Gott slut

Idag är det nyårsafton. Sista dagen på året. Det är plusgrader och isgata. Dom tre decimeter snö som kommit har fisit ihop till knappt en decimeter. Det man kan hoppas är väl att det smälter så pass att det blir bart på vägarna så man slipper halkan och sen kan det komma mer snö ovanpå det. Tack på förhand.
 
Det blir trerätters ikväll. Same procedure as every year. Farmor kommer hit och äter. Menyn ser ut som följer:
 
Förrätt: Soppa. 
Varmrätt: Tjälknul på älg med potatisgratäng, bea, guacamole, kokta, marinerade grönsaker.
Efterrätt: Dajmpannacotta med lingontopping.
 
Jag vet inte än vad jag ska göra för soppa. Jag vill ha nåt enkelt för jag är lat. Pannacottan gjorde jag igår. Det gick fort. Det är första gången jag gör pannacotta men den verkar ha stelnat som den ska. Jag ska lägga på en fin topping med lingon sen. Bara ett tunnt lager, för att bryta av mot det söta. Dajm är ju väldigt kolasött och då tyckte jag att lingon skulle passa fint. Jag tror jag ska strössla lite krossad dajmchoklad överst för lite crunch. 
 
Tjälknulen stod i ugnen inatt och ligger nu och gottar sig i sin lag. Också väldigt bra latmanskäk. Mycket blir det också. Fler måltider på samma besvär (som ju inte är nåt besvär egentligen). Potatisgratängen är sån där färdig man köper på affärn som jag tänker piffa till med lite västerbottensost. Det enda jag behöver göra "för hand" är att skala och skära morötter som ska kokas och serveras till. Broccoli och gröna bönor blir det också tror jag. 
 
Senare tänkte vi ta ett nyårsbad hos Lilllens med några grannar och kanske det blir en Wii Sports turnering också. Vi får se vad vi hinner innan det är dags att korka upp champagnen och cidern och skåla in det nya året. Sen ska vi både skjuta raketer och skicka iväg ufo-ballonger. Så kan det gå när man inte kommunicerar. Hoppas katten håller sig inomhus.
 
 

Häxifiering pågår

Plötsligt händer det. Plötsligt fick jag lust att rita igen. Fast det blev den serien jag skissade ner för några veckor sen, inte den jag gjorde häromdagen. Alltså ligger jag en serieepisod före! Före vad kan man förstås fråga sig. Före mig själv kanske? Idéerna kommer fortare än jag hinner rita rent, i alla fall den här gången. Jag har ju haft tanken att publicera en gång i veckan, gärna på fredagar, men oftast kommer serieidéerna i skov och jag är så ivrig att dela med mig att jag har svårt att vänta en hel vecka..... Vi får se hur det går den här gången.
 
Nåväl, idag färglade jag den (näst) senaste och lade ut den. Kan läsas här: http://lillahaxbloggen.blogspot.se/
 
Jag är sugen på att köpa en ritplatta. Jo, det har jag ju varit länge men nu kanske det är mellandagsrea tänkte jag. Fast är det rea på ritplattor, tro? Är det nåt som folk springer benen av sig för att fynda? Jag har sökt på nätet och jag tycker det är svårt att hitta nån som inte är "slut i lager". Och skicka efter en platta utan att testa att rita på den, det vill jag inte. Jag vill känna först. Klämma och känna och testrita. Som vaniligt vill jag inte ha den dyraste och proffsigaste men troligen inte den enklaste heller. 
 
En annan sak som jag funderar på är om man skulle lägga in texten i photoshop istället för att texta den för hand. Jag har testat men jag får inte till det. Det blir för långt mellan raderna. Det ska liksom vara mer komprimerat om det ska se ut som en serietext tycker jag, inte som i ett worddokument. Eller är det fel fonter jag använder? Jaja, jag får väl googla. Jag känner ingen serietecknare som jag kan fråga. 
 
Undrar vad Zelma skulle ha gjort? 
 
 
 
 
 
 

Det är i Pålgård det händer

Idag är första dagen på länge som jag känner mig pigg. Jo, på julafton var jag också rätt ok, sen kom migränen och förstörde allt. Igår hade jag "migränrester" kvar, en svagare huvudvärk men fortfarande illamående när jag rörde mig för plötsligt. Sov en sväng i soffan på eftermiddagen och var ändå trött vid halv elva så då gick jag och lade mig. Imorse kände jag mig lite "migränbakis" när jag klev upp men det försvann efter frukost. Härligt att känna sig normal igen! Vad nu normal är....
 
Var ute en kort sväng med kameran för solen sken så vackert på all snö men det var tjugo minusgrader så det bet i både näsa och kinder. Kallvädret bjöd på en vädersol, en regnbågsfärgad ljusfläck vid sidan av solen. 
 
 
Jag var faktiskt ute och gick igår också, trots huvudvärk. Då träffade jag först på en tomte med en säck klappar som stod och kikade fram bakom en trädstam. 
 
 
På Plassen upptäckte jag två småtomtar som stod och vaktade Ko-Huldas tror jag.
 
 
När jag hälsat på dom så hörde jag motorsurr från skogen. Det var T och V (tror jag) som höll på att köra upp skidspåret med skotern. Det gillar vi!
 
 
 
 

Aladdin!

Ja, nu ska jag gnälla lite. Ett i-landsproblem utan dess like men ändå. Det kommer inte att ske nån förändring för att jag skriver detta men jag blev liksom lite nostalgisk och kände att jag måste få skriva av mig.
 
Marabou har bytt ut två praliner i Aladdinasken! 
 
 
Jag hade missat den nyheten. Jag upptäckte det när vi fick dom obligatoriska Aladdinaskarna på Mannens och Hermans födelsedagar. Istället för trillingnöt och körsbär i likör finns nu hallon-lakrits och fläderblom. Och jag måste säga att jag har INTE samma smak som dom som tog fram fläderblomspralinen! Den var INTE god. Det var som att äta en bit choklad och samtidigt ta en hutt Hallands fläder. Huvva, jag rös faktiskt! Jag tyckte absolut inte att smaken av fläder passade ihop med choklad. Hallon-lakrits-pralinen var väl ok, inte äcklig i alla fall. Men jag saknar körsbär i likör och trillingnöten ändå.
 
För några år sen bytte dom ju också ut praliner och dom nya som kom var väl pärlnougat, höstnougat och kokoskola om jag minns rätt. Jag måste säga att dagens Aladdinask är ganska slätstruken vad gäller konsistenser och smaker. Det finns inga nötter kvar och allt bygger på "fylld pralin" med antingen krämfyllning eller nougatliknande konsistens. Gräddnougat, pärlnougat, höstnougat (vad fan är en "höstnougat??"), tryffel, nöttryffel, likörtryffel och apelsintryffel har alla samma konsistens. Just det, vi har två med tofféfyllning också, kokoskola och mjuk toffé. 
 
Jag kan inte låta bli att bli lite konspiratorisk. Är det billigare att ta bort nötterna och satsa på en fyllning gjord av socker och aromer istället?
 
Var det bättre förr då? Jag vet inte. Jag kan sakna marsipanen och så dom med nötter eller mandel i. Hittade en gammal bild som kastade mig tillbaka till en svunnen tid. 
 
Ser ni körsbär i likör där i mitten? Med rött foliepapper på! Som en varningssignal om dess innehåll. När jag var liten alltså. Nu tycker jag om den. Eller, ja, tyckte....
 
 
Jag tror nästan jag kan namnge alla gamla praliner i den här versionen. Med reservation för eventuella minnesfel:
 
Översta raden, från vänster:
Dubbelnöt (två hasselnötter i choklad, möjligen med nån fyllning också)
Pistasch (pistaschmassa doppad i mörk choklad)
Marsipan (marsipan doppad i mörk choklad)
Osäker på den men det kan vara nån kolafyllning i den.
Osäker på dom runda också. 
 
Andra raden, från vänster:
Mandelsplitt (hackad mandel i mjölkchoklad)
Osäker på dom ovala med kronor på. Kola?
Nougat (en enkel bit nougat inslagen i folie.
Noisette (ren choklad eller nougat spritsad i en topp.
 
Mitten:
Dom mörka med kronor på är fyllda med mintcreme. 
Körsbär i likör i mitten.
 
Tredre raden, från vänster:
Tror det är nån seg kola, doppad i choklad. Eller är det den franska nougaten? Men den var väl mörk?
Mandelnougat (ljus choklad fylld med nougat och en hel mandel)
Osäker på den med snurren på. Tryffel kanske?
 
Nedersta raden, från vänster:
Helnöt(?) (Ljus choklad, fylld med nougat och en hel hasselnöt. Finns fortfarande i Twistpåsen.)
Osäker på den rutiga men det kan vara ägglikör. 
 
Rätta mig gärna om jag har fel!
 
 
 

Juldag

Kroppen tycker tydligen att omväxling förnöjer ty idag har jag haft migrän. Trodde först det var förkylningen som tog omtag nu när julstöket är över och jag har tid att vara sjuk så jag tog en panodil mot huvudvärken men det blev liksom bara värre. Ligga ner och blunda var det som kändes bäst så jag insåg till slut vad det var frågan om. Typiskt att ha migrän första dagen på länge som solen skiner från en klar himmel. Vackert väder blir inte lika njutbart när man inte står ut med solljuset.
 
Molnfritt betyder så klart att det är kallt. Det var minus 24 grader när jag klev upp vid halv tio och nu tror jag det är minus 17. Men snö har vi fått, ganska mycket till och med. Tvingade mig själv att gå ut med kameran för att få frisk luft och för att distrahera mig själv från huvudvärken. Hjälpte väl inte direkt. Mannen var hos Lillens och eldade och testade nya blueray-spelaren så jag gick dit och fick kaffe istället. 
 
Igår var det julafton och det gick väl bra tycker jag, trots förkylning. En hel del mat förstås och så julklappar. Förutom skoterhandskar och lite annat så fick jag den enda saken jag önskat mig nämligen en spegel till ateljén. Det underlättar att ha en spegel när man ska sy kläder åt sig själv så nu kanske jag kan komma igång på allvar med det eller vad tror ni? 
 
På kvällen for vi till H och T och fortsatte dela ut klappar. Dit kom tomten också. Lilla M blev lite blyg och rädd och tycktes inte märka att tomten både hade glitter på ögonlocken och rödmålade naglar......
 
 

Dan före dopparedan

Jaha. Imorgon är det julafton. Jag är fortfarande förkyld. Idag fick jag i alla fall sova tills alarmet ringde klockan nio (fast jag var upp och gick på toa strax före sju) men jag är ändå inte riktigt pigg. Känner mig tjock i huvudet och snorar fortfarande men rinnsnuvan har gett med sig. Huvudvärken kommer och går. Orken är det si och så med men jag får väl se till att orka idag ändå, det är några saker kvar att göra innan julfriden kan sänka sig.
 
Inte blev det nåt handlat igår, inte. Jag bakade vörtbröd och slog in julklappar och sydde färdigt JULGRANSMATTAN. Det var det som var mitt julprojekt, ser ni. Visst blev den fin?
 
 
Att sitta och sy fast applikationer med zigzag är dock inte riktigt min grej kände jag. Jösses, vad tråkigt det var.... Men resultatet blev fint. Kanten på mattan blev väl inte lika fin. Jag fick inte tag på röd snedslå så jag vek bara in en fåll och zigzagade fast den. Funkade men den blev liksom buktig. Kanske en vända i tvättmaskinen och en omgång med strykjärnet kan råda bot på det. Men det får bli när vi kastat ut julen. 
 
Vörtbröden blev också fina. Och goda! Vi provsmakade igår kväll.
 
 
Sen försökte jag samla krafter och ta sats för att åka och handla. Precis när jag tyckte jag hade mobiliserat tillräckligt med viljestyrka kom Mannen hem.
 
"Ska du ha bilen nåt nu?"
"Öööh..... ja jag tänkte åka och handla mat......"
"Jag skulle behöva åka till Kälarne."
"Jamen jag kan handla imorgon, ta bilen du!"
 
Det var den viljestyrkan, det. Istället tog jag fram vår nya gran och satte upp den, gick ut och hämtade julpyntet och tvingade grabbarna att slita sig från datorerna och klä granen och pynta istället. Det blev gula och röda kulor, glitter och lite änglar och småkatter och så spiran i toppen på granen ("du menar väl inte på allvar att du har SPIRA i granen?!") och lite glitter och glamour på utvalda ställen i huset. Pappersbonaden med tomten som spelar dragspel för djuren satte jag självklart upp ovanför skänken och min gamla tomte fick sitta i trappen i år. Lego tyckte tydligen att det var en helt ok kompis. Han har inte attackerat den ännu i alla fall. Gör han det får jag flytta på tomten. Jag är lite rädd om den.
 
 
Nu har jag stoppat i kontakten till motorvärmaren och stoppat i en ipren i mig själv. Bara att vänta en stund så båda får verka så att säga innan jag åker på Hammarn för den sista julhandlingen. Under tiden ska jag bära ut resterande julpynt, slå in en julklapp som jag glömde igår och så ska jag skrika lite på barnen så dom kliver upp. Dom måste skotta av studsmattan så vi kan ställa undan den. Dom kan förresten få bära ut julpyntet också.
 
Det snöar faktiskt fortfarande. Det ska väl få tyst på dom här som tror att "julstämning" är det där vita som faller från skyn. Nejdå, jag klagar inte på snön. Det är bra att det snöar. Jag tycker om snö på vintern. Men det blir jul ändå. Faktiskt.

Vaerehär?!

 
Jag som skulle sova bort förkylningen vaknade kl 6:40. Tjurlåg till halv åtta, sen klev jag upp och åt frukost. Två frökusar med bregott och ost och en kopp kaffe. Ingen hälsokost, nej. Men det är den tiden på året, jag orkar inte. Förresten har det varit den tiden på året i flera månader nu.... Men idag är det vintersolståndet. Nu går vi mot ljusare tider. Snöar gör det också, nu igen. Det blir nog skidåkning denna vinter ändå.
 
I fredags blev det mer flisning än jag hade räknat med. Jag hann alltså varken sy eller baka men äta lunch med Mannen och handla julklappar hann jag. Present till Herman hittade jag däremot inte så det köpte vi i Sollefteå i lördags istället. Det var ju faktikt Birsta jag vägrade denna jul, jag sa inget om Sollefteå, inte sant? Fast det var full fart där också. Svårt att hitta parkering och en massa folk överrallt. Dock var det trevligare än Birsta tycker jag. 
 
 
Min förkylning lever och frodas. Jag var skaplig i fredags, i lördags gick det väl an men igår var det jättejobbigt. Fick gå och lägga mig på soffan fast Hermans gäster var kvar. Hämtade krafter inför middagen. Herman hade beställt kroppkakor. Jag ångrade mig nästan att jag lovat det men det gick faktiskt ovanligt snabbt och smidigt att laga det. Tårtan hade jag bakat redan i lördags kväll. Kladdkaka black & white med vispad grädde till. Jag tror den blev god, jag kände inte så mycket smak tyvärr.
 
 
Idag ska jag ta hand om disken som blev kvar från igår, jag ska sy färdigt mitt "julprojekt", jag ska baka vörtbröd och så ska grabbarna få sätta upp julgranen. Nej, det är inte jobbigt att baka matbröd, hur många gånger ska jag behöva säga det? Degblandaren knådar degen, jäsningen sköter sig själv och likaså gräddningen. Jag ska bara hälla i rätt ingredienser, så på ugnen på rätt temperatur och hålla rätt på tiden. 
 
Handla julmat ska jag nog också göra så slipper jag köa imorgon. En del är redan inhandlat, som till exempel skinka och leverpastej från Ramsele. Det är i stort sett anjovis, grädde och Graveleijs senap som fattas och så kommer jag säkert på annat gott som vi "måste" ha. Nåt gott hårdbröd kanske, om jag inte orkar baka eget. Just det, skinkan ska griljeras. 
 
Jag ska vila också, så fort jag känner att jag behöver det. Jo, jag lovar. 
 
 
 
 
 

Fredagsmys

Jopp-hej-di. Idag är jag "ledig". Dom behövde mig inte idag. Jamen jag får väl göra andra saker då.
 
Igår fyllde Mannen år. Jag hade köpt ölglas åt honom i present. Jag tyckte det passade honom för öl tycker han om. Han fick också en påse engelsk lakritskonfekt och så tre rosor förstås, en från var och en av oss.
 
 
Jag jobbade till halv sex igår, verkligen rätt dag att göra det (eller inte). Men vi städade och röjde dagen innan och jag hann förbereda tårtan på morgonen så det gick bra. Det blev smörgåstårta i vanlig ordning, den traditionella varianten, fylld med leverpastej och creme cheese och en stor hög med räkor ovanpå. Gästerna bjöds även på hembakade rån, köpekakor och kanelbrownie med saffransglasyr. Men det var märkligt vad söt den blev, brownien. Undrar om det verkligen var rätt recept jag följde?
 
Idag ska jag bjuda Mannen på lunch på hotellet tänkte jag eftersom det inte fanns möjlighet igår. Det var visst helstekt kotlettrad och potatisgratäng. Låter bra det. Dom har dessutom en bra salladsbuffe med både sill och ägg så mätta lär vi nog bli. Glöm inte efterrätten - det är ju fredag.
 
 
Jag ska även hjälpa honom att flisa om en stund. Vi får väl se hur det funkar med tennisarmen. Den är bättre ibland och sämre ibland. Men man kan alltid testa. Jag verkar ha fått dagisbaciller också, jag harklar och nyser och snorar lite grand men jag mår inte dåligt så det kanske går över. Hoppas det, jag har saker att göra. Ok, jag lovar att vila också.
 
Ska gå ut i ateljén och göra färdigt mitt projekt idag. Nej, det är varken ängel eller häxa denna gång. Ni får se när det blir klart! En julklapps- och presentsväng på Hammarn har jag också planerat. Herman fyller år på söndag och det är snart jul som ni vet. Några julklappar ska jag nog kunna åstadkomma utan att spränga banken. Funderar även på att baka det där knäckebrödet idag men vi får se vad som hinns med. Säger som Ikeas reklam: det blir jul ändå.
 
Det snöar förresten. 
 
 
 
 
 

HALLÅ! ..... hallå....hallå....hallå..........

Tyst ekar bloggen. Jag har jobbat igen, i Bispgården, mitt i förskoleflytten. Det var inte så kul. Stökigt och stressigt. Men nu är det söndag kväll och jag har väl hämtat mig vid det här laget. Imorgon och hädanefter ska dom vara på nya förskolan. Jag har inte varit dit än så jag vet inte hur det ser ut men det blir säkert bra.
 
Jag ska jobba imorgon också fast på Hammarn. Chefen ringde för en stund sen. Det går magsjuka.... huvva! Men det är klart jag rycker in. Jag känner mig nästan som en superhjälte. Hon trodde säkert det skulle bli mer jobb utöver måndag denna vecka. Det är ju bra. För mig. "Den enes död, den andres bröd" heter det. Fast det var väl att ta i kanske. "Den enes sjukdom" kan vi säga istället.
 
Hur ska jag hinna med allt inför födelsedagarna om jag ska jobba då? Ja, jag har ju gjort det förut. Och nu har jag inte fem mil innan jag är hemma, snarare fem minuter. Jag kan handla presenter och julklappar på Hammarn för jag hade ändå tänkt bojkotta Birsta i år. Inte av nån princip utan för att jag inte ORKAR. Jag minns hur det var i fjol när jag var där. Nej, dom får ha sin julhandel för sig själva. 
 
Eftersom jag inte skrivit nåt sen i tisdags morse så har ni ju inte fått se hur jag ser ut i håret. Det måste ni ju få!
 
Före klippning, färg och slingor och så efter. Vilken snygging, va?
 
 
 
Igår var det lucia. Vi firade här hemma, utan sånger men med glögg, pepparkakor och saffransbullar.
 
 
Idag var vi på födelsedagsuppvaktning. Jag hade köpt ett ljus och en tändsticksask från "Light in a cup UF". Min mobilkamera är inte bra på vissa röda färger men jag kan berätta att ljuset egentligen är ljust rosa liksom rosorna på koppen och det doftar körsbärsblom. Det finns fler ljus till salu, gå in på https://www.facebook.com/pages/Light-in-a-cup-UF/302559666616076 och kolla, tycker jag.
 
 
 

Julstök?

Julstöket ja. Hur går det med det? 
 
Jag gräddade rån igår, precis som jag skrev att jag skulle. Tyvärr hade degen frusit där den stod på verandan så den var till en början svår att kavla ut. Sen när den tinade blev den kladdig. Rånen blev ojämnt gräddade och många gick sönder. Fast dom smakade fortfarande rån så klart. Jag googlade på "frysa in kakdeg" och kom snart fram till att kakdeg som ska kavlas ska man INTE frysa in. Då blir den kladdig och svår att kavla ut. Jo tack, jag märkte det. Däremot kan man frysa in kakor som ska skäras. Då gör man färdigt rullarna och sen när man vill grädda tar man fram och skär upp dom halvtinade. Bra tips. 
 
Frusen deg.
 
 
Trasiga rån är också rån.
 
 
Nu blir det inga mer småkakor. Pepparkakor ska jag köpa men jag väntar nog tills det är dags för födelsedagsbjudningarna. Det är så svårt att inte vara där med fingrarna i kakburken och varken magen eller resten av kroppen mår bra av det. Fast det är lucia på lördag och då vill jag ha glögg. Kan man dricka det utan pepparkakor? Saffransbröd finns i alla fall för det har jag bakat. Ja, så klart kan man dricka glögg på vilket vis man vill!
 
På luciadagen skulle jag nog vilja ha risgrynsgröt också. Gröt och kokta ägg och nåt gott bröd. Till frukost, lunch eller middag, det är frågan. Brunch kanske?
 
Jag ska nog baka knäckebröd i alla fall. Det blev så himmelens gott när jag bakade i fjol. Men när jag ska baka har jag inte planerat. Plötsligt händer det.
 
Julgodis då?
 
Jag har gjort mozartkulor, med mandelmassa och nougat. Det är julgodis för mig det! Men det fanns inte den blockchokladen jag vill ha, varken på Ica eller Konsum. Det ska vara Fazers blockchoklad, mörk eller ljus. Dom är så goda att man kan äta dom som dom är (tro mig, jag vet). Icas mörka blockchoklad är inte god, den är alldeles för bitter. Odenses är bättre. Nu köpte jag istället "Fazers block dekor" men det ångrade jag så fort jag smakat på den. Väldigt lite chokladsmak och en nästan oljig konsistens. Margarinaktig känsla i munnen. Så klart, den heter ju inte ens "choklad", vad hade jag egentligen förväntat mig? Men jag undrar hur dom tänkte när dom tog fram produkten. Den heter "dekor". Det ska alltså bara se ut som choklad? Nåväl, jag doppade mozartkulorna i den ändå. Jag hoppas den goda mandelmassan och nougaten kompenserar för det smaklösa yttre. 
 
 
Tänkte förut att jag skulle göra rocky road för det är så himla gott med det salta och det kolasöta tillsammans med mörk choklad men nu när jag inte fått tag på nån god choklad så vet jag inte. Det blir så mycket sött ändå till jul. 
 
Och så julmaten då....
 
Jag vill ha sill, Karins julsill närmare bestämt. Med mycket rödlök och purjolök och kryddpeppar. Och mycket socker. Men man dricker ju inte spadet. Däremot kan man äta löken lika gärna som sillen för den blir jättegod. Man kanske kan pickla enbart lök i samma lag? Bra idé, den gör vi en mental anteckning på.
 
Jag vill ha nån god ost också och leverpastej men det finns på affären. Det är många år sen jag gjorde egen pastej. Nån god korv kanske? Julskinka skulle också vara gott. Jag stod och tittade på dom igår. Jag skulle ju gärna köpa en ekologisk men jag såg ingen. Fanns Icas egen som var billigast, sen en i mellanprisklass och så den dyraste där det faktiskt stod en massa positiva saker på förpackningen, som att grisarna fick extra halm etc etc. Det jag helst skulle vilja veta stod däremot inte på vare sig förpackningar eller skyltar. Vilken skinka är godast? Undrar om butikspersonalen vet det?
 
Sill, ost, leverpastej, rökt korv, julskinka med Graveleijs senap på och ett gott knäckebröd. Då är det jul.
 
 
 

Ateljéhelg

Det blev en helg nästan helt tillägnad ateljén. Jag sydde klart två änglar, en som var beställd och en som jag börjat på tidigare i höst men inte tyckte jag fick nån ordning på. Hon har legat och väntat på en fortsättning. Igår kom den.
 
Jag tror hon heter Ginger.
 
 
Den andra ängeln heter Lucia tror vi.
 
 
Fina korkskruvslockar, inte sant? Jag hittade en tutorial hur man gör lockigt dockhår av akrylgarn. Man lindar garnet runt en rundstav av lämplig grovlek, blöter det och bakar sen i ugnen. Fiffigt! Eftersom mina dockor inte är så stora lindade jag garnet runt grillpinnar av trä. Det blev riktigt smålockigt, som telefonsladdar. Fast några av garnerna ändrade färg av värmen. Jag hade åtminsone tre pinnar med vitt garn, det vet jag, och några mörkbruna men när det var klart hade jag väldigt många pinnar med rödbruna och rödblonda lockar. Men det gör inte så mycket.
 
Jag har även städat i ateljén. Jag hittade inte det jag letade efter så då tyckte jag det var dags. Jag städade alltså även inne i förrådet, kors i taket. Nu behöver man inte vada bland garn och tygkassar längre. Sen satte jag igång med en av tyglådorna som blivit stökig men herre jösses vad tyger det var där. Jag avbröt sorteringen när jag hittade ett lämpligt kjoltyg åt Ginger och satte mig och sydde färdigt henne istället. Och eftersom ingen annan än jag är i ateljén så lämnade jag det så här till idag.
 
 
Det är "småmönstrat-jeans-tunna-enfärgade-tyger"-lådan som jag börjat plocka ur. Jag måste organisera det på nåt sätt. I genomskinliga plastpåsar kanske. Visst kan jag lägga tillbaka allt i fin ordning i plastbacken men så fort jag är där och letar efter ett speciellt tyg så blir det rörigt igen. Det gäller alla lådor, det kan ni ju se på lådan i bakgrunden också som är "siden-paljett-glitter-glamour"-lådan. Den bredvid är "sammet-filt-fuskpäls-fuskskinn-specialtyg"-lådan och längre till vänster, inne i garderoben står "fleece-manchester-bävernylon-grövre-tyger"-lådan. Sen finns det en med trikåtyger och en med vita brodyrtyger och en med spetstyger och tyll. Och detta är alltså alla småbitar av tyger som räcker till änglar och andra små projekt. Klädtyger, gardintyger och annat som det finns över en meter av ligger i tämligen god ordning på hyllorna. Där står även garnpåsarna i nån slags ordning plus mönster och lite annat smått och gott. Så det finns en slags ordning i alla fall. Fast jag vill ha BÄTTRE ordning. Jag gillar inte att leta, det tar för mycket energi.
 
Idag ska jag avsluta städningen av lådan jag började med. Jag ska även grädda rån. Jo, jag gjorde en till sats med råndeg! Alla i familjen höll med mig när jag frågade om rånen ändå inte var viktigast. Så då blir det så!

Baka baka liten kaka

Idag blev det inget jobb så då blev det julbak istället.
 
Rånen var jag klara med före nio. Det gick ovanligt fort att grädda i år. Dock hade jag lite problem i början med att dom gick sönder när jag öppnade järnet och kikade och så blev en del lite för mörka. Jag tror jag var för sparsam med mjölet så degen blev lite för mjuk och att jag därför kavlade dom lite för tunnt ibland. Men det gick bra ändå tycker jag, så bra att jag funderar på att göra en omgång till. Det är ju ändå rånen som är den viktigaste julkakan. Och dom smakar precis som dom ska, jag lovar. Mums!
 
 
Nu har jag en saffransdeg på jäsning, åtminstone en timme ska den få. Experimenterar lite idag och provade med att inte värma mjölken. Inte smälta smöret heller alltså men det gör jag aldrig nuförtiden när jag bakar jäsbröd. Antingen delar jag upp smöret i tärningar eller så hyvlar jag upp det på ett fat och så får det bli rumsvarmt och mjukt. Kanske det är därför matbröden alltid blir saftiga och goda nu. Om det funnes en tävling som hette "Hela Sverige bakar matbröd" hade jag kunnat vara med där för baka matbröd, det kan jag.
 
Fast matbröd blir det inte idag. Tror jag ska göra nåt annat än att baka när saffransbullarna är klara. Sen hade jag funderingar att göra pizza till middag men det vete fanken om det ändå inte blir Kaffestugan som får baka den!
 
 

Närvarorapport

Vart jag tagit vägen? Jag jobbar! Nu har jag plötsligt hamnat på Månen. Inte hade väl jag tänkt mig en karriär som dagisfröken. Men det funkar. Och det är ju bara tillfälligt.
 
Igår åkte barnen madrass och slet ut den lilla snö som hade kommit. Vi provade efter lunch också men då gick det inte alls. Då hade det dessutom blivit plusgrader och börjat blåsa rejält. Ett av barnen höll på att blåsa iväg när vinden tog madrassen. Nä, jag skojar bara men han for omkull. Men det gick bra. Det var hejdlöst skojigt.
 
Vi bakade även pepparkakor och målade kottar. Jag har lärt mig göra "färg" genom att blanda i glitter i vanligt trälim. Blir jätteläckert sen när det torkar, som metallicfärg. Vi tränade så klart på luciasångerna och så dansade vi disco. Man hinner mycket på en dag. 
 
Jag ska iväg och jobba idag med, på avdelningen bredvid som heter Stjärnan. Våra barn gick också på Månen och Stjärnan fast då låg avdelningarna på Gisselgård. Historien upprepar sig. 

Tantvarning!!

När vi skulle på Hammarn igår tog jag på mig röda täckjackan, den kortare svarta täckkjolen och så hatten ovanpå skulten. Tittade mig nog inte så noga i spegeln. När jag gick in på Ica såg jag mig själv i glasdörrarna. Herregud, jag ser ut som en tant! En täckjackstant! Nog för att Herman tyckte jag såg ut som en tant när jag hade köpt hatten men då tyckte jag själv att jag såg jättefin ut. Skillnaden är att jag hade på mig yllekappan då. Jag tror det blev för mycket med både hatt och den stora pälskantade kapuschongen på jackan. Överlastat.
 
En annan tantfaktor var nog att det var bara rött och svart. Stora kontraster och inte riktigt mina färger. Jo jag hade den grönsvarta, zebrarandiga halsduken på mig men den syns inte så väl när jag har täckjackan. Den hamnar liksom innanför jackan, inte draperad utanpå som när jag har kappan. Dessutom sitter jackan numera åt över höfterna på ett icke helt fördelaktigt vis. Det är förstås dom där kilona jag gått upp sedan jag köpte den som spänner ut den. Fast jag ser bättre ut i jackan när jag har toppluva och täckbyxor till den. Känns lite mer sportigt. Det är kanske så jag får göra. Jag får ha hatten när jag har kappan.
 
Se här, en gammal bild på blogginnehaverskan. Blommig klänning, favoritkappan på och så en basker på toppen. Och ingen tant så långt ögat når.
 
 
Jag vill inte vara en täckjackstant. Jag vill vara en lagom tjock tant i mina bästa år som ser ut som 45, inte 70. Gärna lite sexig också. Och inte för diskret. Fast det måste vara snyggt och stilfullt. Hur fan man nu ska få allt det att gå ihop. 
 
 
Imorgon är det en vecka kvar tills jag ska till frissan. En vecka tills klippning och slingning och färgning. En vecka tills åtminstone EN del i min stil är tillbaka. För nån hårsprejstant vill jag inte vara.
 
 
 
 
 
 
 
 
 





RSS 2.0