Vaken och hungrig

Strax före halv åtta vaknade jag. Inte pigg men jäkligt hungrig. Hur somnar man om då? Det går inte. Nu en timme senare sitter jag här och äter äggmacka och dricker kaffe. Jag får väl sova middag om det behövs.
 
Kvart över tolv kom vi hem i natt efter cruisingen. Man börjar bli gammal tror jag. Vi gick inte ner förrän vid tio heller. B och B var här innan och vi grillade och åt en massa gott. Halloumi bland annat. Premiär i detta hus. Och vad gott det var! Ett alldeles utmärkt alternativ till kött. Sen hade vi hamburgare och karré och kyckling och vi hade båda gjort sallad och olika potatis och vi hade bearnaise och tzatziki och melon och jordgubbar. Vilket kalas! 
 
På Hammarn var det folk och bilar. Tänk vad en backtävling och cruising kan locka människor till lilla Hammarstrand. Mycket jenkare så klart men även andra bilar. Jag måste erkänna att jag gillar dom andra bilarna bäst, även om dom amerikanska atlantångarna också kan vara snygga. Vi såg bland annat en liten Laban och en Morris Minor. Det kanske är SMÅ bilar jag föredrar? Jag spanade också efter den där sportbilen jag ska köpa när jag får onödigt mycket pengar, dock utan att hitta nån jag riktigt fastnade för.
 
En öl blev det vid bussgaraget. Nightdrivers spelade och det ryckte lite i benen men jag lät andra sköta dansen denna kväll. Nej det har INTE med åldern att göra, jag lovar! Förresten, jag dansade faktiskt en findans för T som stod där vid staketet och såg ensam och ledsen ut när vi kom ut från garaget. Och mungiporna åkte genast upp på henne så det funkade! Nu var hon kanske inte ledsen på allvar, bara lite borta i tankar och fjärran i blicken men ändå. Hon tyckte jag dansade fint, haha.
 
Snackade lite med kompisar och kollade på folk. Sen tänkte vi gå ner på Centralgatan igen men då fick vi höra att det hänt en olycka, en som blivit överkörd. Stämningen blev väl inte riktigt densamma efter det kan jag säga. När vi kom ner var det fortfarande avspärrat och vi såg utryckningsbilarna en bit bort. Vi tog och gick åt andra hållet istället och begav oss hemåt i natten. 

Slut som artist

Om man ska sova på natten ska man inte dricka kaffe sent. Vi åt middag efter konserten och så kaffe och kaka till efterrätt och jag vet inte vad jag tänkte på men jag tog kaffe för det kändes som jag behövde det efter att ha vräkt ur mig all energi på scenen. Jag sov jätteilla i natt. Låg och halvslumrade och vred mig och hade konstiga drömmar. Kan ha varit endorfinerna också. Eller blandningen koffein + endorfiner.
 
 
Konserten gick bra! Vi gav allt (som vanligt). Ja, ja, vi gungade åt olika håll ibland och vi sjöng fel på nåt ställe men vi hade KUL. Och publiken såg glad ut tyckte jag. Jag vill gärna tro att det var för att det lät bra, inte för att vi såg roliga ut. 
 
 
Efteråt var det mat som sagt. Vi kunde inte avhålla oss från att sjunga lite också. Bra akustik i köket. Vi diskuterade även vad vi ska sjunga till hösten och då är det förstås julsånger som är aktuellt vilket kändes väldigt konstigt att prata om så här en vecka efter midsommar. 
 
Idag är mitt huvud alldeles rörigt av låtar från igår och drömmar från i natt. Det blir en lugn dag hemma. Pyssla på lite med tvätt och sånt, kanske sy den där blusen som jag inte fått till än. Pilla lite med foton. Måla känns det som jag skulle kunna göra. Jag ska ställa ut i Ramsele vecka 30 så det kanske blir nån ny tavla till dess, vad vet man. 

Nostalgidags!

Nu börjar det! 
 
Ikväll Nostalgikonsert med ReMix på Näsets bygdegård.
Imorgon kväll Nostalgikampen och Kingen på Trätojordsbacken.
På lördag Nostalgia Hillclimb och så cruisingen på kvällen så klart!
 
Jag håller mig nog till sjungandet och cruisandet (fast vi "cruisar" till fots misstänker jag). Årets fredagsunderhållning låter i och för sig som nåt man skulle gått på. Får fundera. Enda gången jag varit på själva Hillclimben var när vi hade möhippa och den blivande bruden fick tävla. 
 
Men idag är det alltså KONSERT som gäller. Ska jag ha gröna klänningen som jag hade i fjol? Den är ärmlös och det är 14 grader ute. Fast vi ska ju sjunga inne. Klänningen har blivit lite fladdrig under armarna. Jag fyller inte ut den längre och skulle behöva sy in där. Ja det går väl fort. Kan man ha röda tygskor till grön, blommig klänning? Det funkar va? Jag gillar förstås mina gula sandaletter också men tygskorna är bekvämare. Fötterna ska hålla att stå på en hel konsert. En sjalett på huvudet kanske? Eller hårband. Ja först måste jag tvätta och fixa håret så det får lite mer volym upptill. Om jag kan. Ibland är det tur att man inte är nyklippt. Ja jag vet att jag ska SJUNGA men jag syns faktiskt också!
 
En inspirationsbild, varsågod.
 
 

Shit happens ;-)

Idag har jag gått en hel mil. Det var inte riktigt meningen, men ni vet, shit happens! 
 
Ja, själva promenerandet var planerat. Mannen skulle lämna in motorcykeln på service i Sollefteå så då följde jag med. Vi lämnade in cykeln på verkstaden och så promenerade vi till Nipan och käkade lunch. Och lunchbuffén där går inte av för hackor. Dagens rätt var: Potatis, bruna bönor och fläsk. Och löksås. Och fiskgratäng med salladsost. Och tacos. Och helstekt kotlettrad med gräddsås. Salladsbuffén är av samma kaliber. Den skulle man kunna äta sig mätt på enkomt. 
 
Jag tog fiskgratäng. Gott. Burp.
 
Med magen fylld och kanske inte fullt lika raskt knallade vi ner mot centrum och kollade lite i affärer. Hittade mig ett svart linne på Lindex. Sen tog vi och promenerade tillbaka mot verkstaden. Motorcykeln var inte klar. Vi stannade där och pratade och drack kaffe en stund. Äh, vi tar väl en vända till sa vi och så gick vi en sista runda.
 
Allt som allt blev det bra precis 10 km men efter sista svängen blev jag faktiskt lite matt. Det var nu flera timmar sen vi åt lunch och det enda jag hade var en coca cola zero. Inget socker alltså. Varmt var det också. Nå, cykeln var strax klar och vi for iväg till Fresks. Där hade dom förutom byggvarorna en glassbox så det blev att mula i sig en GB Sandwish så att man inte trillade av cykeln på vägen hem. Den smakade bra ska jag säga!
 
Inte hann jag äta nån middag när jag kom hem heller. Klockan sex började kören och det måste jag ju gå på, speciellt denna vecka när det är konsert på torsdag! Och handla var jag tvungen att hinna med innan så det blev en proteindrink för mig när jag kom hem från affären och middag efter kören istället. Men det gick bra. Alldeles för bra faktiskt. Genrep ska inte gå bra! Men går det inte bra på konserten så blir det också nåt att minnas. Ja det är faktistk det som vi brukar komma ihåg bäst och skratta mest åt i efterhand!

Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne

Visst är det konstigt att vissa dagar är man så nöjd över att man hunnit så mycket och vissa dagar är man jättenöjd fast man inte gjort ett jota. 
 
Idag har jag inte gjort mycket, ändå känns jag nöjd med dagen. Fast jag HAR promenerat 7,7 km, det kan ha med det att göra. Personligt rekord för inköpspromenad på Hammarn. Det var nämligen så att jag var på väg hem med si så där 6 kilos övervikt i form av mjölk, havremjölk och proviva i ryggan och precis när jag passerade ravinen fick jag ett SMS från A: "Jag är i stugan om du är sugen på en kaffepromenad". Stugan i fråga ligger ca 1,5 km från där jag bor - fast åt fel håll räknat från där jag var när jag fick SMS-et. Hon visste naturligtvis inte att jag redan var ute och gick. Men då får man väl gå en omväg då! Vad gör man inte för kaffe och en pratstund? Och en kanelbulle.
 
Jag har faktiskt gjort annat också. Sökt ett jobb till exempel. Och det tar tid för nuförtiden ska man gärna söka via företagens/bemanningsföretagens hemsidor och då måste man ju registera sig där först. Kanske det är praktiskt för företagen men för arbetssökanden är det INTE praktiskt. Hur många tjänster tror dom jag tänker söka på samma företag?
 
Tvätta hade jag tänkt göra idag och av det blev intet. Fast dagen är förstås inte slut än. Körde just igång en maskin. En maskin tvättad är bättre än ingen. Gammalt husmodersordspråk. 
 
Nu är jag så himla sugen på att baka havrekex (på tal om husmodersfasoner). Jag vet inte varför. Jag har inte bakat havrekex på många många år, jag minns inte ens vilket recept jag använde. Kanske jag ska baka dom där goda havrekakorna med russin istället? Just det, jag vill ju inte ha kakor hemma. Hmmm.......
 

En härlig dag

Vilken härlig dag, ha ha ha haaa! Solen har inte varit framme precis hela tiden men det har varit varm och gott.
 
 
Haqvin ville till Koppelhällan och bada (ja det har han velat hela veckan) så jag gjorde en termos kaffe, en flaska saft och så skar jag upp lite vattenmelon att ta med till fika. Letade fram badkläder och så for vi. Herman stannade hemma, han är förkyld nu igen och ville ta det lugnt. 
 
Inte smockat med folk i poolen heller trots det fina vädret. Haqvin badade medans jag satt och slappade och lyssnade på bok. Funderade ett tag när solen sken som mest om jag skulle ta mig ett dopp jag med men sen blev det molnigt så då fick jag det att skylla på. Kanske nästa gång. 
 
Smorde in Haqvin med solkräm men inte mig själv. Vad dum man är. Nu har jag nästan bränt mig på axlarna. Det hettar lite grand och man ser precis var knytbanden till bikiniöverdelen har legat..... Att man aldrig lär sig. Nästa gång blir det solfaktor, jäklar anamma! Eller långärmat. Och ikväll blir det aloe vera-gelé och hudlotion. 
 
Jag har även hunnit pyssla lite i trädgården. Rivit bort gräsmatta som vuxit över plattorna, rivit bort ogräs mellan plattorna, krattat ihop gräsklipp och lagt på landet och i rabatterna och så gödselvattnat så att lådblommor och sallad ska växa ordentligt. Rabatten på gaveln fick också en skvätt, regnet kommer inte riktigt åt den. 
 
"Vit såpnejlika" står det på lappen. Hmmm.....
 
 
En motorcykelsväng blev det som avslutning på dagen. Vi for inget långt, bara till Stadsberget. Där satte vi oss på rastplatsen med utsikt över sjön och drack en kopp kaffe. Sen for vi hem.
 
Hur jag ska kunna somna sen efter att ha druckit kaffe så sent, det vet jag inte än. Det är dessutom fullmåne vilket också brukar göra konstiga saker med min sömn. Vi får väl se hur det går. Somnar jag inte får jag väl stanna uppe och virka färdigt mattan eller gå ut och sy färdigt blusen. 
 
 

Rustikt midsommarbröd

Egenligen är det Matildas grahamsbröd med lite modifieringar men jag döper om det eftersom det har kommit en bra bit från originalet nu. "Rustikt" är ett ord som Jamie Oliver använder ofta har jag märkt, när det är lite slarvigt och opolerat liksom, och eftersom brödbullarna blev lite ojämna får brödet heta "rustikt midsommarbröd". ;)
 
Så här blev det:
 
Rustikt midsommarbröd ca 50 st
 
100 g jäst
100 g smör
5 dl havredryck
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk råsocker
3 msk linfrö
5 dl grahamsmjöl
5 dl fullkornsdinkel
1,3 dl vetemjöl
 
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Häll i havredryck och vatten och låt bli fingervarmt (går fort!). Smula ner jästen i degbunken och häll på vätskan och rör om. Blanda i resten av ingredienserna men var försiktig med vetemjölet, spara några deciliter till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig men kanske en aning kladdig. 
 
 
Låt degen jäsa övertäckt i 20 minuter. Häll ut på mjölad bänk, mjöla lite ovanpå degen och kavla ut en platta, ca 1,5 cm tjock. Ta ut bullar med ett mått, jag använde en tupperwareburk (se bild) eftersom jag ville ha rätt små brödbullar till buffén. Vill man ha större modell som passar till frukostbröd kan man till exempel använda en shaker som mått.
 
 
Lägg på plåt och låt jäsa övertäckta i 20 minuter. Grädda i 225 grader tills det har fått fin färg, ca 12 minuter. Lägg upp på galler och täck över och låt svalna.
 
 
Varför degen ska vara en aning kladdig, det ska jag förklara: Det är bättre att du får jävlas lite med en kladdig deg på bakbordet än att du har haft i för mycket mjöl och får torra brödbullar. Om du dessutom gör som jag och tar ut bröden med mått så blir det ju rester som ska knådas ihop och bakas ut igen och den degbiten kommer att innehålla mer mjöl än den första. Jag lovar, du kommer att lära dig hantera en kladdig deg! Degskrapa, kniv eller stekspade funkar bra. Mjöl under och ovanpå. Om du har bakat tunnbröd så vet du vad jag menar och har förmodligen inga problem med en lös deg heller. 
 
 

Midsommarafton

Trevlig kväll igår. Förvånansvärt pigg idag för att ha kommit hem halv tre. Då hade det börjat regna men vi fick skjuts så vi slapp promenera hem i blötan. Resten av familjen verkar dock lite trötta, hihi. Jaja, jag lär väl krokna nån gång på eftermiddagen jag med, det brukar bli så. 
 
Precis som jag trodde räckte maten och blev över. Det fanns både potatissallad och gratäng, olika sorters sill, gubbröra, laxröra, grönsallad, västerbottensostpaj, olika ostar, bröd, guacamole, grillat kött och grönsaker, ytterfilé, olika såser......
 
 
Nämen? En osttjyv! 
 
 
Till kaffet tårta. Jättemycket tårta. Jättegod tårta.
 
 
Kvällen bjöd även på en tipspromenad där dom rätta svaren avgjordes i efterhand.
 
 
Utsikten får man på köpet när man bor här....
 
 
 
 

Glad midsommar på er!




Blommorna

Årets färgtema blev gult och lila. Fast lobelian som inte har slagit ut än är blå. Men det funkar ju. Och i några av krukorna växer det solrosor som kommer att blomma i gult och orange så småningom. 
 
Ni är fria att tolka mina färgval! ;-)
 
 
 
 

Midsommarförberedelser

Jag är helt fantastiskt trött idag. Jag lade mig visserligen ganska sent igår men alarmet stod på åtta så jag borde ha sovit ut. Fast jag vaknade förstås tidigt i morse av att regnet trummade på tvättstugetaget. Eller vräkte ner då... Nu ser det blött ut ute men det är ganska ljust så frågan är om inte solen kommer fram snart. Vad gäller morgondagen så lovar klart.se uppehåll och 20 grader. Det låter ju bra. Man blir närmast besatt av väderleksprognosen så här strax innan midsommarafton, visst är det sjukt? Det blir väl det väder som det blir! 
 
Vi ska till H och T i morgon kväll. Knytis-buffé blir det så jag ska väl ta och förbereda lite idag tänkte jag. Eller kanske helt enkelt göra klart allting. Kryddig fläskytterfilé och bröd blir det från vår (min!) sida. Skulle göra kycklingben först, tänkte att det funkar bra på en buffé men jag hittade inga på Hammarn igår och vi glömde fara in på Willys när vi var i Birsta i söndags. Men filén funkar ju, jag kryddar och steker den hel i ugnen och skär i tunna skivor. Men det är svårt att beräkna hur mycket det går åt på en buffé tycker jag, speciellt som jag inte vet vad mer det blir för mat. Det vanliga är väl att det blir för mycket mat så, ja, vi lär nog bli mätta allihop.
 
Tänkte sy mig en blus idag också, den där vita sommarblusen som jag köpte tyg till. Klippte ut delarna igår och zigzagade och nålade ihop första biten. Sen är då frågan vad jag ska pynta den med. Färgar broderier av sig i tvätten tro? Men hur funkar dom broderade blusarna man köper då? Man kan så klart brodera vitt på vitt. Och så nån spets kanske. Hmmm.....
 
 
 
 

10 kg. T-I-O K-I-L-O

Imorse vägde jag mig. Jag har nog skrivit förut att rätta invägningsdagen är på söndagar men det skadar inte med lite koll under veckan ibland. Och nu ska ni få höra:
 
Jag har från och med årskiftet och tills nu gått ner precis 10 kg. T-I-O K-I-L-O. 
 
Lika mycket som tio liter mjölk väger. Bär iväg på det, ni, utan att beklaga er.
 
 
Här är mitt logginlägg från nyårsafton: http://aliaskvasthilda.blogg.se/2012/december/gott-slut-och-god-borjan.html
 
Och jag har gjort precis som jag skrev, bortsett från att jag i början på februari bytte pointsräknande mot kaloriräknande. Vilket ju är i princip samma sak. Men jag hittade den här sidan: http://www.shapeupclub.com/
Appen och grundmedlemsskapet är gratis. Jag betalade dock för guldmedlemsskap i 6 månader vilket inte var dyrt alls om man jämför med andra viktklubbar. Jag tänkte att ska jag göra det här ska det vara på riktigt. Man har då lite fler funktioner i appen, funktioner som underlättar när man ska bokföra sitt matintag. Men gratisversionen är också bra. Det finns en databas att söka livsmedel i, man kan till och med scanna in streckkoder på varor!
 
Det är praktiskt. Telefonen har man ju med sig överrallt. Bara att knappa in så fort man ätit. Och det funkar! Jag är ett levande bevis, inte sant? Och då har jag bland annat ätit:
 
Godis
Bröd
Potatis
Pizza
Tårta
Kakor
Frukt
Glass
 
Så klart inte enbart detta, jag bara räknar upp just dom här sakerna för att det är sånt folk brukar undvika när dom vill gå ner i vikt. Och det kanske hade gått fortare om jag hade undvikit att äta sånt men det hade blivit svårare att hålla fast vid dieten, det tror jag. Och lite tråkigare. Tårta är gott.
 
Ifjol på semestern så sa jag till Mannen: 15 kg till nästa semester. Fem kilo kvar alltså. Frågan är bara: hur räkna semester när man inte jobbar? Ifjol var jag tillbaka på jobbet den 30 juli enligt bloggen (hur skulle jag hålla reda på mitt liv utan bloggen?) men ibland har jag tidig, ibland sen semester. Ok, jag ska vara schysst mot mig själv: när sommaren är slut enligt almanackan och september börjar, då ska jag ha gått ner dom där fem kilona. Minst. 
 
Ett stort grattis till mig för att ha blivit både lättare och piggare! Bra gjort! Ja men tack, tack ska jag ha!
 
 
 
 

Kärlek och solsken och sång

Somrigt väder idag. Soligt men lite svalt till att börja med men på eftermiddagen blev det bättre.
 
Idag lyckades jag äntligen ta mig ner och köpa blommor till blomlådorna! Jag tänkte att om jag far ner ENBART för att köpa blommor, då kan jag inte glömma det. Fast när jag kom iväg så hade jag annat på listan också. Men jag började med blommorna.
 
 
Köpte jordgubbar också. Sen for jag hem och stekte pannkakor och bjöd barnen och O som sovit över på pannkakor, glass och jordgubbar. Fast Haqvin och O ville hellre ha sirap på sina. Men det gjorde ju inte lunchen mindre god för mig och Herman! 
 
Herman och jag hälsade på farmor en sväng och Herman klippte färdigt gräsmattan. Sen drack vi kaffe och gosade med Missan.
 
 
Farmors liljor blommar nu. Så fina!
 
 
Och så är det tisdag, icke att förglömma, vilket innebär KÖRKVÄLL! Bara en dryg vecka kvar till konserten nu så det gäller att sätta allt. Vissa låtar sitter som berget medans andra är mer som teflon, det vill aldrig fastna.....
 
Blev lite gubbar över så jag tog en kvällsfika nu efter kören. Jordgubbar och vaniljyoghurt. Mums!
 
 
 
 
 

Summering

Låt se hur mycket av det jag skrev i morse som blev gjort idag:
 
- Städa badrummet - check! 
- Fotografera till examensuppgift - påbörjad. Jag har raggat upp en fotomodell.
- Fotografera till utställningsaffisch - ej klar.
- Sy blus - påbörjad. Jag har lagt ut mönstret på tyget och funderat lite. Och städat i burken med tygband och snoddar.
- Handla - check! Dock glömde jag köpa blommor till blomlådorna. Jag for hem istället för till blomsteraffären (senil?)
- Motionera - check! Tog en 3,5 km skogspromenad med raska steg innan middagen. 
- Hänga tvätt - check! Jag har till och med hunnit ta ner den och hängt upp ny.
- Laga mat - check! Vi åt grillade hamburgare med guacamole och tzatziki mm, majskolvar med bacon samt grillade isterband(!). 
 
Dessutom har jag gjort andra saker. Provat gymbollen till exempel. Inte så att jag gjorde ett helt program, jag bara testade lite. Hittade en sida med massor av förslag på övningar:
http://www.styrkeprogrammet.se/ovningsarkiv/?muscle_group=alla&category=pilatesboll&level=alla&page=1
Det är fan inte lätt att göra saker på en boll som rullar iväg! Men det förstås det som är grejen..... Ska sätta ihop ett eget träningsprogram med lite blandade övningar tänkte jag. Imorgon....
 
Nu är jag trött. Det sköna med sommarlov är att man inte behöver tjata på barnen att dom ska gå och lägga sig i tid för att det är skola dagen efter. Det jobbiga med sommarlov är att barnen aldrig vill gå och lägga sig.... men det vill jag! 
 
 

Det e måååndag morgon.....

Hur kan kroppen veta att det är måndag? Jag hade ställt fram klockan eftersom barnen har sommarlov och jag tänkte att en liten sovmorgon skadar väl inte men nej, likt förbannat vaknade jag kvart över sju. Visst är det konstigt? 
 
Solen skiner i alla fall även om det blåser lite. Jag tror det är regnet som ska blåsa bort, haha. Hoppas.... Har inte bestämmt än vad jag ska lägga min energi på idag. Platsbanken och Blocket jobb är redan avklarade. Inte mycket där. Suck... Jag tror jag ska städa badrummet. Tjoho. Vad skoj det lät.
 
Nädå, jag är inte så negativ som det låter. Badrum måste städas ibland och det går ganska fort bara man sätter fart. Jag ska göra lite mer kreativa och personlighetsutvecklande saker också. Jag har fotografier att tänka på, både examensuppgiften och ett affischfoto till sommarens utställning. Ett foto på mig som konstnär alltså.... Hur nu det ska se ut.... 
 
Jag har en blus att sy. Och det ska handlas vilket med fördel kan kombineras med motion. Tvätten ska hängas. Mat ska lagas. Ja, sysslolös är jag definitivt inte...
 
 

Shop ´till you drop

En Birstasväng blev det idag. Mannen skulle ha lite grejer till jobbet och jag hade också en liten lista. Och så klart hittar man annat man inte visste man behövde. Eller hade glömt. Eller inte trodde fanns.
 
Till exempel ett par cykelbyxor. För 99 spänn! Nu kan jag cykla lite längre sträckor utan att få ont i...hm, ja, på utsatta ställen. Det enda problemet nu är att händerna domnar och det beror enligt Mannen på att jag har för klena magmuskler. Men det går ju att åtgärda, speciellt som jag köpte en gymboll, nåt som jag funderat på länge (eller "lakritsboll" som jag tyckte E sa på träningen. Hon sa "pilatesboll"....) . Kollade på XXL sports där jag hittade brallorna men den enda dom hade kostade 299:-. Då följde det med en pump och en tränings-dvd och bollen var liksom tyngre nertill. Var nu "nertill" sitter på en boll....? Nej, det var mer än jag behövde och mer än jag ville ge så jag tog och hittade en på Biltema för 99 kr istället. Den var dock lite svår att pumpa upp fullt, kanske därför den var billig? Men vi har en kompressor nånstans, jag får testa med den. Lite försiktigt.
 
 
På Ikea köpte vi en rullgardin till Hermans rum. Dom långa ljusa norrländska sommarnätterna är inte bra för nattsömnen.... Men dom lovade "total förmörkelse" med denna så nu ska han väl kunna sova ordentligt. Jag hittade även ett ljusfat som jag inte visste att jag behövde och lite snygga ljus med rosor och ränder på. Ljusfatet är svart och fyrkantigt och ska stå på skänken i köket. 
 
Det sista jag skulle ha var strumbyxor så vi gick in på Birsta City där vi skildes åt för att uträtta våra olika ärenden. Men eftersom jag nu var alldeles alena kunde jag inte låta bli att kolla på andra kläder också, fast väldigt snabbt eftersom jag faktiskt sagt att det skulle gå fort. Speedshopping! Det jag var ute efter var jeans. Ja, jag vet, jag har blivit lite besatt av detta med att hitta ett par jeans som passar på mina ardennerben men det är det förbannade modets fel. Hade det inte varit modernt med ENBART smala byxor så hade problemet varit löst för längesen! Nu rusade jag in på Levi´s, Lee, Carlings med flera affärer och kollade snabbt vad dom hade, sen snabbt ut igen om jag inte hittade nåt.
 
På Flash hittade jag ett par jeans! Nej dom är inte alldeles raka, inte som jag egentligen vill ha dom men dom sitter bra ändå tyckte jag. Ger inte låren den där konstiga formen som alla andra jeans jag provat i sommar har gjort. Det är inte blåjeans utan dom är smalrandiga i kaki och benvitt. Känns somriga utan att vara vita (jag har lite svårt för vita brallor). 
 
Trägen vinner!
 
 

Skolavslutning(arna)

Igår blev det inget skrivet. Jag hann inte! Och när jag borde hunnit så orkade jag inte. Men det var en kul dag! Ja en kul kväll och en kul dag, det var ju skolavslutning för Haqvin kvällen innan. 
 
Tyvärr regnade det på torsdagskvällen, precis som dom lovat. Varför måste meteorologerna ha rätt såna där gånger? Men inne i kyrkan var det varmt och torrt. Nästan för varmt. Alla klasserna sjöng och Haqvins klass framförde "Foure chord song". Har ni inte hört den tycker jag att ni ska lyssna på den, finns på YouTube här: http://youtu.be/oOlDewpCfZQ . Dom sjöng inte hela men jag är grymt imponerad av dom! Skitbra var det!
 
När vi kom ut från kyrkan regnade det fortfarande. Inget fotograferande ute som vi brukar. Bara att huka under paraplyerna och rusa iväg till bilen. 
 
Igår var det dags för Hermans avslutning. Först lite sovmorgon och sen se till att Herman klev upp så han hade tid  att kamma sig och göra sig snygg. Kostym och slips var det som gällde. Själv tog jag på mig dräkten. Man vill ju vara fin när ens son går ut nian. Sen skjutsade jag ner sonen till skolan och for själv iväg till blomsteraffären för att köpa en blomma. 
 
 
Halv elva for vi till kyrkan och ni kanske inte tror mig men då hade det slutat regna och nästan klarnat upp. Otroligt. Det gick att fotografera när dom kom i lövad traktorvagn, utan att äventyra utrustningen. Hermans klass sjöng också, "Bye bye, Anders Olof-skolan". När vi var klara i kyrkan så regnade det däremot. Rejält. Det blev inget fotograferande utanför denna gång heller. Annars hade det kunnat blivit rätt roliga kort med bara en massa paraplyer.
 
Ungdomarna klev på vagnen för att fara ner på skolan igen. När jag stod med bilen på parkeringen bakom biblioteket och väntade så hade regnet åter tagit paus men så fort jag fick syn på trakorekipaget en bit bort på Centralgatan så började det smattra så smått på biltaket och det bara ökade. Till slut VRÄKTE det ner regn, ett riktigt skyfall! Parkeringen blev en sjö. Lyckligtvis hade dom gjort ett tak av plast på vagnen men dom var inte direkt torra när dom klev av. Det var bara att hänga kostymen på tork när vi kom hem eftersom han skulle använda den igen samma kväll. 
 
 
 Jag for ner vid fyra för att hjälpa till vid middagen som klassen skulle ha för mentorerna. Vi var ett ganska stort gäng föräldrar som samlades i skolköket. S var arbetsledare och hade fixat inköp och planering. Vi serverade helstekt fläskfilé med klyftpotatis och sallad, bearnaise och tzatziki och till efterrätt var det kaffe och tårta. Mentorerna framförde en nyskriven sång på melodin "Livet är en fest". Den handlade så klart om klassen, hehe....
 
 
Jag tror alla hade en trevlig kväll, även vi som jobbade i köket. Vi fick också mat när alla andra fått sitt. Väldigt gott var det och jag satte även i mig en stor bit violtårta. Kändes som den rymdes i magen efter att ha jobbat en hel kväll! Det som var kvar var ihopplockning och disk och det gick undan ska jag säga. Vid nio var jag hemma, trött och nöjd och redo för soffan. 
 
 

Skolavslutningsdag nr 1

Idag går Haqvin sista skoldagen på Kullsta. Ikväll är det avslutning i kyrkan. Och det är grått och regnigt väder. Synd, man vill ju att det ska vara fint väder på en skolavslutning. Men det kan man tyvärr inte bestämma. Och Haqvin som ska ha shorts på sig. Tur dom är av den långa sorten.
 
Imorgon går Herman ut nian. Han ska ha konstym, finskjorta och slips han. Och det ska lövas vagn ikväll men det får tyvärr andra fixa för vi har ett födelsedagsbarn att uppvakta. Köpte tjusig present igår, jojomen. Tänker inte tala om vad det är, tänk om hon läser här! Men imorgon kväll kan vi hjälpa till, på middagen som niorna ska ha för mentorerna. Och kanske det bör nattvandras lite också. Inte så mycket för Hermans skull, tror inte han tänker ränna ute, men det finns ju andra ungdomar och det finns alla sorter, även i den åldern.
 

Agent Qvasthilda ser rött

Jaha, nu har jag provat ut nya glasögon. Lite sämre syn på vänstern än förut och ett litet brytningsfel. Och provat ut nya bågar så klart. Det blev ett par röda! Det ante mig. Inte dom jag "provade" på hemsidan men ett par liknande. Och så ett par sköldpaddsfärgade. Som faktiskt har skalmarna längst upp.... Men dom såg bra ut på. Eller JAG såg bra ut med dom på näsan ska jag väl säga. Med slipade glas i kommer jag att se ännu bättre ut! Men inte fanken blev det billigt. Det var precis som jag skrev igår, dom snyggaste bågarna är inte dom billigaste. 
 
Innan dess hittade jag ett par tygskor. Ett par nästan likadana som jag har slitit ut. Fantastiskt! Jag trodde inte på allvar att jag skulle hitta sådana bra skor igen. Bekväma, med mjuk sula och liten klack och bara att dra på utan att knyta och knäppa. Men dom fanns bara i marinblått och rött. Ja det blev ju rött där också då eftersom jag inte gillar marinblått..... Även dom röda har något marint över sig, det är väl ränderna antar jag. Väldigt somrigt med lite sjöliv även om det bara är till klädseln och även om det är flera år sen jag hade nån röd- och vitrandig tröja. Kanske jag måste skaffa en? 
 
 
Och på tal om somrigt: På väg tillbaka till parkeringshuset fick jag syn på tygaffären bredvid O´Leary´s. "Modetyger" stod det på en skylt. Alltså inte bara gardintyger! Jag rusade in och frågade efter ett vitt blustyg. Hon hade inte så mycket modetyger, folk vill tydligen inte sy längre, men hon hade ett vitt, tunnt tyg, lite voile-liknande. Inte var det dyrt heller så det köpte jag och det ska jag sy min romantiska sommarblus av! Tyget är väldigt väldigt enkelt, bara vitt och tunnt så några fina knytband eller kanske broderier kommer att lyfta plagget rejält. Som att börja måla på en vit canvas. 
 
 
 

Vi ska ha våra bågar kvar, som optikern sjöng

Förresten, jag ska till optikern imorgon. Har stämt träff med H så hon ska få vara smakråd. Nu rekar jag för fulla muggar på Specsavers hemsida. Man kan "prova" brillorna där, ladda upp sitt eget foto. Ja jag har till och med skrivit upp en del bågar, med namn och artikelnummer. Nu är det ambitiöst vill jag lova!
 
Vad sägs om dom här? Alfreda heter dom.
 Dom här heter Melanie.
 
Och så har vi Tanisha.
 
Ja jag medger att dom är rätt lika. Dom påminner dessutom om brillor jag har haft förut. Men det är ju så, man trivs i en viss modell. Jag erkänner även att jag försökt hålla ner priset. Alla tre är billiga bågar. Tyvärr brukar det vara så att när man hittar nåt riktigt intressant, då drar det iväg i pris. Som dom här till exempel, dom gillar jag.
 
Karen Millen 21.
 
Lite större och lite annan form än dom jag har haft sist. Man vill ju på nåt sätt att det ska synas att man bytt brillor! Ja man kanske ska ta och flippa ut helt och välja ett par röda? Rött hår, röda brillor. 
 
Meta. 
 
Vad tycker ni?
 
 
 

Idag är det tisdag

Solen skiner. Klart.se lovar 16 grader som mest och halvklart. Och dom lovar fortfarande regn på fredag. Nej! Vi vill inte ha regn på fredag! Då går Herman ut nian och dom ska åka lövad vagn till kyrkan. Då vill vi ha finväder! På torsdag vill vi också ha sol för då slutar Haqvin femman. Och till hösten börjar han på Anders Olov. Tänk vad tiden går....
 
For aldrig på Hammarn igår så några blommor blev det inte. Men idag ska det bli. Hoppas jag.... Ett litet trädgårdsland blev det i alla fall. Väldigt litet. Jag lade flis mellan raderna för att slippa ogräs. Av nån anledning blev jag sugen på kladdkaka med kokostosca när jag var klar..... 
Hittade den gamla gräslöken där i hörnet också. Trodde den var försvunnen men det var troligen bara nån som kört över den med gräsklipparen. 
 
 
Vädret ändrade sig när jag var ute. Blev mulet och började blåsa så jag fick hämta en fleecetröja. Trist. Segt. Tog mig i kragen på eftermiddagen (det där rimmade) och gjorde mig en termos kaffe och gick upp på skogen. Trögt gick det men jag gick stigen upp mot Snödberget en bit och satte mig på hygget på en stubbe och drack kaffe och tittade på utsikten. Hemskt att man måste muta sig själv för att komma ut. Men det funkade ju. När jag satt där så kom solen fram. Pålitliga gamla sol, du skiner på mig precis när jag behöver det!
 
 
Idag har jag egentligen bara två fasta punkter att komma ihåg: 1: Att ta med svärmor när jag far på Hammarn i eftermiddag. 2: Att kören kommer hit ikväll för att titta på filmen från Nostalgikonserten på Näset 2011.
Borde jag städa innan? Kanske. Men det finns så mycket man borde. Borde baka, borde tvätta, borde hitta mig ett jobb. Tror det är alla "borden" som väger så tungt på mina axlar. Inte konstigt man är trött om man bär omkring på bord hela dagarna.
 

Mandelmjölk

Testade att göra mandelmjölk idag. Man lägger sötmandlar i blöt i minst 4 timmar i kylen, 5 dl vatten till 1 dl mandlar enligt det recept jag följde. Sen häller man bort blötläggningsvattnet och så kan man gnugga bort skalen om man vill. Ner i mixern med 5 dl nytt vatten och mixa. Sen ska man sila av det i t.ex. en silduk för saft. Det var vad jag hade. Den sprack när jag klämde på den för att få ut vätskan. Jaja, den var gammal och uttjänt. 
 
Vet inte varför man ska sila mandelmjölken. Man vill väl ha den så mjölkliknande som möjligt kanske. Det som blir kvar i silduken kan man ha i bröd och kakor och müsli står det i receptet. Fast jag har planerat att ha mandelmjölken i smoothie och då kändes det plötsligt som ett onödigt moment att sila den. Om blötläggningen är till för att få bort lite av den bittra smaken kan jag ju bara blötlägga några mandlar, hälla bort vattnet och slänga ner dom i mixern när jag gör smoothie. Förresten, jag gillar ju den bittra smaken. Bittermandel, mums!
 
Nåväl, jag vet inte hur mandelmjölken smakar i smoothie heller för det blev ingen dricklunch idag eftersom det fanns lax kvar sen gårdagens middag. Nu testade jag mjölken i kaffe och ja, det smakar - sötmandel. Inte så oväntat kanske men lite knepigt med kaffe som smakar mandel. Jag håller mig nog till vanlig mjölk i kaffet i fortsättningen.
 
Återkommer med rapport om hur den smakar i smoothie. En kvalificerad gissning är att det smakar mandel där också..... 
 
 
 

Ett frö är sått

Lite piggare och lite gladare idag. Inte för att det är mindre damm här hemma. Men det funkar ändå. Jag tänker strunta i det idag.
 
Fick en kommentar om att jag skämt bort familjen och det har jag hört förut. Men då undrar jag: Ska jag ha ansvaret för det också?? Är det MITT fel att jag gör mest här hemma? Jävla skitsnack säger jag! Man kan inte skämma bort nån som inte låter sig bli bortskämd! Och jag tar hand om min familj. Mina barn är mina barn, jag gör saker för dom men jag ser även till att dom gör saker här hemma och jag förklarar för dom att man får hjälpas åt när man bor tillsammans. Det jag önskar är att jag slapp tjata mig blå för att det ska hända nåt. Ja det finns annat jag önskar också..... Nu lämnar vi det. Vill inte tappa humöret igen.
 
Solen skiner. Verkar bli fint väder. Fick en packe med dagstidningar igår så nu kan jag nog fixa ett litet, litet trädgårdsland med hjälp av täckodling. Tänker bara så några olika salladssorter och så ringblommor och solrosor. Jag vill inte ha nåt som ska tas reda på och frysas in och konserveras och grejas med, det orkar jag inte. Bara skoj ska det vara. Sallad har jag aldrig odlat så det blir spännande. Det är plocksallad som man skördar allt eftersom och man sår i omgångar hela sommaren. Ringblommor och solrosor är vackra och bra att ha som snittblommor, att ge bort eller åt sig själv. Jag vill också få blommor ibland nämligen. Jag har redan sått ringblommor i gavelrabatten eftersom det är lite glest med växter där efter omplanteringen och dom börjar kika upp nu! 
 
Tror jag ska åka på Hammarn och kika på blommor till blomlådorna också. Tänker även sätta en i den gamla vattenkoppen som sitter på gäststugan, fastän det inte ska bo några gäster där. Jag har rensat bort ogräset runt den lilla brokvisten och ska sopa av den och städa bort lite prylar som står där. Om jag ska sitta där inne och sy så är jag väl värd en fin och välkomnande entré?

Dricklunch

Nu har jag promenerat en sväng med ungdomarna så nu känns det lite bättre (försöker vänja mig av vid att säga "barnen", dom är ju så stora...). Kanske jag promenerar ner och handlar också för det är så klart dags för det, just denna dag när jag inte vill vara husmor. 
 
Eftersom min huslighet är på noll har jag snott ihop en proteinsmoothie till lunch. Det körde jag med hela förra veckan när det var så varmt och även denna vecka har jag bytit ut några luncher mot denna förnämliga dryck. Kan se ut ungefär som följer:
 
En stor klyfta honungsmelon
En kravbanan
En dl frysta blåbär
En dl Proviva eller Oatly havredryck med mango och apelsin
En dl lättmjölk (laktosfri)
En dl proteinpulver (cookies & cream just nu)
 
Häll ner i mixern och kör på till det är krämigt. Smaken är väl inte super men rätt ok. Mätt blir man i alla fall, nästan hela eftermiddagen. Tycker proteinpulversmaken jag har haft nu är lite knepig, Cookies & cream heter den. Smakar lite blekt av choklad och vanilj. Men blandad med både mjölk och proviva och så blåbär eller hallon i också så blev smaken klart mycket bättre. Har snart gjort slut på påsen så det är dags att beställa nytt. Frågan är då vilken smak man ska satsa på. Vad det finns för smaker? Av just detta märke finns:
  • Banan
  • Choklad
  • Coconut
  • Cookies and Cream
  • Hallon
  • Ice Coffee
  • Jordgubb
  • Körsbär
  • Lemon Yoghurt
  • Mintchoklad
  • Naturell
  • Pistachio
  • Strawberry Yoghurt
  • Vanilj
  • Vanilla Pear
Jag kommer förmodligen fortsätta att blanda det i smoothies så kanske det får bli vanilj eller hallon då. Körsbär låter ju spännande, jag gillar körsbär. Men om det passar ihop med annat vet jag ej. Finns ju naturell också.
 
Om man behöver proteinpulver? Vet inte. Jag tycker det är smidigt. Smaken är som baken.

Argh!

Usch vad jag är less idag. Ändå skiner solen och det är varmt ute. Men jag ser bara damm, damm här hemma och det känns som det tamejfan BARA ÄR JAG som städar här. Ändå är vi väl fyra som stökar till och dammar av oss, va? Men jag tänker INTE storstäda idag! Det är SÖNDAG! Jag dammsög lite i saln för det var popcorn och chips på golvet (och andra prylar som jag var tvungen att plocka upp först. Hur hamnar dom där? Och varför ser ingen mer än jag dom?)
 
Ja jag är gnällig. Än sen då? Det kan hända att man har andledning att vara det ibland! Jag är väl inte anställd som hembidräde här? I så fall har nån glömt att upplysa mig om det. Och var är min lön?
 
Jag gick ut istället och rev lite ogräs mellan plattorna och sopade bort sand och skräp. Det enda bra med myror under plattorna är att det blir uppluckrat och lättrensat. Men nu ska jag inte städa mer idag, varken ute eller inne. Haqvin började i alla fall städa sitt rum nyss och det ska Herman få göra också. 
 
Jag tror jag ska sammankalla till familjeråd och lägga fram en kravlista: Fasta städdagar, bättre rutiner för ur- och iplock av diskmaskin utan tjat, hjälpas åt mer med matlagning och dukning. För alla!
 

Blogg-app-test.....






Glasklart

Kollar glasögon på nätet. På vissa sidor kan man ju prova bågarna också, fast en del "provrum" är bättre än andra så att säga.... 
 
Jag har krav har jag upptäckt. Det kanske inte är så ovanligt att man har det men när det är modernt med sånt man INTE gillar så märks det tydligare.
 
Det är modernt med "kattögon", ni vet, lite 50-tal. Skalmarna fästa högst uppe på bågen, med en liten plupp där precis vid fästet. Det gör att bågarna liksom "hänger ner". Big no no för mig. Mina ögon hänger så det räcker! Och resten av ansiktsdragen är också på väg neråt nuförtiden. Såna glasögon gör att jag känner mig äldre än jag är. Det är onödigt. 
 
 
Pilotbågar är också modernt. Inte min modell det heller. För mycket häng där med. För mycket upptill och för lite nertill.
 
 
Stora bågar är modernt. Det börjar jag tycka är snyggt nu. Tänk vad man kan vänja sig. Förut tänkte jag "80-tal" när jag såg dom men det finns andra modeller än dom man hade på den tiden har jag upptäckt. Men dom får inte ha "häng"!
 
 
Vad är det jag vill ha då? Ja, det är fortfarande modernt med liknande bågar som jag har (eller, ja, hade då...), med breda skalmar. Och dom är snygga men jag tror inte jag vill ha skygglappar den här gången. Man ser bättre i perifierin utan dom och profilen blir trevligare. Jag vill ha en smalare skalm som inte är fäst längst upp på bågen utan en liten bit ner. Glas åt det kantiga hållet. Och gärna en färg. Inget som smälter in i ansiktet, tack.
 
Det är nog mina favoritbrillor alla kategorier, dom jag hade för 5-6 år sen. Dom uppfyller alla ovanstående krav: Dom har skalmen fäst en bit ner, dom är kantiga på rätt sätt och dom har en rolig färg. Dom gick också sönder. 
 
 
Kanske man ska skriva upp en önskelista och ge till optikern. Kanske man ska ta med dom gamla grönisarna och visa dom och fråga: Har ni några såna här? 

Vättaberget aka Elefantberget

Det blev en liten promenad idag. Jag skriver liten för det blev bara drygt 2 km, i längd räknad. Men det var inte platt om man säger så! Upp på Vättaberget gick färden. När vi kom på toppen åt vi halvfrusna kanelbullar och drack vatten. Hm, kanelbullar på toppen av ett berg på nationaldagen - det låter bekant.....
 
Brant var det.
 
 
Brant brant....
 
 
Men vilken utsikt!
 
 
Ett riktigt vykort. Kolla, där borta bor vi!
 

Glasögonolycka på nationaldagen

Jamen så BRA då! Jag som just bestämt mig för att jag inte behöver nya glasögon. Nyss tappade jag dom i golvet och det sa "kling" på ett olycksbådande sätt. Det var glaset som for ut för att bågen SPRACK!
 
 
Jag som tyckte att mina gamla bågar duger. Nu får jag VERKLIGEN ha mina gamla bågar! GAMLA gamla bågar. Jag ser konstig ut....
 
 
Ok, erkänner att jag kanske gör till mig lite på bilden..... Men det känns verkligen konstigt med små lila glasögon.... Fast det är rätt skönt att slippa "skygglappar". Jag ser mer på sidorna nu, om än suddigt.
 
Tur man kan ha solglasögon. Solen har kommit fram igen, på självaste nationaldagen. Varmt och fint väder! Vilken skillnad det blir i energinivån. Idag vill jag fira med familjen, om vi så bara far och köper glass. Nån flagga att hissa har vi inte men det sitter en på motorcykeln, den får väl duga. 
 

Två flugor i en smäll. Eller tre.

Ibland blir det så himla bra, nästan av sig självt! 
 
Eftersom Haqvin fortfarande inte hade några byxor att ha på skolavslutningen sa jag till honom i morse innan dom gick till bussen att efter skolan så far vi till Sollefteå och köper byxor. Och så gjorde vi. 
 
Vi for först till Kläddax. Där brukar jag hitta både kläder och skor, oftast efter att ha sprungit på stan först utan att hitta nåt. Nu har jag lärt mig att det är där man ska börja. Kanske man rent av slipper åka ner till centrum. Inte för att Sollefteå centrum är särskilt stort och inte är det speciellt otrevligt där heller men i alla fall, ibland vill man att det ska gå undan med klädhandlingen. 
 
Kläddax hade bara ytterkläder till barn. Inga jeans. Attans. Vi fick åka in till stan ändå. Började med Lindex och som vanligt, jeansen passade inte. För smala fast det borde vara hans storlek. Men så hittade vi ett par långa jeansshorts och dom passade! Yes! När jag stod där vid provrummet kom nån som såg bekant ut. Hejade gjorde hon också - alltså VAR hon bekant. Det var hon som frågat mig på konstutställningen om jag vill ställa ut i Ramsele i sommar! Vi hann aldrig prata mer om det på utställningen eftersom hon inte var där sista dagen när jag plockade ner mina tavlor. Men nu pratade vi! Vilket jäkla flyt va? 
 
Vi fortsatte till KappAhl och där hittade Haqvin ett par badbrallor. Glad i hågen gick vi en trappa ner för att se om vi kunde hitta sommarblusar och linnen åt mig. Med det här flytet borde det inte vara nån konst! Dock verkade klädstimmet bara gälla Haqvin. Dom två linnena jag hittade gillade jag inte när jag provade dom och några blusar hittade jag inte. Nej vi gav upp och gick en våning upp igen och fikade istället. Världens största snoddas och världens största bountykaka! 
 
 
På vägen hem satt jag och sjöng med i musiken (Maroon 5 "Hands all over", ni vet, skivan med "Moves like Jagger") och jag måste ha distraherat hjärnan på nåt sätt för plötsligt kom jag på att jag visst har ett tyg jag vill använda till blus och jag vet vilken modell det ska vara! Tyget är lite blekt i färgen, med diskreta ränder och små söta, blekrosa blommor men om jag BRODERAR större och lite färgstarkare varianter av samma blommor upptill på blusen så skulle det funka! 
 
Tänk vad många problem man plötsligt kan lösa bara genom att anstränga sig lite extra för att lösa ETT av dom!
 
 

Trist-tisdag

Trist kväll. Ingen körsång. Grått väder.
 
Hela dagen har varit grå. Har mest suttit i soffan och virkat på min matta och tittat på tv. Usch vad jag lät gammal nu. Men jag har haft ont i huvudet, frusit, magknip, varit trött. Vet inte om det är den där förbannade förkylningen som ska drabba mig nu eller om jag har ätit nåt som magen inte kommer överens med. Det enda avsteget mot min vanliga kost har varit dinkelbrödet jag köpte efter massagen igår, Pågens dinkeldrömmar eller vad dom heter. Det har jag inte ätit på väldigt länge. Jag har å andra sidan inte mått så här dåligt på väldigt länge heller. Ja det finns bara ett sätt att få reda på om det är det: Ät inte brödet.
 
Imorgon ska jag baka Matildas grahamsbröd igen. Då vet jag vad det är jag stoppar i mig till frukost. Tycker inte dinkelbrödet verkar innehålla så värst mycket underligheter heller när man läser innehållsförteckningen men vad vet man. Det kan helt enkelt vara för mycket av något. Dinkel använder jag istället för graham ibland så jag tror inte att det är det som spökar.
 
Nej, nu måste jag släpa mig ut i bilen och fara på affärn och köpa mjölk innan dom stänger. Jag vill inte. Kallt och eländigt ute och jag är fortfarande trött. Usch!
 
 

Dagens dikt

Men usch!
Ge mig en knuff!
Ge mig en puff!
Ge mig en kram!
 
Jag är så trött!
Jag är så trög!
Jag är så slö!
Jag är så less!
 
Jag sitter fast!
Jag ligger lågt!
Jag trampar luft!
Jag vandrar runt!
 
Nu är det nog!
Nu går jag ut!
Nu ska det ske!
Så får det bli!
 
 
 

Blaj blaj blaj

Hjärnan funkar inte idag. Det är sömnbristen. Allt blir bara blaj. I natt ska jag sova sova sova. Inga åskväder som stör sömnen skulle jag tro, det har bara varit 10 grader idag. Kändes väldigt svalt ute nu ikväll. Solen skiner och det verkar bli molnfritt i natt. Kanske det blir nattfrost! Det skulle ta död på en del av myggen så det vore bra, det är ovanligt mycket av dom små odjuren just nu. 
 
Ingen blus! Jag har inget tyg jag vill ha! Och jag skulle ju lyssna till hjärtat, sa vi inte det? Istället började jag virka en trasmatta. Det är ett av mina problem - jag har för många idéer och vet inte var jag ska börja. Fast nu hade jag ju bestämt mig för blusen. Men har inget tyg. Nähä. Men då kan man testa nåt annat istället, nämligen att göra såna här:
 
 
Trasmattor av t-shirtremsor och garn. Beskrivning finns här: 
olinohobby.com/2013/02/crochet-rug-from-t-shirts-and-yarn.html
Ja beskrivingen är på ryska - men bilderna är bra! Jag lyckades enbart med bildernas hjälp åstadkomma detta idag:
 
 
 
Det tar väl en stund att komma upp till en hel matta. Och lessnar man innan kan man ju sluta virka och ha det som karottunderlägg istället. Jag hade faktiskt flera "nystan" av t-shirttrasor i en kasse i syrummet. Det var väl det dom gamla kläderna skulle bli som låg där kan jag tro. Ja ja, dom ligger på tippen nu..... Men gamla t-shirts brukar inte vara en bristvara. Och garn har jag, hur mycket som helst. 

Brydderier

Söker inspiration på nätet. Tänk en sån där blus som jag visade mönster på. Och så lite broderier. Eller mycket...
 
Nu kan vi börja snacka broderade kläder!
 
 
Det behöver ju inte vara just en blus. 
 
 
Kanske solrosor? Jag gillar solrosor.
 
 
Nej det är dags att gå från insupande av vackra bilder till handling. Sluta tänka, börja sy. Fick min hand läst av Älvahäxan en gång. Hon kunde bland annat se att jag har en tendens att tänka för mycket. Istället ska jag lyssna mer på hjärtat för "hjärtat kan inte tänka". Där ger jag henne 100% rätt. Lyssnar man på hjärtat blir det inte alltid som man trodde - men det kan bli jäkligt bra ändå. 
 

Skynda dig att slappna av

Äter en väldigt sen frukost efter att ha varit på massage på Diva. Skulle vara där klockan 9 och vaknade av påminnelsen på telefonen, en knapp halvtimme innan. Alarmet då? Jag vet inte. Jag kanske har stängt av det i sömnen, har inget minne av att det har ringt över huvud taget. 
 
Gjorde en kopp snabbkaffe med mjölk som jag smuttade på i bilen ner. Skynda skynda. Tur man bor nära. 
 
Försovningen kan bero på att jag var uppe klockan två inatt och drog ur tv, telefon, gateway och datorer. Hade svårt att sova för det var så kvavt, låg liksom och halvslumrade. Men sen vaknade jag verkligen till när åskan drog igång! Det vräkte ner regn och det åskade och blixtrade, jäklar anamma! Som vanligt är det jag som har åskberedskap, upp och dra ur all elektronik. Men barnen var också vakna visade det sig. Haqvin drog ner persiennen. Jag förstår honom. Jag ryckte till vid varje blixt och jag är inte direkt åskrädd. Men jag har RESPEKT för den. Som tur var drog det förbi fort. 
 
Nu regnar det. Inget trädgårdsarbete idag precis som jag sa. Vet inte alls vad jag ska hitta på faktiskt. Är trött fortfarande. Kombinationen sömnbrist, massage och sen frukost har tagit ut sin rätt. Gäääsp!

Flyktbeteende?

Nä, jag har inte sytt nån blus. På något sätt hamnar jag i trädgården istället. Hela tiden. Ja det är ju bra att trädgården blir snygg.....
 
Kanske det är vanlig hederlig prestationsångest. Förra gången jag sydde blev det inget bra. Klänningen såg ut och kändes som ett nattlinne. Den är hos Röda korset nu. Men två av blusarna har jag sytt förut så dom vet jag att dom funkar. Och den tredje har jag tydligen redan ritat av mönstret på. Det kanske är ett tecken?
 
Imorgon ska det regna säger prognosen. Blir knappast nåt trädgårdsarbete då, va? 
 

Grönt är skönt

Igår mullrade åskan omkring oss nästan hela dagen men den kom aldrig hit helt och hållet. Den sista mörka molnfronten blev till ett strilande regn sent på eftermiddagen och sen löstes molnen upp och solen kom fram. Lite av ett antiklimax men luften var i alla fall lättare att andas.
 
 
Svårt att få nåt gjort när man väntar på åskan hela tiden. Jag var i alla fall ute i syrummet och försökte få nån ordning på tygerna och mönstren. Jag vill sy. Och jag har mönster jag vill använda men jag vet inte om jag har nåt tyg jag vill ha. En sommarblus vill jag sy och jag visste vilket mönster jag var ute efter: "Folkloreblus" heter den, från Stoff&Stil. Men vart har jag gjort av det? Hittade lite annat kul medans jag letade, bland annat en bok som heter "Fynda, fixa och sy om". Himla tur att jag inte hittade den innan jag skänkte bort kläderna till Röda korset för då kanske det hade blivit fullt med gamla kläder i syrummet igen! 
 
Jag fann igen mönstret på blusen till slut. Och två andra mönster på blusar/toppar i samma stil. Jag är nog en bohem ändå.... Blusen nere till vänster har jag aldrig sytt men jag tror jag skulle kunna trivas i den. Tröjan på det översta mönstret sydde jag i ett grönt jerseytyg med diskret paislymönster en gång i tiden, det är säkert över 10 år sen. Tyvärr har den gått till dom sälla jaktmarkerna vid det här laget. Minns att det hade gått små maskor i tyget så jag tvättade nog slut på den. Snyft. Det var så härligt tyg, nån slags viscosejersey tror jag, mjukt med härligt fall.
 
 
Det som hindrar mig att sy just nu är alltså tyg. Jag har jättemycket tyg men jag vet inte om jag gillar dom. "Finns det inga gröna tyger" tänker du nu. Jo det gör det faktiskt! Men inget som passar till blus. Jag skulle vilja ha ett vitt creppat tyg att sy en sommarblus av. Jag kan till och med tänka mig att brodera lite på den. Då jäklar blir det folklore. Jag gillar det, jag erkänner: Färgglada broderier, virkade spetsar. Lite ryskt, lite Dala-Floda. Undrar vem jag har varit i ett tidigare liv?
 
Slängde ut en fråga på Facebook, halvt på allvar, halvt på skämt, om min dragning till grönt. Jag har väl gillat grönt så länge jag kan minnas men just känns det närmast som ett beroende. Fick bland annat till svar att jag är en gurka. Tack, då vet jag, hehe. Fick även höra att grönt är hjärtchakrats färg och det har att göra med kärlek och omtanke och såna ting. Man kan balasera hjärtchakrat genom att bära nåt grönt. Har jag alltså ett behov av att balansera det just nu? Kanske därför jag håller på i trädgården så mycket - där ÄR det grönt! 
 
 
Jag har även torskat på gula detaljer. Ända sen förra sommaren egentligen, då jag köpte den gröna klänningen med små blommor på. Den hade jag gult halsband till. Senaste fyndet är en gul kofta från Haléns som jag väntar med spänning på. Orange gillar jag också. Ja det är väl inte många färger jag ogillar egentligen, det ska vara marinblått och grått då - men det är på MIG alltså. Jag kan tycka att andra är jättefina i dom färgerna. På mig säger dom inget.
 
 
Det här blev djupt. Hur ska jag runda av det här nu då? Jag tror jag ska gå ut i syrummet och börja på en blus i alla fall. Jag har en benvit jersey och jag har ett luftigt viscosetyg som visserligen inte är exakt vad jag vill ha men ändå inte så illa. Ja jag tror faktiskt det är lite grönt också. 
 





RSS 2.0