Mellandagar

Tänk, imorgon är det sista dagen på året. Tiden går - hela tiden. 
 
Har jobbat lite i mellandagarna, med betoning på lite. Det var inte många barn. Vädret har varit så där, både igår och idag har det regnat men Mannen och Hackelibacken tog i alla fall skotrarna på släp i eftermiddag och skulle åka upp till buan med K-J och dra upp ett skidspår. "Inga isar!" manade jag. Nejdå, dom skulle inte åka på några isar. Jag litar inte på isarna riktigt ännu med den tämligen varma vinter som har varit. Fast det har å andra sidan vartit snöfritt så det kanske blir bra is då?
 
Nu är jag hungrig. Kan dom inte komma hem nån gång? Vi kunde beställa hämtmat till middag sa Mannen. Ja, tack, sa jag. Undrar om jag ska slå till på en kebabtallrik? Eller kebab i bröd? Eller kanske en grekisk pizza, med fårost, tomater och paprika. Nu blev jag ännu hungrigare.
 
Inte hjälper det att folk diskuterar nyårsmenyer på Facebook heller. Jag har kommit fram till att vi ska ha porterstek till huvudrätt och philadephiaglasstårta till efterrätt. Förrätt tror jag blir räk- och laxcheescake. Fast det kanske blir lite väl likt efterrätten? Kanske jag bara gör en liten smörgåsbakelse med rökt lax och räkor på. Kanske jag måste göra glasstårtan snart så den är klar till imorgon? Men inte innan middagen. Jag kommer att sluka glassmeten så hungrig som jag är just nu. 
 
Köpte lite bubbel idag, både på bolaget och på affären. En pärlande rosé med alkohol och en utan plus en "pärondryck med ciderkaraktär" som det heter nuförtiden. Undrar om vi har tillräckligt med glas att skåla i? Vi kan inte gärna gå till Lillens och låna för det bor folk där. Jag måste gå ner och kolla i köksskåpet. 

Color me happy

 
Fredagsfotot 2016-12-30

God jul!

 
Fredagsfotot 2016-12-24

Glufs

 
Fredagsfotot 2016-12-18

Bortbjudna

 
Fredagsfotot 2016-12-10

Gröna vågen

Köpte en väldig massa mjölk innan helgen så jag skulle slippa fara på affären. Det var tillräckligt med handlande dom sista dagarna innan julafton tycker jag! Idag tömde vi dock sista paketet så då var det bara att ta tjuren vid hornen och masa sig iväg på affären. 
 
Julmat är ju inte direkt känd för att vara kalorisnål och fiberrik. Choklad är inte heller magert. Magen och resten av kroppen har mått därefter. Och som vanligt vid den här tiden på året infinner sig tankarna: jag borde äta nyttigare och bättre. 
 
Trogna läsare kanske har noterat att jag inte skrivit om min vikt på länge. Det beror på följande: jag vill inte att det här ska vara nån slags bantarblogg. Jag vill inte framstå som nån som tycker det är viktigt att vara smal. Det finns tillräckligt av sånt ute på nätet. Vi är människor allihopa. Tjock, smal, lång, kort, kvinna, man och allt däremellan. Vill man gå ner i vikt - visst, gör det. Men det är inte det som definierar mig som person. Jag är fortfarande Gun, vad jag än väger. 
 
Kroppen är ett färdmedel genom livet. Gör vad du vill med den. Och tänk på att du fortfarande är lika mycket värd som människa, vad du än väljer att göra.
 
Jag tänker alltså inte rapportera löpande om nån vikt. Vikt är oviktigt (höhö). Däremot kommer ni säker att få rapporter om Lakritskvinnans bravader i framtiden också. Jag gillar nämligen att röra på mig och kan det inspirera nån är det bra. Jag inspirerar mig själv genom att skriva om det. Det inspirerar MIG att andra "skryter" om sin träning. Vissa blir irriterande, jag vet. Men man måste inte läsa allt som finns på intörnettet.
 
Det blev lite vimsigt det här.Jag kom visst ifrån det jag började blogginlägget med - mathandlingen. Äta nyttigare. Jo, det vill jag ju göra. Under december och hela julhelgen har jag kapitulerat för tårtor och julkakor och alladdinaskar. Ingen mening att försöka motstå (resistance is futule) men ingen mening att beklaga sig heller. Det är ju gott att äta.
 
Apelsiner, avokado, äpplen, broccoli, sommargrönsaker och gröna ärtor köpte jag idag. Fibrer och vitaminer och fräscha smaker. Det längtar jag efter nu när julmaten börjar ta slut i skåp och skafferi. Idag blev det klimpsoppa och grönkålsgratäng till middag. Det tyckte magen om.
 
 

Friluftsliv

Igår: skidor från Alaska och in till Kälsjön, ända bort till Björnudden. Kaffe och clementin. Började med duggregn och slutade med snöyra. Snön klibbade fast på skidorna, både på vägen in och på vägen tillbaka men på isen i strandkanten gick det bättre att åka.
 
 
 
Idag: skidor från Halåvägen, vägen upp mot Tjäderbrännan. Bättre temperatur idag och mer snö där. Tog mina rätta skidor idag men borde nog ha tagit dom vallningsfria idag med för det blev väldigt bakhalt i uppförsluten. Kaffe och clementin idag med.
 
 
Annat vi har gjort under juldagarna är spelat sällskapsspel hos B & B, spelat chicago hemma med grabbarna, ätit rester av julmaten och ätit kakor hos farmor. Imorgon är det vardag igen men - jag har semester en dag till. Det känns riktigt bra.

Juldagen

Hallå där! Har ni hämtat er från julstök och julmatsmatkoma? 
 
Själv sitter jag i soffan och dricker kaffe. Fortfarande. Har inte kommit igång med nåt alls ännu, mer än frukost och tv-tittande. Skönt? Nja, jo, det är det väl. Fast nu börjar jag bli lite rastlös känner jag. Kanske en promenad kan råda bot på det? Få igång hjärnan och resten av kroppen (=magen). Vädret ser lovande ut, med solglimtar och blå himmel mellan molnen. Ingen storm här inte.
 
Igår var det julafton. Vi hade bestämt att vi skulle äta hos B och B vid fem så vi tog det lugnt här hemma till att börja med. 
 
Jag gick ut och gav fåglarna mat. Dom ska väl också ha en god jul? Hade gjort egna talg-"bollar" av fårtalg, kokosfett och solrosfrön. Vet inte vad fåglarna tycker jag har inte sett om dom äta nåt ännu. Fyllde på fröautomaterna också.
 
 
Vi öppnade våra paket här hemma. Jag hade köpt en bok om får till Mannen. Han säger att vi ska ha lamm nästa sommar också så då kan det ju vara bra att läsa på. Han fick lite annat också. Av grabbarna fick han en tröja i grått och vinrött med renar och snöflingor på. En riktig jultröja fast i diskretare nyanser. Haqvin fick en ny kontorsstol - en knallrosa. Jag såg den när jag var på Ikea för flera månader sen och hajade till. Utgående modell - jag måste köpa den åt Haqvin! En rakapparat fick han också. Han börjar bli stor. 
 
Herman fick nya vinterhandskar bland annat. Sen får dom räkna in skoterkortet bland julklapparna för det betalade Pappsen. Hermans kom med posten häromdagen och han visade nöjt upp det. Haqvins kommer inte förrän i mars när han fyller 16. Nu hoppas vi på mer snö också så man kan åka skoter. 
 
Jag fick inte mindre än TVÅ presentkort på Dress like Marie, ett från Mannen och ett från grabbarna. Inte illa. Nu kan jag ekipera mig ordentligt. Jag var förresten in och köpte den där tröjan och linnet jag provade i början på veckan. Ett par helgalna leggings blev det också, i batikmönstrat. Herregud, batikmönstrat - när ska jag ha dom?! Men jag gillade dom verkligen. Sköna och färgglada. Ni får se dom en annan dag. Nu får ni se tröjan eller är det en tunika? 
 
 
Julmaten smakade bra som vanligt och vi åt lite för mycket - som vanligt. Rester blev det också - som vanligt! Men det blir restätning här hemma hos oss ikväll och sill kan man ju äta alla dagar i veckan. Man ska inte klaga på att man har mycket mat. Det finns dom i världen som inte har mat för dagen. 
 
Senare for vi till H och T och dit kom tomten. Vad jag fick i julklappslotteriet? Ett par skidhandskar och en sportmössa - perfekt för vintersportandet ju.
 
Och som om han vore tankeläsare - nu kom Mannen in och frågade om vi ska åka upp på Alaska och åka skidor. Ja, det kan vi väl göra!

Julstök i Hildas kök

Klockan är bara mitt på dagen och jag har redan hunnit med en massa. Jag har: 
 
- Lagt in strömmingen i sin mumsiga vitlökssås. 
 
- Gjort en till sillinläggning enligt ett recept jag fick igår. Sill i romsås hette den (stenbitsrom alltså, inte Captain Morgan eller så). 
 
- Benat ur lammbogen som ska bli till kallskuret på julbordet. Upptäckte att jag inte hade nåt steksnöre hemma så jag får vänta med tillagningen till i eftermiddag när jag hunnit handla.
 
 
- Varit till Lillens två vändor och hämtat hem lammköttet som låg i frysen där. Det kommer folk dit imorgon och det ser kanske lite märkligt ut om frysen är full med lammkött när dom ska bo där.
 
- Skrivit en handlarlista IGEN. Nu ska det väl vara sista vändan på affären innan julafton tycker jag. Steksnöre skrev jag upp, jodå. Och oliver. Jag ska koka lammsylta och varför inte skoja till det lite? Citron och senapsfrön skrev jag upp för det ska bli lammrulle också. Annars ska jag inte handla så mycket mer julmat faktiskt. 
 
Ni kanske tycker att jag stressar? Har mycket att göra? Borde ta det lugnt? 
 
Men nej, jag känner mig inte alls stressad. Jag tog ju ledigt just för att hinna göra saker innan julafton och det är Så SKÖNT! Jag har inte ens haft sovmorgon för jag har vaknat strax innan sju och varit pigg. Ett tydligt tecken på att jag är avspänd.
 
Och jag står inte bara i köket eller ränner på affären om ni tror det. Jag har hunnit med annat också. Igår for jag till M-K och hämtade ljusvekegarnet hon köpte till mig på Panduro. Fick kaffe och en hembakad biskvi och en lång pratstund. På kvällen firade vi Herman med släkt och åt tårta.
 
 
Nu ska jag strax på lunchdejt med Mannen. Det blir hotellet idag, fläskbog med äpple- ingefärschutney var det visst. Låter bra tycker jag. Efter det hämta ett paket på posten med hemligt innehåll, handla det där sista och så skulle jag ju in på Dress like Marie och prova kläderna igen. Nej, det är inte fredag men jag fick lön idag så det är lika bra att få det avklarat. 
 
Sen i eftermiddag blir det sylta och lammstek och full (lamm)rulle i köket!

Klädprovning

Jag vann! Jag vann ett par strumpbyxor från Dress like Marie! Dom har en adventskalender på Facebook och vissa dagar är det tävling och nu var det tydligen min tur att vinna! 
 
Gick in dit idag efter jobbet och mathandlingen för att inkassera min vinst. Så klart begriper jag att man har såna där tävlingar för att folk ska komma till butiken och att det är svårt att låta bli att kolla på annat när man väl är där - men det är kul ändå att vinna! Fanns gröna, petrol, vinröda och roströda strumbyxor att välja mellan. Mitt självklara val hade varit vinröda men jag tänkte att jag vill testa nåt annat den här gången. Så då blev det roströda istället. Fast jag funderar om inte petrol hade varit snyggt också....
 
Om jag provade kläder? Jajamen! Det var ju inte riktigt meningen eftersom jag inte kan köpa nåt innan jag får lön men jag var medveten om riskerna när jag började. Det finns ju så mycket snyggt och roligt där! Jag provade bland annat en stor, härlig, skogsgrön tröja i tunnstickad ull, med huva och polokrage, eller hur man nu ska beskriva den. Den var nästan skuren som en cape. Under hade jag ett långt rostrött linne med spets nertill som stack fram lite snyggt nedanför tröjan. Tyvärr hade jag dom bruna gamla jobbarjeansen på mig och dom gjorde inte outfiten riktigt rättvisa. Men snyggt ändå. Det var ju det där med pengar då. Jag sa att jag måste vänta till på fredag då jag (kanske?) får lön. "Jag kan hänga undan den om du vill för det finns bara den här plus en lila." Va?! Finns det bara den?! Ja, då fick hon hänga undan den. På fredag ska jag klä mig lämpligare, med strumpbyxor, och åka och prova den igen och bestämma mig för om jag ska ha den eller ej. Plus det roströda linnet som hon också hängde undan.
 
Sen provade jag en kusin till snygga tunikan jag köpte förra gången. Den här kände jag igen från skyltfönstret innan julskyltningen, då tillsammans med "min" gröna kofta med fransar och en slokhatt. På den här gick applikationerna mer åt turkos och den hade inga ärmar. Jag gillar nog egentligen mer när det finns ärmar. Fast resten satt snyggt. Provade också några andra plagg men dom satt inte lika bra eller var inte riktigt min stil. Leggings borde jag egentligen ha provat men klockan började bli mycket och mitt blodsocker gick neråt, trots att jag fyllt på med en skumtomte ur en skål på disken. När jag kom hem kom jag på att jag borde kollat på linnen också. Aaargh! Den som ändå hade ett välbetalt jobb och barn som försörjde sig själv! Fast nu är det ju som det är. Jag får anpassa mun efter matsäcken.
 
Sen funderar jag på när jag i så fall ska använda alla kläder. Fast tunikan och koftan jag köpte har jag använt jättemycket! Köpte dom i början av november och jag hade dom redan på byfesten lördagen efter. Senaste gången var på julbordet. Då var det två andra som också hade tunikan, fast i rött/orange och blått! Tyvärr blev det inget gruppfoto taget. Jag tror ju att gillar man kläderna så använder man dom. Det finns alltid en anledning då. 
 
Det bästa med kläderna i den här butiken, vet ni vad det är? Man känner sig så o-tjock i dom!
 
 

Det är mycket nu

En födelsedag avklarad, one to go. Mannen igår och Herman på onsdag. Sen kan man koncentrera sig enbart på julen. Skönt. Det är i alla fall stor skillnad mot när dom var små och skulle ha kalas. Nu är dom nöjda med att släkt och vänner kommer och fikar.
 
 
Imorse kom jag på en bra present åt Herman. Och jag lyckades hitta den på nätet, till lämpligt pris och  med leverans på onsdag! Tur som en tokig. Nu skulle man ju kunna hävda att man bör vara ute i god tid med sånt där men det blir inte så alla gånger. Och jag har sänkt mina ambitioner märker jag. Jag var till och med inställd på att ge honom pengar om vi inte kom på nåt.
 
Julklapparna ska vi inte tala om. I fredags eftermiddag drog jag och grabbarna till Sollefteå för att köpa julklappar bland annat. Vi kom hem med två par jeans och en ny mobil åt Haqvin, en present åt Sören samt sex meter grön velour åt mig. Sen orkade vi inte mer. Vi for hem istället. När vi passerat Bispgården ringde jag Kaffestugan och beställde pizza. Fredagsmiddagen fixad. Häpp!
 
Fast nu har jag köpt julklappar. Inte alla men dom flesta. Jag beställde på nätet. Och man kan handla på Hammarn. Hela veckan har vi på oss. Skulle det krisa kan jag åka till Birsta på torsdag eller fredag för jag har tagit semester från och med onsdag.
 
Fast helst slipper jag åka nånstans dom där dagarna. Jag har tänkt stöka på i köket koka sylta på lammhals och hitta på några fler lammrätter att ha på julbordet. Baka vörtbröd ska jag också göra. Och ta sovmorgon! Mycket viktigt! 

Det närmar sig

I lördags var det precis två veckor till julafton. Hur går det med julstöket undrar ni säkert.
 
Jodå, tackar som frågar. Jag bakade saffransbullar i torsdags kväll och på lördagen blev det knäckebröd och på söndagen havrekex. Tyvärr hittade jag inte igen rätt recept på havrekex plus att jag bara hade fiberhavregryn hemma och dom blev inte riktigt som dom brukar. Kanske att jag bakar en ny omgång, med vanliga havregryn och ett annat recept. Vörtbröd är det som är kvar att baka men det är ingen brådska.
 
 
 
 
I fredags var jag på julbord med jobbet, på hotellet. Mycket gott och trevligt att få komma ut. Underhållning var det också i form av stand uppen Hasse Brontén. Efter det var det nåt coverband som spelade men vår skjuts ville åka hem då så då blev det så. 
 
Skönt ändå att vakna upp pigg på lördagen. Vi var nämligen bortbjudna på lördag kväll också. Då blev det tacos och efter det glögg och pepparkakor och alladdinaskar och jag vet inte allt. Äta äta.... Det blev inte så sent den kvällen heller. Vid halv tolv bröt vi upp och trampade hem genom skogen i mörkret. 
 
Idag skulle Haqvin ha varit på nobellunch på skolan om han inte varit så förkyld. Det började redan i slutet på förra veckan men då höll han ut, troligen för att dom skulle ha LAN på fredagen. Fast jag tror mest dom kollade på film. Huvudsaken är väl att man umgås. Men förkylningen blev värre och idag är han hemma. Det värsta är att det ju är Lucia imorgon. Jag vill ju se honom i niornas luciatåg!  Men jag vet inte om han kan vara med ens, med sin rossliga hosta. Snyft.... 
 
Hittar inte igen luciasärken heller. Jag fattar inte var jag har lagt den! Fann igen struten efter mycket letande. Den låg i en av påsarna med julsaker. Men inte särken. Och jag vill inte panikköpa en ny heller, jag vet ju inte om han kan vara med ens.
 
Jag ska höra med skolan om det finns nån lånesärk. Han kanske kan vara med på kvällen i alla fall. Mitt mammahjärta vill gärna att det ska bli så.....

Rullgardina

 
Fredagsfotot 2016-12-03
 

Nu har vi ljus här i vårt hus

 
Fredagsfotot 2016-11-25
 

Ljus i mörkret

Igår var jag på konstutställning på Vildhussen. Det var lokala förmågor som ställde ut och det var Konstföreningen som anordnade. 
 
Hade en trevlig pratstund med några i Konstföreningen, bland annat om det där med att få igång skapadet. Tror jag skrivit om det förut. Att jag skulle behöva umgås och prata med andra kreativa människor för att dra igång dom delarna av hjärnan. Som när jag gick på konstskolan. Det spelade ingen roll att man inte pratade specifikt om MITT skapande, samtalen gjorde ändå att man kom igång på ett annat vis än när man sitter hemma själv i ateljén. 
 
M lovade att när hennes ateljé är klar så kan jag få komma och hänga där. Det låter ju bra.
 
Det var lite annan försäljning också. Jag gick hem med en ljuslykta i form av en prinsesskrona. Har ju redan en prinsesskroneljuslykta men man kan väl ha en till? 
 
Sen for jag på loppis i Rasan och fortsatte mitt pratande. Hittade det jag sökte fantastiskt nog, nämligen ett ljusfat att ha på köksbordet i jul. Blev jättefint och prinsesskronan fick också vara med.
 
 
På tal om prinsesskronor. Jag fick en beställning efter julskyltningen - på en prinsessa! 
 
 

Detta är ett rån

Nu har jag officiellt börjat med julbaket! Jag tjuvstartade visserligen för ett par veckor sedan med chocolate chip cookies men det räknar jag inte. Det officiella julbaket startar med RÅNDEGEN.
 
Den gjorde jag i fredags eftermiddag med planen att grädda dom på lördagen. Fortsatte av bara farten med en rulle schackrutor som också fick åka in i kylen i väntan på gräddning. 
 
 
Sen funderade på vad jag skulle fortsätta med. OM jag skulle fortsätta. Hur mycket kakor vill vi ha? Hade köpt dumlekolor i akt och mening att göra rocky road men man kanske kan baka kakor på dom? Dumlekakor har jag bakat förut, ni vet såna där runda man bakar i mazarinformar. Dom är mumsiga.
 
Jag googlade och hittade nåt som hette "sega dumlesnitt". Det lät ju gott. Man skulle göra fingertjocka längder av degen och sen trycka ner halverade kolor. 
 
Men eller hur?! Kolla så det blev! 
 
 
Fulaste kakorna ever. Dom blev inte snygga efter jag hade skurit upp dom heller. Goda? Jodå. Om man gillar kola för dom består ju mest av smält, stelnad kola. Men dom går ju inte att lägga upp på ett kakfat när dom ser ut på det där viset! Nån slags bagarstolthet har jag faktiskt. 
 
Igår eftermiddag gräddade jag schackrutor och rån. 
 
 
Har ju fått ett rånjärn! Ett gammalt tungt ett, med hållare som man sätter i vedspisen. Nu passade det inte i hålet i vår kökspanna men det gick bra att sätta den ovanpå hålet. Och vad bra det funkade! Det gjorde inget att det var tungt, man lyfter ju aldrig järnet från spisen. Och det osade inget! Annars brukar det rinna fett från degen ut på spisen och det blir rena dimman inne i köket men här rann fettet ner i elden (antar jag).
 
 
Degen var dock konstig från början. Alldeles för lös och kladdig. Den blev bättre när jag hade i mer mjöl men jag tyckte ändå inte den var som den brukar. Rånen blev också lite ojämnt gräddade men det är nog en övningsfråga, att man ser till att elda jämnt i spisen. 
 
 
Nu när jag har gräddat rån undrar jag som vanligt: varför håller jag på och tramsar med andra kakor för? Det är ju rånen som är BÄST! Jag kan till och med tänka mig att baka en omgång till, nu när man slapp oset i köket.

Önskelista

Igår hade vi dragning i julklappslotteriet. Det låter kanske knasigt eftersom det var sista november och det är långt till julafton än men så här var det: Vi drog lott om vem som ska köpa julklapp till vem. 
 
Julklapparna är det årliga bekymret, det tycker i alla fall jag som dessutom har två som fyller år precis innan jul. Och hur mycket prylar behöver man egentligen?! Vi som brukar fira jul tillsammans kom därför överens om att istället för att alla köper julklappar till alla så drar vi vuxna lott och så får alla en person dom ska köpa en julklapp till för ett maxbelopp. 
 
Vi i familjen kommer nog ändå att köpa till varandra. Vi brukar öppna julklapparna på morgonen (eller snarare när vi alla klivit upp) och sen brukar den stora julklappsutdelningen, den då tomten kommer, vara hos H och T på kvällen. 
 
Vad jag önskar mig? Tja, ett presentkort på Dress like Marie skulle inte vara så dumt. Kläder är ju alltid kul och i den butiken ÄR kläderna verkligen kul. Andra klädbutiker går väl också bra, som Indiska och Joy till exempel men jag tror vi kan skippa HM och KappAhl. Dom kläderna har blivit så smala på sista tiden och passar inte min kropp. Om det beror på dom eller på min kropp vet jag inte riktigt men jag tror på det förstnämnda. Min kroppsform har nämligen inte ändrat sig på många år och har den så har jag snarare blivit lite smalare. 
 
Annars är jag rätt nöjd med att äta god mat och umgås i jul. Lite kakor och julgodis ska det också bli. Det är ju i alla fall jul.
 





RSS 2.0