Om mat och mysfika

Nu har jag varit ute och gått en timme i kylan och nu skulle jag ha fått energi att städa var det meningen. Så sitter jag här istället. Kanske det var hjärnan som fick energi?
Jag tänkte tipsa om en god "återhämtningsdryck" som jag drack när jag kommit in och pustat ut:
Man värmer en halv mugg mjölk i micron, häller i en sked snabbkaffe och en sked oboy och fyller på med kokande vatten. Nyttigt? Nja....inte SÅ mycket onyttigt i va? Gott. Oh ja. Det funkar även när man är ute och åker skoter fast då tar man halva muggen kaffe och halva muggen oboy ur barnens termos. Vuxen-oboy, liksom.
Jag ser inte att det är nån mening att börja städa nu, jag måste börja med maten (det finns gott om ursäkter bara man anstränger sig). Har en halvtinad älgstek som jag tänker "skava" skivor av och steka. Sen lägger man över dom i en gryta allt eftersom. I grytan har man lite vatten, kanske en buljongtärning, kryddor, kanske vitlök. När det kokat mört rundar man av med lite grädde (hm, bantning, vad är det?). Man kan reda av med maizenaredning om man vill ha det lite såsigare. Till detta serveras kokta pärer eller ris och grönsaker i nån form.
Igår kväll hade Herman lagat amerikanska pannkakor som avnjöts med lönnsirap och smör. Senare på kvällen hade vi "mysfika". Ni kanske inte vet vad "mysfika" är? Jo då skär man grönsaker i stavar: morötter, paprika, gurka, äpple (är gröna äpplen en grönsak?). Man rullar några skinkskivor, kanske klyftar några kokta ägg. Sen ska det vara ett par sorters dip och så chips förstås. Vi hade även lite nötblandning igår. Detta avnjuts framför Mythbusters med ett glas saft/dricka eller vin. ALLT gick åt. Jag är dock så lurig att jag inte tar fram hela påsen chips utan häller upp i en liten skål. Barnen får på så vis i sig minst lika mycket grönsaker som chips, fiffigt va? Känner mig verkligen som jag överlistat dom (på ett positivt sätt).
Detta är alltså "mysfika". Inget annat heter "mysfika". Varför? Jo en fredag kände jag att vi behövde lite fredagsmys samt att barnen behövde påfyllning. Jag frågade alltså om dom ville ha "mysfika". JAAA! det ville dom. Gjorde ovanstående och dom tyckte det var gott. En fredag några veckor senare säger Haqvin "kan vi inte ha mysfika?". "Jo.....vad är det då?" frågar jag. "Men!" säger han då med en blick som om man vore riktigt korkad, "det är ju det där med gurka och äpple och chips och dip!". Aha.... självklart...mysfika. Det är lätt att skapa traditioner ibland.
Det blev mycket om mat den här gången. Kan det vara så att jag är hungrig? Nu ska jag gå ner och karva sta på steken.
Smaklig måltid!

Kommentarer
Postat av: Catarina

Vi hade också fredagsmys, som vi kallade det, när grabbarna växte upp. det var bra både för mig o dom. Umgås schemalagt varje fredag. Aldrig missa, ända upp i tonåren. Härligt.

2008-01-13 @ 18:44:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0