Semestertripp

Så där ja. Nu har vi hunnit fira syster Eva, farit iväg på mc-semester till Norge, gjort Oslo och träffat svåger med familj när vi kom hem igen. Nu kanske man kan få ta det lugnt några dagar, eller vad tror ni?
 
Det var i alla fall jättetrevligt. Vi for på fredagen och stannade i Falun hos G och H. Där fick vi mat. Vädret var VARMT. När vi for vidare kollade jag på termometern. Tjugoåtta grader! 
 
 
Vi tog in på ett hotell i Örebro. Eller snarare utanför. Från hotellfönstret hade vi fin utsikt över parkeringen, Ica Maxi, några bilhandlare samt biltema. Ett par andra grannar var Statoil och Max. Verkligen centralt. Eller nä.
 
 
Nå, det var ett helt ok hotell. Vi åt "kvällsfika" på Max (halloumisallad) och satt ute i bara kortärmat fast klockan var närmare elva på kvällen. Vilket sommarväder! 
 
Efter en god natts sömn och hotellfrukost fortsatte vi ner mot Vättern. Värmen höll i sig. När vi kom fram till Vartofta hann vi knappt kliva av cykeln förrän vi fick ett champagneglas i näven! Sen var det mat. Man fick göra sina egna grillspett och grilla själv. Det fanns vildsvin, älgkött, korv, baconlindade köttbullar och halloumi. Så fanns det potatisgratäng och sallad och bröd och gifflar som T bakat, samt goda ostar och vin och öl att dricka till.
 
Grattis till 50-åringen! Det är förvisso ett tag sen hon fyllde men fira man kan göra många gånger!
 
 
Tårtor måste man ju ha när det är födelsedagskalas!
 
 
Tur kakorna var små.
 
 
Det blev presentöppning så klart. Hon fick "bi-drag" till "bi-saker" samt lite bivänliga växter, bland annat lavendel och röd solhatt. T hade gjort ett fotoalbum med gamla foton. Jag hade fixat en tröja med texten "Queen Bee" och när jag var på Ikea sist såg jag en tygkassar med ett bi på så den var jag ju tvungen att köpa till henne. 
 
 
Sen fortsatte kvällen med en massa prat så klart. E berättade om biodling och vi gick en promenad och kollade på kuporna och på blommor. 
 
På söndagen packade vi ihop och åkte vidare. Vi styrde västerut, mot Trollhättan, och sen norrut längs kusten. Tog en paus i Grebbestad och doppade fötterna i havet. Det behövdes. Solen vräkte ner fortfarande och när man åker motorcykel i svarta kläder mitt i solskenet med ett "växthus" på huvudet, ja, ni kanske förstår hur det känns. Jag mådde illa. Men efter att ha fått svalka av fötterna kändes det lite bättre. 
 
 
Fina små städer längs med kusten. Hamburgsund, Fjällbacka, Grebbestad. Kaffepaus i Strömstad och koll efter hotell i Oslo. En eller två nätter? Eller ska vi ta ett hotell innan Oslo? Till slut bestämde vi oss: Vi tar ett hotell i Oslo och vi bokar två nätter. Då har vi hela måndagen på oss att göra Oslo och vi behöver inte passa nån tid.
 
Ett hotell mitt på Karl-Johan blev det. Lite mer centralt än hotellet i Örebro skulle man kunna säga! Och högt i tak. Det enda klagomål jag har är att det var väldigt varmt på rummet. Efter att ha installerat oss gick vi en promenad ner till Aker brygga och ut mot Tjuvholmen där restaurangerna låg tätt. Hittade en trevlig italiensk restaurang där vi åt middag.
 
 
På måndagen tog vi en promenad till Vigelandsparken. Fantastiska skulpturer. Jag som älskar konst med människor i! Och konst med uttryck. Dom här skulpturerna hade verkligen olika uttryck, även om en del var lite udda. Som "träden" runt fontänen där det i ett hängde klasar med bebisar eller den stora monoliten som består av klättrande, slingrande människokroppar.
 
 
Efter att ha ätit lunch gick vi en promenad till, den här gången till operan. Varför har jag inte hört talas om den innan?! Den var ju jättecool med sina sluttande tak.
 
När vi gick där på taket började det regna. Det var nästan skönt. Vi fortsatte vår promenad och gick runt via färgeterminalen och kom fram till en uteservering vid kajen. Där tog vi oss en öl medan vi väntade på att regnet skulle göra ifrån sig för nu ökade det. Men vi hade tak så det var inget synd om oss.
 
 
På kvällen gick vi till Aker brygga och åt middag igen. Det blir inte billigt att äta ute varje kväll, speciellt inte i Norge, men vi har inte semester jämnt heller. Och att sitta på en uteservering och dricka öl en ljummen sommarkväll, det är nåt alldeles speciellt med det.
 
 
Dagen efter åt vi vår hotellfrukost och packade ihop. Lämnade grejerna på rummet och tog hjälmar och jackor och gick till parkeringshuset där vi ställt hojen. Körde ut från parkeringshuset - och sen hade vi plötsligt ingen aning om vilket håll vi skulle åka åt för att komma tillbaka till hotellet. Parkeringshuset var underjordiskt och det var stort och gatan vi kom ut på var inte alls samma som vi körde ner ifrån. Vi hade förstås gps-en men den vet ju inte vilka gator det är vägarbete på - och det var många gator, det... Till slut stannade vi och tog fram vanliga stadskartan och lyckades lokalisera oss. Sen kollade vi vilken väg som borde vara enklast att köra för att komma till hotellet. Och vi hittade fram till slut. Men vilket krångel!
 
När vi packat och checkat ut styrde vi kosan norrut. Vi hade planerat att åka upp till Geiranger men på vädret varnade dom för stora regnmängder och risk för både översvämningar och jordskred så vi ändrade vår resrutt. Vi for längs östra delen istället, upp mot Trysil. Fint väder, hela dagen. Inte lika gassigt som dagarna innan. Vi stannade vid en butik och köpte lite bröd och burkmat. Tänkte stanna längs vägen och göra lunch. 
 
Fast istället stannade vi på en mack och tog en baconlindad korv och en kopp kaffe. Och vi fick gratis kaffe eftersom vi åkte mc! Härligt! 
 
När vi började närma oss Røros såg vi molnen börja mörkna i väster. Tre mil innan så såg vi fjällen framför oss försvinna i ett grått regndis. Regnet hällde ner. Vi stannade utanför Røros och kollade på mobilen efter hotell. Fanns inga rum. For in på en camping och frågade om dom hade nån stuga. Fullt överallt. Inget i hela Røros. Vet ni inga stugor mot svenska gränsen då? frågade Mannen. Och se, det visste dom på campingen. I Brekken, tre mil längre bort, skulle det finnas stugor. Dom ringde dit och vi fick en stuga. Åkte in i Røros och handlade frukostmat och lite gott till kvällen och sen fortsatte vi mot Sverige.
 
Stugan var helt ok. "Fullt utstyrd" med kök och toalett och dusch och två sovrum. Och varmt och skönt när vi kom in. Vi hade hunnit bli frusna av regnet. Vi klädde av oss och hängde upp våra våta kläder.
 
Sen blev det mat. Konserven vi köpt tidigare på dagen hette "Trondhjems sodd" och skulle tydligen vara nån festrätt typisk för Tröndelag. Potatis och rotfrukter och frikadeller i buljong. 
 
 
Nu hade jag inte förväntat mig nån speciellt festlig måltid eftersom det var en konserv men jag hade smaken av fjolårets "joikakaker" i bakhuvudet och hoppades att det här i alla fall skulle vara ätbart. 
 
Jodå, det gick att äta. Frikadellerna smakade lite kryddpeppar och annars smakade det mest buljong, som en ordinär soppa på burk. Som nödproviant var det ok. Skulle jag bjuda det till fest? Nej.
 
 
På onsdag morgon sken solen igen. Vi packade ihop och for hemåt. Tog vägen över Flatruet där vi stannade och drack kaffe och tog ett kort. Jämför denna bild med den nedanför som är tagen ca 30 år tidigare. Antingen har jag krympt eller så har dom bytt ut skylten. Vad tror ni?
 
 
 
När vi kom hem blev det genast grillning med svågerns familj som hade svängt in till Pålgård på sin semesterresa med husbilen. Trevlig med mat och prat och grogg i husbilen på nattkröken. Jag var inte så pigg dagen efter kan jag säga. 
 
 
Men dom åkte hemåt igår och idag har det varit lugnt, bara familjen här hemma. Två vuxna, två tonåringar, en katt och tre svarta får. Om dom räknas till familjen?
 
Familjens svarta får kanske. Dom rymde ju när vi var borta! Vilken tur grabbarna var hemma och kunde mota in dom igen. Frankarna hade kliat sig så hårt på saltstenen så en bräda lossnade men Herman fick dit den igen. När vi kom hem från semestern berättade Haqvin att dom rymt igen. Och när vi kom från Hammarn efter att ha varit och handlat till grillningen så stod det två får i trädgården IGEN! Till slut hittade vi ett ställe vid grinden där vi trodde dom tog sig ut så vi satte för extra fårstängsel där och sen dess har dom hållit sig i sin inhägnad. 
 
Nu är klockan tolv på natten. Undrar om man skulle ha gått och lagt sig kanske? Fast jag har ju semester.... 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0