Nybakat!

Ledig idag. Väldigt lugn dag på jobbet igår söndag, som jag trodde. Ingen teater och därför varken mackor till kaffekorgar eller middagsrush precis innan föreställningen.
 
Därför hade jag ork att baka idag. Först tänkte jag göra Matildas grahamsbröd men jag var egentligen sugen på surdegsbak så jag ändrade mig. Men jag hade ingen surdeg hemma. Jag stod ju och höll i den där burken med surdeg på affären igår men jag ställde tillbaka den. Hur gör man då?
 
Jag bestämde mig för att göra kalljäst bröd. Började googla men sen lade jag ifrån mig telefonen och gick till köket och körde igång på fri hand istället. Jag KAN ju baka!
 
Det blev bra. Jag använde inte ens degblandaren.
 
 
Här kommer receptet.
 
Väldigt enkelt, oknådat hittepåbröd med rustikt utseende.
En stor limpa.
 
Du behöver: 
 
5 dl kallt vatten
1/4 paket färsk jäst
3 dl fullkornsdinkel
7-8 dl vetemjöl
En näve solrosfrön
En liten näve hela linfrön
1 msk honung
1 tsk salt
Vetemjöl till utbakningen
 
Vidare behövs en stor bunke, en träslev, plastfilm, en kökshandduk/bakduk samt gott om tid.
 
Rör ut jästen med vattnet i bunken. Ner med mjöl, frön,honung och salt och rör det till en jämn deg som ska vara ganska lös. Täck med plastfolie och bakduk och ställ på dragfri plats i köket i fyra timmar. (När jag bakade var det högsommar och 24 grader i köket.)
 
När det har gått fyra timmar ska degen ha jäst till ungefär dubbel storlek och lukta syrligt.
 
Slå på ugnen på 250 grader.
 
Mjöla bänket REJÄLT. Häll ut den kladdiga degen på mjölhögen och mjöla även ovanpå. Fös ihop degen från fyra håll med en degskrapa så du liksom viker ihop den som ett kuvert men var rädd om luftbubblorna. Knåda inte! Vänd "skarven" neråt så att degen blir en limpa, mjöla mer på bänken och ovanpå om det behövs för att inte kladda fast. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Upprepa föregående moment och låt jäsa 15 minuter till. Upprepa vikningen igen och lägg försiktigt över limpan på en plåt med bakplåtspapper. Var inte orolig om den ser en aning platt ut. Det ordnar sig under gräddningen.
 
Skjuts in i ugnen, spreja gärna med vatten så det bildas vattenånga och låt brödet stå i 250 grader i 10 minuter UTAN ATT ÖPPNA LUCKAN. Det är nu the magic happens - luftbubblorna i degen utvidgas i den höga värmen och brödet reser sig samtidigt som det får en fin skorpa som gör att det håller formen och inte sjunker ihop. Därför ska du låta brödet och ugnen vara ifred - öppnar du luckan så sjunker temperaturen - OCH brödet. Lita på ugnen och brödet. Du behöver inte öppna och kolla, dom sköter sitt jobb.
 
När dom 10 magiska minuterna gått, sänk värmen till 200 grader och grädda vidare i ungefär 30 minuter. Du får hålla koll på färgen på slutet så det inte blir för mörkt (ja det är ok att öppna luckan nu!). Ta ut det när det ser bra ut, vänd på det och knacka på undersidan. Det ska låta ihåligt när det är klart. Eller ta tempen på det om du vill vara riktigt säker. 98 grader hade min limpa som sluttemperatur. 
 
Lägg det på galler för att svalna innan du provsmakar. Linda gärna in det i en kökshandduk.
 
Jag vill sammanfatta några viktiga saker angående brödbak av den här typen:
 
- Hantera degen varsamt - knåda inte! Du vill behålla luftbubblorna som har bildats vid jäsningen.
- Öppna inte luckan i början av gräddningen! Du vill behålla värmen i ugnen och låta skorpan bildas i fred så blir brödet högt och fint.
- Bröd med hård skorpa blir inget kul om man lägger det i plastpåse. Skorpan blir seg. Förvara det i en papperspåse, tygpåse eller inlindat i en kökshandduk. Man kan också ställa det med snittytan neråt på en skärbräda. 
 
Det här brödet blev inte riktigt lika segt och lätt att skära som ett surdegsbröd men gott blev det, det lovar jag!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0