Fynd!

Nu har jag varit och köpt mig ett begagnat ljusbord! Det dök upp i köp- och säljgruppen och jag slog till direkt. Det dumma är att jag inte minns vad det var jag gjorde när jag saknade ett ljusbord. Har ju till och med bett Mannen tillverka ett åt mig men det har inte blivit av än. Men nu behöver han inte det!
 
Ställde ut det i ateljén så fort jag kom hem. På klippbordet för jag vet inte riktigt än var jag ska förvara det. Konstaterade att det är en jäkla röra i ateljén just nu. På klippbordet och golvet står kassar med tyger som jag fått och inte sorterat in ännu. Presentpapper och tejp ligger kvar sen jag slog in svärmors present. Den stora kakburken med band och grejer som jag fick av U står kvar på sybordet. Golvet är skitigt för jag har gått in med vinterskorna på. Usch! 
 
Det är inte ens "kreativt kaos" - det är vanlig jävla oordning!
 
Jag måste städa. Plocka undan och sortera in. Dammtorka, dammsuga och skura. Jag kanske måste göra det nu på en gång. 

Det går bra

Promenerade runt Rasan innan lunch. Drygt fem kilometer och det gick riktigt bra. Kände mig nästan helt normal. Vädret var lite tråkigt bara, grått och ett par plusgrader. Mötte M med lilla E i vagn. Dom skulle gå bort och äta lunch. Trevligt för dom. Själv åt jag min soppa i min ensamhet efter promenaden. 
 
Det där lät ju deprimerande. Nejdå. Det är inte synd om mig. Potatis- och purjolökssoppan är ganska god. Eller så är allt gott, nu när jag äter så lite. 
 
Igår for vi till Ö-vik en snabbsväng. På vägen hem sa Mannen "Men jag måste få köpa nåt att äta i alla fall.". Jamen så klart han fick det. Skulle jag förbjuda någon att äta? Själv tog jag en Cola Zero och en Nutrilett shake. Inte kul, nej, men det kommer att finnas hamburgare i framtiden för mig, det är jag säker på. Men inte just nu.
 
Verkar bli påsklov för mig också den här veckan. Skönt att få sova på morgonen. En paus innan jag börjar jobba igen på måndag. Jojomen, förstår ni, nu blir det heltid ända till augusti. Bra va?

Vårkänslor!

Igår gick jag runt och tokflinade ute på gården. Solen sken. Det var flerafleraflera plusgrader. Isen har blivit till issörja. Gruset har kommit fram. Och jag kände att jag borde vara ledsen för att det inte går att åka skidor längre men istället tänkte jag att nu kan man snart ta fram cykeln. 
 
Tänk att det är lika fantastiskt varje vår. Solvärmen, ljuset, snön som smälter bort. Snart tittar tussilagon fram som små solar. Man kan hänga undan vinterkappan. Man behöver inte frysa. Skogen luktar solsken.
 
Visst var vintern härlig också, med snö och skidåkning och skoterutflykter men det pirrar ändå lite extra i bröstet när man ser snön smälta bort och man känner solvärmen. 
 
Jag kan ha inbillat mig men jag tyckte banne mig jag hörde tranor igår!

En intensiv påskhelg

Nu är påsken över och vi har ätit mat och tårta och godis så det nästan sprutat ut ur öronen. Och umgåtts så man nästan lessnar på varandra. Fast det går över fort. 
 
Farfar och H kom i torsdags. Sören hade fixat påskägg åt H, B och mig. Påskägg för vuxna. Fiffigt va? 
 
 
På långfredagen skulle vi äta hos H och T. Det blev potatisgratäng och lax och sallad och TVÅ efterrätter. Så går det när man inte kommunicerar. Jag hade nämligen bakat två rulltårtor, fyllda med hallon- och svartvinbärsmarmelad och sån där philadelphiaostglasyr man har på morotskaka. H hade gjort pavlovabakelser. Sen var vi mätta...
 
På lördagen åkte vi skoter till Labbis och fiskade och lagade mat över öppen eld. Mycket trevligt var det.
 
 
På kvällen åt vi mat hemma hos oss allihopa. Det blev en påskbuffé med bland annat ägg och sill och bröd och ost och laxen som var kvar från dagen innan, plus köttbullar, prinskorv och potatis. Vi blev mätta den gången med, kan ni tänka er! 
 
 
Till kaffet gjorde H en pavlovatårta, med lemoncurd, grädde och hallon och blåbär. Oj, vad god den var!
 
 
Igår på påskdagen for vi med farfar och H till Sollefteå för att titta lite. Vi var upp på Hallstaberget och sen ner till centrum där vi åt mat på kinarestaurangen. 
 
Efter en sån intensiv helg blir man trött. 
 
 
Känns som det enda vi gjort i helgen är att äta. Vilken konstrast mot idag då jag har börjat på min VLCD. Den som vill läsa om det kan göra det på den här adressen: http://aliaskvasthilda.blogg.se/iform/ 

Långfredag

 
Fredagsfotot 2016-03-25

Godnatt

 
Fredagsfotot 2016-03-18

Imorgon är det måndag

Kommer ni ihåg vad jag skrev om att jag ville ha stöd i mitt beslut, vilket det än blev? Nu ska jag berätta.
 
Imorgon börjar jag med VLCD - very low calorie diet. Pulver, ja. Det som jag tidigare har haft svårt att tänka mig. För att jag gillar mat och för att bara dricka shakes/äta soppa låter så tråkigt. Men det är tråkigt att vara tung och osmidig också. Faktiskt. 
 
 
Jag siktar in mig på maximal tid som är tre veckor men jag tar en dag i taget. Blir det en vecka så är det bra, blir det två, ännu bättre. Tre veckor - kanon! Sen har jag gjort upp en plan för tiden efter. Besöket på Itrim gjorde tydligen susen fast jag aldrig skrev in mig. Jag får vara min egen coach istället. 
 
 
Jag har skrivit upp alla dagarna på en sida i collegieblocket, ända fram till den 13/6, så jag kan kryssa av dom med RÖD penna. I collegieblocket har jag dessutom lagt in en utskrift med några "målbilder" på mig själv. Visualisering! 
 
 
Bilden till vänster är nog 15 år gammal men klänningen finns kvar, nerpackad nånstans där ute i förrådet. Dom andra två bilderna är från när jag gick ner i vikt för tre år sen. Sommarfin och snygg som fan. Och lite lättare än vad jag är nu. Pepp pepp! 
 
Jag känner att jag skulle vilja föra nån slags dagbok över min viktresa, åtminstone första tiden som jag misstänker kommer att bli kämpig, men jag vet inte om jag vill att den här bloggen ska förvandlas till en bantarblogg. Jag har ju annat i mitt liv att skriva om också. Därför funderar jag på att skapa en underblogg till denna (som om jag inte har nog med bloggar...). En blogg där jag kan skriva hur det går och hur jag känner mig och där man kan gå in och läsa om man är intresserad. Där ni får läsa om det i rena siffror. 
 
Jag återkommer i frågan imorgon - för då kör vi!
 

Jakten på den försvunna formen

Nej, det här inlägget ska inte handla om min fysiska form eller min kroppsform. Det ska handla om försvunna saker.
 
Igår blev jag tillfrågad om jag kan göra potatisgratäng till helgen. Ja, det kan jag ju. Men var är ugnsformen? Den stora, i aluminium, den som jag brukar göra lasagne i. Den stod inte i hörnskåpet där den ska vara och den fanns inte i nåt annat skåp. Kan den ha blivit kvar hos Lillens? Jag vet att vi hade den där i julas för jag gjorde Jansson i den. Men vart tog den vägen sen? 
 
Skrev till B och frågade om dom fått med sig formen hem. Nej, dom hade den inte. Gick till Lillens och letade, i skåp och i skafferiet och i ugnen. Ingen form. Hur kan en så stor form bara försvinna? Min bästa lasagneform dessutom. 
 
Det kanske är nån slags förbannelse hos Lillens för det har försvunnit fler saker där. En dag i fjol när vi skulle göra i ordning för gäster upptäckte vi att det fattades badlakan. Och inte bara ett utan säkert FEM stycken. Hur kan så många badlakan försvinna bara så där? Man råkar väl inte packa med sig fem badlakan utan att märka det? Handdukar fattas också. Vi for på Ikea och köpte nya så det finns full uppsättning nu men ändå. Vart tog dom vägen?
 
Förra veckan när vi gjorde i ordning för gäster upptäckte vi att det stora röda underlakanet var borta. Men vad är det här!? Det har ju inte bott nån här på flera veckor. Inte går väl nån in här och stjäl ett underlakan?? Jag fick rota fram ett ur skåpet hemma. Tur att vi också använder dubbellakan. Fast om vi tar dom till Lillens blir vi ju utan hemma förstås. Vi måste göra en inköpsresa snart med andra ord. Skaffa fler lakan och kanske fler badlakan med, om det ska fortsätta på det här viset. Jag tror jag köper en märkpenna också.
 
Jag gillar inte när det försvinner saker. Jag känner mig senil. Fast det säkert inte är mitt fel att jag inte hittar sakerna så känns det obehagligt på nåt vis. Och obegripligt. Stjäla underlakan?
 
Jag funderar om badlakanen kan ha råkat följa med några hem efter nån bastukväll. Jag måste nog skicka ut en efterlysning:
 
Hallå, alla ni som har bott eller badat hos Lillens - har ni fått med er badlakan eller handdukar hem? 
 
Fast ibland lämnar folk kvar saker också. Det ligger ett par badbrallor i hallskrubben såg jag. Men om du okände badare vill ha tillbaka dom får du vänta till efter helgen för det kommer gäster idag.
 

Jag har en plan

Sen jag skrev om besöket på Itrim har jag fått flera förslag på metoder att gå ner i vikt, bland annat 5:2 och LCHF. Tack för peppen. Jag förstår att ni tycker det är bra metoder eftersom dom har funkat för er men det är kanske inte den sortens uppmuntran jag behöver. 
 
Alla metoder att gå ner i vikt funkar om man håller fast vid dom. Jag har räknat kalorier och det har funkat. När jag inte gått ner beror det på att jag ätit mer än mitt kalorimål. Enkel matematik. Men svårt lik förbannat. 
Det jag behöver är stöd - oavsett vilken metod jag väljer. Vare sig det är LCHF eller 5:2 eller Nutrilett eller tallriksmodellen. Slippa höra "Men du är väl inte tjock!", "Man måste kunna göra undantag ibland!" eller "Det där är inte bra, gör så här istället".
 
Just nu är jag förkyld och orkar inte tänka på sånt. Jag äter det jag är sugen på, vilket ändå inte blir så mycket när jag mår som jag gör. Dessutom är det påskvecka och det kommer släkt och det blir mat och godsaker så viktprojektet får vänta tills helgen är slut.
 
 
Men på måndag, då kör jag. Då drar jag igång med en rivstart. Jag har gjort en riktig plan den här gången, nerskriven på papper, tidsbestämd och allt. Nu behöver jag bara ha några trogna supportrar som hejar på mig, ända in i mål. Är ni med mig?
 
 
 

Vi har varit på turné

När jag pratade med mamma i telefon i lördags morse och hon frågade vad vi tänkte göra i helgen var mitt svar: jag vet inte, jag har inte planerat nåt särskilt. Nån timme senare började Mannen tala om det där jobbet han skulle kolla på nere i Stockholm, resan som han skulle kombinera med att hämta en Citroënmotor på vägen hem. Dessutom skulle han hämta en hästtransport åt en bekant. Han kände att han inte hade tid att vara borta på måndagen, alldeles för mycket att göra på jobbet. "Jag tänker kanske fara i eftermiddag redan, ta in på hotell och göra allt imorgon söndag så man är hemma på kvällen. Måste bara kolla att alla inblandade kan. Ska du med?"
 
Minisemester? Hotellfrukost?! Absolut! 
 
Medan han ringde runt och försökte få ihop logistiken hann jag göra en sak jag planerat nämligen färga håret. Hittade en påbörjad förpackning hårfärg när jag städade badrummet sist. 
 
 
Det var i nättaste laget men det räckte. Och rödare blev det ju, inte sant?
 
 
Packa liten väska och sen for vi. Kom fram vid halv nio. Hann inte göra så mycket mer än att ta ett par öl i baren, sen var det dags att lägga sig. Sov dåligt, kanske för att det där halsonda jag vaknade med i lördags morse hade övergått till nästäppa istället. 
 
På söndagen gjorde vi våra ärenden i Stockholm. 
 
 
På väg upp till Dalarna där Citroënmotorn fanns svängde vi in i Eskilstuna och drack kaffe hos mamma och pappa. Det hade vi ingen aning om när vi talades vid på lördag morgon! 
 
 
Utanför Vika hämtade vi motorn och sen for vi till Falun och farfar och H och fick middag och tårta där. 
 
 
På vägen hem blev jag bara mer och mer förkyld. Köpte nässpray på en mack i Söderhamn och det lättade väl lite men bra var det inte. Hoppas verkligen inte att jag smittade nån av er vi hälsade på. 
 
 
Vi kom hem strax efter ett på natten. Och idag var det måndag och vardag igen. Skjutsa Herman till bussen imorse som vanligt, alltså, efter knappt fyra timmars sömn. Hugaligen, vad man utsätter sig för. Jag som lovat mig själv att sköta sömnen bättre.
 
Dyngförkyld är jag också. Det blir soffan idag. Till sällskap har jag katten som snarkar i sin låda. Nåja, jag är i alla fall snygg i håret där jag ligger. 
 
 
 

Godmorgon torsdag, är du redan här?

Ringde Itrim igår och meddela mitt beslut. "Det är inte er det är fel på, det är mig", typ. Hon sa att hon förstod att det är svårt när man inte har en fast inkomst. Hon sa att jag kan ju tänka på det vi pratade om i måndags, om att det är när orken tryter och jag har planerat dåligt som jag äter fel och för mycket. Skaffa en plan för såna tillfällen. Det har hon alldeles rätt i. 
 
Nåt måste samtalet i alla fall ha gett för nu har jag hållit min kaloribudget i två dagar. I tisdags tog jag en promenad på fem kilometer och igår morse innan jobbet dansade jag latin fusion i 30 minuter. Det ni! Och jag har tagit om av grönsakerna och salladen om jag inte blivit mätt av första portionen.
 
Idag fyller svärmor år så ikväll blir det tårta. Men jag är inte orolig att jag ska äta för mycket. Jag litar på mig själv nu. 
 
Nu ska jag måla på ögonen och åka och jobba!

Det får gå ändå

Efter att ha sovit på saken (alldeles för lite som vanligt) har jag bestämt mig för att INTE skriva in mig på Itrim. Orsak: jag har inte råd att betala 590 kr i månaden när jag inte vet hur mycket jag får i lön nästa gång. Ja, även om jag hade haft ett fast jobb tycker jag faktiskt det är dyrt. 
 
Nej, jag får väl återgå till min gamla kaloriräkning. Det funkar ju, bara jag är noggrann och inte ger upp bara för att det är tråkigt. Fortsätta gå på träningen på måndagar och onsdagar. Åka skidor så mycket jag kan. Det gick ju bra för tre år sen! Jag KAN gå ner i vikt själv - och sen ska jag banne mig stanna där!
 
Idag blir det dock ingen skidåkning. Det är åtta plusgrader och smältvattnet forsar utmed vägarna. Jag har svårt att tycka illa om det, fast jag gärna hade haft minusgrader och mer skidåkning. Det är så skönt med solvärmen! Men jag tror inte att vintern är slut riktigt än. 
 
Öppnade idag så jag har redan slutat jobba. Nu har jag ätit "mellis" hemma med mig själv som sällskap och nu ska jag svida om till Lakritskvinnan och ta en riktigt lång promenad i solskenet!

Jag vet inte

Idag var jag in till stan. Jag hade bokat en tid på Itrim för ett samtal om vad dom har att erbjuda. Jag är så jäkla less på att det inte händer nåt med vikten. Less på att vara tung. Jag står bara och stampar på samma ställe känns det som. Kanske dom kan ge mig en knuff tänkte jag. Motivation.
 
Och det verkar dom kunna. Men jag vet inte. Det blir mycket pengar för mig, även fast dom gör avdrag för träningen om man har mer än fem mil och vill sköta den själv. Och jag tänker då inte åka 10 mil enkel resa för att träna när jag har fullgoda träningsalternativ nere på byn. 
 
Man skriver oftast in sig på två år, för att få en bra uppföljning när man gått ner dom där kilona. Och det är ju bra. Att hålla vikten är nästan en större konst än att gå ner. Två år blir även billigare per månad än om man skriver sig för bara ett år eller månadsvis.
 
Men det blir många pengar på två år när man räknar på det. Många pengar när man som jag inte vet hur mycket man får in varje månad. Och kommer jag att orka fara in till stan varannan vecka för dom där gruppträffarna? Och uppföljningen var fjärde vecka.Tänk om jag lessnar? Då är pengarna bortkastade. 
 
Eventuella soppor och pulver ingår väl inte i priset antar jag (om det blir det alternativet). Ännu mer pengar. 
 
Jag vet inte hur jag ska göra. Jag vet inte. 
 
Nu är jag irriterad. Så blir jag när jag har ett viktigt beslut att fatta. Rastlös och irriterad. Vilken tur att jag ska byta om precis nu och åka ner på Hammarn och skaka rumpa och vicka på höfterna och dansa SKITEN ur den här kvällen! 

Boho chic

 
Fredagsfotot 2016-03-11
 

Ur spår

 
Fredagsfotot 2016-03-04
 

Lakritskvinnan!

 
Fredagsfotot 2016-02-26
 

Kaffe och choklad

 
Fredagsfotot 2016-02-19
 

Skoterlördag

Nämen? Det blev skoteråkning idag med, kan ni tänka er?
 
Jag bara spelar förvånad. Turen var planerad sen igår. Grabbarna klev upp redan klockan tio - på en lördag!- för att vi skulle komma iväg i tid. Kors i taket. Jag packade ner kaffe och oboy och en massa annat ätbart. Fast lingonsylten blev visst kvar hemma i kylen...
 
 
S och M och lilla E följde också med. Dom hade också packat med sig en massa godsaker. Det blev med andra ord en flerrätters meny.
 
Vi åt kolbulle, korv, toast med ost och skinka, pinnbröd med ost och oregano och grillad banan med mörk choklad. Vi började fundera på om man skulle kunna stoppa nåt annat i den grillade bananen. Nougat kanske? Och pinnbrödet, skulle man inte kunna blanda i finstrimlad skinka i degen, tillsammans med osten och oregano? Då skulle det ju bli ännu mer pizzaliknande. Man skulle kunna ta tortillabröd och fylla med nåt gott och göra paket som man värmer i smörgåsjärnet. 
 
Man kanske skulle göra en bok om utemat? Idéer verkar vi inte ha brist på. Man kan bli less på kolbullar också. 
 
Nu är vi hemma. Jag luktar lägereld känner jag. Undrar vad vi ska äta till middag? Jag är inte speciellt hungrig egentligen. "Kanske det räcker med 'mysfika'?" föreslog Herman när jag förde middagen på tal för en stund sen. Ja, varför inte? Koka några ägg, skära upp grönsaker, röra ihop ett par dipsåser. Har vi några chips i gömmorna, tro?

Frifredag

Igår jobbade jag inte så då hade jag tänkt att göra lite administrativa saker på förmiddagen, som att skicka iväg gamla teliaroutern och bläckpatronerna och köra iväg plast och glas samt handla lite. Sen på eftermiddagen tänkte jag åka skidor och greja med fotografier och så avsluta dagen med att gå på damernas fredagshundring på bastun. Mannen skulle åka skoter med ett par bekanta och visa dom buan och andra trevliga ställen. 
 
När jag kom hem från Hammarn stod dom på gården och skulle precis åka. Solen sken. Skotrarna glittrade förföriskt. "Du ska inte med då?" frågade Mannen. "Jag ska bara gå in med matvarorna och så byta om!" blev mitt svar. 
 
Så istället för skidåkning blev det en tur först till buan och sen till Kälsjön. Vi stekte kolbullar och korv vid Fjärdingen och njöt av vädret. Åkte sen leden hem med en sväng upp till Kåtan. 
 
 
 
Kom hem vid fem. Tänk vad länge det är ljust nu! Klockan sex gick jag ner till bastun och hade en trevlig kväll med damerna. Det kändes extra skönt att sätta sig i en varm bastu efter att ha varit ute hela eftermiddagen. 
 
 
 

Sportlov

Nu har jag filat på ett nytt blogginlägg i flera dagar men det blir bara svårare ju längre jag väntar och ju mer jag funderar så nu kör jag bara. Just do it, som dom säger i visan. Eller så har jag läst det nånstans. 
 
Kort sammanfattning av den oskrivna tiden: 
 
Vi har fyllt år, Haqvin och jag. Ätit tårta och fått blommor och presenter. Åt mig själv bakade jag en morotstårta, dekorerad med kanderade valnötter, åt Haqvin kanelbrownie med saffransglasyr i tårtformat. Chokladrulltårta med hallonphiladelphiafyllning som alternativ till dom nötallergiska eller till dom som ville fika mer. 
 
 
 
 
Jag har jobbat, jag har åkt skidor när jag hunnit och vi har åkt lite skoter. Det har snöat i flera omgångar. 
 
Jag har äntligen rivit ut allt ur skåpet under diskbänken och målat vitt därinne. Hade tänkt köpa återvinningsbehållare på Ikea längre fram i tiden men då kom Mannen på att han hade köpt såna till Lillens förut men inte använt dom. Jaha, vad bra. Fast det var bara tre stycken. Men det är ju en början. Då kan man slänga plast och metall och annat direkt under diskbänken istället för att gå ut på verandan med det för det gör vi för det mesta inte utan det hamnar ovanpå bänken i väntan på att nån ska gå ut med det. Fråga mig inte varför men så är det. 
 
 
Tänk att det blir så bra bara med lite vitfärg! Några fler behållare och så en hylla att ställa diskmedlet och svampar och sånt på, sen är det klart. Ordning och reda! 
 
 
Saker jag inte gjort den senaste tiden: lagt ut fredagsfoto, lagt ut foton till fotoutmaningen, bloggat. Jag har liksom inte haft lust att sätta mig vid datorn uppe på kontoret. Fotograferat har jag gjort men inte redigerat nåt. Jag har inte ens lagt ut bilderna från veteranskotertävligen. Meh!? Skärpning på mig! "Byskvaller" vill ha bilder och jag ska lägga ut på byföreningens hemsida också, plus min egen fotoblogg. Men när? Jag jobbar denna vecka också och nu vill jag ägna mig åt skidåkning och annan träning så fort jag hinner, nu när jag äntligen kommit igång. Och så ska man ju laga mat och tvätta.
 
Fast jag behöver det kreativa också. Utan foton, utan måleriet och tecknandet blir tillvaron lite tråkigare. Tur att kören har kommit igång nu. Hörni, det är ju tisdag idag!





RSS 2.0