Världens enklaste rågbröd

Idag kunde jag inte stå emot längre. Idag blev det brödbakning. Som om bakning vore ett problem - hahaha! Men man kanske inte vill jäsa bröddegen flera timmar alla gånger. Ibland vill man att det ska vara enkelt.
 
Världens enklaste rågbröd
 
Du behöver 
 
1 paket jäst (50 g)
6 dl ljummet vatten
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 näve hela linfrön
 
Vidare behöver du en bunke och en trägaffel eller nåt annat att röra med, två plåtar med bakplåtspapper och så en ugn så klart. 
 
Börja med att lösa upp jästen i det ljumma vattnet i bunken. Rör sen i rågmjölet, vetemjölet, saltet och linfröna. Rör snabbt ihop till en jämn deg. Den blir ganska kladdig. Låt jäsa i bunken i 20 minuter.
 
När degen jäst färdigt, slå på ugnen på 225 grader. Klicka ut degen direkt på dom pappersklädda plåtarna så det blir två brödkakor på varje plåt. Forma till dom efter bästa förmåga. Vill man kan man strö på nåt gott ovanpå bröden, idag blev det pumpafrön. Låt dom jäsa i 20 minuter på plåtarna medan ugnen blir varm. 
 
 
Grädda i 15-20 minuter tills dom har fin färg (kolla undersidan också). Lägg över på galler och täck med bakduk och låt svalna innan du hugger in på dom. 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Cilla

Skall testas

2014-01-02 @ 19:22:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0