GOTT nytt år!

En av dom goda sakerna i nyårfirandet verkar för dom flesta vara maten. Och vem är jag att protestera? Klart vi ska äta gott ikväll. Det blir trerätters as usual.
 
- Förrätt: Soppa på nåt vi har hemma. Nä jag vet faktiskt inte vad för slags soppa det blir men varför inte börja med att fräsa lite lök och vitlök och sen se vartåt det bär hän? Gjorde en för ett tag sen på rostad sötpotatis och vitlök enligt ett recept i en tidning men jösses vad sött det blev. Jag förstår nu varför det heter sötpotatis! Den hade nog tjänat på lite mer kryddor, chili eller nåt. Vi får se vad jag hittar på ikväll.
 
 
- Huvudrätt: Älgfilé. Tror det blir helstekt. Jag använder min stektermometer flitigt nuförtiden så att få till en fin rosa kärna borde inte vara nåt problem. Och om jag först bryner den i stekpannan kan jag kanske få till en god sås. I med lite torkad svamp i den. Mmmm! Potatis till så klart och nån grönsak. Nej man behöver inte alls bestämma detaljer flera dagar i förväg om man har ett bra matförråd. 
 
- Efterrätt: Glass. Köpt på affärn. Behöver inte tillagas, kan tas fram ur frysen när maten har sjunkit tillräckligt - eller inte alls. 
 
 
Nu måste jag gå ut och ta fram älgfilén ur frysen. Måste kolla att vi har grädde hemma till såsen, annars får jag tänka om. Jag tänker ICKE åka och handla nåt idag, det var tillräckligt hysteriskt på affärn igår. Dessutom har jag betalat räkningarna och måste vara extremt snål nu. Nej jag ska inte trötta er med detaljer men det är inte kul att gå på a-kassa, det kan jag tala om. Inte kul alls. Jag hoppas verkligen att det nya året kommer att bjuda på nåt annat än ekonomisk kris. Att hela tiden välja bort är deprimerande.
 
Men idag vill jag vara positiv. Ikväll ska vi skåla för det nya året - i champagne! Gott nytt år!
 
 
 
 
 

Jag är inte vegetarian men....

Nej, rubriken är inte namnet på min nya blogg. Fast det kanske vore nåt?
 
Det jag vill säga är: Man kan äta vegetariskt ibland utan att vara vegetarian. Inte får man närings- eller energibrist heller. Jag blir rädd när jag läser arga insändare om att nu ska kommunen minsann TVINGA våra barn att äta vegetarisk en gång i veckan! Dom måste få alternativ så dom kan välja! 
 
 
Men hallå. När fick barnen välja skolmaten sist? Jag fick då äta det som serverades. Och då fick vi faktiskt grönsakssoppa eller pannkakor ibland utan att nån skrek "energibrist!" (fast nog var man hungrig när man kom hem efter en soppdag). Och har dom här föräldrarna varit med på skolan så dom ser vad barnen äter? Om inte "thaigrytan" faller dom i smaken så misstänker jag att dom äter mest av salladsbuffén och riset. 
 
Var inte löjlig. Var nyfiken istället. Läs på. Lyssna. Lär dig nåt nytt. Vad är det du är rädd för?
 
Jag försöker köra "meatless monday". Går väl sådär. Oftast har vi rester från dagen innan till lunch. Och nu i jul har det definitivt inte varit meatless. Jag har ätit sill och ägg till lunch nu i tre dagar. Ja igår blev det visst sill och ägg till middag också, hehe. Och hembakat knäckebröd med ost. Gott! Och grönkål åt vi en dag, långkål tillsammans med dom kvarvarande julköttbullarna. Grönkål kommer absolut att ingå i min framtida kosthållning! 
 
Jag köpte julskinka, efter stor vånda. Det blev ekologisk trots priset. Men vad är priset för ett bra liv? Nu blir det dock inget "affärskött" framöver. Det blir älgkött och det blir fisk och skaldjur. Det är i alla fall mitt MÅL. Och så blir det mer vegetariska rätter. Jag måste googla recept känner jag, vi kan inte äta kikärtsbiffar jämnt (fast JAG skulle kunna det bara det är vitlökssås till!). 
 
Varför? Ja, vegetabilier är nyttiga, inte sant? Vitaminer, färglada antioxidanter. Fisk innehåller nyttigt fett. Fettet i viltkött har bättre sammansättning än från tamboskap säger en del. Nå, viltet har levt i naturen i alla fall, inte instängda i en box. Det känns lite bättre i hjärtat att äta sån mat. Det fysiska hjärtat mår nog också bättre. 
 
Nu ska jag kolla på Historieätarnas julspecial. 
 
 
 
 

Räkna. Pausa. Räkna. Pausa.

Undrar när jag ska börja räkna kalorier igen? Vän av Ordning säger då kanske: Vi visste inte ens att hon slutat räkna kalorier. När skedde detta?
 
Nej jag har inte slutat. Bara pausat. Och det skedde förra veckan när födelsedag följde på födelsedag och Aladdinask efter Aladdinask och kladdkaka på kladdkaka avverkades. Och så var det nästan jul. Vad gör man på jul? Jo äter.
 
Jag orkade inte. Jag tog en paus och åt som det föll mig in. Det gör jag fortfarande. 
 
 
Men nån gång måste man ju rycka upp sig igen annars är jag snart tillbaka på min gamla vikt (och mina gamla kolesterolvärden!). Konstigt nog visar vågen samma nu som för två veckor sen. Ja det är ju bra förstås. Om det nu inte är så att jag tappat muskler och lagt på mig fett. Men det vet jag inte. Så mycket träning blir det inte heller nu eftersom det är juluppehåll. Lakritskvinnan har tagit jullov och ersatts av Chokladkvinnan. Undrar när träningen drar igång igen? I januari hoppas jag. 
 
I´ll be back!                                Ok, jag tar över så länge. 
 
                 
 
Ska jag vänta tills nyåret är avklarat innan jag börjar skriva ner allt jag äter igen? Nystart på nya året, som så många gånger förr. Gamla löften, nya tag.

Idag är en annandag

Idag ska man väl göra allt det där man inte gjort förut. Det man ska göra "en annan dag". Fast man kan kanske vänta till annandag påsk istället?
 
Känns inte som  man gjort så mycket dom här dagarna. Snacka om att slöa till. Fast Herman är förkyld och faster var också förkyld på julafton så det kanske är virus som tagit oss i besittning. Vi får väl se. Än känner jag mig inte sjuk. Jag gick en långpromenad igår och det kändes bra. Hade broddar på mig, annars hade jag väl slagit ihjäl mig. Det är isgata. Min förhoppning om att vi skulle få behålla snön kom på skam. Det blev regn igen. Och inte verkar det som att Moder Natur tänker göra nåt åt det heller, det har varit isgata sedan julafton. 
 
Julafton tillbringades först hemma. Jag gjorde Jansson och vi fick julbesök av E och H och lille A som hade en julklappp med sig. Efter Kalle Anka packade vi ner maten och begav oss till B och B. Dom hade också mat, märkligt va? Alltid för mycket mat på julafton. Sent på kvällen tog vi oss ner till H och T för att se om inte tomten skulle komma dit. Det gjorde han, trots halkan. Men det var knappt vi kom upp på gården och in i huset och samma procedur när vi skulle hem. Huvva. 
 
Idag for Haqvin och  jag och handlade. Det är nästan en hel vecka sen jag var på affären! Fantastiskt! Fast Mannen var iväg en sväng i måndags men JAG slapp. Kvällens middag blir tomatsoppa och pannkakor. Vi behöver slippa köttbullar och julskinka lite grand. Fast till lunch åt jag kokt ägg, kaviar, inlagd sill och hembakat knäckebröd med smör och ost. Oj vad gott det var!
 
Lite produktiv har jag faktiskt varit. Jag har ett par Zelma-serier med jultema. Hur beter sig en häxa som Zelma på julen, när alla ska vara snälla mot varandra, tro? Mmmm, det kan ni få fundera på medan jag steker pannkakor...
 
 

Dan före dan

Imorgon är det julafton. Jag gillar kvällen före julafton. Det är för sent att göra nåt mer så man kan bara slappna av. Fast lite är det kvar, att lägga klapparna under granen bland annat. Och så dammsuga. Igen. Man ska inte dammsuga INNAN man tar in granen........
 
Igår var det julkonserterna! Två konserter i två kyrkor med tre körer. Kändes väldigt bra när vi sjöng. Och så avslutningen med Adams julsång, då ÄR det verkligen jul!
 
Man ska vara julfin när man sjunger på julkonsert. Det var inte bara naglarna som var röda. 
 
 
När jag kom hem så var planen att jag skulle lägga in sill och griljera skinkan samt väcka surdegen. Och det gjorde jag men det var på ren tjur. Jag var så TRÖTT. Tror jag sjöng ut ALL energi jag hade. 
 
Idag skulle jag baka surdegsbröd och slappa medans barnen dammsög och pyntade och klädde granen hade jag tänkt. Tyvärr är dom inte så självgående som jag önskar att dom var så jag fick liksom DRA IGÅNG dom innan det blev nån fart på julgransklädningen. Föreslå, visa, uppmuntra. Det tar på krafterna. Det gör mig irriterad fast jag borde ha tålamod för jag VET ju hur dom är. Fast man tycker ju att nu när dom är så stora.....Nåväl, vi pyntade lagom i år (eller dom gjorde). Förutom granen lite glitter över dörrarna, ljuslyktan som ser ut som en julgran, julbonaden i papper med tomten som spelar dragspel för djuren i skogen. Resten bar Herman ut i boa igen. Känns ganska bra. Mindre att plocka undan sen. 
 
Brödet är klart nu. Det luktar underbart! Jag tog receptet på surdegsbrödet jag bakade till Oktoberfesten och så modifierade jag det till nåt vörtbrödsaktigt. Tog porter istället för vatten, lade till kryddor. Längtar tills jag kan smaka men det måste få svalna först.
 
 
Satte mig här vid datorn för att föra över bilder från kameran. Hade den med mig igår när vi skulle sjunga men när jag skulle knäppa visade det sig att minnet var fullt. Äsch. Och inte hade jag lust att sitta där och kolla vilka kort jag kunde radera. Men det var ju tur att jag upptäckte det då och inte på julafton. 
 
Nej men undrar om man skulle ta och släpa fram dammsugaren och få det gjort nån gång. Lägga fram julklapparna och njuta av julefriden som sänker sig. Mannen ska laga middag ikväll. Det ser jag fram emot. Jag tror jag ska lägga mig på rygg i soffan sedan medans han stökar i köket.
 
 
 
 
 

Statusrapport från kladdkakans högborg

Nästan för trött för att skriva. Men ett litet inlägg då. 
 
- Jag handlade julmaten igår. Nu ska det inte behöva handlas nåt mer. Och jag köpte inte så mycket heller faktiskt. Vi ska ju äta hos B och B så varför ska man köpa mer än vad man ska ha med sig dit? Det blir bara över och man blir less.
- Jag handlade sista julklapparna och slog in allt som inte var inslaget än. Skönt.
- Det har snöat. Hoppas det får ligga kvar så det inte blir regn igen.
- Herman har fyllt år. Hela dagen! Väcktes med frukost på sängen imorse och presenter. Sen bakade Haqvin och jag tårta (eller kladdkaka egentligen). Och på eftermiddagen kom resten av gästerna, farmor och faster och hela baletten. Det blev fika och presenter. Och nu är julkakorna slut snart! Skönt. 
- Jag har ritat en ny episod av häxserien, nu med en ny karaktär. Lade nyss ut den på Lilla Häxbloggen.
- Jag har lackat naglarna julröda med lite extra bling på vänster ringfinger. Det är två konserter imorgon och då vill man ju vara julfin, inte sant? Som vanligt ska jag väl inte sjunga med naglarna men är jag fin så blir jag glad och då sjunger jag så mycket bättre! Klockan 15 i Fors kyrka och klockan 18 i Ragunda kyrka, kom ihåg det!
 
Nu jäklar är det kväller. Nu ska jag hoppa in i duschen och gå och sova och hämta krafter inför morgondagens sånginsats. Ser du stjärnan i det blåååååå..........
 
 
 

Kalasveckan

Tänkte skriva att jag är trött men det har jag visst redan gjort i dom senaste inläggen. Idag vet jag i alla fall vad det beror på. Födelsekalas igår kväll med sen kaffedrickning plus fullmåne. Jag hade svårt att somna, sov oroligt och drömde jättekonstiga drömmar. 
 
Vi struntar i den där förbaskade tröttheten nu och skriver om nåt roligare. Fika till exempel. 
 
 
Blev INGEN smörgåstårta kvar. Det är bra det, då behöver vi inte oroa oss för att räkorna blir dåliga, haha. Jag har längtat efter räkor i flera veckor nu av nån anledning så det var jättegott. Jag kanske har brist på nåt som räkor innehåller? Eller så var det bara räkbrist jag hade. 
 
Kakan på fatet är en "kladdkaka black&white" som jag uppfann ifjol men jag gjorde om den. Jag tog ljus blockchoklad istället för mörk och tillsatte några droppar arrak så kakan smakade nästan som punchrullar när den var klar. Myyyycket god! Fråga gästerna så får ni höra.
 
Nu är det två dagar kvar till nästa kalas. Pust. Herman har dock vuxit ifrån barnkalasen vilket är rätt skönt, jag minns det som rätt stojiga tillställningar. Men firas ska han!
 
 
 

Det är mörkt nu men det blir ljusare igen

Så oerhört trött jag är varenda morgon nu. Så oerhört skönt det ska bli att barnen får jullov så jag slipper skjutsa Herman till bussen. Jo jag kliver upp utan problem men jag känner inte att jag är vaken. Kroppen rör sig men hjärnan står still. 
 
Det måste vara mörkret. Hela familjen verkar ha domnat av. Men vi håller ut till lördag, då är det som mörkast och sen blir det ljusare igen (långsamt, javisst, men ljusare!). 
 
 
Idag ska jag röja lite här hemma, jag ska ner och handla lite och jag ska göra smörgåstårta. Mannen fyller år idag. Paketen står och väntar, rånen och bullarna ska plockas fram ur frysen, kaffe ska kokas. Nå, det sista kan jag vänta med tills det kommer folk. ;-)
 
Sålde två änglar på kören igår! Eller en ängel och en häxa var det. Häxan hade K redan sagt till om men jag tog med hela väskan för jag tänkte att kanske fler ville titta. Så nu har Tiigra ett nytt hem, discodivan ni vet, med dom sprakande blå vingarna. Skulle haft tag på mer av det tyget, det är så läckert! 
 
 
Det är genrep med körerna i kyrkan ikväll men det kan jag inte vara med på. Vilket jag kom på nyss.... Ibland tar det tid att koppla. Jag kan inte var på två ställen samtidigt. Vi övade igår också så det är nog ingen fara och texterna sitter, dom behöver jag inte träna extra på. På söndag är det konsert, först i Fors kyrka och sen i Ragunda kyrka. Det kommer att låta bra, jag lovar!
 
Gjorde en riktig ekonomiklippning hos frissan igår. Väääldigt kort blev det. Nu tänker jag vänta ett bra tag med att klippa det och då ska frissan få färga och göra slingor också. Det är mörkt nu men det blir ljusare igen, skulle man kunna säga. Nu ska jag gå och tvätta det för det känns alltid knepigt när frissan fixat det, konstigt nog. 
 
 
 
 
 

Tack för musiken?

Jag åkte själv till Birsta igår. Ville fixa presenter och julklappar så det blir KLART nån gång. Det var precis så hemskt som jag var rädd för.
 
Nej inte speciellt mycket folk, inte på en måndag förmiddag. Det gick rätt bra den första timmen. Sen kom jag in på själva Birsta City och kunde plötsligt inte tänka längre. Till slut kom jag på vad det berodde på. Musiken. HÖG musik, i varenda butik. Vad vill dom med det egentligen? Skrämma bort folk? Vill dom inte att man ska stanna kvar och handla?
 
Jag lyckades i alla fall handla en hel del och sen var jag varm och svettig och uppjagad. Hjärtat fladdrande uppe i halsgropen och andningen långt upp i bröstet. Huvudet lekte tvättmaskin - runt runt. Blodtrycket vill jag inte tänka på hur det var. Jag gick på Twilfit för att handla åt mig själv. Där blev jag lugnare av nån anledning. Jag märkte det inte själv förrän efter en stund. Det var musik där också men en annan musik, soulmusik, och inte så hög volym. Där blev tjejen i butiken stressad istället för kassan slutade fungera. Ingen fara, sa jag, ring supporten du så går jag en vända.
 
 
Sen gick jag ut med alla prylar till bilen, svalkade av mig, drack vatten och gick på Ikea för att dricka kaffe. Tänkte att det kanske var mindre musik där (fast mest var det för att kaffe och bulle kostar 5 kr). Nä. Det var lika mycket musik där. Sen skulle jag gå på toa. Där inne var det JÄTTEHÖG volym. Varför?? Jag vände i dörren, jag orkade helt enkelt inte. Jag gick tillbaka till Birsta City istället. Där var det i alla fall tyst på toa. 
 
Jag kanske är ljudkänslig. Jag vet inte. Jag gillar musik. Jag går gärna och lyssnar på musik. Ja jag sjunger och jag spelar gärna själv. Men jag vill inte ha en högtalare rätt i örat när jag ska försöka räkna ut vad jag ska handla i julklapp. Jag kanske får skaffa hörselkåpor. Eller såna där lurar som ungdomarna går omkring med. Tänk om det inte är musik dom lyssnar till i lurarna utan tystnad?
 
 
Jag är i alla fall nöjd med det jag köpte. Men nu är jag snart pank igen. Jag är så förbannat less på att inte kunna köpa nåt extra utan att budgeten rasar ihop. Det är visserligen värsta veckan på året: Två födelsedagar i familjen och så julklappar och julmat. Köpte även trosor åt mig själv och en ny sport-bh eftersom jag plötsligt insett att dom gamla är för stora (13 kg gör en viss skillnad men det går trögt att fatta) och visst, jag hade kunnat låta bli det men när ska jag köpa nåt åt mig själv då? Jag behöver också kläder.
 
Jag vill ha ett jobb. En inkomst och nåt intressant att göra. Tack.
 
Idag ska jag ta det lugnt. På eftermiddagen ska jag till frissan och ikväll är det kören men innan dess tänker jag ta det väldigt, VÄLDIGT lugnt. Jag tror jag måste rita lite häxor.
 
 
 
 
 

Snöfall och havrekex och halka och julklappar

Det har snöat! Det började igår och sen har det fortsatt. Fast inte är det mycket, inte ens en decimeter har det kommit sen igår. Men det är ljust och fint! Och halt som fan. Det är fortfarande is-under-snö-halt. Jag gick en liten promenad men i en liten nerförsbacke halkade jag och slog i höften. Inte hårt, jag liksom gleeed ner, men det blir nog ett blåmärke. Jag vände och gick tillbaka den vägen jag kommit för säkerhets skull.
 
Bakade havrekex idag. Det blev efter det här receptet som jag hittade på Tasteline. Och ja, jag har redan provsmakat, med lite smör och ost på. Jättegoda! 
 
 
Det verkar inte bättre än att vi måste ta oss till Sundsvall nån dag framöver för att köpa julklappar/presenter. Hade tänkt att man kunde skicka efter ALLT så man slapp Birsta så här precis innan jul men det verkar bli svårt att undvika. "Lyckligtvis" kan vi inte nästa helg för då är det först Hermans födelsedag på lördagen (och vintersolståndet!) och på söndagen den fjärde advent är det julkonserten i kyrkan (kyrkorna) utan det får bli nån vardag till veckan. Förresten, jag skulle behöva handla innan onsdag redan för då fyller Mannen år. Undrar vad jag har gjort för att förtjäna två i familjen som fyller år innan jul? Nåja, det föds barn varenda dag, även på julafton, det sa dom på BB när jag låg där med Herman. 
 
Nu ska jag få iväg en beställning till Ellos och sen ska jag dra ner på Hammarn och posta ett par saker, allt för att det ska hinna fram innan jul. Vad JAG önskar mig i julklapp? Ett par nya träningsskor för dom gamla lossnade sulan på när jag var på avslutningen. En träningsväska, en praktisk sak med flat botten, gärna med eget fack för dojjorna. Presentkort på Diva så jag har råd att låta frissan färga och göra slingor. Men mest av allt önskar jag att ateljén ska bli klar. Jag vill sy och måla nu. 
 

Ivar was here

Igår blev det inget skrivet. Inte mycket gjort heller. Vi hade strömavbrott, från kvart i elva torsdag kväll till halv tre igår eftermiddag. Det var Ivar som saboterat ledningarna (eller vad det nu är som händer när det blir strömavbrott under storm). Tur vi har kakelugn så man kan elda. Fast det är knepigt att koka kaffe i den. Men jag löste koffeinbristen. Jag tog och skjutsade Haqvin till skolan istället för att han skulle halka omkring i mörkret till busshållplatsen och så kunde jag svänga in på Time och köpa kaffe samtidigt. Fiffigt!
 
Fick bli lunch på Hammarn igen (vi åt på Hotellet i onsdags). Hörnet fick bjuda på stekt potatis, fläsknoisetter och pepparsås och så efterrätt förstås eftersom det var fredag: pepparkakscheesecake. Fast det var ingen vanlig cheesecake utan dom hade varvat kaksmulorna och ostkrämen i små glas istället. Gott var det i vilket fall! Och så kaffe på det så klart. Det gäller att passa på.
 
 
Halv tre kom strömmen tillbaka, lagom till fikat. Kaffe! Hurra! (Vilket tjat om kaffe, va?) Och middag kunde jag laga, hurra för det med! Det blev hemgjord pizza, är det fredag så är det. Gjorde dessutom lite mer deg än vanligt som jag bakade ut till nåt pitabrödsliknande. Dessa bröd ska avnjutas till chili con carnen jag ska göra till middag idag, tillsammans med paprikastrimlor, körsbärstomater och tacochips.  
 
Känns som den här texten blev väldigt matfixerad men jag skriver det igen: Jag gillar mat. Jag gillar även att ha ström i ledningarna så man kan laga den där maten! Skulle ju baka havrekex också, var det inte så? Ska kolla om jag hittar nåt bra recept på nätet. Ernsts kanske?
 
 
Det snöar ute förresten, om vi nu ska tala om nåt annat än mat och bakning. Herman och jag var ute och halkade runt i skogen en sväng. Livsfarligt halt ute nu med nysnö på is. Ortopedföre kallade en bekant det för, det tyckte jag var en bra beteckning (hon jobbar inom hemtjänsten). Noterade att några träd hade farit i stormen, ett par stycken rakt över stigen. När vi kom hem öste vi flis. I fyrtio minuter enligt Herman. En slags träning det med.
 
Nu efterlyser Haqvin den där chilin. Älgfärsen borde ha tinat vid det här laget så det är väl bara att sätta igång och laga. Mot köket!
 

Ullas spröda knäckebröd

Knäckebrödet blev jättegott! Men det tog längre tid att grädda än jag trodde. Middagen blev lite senare än vanligt men JAG klarade mig fint, jag tog en brödkant med smör på mot slutet av gräddningen. Mums!
 
Jag är väl knäpp men nu är jag sugen på att baka havrekex också. Få se imorgon..... Ska leta fram receptet först. Köpte surdeg idag. Det blir nog nåt av det också till julafton ska ni se. Vörtbröd kanske?
 
Nu tar Ivar i så han nästan spricker där ute. Det knakar i timmerväggarna. Usch. Jag gläds åt att stormen ska blåsa vidare redan inatt.
 
 
 
 
 

Frukt och grönt och kaffe och kattmat

Äntligen pengar. Äntligen handla. Frukt och grönsaker och kaffe och kattmat och lite annat smått och gott. Grahamsmjöl och jäst till exempel. Jag tänker baka Ullas knäckebröd. Kanske jag borde sätta fart med det när jag skrivit klart det här, innan stormen Ivar kommer och eventuellt bryter strömmen. Undrar om man måste förankra julgranen ute?
 
Det går lite trögt idag. Kropp och sinne vill inte riktigt. Fast handla mat gick bra, konstigt nog. Tog med farmor på Hammarn också, hon skulle på banken och så handla lite hon med. 
 
Det kan väl inte vara lågtrycket som spelar min kropp spratt redan? Det har väl inte kommit än? Det kan förstås ha att göra med att jag var och boxades igår. Äntligen! Vi var bara fyra men vi körde ändå. Alla gamla klassiker från Ammer-tiden inklusive Jonte special! Och så burning floor, plankan och jägarvila - 1 minut och 30 sekunder! Behövde sträcka på benen en kort stund efter dryga minuten på jägarvila men sen var jag på´t igen! Jäklar vad stark jag har blivit! Tack, Ragunda gymnastikförening för denna kropp jag har byggt upp med er hjälp. Nu fattas bara att den blir lite lättare också. Svårt att fixa över julen men jag kämpar på. Och det finns väl ett liv efter jul också?
 
Jag ska köra mitt vanliga knep: lägga till istället för att dra ifrån. Lägga till frukt till frukost och mellis, lägga till mer grönsaker till lunch och middag. Nu har jag köpt bananer, äpplen, en persimon, avocado, morötter, röd och gul paprika, körsbärstomater samt två påsar frysgrönsaker. Dessutom finns det fikon och lite annat i skafferiet samt ett stort vitkålshuvud i kylen. Några rödbetor tror jag minsann det finns kvar också. Hur svårt kan det va?! Tja, hur svårt som helst.....
 
 

Chokladbiscotti

Tog med en burk biscotti till kören igår. Då blir det lagom mycket kvar hemma till jul tänkte jag. Smart va?
 
Så här gjorde jag dom:
 
Chokladbiscotti ca 50 st
 
150 g sötmandel
100 g (lagom) mörk choklad 
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
lite flingsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader.  Hacka mandel och choklad och ställ åt sidan. 
Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner äggen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och häll ner det. Häll också i hackad mandel och choklad. Vispa sakta tills allt är blandat.
 
Ta upp degen på mjölad bänk och rulla den i tre längder, lika långa som plåten. Lägg dom på plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsaltet och rulla längderna så saltet fastnar. 
 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter men håll koll så dom inte bränns! Bränd choklad är INTE gott. Ta ut och sänk värmen till 100 grader. Låt längderna svalna lite innan du skär dom i sneda bitar. Lägg dom med snittytan upp på plåtar och torka dom i ugnen 30-45 minuter tills dom är torra. Vänd dom gärna efter halva tiden i ugnen.
 
Goda små skorpor!
 
 
 

Det går framåt

Igår lade jag klart golvet! Måste säga att det var jobbigare att måla. Det gick ju riktigt geschwint att lägga klickgolv. Nu ska det dit golvlister, nåt som Mannen skulle fundera på idag, han hade nån enkel lösning sa han på lunchen fast sen for han och jobbade igen. Det gjorde inte så mycket, jag hade chokladbiscotti i ugnen så jag hade inte tid att måla nåt. 
 
 
Nu har vi alltså saffransbullar, gorån och chokladbiscotti. Det räcker väl, va? Jag följde ett gammalt hederligt standardrecept på biscotti och tillsatte 2 msk kakao samt ca 100 g hackad (lagom) mörk choklad förutom mandlarna. När jag lagt längderna på plåten strödde jag på flingsalt. Det ramlade av. Så klart, dom var ju inte penslade med nåt. Då rullade jag längderna i saltet istället, det gick bättre. Och lite salt till choklad, det är himla gott!
 
 
Jag funderar faktiskt på att baka knäckebröd till julafton. Jag gillar ju att baka men det är väl bättre att baka bröd än kakor tycker jag. Kanske kanske jag hinner med ett par surdegslimpor också, vi får se. Det är ju en hel dag innan julafton då det inte är nåt speciellt. Ja granen ska kläs förstås men det kan barnen göra.
 
Jag har även lagt ut en ny Zelmaserie idag. Och jag håller på att skissa på en ny karaktär. En trollkarl. Fast en ganska försynt sådan, ingen som traktar efter världsherravälde eller så..... 
 
 
För övrigt har jag tagit det ganska lugnt idag. Gick en liten promenad men det gick trögt. Kan bero på att det var teminsavslutning på träningen igår. Först körde vi cirkelgym med 2 X 45 sekunder på varje station, sen tabata på en magövning och som final - innebandy! Jäklar vad kul - då orkade man plötsligt springa igen! Sen blev det lite fika och lotteri. 
 
Nu ska jag gå ner och se vad köket har att erbjuda. Jag tog fram älgfärsbiffar ur frysen tidigare idag. Det blir nog potatismos till, jag vet att vi har pulvermos kvar. Kanske ska göra en vitkålssallad. Jag ska vara på kören klockan sex så jag vill gärna hinna äta innan. Idag ska vi öva i kyrkan. Det gillar vi. Det låter så bra vad man än sjunger där. Till och med "prilleprolle" klingar vackert.
 
 
 

Golvläggning pågår

Jag vill bara berätta för er att jag började lägga golvet i ateljén igår. Ska strax gå ut och fortsätta.
 
Sist jag tittade på termometern så var det minus 14 grader utomhus. Inte kul. Hoppas vädret slutar med såna där dumheter. Det kan få vara mellan noll och minus tio, det är ju i alla fall vinter. Tur det är varmt både här inne och ute i ateljén!
 

Helgaktiviteter

Idag har jag varit på visit till U. Vi var några som skulle träffas och fika, som jag trodde i alla fall. Istället blev det först glögg, pepparkakor och mjukost med ädelost, sen pasta, stroganoff och sallad och till efterrätt vaniljglass och varma blåbär och så kaffe på det. En trerätters lunch. Inte illa!
 
Igår var jag till julmarknaden på Jamtli och sjöng med ReMix. Det gick bra kändes det som. Inte frös jag mycket heller fast det var minus elva. Om jag tvunget ska nämna nåt negativt så ska det vara att det nästan inte fanns nåt bröd kvar när vi skulle fika. Vi var jättehungriga när vi for hem! Man behöver fika för att hålla värmen när man är ute så där länge och det är kallt. Jag handlade precis ingenting på marknaden. Vi hann inte kolla så mycket och förresten har jag ju inga pengar till sådana excesser. Fast jag skulle behöva ett par nya vantar (men det finns att köpa på Konsum också). 
 
Imorse var det faktiskt minus nitton grader. Kändes imorse att det var lite kallare inomhus än vanligt. Rusade så klart fram till köksfönstret för att se om det rök från pannrummet. Det gjorde det. Det funkar rätt bra nu, med grövre flis så ramlar det ner som det ska. Tydligen har dom ändrat konstruktionen på magasinet och tagit bort en omrörare, det är därför flisen inte ramlar ner. I alla fall inte den första flisen vi gjorde, den var lite för fin och lite för fuktig. Men nu verkar vi har hittat rätt modell. 
 
Det trasiga fönstret i ateljén är fixad. Värmen funkar bra där ute också. Efter middagen blir det golvläggning. Det ni!
 
 
 
 
 

Vi hörs på Jamtli

Nu har jag tvättat håret för jag såg ut som Billy Idols okända syster. Snabbfärgat det. Möjligen att det blev lite mer stuns i färgen. Jag har letat mig tokig efter min tomteluva. Allt detta för att ReMix ska sjunga på Jamtli idag. Sjunga - som innebär att att det kommer ljud från MUNNEN. Inte håret, hårfärgen eller huvudbonaden.
 
Man är ju stollig som man håller på ibland.
 
Efter klockan 13 kan du höra oss sjunga på Julmarknaden. Med eller utan luva. Vi hörs (jag lovar!).
 
 

Rita och berätta

Blev en riktig Zelmadag igår. Jag ritade rent, tuschade och scannade in en tvåsidors episod och gjorde utkast på inte mindre än FEM nya! Det liksom bubblade och surrade i hjärnan av idéer! Bubbel och surr, undrar om det är bra tecken? Ja det är ju en trevlig kombination tillsammans med människor man gillar men i hjärnan? Jag var alldeles euforisk hela dagen. Skulle vilja rita ner allihop NU. Men det tar tid att rita och färglägga. Jag måste nog göra lite annat idag också. Fast jag GJORDE annat än att rita igår också men tankarna var inte med där. Tankarna var i Zelmas värld. Undrar vad byn dom bor i heter? 
 
Hur kan nåt så enkelt som att fantisera och rita vara så KUL? Så klart har jag alltid ritat och fantiserat, ända sen jag var liten. Men det är lika förbannat roligt nu när jag är 44 år som när jag var 10. Och nånting har lossnat, det är tydligt, nåt som suttit fast. En spärr eller nåt.
 
Gå gärna in på Lilla häxbloggen via länken här till vänster. Jag lade nyss in den nya episoden. Man får gärna kommentera. Och så får ni ha en bra fredag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag borde ha åkt till Ramsele

Jag borde ha åkt till Ramsele idag. Lämnat ett gäng änglar och häxor och grafiska blad till försäljning, kanske julpysslat, fikat, surrat, varit social. Istället går jag här hemma och är på dåligt humör. Men jag tyckte det var för halt att åka dit. Larvigt. Jag borde ha åkt ändå. Jag hade behövt det. 
 
Klockan är bara strax över två, jag som trodde det var middag snart. Hur står det till med tidsuppfattningen egentligen? Solen håller på att gå ner. Snart blir det mörkt. Korta dagar. Två och en halv vecka kvar till Tomasdagen och vintersolståndet. Sen vänder det! Det kan man tänka på när det känns allt för mörkt och trist.
 
Ingen träning idag och ingen kör. Jag som vill träffa folk idag, inte dammsuga och tvätta. Inte baka heller. Jag har så svårt att inte nalla av degen när jag bakar kakor och det vill jag inte utsätta min kropp för idag igen, det räcker med gårdagens rångräddning. Goda blev dom i alla fall. Saffransbullarna också. Jag förpassade dom alla till frysen. 
 
Försöker avsluta en serie jag börjat skissa på. Jag kom på den en dag när jag var ute och gick en längre promenad men slutpoängen lät dröja på sig. Ända tills i måndags kväll på träningen när vi gjort hela passet och höll på att stretcha, DÅ kom jag på hur replikväxlingen skulle gå. På ett ungefär i alla fall. Måste det verkligen till ännu ett träningspass för att allt ska ramla på plats? Det verkar ju gå bra för hjärnan att tänka medans jag sysselsätter kroppen med annat.
 
Jag har dammsugit både uppe och nere. Nere var det flis och smulor, uppe var det damm och döda flugor. Nu är det en fluga här på kontoret och surrar runt igen. Var kommer dom ifrån?
 
 
 
 

Multitasking

Bra kvinna reder sig själv. Hon kan baka saffransbullar, göra råndeg och meka med flispannan på samma gång. Hon kan men hon gillar det inte. Jag hade tänkt ägna mig helhjärtat åt bullbak och rångräddning på förmiddagen och sen gått ut en sväng men nu har jag fått springa mellan saffransdeg och pannrum hela förmiddagen.
 
Det funkar inte som det ska. Flisen matas inte fram riktigt, den ramlar inte ner i magasinet och det blir ett stort hålrum i flisen och pannan får inget och så slocknar den. Vi funderade på om flisen var för fin eller för fuktig så den packades ihop. Vi funderade också på om omröraren inte funkade som den skulle. Hela dagen igår eldade vi utan att fylla på i magasinet och jag var ute med jämna mellanrum och rakade ner flisen i magasinet så det skulle bli tomt.
 
På kvällen när jag kom från träningen hade Mannen modifierat omröraren i förhoppning om att den skulle röra om lite bättre och flisen falla ner i mataren. Sen öste vi flis i både tunnor och kassar (extra träning där) och Mannen fyllde magasinet till max för han ville se hur länge man kan elda på ett fullt magasin. Jag tänkte då att vi kanske sa se om det funkar först men jag sade inget. 
 
Imorse hade pannan slocknat igen. Mannen tände upp och jag gick ut senare för att se hur det gick. Som jag trodde, den stod och larmade. Ingen flis, ingen eld. Suck. Jag fick väl fyr igen och rörde om i magasinet. Nästa gång jag gick ut hade det nästan slocknat igen. Jag kollade inne i pannan. Det kom ingen flis när matningen gick. Skruven satt fast. Ja det var ju bara att stoppa matningen för att låta pannan slockna. Felsökning följer. Tur det inte är kallt i alla fall. Fyra plusgrader och blåst. Små molntussar som far fram över en blå himmel. Jag får nästan vårkänslor. 
 
Råndegen får vänta till eftermiddagen. Nu ska jag äta lunch. Det blir rester från igår: Grönkålssoppa och pannkakor. Grönkålsprojektet försvann i ett tidshål förra måndagen men igår blev det av. Och gott var det! Till efterrätt tror jag att jag ska fylla termosen med kaffe, packa ner ett par saffransbullar och så ska jag gå upp på Snödberget. Ja det ska jag!
 
 

Ja jag säger då det....

Teknikens under. När jag loggade in på AF-s hemsida för att skicka min aktivitetsrapport hade det dykt upp tre anvisade jobb som sidan frågade om jag sökt. Va?? Jag har inte sett några anvisningar! Har jag missat dom? Fast.... dom ser bekanta ut. En snabb sökning i mailboxen och jag kunde konstatera att dom där jobben sökte jag i augusti. Att jobben dykt upp nu beror säkert på att jag skulle redovisa senast den 14 oktober om jag sökt dom eller ej och det var innan det nya systemet med aktivitetsrapport på hemsidan (fast då borde dom egentligen dykt upp förra månaden tycker jag). Men tror ni att man kunde skriva in det? Nej man kan bara rapportera för det man gjort i oktober och november. Men jag HAR redan redovisat dom för min arbetsförmedlare, det har jag på mail. Nu har jag mailat henne igen.... Jag kan ju inte sitta och hitta på att jag sökt jobben i oktober när jag sökte dom i augusti. Det är tillräckligt med hittepå i den här arbetssökningsvärlden ändå tycker jag.
 
Innan jag tog mig i kragen och satte mig för att skicka min rapport fick jag ett städryck. Nu är nästan hela pappershögen på arbetsbänken borta. Det är en liten hög kvar som är Mannens. Jag befarar att den kommer att bli kvar ett tag.... "Lägg det i en hög så tar jag det sen". Eller hur..... Byrån i köket är kvar. Där kan jag dock inte skylla på Mannen tror jag. Inte vad gäller bortre sidan av köksbordet heller, där har jag visst anlagt en serieverkstad. Hmmm....
 
 
Jag har även härjat i tvättstuga och på diskbänk och köksbord samt lite grand här på kontoret. Dammsugaren står ute i trapphallen där barnen ställde den igår när dom dammsugit sina rum och den kikar på mig. Jag tror tammejtusan den flirtar med mig. Ska jag eller ska jag inte? Dammråttorna nafsar efter mina tår. Det ligger döda flugor i hörnen. Varifrån kommer dessa flugor som surrar runt här på kontoret, studsar mellan fönster, bildskärm och lampa och sen lägger sig att dö på golvet? Urk, nu blev jag riktigt sugen på en dejt med dammsugaren!
 
 
 

Första advent

Ibland känner jag att bloggandet bara blir ett uppradande av vad jag gör om dagarna. Som om jag behövde bevis för att jag duger. Nej jag är väl bra som jag är, va? Utan att göra en massa saker. Fast ibland är jag nöjd över att jag hunnit alla dessa saker och då vill jag skriva det. 
 
Igår slöade vi i alla fall en massa i tv-soffan. Jag skriver det som motvikt till allt "görande". Tänkte även baka - hela långa dagen tänkte jag baka men det blev inget. Jag kollade däremot på "Hela England bakar" på kvällen och blev sugen på att testa att baka bagels. Fast så blev det inte, det blev limpor idag istället, på 4-sädesslag, lite vetemjöl, linfrön, sirap och så vatten och jäst förstås. Och goda blev dom! Kanske man ska använda det mjölet till vörtbrödet som ska bakas närmare jul?
 
Julskyltning var det visst också idag men ingen i familjen var intresserad av att åka ner i snålblåsten så jag åkte själv och handlade och struntade även jag i själva skyltningen. Hittade förresten siffror att sätta på ljusen. Tjugo spänn på Ica. Som hittat. Eftersom det är första advent precis idag så hävdade jag i kassan att det var kort datum på dom men M bara skrattade och det blev inget nersatt pris.
 
Ikväll blir det adventsfika med glögg. Har en flaska chili-choklad-glögg som jag köpte i fjol bara för att det lät så helknasigt. Hoppas verkligen den är god. Annars får vi dricka te till pepparkakorna. 
 
Ha en mysig första advent på er!
 
 
 
 





RSS 2.0