nån lunch. Gick hela ända bort till Mittpunkten och tillbaka utan att kunna bestämma mig för vad jag ville ha. Klev ut på torget och upptäckte att där var det internationell matmarknad. Det fanns ungerska langos, grekisk souvlaki, thaimat, australiska krokodilburgare och känguruburgare, polsk gulasch, franska crêpes, belgiska våfflor med nutella, spansk paella, engelsk fudge, italienska korvar och ostar och mycket, mycket mer. Oj, så mycket gott.
 
 
Det blev ju inte direkt lättare att bestämma vad jag skulle äta men efter ett par varv fastnade jag för gulasch. Den var god med lite lagom sting i. Jag satt där och njöt i solen som kommit fram ur molnen och lyssnade på hur dom tokiga italienarna i ståndet med ost och korv sjöng med i musiken dom spelade. Oh sooole miooo!
 
 
Sen köpte jag fudge. Men först gick jag runt ståndet säkert tre gånger innan jag bestämde mig att jo, jag ska köpa några. Fem stycken. Det låter kanske lite med fem bitar till hela familjen men dom var enorma. Delade i fyra så blev dom normalstora. Jag valde sorterna banan/choklad, whisky, lakrits/salmiak, daim och baileys. Alla var goda förutom den med whisky. Jag dricker ju whisky men jag fick inte ihop det med den söta fudgen. Det blev som en underlig bismak.
 
Fanns ju några sorter att välja på...
 
 
Igår var jag till Sollefteå och frissan. Nu är jag nyklippt och rejält rödhårig igen. Ordningen är återställd! 
 
 
Efter frissan for jag till Nipan och käkade lunch. Undrar om det är ett ålderstecken när det inte krävs oxfilé och röding för att känna sig lyxig utan det räcker med en simpel dagens rätt. Nåja, "dagens" på Nipan är inte direkt simpel, det har jag skrivit om förut. Igår var det bland annat ärtsoppa och pannkakor med sylt och grädde plus fläskpannkaka. Det var vad jag tog. Åh, så gott! 
 
Sen gick jag på frissan förslag till Erikshjälpen och fyndade lite. Jag hittade bland annat en sån där liten strykbräda man har när man stryker skjortärmar och annat smalt. Hittade också ett tefat i engelskt porslin, ni vet sånt där vitt och blått som jag gillar. Men nån hade pillat bort prislappen på den och då fick dom inte sälja den enligt damen i kassan. Jag vet inte varför. Dom andra udda tefaten kostade typ 11 kr, kunde hon inte ha slagit in det bara? "Den kommer ut igen på lördag" upplyste hon mig om. Ja men då är ju inte JAG där....
 
Jag hann med en fika hos H också. Den här gången var hon hemma. En nybakad solskenbulle fick jag till kaffet. Passade ju bra med tanke på regnet som öst ner hela dagen. Men den var trevlig ändå,  dagen.
 
Idag har jag jobbat. Ska få jobba hela nästa vecka också. Happy days! 

Tom källare (frys) gör galen kvinna

Jag fick jobba hela förra veckan och jag får jobba den här veckan och nästa också. Inte dumt. Inte dumt alls. Dock tappar jag bort lite rutiner som jag har annars när jag är hemma. Att skriva på bloggen till exempel. Och den stora förrådsrensningen, den kom av sig. Men strunt samma, vem vill läsa om sånt?
 
I helgen har jag plockat mera bär. Jo, det är sant! Mer hallon i buskarna nedanför huset, drygt ett kilo. Sen gick jag upp mot Colldéns och fick ihop 10 liter blåbär på hygget innan. Precis, jag gick inte ens ända upp till Colldéns! Eftersom det är älgjakt så kan det ju vara klokt att hålla sig i närheten av byn. Och varför ge sig iväg långt till skogs när man har bär alldeles inpå knuten? Förresten, jag hittade åkerbär också, en hel handfull. Dom brukar jag bara hitta ett och ett annars fastän dom blommar så fint på försommaren. Du gissar rätt, det var också i närheten av huset. Nypon såg jag där också. Kanske jag ska plocka nypon i år? Men vad gör man av dom? Och är dom inte väldigt bökiga att rensa?
 
 
 
 
Nu har jag massor med små burkar i frysen med hallon och blåbär så nu är jag nöjd. Nu kanske vi klarar oss över vintern. Bären blir drygare om jag fryser in i burkar istället för att koka sylt. Finns det färdig sylt i kylen blir det lätt att man (läs "dom andra i familjen") tar bara för att det finns och är gott. I ett glas mjölk eller lite extra på filen. Okynnesätning. "Men har du inte plockat dom för att dom ska ätas då?" kanske ni tänker nu. Jodå - men varför ska dom andra äta upp all min möda i skogen och snåren? Min värkande rygg och mina brännässlesvidande händer? Varför kan inte DOM plocka bär om dom nu vill ha? Bären är MINA skatter! Alltså är det JAG som portionerar ut dom. Och oroa er inte, familjen kommer att få både blåbärspaj och muffins och sylt i vinter. Riktigt så snål är jag inte.
 
Nu skulle man ju ha plockat äpplen också, om det funnes några. Det är nästan inga äpplen alls på våra träd! Det måste ha hänt nåt när dom blommade. Och äppelmos som är så gott. Hur ska det gå?
 
 

Slut för idag

Slut i luvan ikväll efter en stimmig dag på dagis. Vet inte vad det tar åt barnen ibland. Nu var dom ganska många redan till frukost och det är många tjuriga treåringar som man ska förhandla med om dagarna - inte konstigt man blir trött kanske. Och var dom inte arga och högljudda så var dom glada och högljudda. 
 
 
Vilken dag. Vid mellis var jag alldeles apatisk. Rejält ont i axeln hade jag också. Slutade halv fyra och for hem och lade mig på soffan och sov en timme. Sen kändes det lite bättre, i alla fall i huvudet.
 
Lagade spagetti och skinksås till middag med sallad och bönor till och nu har jag hamnat i soffan igen. Har ingen lust att göra nånting alls. Igår var jag faktiskt ute och gick på kvällen, dock inte lika långt som vanligt eftersom dom fortfarande jobbade i korsningen och det var en massa lastbilar, vältar och andra maskiner igång där. Jag ville inte gå där utan tog av innan och genade lite men det blev ändå 4,5 km plus morgonpromenaden på dryga 2 km. Det är bra det.
 
Blev en promenad imorse också men ikväll får det vara. Det blir en vilokväll.

 
 
 
 
 
 
 

Blä

Lakritskvinnan misslyckades. Jag orkade inte fara på träningen. Jag jobbade till fem idag och efter att ha handlat och slängt ihop middagen hade jag ingen ork och lust att krångla mig ner på Hammarn igen, förbi alla vägarbeten. Ont i magen har jag också, fast jag vet inte varför. Fan, jag som var så peppad imorse. Vad hände? Men imorgon blir det morgonpromenad, det lovar jag, för då börjar jag sju och eftersom jag lämnar Herman vid bussen som går 6:25 så har jag en halvtimme där till en rask promenad. Hoppas inte det är så kallt som det var i morse bara för då var det FROST på bilrutan! Huvva!
 
 
Istället för att åka på träning satte jag mig här vid datorn och passade på att skicka iväg kassakortet och spana efter jobb. Ja det ska ju göras det också. 
 
Kan ju berätta vad vi gjorde i helgen. På lördagen blev det en snabb sväng till Östersund för Mannen skulle köpa en betongvibrator. Det var fint väder så vi tog motorcykeln. När vi handlat for vi på Tages och fikade och sen for vi hem. Fast man kan ju inte åka raka vägen hem om man åker hoj, inte om det är solsken. Det blev en sväng via "annersia", förbi Pilgrimsta och så svängde vi av innan Gällö. 
 
Igår söndag så bakade jag två sorters matbröd och plockade en massa hallon i buskarna nedanför huset. Hallonbuskarna som jag inte trodde skulle ge några bär alls för några veckor sen för det var bara små, gröna kart på dom. Nu var där jättemånga, jättestora härliga bär! Jag fick rentav hallonfeber och kröp längre och längre in i buskarna. Händerna sved på kvällen efter både taggar och brännässlor. Funderar på om man inte ska ta och klippa hallonen också sen när det är dags att ge sig på vinbärsbuskarna. Det måste väl gå att sköta om dom även om det är vildhallon, va? 
 
Till middag så bjöd vi in farmor på surströmming. Jösses, så gott det var!
 
Två degar på en gång! Hur ska det gå?
 
 
Det gick bra. Tekakor och rågsiktkakor! Men jag kanske måste sänka temperaturen nästa gång, dom blev väl mörka. 
 
 
Och så middagen med surströmming, potatis, lök, tomater, creme fraiche, tunnbröd, messmör och kryddost. MMMMUMS!
 
 

Move your body

Lakritskvinnan sitter här och funderar hur hon ska lyckas klämma in sin verksamhet denna vecka. Jag ska nämligen jobba måndag till torsdag. Jihaa! Men jag kanske måste ge mig ut på en rask promenad redan nu på morgonen för att hinna med motionen idag? Jag börjar inte förrän halv nio.
 
Sen kom jag på att gymnastikföreningens träning faktiskt börjar ikväll. Jamen så bra, klart jag ska gå på den. Hur går det med min axel då? Ja, det får vi se. Jag har ju inget större fel på resten av kroppen så att avstå på grund av en enda trilskande kroppsdel känns ju fånigt. Jag lovar att ta det lugnt med dom rörelserna.
 
Sjukgymnasten har inte hört av sig om nån ny tid ännu så jag vet inte när jag får nån mer hjälp heller. Men att röra på kroppen är alltid bra, det behöver jag ingen sjukgymnast som säger åt mig. Det har jag ju Lakritskvinnan som gör.
 
 
 
 

Frukost hela dagen

Äntligen har jag fått riktig mat! Hemmagjorda hamburgare med tomat, ost, lök och bacon blev det till fredagsmiddag. 
 
Det var grötlunch idag på dagis och det är ingen mat tycker jag. Det känns som jag ätit frukost tre gånger idag: först havregrynsgröt och äggmacka till frukost, sen risgrynsgröt och ostmacka till lunch och så krusbärskräm och hårdmacka med ost till mellis. Ingen bra kosthållning. Man blir trött och trög.
 
Jag är i alla fall glad att jag fått jobba. Måndag, torsdag och fredag denna vecka. Den enes sjukdom, den andres bröd (inget vidare rim, jag vet). Fast jag hade en dip med huvudvärk idag med, strax efter lunch. Antingen är det virus ändå som jag skrev om häromdagen eller så var det bara risgrynsgröten som kraschlandade i magen. Lade mig i soffan och blundade en stund på rasten. Blev i alla fall lite bättre sen på eftermiddagen. 
 
Nu har jag ätit choklad. Marabou m peanut. Jag som skulle sluta med godis. Det var i alla fall vad jag tänkte häromdagen. Men jag kunde inte motstå när jag var på affären. Jag skyller på gröten. Jag köpte i alla fall inte smågodis denna gång och jag har bara ätit två rader av chokladkakan. Det räcker rätt bra faktiskt känner jag. 
 
Och imorgon är det lördag. Undrar vad vi ska hitta på då. Städa? Baka? Sy? Jag sålde faktiskt en ängel via Jabbo i förrgår. Kul. Kanske måste sy en ny då?

Burr!

Jag fryser och har ont i huvudet idag. Ändå har jag lyckats frosta ur frysen och hängt tvätt och gjort lite annat med. Huvudvärken kom medan jag höll på. Kanske det är nån förkylning på gång. Jag gick svängen runt Rasan igår och sista biten uppför Pålgårdsbacken kändes väldigt trög, ja, jag var nästan lite skakis när jag kom hem.
 
 
Mina nya trådlösa lurar. Matchar skosnörena.
 
 
Det kändes dock bättre efter jag ätit lunch - en egenkomponerad "hälsowrap", inspirerad av den jag åt på Waynes Coffee en gång. Det började med att jag hittade en öppnad påse tortillabröd i skafferiet. Funderade vad jag skulle fylla det med. Började rota i frysen och fick syn på påsen med isiga räkor. Jaaa! Nu vet jag! 
 
Det blev isbergssallad, tomater, avokado, kokt ägg och en stor hög med räkor samt några klickar mangorajadressing. Nej jag kunde inte vika ihop wrappen och äta utan att spilla. Men den gick ner ändå och det var GOTT! Lego fick räkor han med. Det var lika bra att göra slut på påsen tyckte jag, det var så mycket is i den.
 
 
Dagens lunch blev också en wrap, fast inte nån hälsowrap utan snarare Haqvinstyle. Fick åka och hämta honom på förmiddagen, han hade också huvudvärk och mådde inte bra. Så då blev det lunch för två - tunnbrödrulle med stekt falukorv, pulvermos, inlagd gurka och stekt lök. Inte illa det heller. Stekt lök kan göra vilken rätt som helst till en smakfest!
 
 
Vädret idag är grått och tråkigt. Igår var det i alla fall sol fram till lunch och eftermiddagen var inte ganska skön fastän det var mulet. Men idag är det kyligt. Det kanske inte är nåt fel på mig, jag kanske bara fryser för att det är kallt?





RSS 2.0