Varför ska man träna?

Jag ska berätta varför man ska träna.
 
Man blir stark i kroppen.
Musklerna håller uppe koppen, det visste du va? Och om du tränar musklerna så blir dom starkare och håller upp din kropp bättre och det är mindre risk att du får ont. Du kan även använda dom där musklerna till att bära tunga matkassar till bilen och ösa flis och hugga ved och sånt där annat man gör i vardagen. Och även om du sitter på en kontorsstol hela dagen så ska du väl ha nåt som håller din kropp uppe, va?
 
Man blir stark i själen. 
När du märker att du orkar, att du känner dig STARK, så får du bättre självförtroende, även i situationer som inte har med träningen att göra. Du blir snygg också och det beror inte så mycket på ditt utseendet, även om det låter konstigt, utan det beror på det som händer i ditt HUVUD. Du kollar i spegeln och ser en stark, självsäker människa som orkar ta sig an vardagens problem. 
 
Man blir frisk i kroppen.
Kroppsrörelse gör att blodet pumpas runt i dina ådror och sköljer ren dom från plack och annan skit. Ditt blodtryck sjunker, dina kolesterolvärden normaliseras. Jo det är sant, det funkar. Jag sänkte mina kolesterolvärden genom att åka skidor nästan dagligen i fjol vinter. 
 
Man blir frisk i själen.
Endorfiner är bra skit. Man blir glad, man blir lycklig, man känner sig bäst i världen. Skitsamma att andra springer om mig eller gör fler armhävningar. Jag är lycklig ändå när jag tränar! Det är faktiskt ingen tävling...
 
Det är inte att vara bättre än andra som är grejen. Det är att vara bättre än man själv var förut. Sen måste man göra det efter sina egna förutsättningar. Alla vill väl inte göra pullups (jag kan inte men jag jobbar på det), alla kanske inte kan gå armgång (NU kan jag!), men alla mår bra av att röra på sig. På ett eller annat sätt.
 
Ikväll ska jag iväg igen. I´m loving it.
 
 

Äsch, jag kunde inte hålla mig

Nu har jag öppnat butiken.
 
http://www.jabbo.se/stores/399
 
Man kan så klart handla där om man vill (fast ni som känner mig kan ju få se och känna på filurerna i verkligheten istället om ni vill handla). 
 
Välkomna in!
 

Invigningen av musikhuset

Igår var jag inbjuden till invigningen av Medborgarskolans nya musikhus så det blev en liten tripp till den stora lilla staden. 
 
Det bjöds på framträdande av Rockkören med kompband, dansuppvisning och man kunde köpa fika av dansungdomarna och sponsra deras resa (och det måste man så klart). Jättesnyggt hade det blivit med väggmålningarna! Dock var inte studion riktigt klar och galleriet så fortfarande ut som det gjorde när vi började måla i lokalerna första gången, omålad gips på väggarna och färgburkar och grejs på hela golvet. Men det ska väl bli klart så småningom det med. Hoppas jag verkligen, jag ska ju ställa ut där!
 
Här är vi, jag och min väggmålning. Visst blev det bra? Hm, man anar släktskapet tror jag....
 
 
Dom andra väggarna ser väl inte så tokiga ut dom heller, eller vad säger ni? (Dock inte lika färgglada som min...)
 
 
 
Mias målning ska sitta inne i studion när den blir klar.
 
 
Ellenors målningar anknyter till namnet på studion: Midgårdsstudion (musikhuset ligger på Midgårdsgatan.)
Här Hugin och Munin.
 
 
Och på motsatta väggen: Asken Yggdrasil. Dom ni ser längst bort är Rockkören med Stina! 
 
 
När jag tyckte jag invigt klart åkte jag till min farbror R och hans sambo och hälsade på. Dom har faktiskt bott i lägenheten i drygt två år men jag har inte kommit mig för att hälsa på (träffat dom har jag gjort). Och nu ska dom flytta! Men bara till Frösön så jag får väl se till att vi kommer dit så fort dom kommer i ordning så det inte dröjer två år till innan vi hälsar på. Vi fikade och pratade och hade trevligt. 
 
Idag har jag varit jättetrött. Inte kan det väl vara bilkörningen och stadsluften som tar så hårt? Jag som fick så fina idéer när jag körde bil! Jag kom plötsligt på hur loggan skulle se ut, den som jag ska använda till min jabbobutik och på visitkorten när det gäller häx- och änglasömmandet (och för all del annat sömmande också). Och jag räknade till och med ut hur jag skulle göra för att få den som jag ville ha den. När jag satte mig med Photoshop igår kväll var det bara att leta lämplig royaltyfri bild och köra igång. Nej, ni får inte se den ännu. Men snart, snart ska jag öppna butiken. Jag väntar på mina vävda etiketter. Ja, dom har förstås inte loggan, eftersom jag kom på den igår, men stilen på texten är snarlik. Jag vill gärna sy in dom i häxorna innan jag säljer (som om det skulle bli RUSNING till min webbutik....fast vad vet man?). Och så ska jag fxa visitkort att skicka med. 
 
Det kanske var tankearbetet som tog på krafterna. Jag sov faktiskt en halvtimme på soffan i eftermiddag och det var precis vad jag behövde, huvudet kändes mycket klarare efteråt. Nu är det strax dags att ge sig iväg till söndagsträningen. SEN kan ni få se på pigg och rask! Eller i alla fall endorfinhög och lycklig. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsstök före fredagsmys

Städa, städa, varje fredag och så varje jul
det tycker jag är kul.
 
Det var Pippi som sjöng så. Jag HAR faktiskt städlust idag, så pass så jag får akta mig för att börja med för mycket. Men jag har hunnit med att plocka undan kläder i sovrummet, dammsugit hela huset (utom barnens rum) och torkat golv i kök och hall. Äntligen rent från GRUS!!! Jag längtar tills snön smält bort helt och det torkat upp ute på gården så man slipper dra in lera. Upptäckte när jag skulle ta bilen igår att kissen också har problem med lera på tassarna. Kan bli lite halkigt..... 
 
 
Vi gick vår fotopromenad igår. Gick Grisrundan ner och sen ut på Prästberget där kyrkan brukar ha gökotta. Jag trodde det skulle vara fin utsikt där men det var ju en massa träd i vägen! Fast mysigt var det, med solljuset sipprande in genom trädkronorna. Jag hade gjort soppa och tina pizzabullar som vi åt. M-K hade gjort fruktsallad till efterrätt som vi inmundigade senare nere vid gamla kyrkan. Lite kallt i luften men det var skönt ändå. Men jag ska köpa en mattermos. Soppgrönsakerna fastnade kvar i termosen när man hällde ur. 
 
 
Idag har jag även hängt ut täckjackan som jag tvättade förra veckan. Jag tog in vårkappan istället, så det så! Förmodligen måste jag ha tjocktröja under men det spelar ingen roll - det är en VÅRKAPPA. Vååår!
 
Nu ska jag fundera ut nån lunch åt Mannen och mig och senare ska jag på Hammarn och slänga plast, glas och en enorrm samling mjölkkartonger. Jösses vad många det blir nu när vi inte eldar i kökspannan inne! Dricker vi så mycket mjölk? Jag ska även handla lite till kvällsmaten, det blir hemgjord pizza denna dag som är FREDAG. Fast dom senaste gångerna har inte pizzan blivit bra. Bottnen har blivit hård. Det beror säkert på att inte varmluften funkar. Jag måste bli bekant med ugnen igen på nåt sätt. Lära om. Och kanske inte göra tre plåtar nu när jag inte kan grädda alla på en gång. Suck....
 
Jag ska köpa en penna också. Jag har fått en whiteboard att hänga upp i ateljén. Där ska jag skriva upp beställningarna för nu börja dom hopa sig. Och jag behöver skriva ner för att minnas alla. Ha det framför ögonen. If I can see it, then I can do it. 
 
I beleve I can fly....
 
 
 
 
 
 

Idag är det torsdag

Solsken idag med! Genom en tunn molnslöja visserligen men det är sol! Idag blir det en fotopromenad med M-K. Vi utgår hemifrån mig denna gång. Få se vad jag kan hitta på för runda. Vi har ju varken Döda Fallet eller hängbron att erbjuda här men vi har å andra sidan gamla kyrkan och en fantastisk utsikt. Motiv finns allid. Ska fixa ta-med-lunch som vi kan äta ute (dock inga bullar och kakar, så det så.)
 
Gjorde färdigt butiken på Jabbo igår. Eller inte helt, jag skulle gärna haft en logga också och en omslagsbild kanske. Den gamla var för liten så jag måste göra en ny i så fall. Men jäklar vad svårt det var att göra en logga! Jag gav upp och lade projektet åt sidan och gick och fikade istället. Jag tror jag ska publicera min butik ändå idag, utan logga. 
 
Hittade ett par räkningar till som jag lade in nyss vilket gjorde att jag fick justera en annan räkning som ska betalas nästa vecka. Jag är så less på detta nu. Det blir till att nalla av sparkontot jämnt och ständigt och då sparar man ju inget! Men jag måste ju betala dom räkningar vi har och mat kan vi inte vara utan. Men nu är det sluthandlat. Inga "handla nu och betala i april" mer. Fast det lär säkert dyka upp andra utgifter, det gör det nästan alltid. Suck. Jag vill ha ett jobb NUUUU. 
 
Ikväll är det träning. Yes! Träningsvärken från söndags- och måndagspasset har i stort sett försvunnit nu så det blir alldeles utmärkt att bättra på den lite. Förresten, har jag sagt att jag gick TVÅ vändor armgång på bommen i söndags? Jajamen!
 
Sen blir det fredag. Och då ska jag, chokladälskaren, inte äta godis......... Frågan är då vad jag ska hitta på för fredagsgott för alldeles utan vill jag ju inte vara. Äppelklyftor med jordnötssmör? Nötter och mandlar? Kan man pudra dom i kakao tro? 
 
 
 

Grejar på

Det är mycket nu.
 
Försöker få ut mina häxor innan påsken är här och förbi. Det går rätt bra. Jag lägger ut små "teasers" på instagram under tillverkningens gång och sen en bild när dom är klara. Har två eller tre beställningar på gång plus att jag ska lämna in ett gäng på turistbyrån! En specialbeställning gjorde jag klar igår men jag törs inte lägga ut bild på den ännu, jag vet inte om beställaren vill se den innan hon får den med posten. Men JAG är jäkligt nöjd med den!
 
Istället ska ni få se dom andra jag har sytt.
 
Vårig häxa i jeanskjol. Men hon har tjockstrumorna på, det är inte sommar än. "Tröjan" har lite guldglitter i sig som inte syns på bild. Hon har tyvärr inte fått nåt namn ännu. "Jeanshäxan Judith" var ett förslag men jag vet inte ännu.
 
 
En våryster bohemhäxa vid namn Yra. I rosa och lila och med en stickad halsduk virad om halsen mot kylan. 
 
 
Och så till sist: Östermalmshäxan Charlottina von Oben. Hon har inte bara leopardklänning och pälskrage utan även diamantörhängen och guldväska!
 
 
Fint ska´re va!
 
 
Alla är till salu. 200 kr plus frakt. Dom kommer även att finnas på Jabbo.se tillsammans med mina gamla häxor och änglar. Håller på med en ny butik där eftersom dom gjorde om sidan. Och du, är det ingen av filurerna som passar din smak, säg till så gör jag en SPECIELLT till dig.
 
Förutom allt detta häxsyende och fotograferande och butiksadministrerande så har jag denna vecka hunnit vara på arbetsförmedlingen, långpromenerat, tränat och sjungit med kören. Idag har jag redan hunnit greja med räkningarna och kört i gång en tvätt, förutom barnlogistik och frukostätning. Det blev äggröra och hembakat bröd till frukost. Gröttrenden var kort men annars går det bra. Inga sötsaker förutom sylten till våfflorna igår (och jag är ingen stor sylt-ätare). Dutti!
 
Vädret är soligt och underbart precis som det varit dom senaste dagarna. Det blir en långprommis idag. Och en ny häxa. 

Currysoppa

Nu är det tredje gången på kort tid som jag gör denna soppa till lunch. Eller om det är en gryta? Enkelt och snabbt i alla fall. Och gott är det - det är ju jag som har gjort receptet!
 
Currysoppa   4 portioner
 
 
1 stor lök
1-2 vitlöksklyftor
1 stor morot
0,5 selleristjälk
En rejäl klyfta vitkål
2 dl röda linser
1 buljongtärning
1 liter vatten
lite olja
curry, salt, chilikrydda
 
Skär grönsakerna, mosa vitlöksklyftan. Fräs löken och vitlöken i lite olja i grytan så att den får en aning färg. Släng ner resten av grönsakerna och krydda med curry och rör om lite till (du får dosera själv). Slå på vatten, släng i buljongtärningen och linserna och låt koka under lock i 20 minuter. Smaka av med salt om det behövs, lite chilikrydda kanske om du vill ha mer sting. 
 
Ät med bröd om du vill eller ät två portioner utan bröd. Ät och njut. Behöver jag säga att soppan är kalorisnål också?

Utmanar mig själv

Det här går inte längre. Jag äter alldeles för mycket sötsaker. Jag längtar till fredagen då jag får äta godis och vissa fredagar slarvar jag hela dagen med maten och fikat. Det jag äter på fredagar (och ibland resten av helgen) "äter upp" kaloriunderskottet tidigare i veckan. Ibland slarvar jag under veckan också. Det blir för mycket "undantag". Så kan vi inte ha det.
 
NEJ! Nu gör jag slut med efterhängsen mat, som dom säger i reklamen. Fast inte med mat, utan med SÖTSAKER (och det ÄR ju faktiskt sötsaker i reklamen. Inte mat.).
 
 
En utmaning: Fram till påsk ska jag inte äta vare sig godis, kakor, glass eller nåt annat med en massa socker i. 
 
Nån som hänger på?
 
Varför till påsk? Varför inte en hel månad? Nej, det är inte påskgodiset som hägrar utan det faktum att det är stort kalas på påskafton. Och tänk om det blir tårta? Troligen blir det tårta. Och det vill jag äta, när det är kalas.
Påskafton är den 19 april, den 19 mars var i onsdags. Det blir NÄSTAN en hel månad. 
 
"Hörde du vad hon sa, va? Tror du hon fixar det?"
 
 
Imorse åt jag havregrynsgröt med aprikoser och proteinpulver utrört i mjölken. Jag kände mig så duktig! Och det VAR ju gott. Hur kunde jag glömma det? Nu kan jag äta gröt istället för macka på morgonen, där spar jag in på både ost och smör och jag slipper fundera på om jag ska äta skinka eller ej.
 
Fast jag bakade nyss. Hamburgerbröd eftersom jag hittade hamburgare i frysen och förresten behövde vi matbröd också. Jättegott bröd blev det. Utgick från Matildas grahamsbröd och modifierade det lite för att få hamburgerbrödkänslan. Vi får väl se imorgon bitti om jag kommer ihåg att gröt är gott eller om det nybakade brödet segrar......
 
 
 

Kvinnors hälsa?

Äntligen har jag gjort det. Jag har skrivit ett mail till Womans Health om innehållet i deras tidning. För det var ju trots allt inte den tidningen jag betalade för!
 
"Hej.
 
Jag började läsa Fitness Magazine hos min syster och tyckte det verkade vara en vettig tidning om träning och kost. Började köpa den då och då som lösnummer, då hade den bytt namn till Fitness lifestyle men innehållet var fortfarande bra. Omslagsfotot tyckte jag däremot var konstigt, det såg inte alls ut som en träningstidning utan det var mer "smal modell visar mycket hud" men jag gillade som sagt reportagen. I slutet på förra sommaren slog jag till på en helårsprenumeration.
 
Nu har tidningen bytt namn till Womens Health. Den har inte samma innehåll utan det är många sidor mode (nej inte enbart träningskläder), många sidor smink och "så får du bättre sex". Den har blivit plottrig och bildspråket är ett helt annat. Jag tar marsnumret som exempel: Sidan 24 - kvinna blickar storögt mot kameran med halvöppen mun där hon just ska föra in....en hamburgare. Sidan 81 - kvinna (?) för en cupcake mot sin öppna, läppstiftsbemålade mun (man ser inte resten av ansiktet, bara munnen). Droppen var bilden till artikeln på sidan 20 i samma nummer som handlar om kranvattnets kvalitet: "kvinna som blir sprutad i ansiktet (med vatten?)". Varför inte ha en bild på en kvinna som dricker vatten på normalt vis? Jag blir illa berörd av bildernas språk. Vem väljer ut bilderna? Tidningen är väl ändå riktad till kvinnor??? 
 
Jag har inget emot smink, jag har inget emot mode men det finns det andra tidningar som skriver om. Och vad har dom sakerna med "kvinnors hälsa" att göra? Det här känns mera som en "tidning om sånt som kvinnor nog är intresserade av plus lite grand om träning". Och förresten, vart har läsarfrågorna tagit vägen?
 
Jag ser inte längre fram emot när tidningen kommer i brevlådan. Det här är inte tidningen jag betalade för. Kan man säga upp prenumerationen och få resterande pengar tillbaka?
 
med vänlig hälsning
 
Häxan Surtant"
 
Nejdå, jag skrev inte under med Häxan Surtant men jag känner mig som en sån när jag klagar på tidningen. Fast jag har ju BETALAT för jösse namn! Jag betalade för en tidning som hade ett ganska bra innehåll om träning och kost och nu får jag en tidning med en massa trams. I want my money back!
 
 
 

En handlingens kvinna

Idag ska jag handla mat. Det kanske inte låter som ett stort fantastiskt evenemang för er andra men för mig är det nåt att se fram emot. Jag får nämligen PENGAR idag. Jag kan dock inte "storhandla" för pengarna ska räcka till räkningar också men jag kan handla mer än tre liter mjölk för en tjuga. Ja jag kan handla EKOLIGISK mjölk - den ni! Jag vet, jag borde handla ekologisk varje gång men när man har dåligt med pengar så känns det o(eko)logiskt att handla dyrare. Fast frågan är ju om vi har råd att INTE göra det.....
 
 
Jag ska köpa havregryn och morötter och pasternacka och linser och turkisk yoghurt och kvarg och potatis och en massa annat gott som är bra å ha i skåp och skafferi. Ja ni ser, det är inte nån lyx jag är ute efter, bara MAT. På utskicket från Ica var det faktiskt många bra saker som jag har rabatt på. Ibland är det en massa trams, färdigrätter och sånt där jag inte är intresserad av, men den här gången var det bland annat havregryn, mjöl och hårdbröd - sånt vi använder. Dom vill så klart att man ska testa nya saker, jag förstår väl att dom inte gör det här enbart för att vara snälla (och för att få ha kvar mig som kund) men det funkar inte på mig. Just nu måste det vara billig och BRA mat. Ok, ska jag vara ärlig så gillar jag billig och bra mat annars också men har man mer pengar så har man råd att slarva ibland och köpa Karins lasagne till middag. Det är alltså bra för hälsan att vara fattig? Vad bra, alltid nåt positivt.
 
 
Annars kan det bli riktigt trevligt att köra enligt principen "vi äter det vi har hemma". Igår blev det fläskpannkaka och vintersallad fast med tranbär istället för russin. Upptäckte att tranbären jag köpt på Willys innehåller 39% tillsatt socker. TRETTIONIO PROCENT?? Det är över en tredjedel! Och helt onödigt! Vem fan SOCKRAR på torkade bär?? Man kan inte handla NÅNTING snart utan att lusläsa innehållsförteckningen. Nej dom tänker jag inte köpa mer! För övrigt kan man ha granatäpple i vintersalladen också, ett tips från min syster. 
 
Nej, nu är det dags att skjutsa Storebror till bussen och gynna den lokala handeln. Mot Hammarn!
 
 
 
 
 
 
 
 

Knepig dag

Nu har jag gjort det. Jag har beställt vävda band att märka mina sydda alster med. Beställde från minanamnband.se, silvergrå med mörklila text och en liten passande symbol (nej ni får se när dom har kommit!). Jag tänkte att om jag ska sy och sälja så ska det vara PÅ RIKTIGT. Nästa steg är visitkort men det får vänta. Jag har egentligen inte råd med märkbanden heller men kan jag sälja bara två extra änglar/häxor tack vare att nån ser mitt märke så har jag tjänat in dom. Och det är det ju värt. 
 
Hela dagen var trög igår så jag kom inte ut i ateljén förrän vid tretiden på eftermiddagen. Gick trögt att sy också. Beige är verkligen inte min färg. Men hon fick en jeanskjol i alla fall. Frågan är sen om hon verkligen ska ha den beigebruna boahalsduken, det känns som det blir för blekt. Hårfärgen hade jag också problem med. Fastnade till slut för ljust blågrön men innan jag satt fast håret så ångrade jag mig. Det kändes så kyligt. Det var ju påsk och vår jag skulle tänka, inte snö och iskyla. Hon fick vila tills idag istället. Och hörni, ni som läser här (jag vet att ni gör det, ni syns i statistiken) - har ni några förslag på vilken stil hon ska ha? Jag saknar konstskolan. Inte för att jag sydde där men man fick alltid skjuts i sitt skapande av att prata med andra. Kom igång på ett helt annat sätt än när man är hemma, ensam i sin ateljé. 
 
 
Inget flow alls i skapandet alltså och inte i tvätt eller städ heller, inte på hela dagen. Följde med Mannen till Kälarne på eftermiddagen istället för att sitta hemma och tjura. Han skulle köpa tyg så att jag skulle med var ju givet! Även om jag inte har pengar så kan man ju titta, inte sant? Upptäckte att dom har dom fina linnehanddukarna från Ekelund som jag har fått i present av syrran flera år i rad. Den här, "Tall cats" har jag i två ex men det finns andra fina också. Jag har bland annat en med skidåkande tomtar och en med grönsaker, ja det finns jättemånga fina motiv och mönster och färger, allt från diskret linnebeige till sprakande rödorange. Ett tips när ni ska köpa presenter (inte bara till mig...). 
 
 
Idag skiner solen men det var minus 14 imorse när vi klev upp. Hur ska man mana fram vårkänslorna när det är sånt här vinterväder? Fast helt normalt marsväder är det ju, egentligen. Jag får väl lyssna på nån musik så jag kommer igång. Vivaldis "Våren" kanske? 
 
 
 

Färgstark, färgglad, färggrann

Jag har fastnat i ceriserosa och ljusgrönt. Jag pratar om häxorna alltså. Det är en fin, pigg kombination tycker jag. Men alla kanske inte gillar det. Och jag vill ju gärna att dom ska få nya hem, dom små trollpackorna. Därför skrev jag på Facebook förut och bad folk nämna en färg. Fick fyra förslag på grön och en vardera på röd, turkos, blå, lavendel, beige och till och med en regnbågshäxa. 
 
Nåt sånt här kanske?
 
 
Grön är ju given. Jag gillar grönt. Det kommer nog en helgrön häxa nån gång framöver. Men beige är absolut ingen favorit. Därför tog jag det. Man ska inte göra det lätt för sig. Då hade jag fortsatt sy häxor i ceriserosa och ljusgrönt.
 
Nu har jag sytt en häxa med mörkbruna "strumpbyx-och-käng-ben" och en "tröja" i beige med lite guldglitter i tyget. Hon har även en halsduk/boa i beige och brunt som hon ska få sen när hon är klar. Men fortsättningen då? Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare. Hon ska väl ha en kjol eller klänning antar jag. Men jag är inte vad att sy så "färglöst". Jag vill att mina häxor ska spraka och lysa och vara riktigt färgGLADA. Och vad ska hon ha för hårfärg? Inte brun eller blond va? Det blir så matchigt att hon försvinner.......
 
Det kanske inte behöver matcha alla gånger? Kolla på Janis, hon ser ut att vara släkt med mina häxor.
 
 
Nån som vet vad som passar till beige och brunt? Helst inte ljusgrönt, lila eller cerice alltså..... En jeanskjol kanske? Ja det är väl vårigt om något. Bra idé. Ska rota i tyglådorna. 
 
Nu kom det ju 15 cm snö igår så det där med våren verkar ha blivit skjutet på framtiden. Men det är vad som finns i hjärtat som räknas. 
 
 
 

Kalashelg

Temat för denna helg tycks ha varit: Fara och flänga och hälsa på folk och äta.
 
Först tar vi en rapport om fredagens projekt: "naturgodiset". Det blev inte bra. En massa stök och disk och resultatet blev 20 små bollar som smakade, ja, mandel. Mannen tyckte dom såg ut som talgbollar, såna där man hänger ut åt fåglarna. Ja det lät ju gott..... eller inte. Nej, för mycket jobb och för litet resultat. Jag kan lika gärna äta mandel direkt ur påsen. Jag packade ihop "projekt naturgodis" så fort jag förmådde. In med nötter och torkad frukt i skafferiet igen och in med disken i maskinen. 
 
 
Ägnade eftermiddagen till att sy färdigt en häxa. En blond vårsprallig trollpacka i kortkort kjol. Fast hon har tjockstrumpan på och en lång halsduk virad runt halsen så hon inte ska frysa. Jag tror hon heter Rosamunda. Började på en ny också. Den här gången ska det INTE bli en rosa eller lila har jag bestämt...... Ja vi får väl se hur det går......
 
 
Lördagen började med att jag upptäckte att U fyllde 50 år. Det måste ju firas! Jag måste åka dit. Och present hade jag ju. Tavlan med Rödluvan och vargen så klart. Den som han sneglat på så många gånger. Så jag slog in den, for och köpte blommor och så iväg till Stugun. Där var det gamla kolleger och det var kaffe och smörgåstårta. Väldigt trevligt att träffa alla. Och succé med presenten!
 
På kvällen var vi bortbjudna till Lillens. Kändes lite avigt att bli bortbjuden till sitt eget hus men det var väldigt trevligt. Vi åt surströmming med specialsnaps till och sen fick vi panna cotta till efterrätt. En riktig skrattfest var det, det var längesen jag garvat så mycket. Blev väl inte så väldigt sent men vi hade hunnit bli ganska glada i hatten och söndagen blev seg. 
 
 
Mitt på dagen var jag bjuden på klädparty på Plassen. Första gången jag varit på Me&I-party fast jag har ju sett kläderna på andra (och på Tradera). Riktigt mysiga kläder till barnen och även till mammorna (tror inte dom hade några herrkläder....). Jag beställde ett par "magic knickers", vilket jag nu i efterhand tycker låter som nån slags håll-in-trosor, men det är ett par mjukisbrallor i knickerslängd. Jag har pengar som jag fick när jag fyllde år, jag vill ju gärna använda dom till nåt åt mig själv (inte mjölk till familjen) och jag har saknat korta mjukisbrallor att ha på sommaren. Tyvärr fanns det bara svarta men ok, det funkar ju till allt det med. Det blev även riktigt gofika där. Vi fick morotskaka och filkaka. Mmumms! 
 
På kvällen firade vi farmor som fyller år idag egentligen. Ja det blev ju tårta då med så klart. Prinsesstårta denna gång. Nu är det måndag och åter till allvaret. Man kan inte leva på tårtor och kakor allenast (men kanske på surströmming?). 
 

Kvasthilda stökar vidare

Igår var jag riktigt vego-ambitiös - jag kokade gröna linser.
 
Jag tror inte jag gjort det förut. Lade dom i blöt i två timmar enligt texten på förpackningen och hällde sen av vattnet. Funderade på hur jag skulle göra med kokningen men sen tänkte jag "det är ju MAT" och så gjorde jag som jag väldigt ofta gör nuförtiden när jag börjar med en maträtt: jag hackade en lök och några vitlöksklyftor och fräste en stund i olja. Sen slog jag på linser och vatten och saltade och en halv buljongtärning fick åka i också.
 
 
Luktade väldigt gott i köket! Jag kokade hela paketet och tänkte att jag kunde frysa ner det som inte blir middag i småportioner. Till middag tänkte jag göra en pastasås, ja som köttfärssås fast med linser alltså. Linsfärssås kanske? Sen medans jag lagade ändrade jag mig och tänkte göra pasta al forno, dvs slänga in pastan och såsen i ugnen med ost på toppen. Tiden drog iväg, jag som skulle träna klockan sju och hinna äta innan! Alltså blev jag stressad, kryddningen av såsen misslyckades och den blev för salt så jag fick späda ut den vilket gjorde att den mest smakade burktomat, jag hällde inte av gnocchi-pastan tillräckligt noga så det var vatten kvar i dom vilket gjorde gratängen blaskig. Aaah! Nej det var ingen lyckad rätt. Ätbar men inte mumsig. Ja, jag är kinkig. Barnen tyckte det smakade "så där" och jag höll med dom. Blev rätt mycket gratäng kvar men det åker in i frysen som matdosor. Blev lite linser och lite sås över också.
 
Ja, det var alltså inte fel på själva linserna, dom var goda när jag smakade på dom efter kokningen. Det var kocken det var fel på. Linser är gott, bönor är gott. Det går ju bra det här. Jag ska försöka att inte börja gå klädd i batikkjol och virkad väst också men det KAN bli knepigt.... ;-)
 
 
Dagens matprojekt är: Göra eget "naturgodis". Jag hittade ett intressant recept på pistagebollar här: http://irakiskmat.blogspot.se/2014/02/pistagebollar-naturgodis.html
 
Nu har jag inga pistagnötter hemma men jag tänkte rulla dom i hackade valnötter istället. Jag har också fått ett recept på proteinbollar men det får vänta tills det nya proteinpulvret kommit med posten. Chokladbollar med dadlar funderar jag också på eller nåt med fikon. Vi får se hur mycket jag orkar göra. Det fanns i alla fall lite ingredienser att välja på i skafferiet när jag började rota...
 
 
Om ni blir alldeles utsjasade av mina ambitioner så kan jag berätta för er: jag tänker köpa choklad ändå idag. Jag längtar efter Marabou M peanut. Barnen vill nog ha sitt vanliga godis och Mannen vill ha lakrits. Det är ju fredag! Men man kan ju "blanda ut" det onyttiga med lite frukt och nötter, inte sant? Liiiite nyttigare än bara socker!
 
 
 
 
 
 

En bra dag

Jag hade en ganska bra dag igår jämfört med början på veckan. Kanske lyckohormonerna från körövningen kvällen innan satt i, vad vet jag. 
 
Jag kände mig mycket piggare än i tisdags (då jag sov middag till och med). Satte igång redan på morgonen och röjde av diskbänken och körde igång en tvätt.
 
Skissade ner en serieidé jag har haft länge och ritade till och med rent den på en gång. Kommer snart på en (häx)blogg nära dig! Hm, kanske jag ska vänta med publiceringen till imorgon när det är fredag? Ett trevligt sätt att avsluta veckan på.
 
 
Fixade en jättegod lunch i form av ris, wokgrönsaker i jordnötssås och så räkor till mig och kycklingbiffarna som var kvar från dagen innan till Mannen. Hur det går med icke-köttätandet? Jodå, min kulinariska kreativitet når nya höjder och jag har börjat utforska andra proteinkällor än kikärtor och röda linser. Men man måste ju komma ihåg att blötlägga dom jäklarna i tid. 
 
 
Gick ut i ateljén och började på en häxa. Kom på att det snart är påsk, klart man folk ska ha häxor då, inte sant? Ska fortsätta sy idag. 
 
Såg på Instagram att flera letat fram springskorna och gett sig ut i blötan och halkan. Så då gjorde jag det, jag med. Jag sprang tre kilometer med några korta pauser. Bra gjort! Fast jag började i skogen och där hade det så klart inte tinat av utan det var snö och is och halt och slirigt. Så mycket bättre gick det då när jag kom ut på grusvägen. Ja helt otränad är jag väl inte.
 
 
Vad jag inte gjorde igår: dammsög och skurade köket och hallen. Det behövs men jag sket i det för jag hade ingen lust. Och ingen dog eller blev sjuk av det. Himla tur. Nynnade istället på en sång: 
 
Nu har vi grus här i vårt hus
Våren är kommen
Hopp trallallala!
 
Nu skiner solen. Dagen började som en regnmulen vårdag men nu ser det ut att ordna upp sig. Tydligen ska vintern komma tillbaka nästa vecka men det är ju då det. NU tänker jag njuta av att det är vårväder. 
 
Tjillevipp!
 
 
 

Jag är trött

Jag blir trött av att kliva upp tidigt. Jag blir trött av att tjata på barn. Jag är helt slut idag, känns som jag inte har sovit nåt inatt. Fast jag har inget minne av att jag har vaknat så jag tror jag har sovit som jag ska, fast inte tillräckligt länge, det vet jag ju. Måste lägga mig tidigare. Det där med barnen vet jag däremot inte hur man löser. Kan man få mamma-semester?
 
Jag blir trött av att träna två dagar i rad också. Känns i musklerna idag. Men det är bara fysisk trötthet, bara att vila och komma igen, det vet jag. Och äta upp sig idag. Vilket påminner mig om att jag glömt lägga bönorna jag köpte i blöt. Jäklar. 
 
Jag blir trött av reklamen på tv. Den tänker jag avhandla i ett eget inlägg så jag riktigt får vräka ur mig. "Det är ju bara reklam" brukar en mig närstående person säga. Fast det är inte så bara tycker jag. Reklamen säger en del om vad reklammakarna tror om sin målgrupp. Men mer om det senare.
 
Jag blir trött på formuleringarna i jobbannonserna. "Du brinner för att ge service" - det låter ju helt hysteriskt. Som om det vore mitt enda intresse i livet, att ge service. "Du trivs i en organisation där förändringar och utveckling tillhör vardagen" - nej jag gillar struktur och tycker inte man ska ändra på sånt som funkar, i alla fall inte bara för att ändra  vilket det känns som om vissa tycker. Bra att skaka om lite? Nej tack. "Positiv attityd" - ja kanske inte just idag då.....
 
 

 
 

Ska man få nåt gjort är det lika bra att göra det själv

Har jag berättat om min mage? Jag tror det va? Min onda mage som jag försökt kurera med Proviva och Probi och fan och hans moster. Nu gör den inte ont längre. Nu ska jag berätta varför.
 
Min mage har gjort ont. Det har gått trögt. Jag har ibland tyckt mig känna varenda tarmrörelse därinne som smärtsam kramp. Jag har provat laktosfritt, jag har provat undvika gasbildande mat utan nämvärt resultat. Jag har inte varit till doktorn. Jag vet inte varför. Det har inte känts akut, kanske därför. Fast det har inte gått över heller.
 
 
Strax före jul tog jag ut en ny omgång Amlodipin. När jag kom hem började jag av nån anledning kolla på bipacksedeln. Läste igenom listan med biverkningar. Jo, jag har så klart läst den förut, när jag började ta medicinen två och ett halvt år tidigare. Men nu var det som jag läste den för första gången (mina markeringar):
 

Vanliga biverkningar som drabbar 1 till 10 användare av 100:

  • huvudvärk, yrsel, sömnighet (särskilt i början av behandlingen)

  • hjärtklappning (du känner av hjärtslagen), vallningar

  • buksmärtor, illamående

  • svullna anklar (ödem), trötthet.

     

Mindre vanliga biverkningar som drabbar 1 till 10 användare av 1 000:

  • humörsvängningar, ångest, depression, sömnlöshet

  • darrningar, smakförändring, svimning, svaghet

  • domningar eller stickningar i armar och ben, oförmåga att känna smärta

  • synrubbningar, dubbelseende, öronringningar

  • lågt blodtryck

  • nysningar/rinnande näsa på grund av inflammation i nässlemhinnan (rinit)

  • förändrade tarmvanor, diarré, förstoppning, matsmältningsbesvär, muntorrhet, kräkningar

  • håravfall, ökad svettning, kliande hud, röda fläckar på huden, hudmissfärgning

  • urineringsbesvär, ökat urineringsbehov på natten, ökad urineringsfrekvens

  • impotens, obehag från eller förstorade bröst hos män

  • svaghet, smärtor, sjukdomskänsla

  • led- eller muskelsmärtor, muskelkramper, ryggsmärtor

  • viktökning eller viktminskning.

Allt det jag har markerat har jag haft. Problem med magen, smärtor lite här och där, vallningar (jag trodde jag kommit klimakteriet!). På nyårsafton bestämde jag mig: jag slutar med blodtrycksmedicinen och ser vad som händer, främst med min ömmande mage. Jag tog alltså ingen tablett på nyårsafton. På nyårsdagen gjorde magen inte ont längre. Dagarna gick och smärtorna kom inte tillbaka. Det VAR blodtrycksmedicinen som gjorde min mage ond! Så dumt.

 

 
Nej, man ska inte göra som jag. Man ska tala med doktorn eller sköterskan innan man slutar med medicinen. Gör det om du har funderingar. Men jag har tänkt på en annan sak: Jag har inte haft en tanke på att det är biverkningar jag har haft. Hur många andra människor går omkring med diffusa besvär som sjukvården inte hittar orsaken till men som är biverkningar av nån medicin som man är så van att ta att man inte tänker på den? Frågar doktorn verkligen om problemen uppkom efter man började med sin blodtrycksmedicin? Jag vet inte. Fast sköterskan som tog blodtrycket sist sa när jag berättade om min mage att magont ÄR en vanlig biverkning av Amlodipin. 
 

Nu har jag fått en annna medicin, Enalapril. På bipacksedeln står följande biverkningar: 

 

Mycket vanliga (förekommer hos fler än 1 av 10 användare):

- Dimsyn.

- Yrsel.

- Ihållande torrhosta (kontakta din läkare om du får denna biverkan).

- Illamående.

- Hudutslag.

- Kraftlöshet.

 

Vanliga (förekommer hos fler än 1 av 100 användare):

- Huvudvärk, depression.

- Lågt blodtryck, vilket kan orsaka yrsel eller svimning

- Bröstsmärtor, störd hjärtrytm, hög pulsangina pectoris.

- Andnöd.

- Diarré, magsmärtor, förändrad smakupplevelse.

- Trötthet.

- Hög kaliumhalt eller kreatininvärde i blodet (laboratorieprov).

 

Visst låter det härligt? Jag kommer alltså att leva längre (kanske) men må skit under tiden? Och bröstsmärtor och angina pectoris av en medicin som ska ta ner blodtrycket så man minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar? Fiffigt. 

 

Vad är det för dynga jag stoppar i mig?

 

 

Nej nu har jag bestämt mig. Jag tänker få ner blodtrycket på egen hand så jag kan sluta med medicinen. Sjukvården verkar ju inte intresserad av orsakerna till högt blodtryck, bara av att medicinera bort det på olika sätt. Jag lyckades få ner blodfetterna på egen hand så jag ska jävlar lyckas med det här också!

 

Hur gör man då? Jo jag tänker:

  1. Motionera mera. Gammalt hederligt råd. Fortsätta träna tre gånger i veckan med gymnastikföreningen och så öka på promenaderna. Börja springa kanske? Det är nog dags att sluta vänta på det där skidföret....
  2. Äta vegetariskt. Jag tänker dra ner på kött till ett minimum (är ju redan på väg dit) och jag tänker äta fisk och ägg och mjölkprodukter, förutom grönsaker, baljväxter, spannmål och nötter och frön och ja, allt annat vegetabiliskt. Men bjuder du mig på en älgbiff så äter jag, för quorn eller sojabiffar, det vill jag inte ha. Det är alldeles för processat för min smak. MAT ska det vara! Läs mer här om vegetarisk kost och lägre blodtryck. 
  3. Minska ner på saltet. Också ett gammalt råd. Borde inte vara nåt problem eftersom jag inte gillar halvfabrikat och färdigmat och har all tid i världen att laga riktigt mat.
  4. Meditera. Hur ska jag göra det, tänkte du nu, jag som inte går på yoga eller så? Nej men jag brukar gå ut i skogen och upp på berget och där mår jag bra och blir ett med Moder Jord. Snart har snön smält bort och det kommer att lukta vår om skogen. Jord och träd och mossa. Mmm. Jag tror mitt blodtryck sjönk av bara tanken.
  5. Minska ner på kaffeintaget. Det blir svårt. Jag är en riktig kaffemoster. Koffeinfritt kaffe?
  6. Gå ner i vikt. Det kanske inte blir så svårt om jag följer dom tidigare punkterna?

Nu är det på riktigt. 

 
 

 

 

 

 

 

 
 
 

Redan torsdag

Det gick bra igår. Jag for till stan, hade en givande träff hos Trygghetsrådet, åkte hem, drog igång en bröddeg, gick ut och sydde medans degen jäste, bakade ut limpor, gick ut och sydde medans limporna gräddades, lagade middag, åt lasagne och nybakat bröd med familjen och K och pratade en massa. Jag hann med allt jag hade tänkt. Kändes jättebra. Jag sa till Mannen att jag har säkert glömt nånting bara för det men jag tänker vara lycklig och glad så länge jag är ovetande. Imorse upptäckte jag att jag glömt att hänga tvätten. Jag hade rätt, det var nåt jag glömde. Men det var väl ändå en bagatell tycker jag. 
 
 
Idag tänker jag dona på här hemma. Diska, dammsuga, tvätta (fast jag kan ju sätta barnen på en del av det eftersom dom har sportlov, haha!). Jag tänker också sy för jag har några detaljer kvar på ängeln och så nya projekt på gång (så klart). Rita vill jag göra. Måste hålla igång Zelma-tecknandet så jag inte tappar handlaget. Den senaste serien fick jag sudda och rita om ett irriterande antal gånger för att jag inte fick till det som jag ville. 
 
Kolla efter jobb ska jag göra. Och på tal om jobb: igår fick jag reda på att Swedbank säger upp avtalet med Fujitsu. 60 jobb försvinner från Stugun. Det känns INTE bra. Först försvann InfoCare från Stugun och nu 60 jobb till. Blä.
 
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtlandsnytt/hart-slag-mot-stugun
 
Nej, nu behövs nåt uppmuntrande. Vad sägs om dagens lunch? Idag blir det soppa: Vegetarisk borsjtj ska jag göra. Rödbetor, vitkål, morötter, lök och potatis i en härlig blandning. God mat gör mig glad. Fast inte lika glad som när man som äter sallad. Det är tydligen skitkul.
 
http://thehairpin.com/2011/01/women-laughing-alone-with-salad
 
 
 
 
 
 
 

Morotsmarängtårta

Ok då. Ni ska få receptet så kan ni få fnula på vad som kan förbättras. Det är i princip pinocchiotårta korsad med morotstårta. 
 
Morotsmarängtårta
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Du behöver:
 
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
2,5 tsk kanel
1,5 tsk stött kardemumma
1 tsk mald ingefära
3 dl rivna morötter 
 
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och kryddorna. Rör ner detta samt morötterna och mjölken. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter (det missade jag, kanske därför marängen blev platt). Bred marängen över smeten. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
 
Nu kan du antingen dela bottnen i två om du vill ha en "normalstor" tårta eller så gör du en botten till om du vill ha en riktigt stor tårta. 
 
Yoghurtfrosting
 
Blanda vispad grädde med samma volym turkisk yoghurt, smaksätt med lite florsocker och rivet citronskal. Bred detta på ena bottnen och lägg den andra ovanpå. I mitt fall bredde jag frostingen ovan på den andra bottnen också för marängen blev så ful. Du gör som du vill. Till den lilla tårtan går det åt cirka 6 dl frosting gissar jag. Den här frostingen tror jag funkar utmärkt på cupcakes också, den var frisk och inte så väldigt söt. Blåbär och lite extra citronskal blev pricken över i. 
 
 

Full fart ända in i kaklet

Ibland tror man att man vet vad man vill fast det visade sig vara fel.
 
Jag tänkte att efter allt detta bakande och firande och åkande fram och åter till stan så vill jag ha det tyst och lungt i några dagar. Sen när det blev problem med var vi skulle öva med kören eftersom Sockenstugan var upptagen av fettisdagsfesten slängde jag ur mig "vi kan vara hemma hos mig". Så nu har kören varit här och övat. Och ätit upp större delen av tårtan som var kvar. Bra! En bit blev det kvar, kanske lagom åt tre-fyra personer. Den kan vi äta till efterrätt imorgon kväll för då kommer K på middag. Det visste jag inte heller häromdagen när jag trodde jag ville ha det lugnt, att vi skulle få en middagsgäst. "Så klart, vad kul" svarade jag när Mannen sa att "K är här och jobbar, ska vi bjuda på middag?" Och på förmiddagen ska jag till stan igen, till Trygghetsrådet. Jäkla flängande, jag som skulle TA DET LUGNT! 
 
Men jag är jätteglad och pigg nu efter att kören varit här och lämnat av sin energi. Ibland är det tydligen inte lugn och ro jag behöver för att vila upp mig utan tjo och tjim och stim och prat (och sång). Imorgon blir det mer prat, först i stan och sen på kvällen. Mat och prat. Jag ska göra makaronilasagne och vintersallad tänkte jag och om jag hinner ska jag baka bröd. Enkel mat + nybakat bröd = lyxig middag. 
 
Men resten av veckan kanske blir lugnare? Träning på torsdag kväll hoppas jag. Jag börjar få abstinensbesvär. Kunde ju inte träna vare sig söndag eller måndag kväll (var upptagen med födelsedagsfirande). Sen är det fredag och helg och inget inbokat vad jag vet. 
 
Satt en stund och sydde idag. Det var faktiskt ett av mina mål med dagen, att tillbringa en stund i ateljén. Dels för att återhämta mig från det jag skrev ovan, dels för att jag har beställda änglar och häxor att göra klart. Men klar blev jag inte för symaskinen trilskades. Jag fick packa in den i bilen och åka ner på Mannens jobb och blåsa ren den med tryckluften. Sen fick den en droppe olja på spolhuset och sen gick den som en klocka. Inget tygtuggande och inga missade stygn. Duktig jag! Ska fortsätta sy imorgon, om jag hinner. En liten systund borde jag kunna klämma in tycker jag. 
 
Ritat klart en Zelma har jag gjort också. Kanske den sista för den här gången om Alva-Klaras mamma. Kanske.... hon är rolig, tanten.... hihi....
 
 

Fölsedan

Jag har nog ingen framtid som sockerbagare. Eller så ska jag göra som vanligt, konstatera att det inte riktigt funkade och fundera på hur man kan förbättra det. Men nu är det ingen födelsedag och tårtbakning i familjen förrän i december igen och då kanske jag har glömt bort detta och gått vidare. Det förstås, katten fyller år första juni men han brukar få räkor. Inget tårtbak då. 
 
Jag talar om mitt tårtexperiment: Morotsmarängtårtan. Jodå, jag löste det - jag kombinerade dom två tårtorna istället för att välja antingen eller. Den blev så där. Ganska god eftersom den inte var så söt men lite kompakt och lite platt. Inte så snygg. Inte jätteful heller. Så där. Jag tror ett stort fel var att jag bakade tårtbottnarna dagen innan. Marängtårtan ska inte stå övertäckt till dagen efter, då blir marängen seg eller fuktig. Men visst gick den att äta. Och det blev rester kvar men det är kör imorgon, jag ska ta och bjuda dom på tårta tror jag. 
 
 
Gårdagen kan sammanfattas så här:
 
- Väcktes med sång, paket och frukost på sängen. Semla och kaffe! I paketet låg en träningsväska - jaaa! 
- Morgonen fortsatte med lite kompletterande frukost i tv-soffan och Vasaloppet så klart.
- På eftermiddagen kom gästerna och vi fikade. Tårta och wienerbröd och havrekakor och köpekakor.
- Jag fick en massa blommor. Jag blir så glad av blommor! Vilken tur man fyller år i tulpantider.
- I present har jag fått, förutom träningsväskan: Lotter, pengar, presentkort, ost, vin, te och fotkräm. Hm, vilken konstig blandning det blev när man ser det i skrift. 
- Dagen avslutades med middag på kinarestaurang i Sollefteå. Gott!
 
Idag fyller Haqvin år. Han har redan hunnit få frukost på sängen och paket. Nu sitter han nere i tv-soffan och spelar mungiga. Själv ska jag försöka få liv i Herman igen för vi ska till tandregleringen idag (just idag!) så vi måste strax åka till stan. Haqvin ska ut och käka lunch med pappa och så har han uttryckt önskemål om att spela pingis. Kanske det är sånt man ska önska sig nästa år?
 
Ikväll blir det tårta IGEN, fast en annan sort. När dom här kakätardagarna är över så tror jag att jag behöver en kakavgiftning. 
 
 
 





RSS 2.0