Gott slut! Och god början.

Utnämner härmed 2013 till Hälsans år. Eller varför inte "Kroppen och själens år"? Vet att jag skrev om viktnedgång vid förra nyåret också och det gick ju så bra till att börja med. Vad som hände sen vet jag inte. Men jag äter fortfarande blodtrycksmedicin och kolestrolet är strax över gränsen för nyttigt. NU GÅR DET VERKLIGEN INTE LÄNGRE!
 
Jag tänker gå ner i vikt. Jag tänker bli vältränad. Så det så!
 
Hur? Jo, så här:
 
- Äta enligt "handreglerna": En knytnäve kolhydrater, två knytnävar grönsaker/frukt, en handflata protein. Jag tänker även skriva upp allt jag äter och räkna points. Jag började idag! Och jag vet att det funkar. 
- Åka skidor och promenera. Det fixar jag. Lätt.
- Börja styrketäna igen (anpassat efter nacken). Härligt!
 
Nu ska jag dra på Lakritskläderna och dra ett eller kanske två varv i skidspåret. Få se hur isigt det är efter gårdagens regn. Ska ta det isigt (höhöhö), vill ju inte slå ihjäl mig innan det nya året har börjat. See ya!
 

Blötväder och nyårsplaner

Söndagen började med regn och plusgrader men sen klarnade det upp och solen kom fram. 
 
- Vi gör en termos kaffe och åker upp på Snödberget en sväng, va? tyckte Mannen. 
 
Bra idé. Jag behövde hejdas i mitt städande och plockande. 
 
Nu kom vi inte ända upp på berget. Den som kört före oss hade vänt en bit upp och det var ganska lite snö så vi vände vi med. Åkte ner till hygget och drack kaffe och kollade på utsikten. En liten skotertur var det i alla fall.
 
Efter nöje kommer nytta. Jag gjorde det där tråkiga, nämligen åkte till återvinningen med plast, glas och metall. Pantade flaskor och burkar. Handlade lite grand.
 
Nu är nyårsmenyn spikad. Det blir som vanligt trerätters:
 
Förrätt: Tomatsoppa med baguette.
Huvudrätt: Helstekt fläskytterfilé med hasselbackspotatis, bearnaissås och ugnsbakade rotsaker.
Efterrätt: Choklad- och jordgubbsmousse med krossad dajm.
Dryck: Rött vin och dricka med smak av tropiska frukter. Vid tolvslaget skålar vi i päroncider. 
 
Jobbigt? Nä. Tomatsoppan är Campbells. Bara att späda och värma. Baguetterna är såna där man bara ska grädda. Ytterfilén och rotsakerna och potatisen sköter sig själva i ugnen. Ja, rotsakerna och potatisen ska skalas men det är nog det enda riktigt arbetskrävande momentet. Bean är pulversås. Moussen är också pulver. Det gör inget om det är enkelt, ser ni, bara det är gott och man har trevligt. Om vi blir många? Det blir vi fyra i familjen, möjligen farmor också. 
 
På tal om mat är det dags att tänka på middagen. Tog fram torsk som jag tänker steka. Tredje söndagen i rad vi äter fisk. Jag tror jag ska göra det till en tradition. 
 
 
 
 
 

Egotripp

- Jag funderar att fara ner och köpa skidor idag, sa Mannen i morse.
- Vaddå "ner"? undrade jag. Ner på Hammarn?
 
Nej, han menade Sundsvall. Det var väl det jag trodde också. Egentligen. Jaha, åka till Sundsvall idag? Vi var ju till Östersund igår. Gick på bio och såg "Mammas pojkar". Jag och Haqvin tyckte den var rätt kul medans de två andra i sällskapet tyckte att den var så där. Ok, lite oklart vad poängen var kan man tycka. Dom kunde gjort mer av filmen. Men jag tyckte den var underhållande, mycket små roliga detaljer.
 
Nå, jag funderade på om jag skulle följa med till Sundsvall. Jag fick faktiskt presentkort på Indiska i julklapp. "Men vi ska inte vara där nåt länge!" sa vi båda. Barnen fick vara hemma, dom hade liksom inget ärende.
 
Vi gjorde ungefär som vi brukar när vi har barnen med oss när vi kom till Birsta. Vi delade upp oss. Han släppte av mig vid Birsta city och åkte själv till sportaffärerna. Jag ställde in siktet på Indiska på en gång. Mycket rea överallt men nu gällde det att leta på det viktigaste stället först, medans blodsockret var skapligt högt.
 
Vet ni vad jag köpte? Klänningen jag provade i oktober men inte köpte för jag inte tyckte jag hade råd den månaden. Och kjolen jag provade vid samma tillfälle. Och nu var dom på rean. Sweet! Bilder? Nej, det har jag inte orkat med än. Betänk att jag varit på mellandagsrea! Huvudet är trött och fullt av intryck. Men jag hittade kjolen på hemsidan, den kan ni få se så länge.
 
 
Tänk, jag tycker sämre och sämre om att handla på rea. Det är en enda röra tycker jag. Det är som om butikerna tänker "om vi hänger upp kläderna RIKTIGT slarvigt så tror folk att dom är jättebilliga!" Det kan ju även ha att göra med att folk är där och river men jag undrar jag....
 
Tänk om dom kunde sortera kläderna i affärerna som dom gör på hemsidorna. Byxor på en avdelning, kortärmade toppar här, långärmade där. Det vore enklare att hitta då. Rysarstället är Carlings. En MASSA kläder, i en enda röra, långt uppåt väggarna och så hög musik på det så man inte kan tänka eller kommunicera. Annars kunde dom få sortera kläderna efter form. Kläder för raka, kläder för kurviga, kläder för folk med breda axlar, stor byst, liten byst, bred rumpa. Men det går väl inte. Som modet är ibland skulle väl vissa avdelningar gapa tomma......

Farväl, fotovägg....


End of the world?


Fiberlimpa

Man kan förledas att tro att det här är en bakblogg men så är icke fallet. Däremot gillar jag att baka. Det här brödet bakade jag igår.
 
Fiberlimpa
 
 
10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1,5 dl baksirap
1,5 dl nötkärnor
1 liter fil
 
Blanda de torra ingredienserna först, rör sedan i det blöta. Smörj 2 st 1,5 liters bakformar och fördela smeten i dom. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i en timme. Ta dom ur formen och linda in dom i bakdukar att svalna.
 
Receptet har jag fått av Jossan. Hon har en hemsida (smygreklam som tack för receptet), klicka på bilden så kommer du dit:
 

Kladdkaka black & white

Ok, kanske vi fått nog med sötsaker i jul. Men du kanske vill ha en god efterrätt till nyår? Eller du kanske bara gillar kladdkaka i största allmänhet och inte kan få nog med recept? Här kommer ett till.
 
Kladdkaka black & white
 
Mörk smet:
100 gram smör
100 gram mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker 
0,5 krm salt
 
Ljus smet:
100 gram smör
100 gram vit choklad
1,25 dl vetemjöl
2 ägg
1 dl strösocker
0,5 krm salt
 
Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 23 cm. Slå på ugnen på 200 grader.
 
Smält i varsin kastrull smöret till den mörka och ljusa smeten. Dra från plattan och bryt ner den mörka chokladen i den ena och den vita chokladen i den andra kastrullen och låt den smälta i smöret. Rör slätt. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i vardera kastrullen och blanda noga.
 
Häll i den mörka smeten först i formen, bred ut mot kanterna. Häll den ljusa smeten ovanpå den mörka och jämna till. Grädda i 200 grader i 15 minuter. Kakan är ganska wobblig och dallrig när man tar ut den men så ska det vara! Låt den svalna och ställ den gärna kallt en stund innan du severar den, förslagsvis med dajmgrädde (vispad grädde blandad med krossad dajm).
 
Varning utfärdas: Ta en smal bit. Du kan alltid ta en till sen - om du orkar.
 
 
 

Premiär!!

Jag åkte skidspåret idag! För första gången i vinter. Det kändes riktigt bra. Mulet väder men lagom kallt, så där en fem minus. 
 
När jag kollade träningsappen upptäckte jag att i september och oktober då jag var sjukskriven tillryggalade jag runt 50 km per månad i träning. I november blev det knappt 6 km...... I januari var jag också duktig, 56 km loggat. Mycket av det var säkert skidåkning. 
 
Men då har jag satt igång igen då. Ja en gång är ingen gång, jag vet. Men nu jobba jag bara två dagar till, sen kan jag åka skidor varje dag. I dagsljus!
 
Jag skulle vilja börja styrketräna igen också men det måste jag kolla med expertisen först, vad jag får och inte får göra. Jag längtar tillbaka till mitt gamla vältränade jag. Håll ut, Lakritskvinnan är på väg!
 
 

Juldagen: slappa och filosofera

Förmiddagens träning: Skotta snö, hämta ved, bära ut soppåsen, hämta in soptunnan från vägen. Ni som oroar er för min nacke: det var väldigt lättskottat, bara pudersnö. Snön framför bron gick till och med att SOPA bort. Kastade ett öga på tvättkorgen när jag kom in men nej, det är juldagen. Inte mer arbete än som behövs ska utföras idag, bestämde jag. Det blev en kopp kaffe och soffan istället och ett program på Animal planet om sydamerika. 
 
 
Till lunch tog jag en smörgås med kokt ägg och gravad lax. Julbordsrester är inte dumt alls! Ikväll ska jag göra middag på den rökta laxen som är kvar tänkte jag. En pastasås med en skvätt grädde i och kanske lite purjolök eller kan man ha chili till rökt lax? Sen har vi en hel del annat kvar också, revbensspjäll, prinskorv, köttbullar, salami...... Inte riktigt lika nyttigt som laxen och sillen, tyvärr. Vet ni, jag tror jag skulle kunna vara nöjd med ett julbord bestående av enbart fiskrätter! Dock ej lutfisk för det gillar jag inte. Men såsen är god.
 
Imorgon får det bli revbensspjäll till middag tror jag. Permos till kanske? Till lunch kan man ta köttbullar och prinskorv. Till exempel. Julpererna lyckades jag i ett sinnesförvirrat ögonblick ställa ut på verandan tillsammans med revbenen och köttbullarna men det är minusgrader ute och jag tror inte kokta perer blir så fina av att frysas...... Men det är väl ingen mening att gråta över frysta perer (dom är vattniga ändå så det räcker). Det går att koka nya om man vill ha. 
 
 
På tal om rester, jag har haft funderingar hur jag ska göra med julkakorna. Förut brukade jag ta med dom till jobbet när jag lessnat på dom och inte ville ha mer sötsaker men efter nyår har jag inget jobb att gå till. MÅSTE vi alltså äta upp alla kakor? Jag vill inte ställa dom på Mannens jobb heller, jag vill inte att han går och nallar av dom, vi ska ju bli sunda och friska båda två när julen är slut är det tänkt. Kören börjar inte än på ett tag så där sket det sig också. Nej det är inget fel på kakorna, dom är jättegoda. Men jag vill inte ha kakor hemma. Inte efter jul. Men jag fick en idé idag om hur jag ska "bli av med" en del av kakorna. Tänker inte berätta nu men jag kan tala om senare hur jag gjorde. 
 
Nästa jul ska jag inte baka lika mycket kakor. Det är roligt och det är gott men det blir alltid för mycket. Mat blev det också för mycket av på julafton. Det går nog att skära ner på en del rätter och spara det viktigaste och laga det i LAGOM mängd. Nästa jul ska jag även komma ihåg att läsa på bloggen vad jag skrev i fjol..... 

God jul!

Sitter med en kopp kaffe och vörtbrödmackor, en med julskinka och senap och en med ost. Nu ÄR det jul. 
 
Blir en lång julafton för mig. Jag vaknade av alarmet på telefonen och trodde att klockan var nio men jösses, så trött jag var! Jag snoozade. Efter att ha snoozat ett par gånger upptäckte jag att klockan var sju..... Just det. Det är måndag. Sen var det förstås lögn att kunna somna om. Jag wordfeudade lite tills magen sa åt mig att nu går du upp och gör frukost! Ok. Jag gör väl det då. Blev lite klent med mat igår eftersom vi hade konserterna kl 15 och 18 men det ska vi väl kunna kompensera idag när det är julafton, tror ni inte!?
 
Skönt med lite tid att göra ingenting på. Bara morgonmysa med tända ljus. Sen kommer släkten och vi ska äta och ha trevligt så klart men man kan behöva stanna upp också emellanåt. Tror det var därför det kom så mycket folk till konserterna igår. Både i Fors och Ragunda var kyrkbänkarna fulla med folk. Vi var lite lur på om det skulle bli nån publik dagen före julafton men vi hade fel. Ibland är det skönt att ha fel!
 
Nu ska jag ta rätt på disken så att allt är redo när gästerna kommer och maten ska fram. God jul!
 

Det lackar mot jul

Planerar för morgondagen. Skulle grava strömming över natten tänkte jag men tji fick jag för ättikan var nästan slut. Jag slängde in strömmingspaketen i kylen. Tror nog dom håller sig till i morgon, jag tog fram dom ikväll så dom har inte hunnit ligga framme så länge. Jag måste alltså ner och handla ättika imorgon. Men jag ska ha annat också så det gör inget. Glögg till revbensspällen till exempel. Och ingefära och vitlök och soja. Och purjolök till sillen och så potatis så klart. Sen tror jag inte jag behöver handla nån mer mat.
 
Lördagsgodis tycker Haqvin jag ska handla. Som om vi inte fått nog med godsaker den här veckan. Ja just det, lite karameller att fylla julgransskålen med, det ska jag också köpa. Men vi har redan avverkat en Alladinask och idag fick vi två till. Kan man vräka ner dom i godisskålen kanske? Men dom har inget papper så det blir inte lika snyggt som Twist eller Coops praliner med glansigt papper på. Ja vi får se, jag kanske kan stoppa nåt annat än godis i julgranen?
 
 
Förutom handling av ovannämda matvaror så ska jag även ha tid att tillreda dessa. Revbensspjällen sköter sig själva bara jag fått ihop allt i en kastrull. Strömmingen ska gravas "över natten". Vad är det, 8-10 timmar? Om jag slänger ner dom i spat på en gång jag kommer från affären så borde dom vara färdigbadade till kvällen väl? Sen ska dom ner i en mumsig sås av gräddfil, majonnäs, vitlök, senap, dragon och persilja. Ojojoj, vad mumsigt! Sillen går också ganska fort. Röra ihop lagen, skära rödlök och purjolök och krossa lite kryddpepparkorn. 
 
Herman ska firas imorgon också. Igen ja. Det var bara farmor som hade tid att komma ikväll. Gjorde inte så mycket, vi var rätt trötta. Kladdkakan blev jättegod! Men mäktig. Känns som kladdkakans vecka det här. Den tvåfärgade kakan serverades med dajmgrädde precis som vi tänkt. Ja, ni kan få recept, kommer i separat inlägg (imorgon kanske, om jag hinner).
 
 
Jag har lovat att klippa farmor innan julafton. Jag får väl klämma in det också imorgon. På söndag ska vi samlas i Fors kyrka redan halv två så den eftermiddagen går åt till enbart sång och musik. Julstämming de luxe! Javisst ja, måste leta fram lämpliga kläder till konserterna. Svart, vitt och rött är färgerna som brukligt är på julkonserten. Jag får göra det imorgon. 

Idag: Vintersolståndet, maya och 15 år som mamma.

Jag tycker alla som strax innan midsommar säger "snart vänder det!" ska sluta med det och istället säga det nu:Idag vänder det och sen blir det bara ljusare!
 
Vaddå "mayakalendern tar slut idag"? Min kalender från jobbet tar slut den 31 december och då blir jag i och för sig arbetsbefriad men inte går världen under för det. Och förresten fick jag en ny kalender häromdagen. Jag tolkar det som att nästa år fortsätter som vanligt. Eller nästan som vanligt.
 
För 15 år sen idag fortsatte livet också som vanligt och ändå så annorlunda. Då var jag och Mannen på förlossningen och kämpade fram en liten gosse (ok, jag kämpade, han hejade på....). I morse väcktes gossen med frukost på sängen och paket. Sen for jag på jobbet och han och lillebror skulle visst sova lite till, haha.  
 
Ikväll blir det kladdkaka black & white som Herman och jag komponerade och bakade igår kväll. Dajmgrädde till det tror vi. Mmmm!
 

Ja det går ju bra det här

Veckan fortskrider enligt planen. Inga stressymtom. Fantastiskt! Ikväll blir det bak av vit kladdkaka enligt önskemål från Herman (han fyller ju år imorgon!). Har ingen aning om det är gott men vi testar väl.
 
Julbling på naglarna:
 
 
Smörgåstårta åt Mannen (där rök två av glitterstenarna...:-( )
 
 
En vacker blomma som han fick, dock ej av mig:
 
 
Och igår kväll var det genrep med körerna i kyrkan. Det blir så fiiint! Klockan 15 i Fors kyrka och klockan 18 i Ragunda kyrka på söndag, sista advent. Jodå, det kan du visst gå på, du har väl planerat julpysslandet?!
 
Ni ska få en bild på vårt som vanligt överbefolkade pepparkakshus också:
 

Stilla natt?

Igår natt sov jag oroligt så jag såg fram emot att lägga mig igår kväll. Sova, aaaah. Härligt!
 
Låg och vred och vände på mig. Fingret pirrade. Kunde inte somna. Typiskt. Är det månne fullmåne? Nääää.
 
Gick ner en sväng. Mannen såg på tv fortfarande. Satt där en stund, gick upp igen. Spelade wordfeud och draw. Blev tröttare. Gick ner och värmde på vetevärmaren i micron igen och gick och lade mig.
 
Vaknade efter en stund av att Haqvin kom in. Lego jamade och Hacke ville inte gå ner för han hade drömt nåt sa han. Ok, jag går väl ner och släpper ut katten då. Katten sprang inte ner för trappen som han brukar, han bara snodde runt benen och stångades och pratade. Jag började gå ner och då fick han fart. Ner för trappen, in i köket och - ner i kartongen??? Där satt han och tittade på mig. Inte ville han gå ut inte. Jag gav upp och gick och lade mig igen. 
 
 
Vid fyra väckte Haqvin mig igen. "Det är strömavbrott". Suck. Jordfelsbrytaren. Förstod det, motorvärmaren slog väl precis igång. Det kommer in fukt ibland nånstans (men VAR??), speciellt när det är runt nollgradigt. Ner och på med kläder för att gå ut och dra ur kabeln. Kände nåt mjukt mot benen när jag stod i hallen. Jaha, nu passar det att gå ut minsann.
 
Vi är lite alltså lite trötta idag om man säger så. Jättesega. Men idag är det jullunch på jobbet och jag ska på manikyr för första gången i mitt liv. Och ikväll ska vi fira dagens födelsedagsbarn! Smörgåstårtan står förberedd i kylen. Det blir nog en fin dag.

På allmän begäran: Pepparkakskladdkaka

Tycker du om pepparkaksdeg? Då tycker jag du ska göra en PEPPARKAKSKLADDKAKA! *trumvirvel*
 
100 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 tsk pepparkakskrydda
 
Sätt ugnen på 150 grader.
 
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, modell 23 cm. 
 
Smält smöret i en skapligt stor kastrull. Blanda i hop mjöl, vaniljsocker, salt, kakao och pepparkakskrydda i en separat skål. Rör ner sockret i kastrullen med det smälta smöret, sen äggen och sist mjölblandningen. Rör till en jämn och fin smet. Häll densamma i springformen, bre ut den mot kanterna om det behövs. Nu får du slicka av sleven och slickepotten om du vill.
 
Grädda längst ner i 30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna innan du tar ut den ur formen. Går jättebra tack vare bakplåtspappret i botten men man kan behöva lossa kanterna med en kniv eller nåt mindre vasst kanske om du har en nonstickform.
 
Servera med vispad grädde. Eller glass. 

Julfrid? Nänä....

Nu börjar hektiska veckan. 
 
Imorgon fyller Mannen år. Alltså ska jag förbereda smörgåstårtan ikväll eftersom jag jobbar hela dagen imorgon. Montera ihop bottnarna, koka äggen och sen är det "bara" att dekorera imorgon när jag kommer hem. Sen vecka har jag också, usch. Just det, vi har jullunch på jobbet imorgon och jag har lovat göra efterrätt, det måste jag också fixa idag. Handla på lunchen och förbereda ikväll. Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra än, hehe....
 
På fredag fyller Herman. Tänk, två hela dagar när det INTE är nåt speciellt! Fast man ska väl slå in julklappar och sånt förstås. Hitta en gran. Baka en tårta. Hoppas födelsedagsbarnet har piggat på sig till dess, han var jättetrött hela helgen och mådde inte bra igår kväll så han får vara hemma idag. Hoppas hoppas INTE han har dragit hem magsjukan som går (ta i trä). Förresten, på onsdag kväll är det genrep med körerna i kyrkan så den kvällen blir det inte så mycket annat gjort.
 
På lördag blir det till att julpynta och klä gran, kanske grilljera skinkan och förbereda julmaten (som jag inte heller vet vad det blir än). På söndag hinner jag inte så mycket för då är det nämligen konsert, först i Fors kyrka och sen i Ragunda kyrka. Härligt! Liiite jobbigt att det är dagen före julafton men det är ju så KUL så det gör nästan ingenting.
 
Ja sen är det måndag och julafton. Det är då julfriden infinner sig. Eller? ;)
 
 

Så kan det gå

Igår var det lördag. Då skulle jag vara hemma och ta det lugnt samt göra sånt som man inte hinner på vardagar när man jobbar (det där var en självmotsägelse, jag vet). Istället följde jag med Mannen till Sollefteå. Han skulle på Fresks och vad ligger bredvid Fresks om inte Kläddax? Jo det är precis just vad det gör.
 
Dom har inte bara kläder utan även andra saker så nu är nästan alla julklappar klara. Ska bara kompletteras lite och så slås in så klart. Skönt!
 
Jag "lyckades" hitta en sak åt mig också. En bolero. Guldig. Äntligen lite glitter och glamour i min garderob!
 
Men jag undrar fortfarande varför ärmarna på alla plagg är så smala nuförtiden. Man får kränga på sig koftärmarna ungefär som man gör med ett par strumpbyxor. Kan nån förklara det för mig?
 

Jul, jul, strålande jul


Lusse lelle, lusse lelle, elva nätter före jul....

Idag är det Lucia! Två lussande barn skickade jag iväg i morse, den ena till skolbussen och den andra till sockenstugan. Haqvins klass skulle lussa först på Kullsta och sen på Strandliden och Herman är stjärngosse i niornas luciatåg. Dom ska vi se i kyrkan i kväll också.
 
Stjärngossen kom just hem, väldigt uppspelt, dom har tydligen haft jättekul. Herman hade sjungit så han fick ont i magmusklerna, haha. Han som enligt egen utsago inte gillar att sjunga och inte heller att framträda offentligt. Tänk så fort man kan ändra sig.
 
Själv har jag inte sett en endaste Lucia eller ens en lussekatt än. Ja det ska vara den här då:
 

Jag kom in!

Jag kom in på högskolekursen i digital bildbehandling!
 
På högskolan i Jönköping, på distans. Kvartsfart. En kurs jag hade tänkt gå ändå, även om jag hade haft nåt jobb kvar efter årsskiftet.
 
Oj, så kul!
 
Här kan ni läsa mer om ni vill:
 
http://www.moderskeppet.se/distans/digbild/
 

Maybe this christmas

 
Läste decembers inlägg på bloggen ifjol. Där stod det att jag skulle baka biscotti i år. Jaha, där ser man. Vilket minne man har. Eller inte. Jag kom ihåg att jag inte bakade rån ifjol för att jag inte orkade men att jag gjorde kardemummabiscotti istället, det mindes jag inte. Nu hade jag faktiskt bestämt att jag bakat klart så jag vet inte..... ska jag?
 
Nåt vi inte gjort än är pepparkakshuset och det gjorde vi tydligen i början på december ifjol. Jaha. Kanske vi kan ta det till helgen? Igår var det lucia med Haqvins klass, ikväll ska vi gratta H på födelsedagen och imorgon kväll är det Hermans klass som har lucia. Herman ska vara stjärngosse!
 
Förut har jag inte fattat hur folk hinner allt, glöggmys och kakbak och julpyssel. Hur jag vet det? Jo men det står ju i alla tidningar! Fast - det är deras jobb att skriva såna reportage. Så klart dom hinner. Och varför ska jag klaga, jag är nöjd med det jag har. Jag tror att egenligen så är det inte tid till pyssel och bakning man vill ha utan tid till vila och eftertanke.
 
 
Maybe this christmas will mean something more
maybe this year
love will appear
deeper than ever before
 
And maybe forgiveness will ask us to call
someone we love
someone we lost
for reasons we can quite recall
 
Maybe this christmas
 
Maybe there´ll be an open door
Maybe the star that shined before
will shine ones more
 
Maybe this christmas will find us at last
In heaven, in peace
prayed for the least
for the love we´ve been shown in the past
 
Maybe this christmas
 

Så var den dagen överstökad.....pust.

Jobbade hemifrån idag så jag kunde skjutsa den kostymklädde snyggingen Herman till Sockenstugan på förmiddagen och hämtade honom sedan, mätt och nöjd. Kolla kalaskillen!
 
 
Sen när jag jobbat klart blev det att snabbt sno ihop en middag och fort ner på Centrum där Haqvins klass hade luciatåget och försäljning av fika. Vi hade bakat pepparkakskladdkaka (eller heter det pepparkladdkaka?). Klassorkerstrarna spelade och luciatåget var vackert, vad mer kan man begära? Städningen gick väldigt fort, vi var hemma vid åtta. Allt har gått nästan misstänkt smidigt idag. Har jag glömt nåt viktigt? Nä jag tror faktiskt inte det!
 
 

Redo för Jamtli


En handlingens kvinna

Igår handlade jag majs, morötter, palsternacka, paprika, djupfrysta ärtor, mandariner och äpplen. Fick syn på sugar snaps (salladsärtor?) och blev glad men läste sen på förpackningen: Peru. Peru???  Nä tack, jag kan äta sånt som växer närmare. Handlade även makrill i tomatsås. Varför? Jo, på hälsokontrollen sa hon att bästa sättet att sänka kolesterolvärdet är att äta mer fisk och grönt och att röra på sig mer. Visste jag väl redan men det är nyttigt att höra nån annan säga det..... Och nu tänkte jag att det är lika bra att börja på en gång. Dessutom var det tomt i grönsakslådan och fruktskålen.
 
 
Hon sade en intressant sak om portioner. En lagom portion mat är två knytnävar grönsaker, en knytnäve potatis/pasta/ris och en handflata protein, storleken och tjockleken. Din egen hand alltså. Vilken bra måttstock - handen har man ju alltid med sig! Jag brukar då ha det i alla fall.
 
 
Nu tänker jag köra så så får vi se om det händer nåt. Jag är tveksam till så mycket grönsaker, min mage är ju som den är, men det märks väl. Det lär väl inte märkas nåt på vågen än kanske, jag äter fortfarande kakor och annat när det bjuds, det är ju i alla fall jul (snart), men jag kan väl äta nyttig MAT ändå, inte sant? Då har jag redan börjat med dom goda vanorna och behöver bara sluta med dom dåliga när det nya året börjar och julkakorna är uppätna! Visst låter det enkelt?
 

Veckorapport v 49

Ok, efter en inte särskilt nyttig vecka, här kommer det.
 
Resultat vecka 49: Minus 0,6 kg.

Bra! Inte för att jag egentligen har gjort nåt. Men det är bra för att ha varit en vecka fylld med kakbak och andra frestelser.
 
 
 

Söndag

Ikväll har Herman lärt sig knyta slipsen. Han har knutit om den flera gånger, ända tills han blev nöjd. Sen knöt han om den en gång till. Ambitionsnivån är hög. Det gillar jag.
 
Innovativ lösning på slipsknutsproblemet.
 
 
Ligger i soffan och vilar nacken - igen. Fingret kändes inte alls bra igår när vi kom hem från Birsta, sockerdrickan hade spridit sig neröver handen. I morse var det bättre men inte bäst. Har försökt ta det lugnt idag men jag upptäcker saker som borde göras hela tiden. Skåpet bredvid tvättmaskinen har jag städat eftersom det ramlade ut grejer när jag skulle ta tvättmedel. Behövde en trasa till den städningen och dom är i städskrubben. Där var det en enda röra så då röjde jag ur där med. Sen såg jag röran på köksbänken och på spegelbyrån men då fick jag hejda mig. Måste sänka MIN ambitionsnivå lite. Tänka på kroppen. Jag tog en kopp kaffe och lade mig på soffan en stund. 
 
Lego tyckte också det var dags för en tupplur.
 
 
 
Sen har det fortsatt med småplock avbruten av vila hela dagen. Handlat lite. Bakat har jag gjort också, till luciarocken. Pepparkakskladdkaka. Luktar gudomligt...... vilken "tur" att vi inte får äta den. Det har blivit tillräckligt med sötsaker i helgen. Vi hade hälsoundersökning på jobbet nu i veckan och det mesta var bra men kolesterolvärdet låg strax över gränsen. Ska ringa sjukstugan så får dom ta ett mer nogrannt prov men jag måste nog skärpa till mitt kosthåll nu och även börja röra på mig igen. Ja, ja, jag har sagt det förut.... 
 
Nu är det snart dags att göra kväll och slut på den här helgen. 

Dressing up

- Nu går vi direkt till Dressman istället för att gå i andra affärer först och inte hitta nåt och sen gå till Dressman och hitta det vi ska ha, sa Herman.
 
Vi hade varit på Ikea och ätit lunch och sen handlat lite där, bland annat hade grabbarna hittat nya kontorsstolar, och nu skulle vi köpa finkläder åt Herman. På tisdag ska han på Nobelmiddag med skolan och då kan man ju inte komma i jeans! Jag hade tänkt mig udda kavaj och byxor och en snygg skjorta istället för kostym för då kan han använda dom var för sig sen men det visade sig bli dyrare. Så nu har Herman en kostym. En lila skjorta till det - 
och en slips! Skor var vi också tvungna att köpa, gympdojjor till kostym, näää....
 
Billigt blev det inte men han blev nöjd och jag med och SNYGG blir han! Och han kan faktiskt använda dom olika delarna var för sig: Kavajen går att klä ner med jeans, bältet behövde han ändå, skjortan går absolut till jeans och byxorna kan han ha med bara skjorta om han ska vara lite lagom snygg men inte vill ha hela munderingen. Investering får jag se det som. Han växer förhoppningsvis inte så fort längre så han lär kunna ha kostymen på skolavslutningen om han vill - när han gå ut nian.....huga.... Vilken stor son jag har.
 
Jag investerade åt mig själv också. I två nya bh-ar. Behövde EN ny men som vanligt kunde jag inte välja. Och som vanligt dög inte dom billigaste. Dom satt ju inte skönt! Nej, hellre köper jag en dyrare som sitter bra, jag ska ju använda den varje dag. Eller, ja, två dyrare då.....Vuxenpoäng på det, va? Ett par leggings blev det också men där var jag snål och köpte billiga på HM. Jag provade dom inte ens.
 
Under tiden Herman och jag spräckte budgeten på Birsta City hann dom andra två grabbarna i familjen åka på Bauhaus och Siba och ja, jag vet inte allt..... Vi var i alla fall nöjda allihopa när vi satte oss i bilen och for hem med ett kort stopp vid McDonalds för några ostburgare och varsin kaffe åt dom vuxna. 

Blommor och sång

Igår hade vi avtackningslunch i Stugun. Vi fick potatisgratäng, fläskfilé och sallad och grönsaker och så wienerbröd till efterätt. Jag var mätt hela eftermiddagen.....
 
Vi fick en ENORM julgrupp från Fröjas trädgårdar och så var där ett litet paket som innehöll fairtradechoklad och en burk havtornscurd. 
 
 
Efter lunch for jag in till Jamtli julmarknad för att sjunga med ReMix. När jag kom dit sa vår körledare: "Gun, jag tänkte fråga dig, kan du sjunga alt idag?" Oj. Ja, jag provar väl. Vi hade bara en stackars alt så vad gör man? Eftersom min hjärna spelar in allt utan att jag ber om det så kan jag alla andras stämmar på dom flesta sångerna - i teorin alltså. Jag har aldrig SJUNGIT dom tillsammans med alla. Men det gick faktiskt bra. Det blev riktig gymnastik för hjärnan och flera gånger kände jag att jag halkade in på sopranstämman men då var det bara att skynda sig att hoppa in på alten igen. Å andra sidan, jag fick ju ta dom där snyggtonerna som alten har i några låtar, Praise till exempel!
 
Här är en inspelning av "gamla" ReMix när dom sjunger Praise. 
 
 

Hallå...


Torremolinos i november


Flickan och kråkan


När förälskelsen slår till gäller det att handla

Dagens inpulsköp: Guldljus!
 

Santa Claus is coming to town!

Idag är det tisdag. Det innebär KÖR ikväll! Har ni hört den förr? Ok, men ikväll kommer Lennart! Äntligen kan Stina stå där vi vill ha henne: framför oss och dirigera! Jäklar vad bra vi kommer att låta ikväll när vi har både pianokomp och dirigent.
 
Det är nästan som julafton när tomten ska komma!
 
 
PS. På fredag sjunger ReMix på Jamtli julmarknad.

Rånbaksmälla

Usch vilken pärs. Men nu är dom gjorda! Och goda!
 
Gräddade på vedspisen/kökspannan som vanligt men jag vet inte, jag tror jag ska övergå till att grädda på vanliga spisen. Det blev ingen riktig värme i spisen, degen var för varm och kletade och rånjärnet för väldiskat så det blev bara kack av dom första.
 
 
Sen när slängt ut degen på verandan en stund, skickat barnen att hämta mer ved och eldat upp lite värme i spisen samt smort rånjärnet så gick det bättre! Men dom sista gräddade jag på elspisen......
 
Mums!
 

Veckorapport v 48

Nu tänker jag sätta press på mig själv genom att varje vecka redovisa resultatet av min kamp mot kilona, enligt vägning söndag morgon före frukost. Den som inte bryr sig ett endaste dugg om detta kan alltså sluta läsa nu och även hoppa över alla kommande inlägg med rubriken "Veckorapport" och ett veckonummer.
 
Ok, här kommer det......
 
Resultat vecka 48: plus 0,4 kg.
 
Nu vill jag påpeka att det var PMS-vecka och bara 4 hg viktuppgång är faktiskt rätt bra. Kanske jag slår till med ett HELT kilo nästa vecka, när allt extravatten försvunnit ur kroppen! Drömma kan man väl få i alla fall.
 
 

Ingen ordning alls

Jag har tre fredagsfoton opublicerade. TRE! Hur är det fatt? Hur kan det bli så här?
 
Tja, den första av dom tre knäppte jag fredagen innan vi for till spanien och den helgen hade jag fullt upp med att packa och städa. Den andra knäppte jag i spanien och på lördagen for vi hem därifrån och sen började jag jobba på måndagen och ja, den tredje knäppte jag nu i fredags och i helgen har jag bakat. Ikväll då? Jag ska grädda rån ikväll, vi får se vad jag orkar sen.
 
Förut var jag duktig på att belöna mig själv med lite photoshopping när jag gjort en massa nytta hemma. Nu förtiden består belöningarna för det mesta av att få sätta sig i soffan en stund och spela diverse spel på telefonen samt snegla på tv-n och gosa in fötterna under filten/gubben. Dumma telefon. Näääää, det är inte telefonens fel, det är ju jag som hanterar den. Skärp mig.
 
Jag ska fixa fredagfotona ikväll, efter rån-gräddningen. Det förtjänar jag.

Julröd


Slut för idag

Idag har jag bakat vörtbröd, lussekatter, kokostoppar, kaffekakor och brända chilichokladsnitt. Glömde ställa timern och lyssnade på talbok samtidigt så dom fick vara inne ugnen alldeles för länge. Inte gott alls. :-(

Nu har jag doppat kokostopparna i choklad och monterat ihop kaffekakorna och nu är jag SLUT. Och då har jag ändå inte gjort rån än.....suck. Ligger i soffan på rygg med ett glas vin till hands men jag tror jag ska göra kväll nu och lägga mig i sängen istället. Ta nya tag imorgon. 


Godnatt och dröm sött! Om kakor kanske.





RSS 2.0