God jul!

 
Fredagsfotot 2015-12-24 
 

Gott nytt fotoår

Dags att ge upp. Jag kommer inte att hinna ikapp fotoutmaningen innan det blir nytt år, det är bara att inse. Jag ligger över hundra bilder efter. Igår lade jag i alla fall ut dom bilderna som jag redan hade funderat på. Fast några bra bilder blev det kvar, några som jag inte hittade nåt passande tema till. Jo, jag hade ju kunnat hitta på egna teman förstås, jag har inte förbrukat alla mina än. Men jag orkade inte. Sen hittade jag flera teman bland dom jag inte gjort som kändes väldigt enkla att illustrera. Varför har jag inte gjort dom? Säg det.
 
Nu har jag anmält mig till nästa års utmaning. Jag har redan laddat hem temalistan och börjat fundera. Fotografera får jag däremot inte börja göra förrän det nya året börjat. Men det kan ju bli redan på nyårsnatten det! Det gjorde jag ifjol. Här första bilden till årets utmaning: http://gunsbilderbok.blogspot.se/2015/01/176-lyftkraft.html
 
Nu kan jag städa bort gamla listan och mina anteckningar från skrivbordet. Ja, hela kontoret skulle behöva städas. Men det är en annan historia.
 
 
 

Jul, jul, strålande jul

Idag är det måndag och fjärde dag jul, om det finns nåt som heter så. Åter till vardagen kan man säga. Fast inte helt och hållet. Barnen har jullov och jag jobbar inte heller. Julmat finns det också kvar så det har vi ätit av dom senaste dagarna. Sill och sylta och julskinka och köttbullar och prinskorv etc etc.
 
 
Vi kan väl ta en liten sammanfattning av julhelgen:
 
Julaftonen började med en lång, lat förmiddag. Precis vad jag behövde. Hade ett mindre trötthetssammanbrott kvällen innan, jag vet inte riktigt varför. Kanske spänningen släppte efter alla födelsedagar och julförberedelser. Vi tog det i alla fall lugnt och slappade framför tv-n hela förmiddagen medan vi väntade på att barnen skulle vakna. Det är inte som förr i världen inte. Julklapparna är heller inte lika voluminösa nuförtiden. 
 
 
Julmiddagen blev hos Lillens i år eftersom K med familj bodde där. Det var det vanliga: en massa mat. Tidningarna skriver råd om att man bara ska strunta i alla måsten, "ta bara med det du verkligen gillar på julbordet". Jamen om man är tretton stycken som firar tillsammans då? Det blir några rätter det om alla ska ha sitt. Jag tycker bäst om sillen och laxen och jansson, nån annan vill ha dopp i grytan och julkorv, en tredje vill ha köttbullar och prinskorv. Nå, vi blev mätta, i år med. Och det blev mat kvar till juldagen. Då ställde vi till med julbad hos Lillens, eller ska vi kalla det "dopp i grytan"? Stormen "Staffan" ven runt våra öron medan vi låg där i blöt men den blev inte så kraftig som dom befarade. 
 
 
För att återgå till julafton: på kvällen for vi till H och T och dit kom tomten. Årets tomte måste ha varit extremt närsynt eller såg han månne dubbelt?
 
 
Jag fick ett par batteriuppvärmda sockor av Mannen. "Fire socks" heter dom och det låter ju onekligen spännande. Jag fick ett presenkort på Diva av Herman, en prydnadsfågel av Haqvin och bland andra saker från resten av släkten denna skylt som jag tror jag ska hänga upp i köket. Mouahaha!
 
 
På annandag jul åt vi middag på Kaffestugan, med nästan hela gänget. Igår var första dagen jag var tvungen att laga mat! Fast det blev rester då med. Köttbullar och prinskorv fick göra linsgrytan och pastan sällskap. Idag åt vi risgrynsgröt och skinkmacka till middag. Lunchen såg ut så här för mig: brie, vitlökskorv, cashewfrikadeller, sötost och Leksands fäbodknäcke på surdeg. Dricka tilll blev Proviva blåbär och kaffe. Det är förvisso väldigt bekvämt med rester, man behöver inte ta så många beslut, men om det blir så näringsriktiga måltider just nu vet jag inte. Nå, det är väl snart slutätet av julresterna. Då kan man styra in på den gröna banan igen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Grattis Herman!

Jösses. Hela familjen verkar redo för jullov. Så trötta vi är! Jag fattade inte att det faktiskt var morgon när klockan ringde 7:20. Haqvin var lika seg. Mannen sov också. Och Herman har redan tagit jullov så han sover ännu i detta nu, när klockan är halv tio.
 
Hur ska vi orka med julafton? Fast det brukar ju gå ändå på nåt vis. Man piggnar till när det väl gäller. 
 
 
Igår firade vi Hermans 18-årsdag, med tårta och kakor och presenter. Speciella födelsedagar kräver speciella presenter. Vi hade köpt honom ett halsband - en pansarlänk i silver. Jag tror han gillade det. Han hade ju inte önskat sig nåt sånt så då är det svårt att avgöra vad han tycker men jag förklarade varför han fick det och han hade det på sig hela kvällen. Ja, han kan ju ha det på sig jämt om han vill, så slipper han komma ihåg att ta på sig det på morgonen. 
 
 
 
Jag hade även köpt en extrastor burk Nutella i present åt honom. Den blev uppskattad, det såg jag. Och han förstod piken. Det är alltid han som är först på Nutellaburken här hemma. 
 
 
Han hade beställt chokladtårta. Jag tog receptet på favoritbrownien och kompletterade det med en topping av ljus chokladganache. Oj, vilken god tårta. Fast man fick ta smala bitar, den var kompakt och mäktig. På bilden ser det nästan ut som om det är Nutella på tårtan. Det skulle man ju också kunna ha. Fast jag undviker nötter i våra bakverk när det är födelsedagar och såna mer offentliga tillställningar eftersom det finns nötallergi i släkten. Tyvärr måste jag säga för jag gillar nötter. 
 
 
Av dom andra gästerna fick han ett "litet" grattiskort...
 
 
 
 
Nu när vi firat och sjungit klart kan vi äntligen koncenterar oss ENBART på julen. Vad glad jag är att vi fixade granen i lördags redan och att jag griljerade skinkan och lade in sillen igår förmiddag. Då kan jag passa på att göra INGENTING idag istället för det. Vad är "ingenting" då? Ligga på soffan? Nja, det gör jag ändå emellanåt. Att göra "ingenting", det är för mig att göra saker för min egen skull, sånt som inte är till nytta för andra men som jag trivs med att göra. Hålla på med foton till exempel eller sy eller ta en långpromenad. Ja, det kan för all del vara att ligga på soffan också men då ska jag vara ensam och själv om fjärrkontrollen. Om jag slår på tv-n överhuvud taget alltså. Det ska i alla fall ha absolut INGENTING att göra med julen eller andras födelsedagar. 
 
Jag ska göra annat än ingenting idag också. Jag ska slå in några julklappar, hämta ut några fler som kommit med posten och fundera på om det är nån mer som ska inhandlas. Julmaten ska jag nog handla klart idag. Då kan jag ta det riktigt lugnt imorgon. Jag behöver det. Vila hjärnan. Den har varit fullproppad dom senaste veckorna, med födelsedagar och körsång och julklappsbeställningar.
 
 
Förresten. Igår morse när jag vaknade, vid halv sex eftersom Herman skulle till skolan, så var det norrsken. Har ni nånsin varit med om att det varit norrsken på morgonen? Det fladdrade över halva himlen. När jag skjutsat Herman till bussen gick jag in och hämtade kamera och stativ. Jag kände direkt att jag borde ha läst på mer i instruktionsboken. Jag borde ha tränat med på att fota med olika inställningar. Men jag micklade på där i mörkret. Det vore väl själva den om jag inte skulle kunna få till åtminstone EN bild där norrskenet fastnar! Alla såg mörka ut på kameradisplayen men jag tänkte att jag kan nog justera bilden i efterhand.
 
Och kolla! Med hjälp av Camera Raw lyckades jag få fram detta! Min första norrskensbild!
 
 
 

Redo för konsert

 
Fredagsfotot 2015-12-20 (söndag)

Dan före dan före dan före dopparedan

Igår var det julkonsert! Eller två konserter är det ju. Ja, ska man vara riktigt noga är det musikgudstjänster. Det gick alldeles lysande att sjunga. "Happy christmas (war is over) ", "Maybe this christmas" och "Tänd ett ljus" sjöng vi i Remix, Ragundakören och Forskören sjöng också några egna låtar och så sjöng vi "Du signade juletid" och "Adams julsång" allihop tillsammans. 
 
Det var nummer två av dom tre saker som ska avklaras innan jag kan få julefrid. Nummer ett var Mannens födelsedag. Nummer tre är idag: Hermans födelsedag. Arton år, kan ni fatta? Myndig. Hur ska det gå till? Det är väl ingen ordning på honom?! Jag antar att dom flesta föräldrar känner så.
 
Jag har bakat en chokladtårta enligt önskemål och så blir det potatisgratäng, fläskytterfilè och bea till middag. Kakor finns det också kvar.
 
Just nu är han på skolan. Bara två skoldagar kvar, sen är det jullov. Och jag får sova på morgonen! Ja barnen med förstås. Och bara tre dagar kvar till julafton. Idag griljerade jag skinkan och lade in sillen. Köpte gott knäckebröd istället för att baka som jag tänkte först. En ost slank också med i korgen. Västgöta kloster, den svarta. Hoppar nog över jul-edamern, den är inre särskilt god tycker jag. Man kan väl inte köpa en ost bara för att den är röd heller? Ska sätta mig ner imorgon när hjärnan förhoppningsvis har klarnat och kolla vad mer vi ska köpa till jul. Julklappar kanske?
 
Granen satte vi upp i lördags, lite tidigare än vi brukar men jag kände att jag ville få det undanstökat. Jag "tvingade" grabbarna som vanligt. Sen dröjde det kanske tio minuter så låg Lego och sov under granen. Som vanligt. Märkligt att det ska vara så bra med en gran?
 
Fick nyss mail om att jag inte fick jobbet som skoladministratör. Bara att ta nya tag då. Hej och hå.
 
Klockan är lite över två och det har redan börjat skymma. Men nu vänder det. Det är mörkt nu men det blir ljusare igen som dom säger i visan.

Hipp hipp hurra!

Mannen fyllde år igår. Det firade vi med att jag först gick på en anställningsintervju, sen åkte han och jag till Sollefteå för att köpa present till Herman som blir 18 år på måndag. Nej, det var så klart inte för att Mannen fyllde år som vi gjorde det, det var sånt som skulle göras ändå. Men jag bjöd honom på lunch på bowlinghallen. Buffé med sill och sånt på salladsbordet och tre varmrätter att välja på plus kladdkaka med grädde till efterrätt. Inte illa. Sen var vi mätta ska jag säga.
 
När vi kom hem gjorde jag klart smörgåstårtan och dukade. 
 
 
Av mig fick han en prenumeration på Klassiker och av grabbarna en ny plånbok. Rosor fick han också, inte bara av oss. 
 
 
Intervjun då? undrar ni nu. Jo, det var på Anders Olov som skoladministratör. Jag måste säga att det verkar vara ett VÄLDIGT omväxlande yrke. En massa saker som jag inte sysslat med förut. Jag hoppas så klart jag får jobbet samtidigt som jag är tveksam. Det låter rätt stressigt. Är det nåt för mig? Ja, vi får väl se vad det blir.
 
Presenten får ni inte se förrän Herman har fått den så klart. Istället kan ni få se kängorna jag köpte i torsdags. Jag har spanat på dom i skyltfönstret varenda gång jag gått förbi Stööks. Men behöver jag nya kängor? Ska jag kosta på mig det nu, precis innan jul? Jo, det skulle jag tydligen. Visst är dom snygga? Dom är till och med lite rödare än vad dom ser ut på bilden.
 
 
På tal om rött: paketet från Indiska kom redan i torsdags! Jag kan ha den röda koftan imorgon på julkonserten! Ni kommer väl? Klockan 15 i Fors kyrka och klockan 18 i Ragunda kyrka. Då sjunger vi in julen, hörni! 
 

Det är mycket nu

Jäkla tur att jag inte jobbar idag. Jag har migrän. Det började igår kväll redan med att jag frös och var jättetrött fast inte så där så jag ville gå och lägga mig. Mer rastlös. Sen kom huvudvärken smygande. Jag duschade och gick och lade mig men efter en stund insåg jag att det är lika bra att jag tar en ipren eller nåt för huvudvärken ökade. Ja, jag borde så klart tagit migränmedicinen på en gång, jag vet! Som vanligt, jag vet! Men jag fick sova hela natten i alla fall. När jag vaknade kände jag att huvudvärken var kvar. Yrsel och illamående när jag steg upp. Jaha.
 
 
Nu har migräntabletterna verkat så nu har huvudvärken dämpats men jag mår fortfarande kass. Vi som ska ha genrep i kyrkan ikväll. Det är konsert på söndag! Och min order skickades idag enligt Indiskas kundservice. Tror ni koftan kommer på fredag? Jag hoppas verkligen det. Jag ångrar att jag inte köpte den när vi var i Sundsvall. Men då var jag hungrig och stressad för att Mannen väntade på mig och kunde inte besluta mig. Dumt. Varför kan inte Indiska ta in extra personal som plockar beställda varor så här innan jul, det gör ju andra postorderföretag? Fast Indiska har ju sina fysiska butiker att sälja i förstås. Dom kanske inte behöver sköta om sin postorderkunder lika väl som rena postorderföretag.
 
 
Idag har jag skickat efter några julklappar åt grabbarna. Hoppas DOM kommer innan jul. Jag känner att jag är lite senfärdig i år. Jag borde satt mig ner för en vecka sen och skickat efter, jag visste ju ungefär vad jag letade efter. Har fixat en present till Mannen också, han fyller ju år på fredag. Och Herman fyller på måndag. Arton år! Han blir myndig, kan ni fatta? Hur gick det till? Man skulle ju vilja ha en speciell present till honom, nåt lite mer symboliskt. 
 
Måste planera fikat till på fredag också. Får väl handla grejer till smörgåstårtan imorgon. Om jag inte ska beställa en? Jag ska fundera. Det är inte billigt att köpa en färdig tårta men det är inte billigt att göra en själv heller. Fast det är rätt kul. 
 
Imorgon ska jag till frissan och bli fin. Just nu är luggen jättelång på ena sidan, frissan sparade ju just den delen förra gången. Igår när jag var på dagis frågade K "vafför har du håjet så däj?" och pekade på min lugg som spretade ut åt höger. Ja det kan man fråga sig. Vi ska till stan också imorgon, på utvecklingssamtal. Om nu Herman piggnar till, han har inte heller mått bra dom senaste dagarna. Usch, vi har inte tid att vara sjuka nu! Vi ska ju fira födelsedagar och jul och sjunga på julkonserter och allt vad vi ska göra.
 
Nu ska jag gräva fram nån lunch. Tack och lov för gårdagens rester.

En tidig morgon

När bussen körde iväg med Herman imorse såg jag en kille komma springande och vinkande. Han hade missat bussen. Nå, han kutar väl ikapp bussen och kan kliva på vid kiosken, tänkte jag och smög efter genom Hammarn med bilen. Fast det stod inga bussresenärer vid kiosken idag för bussen for förbi utan att stanna. Äh, vaffan, det här går ju inte. Jag körde upp bredvid honom och öppnade rutan och ropade "hoppa in!". Sen körde jag ikapp bussen och strax innan korsningen blinkade jag åt den och bussen stannade så killen kunde kliva på. 
 
Nej, jag vet inte vem det var men nu slapp killen vänta i 1,5 timme på nästa buss till stan. Och kanske han kliver upp fem minuter tidigare imorgon. 
 
 

Ett beslut, en hemlis och ett avslöjande

Nu har jag skickat efter den där röda koftan. Jag tvekade in i det längsta. Det stod nämligen "leveranstid 3-6 arbetsdagar" när jag kom till kassan och jag tänkte att med vår vanliga norrländska otur lär det väl ta 6 dagar och då kommer paketet dagen EFTER konserten. Men sen bestämde jag mig plötsligt. Jag tryckte på "beställ". Jag kan väl ha den på julafton om den inte hinner komma till konserten? Beställde även en löpare och ett par stickade vantar och dom behöver jag inte ha innan den 20:de, dom räcker att dom kommer före jul. 
 
 
Löparen är röd och vit med glittrig lurextråd i. Väldigt julig om du frågar mig. Underligt nog så är det bara den andra julduken jag köper i mitt liv. Jag har liksom nöjt mig med det jag fått och ärvt. Men man måste inte nöja sig med det. Man får köpa eget om man vill. Jag minns hur nöjd jag var när jag köpte min första julduk på julmarknaden på slottet Bjärka-Säby (tror jag). Det var när jag nyss hade flyttat hemifrån och skulle göra julfint i min första lägenhet. "Husmoderns gästabud" hette mönstret som duken var vävd i. Kanske den duken siade om min framtid? Vi kanske inte har gästabud särskilt ofta här men en husmoder har vi. 
 
Det här är duken från Indiska. Jag ser fram emot att ha den på köksbordet i jul. Jag behöver mer glitter och glamour i mitt liv. 
 
 
Jag har luskat ut vad jag ska ha på mig på konserten. Jag kom på att jag har en svart satängblus med voilekant jag kan ha under koftan (eller utan om den inte hinner komma). Svarta finbyxorna nertill. Jag provade dom häromdagen och ja, pressvecken syns ju inte över låren förstås, dom pressas ut, haha..... Och magen putar. Jo men jag ser ju ut så just nu. Fast jag tycker inte det är snyggt. Jag vill inte se ut som om jag har för små kläder. 
 
Men nu ska ni få höra en hemlis - jag tog och införskaffade ett par shaping-trosor på Ica idag! Det finns ju att köpa där, av märket Pierre Robert (snyggt rim, va?) men jag har inte vågat köpa, mest av rädsla för att bli besviken. Att dom inte ska passa, att dom inte ska hålla in där det behövs, att dom ska sluta på halva skinkan som många trosor gör. Men dom passade! Smalare blev jag väl inte men jag tyckte jag blev mer jämntjock på nåt vis. Det märktes stor skillnad på finbrallorna i alla fall. Nu kan jag ha dom utan att fundera på magen. Ja, jag vet att man ska skita i sånt men det är inte så jäkla lätt. Den här magen har inte funnits där förut. Magen som var där innan var inte så här mjuk, inte ens när jag vägde lika mycket som jag gör nu. Den flöt inte ut på samma vis som den här gör. Jag vet inte vad som har hänt.
 
 
 
Suck. Jag får väl ta tag i vikten efter nyår igen eftersom jag inte riktigt trivs med att känna mig så här. Fast jag ser inte fram emot det. Räkna kalorier är det som fungerar för mig men det är så himla tråkigt. Och jag borde så klart börja träna igen men min onda axel och mina handleder ställer till det. Just ja, jag har inte berättat vad röntgensvaret sa, va?
 
 
Joråsåatte..... Den ljusnande framtid är vår. Eller inte. Nej, det är smärtstillande och inflammationshämmande som gäller framöver. Det lär ju förmodligen inte bli bättre med åren heller. Det positiva är att jag nu vet vad det är och att jag faktiskt törs träna igen, utan att vara rädd att ha sönder nåt. Jag testade genast att göra en burpee. Det gick inte..... Det brände till nåt jävulskt i axeln på vägen upp. Äsch, då. Jag får hitta annan träning jag kan göra. Dansa går bra, jag har testat. Hoppas det blir latin fusion på vårterminen. Fast inte på tisdagar då. Promenera går absolut bra. Springa kanske? Hoppas jag kan åka skidor utan att det gör för ont. Hoppas framför alllt det blir SNÖ så man kan åka skidor. 
 
Nu är det snart dags att gå ner på bastun. Det är damernas fredagshundring ikväll. Basta, tvaga sig, äta nåt gott, dricka ett eller ett par glas vin och prata och ha trevligt. En orgie i sinnliga njutningar. 
 

Apelsiner

 
Fredagsfotot 2015-12-11
 

Bullmamma kakmoster

 
Fredagsfotot 2015-12-04
 

Statusrapport två veckor innan julafton

Oj, vad jag skriver mycket här - eller inte...
 
Men jag har tänkt skriva. Flera gånger. Att det snöade hela fredagen till exempel, en decimeter kom det, men att det nu har tinat och blivit så där otrevligt halt som verkar ha blivit standard om vintrarna dom senaste åren. 
 
Att jag bakade havrekakor, biscotti och kanelbrownie med saffransglasyr. Att den andra råndegen jag gjorde inte gick att grädda. Den bara flöt ut i rånjärnet och rånen gick sönder. Jag gav upp efter tre försök och gjorde gaffelkakor av resten av degen. Jättegoda blev dom!
 
 
 
Har också tänkt skriva att jag har jobbat på Solen måndag, tisdag, onsdag. Tyvärr inte idag när dom skulle ha luciafirande. Det hade varit kul att se, jag har ju varit med när dom övat sångerna. Istället blev det en sundsvallstur med Mannen. Hämtade en såg som varit på service, köpte lite grejer på Ikea, snabbspanade efter nya kläder att ha på julkonserten, åt julbord. Burp....
 
Köpte inga kläder. Det var urplockat så klänningen och tunikan jag spanat in på Indiska fanns inte i min storlek. Men jag funderar på en röd kofta jag provade. Den satt mycket bättre än jag förväntade mig. Mjuk och skön var den också. Jag skulle ju kunna skicka efter den? Hinner den komma innan konserten då, tro? Det är 20% rabatt också just nu. 
 
 
Fråga är också: kommer jag att använda en julröd kofta annat än till jul? Ja, varför inte? Jag har ju bestämt mig för att undvika svart. Jag färgboostar allt vad jag kan just nu, för att ta mig igenom den mörka årstiden. Om man undviker att matcha den med grönt så jag inte ser ut som en julprydnad borde den väl klä mig när jag ska vara vardagsfin? Jag menar, kan jag kombinera grönt och rostrött och turkost så kan jag matcha rött också.
 
 
Ska fundera på saken. Risken finns att jag beställer annat också när jag ändå är igång. Men jag skulle faktiskt behöva några nya toppar, några som inte stränar och korvar sig. Usch, vad man känner sig tjock och tantig när kläderna inte passar. Hm, jag borde egentligen tänka på julklappar och födelsedagspresenter, inte kläder åt mig själv. Men Indiska kanske har några förslag? 
 
På tal om julkonsert och på tal om kakor. Vi hade glöggmys på senaste körrepet. Förutom glögg och kaffe fanns det saffranslängd och pepparkakor och ädelost och brie och fudge och persimoner och jag tog med biscotti och chokladkaka. Oj så gott! 
 
 

Mammas bak

"Hur länge ska råndegen jäsa?" frågade Herman igår kväll. Nej, det ska den ju inte. Den ligger bara inplastad i sin bunke i skafferiet i väntan på att jag ska hinna baka ut den. Jag gjorde degen i måndags kväll med planen att baka rån igår tisdag när jag kommit hem från jobbet. Jag skulle jobba till två så då hinner jag innan middagsbestyren och kören tänkte jag. Fast nu fick jag jobba till fyra istället så då sket sig min planering. Det blev ingen rångräddning igår.
 
Idag ska jag också jobba. Till två. Hoppas jag i alla fall. Det kan ju ändra sig. Fast jag skulle verkligen vilja baka ut den där degen idag. Efter middagen har jag inte riktigt tid. Orken brukar också tryta på kvällen. Och i skafferiet där degen står är det visserligen svalare än rumstempertur men det är inte som ett kylskåp. Hur länge håller den sig tro? Fast vad ska bli gammalt i den? Det tar väl en stund innan smör härsknar va?
 
I måndags skulle jag så stort ha en Bakdag. Få undan det jag vill baka till jul. Man vet aldrig när man får jobba (uppenbarligen), det gäller att passa på dom lediga dagarna. Fast det blev bara en omgång strass till och så saffransbröd. Sen kroknade jag. Blev less och trött. Jag antar att förkylningen inte är riktigt färdig med min kropp än. Efter lunch gick jag till svärmor med en bullpåse istället och fikade och hjälpte henne att sätta upp gardiner. 
 
Jag bakade strasskakor i helgen också. Jag kom nämligen att tänka på kakspritsen jag hade liggandes i kökslådan, den som jag köpte på loppis för många år sen. Tänk om man skulle prova den? Hur gör man? Är det svårt?
 
 
Det var det inte. Det var jättelätt. Och kul! Rena serieproduktionen. Fast det blev inte 60 st kakor som det stod i receptet utan 26 st. En viss skillnad. Nån måste ha hört fel när dom lade in receptet på webben. Jag som tänkt lägga dom dubbel med choklad eller smörkräm eller nåt emellan. Men det gick ju fort att baka en omgång till. Fast jag har inte lagt dom dubbel än, dom ligger också och väntar i skafferiet på att saker och ting ska hända.
 
 
Nu funderar jag på om det finns några andra kakor man kan spritsa. Jag vill ju testa alla modellerna! Den längst ner till höger borde det bli kransar av va?
 
 
När jag skulle till med saffransbrödet så googlade jag på "saftigt saffransbröd". Det är så lätt att saffransbullarna blir torra tycker jag. Undrar vad det beror på? Recptet jag hittade innehöll väldigt lite mjöl. "Degen är ganska kladdig men det blir bättre när den jäst" stod det. Det lät ju bra. Fast min deg var väldigt kladdig efter jäsningen också. Inte gick det att göra lussekatter eller längder av den där degen heller. Konstigt nog blev jag inte ens irriterad. Jag slängde fram bullformar istället och klickade ner lagom bitar av degen och sen gjorde jag en grop där jag petade ner mandelmassa som jag rört med smör. Det var fyllningen som jag tänkt ha i bullarna, tillsammans med kakfyllning, russin och fikon. Fast "frukten" fick åka in i skafferiet igen. Och bullarna blev helt ok efter jäsning och gräddning. Dock blev dom torr dagen efter, som vanligt. Vad är det för märkligt med saffran som gör degen stel och torr? Jag får skriva och fråga Lisa Förare Winblad. Hon borde veta. 
 
 
Jag är väldigt sugen på att prova lite nya kakor i år. Biskvier till exempel, det har jag aldrig bakat. Kanske man kan spritsa ut bottnarna till dom med kakspritsen? Biscotti har jag bakat förut, det är ganska enkelt och blir väldigt gott men man kanske ska prova nån ny smaksättning? Snickerskakor är jag också sugen på att testa. Hm, vem ska äta upp alla dessa kakor? Tur vi har två födelsedagar innan jul. Och så hoppas jag att jag får jobba efter jul också, då jag kan ta med kakor till personalrummet när vi ledsnat på dom här hemma. 

Mat och potatis

I lördags gjorde jag en inventering av frys och skafferi. Jag tycker det är så fullt överallt. Vad är det vi har hemma egentligen?
 
 
En väldans massa mat visade det sig. Vi har halvfärdiga middagar i form av t.ex. köttfärssås, kokkött med buljong, vegbiffar, köttgryta. Vi har högrev kvar, vi har kycklingfilé. I skafferiet har vi flera burkar krossade tomater, torkade vita bönor, kikärtor och linser. Det finns pasta, ris och bulgur och i jordkällaren har vi potatis. Jag förstår inte varför jag går på affären överhuvud taget? Jag skulle egentligen bara behöva köpa mjölk och sånt och så ägg och färska grönsaker och frukt. 
 
Jag bestämde att framöver ska vi bara äta det vi har hemma. Jag tänker bara handla det allra nödvändigaste. Jag är ju en riktig hamstrare vad gäller mat. Jag vill att det ska finnas hemma så man bara kan laga till och slipper springa på affären. Jamen, gör så då! Sluta handla för tusan bövlar! 
 
För vi har en hel låda med kryddor, det finns soja och fisksås och chutney och det finns nötter och torkad frukt. Sätt igång. Let the magic happen.
 
På tal om nötter. Jag lagade en riktig höjdarmiddag i söndags. Jag hade fått tips om ett recept på Coop: Cashewfrikadeller. Det ville jag testa. Och vi hade allt hemma utom koriander och det kan jag i ärlighetens namn klara mig utan. Jag fristajlade lite med kryddningen istället (läs pepparmix). Och vad bra dom blev! Herman utbrast "jag trodde nästan det var kyckling". Konsistensen var faktiskt som köttbullar. Smaken var nästan som kött (om nu det är nåt positivt. Jag tycker det.) Dom är inte veganska för dom innehåller ägg och ost men är man vegan har man säker kunskapen att byta ut dom ingredienserna. 
 
Här är länken till receptet: https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/c/cashewfrikadeller/
 
Dom här små bollarna tänker jag göra fler gånger. Dubbel sats och så fryser man in hälften och har på lut till kommande middagar. Bara att steka på. Bra va?
 
 





RSS 2.0