Mixad soppa med kikärter

Idag hittade jag på en soppa på lunchen. Har varit sugen på falafel ett tag men inte orkat göra det. Men soppa är också mat och den här smakar nästan som falafel.
 
Du behöver till två portioner:
 
en liten skvätt matolja
ca 4 cm purjo (0,5 dl strimlad)
en liten morot
en stjälk selleri
en tetra kikärter á 230 gram
en liten lök
1 tsk harissa (till att börja med)
1 dl krosstomat
3 dl vatten (till att börja med)
salt
pressad citron
persilja (frusen går bra)
KRYDDOR! Svartpeppar, pepparmix, vitlökspeppar etc etc. Du har säkert nån favorit.
 
Börja med att strimla purjon, hacka löken och skära moroten och sellerin i bitar. Fräs detta i oljeskvätten i lämplig kastrull eller gryta. Häll av kikärtorna i en sil och låt dom få vara med och fräsa dom också. Klutta ner så där en tsk harissa och rör runt. Fräs fräs. När du tycker det fräst tillräckligt, slå i krosstomat och vatten och låt småputtra tills grönsakerna är mjuka (beror så klart på hur stora bitar du skurit. Om dom är små kanske dom blivit mjuka redan av allt fräsande.) Fyll på med vatten om det kokar bort för mycket.
 
När grönsakerna har blivit mjuka, häll soppan i mixer och mixa slät. Slå tillbaka soppan i grytan, späd med vatten till önskad konsistens. Tillsätt ca 1 tsk hackad persilja och en skvätt citron samt salt och peppar. SMAKA! Kanske lite mer harissa? Lite citronpeppar? Pepparmix?
 
När du är nöjd med smak och konsistens kan du servera soppan tycker jag. Gärna med bröd och nåt trevligt pålägg till.
 
Den här soppan är inte bara vegetarisk utan vegansk. Och jäkligt gott blev det.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0