Halloj

Hej hopp!
 
Man kan tro att jag glömt bort bloggen. Det är två veckor sen jag skrev nåt så ja, lite grand kan man väl säga att jag glömt den. Glömt att skriva i alla fall. Eller inte haft lust att skriva. 
 
Har jobbat i köket och i barngrupp. Det går bra. Jag blir tröttare i benen märker jag - men piggare i huvudet. Det går magsjuka och förkylning med feber så barn och personal har varit sjuka i omgångar. Verkar inte ha gått över helt än. 
 
I helgen var vi till mc-mässan, Mannen och jag. Bodde på hotell och åt på grekisk restaurang på lördag kväll. Lyxigt värre. 
 
 
Igår morse när jag vaknade var jag hes. Nej! tänkte jag. Jag vill inte bli förkyld! Men det gick över under dagen. Dock känner jag mig lite harklig idag och lite matt. Blev ingen promenad på rasten utan ryggläge i soffan istället. Få se vad det utvecklas till. Jag vill ju dansa ikväll. 

Friluftsliv

Det blev en ganska bra helg ändå, trots att jag inte kunde fara på kursen. På söndagen åkte jag först 8 km skidor, sen åkte vi skoter en bit upp på berget. Vi tänkte  grädda våfflor över öppen eld i våffeljärnet som Mannen gick i julklapp. 
 
Det gick inget vidare, om det nu berodde på järnet eller våffelmixen. Blåste kallt gjorde det också där uppe på hugget. Men det var trevligt ändå den lilla stund vi var där. 
 
Sen for vi hem och gräddade våfflor i vanliga våffeljärnet istället. Det gick bättre. 
 
 

Nu är glada julen slut slut slut

 
Fredagsfotot 2017-01-14

Grusade planer

Hade tänkt starta helgen med pizzabakning på fredagen, fortsätta med skidåkning på lördag förmiddag och sen åka på kurs med kören lördag kväll och söndag förmiddag. Nu blev det ingenting av med det eftersom jag plötsligt blev dålig igår kväll. 
 
Magsjuka. Jävla skit. Bokstavligen. 
 
Klarade mig från att kräkas i alla fall men jag mådde pyton. Inatt har jag vaknat kallsvettig flera gånger. Druckit saft i små klunkar.
 
Ja, det blev så klart ingen hemgjord pizza igår. Grabbarna fick göra kycklingtacos istället. Ingen middag för mig. Jag drack saft, lite i taget. 
 
Idag mår jag bättre. Har både druckit kaffe och ätit macka. Men inte kan jag åka på nån kurs heller. Tänk om jag smittar ner nån? Och jag är definitivt inte i form. Har huvudvärk och är trött. 
 
Får väl stanna hemma och ta det lugnt idag. Det är fint ljus ute så det blir nog fotografering idag. Jag har hakat på fotoutmaningen igen. 365 foton på ett år. Ifjol gick det ju hyfsat ända fram till slutet på mars. Sen blev det ingenting. Det bara fes av. Men det var då jag började jobba heltid. Det fick nog inte plats nåt annat i huvudet då.
 
Å andra sidan har jag faktiskt hållit igång nya omgången av fredagsfotot sen slutet på september 2015. Bra jobbat! Vilket påminner mig om att jag inte knäppte nåt igår. Men fredagsfoto kan man ta andra dagar än fredag. Man är väl flexibel! 
 
 

Restfest

Jag har ju beslutat att vi ska äta det vi har hemma i första hand och att jag inte ska kuta på affären stup i kvarten. Vi har ju mat!
 
Idag blev det riktigt lyckat. Enkelt och gott. Jag läste ett tips nånstans att om man har mjukost med ädelost kvar sen "glöggminglet" (som att varenda heltidsarbetande människa anordnar sånt?) så kan man smälta ner det i en pastasås. Smart! Nu hade vi förvisso lite mer än bara ädelost i lådan med tuber i kylen. En snabb inventering visade att vi hade två tub-slattar med ädelost, en ädelost med fikon, en räkost, en baconost, en salamiost och en rökt renstek. Två kaviartuber som var påbörjade låg det där också. Hm. Vi måste nog bli bättre även på att äta upp pålägg innan vi köper nytt...
 
Men dom blev ju en utmärkt grund till middagsexperimentet. Jag sorterade upp ostarna i två högar. En hög med ädelost och en hög med salamiost, baconost och rökt renstek. Eftersom Haqvin inte gillar ädelost så kan jag väl göra två såser tänkte jag, nu när vi hade så många sorter att välja på? Räkosten åkte tillbaka i kylen för framtida experiment och så även ädelosten med fikon. Den tänker jag går åt ändå, det finns pepparkakor kvar nämligen och jag har dessutom lite svårt att tänka mig en pastasås som smakar fikon...
 
Ungefär så här gjorde jag:
 
Tre ostars sås
 
Mjölk
Philadelphiaost 
Rester av mjukost
Rester av hårdost, riven
Maizena + vatten
Salt och peppar 
 
Häll ca 1 dl mjölk, kanske mindre, i en kastrull och värm försiktigt. Klicka i ungefär 2 matskedar philadelphiaost och rör om. Tag valfri mjukostrest och tryck ut allt ur tuben, ner i kastrullen. Det blev nog minst ett par matskedar till varje sås. (Jag tog ädelost till den ena såsen och baconost och salamiost till den andra.  Rökt renstek-osten behövdes inte tyckte jag så den fick också åka tillbaka i kylen.) Rör om och låt koka upp försiktigt. Red av med Maizena till önskad tjocklek. Dra kastrullen åt sidan och lägg i den rivna hårdosten och låt den smälta. Rör om. Smaka av så du är nöjd med ostsmaken. Salt och peppar kanske behövs?
 
 
Serverades med blandade pastamodeller (skafferirensning), vitkålssallad och broccoli från gårdagen. Jättegott! 
 
 
 Man skulle så klart kunna utveckla rätten. Göra en skinksås med ädelost eller en fiskgratängsås med räkost till exempel. Väldigt bra sätt att ta rätt på småslattar i kylen! 
 
Nu ska jag ta och skära upp julskinkorna jag köpte till halva priset. Skivorna ska frysas in och bli pålägg och middagar. På fredag till exempel. Då blir det hembakad pizza med julskinka på, bland annat. Undrar om man kan ha räkost på pizza?
 
 

Mitt i prick

 
Fredagsfotot 2017-01-08
 

Inte kul

Minus 27 är det nu. Jaha, ja. "Du skojar",  som en av 4-åringarna på dagis brukar säga i alla möjliga (och omöjliga) sammanhang. Jo, nog har jag lust att säga det till Moder Natur. Du skojar, va? Fast det är inte skoj.
 
Jag är innerligt glad att det inte blev plusgrader direkt efter det fina snöfallet som det har blivit tidigare i vinter - men minus 27? Måste det vara antingen plusgrader och is eller 30 minus och snö?
 
Konstig humor hon har, den dära.
 

Köldknäpp

Temperaturen sjunker. Ångesten stiger. Nu är tempen nere på minus 19 och kallare ska det bli. Minus 21 har dom lovat inatt och imorgon. 
 
Jag gillar inte när det går under minus 20! Det går ju inte att göra nåt ute och man oroar sig hela tiden för att det ska slockna i pannan och nåt ska hinna frysa sönder innan man upptäcker det.
 
 
På fredag ska temperaturen stiga till minus 14 och på lördag ännu lite till. Då kan man kanske åka skidor igen, kanske till och med här i Pålgård. Det har nämligen snöat. Det började igår eftermiddag och höll på hela natten. Idag när jag klev ut genom dörren var hela världen vit och ny.  
 
Idag på jobbet hade vi planering inför den nya terminen. Imorgon är det torsdag men ändå som fredag för det är trettondagsafton och på fredag är det röd dag och vi är lediga. Långhelg innan allvaret börjar på måndag. Då börjar jag min nya tjänst med 50% i barngrupp och 50% i köket plus handledning av A som ska vara i köket med mig. Det känns bra. Jag har redan börjat smida planer hur jag ska styra upp saker och ting där. 
 
Sen for jag till Dress like Marie och använde upp mina presentkort. Köpte en klänning som jag kikat på förut, ett par svarta leggings och en cool stretchig kjol. Bilder kommer.
 
Efter middagen tände jag upp inne i kökspannan också. Jag kände att jag ville stödelda lite. För säkerhets skull.

Inventering

Nytt år, nya tag. 
 
Igår inventerade jag kyl, frys och skafferi. Jag skulle skiva upp kalkonen och julskinkan jag köpt för halva priset och packa i burkar för att frysa in men upptäckte att det var nästan tomt i burkskåpet. Burkarna måste alltså vara i frysen. Med ätbara saker i. Vad har vi egentligen därinne?
 
Det visade sig vara en hel del. Bland annat:
 
- Lammbuljong, 4 burkar på vardera en liter.
- Porterstek med sås, två burkar (Jo, det visste jag ju för det var kvar sen nyårsafton).
- Ett paket strömming.
- Skivad julskinka.
- Skivad lammrulle. 
- Lammstek med sås.
- Salt lammstek (den jag gjorde till jul)
- Köttfärssås 
- Vegobullar. 
 
 
I skafferiet har vi pasta, ris, bulgur, couscous, grötris, kikärter, röda linser mm plus olika konserver. Potatis har vi i jordkällaren. Och ute i frysboxen har vi lammkött och bär. 
 
Vi har en väldig massa mat! Vad springer jag på affären för? Det skulle räcka länge med att jag köpte bara mjölk och bröd. Ja, jag kan ju baka också så jäst skulle räcka för mjöl har vi också hemma. 
 
Nu har jag börjat planera middagar framöver på det vi har hemma. Idag blev det en mindre lasagne på köttfärssåsen från frysen med dom sista lasagneplattorna samt en linssoppa på lammbuljong, diverse rotsaker samt lite rökt fläsk som jag också hade i frysen.
 
Till imorgon har jag tagit fram salt lammstek. Få se vad jag hittar på med den. Nåt med ris och grönsaker kanske? 

Kroppens år: rörelse

Bra början på det nya året. Mannen och jag for upp till buan igår med skidorna i bagaget. Åkte spåret som dom drog upp häromdagen. 8,8 km blev det för mig, lite drygt milen för Mannen som tog ett extra varv runt Knussan. Skönt att vara ute i friska luften. 
 
Sen blev det kaffe, tunnbrödstut och clementin i stugan. Vi tände upp innan vi for så det var ganska behaglig temperatur inne där. 
 
 

Gott nytt!

Herregud, jag tror klockan var halv fyra när vi gick och lade oss igår. Eller idag blir det ju. Första dagen på det nya året. 
 
Vi började kvällen med att umgås med farmor och äta god mat. Trerätters så klart. Det var ju nyårsafton.
 
Förrätt: kavring med en röra med rökt lax och dill toppad med räkor och citron. Hittade på det igår eftermiddag. Blev väldigt gott. Ska skriva ner hur jag gjorde så jag kommer ihåg det (och så kan ni få receptet om ni vill).
 
Huvudrätt: porterstek, sås, kokt potatis, kokta morötter plus en massa andra tillbehör. Mums!
 
Efterrätt: philadelphiaglasstårta smaksatt med citronzest, varvad med digestivesmulor och kolasås. Smakade mycket bra. Den gamla hederliga philadelphiaostglassen går fortfarande hem. Nu har vi börjat luska på om man skulle kunna smaksätta med nåt annat. Citronzest tyckte jag blev gott medan Herman tyckte originalet med bara vanilj var godare. Vad skulle man mer kunna ta? Frukt och bär är ju gott men det är risk att det blir isigt. Saffran? Kakao? Nutella? 
 
 
Sen kollade vi på Grevinnan och betjänten. Same procedure as every year. När farmor åkt hem kom nästa gäng. Vi satt och pratade och skrattade och vid tolvslaget gick vi ut och skålade in det nya året. Tittade på fyrverkerier och tände tomtebloss. 
 
 
Sen fortsatte vi kvällen (eller snarare natten) i köket. Till slut satt jag och somnade till tror jag. Jag är van att sova om nätterna, inte nattsudda på det här viset. Men trevligt hade vi. 
 
Inte fick jag sova så länge som jag skulle önska idag heller, det såg magen till. Är huvudet dumt får kroppen lida brukar man ju säga och jag drack inte enbart hallonsaft igår. 
 
Vad sägs om att utse 2017 till Kroppens år? Tror att jag eventuellt har haft ett "Kroppens och själens" år eller liknande tidigare men vad gör väl det. Kroppen ska ju hänga med mig år efter år, den behöver tas hand om och gullas med mer än ett år. 
 
Nyårslöften då? Ja, det blir dom vanliga tycker jag: 

- Skratta mycket.
- Spela och sjunga mycket.
- Vara mig själv.
- Bejaka min kreativitet - hur än konstiga saker som kommer ut.
 
Och så kan vi lägga till:
 
- Vara snäll mot kroppen. 
 
God fortsättning! 
 
 





RSS 2.0