Face the facts

"Användarvänligt" var INTE det första ord som kom för mig när Facebook uppdaterade. Snarare "vilken röra".

Var ska vi börja?

"Tickern" är det många som klagar på. Den stör mig inte längre. Den har blivit som en sån där blinkande annons, jag ser den inte. En blind fläck. Såg på en sida att många beklagade sig över att det man gör på Facebook blir synligt för alla och motargumentet var "men så har det alltid varit". Jo. Det är ju faktiskt sant. Fast förut fick man gå in på personens profil och aktivt söka informationen. Man kan ju även undra vilket intresse jag har av att en vän har kommenterat ett inlägg hos en vän som JAG inte är vän med. En jävla massa info till ingen nytta enligt mig men som sagt, det gick fort att förtränga den där rutan som det rör sig i till höger.

Ett annat motargument var: "Varför har du vänner om du inte vill visa vad du gör?" Och DET mina vänner, DET argumentet lånar vi inför nästa punkt:

"Topphändelser". Hur kan Facebook veta vad jag vill se? Det kan inte Facebook. Vad jag ser beror på vilka jag interagerar med, vilka inlägg som får mycket uppmärksamhet, vilka jag är släkt med (gissar jag). Så här står det på Facebookskolan: "Syftet med toppnyheter är att visa inlägg av hög relevans till dig snarare än att visa inlägg i kronologisk ordning." Så om min gamla klasskamrat som nästan aldrig är inne på Fejjan uppdaterar sin status är det inte ens säkert att jag kommer att se det. Hur tänkte dom nu? Som sagt, varför ska jag ha vänner på Facebook om jag inte får se vad dom skriver? Det är som om telefonkatalogen skulle vara uppbyggd efter vilka man ringer oftast till istället för i bokstavsordning. Jo, men en sån lista har jag så klart också! Jag kollar inte i telefonkatalogen varje gång jag ska ringa, jag har en egen lista. Och där har vi svaret på hur man kan göra för att få alla inlägg i kronologisk ordning igen:

Gör en ny lista och lägg till alla vänner. Gå in på den istället för nyhetsflödet. Häpp! Kronologisk ordning! Du slipper tickern som bonus.

Har man så där uppåt en tusen vänner så blir det nog lite jobbigt att lägga till alla dom men då kanske man ska utnyttja möjligheten med listor lite mer och skapa flera. Kolla inställningarna på listan också, uppe till höger, så att du får med dom uppdateringar du vill. Av någon anledning kan jag inte se vad jag själv har gjort för uppdateringar när jag är inne på listan men det var väl inte lika viktigt. Riktigt så dåligt minne har jag inte.

Förresten, få med dom uppdateringar man vill. Såg att man kan ställa in det på varje person också. Om man håller muspekaren över personens namn kommer det upp en ruta där knappen "prenumera" finns och pekar man på den kan man välja vilka uppdateringar man vill ha. "Alla uppdateringar", "de flesta uppdateringar" och "bara viktiga uppdateringar". Default är "de flesta uppdateringar". Jaha, och vilka är det då? Vilka får man inte se? Och "bara viktiga uppdateringar" är ju ännu luddigare för det är så klart Facebook som bestämmer vad som är värt att visa mig. Man undrar hur dom har tänkt där. Hur kunde dom tycka att det var en bra idé liksom?

Nå, jag är nöjd nu när jag fick tillbaka den kronologiska ordningen på uppdateringarna. Att chatten visar en lite blandad kompott av vänner och inte bara dom dom är inloggade får man väl stå ut med, tydligen är inte logik nåt man ska räkna med längre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0