Grötbullar

Nu har jag gått vetenskapligt tillväga och mätt upp allt jag haft i degen så nu kan ni få receptet!

Grötbullar

Koka en gröt på:

1 liter vatten
0,5 l havregryn
1tsk salt

Tillsätt:

50 g smör
1 liter mjölk

Kontrollera att temperaturen är rätt för den jäst du använder. Jag använde torrjäst idag.
Du behöver:

2 pkt jäst

Färsk jäst löser du upp i lite av "grötvätskan", torr jäst blandar du i mjölet.
Häll "grötvätskan" i degbunken. Sen behöver du:

1 msk råsocker
3 dl rågsikt
ca 2 liter vetemjöl

Blanda i socker och rågsikt och hälften av mjölet och låt maskinen arbeta degen en stund. Tillsätt mer vetemjöl allt eftersom men var försiktig mot slutet så den inte blir för torr, det gör inget om degen är lite kladdig på ytan. Det är bättre att den är kladdig och att man har mer mjöl när man bakar ut den (ni som bakat tunnbröd vet vad jag menar). Minst 5 minuter ska degblandaren gå så degen hinner bli smidig och fin.

Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter. 

Slå på ugnen. 225 grader.

Stjälp ut på mjölat bakbord. Använd en kniv eller degskrapa för att fösa ihop den ifall den är kladdig och dela upp den i lagom bitar. Gör brödbullar eller varför inte tekakor? Lägg på plåtar, jag föredrar bakplåtspapper, och låt jäsa under bakdukar i 20 minuter.

Grädda i 10-15 minuter beroende på brödens storlek. Du får ha lite koll på dom, att dom har fin färg både på ovansidan och undersidan. Låt svalna på ett galler, under bakduk.

Skär upp en bulle så snart den svalnat tillräckligt och bred på smör och ät och njut!

Variationer: Ta grovt rågmjöl istället för rågsikt. Tillsätt linfrön, loppfrön, solrosfrön eller nåt annat, russin kanske? Byt ut råsockret mot sirap eller honung.

Jag behöver väl inte påpeka att man fryser in det som inte går åt på en gång så fort dom svalnat? Fast åtgången brukar vara stor när det luktar nybakat bröd i huset...... Den här satsen ger tre plåtar och det brukar räcka knappt en vecka för oss som är fyra i familjen......

För att bättra på frestelsen ytterligare kommer här några bilder:

Färdigjästa och redo för ugnen.



Färdiggräddade och redo för munnen!



Mmmmmums!





Trackback




RSS 2.0