Dagens middagstips: Gör succé med rester!

Kvällens mat blev smakförstärkarsoppa och rispotatisplättar med sylt.

Jag var på så kallat "kryddparty" i augusti tror jag fast jag egenligen inte gillar dom där produkterna. Jag tycker dom är fulla med salt och natriumglutamat nästan allihop. Men jag brukar gå på homepartys mest för att vara social. Och för att fika förstås. :)

Denna gång föll jag dock för löksoppan som alla säger är så bra att "krydda" köttbullssmeten med. Och naturligtvis, barnen tycker numera att dom hemgjorda köttbullarna är jättegoda! Fast dom faktiskt smakar lök. Vad har dom för mystiska droger i som gör att barnen äter lök??

Ikväll gjorde jag för första gången soppa på soppan fast bara åt Sören och mig. Men som vanligt, när man gör nåt bara åt sig själv så ska barnen smaka. "Åh vilken god soppa! Men....är det lök i? Fast den var jättegod ändå!"

Jaha.

Jag tänker minsann avveckla användandet av löksoppan och långsamt introducera riktig lök i köttbullarna. Jag vill nämligen inte gärna använda smakförstärkare i maten. Jag strävar efter en tillsatsfri tillvaro. Och om jag inte säger nåt så tror jag inte barnen märker det....

Rispotatisplättar är ett bra sätt att bli populär hos barnen samtidigt som man tar tillvara rester. Ibland blir det  risplättar och ibland blir det pärbullar men om man har rester både av ris och av pärer så går det utmärkt att blanda. Man mosar pärerna och blandar med lite mjölk, knäcker i ett par tre ägg beroende på mängden pärer/ris och blandar i vetemjöl till lagom konsistens. Ja man ska hälla i riset också om man har sådant. Salt och peppar fullbordar skapelsen. Stekes i matolja på medelvärme. Helst i stekpanna. Lingonsylt eller äppelmos till vid servering.

Denna rätt kanske inte är GI-certifierad pga riset men den är i alla fall vegetarisk (om man tycker man kan äta ägg och mjölk) såvida man inte steker bacon till vilket ju är fullt möjligt. Jag hade gärna haft rårivna morötter till men jag orkade inte fixa det. Det blev hårdbröd till som tuggmotstånd istället. Utan tillsatser.


Kommentarer
Postat av: Mamma

Man kan ha rester av rotmos i pärbullssmeten, det hade jag idag, fullt godkänt av pappa han åten extra så magen spände i fyra hörn.

Kramar.

2008-11-10 @ 16:03:12
Postat av: Åsa

Mina barn fullkomligt äääälskar pärbullan. Men det är dom köpta.... Har inte testat att göra själv. Risken är att det inte faller i smaken hos barnen. Men om man kallar det nåt annat kanske det går att "lura" i dom?!:)

Kram!

2008-11-10 @ 17:49:36
URL: http://ace67.blogg.se/
Postat av: alias Kvasthilda

Mamma: tack för tipset! Inte för att vi äter rotmos särskilt ofta men om vi får rester så ska jag testa.



Åsa: Herman älskar pärbullar. Han sa en gång: "Tänk, att pärer kan bli så gott!" (han gillar inte kokta pärer). Och jag tycker dom hemmagjorda är godare men det kan ju som sagt vara vanan.

2008-11-10 @ 22:11:30
URL: http://aliaskvasthilda.blogg.se/
Postat av: Thea

Man kan ha riven lök i köttbullssmeten - då märks den mindre! Jag tycker inte om lökbitar i köttbullar... annars går det bra... tror jag. Barnen har heller aldrig varit särskilt krångliga!

2008-11-11 @ 16:54:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0