Menemen och linssoppa

Jag är nu en gång sådan att jag har lätt att snöa in på saker. Till exempel om vi varit utomlands och som en naturlig följd av detta ätit maten i det landet. 
 
Det är alltså turkisk mat som gäller just nu.
 
Min familj är van. Och för övrigt vet dom att jag sällan lagar oätlig mat.
 
Till lunch igår bjöd jag mannen på en av rätterna jag tog av i matsalen på hotellet. Det var en röra med lök, paprika och tomater med ägg som hade fått pochera i själva röran. Gott var det! Jag har läst liknande recept förut och blivit sugen på att testa men det har inte blivit av. Googlade runt lite och hittade till slut det jag sökte. Rätten heter "menemen" på turkiska och receptet jag använde hittade jag här:
 
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1263668/turkish-onepan-eggs-and-peppers-menemen
 
Som vanligt kunde jag inte följa receptet slaviskt eftersom jag inte hade allt hemma. Paprika hade jag en pytteliten bit av och chilifrukter hade jag inte alls hemma. Jag löste detta genom att ta en inlagd paprika istället, skölja av den och hacka den och tillsätta den mot slutet då jag också slängde i några chiliflakes som ersättning för chilifrukten. Jag hade heller ingen färsk persilja hemma utan använde fryst. Jag borde tammej tusan olda persilja. Undrar om det är för sent att sätta nu? Som vanligt bör man låta det koka ett tag när man använder krossade tomater, annars blir smaken blaskig. Passa på tjockleken bara, späd om det behövs. 
 
Resultatet blev över förväntan. JÄTTEGOTT! Som Mat-Tina skulle sagt. Gott, billigt OCH vegetariskt (om man äter ägg). Passade ju utmärkt på en måndag!
 
 
Till middag gjorde jag en turkisk linssoppa. Receptet hittar ni här:
 
http://favoritrecept.blogspot.se/2011/06/turkisk-linssoppa-med-roda-linser.html
 
Innehållet skiljer sig egentligen inte så mycket från mina vanliga linssoppor, det är kryddningen som är lite annorlunda. Det här smakade också bra. Till och med Haqvin sa att den var god men han gillar inte konsistensen som linserna ger så han höll sig ändå till pannkakorna. 
 
Nu behöver man kanske inte påpeka varenda gång att det är TURKISK mat (precis som man inte behöver hojta "vegetariskt!" så fort det råkar vara det). Jag säger ju knappast att "idag blir det italiensk köttfärssås" eller "vi ska äta svenska pannkakor".  Man kan presentera det som "mat" helt enkelt. 
 
Vad vi ska äta idag? Tror det blir en wok till lunch och till middag ska jag ta fram köttfärsspetten ur frysen, dom vi grillade i fredags. Ja, precis, dom turkiska köttfärsspetten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0